Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
narcisaa

#12151 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by narcisaa »

denimb wrote: 06/10/2024 20:05 A prestanite vise o psima zivota vam, nista oni nisu mogli pomoci, pojedinci ne mogu da prihvate da je zadatak ovih spasioca takav, kad dodju do jedne kuce koja je sravnjena tonama kamena, moraju sami sebi reci ovdje nema niko ziv, idemo dalje...i ne mogu da shvate koliki je to udar na psihu njima, nego dodju ovako novinari i provociraju, pa stocirao bi ga na drugo pitanje vec!
Hoces reci da si TI psihicki toliko nestabilna licnost a jos gore i ovi iz FUCZ, KUCZ, GSS,...?

Onda mijenjajTE posao, nanosis/te vise stete nego koristi ovakvim ispadima.
Hebi ga svi su/ste placeni za ovaj posao,....zato.... :zzzz:
denimb

#12152 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

narcisaa wrote: 06/10/2024 20:16
denimb wrote: 06/10/2024 20:05 A prestanite vise o psima zivota vam, nista oni nisu mogli pomoci, pojedinci ne mogu da prihvate da je zadatak ovih spasioca takav, kad dodju do jedne kuce koja je sravnjena tonama kamena, moraju sami sebi reci ovdje nema niko ziv, idemo dalje...i ne mogu da shvate koliki je to udar na psihu njima, nego dodju ovako novinari i provociraju, pa stocirao bi ga na drugo pitanje vec!
Hoces reci da si TI psihicki toliko nestabilna licnost a jos gore i ovi iz FUCZ, KUCZ, GSS,...?

Svaka cast na komentaru, takvi inace i komentarisu...izvuci mrtvo tijelo ispod kamena pa onda komentarisi, a to za placanje, ti ne placas sigurno?

Tvoj intelekt je bas izuzetan!
zposao

#12153 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by zposao »

diason wrote: 06/10/2024 19:57 Pa sto ne dodjose sami ti sa psima, sami su dosli i navijaci zelje, sarajva itd. Al K.... da su sami dosli ne bi dnevnice dobili, u tom je sav problem izgleda
Zakleo sam se da necu vise pisati po forumu, ali ne mogu gledati kakve gluposti pišete.

Kako te stid nije pisati o dnevnicama.
Ako nisi u toku da razimiramo:
CZ je vladina organizacija, a GSS nevladina.
CZ radi za pare, GSS volontira.
CZ rade jer moraju jer im je to posao, a GSS ostavi svoj posao i kucu i familiju i ode spasavati nekoga na drugom kraju drzave cisto volonterski iako nista od toga nema.
CZ ima pofin budzet i opremu, a GSS donacije.

Skoro svaki put GSS dodje prvi na mjesto nesrece a poslje dodje CZ koji onda "preuzima situaciju" i naravno da se onda GSS.povlači jer nema nadležnost.

Ko ima oči vidi da tu nešto ne štima i da se vjerovatno dešava to da CZ pokušava marginalizirati GSS da bi sebe stavili u prvi plan i tako pravdali svoje plate i budzet. Da ne bi bilo da ih volonteri (koji su cesto bez osnovnih alata) premaše u srčanosti i zalaganju.

Toliko o dnevnicama.

Druga stvar, ja ne vidim da je iko od svih ljudi koji se besebično daju na terenu toliko nervozan ko ovi iz CZ. U čemu je problem odgovoriti na sasvim razumno pitanje zašto su odbijene jedinice sa psima tragačima ako se takvi koriste u sličnim situacijama? Ko je proglasio sve nestale mrtvima odmah isto jutro? Ako su i umrli kakve to razlike pravi psu ako se tijelo nije pocelo rapsadati? Sasvim razumski je pretpostaviti i da nisu svi preminuli pod vodom pa je glupo pretpostaviti da nema potrebe za psima. Moze li biti da je bujica nekoga odnijela stotinama metara daleko i da lezi u besvijesnom stanju?
Čemu bahatost? Nije to nikakav senzacionalizam nego jednostavno pitanje?
I nije opravdanje umor jer nije on jedini tu na terenu nego ima ljudi koji su dosli mozda i prije njega pa se ne ponasaju tako.

