Libanon

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1601 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:13 Taj fringe o kom sehohari prica je nekadasnja bih. Zemlja svih naroda.
Pa da, ona nekadašnja BiH gdje je Karadžić mogao biti direktor klinike, Plavšić i Kecmanović dekani.

Mislim, konkretno govorim o toj imaginarnoj "nekadašnjoj" BiH koja ima veoma kontroverzna mišljenja. Da se razumijemo, konkretno govorim o tom dijelu, iz ličnog iskustva ne vidim da su naši bivši komunisti nešto ne slažu sa općim mišljenjem.

To je jedna od stvari gdje postoji popriličan koncenzus, nevezano za političku opciju.
tramvajtrojka

#1602 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

karanana wrote: 26/09/2024 23:12 mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.

ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
Image

David Elazar Sarajlija otisao dole da zivi i postao jedan od najvećih generala u njihovoj vojsci, al se povukao nakon yom kipurskog rata , najzaslužniji za pobjedu u sestodnevnom ratu jer su pod njegovim vodstvom uzeli golansku visoravan

Image

I zbog toga je proglasen glavnokomandujeci IDF-a, ovo je general knowledge posebno jer su elazari bili ugledna sarajevska familija u to doba ima ih od sarajevskog makabija pa nadalje
PreWiBa

#1603 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Svakakvih uglednih familija je bilo u Sarajevu, nije ni čudo.
sumirprimus

#1604 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

sehohari wrote: 26/09/2024 23:19
sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:13 Taj fringe o kom sehohari prica je nekadasnja bih. Zemlja svih naroda.
Pa da, ona nekadašnja BiH gdje je Karadžić mogao biti direktor klinike, Plavšić i Kecmanović dekani.

Mislim, konkretno govorim o toj imaginarnoj "nekadašnjoj" BiH koja ima veoma kontroverzna mišljenja. Da se razumijemo, konkretno govorim o tom dijelu, iz ličnog iskustva ne vidim da su naši bivši komunisti nešto ne slažu sa općim mišljenjem.

To je jedna od stvari gdje postoji popriličan koncenzus, nevezano za političku opciju.
U toj bih je bio i jedan emerik blum. Sad imamo skake i sehoharije
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1605 Re: Libanon

Post by sime_cipol »

karanana wrote: 26/09/2024 23:12 mislim da je prvi komandant idf-a sa prostora bivse jugoslavije.

ja sam bio veoma emotivan kad je u pitanju genocid i aparthejd koji se tamo desava. ali s vremenom sam otupio, ne gledam vise na to kao na ubijanje moje brace ili sta vec. i dalje vidim nepravdu i dalje vidim genocid i aparthejd ali dosta svijeta je takvo. sada na ovo gledam vise u nekom vojnom/objektivnom svjetlu....to me vise zanima, ko ima vece sanse da pobjedi i ostvari ciljeve. to radim i na ukr temi pa me zovu rusom jer im se ne svidja kako vidim stanje iako navijam za ukr.
David Elazar, rodjeni Sarajlija
sumirprimus

#1606 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

Pravii cionista , sve dao za Jizrael
PreWiBa

#1607 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:21

Da, i Fincijevi.
Šta je poenta? Stvar je u tome, da ni danas ni tada ove stavove ne bi mogli iznijeti u javnosti, fringe dijelovi društva i u SFRJ i u današnjoj BiH.
Jedino bi možda na kafi sa spomenutim ličnostima imali taj užitak "nekadašnje BiH".
karanana

#1608 Re: Libanon

Post by karanana »

ragib wrote: 26/09/2024 23:18

Jah ali kako god okrenes oni ako zele nanjeti veliku stetu hezbollahu ne mogu bez da udju u njihove tunele, koji su mnogo kompleksniji nego u gazi. Drugacije ne mogu vratiti svoje sranovnike na sjever. Ako uzmes u obzir da se nisu nesto proslavili protiv hamasa, ne vidim kako ce protiv hezbollaha
pa dobro, vjerovatno ce kad-tad uci. imaju oni i neku svoju racunicu prihvatljivih gubitaka. bubam, ali vjerujem da bi 1000 mrtvih za operaciju kreiranja tampon zone u juznom libanu bilo prihvatljivo za njih, a to je mozda 2% od onog koliko ce ubit i vojnika i civila s druge strane.
ozdrlje_donje

