Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#11726 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 05/10/2024 13:53 Pa dobro i naš solar ultra je konstatovao da ga nema u evidenciji a nije ministar.

Ne moraš biti ministar da pronađeš besplatne i javno dostupne podatke na web stranicama nadležnih institucija.

A ne moraš biti ministar ni da bi imao pretplatu na Akta ili CompanyWall ili gdje već.

MMM1977 wrote: 05/10/2024 14:48 "Sve ono što se desilo bujice, odroni, klizišta, moglo je utjecati na ljudske živote poput smrtnog slučaja u Buturović Polju. Međutim, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma", kaže Nikšić
Kako smo još jučer u ova doba rezimirali. Osim registracije d.o.o. frajer nikakvog drugog papira nije imao :lol:

Bobi wrote: 05/10/2024 15:20
HelaS wrote: 05/10/2024 15:14 Ova je pruga urađena izuzetno kvalitetno.
Šine su ZZ željezara zenica :mrgreen:
Najbolje na svijetu, ikad.
ZoomZoomKiwi

#11728 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 05/10/2024 15:32
Haris.ba wrote: 05/10/2024 15:30 Golemo.
"Sve ono što se desilo bujice, odroni, klizišta, moglo je utjecati na ljudske živote poput smrtnog slučaja u Buturović Polju. Međutim, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma", kaže Nikšić.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic- ... /241005054
golemo nego kako.... :wink:

masakar jbt.

Sad OSA u suradnji sa SIPAom odmah treba otvoriti predmet, ako već nisu.

Ja vjerujem da su se mobiteli vlasnika kamenoloma, načelnika, raznoraznih inspektora pa čak i pokojih ministara jučer užarili. Sve to OSA može i mora izuzeti odmah.
ZoomZoomKiwi

#11729 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Nije mi jasno kako propisno izgrađena namjenska brana može ugroziti stanovništvo pri velikim količinama oborina?

Sve brane, i one najmanje, imaju sigurnosne sisteme, rezervne ustave i kanale kao i minimalni i maksimalni nivo kojeg moraju održavati.

Toliko da se brana može kanalima “otvoriti” da bude kao da je nikad nije ni bilo.

Kakva je tu ugroza u ovakvim vremenskim nepogodama to mi baš nikako nije jasno, al’ hajd.

Kako to silne HE na Neretvi nisu ugrozile Mostar jučer?

Eh…
Nelegalni kamenolomi bez prethodnih saglasnosti kao ni kontrole tokom eksploatacije, to svakako jeste ugroza što smo mogli i vidjeti jučer.

Znači, jedno je brana namjenski izgrađena sa failsafe sustavima, drugo je “prirodna” brana nastala taloženjem i miniranjem kamena.
dixi5

#11730 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dixi5 »

Samo mi nije jasno za ove donacije i ovo kupovanje svega i svacega. Da li vi perete vlastitu savjest sa par kaemcica? Da li se donacijom i urucenjem zaustavlja odgovornost svih nas za ovo sto se desilo? Da li nakon toga idemo na kafu, a oni neka se bore sami sa sobom? Da li se opet ukljucujemo u donacije i akcije tek kada se ovako nesto ponovi?

Ja mislim da svi peremo savjest.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11731 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mk ultra »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/10/2024 15:36
Bobi wrote: 05/10/2024 13:53 Pa dobro i naš solar ultra je konstatovao da ga nema u evidenciji a nije ministar.

Ne moraš biti ministar da pronađeš besplatne i javno dostupne podatke na web stranicama nadležnih institucija.

A ne moraš biti ministar ni da bi imao pretplatu na Akta ili CompanyWall ili gdje već.

MMM1977 wrote: 05/10/2024 14:48 "Sve ono što se desilo bujice, odroni, klizišta, moglo je utjecati na ljudske živote poput smrtnog slučaja u Buturović Polju. Međutim, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma", kaže Nikšić
Sve je i tu navedeno, ako smo ista utjecali da to i Niksic progovori, extra.

Jbt na google mapsu se vide rovokopaci

I isto tako, da je na terenu ikad bio Rudarski ing., suuumnjam da bi se ovo desilo, barem ne u ovom obimu, jer da se ovakve stvari desavaju na kontrolisanim otvorenim kopovima, pa znali bi smo na njih.
ZoomZoomKiwi

#11732 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Upravo tako
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11733 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sime_cipol »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/10/2024 15:44
Nije mi jasno kako propisno izgrađena namjenska brana može ugroziti stanovništvo pri velikim količinama oborina?

Sve brane, i one najmanje, imaju sigurnosne sisteme, rezervne ustave i kanale kao i minimalni i maksimalni nivo kojeg moraju održavati.