A da se dešavaju čudne stvari sa nadležnostima i odgovornostima to je očito svima. Naravno da je razlog uvijek politikantstvo i pokušavanje kupljenja poena za vlastitu dobrobit.

Treba biti čovjek pa u središte staviti unesrećene i njihove familije a ne nekog službenika CZ ili neke druge agencije.

Mozda je nekoga mogao spasiti potrazni pas?
liyf

#12154 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

diason wrote: 06/10/2024 19:57 Pa sto ne dodjose sami ti sa psima, sami su dosli i navijaci zelje, sarajva itd. Al K.... da su sami dosli ne bi dnevnice dobili, u tom je sav problem izgleda
zato što je GSS Sarajevo podijeljen na stanice po Općinama i svaka ta stanica odgovara Općini, tj. Općinskoj Civilnoj Zaštiti. Ja kao pripadnik DVD sam član OSCZ i ako nešto zaserem odgovaram za to.
liyf

#12155 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2024 19:48
liyf wrote: 06/10/2024 19:47
_BataZiv_0809 wrote: 06/10/2024 19:33 E jbg sad :D
janekontam ništa al hvala :skoljka:
Bio sam iskren i nesarkastican :kiss:
eee pa hvala ti, ne znam šta da mislim ovdje kad svako piše svašta xd :kiss:
Email83

#12156 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Email83 »

anex wrote: 06/10/2024 15:30
isx wrote: 06/10/2024 15:05 I na kraju imaju li naši cuke ili nemaju? Kakve cuke su vodili nedavno u Tursku da vrše pretragu terena?
Image

Ovaj lijevo je Atos, živi u Zenici...pas tragač, bio u Turskoj nakon čega je dobio epilepsiju...
(Ovaj desno sam ja...nebitno)
Psa je radio Bojan Stojanovic iz K9 jel tako?
narcisaa

#12157 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by narcisaa »

denimb wrote: 06/10/2024 20:19

Svaka cast na komentaru, takvi inace i komentarisu...izvuci mrtvo tijelo ispod kamena pa onda komentarisi, a to za placanje, ti ne placas sigurno?

Druze, mani se ti patetike, pripadnici FUCZ, KUCZ, GSS i inih sluzbi spasavanja moraju biti psihicki izuzetno stabilne licnosti,.....ne labilne koje ce novinar pitanjima isprovocirati, koji ce dobiti burn out na sami pogled mrtvaca.
Mani se emocionalnog kmecanja.
denimb

#12158 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by denimb »

narcisaa wrote: 06/10/2024 20:31
denimb wrote: 06/10/2024 20:19

Druze, mani se ti patetike, pripadnici FUCZ, KUCZ, GSS i inih sluzbi spasavanja moraju biti psihicki izuzetno stabilne licnosti,.....ne labilne koje ce novinar pitanjima isprovocirati, koji ce dobiti burn out na sami pogled mrtvaca.
Mani se emocionalnog kmecanja.
Majko draga...dobar si nick sebi stavila, i ne komentarisi vise zivota ti ono sto ne razumijes!
So What!

#12160 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by So What! »

Image

Osoba je hladno postavila sliku covjeka i njegove maloljetne kcerke, zatim je opisala njegovu tragediju i navela u postu da se sklonio kod tetke i da mu niko za ova tri dana nije otvorio vrata.

Onda naravno ljudi se prijavljuju u komentarima da pomogne jer naravno nas merhametli narod stvarno se potrudi da pomaze. I u tako usput javno podijeli covjekov broj u komentaru, a zatim napise da pod ovim niko mu vrata otvorio nije da misli na politicare i samim time demantujuci da covjeku niko nije pomogao.

Jednostavno mnogi koriste ovu tragediju za pravljenje nekakve senzacije, novinari navodno uglednih medija odlaze na teren pokusavajuci dobiti senzaciju, stanovnistvo prikuplja lajkove na osnovu zrtava koje se jos nisu ni prebrojale.
liyf

#12161 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

anex wrote: 06/10/2024 15:30
isx wrote: 06/10/2024 15:05 I na kraju imaju li naši cuke ili nemaju? Kakve cuke su vodili nedavno u Tursku da vrše pretragu terena?
Image

Ovaj lijevo je Atos, živi u Zenici...pas tragač, bio u Turskoj nakon čega je dobio epilepsiju...
(Ovaj desno sam ja...nebitno)
Atos duša od dobrog cukice :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
made_in_sarajevo

#12162 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by made_in_sarajevo »

Jebo vas cuko i okretanje price, kakva je situaciju sad u jablanici i tamo selima oko konjica?

