Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11476 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

last mohicans wrote: 04/10/2024 23:57 Daj ba chmoljo, još sinoć su svi trebali biti na terenu, a ne po predizbornim skupovima. Čak su neki od njih vjerovatno prošli tim putem i sve to vidjeli u nastajanju. Kako sam čuo u Jablanici je jučer preko dana padala jaka kiša, barem se narod mogao upozoriti pa bi se bolje pripremio. Zasto ne moze sms od telecoma, al kad bi mi imali uvezanost sistema ne bi bili zemlja u kurcu. Slučajno sam se zadesio u jednoj evropskoj zemlji kad je bilo ovako nevrijeme, pa non stop su notifikacije na mobitel dolazile, vibrarao je kod lud, gdje nisi mogao ugasiti tu upozorenje, a samo sam njihovu mrezu koristio u tom trenu. Zašto to ne možemo imati? Ovaj odron kamenoloma niko nije mogao predvidjeti, ali jeste izlijevanje rijeka i bujice. Približna količina kiše po m2 se mogla pretpostavati i tu silnu vodu nista nije moglo primiti. Zakazali su i meto stručnjaci, jel samo treba prepadati zutim metoalarmima i toplotnim talasima. Puno više se moglo uraditi da se zaštite životi, imovina će se namiriti. Zamisli da je danas nastavila padati, pa kataklizma bi bila, nego opet sreca razvedrilo se. Kurko bi oni bilo šta očistili.. Ovo je poraz drzave koje najmanje ima, zatim poraz federacije kantona i opcina. Svi u lancu su debelo podbacili.
2014. je mjesec dana padala kiša i bila je veća kataklizma nego ovo. i opet, stradalih je bilo jako malo, ako se dobro sjećam jedno ili dvoje.

zato upozorenje na bujice i izlijevanje rijeka ni ti, ni ja, ne bismo doživjeli kao nešto ovakvo što se desilo.

u kojoj god zemlji da si bio, smijem se zakleti da ih je prvo opeklo, pa su onda uveli taj način obavještavanja, kao što će i sada kod nas vjerovatno biti poduzete dodatne stvari i sve ozibljnije shvaćeno. nažalost, kod nas neko mora glavu izgubiti da bi se krenulo rješavati, i možda da je poginulo više ljudi 2014. danas bi stvari bile bolje. crnjak je, ali nadam se da razumiješ šta želim reći.

nemam namjeru biti ničiji advokat, nego mi smeta priča kao da je ovdje totalni divlji zapad i bezvlašće. dakle ne mislim na ovu ili onu vlast, nego nas generalno kao društvo i naš državu. preporučujem putovanje u neku državu u kojoj zaista tako, da se malo osvijesti da nekog sistema ima. da je manjkav, to se itekako mogu složiti, kao i to da ga treba unaprijediti i to konstantno raditi.

više volim da komentarišemo onako kako jeste, jer od usijanih glava i parola nemamo ništa do prostog izlijevanja emocija bez konkretne sadržine.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#11477 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by PreWiBa »

Ne znam koju ulogu igra geologija u svemu ovome?

Vidim da neki dan, kada su po Poljskoj i Češkoj bile poplave, nije došlo do velikog broja mrtvih. Ipak, jeste došlo u spomenutom slučaju, a tome je geografija (brdsko područje, doline) donekle slična Bosni.
Hendrix

#11478 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hendrix »

sehohari wrote: 05/10/2024 00:11 Ne znam koju ulogu igra geologija u svemu ovome?

Vidim da neki dan, kada su po Poljskoj i Češkoj bile poplave, nije došlo do velikog broja mrtvih. Ipak, jeste došlo u spomenutom slučaju, a tome je geografija (brdsko područje, doline) donekle slična Bosni.
Pa brdsko podrucje i vecina naselja u dolinama bujicnih rijeka, to je to. Nemaju ljudi gdje vise graditi kad su brda okolo, a i na brdu napravis odnese kliziste. Bosna je vrlo problematicna geoloski, gline i zemlja na povrsini uvijek potencijalno kliziste.
Chmoljo

#11479 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

zar ne kažu da je u Fojnici najkraći dan? ne znam je li to zajebancija ili stvarno, ali dovoljno govori u kakvom je položaju grad. kada se sve sručilo sa visine...
HelaS

#11480 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 05/10/2024 00:05 Sta je HNK ikad uradio?
Pogotovo van Mostara i Capljine

Konjic se sam koprca jer ima neke industrije i turizma

Pa u jablanici padne 5cm snijega zapne sve zivo
Nemaju jebenu zimsku sluzbu?
Da, dobro si se sjetio, tačno :(
haris0032

#11481 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by haris0032 »

Meni je ovdje počelo da smrdi kadje izašla info da nisu angažovali potražne pse, a potvrdilo moje sumnje kad su udaljili, da ne kažem otjerali GSS sa terena koji su najiskusniji u ovim situacijama. Očigledno se krije broj žrtava i nestalih. Zašto ne znam. Ne bih ovo da svodim na političko blato, ali nisu čista posla ovdje.
Chmoljo