#1609 Re: Libanon

Post by ozdrlje_donje »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:22 Pravii cionista , sve dao za Jizrael
Neka si i ti jednom istinu izustio..
tramvajtrojka

#1610 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 26/09/2024 23:23

Da, i Fincijevi.
Šta je poenta? Stvar je u tome, da ni danas ni tada ove stavove ne bi mogli iznijeti u javnosti, fringe dijelovi društva i u SFRJ i u današnjoj BiH.
Jedino bi možda na kafi sa spomenutim ličnostima imali taj užitak "nekadašnje BiH".
Pa kad smo dns jedna od najnepsimenijih nacija u evropi, koja ne zna vlastitu historiju

Image

Da sada na ulicama Sarajeva pokazes da je ova slika stara stotinjak godina i da je u Sarajevu bio fudbalski klub makabi 90% ljudi bi te popljuvalo i reklo sto lazes i sto siris neku propagandu il reklo ovo nije Sarajevo tako da taj argument nije ni za sta

sorry svi na off-u
Vjecita_zavrzlama

#1611 Re: Libanon

Post by Vjecita_zavrzlama »

:bih: was

Da, i Fincijevi.
Cuj fringe😅😅🤪
Ne, vec ljudi ne govore bas sve javno.I na zapadu kad gledas komentare primjetis da je drustvo ekstremno udesno, al uzivo to nije tako.Ljudi ne odaju tako lako sta mislim uzivo
HelaS

#1612 Re: Libanon

Post by HelaS »

Sve troje, bili su vrhunski stručnjaci svaki iz svoje oblasti. Njihovo obrazovanje i stručnost moraš znati odvojiti od politike i njihovih nacionalističkih stavova. Mada, ubijeđen sam, da ti znaš što pišem, samo nećeš da znaš, duša ti je ubosti i poniziti prethodnu nam državu i sistem. Sorry za off teme
sumirprimus

#1613 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1614 Re: Libanon

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:27
Da, i Fincijevi.
Pa kad smo dns jedna od najnepsimenijih nacija u evropi, koja ne zna vlastitu historiju

Image

Da sada na ulicama Sarajeva pokazes da je ova slika stara stotinjak godina i da je u Sarajevu bio fudbalski klub makabi 90% ljudi bi te popljuvalo i reklo sto lazes i sto siris neku propagandu il reklo ovo nije Sarajevo tako da taj argument nije ni za sta

sorry svi na off-u
Sarajevo sa slika, koje je bilo do Marijin Dvora je imalo više džamija nego danas. :D
PreWiBa

#1615 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 26/09/2024 23:27
Da, i Fincijevi.

Image

sorry svi na off-u
I? Ne znamo puno važnijih stvari, a kamoli to. Šta čini taj dio historije važnijim od drugih? Mi još uvijek ne znamo ni istoriju 90-ih do kraja bolan, a kamoli da idemo u takve detalje.
Sarajevo je uvijek imalo Jevreja, i to je opće poznata stvar,

Ali, uz dužno poštovanje, pričamo o tome, da je ono što neki ovdje pišu mišljenje apsolutne manjine. Bilo je tako za vrijeme Juge, tako je i danas, a vjerovatno bi u vrijeme te slike bilo još više izraženo.
sumirprimus

#1616 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

ja sto kazem mislim, i kazem i u rl. Ne sutim i ne bojim se ekstremista koji su spremni nauditi zarad prava na misljenje. Ja se radikalima i islamistima ne mislim sklanjati, pa nek shvati ko kako hoce. Sve je ispit sekularnog drustva. Pa i ovo svakodnevno vrijedjamje citavog naroda :thumbup:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1617 Re: Libanon

