SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#84901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Niko da pomene da uglavnom ti silovatelji zlostavljaci su 95% bili zrtve u svom zivotu, niko ne misli da mu dijete sutra moze postati isto smece kao sto ga je neko iskoristio
BadBoy

#84902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

DaysleepeR wrote: 26/09/2024 08:50 Pokušavati jedno krivično djelo liječiti sa drugim je kao gašenje vatre benzinom...

ali hajd, svakako niko neće ništa uraditi, čim neko napiše "treba ga vako nako" to u prevodu znači, neću ja ali neko drugi stvarno d'uradi nešto :D
Treba :D
Laplace

#84903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 26/09/2024 08:48 Ko ce preuzeti na sebe obavezu da prati tudje djete do skole?
Svaki pedofil, logično.
drug_profi

#84904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bježi ba ne smiješ se više ni nasmijati tuđem djetetu ili se zezati sa njim.
Uvijek moraš misliti da neko to može protumačiti pogrešno.
yoda82

#84905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by yoda82 »

DaysleepeR wrote: 26/09/2024 09:52
Chmoljo wrote: 26/09/2024 09:48
DaysleepeR wrote: 26/09/2024 09:47

Samo bukvalno, to je pravi put.
pa prvi si počeo kada u dječiju svijest u istu ravan dovodiš saobraćajnu nekulturu i seksualnog predatora koji ih napada.

prije nego mi opet bukvalno napišeš da si mislio na roditelje, ja ti opet kažem da je roditelju mnogo teže gledati istraumirano dijete, nego dijete nesvjesno opasnosti oko njega, ali ipak bezbrižno.

mislim jebote, ovdje je inače opasno živjeti jer desno i lijevo imaš države, politike i ljude koji bi te najradije istrijebili.

i šta sad?
Previše je emocija u konverzaciji pa bih radije odustao iskreno da ti kažem.
Ispada da ja ismijavam i umanjujem pedofiliju.
Naravno da je fokus na obične ljude, a obični ljudi nemaju poriv da se fizički obračunavaju.
Lik je autom ubio kćerke dvojici ljudi, pobjegao u Srbiju, a njihovi očevi nijednom nisu pokazali nikakvu dozu bijesa, već su ubijeni u pojam tugom.

Forumi su puni nedojebanih, neostvarenih kompleksaša koji tastaturom glume zajebane likove, pa bi oni nekog tukli, linčovali, prebijali.
Ne bi.

Ako bi se nekom i desila kakva tragedija, zadnje bi ti to bilo na pameti.
Generalno bi većina priletila samo da iscipelari nekog ko je već na podu i kojeg su već prebila desetorica. I to samo kada bi naišli kao neka rulja.
Stalno čitam što neko ne uradi ovo ili ono, a niko ne kaže evo ja ću to uraditi, ili da samo uradi i ne kaže ništa...

Negdje sam čitao tekst (ne znam koliko je relevantan) da u ratovima koje je vodila Američka vojska skoro 50% vojnika ne puca uopšte, a drugih skoro 50% puca naslijepo. Ono malo što puca svjesno u ljude, se izdvoji i trenira da budu snajperisti ili neke specijalne jedinice.

Ovo sve ukazuje ne to što si i ti rekao. Obični ljudi nemaju poriv da se obračunavaju, osim ako to nije u afektu, ili ako to nije neka situacija gdje imamo "psihologiju mase".
zdruzdjo

#84906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Thorgerson wrote: 26/09/2024 08:56
Druze, lupas loncice. Nije isto odbrana i osveta. Dvije razlicite stvari.

Ja volim svoju djecu i naravno da bih da zivot za njih. Sad, odmah. I uvijek.

Medjutim, mi ovdje uvijek pricamo eh da se meni desi ja vi ovo ja bi ono. Ne bi.

Ja ne kazem da niko ne bi. Ja tebe ne znam. Mozda ti bi. Mozda bi i gore ovaj nepass, medjutim govorim o vecini. 99.9% ljudi ne bi i ne uradi nista, a 99.9% ih prica da bi ovo, da bi ono. Ja bi metak u celo, ja bi ga objesio, bla bla. Puno je tu stvari o kojina normalan covjek mora da razmisli.

E sad, imas i ljudi koji su u tome vec od ranije. Pa od Gottija je sina komsija udario autom. Mali umre. Komsija nakon par dana nestao. Nikad ga nisu nasli. I nije urbana legenda. Lik nestao. Nema ga.