#11482 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

a ko ih je otjerao?
haris0032

#11483 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by haris0032 »

I još da dodam GSS nije uopšte zakonski regulisan i godinama se to izbjegava. Imate GSS Federacije BiH koji ima 11 stanica i koji je uz HGSS jedini vrhunski obučen za sve situacije i koji prolaze dugogodišnje obuke. Cca 3-4 godine treba proći da bi neko dobio zvanje spasioca. Međutim dešava se osnivanje raznoraznih “lokalnih” GSS-ova, koji uzimaju opštinska i kantonalna sredstva, a u “spašavanja” idu u patikama i šorcu sa osnovnom ili nikakvom obukom. Time se treba pofino pozabaviti i istražiti funkcionisanje i svrhu tih GSS timova. I još jedna informacija, te timove mahom čine osobe koje nisu mogli proći u GSS FBiH i njihovim stanicama. Što zbog neznanja, što zbog karaktera.
haris0032

#11484 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by haris0032 »

Chmoljo wrote: 05/10/2024 00:25 a ko ih je otjerao?
FUCZ, kao procjena da nisu potrebni i dali im upute da budu u stanju pripravnosti. Mislim to su ljudi koji su bili u Turskoj i iskopavali žrtve sa svojim potražnim psima.
HelaS

#11485 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

haris0032 wrote: 05/10/2024 00:28 I još da dodam GSS nije uopšte zakonski regulisan i godinama se to izbjegava. Imate GSS Federacije BiH koji ima 11 stanica i koji je uz HGSS jedini vrhunski obučen za sve situacije i koji prolaze dugogodišnje obuke. Cca 3-4 godine treba proći da bi neko dobio zvanje spasioca. Međutim dešava se osnivanje raznoraznih “lokalnih” GSS-ova, koji uzimaju opštinska i kantonalna sredstva, a u “spašavanja” idu u patikama i šorcu sa osnovnom ili nikakvom obukom. Time se treba pofino pozabaviti i istražiti funkcionisanje i svrhu tih GSS timova. I još jedna informacija, te timove mahom čine osobe koje nisu mogli proći u GSS FBiH i njihovim stanicama. Što zbog neznanja, što zbog karaktera.
Zar GSS nisu formirane i djeluju po vertikali :? Kažeš da nisu, da ne čine jedinstven sistem službe spasavanja?
Chmoljo

#11486 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

HelaS wrote: 05/10/2024 00:30
haris0032 wrote: 05/10/2024 00:28 I još da dodam GSS nije uopšte zakonski regulisan i godinama se to izbjegava. Imate GSS Federacije BiH koji ima 11 stanica i koji je uz HGSS jedini vrhunski obučen za sve situacije i koji prolaze dugogodišnje obuke. Cca 3-4 godine treba proći da bi neko dobio zvanje spasioca. Međutim dešava se osnivanje raznoraznih “lokalnih” GSS-ova, koji uzimaju opštinska i kantonalna sredstva, a u “spašavanja” idu u patikama i šorcu sa osnovnom ili nikakvom obukom. Time se treba pofino pozabaviti i istražiti funkcionisanje i svrhu tih GSS timova. I još jedna informacija, te timove mahom čine osobe koje nisu mogli proći u GSS FBiH i njihovim stanicama. Što zbog neznanja, što zbog karaktera.
Zar GSS nisu formirane i djeluju po vertikali :? Kažeš da nisu, da ne čine jedinstven sistem službe spasavanja?
to su faktički NVO. volonteri.
haris0032

#11487 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by haris0032 »

HelaS wrote: 05/10/2024 00:30
Jesu, GSSFBiH sa svojih 11 stanica. Međutim imaš pojavu raznoraznih GSS-ova koji ne pripadaju tom sistemu, nemaju ni približan nivo obuke, a većinom ih finansiraju opštine. GSS Novi grad, GSS Trebević, GSS Trnovo, GSS Prenj i drugi koji djeluju mimo te vertikale.
Bullet Tooth Tony

#11488 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

haris0032 wrote: 05/10/2024 00:29
FUCZ, kao procjena da nisu potrebni i dali im upute da budu u stanju pripravnosti. Mislim to su ljudi koji su bili u Turskoj i iskopavali žrtve sa svojim potražnim psima.
Ne kontam... bili na televiziji govore jedna ekipa se vratika drugq ide da dezura ovi sto su se vratili u Sa radili od jutos

Ne govorim za K9
Chmoljo

#11489 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

ok, ti misliš da je neko, pa i sam direktor ili ko je već u ovakvom momentu spreman nešto muljati kada se radi o tuđim životima i čekati da dobije krivičnu prijavu? kako rekoh, nije sjajan, ali ja ipak mislim da postoji neki sistem gdje bi se neko usudio tako bahato nastupati i koštati nekoga života, a sebe moguće robije.

riječ je o malim mjestima gdje svako svakoga zna, spisak nestalih neće biti teško sastaviti sa eventualnim manjim odstupanjima.

nema stvarno potrebe za senzacionalizmom kada je ovo već katastrofa samo od sebe.
last mohicans

#11490 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by last mohicans »

https://avaz.ba/vijesti/bih/932192/rast ... a-i-doboja
Samo nam još ovo treba, a i sutra 60% padavine u SA najavljene.
mistek

#11491 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mistek »

Da nije bilo kamenoloma, odnosno da je isti regulisan kako treba, broj žrtava ne bi narastao na dvocifren. I generalno, tu dosta priče o nekakvim faktorima prestaje.

