DVB-T u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
genius 723

#4101 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Nije lijepo nagovarat ljude da kupuju takve gluposti pogotovo ko ima specifican i minimalan prijem signala.@Grga50 moze ponajvise rec za te marketinske reklamne antene.
@Mrvica 77 i ja smo dosta toga kroz ruke proturili i antena i pojacala.tako da mozemo rec nista bez provjerenog.Ja bih davno osto bez udaljenog signala.hr na 39ch da mi nije iskre 47i pojacala.terra ab011 Jer sve sto sam probo nema ni traga...usput jos jednu antenu iskru 92 imama u kutiji novu razlika je u klasi opreme i tu nema govora brend je brend.tko ima prijem dobar kao ja mux d pa.i netreba ti antena moze komad zice ali kad je problem sa problematicnim signalima onda ljudi birajte pazljivo!!!Svako dobro i pazite da neuzimate dva tri puta neke stvari
Sanjarko

#4102 Re: DVB-T u BiH

Post by Sanjarko »

Nama poznanik izasao u susret s tim, radi tu pa nam rekao da vratimo to sve prije 7 dana, sve nastimao, set up box i antenu i nije hvatalo nista, samo ovo sta i sad hvatamo.
Mrvica 77

#4103 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

genius 723 wrote: 15/09/2024 10:13 Nije lijepo nagovarat ljude da kupuju takve gluposti pogotovo ko ima specifican i minimalan prijem signala.@Grga50 moze ponajvise rec za te marketinske reklamne antene.
@Mrvica 77 i ja smo dosta toga kroz ruke proturili i antena i pojacala.tako da mozemo rec nista bez provjerenog.Ja bih davno osto bez udaljenog signala.hr na 39ch da mi nije iskre 47i pojacala.terra ab011 Jer sve sto sam probo nema ni traga...usput jos jednu antenu iskru 92 imama u kutiji novu razlika je u klasi opreme i tu nema govora brend je brend.tko ima prijem dobar kao ja mux d pa.i netreba ti antena moze komad zice ali kad je problem sa problematicnim signalima onda ljudi birajte pazljivo!!!Svako dobro i pazite da neuzimate dva tri puta neke stvari
Prijatelju moj dragi, previše pažnje posvećujemo glupostima napisanim ovdje...
Obojica smo dali lijepu sumu eura za naše antenske instalacije, ali ne žalim ni centa kad vidim da mi je/nam je signal 100/100% odnosno full

Ovo je kao da netko uspoređuje Daciju i Porsche
herdarko

#4104 Re: DVB-T u BiH

Post by herdarko »

Mrvica 77 wrote: 15/09/2024 09:43 @herdarko znaš ima ona stara izreka da je bolje šutiti i pustiti ljudima da misle da si glup, nego progovoriti, pa im pokazati da su bili u pravu

Milja je 1609m ili 1,6 km... Pametnom dovoljno!!!
Bez ljutnje, ali moram na ovo reagirati.
Pitanje je bilo »Ima li neko sličnu antenu? Može li ovo hvatati digitalne kanale?«. Evo, ja je slučajno imam. Dobio je ljetos kao dobitak na srečolovu na jednoj vatrogasnoj veselici u Rogaškoj Slatini. A gdje baš ja?

Image

Samo za potrebe ovoga foruma sam kutiju otvorio, antenu isprobao i stvar djeluje. Zato sam to i napisao što sam napisao. Pitanje se nije odnosilo na slabu lokaciju niti o problemu sa prijemom. I na kutiji lijepo piše 0-25 km. Evo još nekliko detalja.

Podrobnosti
5G filter: ne

možnost napajanja iz STB-ja: da
napajanje: DC USB 5 V/550 mA (priloženo)
ojačevalec: zunanji nizkošumni ojačevalnik s samostojnim virom
ojačevalec v kovinskem ohišju, odporen na motnje: da
polarizacija: horizontalna in vertikalna
primerno za daljinski sprejem: ne
primerno za sprejem Full HD oddajanja: da
primerno za sprejem iz več oddajnikov: da
primerno za stanovanjske prikolice, avtodome: da
priporočena namestitvena razdalja od TV stolpa: 0–25 km (mesto)

uporaba: sobna
vrsta antene: aktivna z ojačevalnikom

Dakle ne preporuča se za prijem sa udaljenih odašiljača. A expresni Alija ima negdje napisano »UP TO 200 Milles – Maximum Receiving Range«, a negdje do čak 5000, za koje sam i napisao, da ne znače ništa.