Eto sam kazes. Pa i ja znam ljude kojima su ubijena braca, djeca u ratu. I neki mozda i znaju ko je to uradio. Pa. Nista. Cekaj sud. Il se okrenu vjeri pa cekaju drugi sud. Sto je jos besmislenije.
Mjesaju se babe i zabe u onome sto sam rekao.
Ja ne kazem da bih to uradio. Ne znam mozda. Da bog da nikad ne saznao imam li to u sebi. Ovako trezvene glave kazem da ne bih imao jak razlog da zivim, i da bih onda se potrudio da tome nekome zagorcam zivot. Zestoko. Uvjerili amo se nebrojeno puta u efikasnost pravde i sudstva ovdje. Kakvu zadovoljstinu ti mozes ocekivati od suda. Pogledaj presude. Smjesne. Sramne. Zadnju za koju smo culi da je bila zestoka je ona dvojica sto ubise Arnelu Djogic. Ja vise ne cuh nista da kazem "e dobro su presudili".
Kazem da se moze uraditi ako ima motivacije. Evo svi se kunu u ono nekad vrijeme, policiju, sudstvo... A vidis znalo je i ono zakazati. Da li je ovo fakat urbana legenda ili nije, ne znam. Moj osvrt je na ovo "e ti si njemu nanio teske povrede, najebati ces i ti". Pa hoces. Naravno da ces ako si glup.
A to okretanje vjeri??? Kukavicki potez da bi sebi obraz oprao u ogledalu. Cekas sud od "Njega"???? Daj ba.
Ne daj Boze nikom iskusenja. Uciniti sve da ne dodje do toga. Pa i ako treba najebati da bi u buducnosti zastitio nekog svog nevinog, ma zazmiri i skoci. Pa na kraju krajeva, slomi mu noge da ne moze nikad vise dalje od prozora u sobi. Pa i ako je odlezati, odlezis mirne duse. Neces dugo. Ako za ubistvo pistoljem sa predumisljajem(hint mma borac) dobije 7 godina, onda ni tebi ne gine vise od 3. Znam duge ce da budu.
dixi5

#84907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dixi5 »

drug_profi wrote: 26/09/2024 13:31 Bježi ba ne smiješ se više ni nasmijati tuđem djetetu ili se zezati sa njim.
Ili koleginici reci kako izgleda svjeze. Eto HR prijave za seksualno uznemiravanje.
noviclan

#84908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

dixi5 wrote: 26/09/2024 17:04
drug_profi wrote: 26/09/2024 13:31 Bježi ba ne smiješ se više ni nasmijati tuđem djetetu ili se zezati sa njim.
Ili koleginici reci kako izgleda svjeze. Eto HR prijave za seksualno uznemiravanje.
:lol: sta ti mislis ko sam ja kaze koleginica, nista govoriti samo dirati po koljenima
eluna

#84909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

nego, mene zanima šta mislite o sudijama koji pedofilima dosuđuju po godinu dana zatvora? .....Treba li takve sudije poslati na psihijatrijsko liječenje?
Sid the sloth

#84910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

Sudija ne "dosudjuje" po svom cejfu nego po zakonskim propisima. Jebote ljudi lupaju svakakve gluposti. Treba zakone mijenjati, ako u zakonu stoji da je minimalna kazna za pedofiliju 15 godine ne moze sudija dosuditi 5.
eluna

#84911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

Sid the sloth wrote: 27/09/2024 08:39 Sudija ne "dosudjuje" po svom cejfu nego po zakonskim propisima. Jebote ljudi lupaju svakakve gluposti. Treba zakone mijenjati, ako u zakonu stoji da je minimalna kazna za pedofiliju 15 godine ne moze sudija dosuditi 5.
daj citat trenutno važećeg zakona ........zar zaista piše "maksimalno do godinu dana" :?
Sid the sloth

#84912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

eluna wrote: 27/09/2024 08:47
Sid the sloth wrote: 27/09/2024 08:39 Sudija ne "dosudjuje" po svom cejfu nego po zakonskim propisima. Jebote ljudi lupaju svakakve gluposti. Treba zakone mijenjati, ako u zakonu stoji da je minimalna kazna za pedofiliju 15 godine ne moze sudija dosuditi 5.
daj citat trenutno važećeg zakona ........zar zaista piše "maksimalno do godinu dana" :?
Ne lupajte zivi bili, jel stvarno mislite da sudija kaze eh de nam vidi maksimalnu kaznu pa cemo mu tu. Ponavljam, ne lupajte, nije ovo Ally McBeal.
Ateista

#84913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

najgori-glumci-bih-glumista-t143926s175.html#p19550722

Prema ovome kazne za bludne radnje su u rasponu od 3 mjeseca do 5 godina, ne znamo tacno sta je uradio maloljetniku zbog kojeg je osudjen niti znamo koliko ima godina, ali kako god ocito je da nije dobio ni minimalnu ni maksimalnu kaznu.