Toliko da se brana može kanalima “otvoriti” da bude kao da je nikad nije ni bilo.

Kakva je tu ugroza u ovakvim vremenskim nepogodama to mi baš nikako nije jasno, al’ hajd.

Eh…
Nelegalni kamenolomi bez prethodnih saglasnosti kao ni kontrole tokom eksploatacije, to svakako jeste ugroza što smo mogli i vidjeti jučer.

Znači, jedno je brana namjenski izgrađena sa failsafe sustavima, drugo je “prirodna” brana nastala taloženjem i miniranjem kamena.
Gledao sam slike iz sela Zlate. Slicno se desilo kao u Donjoj Jablanici. Samo se odronila zemlja, a ne kamenje. MHE su većinom protocne koliko znam, bez akumulacije.
vjeshalica

#11734 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjeshalica »

Eh…

Vjervatno zbog cinjenice da je izgradnjom brane unistena priroda i njena moc da obuzda djelovanje padavina. Nikako da shvatite da izgradnja ostavlja teske posljedice jer se mijenja vodotok itd.
MMM1977

#11736 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MMM1977 »

Test1234 wrote: 05/10/2024 15:25
manuchao91 wrote: 05/10/2024 15:21 zašto se oko Fojnice slabo izvjestava ipak su 3 zrtve bile i tamo nije to malo .Nemojte me pogresno shvatiti molim Vas ,ali jako slabo vijesti cujem od tamo
Jutros na FTV su bile vijesti s lica mjesta.
Slazem se, treba svima pomoci!
Premijer je bio na terenu u Fojnica, Kiseljak itd
Mnogo kombija je otislo prema tim lokacijama sa opremom i hranom.
Nadam se da su potrepštine sve obezbijeđene.
Ja sam juce predvece bio tamo i dolazi dosta pomoći u Crveni Križ, bas kada sam ja stigao očekivali su isporuku pomoći i od Vlade FBiH koja je bila upućena. Ono sto me stvarno dojmilo je dvadeset omladinaca, djevojaka i momaka, koji volontiraju u CK.

Štićenici domova su smješteni u hotelu
banjaluka078
Moderator

#11737 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by banjaluka078 »

Ne sama brana, sve oko brane, cijevi, materijali slabijeg kvaliteta i drveće koje se posiječe. Ne bi bez osnova bila poništena dozvola za rad.
Slična je situacija i na novoizgrađenoj maloj hidroelektrani na rijeci Doljanki koja je u vlasništvu proslavljenog bh.košarkaša Mirze Teletovića. Dženan Šašić iz Udruženja građana „Za Doljanku“ ističe da su PVC cijevi već popucale.

„Ovdje su cijevi položene, uglavnom dužinom ceste od 3 km, između rijeke i magistralnog puta, s tim da je negdje isječen magistralni put. Oni su nedavno radili testiranje MHE Zlate u tom trenutku PVC cijevi su im popustile te su na jednom djelu morali kopati ponovo te krpiti cijevi. Zbog velikih količina vode moguće je da kasnije ponovo pukne cijev negdje i da odnese dio puta.“

Usljed obilnih padavina i većeg pritiska kvalitet cijevi je od presudnog značaja. Međutim zbog ušteda investitori ugrađuju plastične cijevi niže kvalitete. Upravo nekvalitetne cijevi te sam postupak izgradnje van propisanih standarda može dovesti do fatalnog ishoda.
mk ultra

#11738 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mk ultra »

Ja ovo nisam zelio da spominjem, ali da znas sto ne znas.. :wink: i sto iskreno ni ne zelim da pisem.
MMM1977

#11739 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MMM1977 »

dixi5 wrote: 05/10/2024 15:45 Samo mi nije jasno za ove donacije i ovo kupovanje svega i svacega. Da li vi perete vlastitu savjest sa par kaemcica? Da li se donacijom i urucenjem zaustavlja odgovornost svih nas za ovo sto se desilo? Da li nakon toga idemo na kafu, a oni neka se bore sami sa sobom? Da li se opet ukljucujemo u donacije i akcije tek kada se ovako nesto ponovi?

Daj nam svoj primjer da znamo kako treba
banjaluka078
Moderator

#11740 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by banjaluka078 »

vjeshalica wrote: 05/10/2024 15:51
Vjervatno zbog cinjenice da je izgradnjom brane unistena priroda i njena moc da obuzda djelovanje padavina. Nikako da shvatite da izgradnja ostavlja teske posljedice jer se mijenja vodotok itd.
Upravo to. Nije brana problem kao sama brana nego narušen tok i priroda.
ZoomZoomKiwi

#11741 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

U kojoj mjeri je oštećena i šta tačno?