Image

Ali što se mene tiče, takvu antenu ne možeš imati u kući ili stanu zalijepljenu na prozor. Ne da ne možeš. Možeš naravno, ali nije estetski. Ma daj, šta će da ti kažu gosti kakav standard imaš. Pa lijepo piše, da se antena preporuča za avtodomove odnosno kamp prikolice i slično, gdje sve to može i da ostane do slijedeće prilike. Osim toga, već sam u temi o DAB-u pisao, da ne preporučujem bilo kakvu nabavku preko expresnog Alije, a na kraju ispadne, da ja nekome ovdje uturavam nešto takvo da kupi (»Nije lijepo nagovarat ljude da kupuju takve gluposti pogotovo ko ima specifican i minimalan prijem signala« by @genius 723).

Ja ne znam tko ovdje hvata udaljene signale, a tko lokalne, ili tko je iz HR, a tko iz BiH ili SR. Pitanje glede prijema ovog ili onog muxa se postavlja prije svega sa navedbom lokacije (mikrolokacije), kao i ostalih podataka (prijemnik, postojeća instalacija, pojačalo, …), da bi se eventualno išta kome moglo pomoći oko prijema. Ovdje se ja niti nisam spuštao u to, a ti vrijeđaš kolegu @Sanjarko sa svojim forama.

Pa milje. Kakve milje? Pogotovo one, koje su navedene u reklamama za te antene - 150, 300, 3600, 5000 milja. Pa valjda znam šta su milje, zato sam i napisao da hvatam digitalni signal sa više od 10000 milja udaljenog odašiljača. I to isto sa nekom antenom manje od evra, ali sa dobrim prijemnikom. Ali tebi je to smiješno, da ne kažem nešto drugo, a uopće ne znaš o čemu se radi ili se ne usuđuješ da pitaš. Ili možda misliš, da ja mislim na 10000 metara.

Pa 4K, 8K. Pa mi smo u SLO apsolvirali te marketinške trikove još prije 15 godina. U zaostatku si brate. I onda je bilo toga i bez 4K i 8K. Zato smo se i zezali, pa ako na kutiji nije pisalo DVB-T, onda smo rekli da takva antena nije za digitalni prijem nego za analni. Poslije smo kulturno dodali og u zagradi, pa su takve antene bez oznake DVB-T bile za anal(og)ni prijem. I ljudi su shvatili, da je to bez veze, ali vi se ovdje još uvijek bavite analognim prijemom. Sramota bre za vašu digitalizaciju i Europu u kojoj živimo.

Niti ja razumijem vas ovdje na forumu niti vi mene. U ovoj temi sam postavio pitanje glede programa, koji još uvijek emitiraju analogno, pa nisam dobio odgovor. Možda bi na bugarskom jeziku bilo bolje razumljivo. U drugoj temi sam pitao ima li u BiH na FM-u radio sa klasičnom muzikom. Na stotine pregleda teme, a odgovora nema. Toliko o šutnji i glupim ljudima na forumu, koje navodiš. Zato sam i progovorio. Pametnom je stvarno dovoljno!!! U svakom slučaju imam reference na raznim forumima, ali ne zahtijevam ovdje, da se me tako tretira, jer sam došao dobrovoljno, da prije svega u jednoj drugoj temi dočaram atmosferu na jednom drugom digitalnom mediju i eventualno pomognem u nekim stvarima, ali vidim, da ni o tome nisi informiran ili se ponašaš u skladu sa tom tvojom starom izrekom, koju si na početku napisao i uputio meni.
Grga50

