Libanon

Post Reply
sumirprimus

#1626 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

Puno je licemjerstva na ovoj i slicnimm temama.
ragib

#1627 Re: Libanon

Post by ragib »

karanana wrote: 26/09/2024 23:25
ragib wrote: 26/09/2024 23:18
karanana wrote: 26/09/2024 23:12 mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.

ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
Jah ali kako god okrenes oni ako zele nanjeti veliku stetu hezbollahu ne mogu bez da udju u njihove tunele, koji su mnogo kompleksniji nego u gazi. Drugacije ne mogu vratiti svoje sranovnike na sjever. Ako uzmes u obzir da se nisu nesto proslavili protiv hamasa, ne vidim kako ce protiv hezbollaha
pa dobro, vjerovatno ce kad-tad uci. imaju oni i neku svoju racunicu prihvatljivih gubitaka. bubam, ali vjerujem da bi 1000 mrtvih za operaciju kreiranja tampon zone u juznom libanu bilo prihvatljivo za njih, a to je mozda 2% od onog koliko ce ubit i vojnika i civila s druge strane.
Al evo koliki je pritisak na natanjahua da oslobodi taoce, pa ne moze da udje u tunele u gazi. Gaza je totalno okupirana, slabo napruzani borci hamasa, gladni itd. Hezbollah puno jacu ima podzemnu infrastrukturu, otvoreno mu je sve preko sirije da dovuce nove rakete koje vec ima oko 150.000. U iraku imaju citav rezervni sastav po potrebi I stoji iran iza njih puno vise nego sto je iran podrzao hamas. U svakom segment 50 puta su jaci od hamasa, bez obzira na sve gubitke koje su pretrpili. U libanonu imaju podrsku I sunita I krscana prilicnu. Izrael nije nikad ratovao godinu dana uvijek je to rijesavao za 6 dana sada se ne nazire kraj. OK sila jesu, iz zraka su najaci, ali I da poravnaju citav libanon, hezbollah se krije u tunelima a to ne mogu iz zraka
dobar,ti?

#1628 Re: Libanon

Post by dobar,ti? »

e nek je izrael ultra sega giga mega sekularna drzava
Dilibus

#1629 Re: Libanon

Post by Dilibus »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:49 Puno je licemjerstva na ovoj i slicnimm temama.
Koji ironican upis :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1630 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 26/09/2024 23:48
sehohari wrote: 26/09/2024 23:39
HelaS wrote: 26/09/2024 23:28

Sve troje, bili su vrhunski stručnjaci svaki iz svoje oblasti. Njihovo obrazovanje i stručnost moraš znati odvojiti od politike i njihovih nacionalističkih stavova. Mada, ubijeđen sam, da ti znaš što pišem, samo nećeš da znaš, duša ti je ubosti i poniziti prethodnu nam državu i sistem. Sorry za off teme
Ne znam i ne želim da razumijem.
U svakoj normalnoj zemlji takvi ljudi budu razrješeni dužnosti dok se sazna za razmišljanja kakvih je kod njih bilo.

Ubjeđen sam da i ti to dobro znaš, i sram da te bude koga ovdje braniš.
Fino sam napisao da su i oni po stavovima bili fringe dijelovi tog društva, sa kojim mi ipak imamo kontunitet kada je ta tema u pitanju, ali zarad odbrane navodnog atakiranja Juge i Karadžića uzeti u odbranu, stvarno gadljivo.
Vidi, mali pokvarenjače, ja ne branim ovo troje ljudi, ja ti pišem ono što ti znaš,, ali ti tvoja bošnjačko-nacionalistička krpa preko očiju ne dozvoljava da kažeš. Karadžić je bio direktor klinike prije nego ga je Izetbegović prihvatio kao značajnog saradnika u politici i saradnika. Milena Plavšić isto tako, a Kecmanović je otišao prije, i nikad procesuiran kroz pravosuđe. Ja pišem o njima kao stručnjacima u svojim oblastima, i branim državu koju ti srčano pljuješ, branim je što je na visoke pozicije postavila ovo troje ljudi - troje stručnjaka.
Da, braniš bivšu državu čak i kada braniš neodbranjivo.
Znaš šta radi moderna demokratska država kada otkrije da joj ljudi sa takvim razmišljanjima sjede na najvišim pozicijama?
Ispita se sistem, gdje su bile greške u sistemu koje su tako nešto dozvolile? Tako nešto se shvata kao greška, kao promašaj.
To ne znači da je cijeli sistem truhao, ali da je negdje šupalj bio.