MHE i nemaju velike akumulacije, i što kaže Šime većina ih je protočna.

Šta se tu mijenja?

Sastav vode ostaje isti. Erozija tla ista. Brzina protoka vode ista. Količina vode ista.

Jedino što se eventualne migracije riba prekidaju, ako tih migracija uopće ima na tom mjestu.

Nikakva ugroza ni za prirodu ni za stanovništvo.

Pustite se eko pomodarstva i mahanja transparentima za svaki mogući pokušaj gradnje i razmišljajte malo dugoročnije.

Ne puno, dovoljno je 15-ak do 20 godina unaprijed, jer do tada će nam sve TE biti ili ugašene ili će biti oporezovane u tolikoj mjeri da uopće neće biti isplative. Pa ćemo biti prisiljeni uvoziti energiju.

I onda kad nam kWh električne energije bude 4 KM bez PDV-a bit će kuku nama hajmo graditi MHE i gdje može i gdje ne može.

Neargumentirani otpor bilo kakvom progresu nam je u krvi.

Kratkovidnost nam je isto tako u krvi.

Svijest o općem dobru isto tako.

Uzimanje stvari zdravo za gotovo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11742 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 05/10/2024 14:33 Bog me ubio ako se najveći talog društva ne nalazi dobrim dijelom i na ovom forumu i ova zadnja dva dana su me uvjerila da je odluka minimalizirati boravak na ovom forumu nužnost za očuvanje mentalne higijene. Koliko crnila, negative, politikanstva i senzacionalizma, polovicu treba hospitalizirati na psihijatriji.

Dakle, sustav nije idealan, daleko je od toga, ali nije ni da ga nema kako neki ovdje tvrde. Dakle, kad se doznalo za razmjere tragedije mi smo u SKB Mostar otkazali dio operacija u iščekivanju ranjenika kako bi sale bile spremne, dogovor je bio s kolegama u KB Safet Mujić da se u nas preusmjerava i dio ranjenika ako ih bude i sve što im bude višak. Bolnica u Južnom je povukla i ljude s dopusta i iz dežurstava za slučaj potrebe za većim obimom posla, obje hitne iz Mostara su povukle dodatne ljude koji su na kruženjima po bolnicama za slučaj da treba izaći na teren. To se sve organiziralo u par sati, čisto sumnjam da je u Japanu brže vrijeme reakcije. GSS i CZ su jučer od ranog jutra na terenu, policija, vojska, helikopteri, gliseri.
Kanton Sarajevo je prihvatio bolesnike koji zbog puknute komunikacije ne može doći do Mostara, poslali svoju CZ, svoje robne rezerve. Vojska se uključila, federalne robne rezerve šalju namirnice. Brdo na kojem je bila cesta je nestalo, danas je već prohodan put za žurne službe. To je što se sustava tiče.

Što se naroda tiče, vidjeli ste Manijake, HZ, u Mostaru i Red army i Ultrasi skupljaju novac, ljudi uplaćuju gdje stignu, vlasnici kombija svih nacionalnosti se stavljaju besplatno na raspolaganje da se preveze voda i sve namirnice dokle se može doći, ljudi svoje stanove daju na raspolaganje ljudima iz poplavljenih područja. Mi smo izdali apel da se dođe darivati krv, stotine ljudi su se jučer i danas javile na transfuziju.

Što imamo na forumu: "rodica mi radi u bolnici, kaže da je puno više mrtvih", "ima 400 umrlih ali čekaju da izbori prođu", "kriva je SDA", "kriv je SDP", "zašto sirene nisu svirale" (kao da kamena lavina pada mjesec dana, a ne da je to za sekund se strovalilo na kuće, ne bi u formuli 1 stigli reagirati)... I tako.

Puno puta je provedena misao kako ne možemo uzimati forum kao mjerilo stvarnosti, samo što je to u kontekstu da smo kao bolji od prosjeka društva. Od nikog jučer u gradu nisam mogao čuti sranja kakvih je bilo na forumu, tako da se slažem da forum ne možemo uzeti kao mjerilo stvarnosti, stvarnost je bolja od foruma.

Lp
Hvala na komentaru.

Nekoliko puta sam isto govorio, medjutim ispada da "saniram politicku stetu".

Odvratno. Prave tetke i strine koje pametuju o svemu dok cekaju da se zavrse reklame omiljene sapunice...
HelaS

#11743 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

Truba wrote: 05/10/2024 14:07 lejla-zalihic-o-borbi-za-zivot-u-buturovic-polju-cula-sam-vriske-muza-i-kcerke-svekrvu-jos-nisu-pronasli

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/932268/ ... u-pronasli

Strahota
mk ultra

#11744 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mk ultra »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/10/2024 15:57 U kojoj mjeri je oštećena i šta tačno?