Post by arman1 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/09/2024 23:17
sehohari wrote: 26/09/2024 23:08
arman1 wrote: 26/09/2024 22:19 Ne nasjedajte cionističkoj botini, sve više sumnjam i da piše iz BiH, a povremeno izgleda da pišu dvije osobe.
Možda je samo podjeljena ličnost, nisam doktor pa neću analizirati.
Pitao sam se zašto nisu do sad žešće udarili (Hezbe).
Nedavno sam pročitao analizu nekog usa penzionisanog generala da su cionisti (čitaj fašisti) upali u taktičku zamku koju bi im priprmio bilo koji usa general da je na mjestu Hezbi. Jednostavno na duge staze iscrpljuju im zalihe i sve više "smeća" prolazi izvikanu kupolu. Pomoć jenkija je finansijski ogromna ali su proizvodni kapaciteti jako ograničeni, a čak i ove rakete imaju rok trajanja pa niko nije pravio zalihe za "doomsday".
Masa presretnutog smeća ima glavu jedva jaču od kašikare i ako slučajnoprođe uglavnom ima samo psihološki efekat, osim ako nekom padne na glavu, a jedva da koštaju i par storina dolara (za tamošnje prilike ozbiljna suma). Ali svaka od njih priziva nekoliko hiljada skuplju raketu. Pa ko prije izdrži.
I da pobiju svo vodstvo Hezbi možda bi usporile privremeno operacije ali i to ima i drugu medalju. U nekoliko navrata genocidno-teroristički entitet je upotrebljavao i nedozvoljena sredstva i po obavještajnim podacima neke jedinice Hezbi su isto tako obezbjedile i "prljavi" arsenal. Svakako su etiketirani kao teroristi pa je nekom lokalnom komandantu ako padne glavni otvoren put i to da pošalje.
Nisu ovdje svi botovi.

Jednostavno, treba shvatiti da postoji određen broj ljudi u bh. društvu koji dijele određen narativ ili su jednostavno veoma arabo- i islamofobni. Ali to ne znači da su botovi. Morate razumjeti, da digitalni prostori uvijek privuku određenu grupu ljudi koja nije reprezentativna za cijelo društvo, i da tu često čitamo mišljenja koja se po mnogo čemu razlikuju od mišljenja ogromne većine.
Razlog tome je da si ti ljudi u običnoj svakodnevnici ne oglašavaju o tim temama ili da koriste anomninost da podjele svoja inače veoma kontroverzna stajališta. Zato imamo toliko tih "alternativnih" glasova u digitalnoj sferi, i to nevezano za temu, ili specifično društvo.

Sjećam se da je jedan ovdašnji forumaš (nije Sumir), mislim da tome ima već dvije ili više godina, pisao hvalospjeve o izraelskim generalima, posebno o nekom sa ovih prostora. Naravno da tako nešto nećeš ćuti na razgovoru u nekoj kafani na Ilidži, jer je bh. društvo veoma senzibilno na patnje Palestinaca, ali će takvi stavovi biti prezastupljeni na forumu kao što je ovaj, jednostavno jer je ovdje i dosta ljudi koji se osjećaju ohrabrenim da dijele takve stavove.

To su fringe dijelovi društva, ali najčešće nisu botovi, a na mjestima gdje je anonimnost ćeš češće sretati tako nego u svakodnevnom životu.
U citavoj ovoj krizi kod nas film o Zejnebi Hardagi ciji potomci su presli na judaizam

Bosnjaci su imali lijep odnos i sa zidovima :bih:
Ja radije koristim riječ Jevreji i i imaju i dalje. Moja nana je kao SKOJ operativac izvukla mnoge na partizansku teritoriju i ponosim se njom i zbog toga. I dan danas sam okružen s društvom u kom ih ima i smatram ih svojim narodom (Bosancima). Nedavno sam skontao da potomke Jevreja imam i u familiji. Ali i dalje smatram da je opasno stavljati znak jednakosti između cionizma i judeizma. Otprilike kao između Islama i selefizma.
I selefije i cionisti u su nastali kao projekat pragmatičara koji baš i ne vjeruju u Boga. I otprilike isti krugovi su ih i stvorili.
PreWiBa