Tako je i ovdje. Tvoja dogmatična odbrana jedne države koja ipak, ma koliko god dobra bila, ipak više ne postoji tri decenije, je za posmatranje. Pobogu, niko nije rekao da nije bilo dobro, i ja znam kako su moji živjeli tada, ali tvoje paljenje lampica dok neko nešto kaže negativno za Jugu nije normalno.
tramvajtrojka

#1631 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 26/09/2024 23:33
tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:27
sehohari wrote: 26/09/2024 23:23

Da, i Fincijevi.
Šta je poenta? Stvar je u tome, da ni danas ni tada ove stavove ne bi mogli iznijeti u javnosti, fringe dijelovi društva i u SFRJ i u današnjoj BiH.
Jedino bi možda na kafi sa spomenutim ličnostima imali taj užitak "nekadašnje BiH".
Pa kad smo dns jedna od najnepsimenijih nacija u evropi, koja ne zna vlastitu historiju

Image

Da sada na ulicama Sarajeva pokazes da je ova slika stara stotinjak godina i da je u Sarajevu bio fudbalski klub makabi 90% ljudi bi te popljuvalo i reklo sto lazes i sto siris neku propagandu il reklo ovo nije Sarajevo tako da taj argument nije ni za sta

sorry svi na off-u
I? Ne znamo puno važnijih stvari, a kamoli to. Šta čini taj dio historije važnijim od drugih? Mi još uvijek ne znamo ni istoriju 90-ih do kraja bolan, a kamoli da idemo u takve detalje.
Sarajevo je uvijek imalo Jevreja, i to je opće poznata stvar,

Ali, uz dužno poštovanje, pričamo o tome, da je ono što neki ovdje pišu mišljenje apsolutne manjine. Bilo je tako za vrijeme Juge, tako je i danas, a vjerovatno bi u vrijeme te slike bilo još više izraženo.
jarane znam da nisi rodjen ovdje al ovo je historija grada Sarajeva a ne busmanski jezik , problem je nas sto necemo da ucimo nikakve stvari a ne vazne i nevazne ev ti na ovom svim primjeru si pokazao svu car nase propasti , historija nije crno ili bijelo to su fakti zapisani u vremenu i svako ko ne zeli da zna svoju historiju je apsolutno nepismena osoba

Iato tako i za bliski istok i historijske činjenice kad se ovdje pricaju price o nekih 300 miliona arapa koji samo sto nisu pobrisali izraelce odozdo, al su se u svim sukobima pokazali i kad su imali svu mogucu premoc kao nesposobni za to
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#1632 Re: Libanon

Post by hilmija frlj »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:49 Puno je licemjerstva na ovoj i slicnimm temama.
:pisnuo:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1633 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:56
sehohari wrote: 26/09/2024 23:33
tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:27

Pa kad smo dns jedna od najnepsimenijih nacija u evropi, koja ne zna vlastitu historiju

Image

Da sada na ulicama Sarajeva pokazes da je ova slika stara stotinjak godina i da je u Sarajevu bio fudbalski klub makabi 90% ljudi bi te popljuvalo i reklo sto lazes i sto siris neku propagandu il reklo ovo nije Sarajevo tako da taj argument nije ni za sta

sorry svi na off-u
I? Ne znamo puno važnijih stvari, a kamoli to. Šta čini taj dio historije važnijim od drugih? Mi još uvijek ne znamo ni istoriju 90-ih do kraja bolan, a kamoli da idemo u takve detalje.
Sarajevo je uvijek imalo Jevreja, i to je opće poznata stvar,