#4105 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Ljudi, kakva je situacija kod vas što se tiče MUX-a D s regija na 27. i 33. kanalu. Ja u Slavonskom Brodu od prošle nedjelje nemam dostupnih usluga, signali su uredni kao i uvijek ali je kvaliteta nula. Mjerio sam na više lokacija u gradu i okolici i svugdje je isto. Da li je tako u cijeloj posavini i okolo ili samo kod mene?
genius 723

#4106 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Takode kod mojih u okolini Doboja isto 33 i 27 nista.vec dugo ponekad dode kratko jednom ili u dva navrata 33 ali opet mrtva kapa.slao sam e.mail teh.podrski mole za strpljenje rade na otkrivanju problema...mislim da ovo traje ako se nevaram od subote?
Mrvica 77

#4107 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Grga50 isti slučaj i kod mene, govorim o 33ch, 27 ne lovim, za njega ne mogu ništa reći... Okolica SB

@genius 723 od petka, ja sam u petak baš pisao da je Vlašić mrtav
Brcak1971

#4108 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Kod mene nema 33.kanal, 27.kanal ima, ali sa prekidima.
Bilo je momenata kada je kanal 33. radio, ali kratko.
Grga50

#4109 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Danas sam kontaktirao s tehničkom službom BN TV i s tehničarem iz održavanja MUX-D, riješili su kanal 27 a kažu da će i Vlašić brzo riješiti jer su skužili u čemu je problem. Nisu imali nikakvu dojavu da to ne radi pa je moglo tako još danima biti da ih nisam obavijestio.
Brcak1971

#4110 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Grga50 wrote: 18/09/2024 21:20 Danas sam kontaktirao s tehničkom službom BN TV i s tehničarem iz održavanja MUX-D, riješili su kanal 27 a kažu da će i Vlašić brzo riješiti jer su skužili u čemu je problem. Nisu imali nikakvu dojavu da to ne radi pa je moglo tako još danima biti da ih nisam obavijestio.
Hvala Grga50 na informaciji, evo signal na 27.kanalu radi bez problema.
Čak i radi EPG na N1! Dokle, vidjet ćemo!
Mrvica 77

#4111 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

E svašta :roll:
Tragikomično je da oni ne znaju što im se dešava s odašiljačima i predajnicima...
I da 5 dana ne znaju :?
Malo mi to djeluje da nas prave budalama, eto sorry nismo znali

U Hrvatskoj OiV na odašiljačima i predajnicima gdje nema dežurni tehničar postoji daljinski nadzor

Uostalom, 21. je stoljeće... a ovi ne znaju rade li glavni odašiljači majevičke i vlašićke regije, kamo li sporedni i manji :-) :lol:
Refik4

#4112 Re: DVB-T u BiH

Post by Refik4 »

Grga50 wrote: 18/09/2024 21:20 Danas sam kontaktirao s tehničkom službom BN TV i s tehničarem iz održavanja MUX-D, riješili su kanal 27 a kažu da će i Vlašić brzo riješiti jer su skužili u čemu je problem. Nisu imali nikakvu dojavu da to ne radi pa je moglo tako još danima biti da ih nisam obavijestio.
Lažu da nisu skontali bez dojave. Tu je nešto "krupnije" u pitanju i bojim se da to neće stalno iskakati ...
Grga50

#4113 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Danas je riješen i Vlašić, problem je u dotoku modulacije, nešto ide preko satelita a nešto preko IP-a, Vlašić je sa IP-a vraćen na satelit i cijela mreža 33. kanal opet radi. To što se tiče IP opcije ide preko neke sarajevske firme ako sam dobro skužio i tu se događaju problemi.
Grga50

#4114 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Refik4 wrote: 19/09/2024 09:51
Lažu da nisu skontali bez dojave. Tu je nešto "krupnije" u pitanju i bojim se da to neće stalno iskakati ...
Imaju oni daljinski nadzor svih odašiljača što se tiče pogona, snage, refleksije i sličnih parametara. Kada se dogodi ovakav problem s nesinhroniziranim dotokom modulacije između satelita i IP-a onda odašiljač uredno radi ali mreža ne radi, pretpostavljam da to nije vidljivo na monitoringu.
Mrvica 77