#1618 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 26/09/2024 23:28
Sve troje, bili su vrhunski stručnjaci svaki iz svoje oblasti. Njihovo obrazovanje i stručnost moraš znati odvojiti od politike i njihovih nacionalističkih stavova. Mada, ubijeđen sam, da ti znaš što pišem, samo nećeš da znaš, duša ti je ubosti i poniziti prethodnu nam državu i sistem. Sorry za off teme
Ne znam i ne želim da razumijem.
U svakoj normalnoj zemlji takvi ljudi budu razrješeni dužnosti dok se sazna za razmišljanja kakvih je kod njih bilo.

Ubjeđen sam da i ti to dobro znaš, i sram da te bude koga ovdje braniš.
Fino sam napisao da su i oni po stavovima bili fringe dijelovi tog društva, sa kojim mi ipak imamo kontunitet kada je ta tema u pitanju, ali zarad odbrane navodnog atakiranja Juge i Karadžića uzeti u odbranu, stvarno gadljivo.
PreWiBa

#1619 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

arman1 wrote: 26/09/2024 23:39
Vjecita_zavrzlama wrote: 26/09/2024 23:17
sehohari wrote: 26/09/2024 23:08

Nisu ovdje svi botovi.

Jednostavno, treba shvatiti da postoji određen broj ljudi u bh. društvu koji dijele određen narativ ili su jednostavno veoma arabo- i islamofobni. Ali to ne znači da su botovi. Morate razumjeti, da digitalni prostori uvijek privuku određenu grupu ljudi koja nije reprezentativna za cijelo društvo, i da tu često čitamo mišljenja koja se po mnogo čemu razlikuju od mišljenja ogromne većine.
Razlog tome je da si ti ljudi u običnoj svakodnevnici ne oglašavaju o tim temama ili da koriste anomninost da podjele svoja inače veoma kontroverzna stajališta. Zato imamo toliko tih "alternativnih" glasova u digitalnoj sferi, i to nevezano za temu, ili specifično društvo.

Sjećam se da je jedan ovdašnji forumaš (nije Sumir), mislim da tome ima već dvije ili više godina, pisao hvalospjeve o izraelskim generalima, posebno o nekom sa ovih prostora. Naravno da tako nešto nećeš ćuti na razgovoru u nekoj kafani na Ilidži, jer je bh. društvo veoma senzibilno na patnje Palestinaca, ali će takvi stavovi biti prezastupljeni na forumu kao što je ovaj, jednostavno jer je ovdje i dosta ljudi koji se osjećaju ohrabrenim da dijele takve stavove.

To su fringe dijelovi društva, ali najčešće nisu botovi, a na mjestima gdje je anonimnost ćeš češće sretati tako nego u svakodnevnom životu.
U citavoj ovoj krizi kod nas film o Zejnebi Hardagi ciji potomci su presli na judaizam

Bosnjaci su imali lijep odnos i sa zidovima :bih:
Ja radije koristim riječ Jevreji i i imaju i dalje. Moja nana je kao SKOJ operativac izvukla mnoge na partizansku teritoriju i ponosim se njom i zbog toga. I dan danas sam okružen s društvom u kom ih ima i smatram ih svojim narodom (Bosancima). Nedavno sam skontao da potomke Jevreja imam i u familiji. Ali i dalje smatram da je opasno stavljati znak jednakosti između cionizma i judeizma. Otprilike kao između Islama i selefizma.
I selefije i cionisti u su nastali kao projekat pragmatičara koji baš i ne vjeruju u Boga. I otprilike isti krugovi su ih i stvorili.
I ja vazda koristim riječ Jevrej. Riječ Žid je jedno vrijeme nažalost korišten u veoma negativnom smislu, i mislim da je bolje držati se drugog termina.
toska

#1620 Re: Libanon

Post by toska »

astala_vistala wrote: 26/09/2024 21:58 Biće ovde jos iznenađenja sa svih strana, predugo su se pripremali sad je sahovski meč, ne treba zaboravit da je Iran ostao dužan za potez.
Onako optimisticno, ovo tek počinje.

