kiligonzales wrote: ↑28/09/2024 08:08
Hendrix wrote: ↑24/09/2024 01:07
Otkupljena Aja Sofija? Koju ti verziju istorije imas? Mehmed Drugi je uletio sa vojskom kojoj je prvo dao 3 dana da pljacka grad prije nego je on usao. To je bio obicaj, jbg takva vremena. I bukvalno je pretvorio crkvu u dzamiju, kakvo ba placanje? Kome je platio? Lik osvojio carstvo i kao placa nekome sto je zauzeo?
Otidji u Dubai, pogledaj iza kulisa zlata i sjaja i vidjeces odnos muslimana prema muslimanima. Ja sam vidio iz prve ruke.
Elem, nema potrebe da ides u taj narativ, muslimani u doba osvajanja super raja mumini...zapad cisto zlo. Druga su vremena bila, srecom smo izasli iz tog doba.
Ne ovu koju pisu oni kojima je historija kraca od kontinuiteta rada jedne pijace u Damasku ili Bagdadu.
Pred sudom turske jedan turski deduka je horvao po staroj osmanskoj gradji i nasao kupoprodajni ugovor o prodaji Aja Sofije muslimanima cime se okoncala prica oko prenamjene Aja Sofije iz muzeja ponovo u dzamiju. Naravno posto mi zivimo u BIH na Balkanu, kome je osmanska imperija nasljednica jos jedne od najtrajnijih imperija donjela bar malo civilizacijskog razvoja za period svoje vladavine, mi smo najbolji znalci njene gradje jer eto mi smo njima donjeli prosperitet, a ne oni nama

Mi bi da krojimo njima historiju. Naravno nece se reci da je uz Vatikan i par drugih gradova u svijetu, Istanbul siguran jedan od onih koji s pravom bastini daleko najvise historije, puno vise nego jedan Vasington ili Pariz.
Najstarija gradska biblioteka Gazi Husref Begova ce napuniti 500 godina u narednoj deceniji i nju gle cuda sagradile Osmanlije, a da Sarajlije nece znati kakvu ona gradju bastini, a mi bi da raspravljamo o historiji imperije ciju arhivsku gradju nisu u stanju digitalizovati decenijama jer je prevelika. Ilustracije radi prevod knjige Muvekita Povijest Bosne ima 1400 strana sa turskog na nas jezik iako joj je autor Bosnjo iz Cajnica, a to je samo jedan dio njene gradje i mi bi da raspravljamo o historiji carstva koji se prostirao na tri kontinenta i trajalo je nesto vise od 600 godina. Kreni da je citas, pa ces se iznenaditi koliko mi ne znamo. Ljudi arhivirali depese svoga vremena.
Na kraju nije Mehmed Fatih imao stanovnistvo da bih odmah oteo Aju Sofiju. Svi predstavljate muslimansku historiju na nacin da su svi konvertirali u islam momentalno, a obiljezje muslimanskih drustava je bilo sljedece po osvajanju 5-10 posto udio stanovnistva je bio muslimanski i to mahom vlastodrsci, da bi zbog benefita koje je islam donosio ostatak nemuslimanske populacije primao islam jer logicno je ako ti je povlastica da iz privredjenog dajes 2,5 posto zekata godisnjeg poreza da ces je iskoristiti, a ne da ti se uzima dzizja koja je bila 4 puta toliko veca ili 10. Na kraju je tolerancija, pravda, drustveno uredjenje bilo krucijalnim elementom zasto su imperije poput Bizantije ili Perzije, pa i mnoga druga carstva postala dominantno islamskim.
Mi zivimo u BIH, pa ne znamo benefite islama po ekonomiju i drustvo. Sve posmatramo kroz prizmu brade, kratkih nogavica i hidzaba ili nikaba.
Malo uzimamo sebi previse za pravo. Ta imperija je za Zapad do svoga sloma bila taticom.
Zapad jeste cisto zlo upakovano u znanje i tehnoloski napredak, inace samo ono sto su napravili Indijancima na prostoru Sjeverne i Juzne Amerike ne sluzi im na cast. Na kraju danas su najodgovorniji za neoimperijalizam. Skontali su sistem, sada ne moraju upotpunosti kolonizirati nekoga, osvoje zemlju ili naprave diverziju u njoj, utemelje sebi blisku vlast i jasi kako ti je volja, domicilno stanovnistvo i pored silnog bogatstva radi za 30 dolara mjesecno i prezivljava u jadu i bjedi, a njihovi ahbabi i oni ubiru plodove nafte ili nekog drugog bogastva.
Ne trebam ici na Zapad ni na Bliski Istok da mi neko otvori oci kakvi su Zapadnjaci, a kakvi Muslimani. Bio rat u Bosni, vidjeli smo sav licemjerluk Zapada i to kakvi su muslimani, a kakvi nemuslimani kao komsije. U svakom gradu Republike Srpske bili su zlocini protiv covjecnosti, genocid, genocidne namjere su se potvrdjivale brojem masovnih grobnica, urbicidom, pokusajima prekrajanja i mjenjanja historije, sto se radi i danas kroz negaciju ucinjenog i nepriznavanje krivice.
I ti meni pricas kakvi su muslimani... I ti beduinski smetljari nisu znali sta je grad koliko su bili bitni za vrijeme osmanlija, ali su ih kolonizatori ucinili velikim jer su njih prve huskali protiv vlastitih vladara... mene ni ne cudi to sto su u stanju da porobe slobodna muslimana koji dodje na rad kod njih u Dubai ili negdje drugo...