Stoji pitanje zasto nije maksimalnu, da li se nagodio prihvatanjem krivice ili je imao neke druge "olaksavajuce okolnosti" ili nesto trece, ali zanimljivo - dobio onoliko koliko moze otplatiti.
BadBoy

#84914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Joj ljudi dragi, ne postoje teži slučajevi za dokazati od ovih bludnih radnji.
zdruzdjo

#84915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Sid the sloth wrote: 27/09/2024 09:06 Greska
Last edited by zdruzdjo on 27/09/2024 10:20, edited 1 time in total.
eluna

#84916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

Sid the sloth wrote: 27/09/2024 09:06

Ne lupajte zivi bili, jel stvarno mislite da sudija kaze eh de nam vidi maksimalnu kaznu pa cemo mu tu. Ponavljam, ne lupajte, nije ovo Ally McBeal.
dobro, daj nam zakon da vidimo koja ja eto maksimalna kazna ......1 godina očito nije

"Mnogi se, sa čuđenjem pitaju kako je moguće da je za takvo krivično djelo izrečena tako niska kazna i kako je moguće da se kazna za takvo djelo uopće može otkupiti.
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su nam rekli da su se žalili na ovu presudu, konkretno na visinu izrečene kazne, no, sud je njihovu žalbu odbio."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzilas ... /240920142
Last edited by eluna on 27/09/2024 09:21, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#84917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Dobro ali ako je raspon za neko djelo izmedju godine i pet godina, sta je to sto sudiju "zakuca" na godinu? Materijalni/drustveni/politicki.....status? Pa ocigledno je da je to u pitanju.
Cim se ovoliko krije koji je sudija, sve je jasno.
Budes moralan sudija i za pedofiliju doneses presudu od godinu i dva dana.
Ali davno smo naucili da pravda i moral ne navracaju u šenoinu. Nekako zaobiđu taj rejon.

Ateista

#84918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 27/09/2024 09:18 Joj ljudi dragi, ne postoje teži slučajevi za dokazati od ovih bludnih radnji.
Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
Sid the sloth

#84919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

eluna wrote: 27/09/2024 09:19

dobro, daj nam zakon da vidimo koja ja eto maksimalna kazna ......1 godina očito nije

"Mnogi se, sa čuđenjem pitaju kako je moguće da je za takvo krivično djelo izrečena tako niska kazna i kako je moguće da se kazna za takvo djelo uopće može otkupiti.
Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su nam rekli da su se žalili na ovu presudu, konkretno na visinu izrečene kazne, no, sud je njihovu žalbu odbio."

Eto ti gore maksimalna kazna je 5 godina ocigledno.
Kad se prica o ovom konkretnom slucaju takodjer je ocigledno da je namjerno izrecena kazna od 1 godine, na stelu, da je moze otkupiti.
Ali ne lupajte vezano za propise i sudije, da je pisalo minimalna kazna je 5 godina ne bi ga ovaj mogao osuditi na godinu.
darius_maximus

#84920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 27/09/2024 09:26
BadBoy wrote: 27/09/2024 09:18 Joj ljudi dragi, ne postoje teži slučajevi za dokazati od ovih bludnih radnji.
Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?
Nije isto vjerovatno poslati SMS poruku, grliti nekoga neprimjereno, uhvatiti ga/ju za međunožje, itd.
Mislim, ovo je samo pretpostavka, jer ne znam šta tačno zločin obuhvata, ali pretpostavka je da postoje gradacije.
Ako postoji za ubistvo, postoji i za ovo...
eluna

#84921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

pošto "dušebriznici" za sudije neće, evo našla sam ja šta nam kaže zakon .......dakle - i dalje stoji moje pitanje - treba li na psihijatrijsko vještančenje ići sudije koji za dokazanu pedofiliju dosuđuju kazne koje se mogu otkupiti ??

"Član 206

Prinuda na spolni odnošaj

Ko drugu osobu prisili na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ozbiljnom prijetnjom nekim teškim zlom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Član 207

Spolni odnošaj s djetetom

(1) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

(2) Ko izvrši nasilni spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom (član 203. Silovanje, stav 1.) ili s nemoćnim djetetom (član 204. Spolni odnošajs nemoćnom osobom, stav 1.), kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.