Jedni se povampirili drugi sa teškim žrtvama i poniženjem.
Kako neko nakon svega zamišlja primirje i kraj?

—------------------------

A Biljana Plavsic je toliki stručnjak u biologiji da je Bošnjake nazvala genetski otpad.
Koja je to nauka?

Kecmanović je ipak nesto drugo, koliko se sjećam.
Last edited by toska on 26/09/2024 23:45, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1621 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

Slabo je to jevreji, bolje cionisti. Nema kuce zidovske koja nije govorila dogodine u Jerushalaimu :bih:
Najbolje da ih bosnje klayificiraju i odrede kako ce se zvati i sta ce sve smjeti govoriti i cinit, oh wait pa to smo i imali vec ne, al u drugom periodu.Moze tako?
GandalfSivi

#1622 Re: Libanon

Post by GandalfSivi »

atmel wrote: 26/09/2024 17:33
Velkoski wrote: 26/09/2024 14:26 znači, navijaš za klanje civila po Bejrutu iz zraka?
Čovjek dobija plaću da kenja po nama i žrtvama, a tebe isto zanese pa nas banuješ kad mu se kakva prigovori..
Oplakah brata mi 😂😂😂… I to na ozbiljnoj temi…
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1623 Re: Libanon

Post by arman1 »

sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:44 Slabo je to jevreji, bolje cionisti. Nema kuce zidovske koja nije govorila dogodine u Jerushalaimu :bih:
Najbolje da ih bosnje klayificiraju i odrede kako ce se zvati i sta ce sve smjeti govoriti i cinit, oh wait pa to smo i imali vec ne, al u drugom periodu.Moze tako?
Malo se popilo pa se ni rečenice ne sastavljaju kako treba.
HelaS

#1624 Re: Libanon

Post by HelaS »

sehohari wrote: 26/09/2024 23:39
HelaS wrote: 26/09/2024 23:28

Ne znam i ne želim da razumijem.
U svakoj normalnoj zemlji takvi ljudi budu razrješeni dužnosti dok se sazna za razmišljanja kakvih je kod njih bilo.

Ubjeđen sam da i ti to dobro znaš, i sram da te bude koga ovdje braniš.
Fino sam napisao da su i oni po stavovima bili fringe dijelovi tog društva, sa kojim mi ipak imamo kontunitet kada je ta tema u pitanju, ali zarad odbrane navodnog atakiranja Juge i Karadžića uzeti u odbranu, stvarno gadljivo.
Vidi, mali pokvarenjače, ja ne branim ovo troje ljudi, ja ti pišem ono što ti znaš,, ali ti tvoja bošnjačko-nacionalistička krpa preko očiju ne dozvoljava da kažeš. Karadžić je bio direktor klinike prije nego ga je Izetbegović prihvatio kao značajnog saradnika u politici i saradnika. Milena Plavšić isto tako, a Kecmanović je otišao prije, i nikad procesuiran kroz pravosuđe. Ja pišem o njima kao stručnjacima u svojim oblastima, i branim državu koju ti srčano pljuješ, branim je što je na visoke pozicije postavila ovo troje ljudi - troje stručnjaka.
sumirprimus

#1625 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

arman1 wrote: 26/09/2024 23:47
sumirprimus wrote: 26/09/2024 23:44 Slabo je to jevreji, bolje cionisti. Nema kuce zidovske koja nije govorila dogodine u Jerushalaimu :bih:
Malo se popilo pa se ni rečenice ne sastavljaju kako treba.
Aha sad i pijem. Alkohol il krv na slamcicu? :-)
Post Reply