Ali, uz dužno poštovanje, pričamo o tome, da je ono što neki ovdje pišu mišljenje apsolutne manjine. Bilo je tako za vrijeme Juge, tako je i danas, a vjerovatno bi u vrijeme te slike bilo još više izraženo.
jarane znam da nisi rodjen ovdje al ovo je historija grada Sarajeva a ne busmanski jezik , problem je nas sto necemo da ucimo nikakve stvari a ne vazne i nevazne ev ti na ovom svim primjeru si pokazao svu car nase propasti , historija nije crno ili bijelo to su fakti zapisani u vremenu i svako ko ne zeli da zna svoju historiju je apsolutno nepismena osoba

Iato tako i za bliski istok i historijske činjenice kad se ovdje pricaju price o nekih 300 miliona arapa koji samo sto nisu pobrisali izraelce odozdo, al su se u svim sukobima pokazali i kad su imali svu mogucu premoc kao nesposobni za to
Ama znam bolan, samo ti govorim da ideš u off, čak i u off kada je tema razgovora bila u pitanju, a i ona je već polu-offu.

Pa pola Ilidže ne zna da je to naselje još postojalo pod Rimljanima kao Aquae S, i da je ono što je ostalo od toga zatrpano ispod brojnih novih i postojećih ilidžanskih hotela. Ne zna da je Mostarsko raskršće bilo križanje puta za srednju Bosnu i Hercegovinu još prije 2000 godina.
hatemondays

#1634 Re: Libanon

Post by hatemondays »

Znam da je off ali vrijeme je moderatorima da iskljuce iz diskusije forumase koji su ocigledno pod gasom ili nedo bog pod nakim supstancama, Iz kafane te izbace kad zaplices jezikom, drot te iskljuci iz saobracaja pa odmori malo pa kad se otrijeznis ili dohavizas brate navali jal ko bot , jal ko anamo onaj bot itd. Mozda treba otvoriti temu za forumase po uticajem alkohola pa tamo da se izivljvamo dok nam se mozak ne izbistri.
drag_gost

#1635 Re: Libanon

Post by drag_gost »

hilmija frlj wrote: 26/09/2024 23:57
:pisnuo:
:D

Govedo jednom, govedo uvijek.
HarTar

#1636 Re: Libanon

Post by HarTar »

rimano

#1637 Re: Libanon

Post by rimano »

Navodno su huti ispalili balisticku koja je usla i zracni prostor tel aviva ali je presretnuta

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1638 Re: Libanon

Post by Velkoski »

da, opet je korišten Arrow

realno, nema te rakete koja će iz Yemena napraviti bilo šta ozbiljno osim ako ovi baš ne zakažu.

A historija je za današnji 'rat' irelevantna, jednako kao i u Ukrajini. Ko voli gledati iskomadanu djecu koja vise sa armature navija za Ruse i IDF, ko ne voli onda se nada da će se sve što prije završiti, sve je ostalo je mlaćenje prazne slame.

@atmel

Ne banujem nikoga jer nemam tu moć, s razlogom. :mrgreen: Pola foruma bi nedostajalo
tramvajtrojka

#1639 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 27/09/2024 00:45 da, opet je korišten Arrow

realno, nema te rakete koja će iz Yemena napraviti bilo šta ozbiljno osim ako ovi baš ne zakažu.

A historija je za današnji 'rat' irelevantna, jednako kao i u Ukrajini. Ko voli gledati iskomadanu djecu koja vise sa armature navija za Ruse i IDF, ko ne voli onda se nada da će se sve što prije završiti, sve je ostalo je mlaćenje prazne slame.