Vidim kod onog fotografa (kacio je neko njegovo ime) prohodan je put jablanica mostar sto je za veliko svaka cast ljudima. Sta je sa ostatkom i vidim navijaci Celika govore oko Fojnice je bas lose stanje za neka sela, da ce danas tek masine se uspijeti probiti do njih
Sanjarko

#12163 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Sanjarko »

made_in_sarajevo wrote: 07/10/2024 06:25 Jebo vas cuko i okretanje price, kakva je situaciju sad u jablanici i tamo selima oko konjica?

Vidim kod onog fotografa (kacio je neko njegovo ime) prohodan je put jablanica mostar sto je za veliko svaka cast ljudima. Sta je sa ostatkom i vidim navijaci Celika govore oko Fojnice je bas lose stanje za neka sela, da ce danas tek masine se uspijeti probiti do njih
Fojnica isto bila odsjecena. Ima kako sam shvatio 3 poginule osobe. Bio juce ili prekjuce u eteru neko iz Fojnice ko se javio telefonom i to BH telocom brojem. Eronet u Fojnici ne radi, nikome.

Imaju slicno kao i u Jablanici. MHE, kamenolom ako sam dobro zapamtio itd, jos su okolina od prije rudnicima starim potkopani. Kaze moja stara odavno da je cijela Zenica skoro potkopana, ali i Bosna. Reko ja njoj vec od Rimljana se ovdje vade rude od soli pa nadalje.

Ne znam stanje. Juce citav dan su vazili o izborima.
melac

#12164 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by melac »

made_in_sarajevo wrote: 07/10/2024 06:25 Jebo vas cuko i okretanje price, kakva je situaciju sad u jablanici i tamo selima oko konjica?

Za Fojnicu: uspjeli su se probiti do sela Dusina gdje u jednom kanjojnu rijeka odnijela puta u dobrom dijelu a na mjesta kao da ga nikad nije ni bilo, ali sada sa terenskim vozilima se moze proci. Idu ovi sa ATV i dovoze sve sto treba.

Ali cijeliom dionicom je put ostecen na vise mjesta i prijeti da se urusi svakog trena. Tako da kriza jos nije prosla.

https://fb.watch/v3aB-2Vcgl/
Thorgerson

#12165 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Thorgerson »

Jucer citam prvi tekst, ovdje je izostavljeno par stvari.

Navodi se da je Mirza, isao terencem, poceo odron, on otisao, a neki njegov drug, uposlenik ili ko vec, koji je vozio je ostao kod terenca. Mirza otisao, odspavao, pa ujutro se vratio do auta da vidi jel sve ok, kako on kaze sa vozacem.

Znaci, ostani ti tu u odronu, cuvaj auto. Ja odoh da se naspavam.

Orginalni tekst stoji na crnahronika IG. Mediji ne prenose taj dio teksta gdje se govori o ovome.
Thorgerson

#12166 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Thorgerson »

Takodjer gledam izjavu covjeka kojem je kuca srusena, jedva se spasili. Kaze bio sam tu cijepao drva, izlazio poslije da vidi drva, konto da ce mu voda prvobitno to unistiti...

Znaci ja gledam i kontam, pa ti ljudi su bukvalno - rezali granu na kojoj sjede.

Mi cemo sami sebe poubijati i unistiti. Mora se jednom stati u kraj ovome.

Sad ce naci krivca u tom vlasniku kamenoloma. Ok, kriv je. Ali sta je sa hiljadama i hiljadama kubika drva posjecenih od kraja rata pa na ovamo, od tih tu obicnih ljudi. Ili oni koji se bave sjecom i zaradjuju od toga. Pa to je masakr nad sumom.