(3) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom zloupotrebom položaja (član 205. Spolni odnošaj zloupotrebom položaja, stav 2.), kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(4) Ko krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učini na naročito okrutan ili naročito ponižavajući način, ili ako je istom prigodom prema istoj žrtvi učinjeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji od više učinitelja, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

(5) Ako je krivičnim djelom iz st. od 1. do 3. ovog člana prouzrokovana smrt djeteta, ili je dijete teško tjelesno ozlijeđeno, ili mu je zdravlje teško narušeno, ili je žensko dijete ostalo trudno, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Član 208

Bludne radnje

(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Član 209

Zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom

Ko pred djetetom ili maloljetnikom čini radnje namijenjene zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote, ili ko navede dijete da pred njim ili drugom osobom vrši takve radnje, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Član 210

Navođenje na prostituciju

(1) Ko radi zarade ili druge koristi navodi, potiče ili namamljuje drugog na pružanje seksualnih usluga ili na drugi način omogući njegovu predaju drugome radi pružanja seksualnih usluga, ili na bilo koji način učestvuje u organiziranju ili vođenju pružanja seksualnih usluga, bit će kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Bez uticaja je za učinjenje krivičnog djela iz ovog člana da li se osoba koja se navodi, potiče ili namamljuje već ranije bavila prostitucijom.

(3)-(5) (brisano)"

izvor: https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/kr ... ovine.html
eluna

#84922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

Sid the sloth wrote: 27/09/2024 09:29

Kad se prica o ovom konkretnom slucaju takodjer je ocigledno da je namjerno izrecena kazna od 1 godine, na stelu, da je moze otkupiti.
Ali ne lupajte vezano za propise i sudije, da je pisalo minimalna kazna je 5 godina ne bi ga ovaj mogao osuditi na godinu.
ne razvlači temu, i čitaj kako je napisano......

AKo je sudija mogao po zakou da mu odreže 14 umjesto 12 mjeseci, zašto nije? ...Korupcija - to je odogovor - OK. Znači - Sudija MORA na psihijatrijsko vještačenje, i ne smije više raditi taj posao, jer je očito nesposoban da obavlja svoju dužnost, a dužnost mu je da zaštiti djecu i građane.
darius_maximus

#84923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

eluna wrote: 27/09/2024 09:36
Sid the sloth wrote: 27/09/2024 09:29

ne razvlači temu, i čitaj kako je napisano......

AKo je sudija mogao po zakou da mu odreže 14 umjesto 12 mjeseci, zašto nije? ...Korupcija - to je odogovor - OK. Znači - Sudija MORA na psihijatrijsko vještačenje, i ne smije više raditi taj posao, jer je očito nesposoban da obavlja svoju dužnost, a dužnost mu je da zaštiti djecu i građane.
A ako je mogao šest mjeseci, umjesto 12, zašto nije?
mali_balon

#84924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

darius_maximus wrote: 27/09/2024 09:31
Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?
Nije isto vjerovatno poslati SMS poruku, grliti nekoga neprimjereno, uhvatiti ga/ju za međunožje, itd.
Mislim, ovo je samo pretpostavka, jer ne znam šta tačno zločin obuhvata, ali pretpostavka je da postoje gradacije.
Ako postoji za ubistvo, postoji i za ovo...
Pa da....na zalost i to se mora gledati...nije isto npr seks sa maloljenitkom ili pipkanje ne moze imati istu kaznu.....a da ne govorimo o silovanjima.....druga stvar sto su male kazne...za bludnje radnje nad maloljetnim licima 10g minimlana 40g max...ne prihvatati nikakve olaksavajuce okolnosti i bez mogucnosti pomilovnaja i uslova
eluna

#84925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by eluna »

darius_maximus wrote: 27/09/2024 09:31

tačno ....no, postoji i odgovornost sudije da zaštiti dijete, a glumac nije jedini slučaj .....ima i nastavnik u Sarajevu koji je vraćen u školu da radi ......

Šta je dužnost, posao i odgovornost sudije - da zaštiti djecu i sve građane. eto taj nastavnik fizičkog - pipkao curice ...i zamisli,
1. kćerka od 12 godina starosti ti ide u školu, on je pipka i štipka,
2. ti ga tužiš, uložiš i pare i dušu i živce i svoje dijete (jer ono najgore prolazi jer traumu iznova i iznova doživljava u postupku dokazivanja),
3. sudija mu dodijeli godinu dana kazne koju ovaj otkupi i vrati se u školu da radi - a tvoje dijete tada ima 13 godina!!!!!!!!!!!!!!!!!

kratko i jasno - po mom skromnom mišljenju - sudija nije normalan i vjerovatno i sam ganja "piletinu"
Post Reply