Šta se tu mijenja?

Sastav vode ostaje isti. Erozija tla ista. Brzina protoka vode ista. Količina vode ista.

Jedino što se eventualne migracije riba prekidaju, ako tih migracija uopće ima na tom mjestu.

Pustite se eko pomodarstva i mahanja transparentima za svaki mogući pokušaj gradnje i razmišljajte malo dugoročnije.

Ne puno, dovoljno je 15-ak do 20 godina unaprijed, jer do tada će nam sve TE biti ili ugašene ili će biti oporezovane u tolikoj mjeri da uopće neće biti isplative. Pa ćemo biti prisiljeni uvoziti energiju.

I onda kad nam kWh električne energije bude 4 KM bez PDV-a bit će kuku nama hajmo graditi MHE i gdje može i gdje ne može.

Nije on izmijenio tu nista pretjerano, ali nacin na koji se do toga doslo, e to je prica za izucavanje

Ali ne smije niko da je izucava

https://maps.app.goo.gl/JfzNKVN4VXo26CGWA

A evo u kosnim lukama jos jedan ilegalni kop

U jablanici je samo Granit imao dozvoljen iskop.
dacha bosanac

#11745 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dacha bosanac »

Može li info kako se ljudima može direktno pomoći ili preko koga je najsigurnije da će pomoć stići u ruke najugroženijih?
Ima li neki broj kontakt tih institucija/organizacija?
HelaS

#11746 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

Šta se tu mijenja?
:thumbup: :thumbup: Od početka do kraja. Mnogi ne razumiju sistem rada MHE
banjaluka078
Moderator

#11747 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by banjaluka078 »

dacha bosanac wrote: 05/10/2024 16:00 Može li info kako se ljudima može direktno pomoći ili preko koga je najsigurnije da će pomoć stići u ruke najugroženijih?
Ima li neki broj kontakt tih institucija/organizacija?
https://pomoziba.org/ je već na terenu

Imaš punktove u neoliko gradova, a možeš i uplatiti pomoć.
dixi5

#11748 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dixi5 »

MMM1977 wrote: 05/10/2024 15:55
dixi5 wrote: 05/10/2024 15:45 Samo mi nije jasno za ove donacije i ovo kupovanje svega i svacega. Da li vi perete vlastitu savjest sa par kaemcica? Da li se donacijom i urucenjem zaustavlja odgovornost svih nas za ovo sto se desilo? Da li nakon toga idemo na kafu, a oni neka se bore sami sa sobom? Da li se opet ukljucujemo u donacije i akcije tek kada se ovako nesto ponovi?

Daj nam svoj primjer da znamo kako treba
Nemam, jer ja sam kriv kao i ostali. Okrecem glavu, tapsam po ramenu, samo da rata ne bude i de nemoj samo mene. Ja sam svjestan toga, ali sam ne mogu. Jesi li ti svjestan i sta ce se uraditi osim jednog paketa?
ZoomZoomKiwi

#11749 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 05/10/2024 15:59

Šta se tu mijenja?

Nije on izmijenio tu nista pretjerano, ali nacin na koji se do toga doslo, e to je prica za izucavanje

Ne ulazim u političku niti koruptivnu pozadinu gradnje. To je u BiH sveprisutno i jedna konstanta.

Ali pokušavam pojasniti da MHE, urađene po propisu i na pravom mjestu nam mogu samo koristiti u budućnosti. I to bez ikakvih posljedica za prirodu i okoliš.

Znači nisu nam MHE neprijatelji.

Neprijatelji su nam sistem i ekipa koja dozvoljava gradnju i iskop bilo čega bilo gdje. Ne samo elektrana, nego i stambenih objekata, kamenoloma, trafika i tako dalje.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11750 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sime_cipol »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/10/2024 16:03
mk ultra wrote: 05/10/2024 15:59

Šta se tu mijenja?

Ne ulazim u političku niti koruptivnu pozadinu gradnje. To je u BiH sveprisutno i jedna konstanta.

Ali pokušavam pojasniti da MHE, urađene po propisu i na pravom mjestu nam mogu samo koristiti u budućnosti. I to bez ikakvih posljedica za prirodu i okoliš.

Znači nisu nam MHE neprijatelji.

Neprijatelji su nam sistem i ekipa koja dozvoljava gradnju i iskop bilo čega bilo gdje. Ne samo elektrana, nego i stambenih objekata, kamenoloma, trafika i tako dalje.
Evo gledam lokaciju MHE Zlate.
Ona se nalazi ispod i van sela. Tacno ne razumijem kako je ona mogla uticati da se otisne zemlja iznad sela i poklopi par kuca :roll:
Post Reply