I sad svi govore, ovo se nikad prije nije desilo. Pa kako ce se desiti. Kad su ljudi prije SADILI drveca da se bas ovo ne desi. Ovi sad to sve posjekose. I ne traje to godinu, dvije. To traje 20 i kusur godina.
Haris.ba

#12167 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Haris.ba »

Jucer mi stariji pricaju o odronu na Bistriku koji je dosao skoro do rijeke Miljacke. Vakjda je i neke kuce povaljao. To je valjda bilo kada Trebevic nije bio posumljen ko danas.

Zna li iko vise o tome?
eluna

#12168 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by eluna »

melac wrote: 07/10/2024 07:16

Za Fojnicu: uspjeli su se probiti do sela Dusina gdje u jednom kanjojnu rijeka odnijela puta u dobrom dijelu a na mjesta kao da ga nikad nije ni bilo, ali sada sa terenskim vozilima se moze proci. Idu ovi sa ATV i dovoze sve sto treba.

Ali cijeliom dionicom je put ostecen na vise mjesta i prijeti da se urusi svakog trena. Tako da kriza jos nije prosla.

https://fb.watch/v3aB-2Vcgl/
uuh bratre
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#12169 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by anex »

OK. Takvom konverzacijom neces daleko stici na forumu.
Prica o Atosu je glavna tema bila jucer na TVu a i ovdje...
Kažu nemamo ga a ja sliku postavio da imamo i njega i još par takvih.

A informacije o prohodnosti ces dobiti i ovdje a ako ne ovdje onda upali TV...

Al sa psovkama neces daleko stici.

Ugodan nastavak pisanja...
noviclan

#12170 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by noviclan »

Teletovićeva drama tokom poplava: Morao ostaviti automobil, probijao se kroz šumu do kuće
http://www.klix.ba/clanak/241007015

Image
Javio se i tele
Thorgerson

#12171 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Thorgerson »

I jel dosla ikakva pomoc Turske?

Nasi su dole otisli medju prvima.

Turci braca, ovo, ono...aha. Kao i 90ih.
Labirint

#12172 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Labirint »

Thorgerson wrote: 07/10/2024 10:45 I jel dosla ikakva pomoc Turske?

Koliko se dalo ispratiti iz medija mehanizacija njihovih firmi učestvuje u čišćenju dole, u kojem obimu ne znam a sto se tice pomoći iz Turske direktno i o tome je bilo govora o nekim količinama robe i opreme, da li je došlo da li će doći Sultan zna :-)
liyf

#12173 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

Haris.ba wrote: 07/10/2024 09:27 Jucer mi stariji pricaju o odronu na Bistriku koji je dosao skoro do rijeke Miljacke. Vakjda je i neke kuce povaljao. To je valjda bilo kada Trebevic nije bio posumljen ko danas.

Zna li iko vise o tome?
to je negdje u 18 ili 19. Vijeku bilo. Pola Bistrika se srusilo koliko ja znam ali nisam nesgo previse upucen
liyf

#12174 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

Thorgerson wrote: 07/10/2024 10:45 I jel dosla ikakva pomoc Turske?

turska firma koja je valjda tu radila put je već 2. Dan bila na licu mjesta, a spasioci iz republike turske čekaju poziv BiH kao države da bi došli, jer bez njega ne mogu.

Vidim da si neupućen, Turska i njihove GSS/USAR ekipe, njihovi vatrogasci imaju odlične odnose sa našim. Lično sam bio u posjeti istanbulskoj vatrogasnoj brigadi u sklopu edukacije i upoznavanja koje je organizovano, doniraju vozila i opremu naše GSSu, edukuju i obučavaju GSS itd itd, dakle, sve i da ne dođu lično - pomogli su dovoljno i jedan su od razloga zašto imamo ovako dobru GSS
DaysleepeR

#12175 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

liyf wrote: 07/10/2024 12:36
Haris.ba wrote: 07/10/2024 09:27 Jucer mi stariji pricaju o odronu na Bistriku koji je dosao skoro do rijeke Miljacke. Vakjda je i neke kuce povaljao. To je valjda bilo kada Trebevic nije bio posumljen ko danas.

Zna li iko vise o tome?
to je negdje u 18 ili 19. Vijeku bilo. Pola Bistrika se srusilo koliko ja znam ali nisam nesgo previse upucen
Bio je veliki odron sa Bistrika u grad 1988 godine, malo pred rat dakle, dobro se sjećam i mrtvih je bilo.
Post Reply