@atmel

Ne banujem nikoga jer nemam tu moć, s razlogom. :mrgreen: Pola foruma bi nedostajalo
yup Arrow je za ovo i namijenjen da fata balisticke i ostale krstarece rakete na velikim visinama dok David's sling fata srednje i iron dome na niskim visinama vertikalna integracija im je sva automatizovana i cim jedan AESA radar to uhvati sistemi se automatski pale i aktiviraju vazdusnu uzbunu i GSM obavještavanje sviju u okolini

Image

Da su u Hezbollahovci pametni da im gadjaju radare kao ovaj od elte koji su im najvažnije oci i gdje jedan komad kosta 90 miliona dolara oni rasipaju gluposti znajuci da ce biti oboreni i da na taj nacin ne mogu zasititi pvo
alijagoro

#1640 Re: Libanon

Post by alijagoro »

tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:19
karanana wrote: 26/09/2024 23:12 mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.

ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
Image

David Elazar Sarajlija otisao dole da zivi i postao jedan od najvećih generala u njihovoj vojsci, al se povukao nakon yom kipurskog rata , najzaslužniji za pobjedu u sestodnevnom ratu jer su pod njegovim vodstvom uzeli golansku visoravan

Image

I zbog toga je proglasen glavnokomandujeci IDF-a, ovo je general knowledge posebno jer su elazari bili ugledna sarajevska familija u to doba ima ih od sarajevskog makabija pa nadalje
Nije bio u ARBiH,tako da,ko mu jebe mater
alijagoro

#1641 Re: Libanon

Post by alijagoro »

ragib wrote: 26/09/2024 22:20
Lijepa sela,lijepo gore a oteta jos ljepse :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1642 Re: Libanon

Post by Velkoski »

tramvajtrojka wrote: 27/09/2024 01:05
yup Arrow je za ovo i namijenjen da fata balisticke i ostale krstarece rakete na velikim visinama dok David's sling fata srednje i iron dome na niskim visinama vertikalna integracija im je sva automatizovana i cim jedan AESA radar to uhvati sistemi se automatski pale i aktiviraju vazdusnu uzbunu i GSM obavještavanje sviju u okolini

Da su u Hezbollahovci pametni da im gadjaju radare kao ovaj od elte koji su im najvažnije oci i gdje jedan komad kosta 90 miliona dolara oni rasipaju gluposti znajuci da ce biti oboreni i da na taj nacin ne mogu zasititi pvo
Teško da oni to mogu gađati. Mada, realno, ne znamo ni šta imaju. Zasad ovo što šalju je isto ono što i čitavu godinu, djeluje kao da je 'radi reda', čisto da se ovamo malo upale alarmi.

Ko zna šta imaju ispod zemlje, 20 godina su pravili veliku podzemnu mrežu. A možda i nemaju ništa :D
tramvajtrojka

#1643 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 27/09/2024 01:14

Teško da oni to mogu gađati. Mada, realno, ne znamo ni šta imaju. Zasad ovo što šalju je isto ono što i čitavu godinu, djeluje kao da je 'radi reda', čisto da se ovamo malo upale alarmi.

Ko zna šta imaju ispod zemlje, 20 godina su pravili veliku podzemnu mrežu. A možda i nemaju ništa :D
Vece su sanse da nemaju nista iole ozbiljnije nego da imaju, ista stvar kao sa irancima i njihovim pokretnim maketama zajebanog oruzja

Image

Ovo je u sustini isti tenk kojeg dns koriste osbih, samo iranci nedavno malo lima zavarili na cijev od tenka i na kupolu i evo ga ultra giga zajebani tenk iz 74e :mrgreen: :lol: :lol:

Moraju se realno prestati blamirati sa maketama i sutiti i marljivo raditi
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1644 Re: Libanon

Post by Velkoski »

Iran igra na kartu nuklearke, mada je meni priča o tom oružju totalno deplasirana. Ne postoji osoba koja će ispaliti ijednu. Da postoji, već bi jedna bila ispaljena na Lviv recimo
eltroxin