S druge strane, ne krije niko broj žrtava, ali su samo zvanično prijavljene one čija tijela su pronađena. Nažalost, broj će biti nekoliko puta veći od ovog koji je sada aktuelan i to je svima jasno.
Messier

#11492 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Messier »

Da sublimiramo.

Nemate potrebe se nadjebavati.

Mi smo otjerali ove ljude u smrt.

Okrenite se, pogledajte se u ogledalo, sad u 00:41, i opalite sebi samar, i spremite se na spavanje...
Chmoljo

#11493 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

Bullet Tooth Tony wrote: 05/10/2024 00:34
Ne kontam... bili na televiziji govore jedna ekipa se vratika drugq ide da dezura ovi sto su se vratili u Sa radili od jutos

Ne govorim za K9
ne moraju samo psi. određene organizacije imaju i radare sa kojima se može raditi potraživanje u ruševinama, ukoliko je neko živ. grozno je reći, ali teško da je neko mogao preživjeti duže s obzirom na to da npr. poslije zemljotresa postoji šansa ako se konstrukcija ne sruši do kraja i ostanu džepovi, ali ovdje je bio zemlja, mulj i voda...
cranberries

#11494 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cranberries »

Messier wrote: 05/10/2024 00:40 Da sublimiramo.

Nemate potrebe se nadjebavati.

Mi smo otjerali ove ljude u smrt.

Okrenite se, pogledajte se u ogledalo, sad u 00:41, i opalite sebi samar, i spremite se na spavanje...
:thumbup:

To je potpuno tacno.
dječak sa šibicama

#11495 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Slijedi kontrola stete, niko nije kriv, kriva je priroda, sistem odlicno djeluje, sve je super ali jbg puno vode a i kamenja.
cranberries

#11496 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cranberries »

last mohicans wrote: 05/10/2024 00:38 https://avaz.ba/vijesti/bih/932192/rast ... a-i-doboja
Samo nam još ovo treba, a i sutra 60% padavine u SA najavljene.
Ovo je za nas Sci-fi

Image
haris0032

#11498 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by haris0032 »

Chmoljo wrote: 05/10/2024 00:36
ok, ti misliš da je neko, pa i sam direktor ili ko je već u ovakvom momentu spreman nešto muljati kada se radi o tuđim životima i čekati da dobije krivičnu prijavu? kako rekoh, nije sjajan, ali ja ipak mislim da postoji neki sistem gdje bi se neko usudio tako bahato nastupati i koštati nekoga života, a sebe moguće robije.

riječ je o malim mjestima gdje svako svakoga zna, spisak nestalih neće biti teško sastaviti sa eventualnim manjim odstupanjima.

nema stvarno potrebe za senzacionalizmom kada je ovo već katastrofa samo od sebe.
Kažem da mi smrdi da se najspremniji i najobučeniji stavljaju sa strane u pripravnost. Zašto to rade nema mi logike. Znam da je za kompletnu situaciju nadležna FCUZ koja je pod direktovom Vlade FBiH. Da li je u pitanju samo njihova procjena ili nešto drugo stvarno ne znam.
Bullet Tooth Tony wrote: 05/10/2024 00:34

Ne govorim za K9
Svi su vraćeni u pripravnost, čak i tim koji je krenuo iz Hr.
Vidjet ćemo šta će se sutra odvijati.
https://bljesak.info/vijesti/flash/usre ... ena/468693
Last edited by haris0032 on 05/10/2024 00:49, edited 1 time in total.
jao_situacije

#11499 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jao_situacije »

zakazao je prošli sistem kaže drug vojin

a evo ko je prošli sistem:

izvor slika je dokument revidirana strategija razvoja općine jablanice od 2014-2023

Image

Image

baš me zanima jesul u rodu ovaj iz sdpa i genijalac iz kamenoloma

Image

općina ne da je znala za ilegalni kamenolom nego se i hvalila u vlastitim dokumentima kako je ilegalni kamenolom uspješan izvoznik
to je naravno podržao i ambasador našeg jedinog i najvećeg saveznika prijatelja i još svašta nešto

treba li da postavljam slike dolaska ambasadora da podrže najopćinu i najnačelnika iz usaid programa

za one koji ne znaju načelnik je iz sdp

haj da vidimo smiju li mediji ovo objaviti evo imate sve
Hendrix

#11500 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hendrix »

Posljedica nakaradnog uredjenja, kad krenes roviti nista nije legalno, sve je ispod stola i hajd ba sta ima veze. M17 citavom duzinom radnje i garaze bukvalno par metara od ceste sto je ono van svake pameti da se moze legalizovati. Glavna magistrala sa svake strane se neko direkt ukljucuje. I jbg gdje god krenes isto sranje, neka nema veze...hajd ba.
Post Reply