2014. je mjesec dana padala kiša i bila je veća kataklizma nego ovo. i opet, stradalih je bilo jako malo, ako se dobro sjećam jedno ili dvoje.last mohicans wrote: ↑04/10/2024 23:57 Daj ba chmoljo, još sinoć su svi trebali biti na terenu, a ne po predizbornim skupovima. Čak su neki od njih vjerovatno prošli tim putem i sve to vidjeli u nastajanju. Kako sam čuo u Jablanici je jučer preko dana padala jaka kiša, barem se narod mogao upozoriti pa bi se bolje pripremio. Zasto ne moze sms od telecoma, al kad bi mi imali uvezanost sistema ne bi bili zemlja u kurcu. Slučajno sam se zadesio u jednoj evropskoj zemlji kad je bilo ovako nevrijeme, pa non stop su notifikacije na mobitel dolazile, vibrarao je kod lud, gdje nisi mogao ugasiti tu upozorenje, a samo sam njihovu mrezu koristio u tom trenu. Zašto to ne možemo imati? Ovaj odron kamenoloma niko nije mogao predvidjeti, ali jeste izlijevanje rijeka i bujice. Približna količina kiše po m2 se mogla pretpostavati i tu silnu vodu nista nije moglo primiti. Zakazali su i meto stručnjaci, jel samo treba prepadati zutim metoalarmima i toplotnim talasima. Puno više se moglo uraditi da se zaštite životi, imovina će se namiriti. Zamisli da je danas nastavila padati, pa kataklizma bi bila, nego opet sreca razvedrilo se. Kurko bi oni bilo šta očistili.. Ovo je poraz drzave koje najmanje ima, zatim poraz federacije kantona i opcina. Svi u lancu su debelo podbacili.
zato upozorenje na bujice i izlijevanje rijeka ni ti, ni ja, ne bismo doživjeli kao nešto ovakvo što se desilo.
u kojoj god zemlji da si bio, smijem se zakleti da ih je prvo opeklo, pa su onda uveli taj način obavještavanja, kao što će i sada kod nas vjerovatno biti poduzete dodatne stvari i sve ozibljnije shvaćeno. nažalost, kod nas neko mora glavu izgubiti da bi se krenulo rješavati, i možda da je poginulo više ljudi 2014. danas bi stvari bile bolje. crnjak je, ali nadam se da razumiješ šta želim reći.
nemam namjeru biti ničiji advokat, nego mi smeta priča kao da je ovdje totalni divlji zapad i bezvlašće. dakle ne mislim na ovu ili onu vlast, nego nas generalno kao društvo i naš državu. preporučujem putovanje u neku državu u kojoj zaista tako, da se malo osvijesti da nekog sistema ima. da je manjkav, to se itekako mogu složiti, kao i to da ga treba unaprijediti i to konstantno raditi.
više volim da komentarišemo onako kako jeste, jer od usijanih glava i parola nemamo ništa do prostog izlijevanja emocija bez konkretne sadržine.