#1645 Re: Libanon

Post by eltroxin »

arman1 wrote: 26/09/2024 23:39 Ja radije koristim riječ Jevreji i i imaju i dalje. Moja nana je kao SKOJ operativac izvukla mnoge na partizansku teritoriju i ponosim se njom i zbog toga. I dan danas sam okružen s društvom u kom ih ima i smatram ih svojim narodom (Bosancima). Nedavno sam skontao da potomke Jevreja imam i u familiji. Ali i dalje smatram da je opasno stavljati znak jednakosti između cionizma i judeizma. Otprilike kao između Islama i selefizma.
I selefije i cionisti u su nastali kao projekat pragmatičara koji baš i ne vjeruju u Boga. I otprilike isti krugovi su ih i stvorili.
Da i tebi nana mozda nije bila komunista. Ko’ Saliku, njegova nije bila komunista ali je zato bila politicki komesar :lol:
Haris.ba

#1646 Re: Libanon

Post by Haris.ba »

Velkoski wrote: 27/09/2024 01:40 Iran igra na kartu nuklearke, mada je meni priča o tom oružju totalno deplasirana. Ne postoji osoba koja će ispaliti ijednu. Da postoji, već bi jedna bila ispaljena na Lviv recimo
Komplikovano je. Mislis da neko iz Hamasa da ima nuklearku je ne bi bacio?

A nuklearke su jedino sto sprecava Amere da se otvoreno ukljuce u rat u Ukraini.
I da, postoji realna mogicnost da Rusija upotrijebi nuklerke u Ukraini. To niko ne moze iskljuciti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1647 Re: Libanon

Post by Velkoski »

uh... po mom skromnom mišljenju postoji 1% šanse da će neka od država ikada više baciti bilo kakvu nuklearku. Posljedice bi bile nezamislive.

eh, ekstremističke grupe su druga priča, ali zato ni oni ni recimo karteli ih nikada neće imati.
karanana

#1648 Re: Libanon

Post by karanana »

osim sto moras imati nuklearku, cak i veci problem je imati tehnologiju da tu istu nuklearku posaljes tamo gdje zelis da rokne. cak i kad/ako sklepis neku raketu za koju mislis da ce odraditi posao, to nije garantovano. vrlo rizicno da se desi 10 stvari od kojih ce ispalioc najebat prije nego se desi uspjesna dostava paketa onome kome si ga namjenio.
cak se i pretpostavlja da iran mozda i ima nukicu ali da nema siguran nacin njene dostave na cilj. zato saradnja s ruskisima
Ludzak

#1649 Re: Libanon

Post by Ludzak »

Izrael se ne može zračno ugroziti. Hezbollah i Huti sa ovim izbacivanjem raketa, realno, samo tonu u manjak. A ne vjerujem da i jedni i drugi imaju tu financijsku moć da to nadoknade. Balističke rakete nisu baš jaftine.
Lopez1981

#1650 Re: Libanon

Post by Lopez1981 »

tramvajtrojka wrote: 27/09/2024 01:34
Velkoski wrote: 27/09/2024 01:14

Vece su sanse da nemaju nista iole ozbiljnije nego da imaju, ista stvar kao sa irancima i njihovim pokretnim maketama zajebanog oruzja

Image

Ovo je u sustini isti tenk kojeg dns koriste osbih, samo iranci nedavno malo lima zavarili na cijev od tenka i na kupolu i evo ga ultra giga zajebani tenk iz 74e :mrgreen: :lol: :lol:

Moraju se realno prestati blamirati sa maketama i sutiti i marljivo raditi
Ne znam o kakvim maketama pricas, mnoge drzave rade nadogradnju starih tenkova. Pa taj "isti" tenk koji koriste osbih je npr. najbolji tenk trenutno u Turskoj armiji, Izrael im radio nadogradnju. Ruski t72 sa zadnjim nadogradnjom je bolji od t90. Ovaj Iranski nije samo sminka, nego po dostupnim informacijama tenk koji ima sve sto danas jedan moderan tenk treba da ima.
Post Reply