#4115 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Grga50
Da vratio se Vlašić nakon čitavih 6 dana
Nijednom u tih 6 dana nisam vidio da imalo "trzne"
Znači 0/0% skroz (jačina/kvaliteta)
Pa mi čudna rečenica da su odašiljači radili
Ako su radili, bio bi crn ekran i tišina, dok bi jačina i kvaliteta bili uobičajeni (meni je Vlašić inače 100/98%)
Ono nema programa, kao kad su problemi s linkovima
Ali ovo je izgledalo da oni uopće ne rade

Svejedno, bilo kako bilo, ali 6 dana da to traje, da im dvije digitalne regije "padnu" i da oni to ne znaju, blago rečeno čudno :roll:

Zamisli da kod nas padnu D1 i D2 regija, znači cijela Slavonija i dobar dio Podravine, skroz tamo do Bjelovara i da OiV-u 6 dana treba da to riješi...
Uvjeren sam da je to nemoguće, jer naši ozbiljno rade svoj posao, uglavnom puno ozbiljnije od Dasto Semtela
6 dana, ne 6 sati... Heeeeej
genius 723

#4116 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Ipak dobre vijesti dolaze vezano za mux A
Ministar forto potpiso dodatak ugovora za nastavak digitalizacije.vise na dvbt portalu :bih:
Brcak1971

#4117 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

genius 723 wrote: 20/09/2024 15:17 Ipak dobre vijesti dolaze vezano za mux A
Ministar forto potpiso dodatak ugovora za nastavak digitalizacije.vise na dvbt portalu :bih:
Genius 723 i ostali forumaši, sada bi mogli do kraja godine, ili možda prije zime imati na našim TV aparatima memorisane kanale MUX-A.
edos

#4118 Re: DVB-T u BiH

Post by edos »

Pozdrav svima,
Da li neko ima info šta se dešava sa Mux D predajnik Bratilo Kladanj, 27 ch? Na vikendici sam skoro 2 godine bez problema gledao kanale Mux D (jačina signala bila 90-95%, kvalitet 70-90% kako kad i sve bilo super), ali zadnjih mislim desetak dana nema slike nikako, jačina signala varira od 0-95% (uglavnom oko 90%) a kvalitet isto varira od 0-80% s tim da je uglavnom između 25-30%, ali kanala nema..
Vidim iz prethodnih postova da je bilo problema sa kanalom 27, pa pretpostavljam da je to i u mom slučaju, ali s obzirom da se baš i ne razumijem dovoljno u sve, bolje da pitam :-)..
cangrtaljka

#4119 Re: DVB-T u BiH

Post by cangrtaljka »

Pozdrav @edos i ja sam primetio da se nesto desava sa d mux om.Do duse ja hvatam sa majevice ali pre je bilo da signal nestane kada su vremenske nepogode. Sada signala nema ima ono u tuneru varira, jak kvalitet i jacina ide od 0 do 30 posto.A da sve stoji to vise nije slucaj sa majevicom.Ja hvatam iz srema.Eto ja imam lepe nade da nam spremaju mux a :) Al u sustini znam da ce se to srediti,sad su neke varijacije prevazicice se to.
Ja sam cak sa kanalnim pojacao i 27 i 25 ch cekam da dodje mux a :D
edos

#4120 Re: DVB-T u BiH

Post by edos »

@cangrtaljka
Hvala puno na info.
Upravo tako, u prethodnom periodu sam i ja primjećivao smetnje i povremene kratke prekide kada je bilo vremenskih nepogoda. Međutim, sada nema nikako slike više od 7 dana, signal varira itd. Nadam se da će ubrzo to biti ok, a takođe se nadam i Mux-u A u dogledno vrijeme, što bi za moje potrebe na vikendici bilo sasvim ok.
Mrvica 77

#4121 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Vlašić večeras ko žmigavac
Prvo ga nema
Pa dođe i radi normalno
Sad ga opet nema
0/0%, ne daje znakove života

Dugo je i radio nakon 6-dnevnog prekida :roll: :?
Mango19

#4122 Re: DVB-T u BiH

Post by Mango19 »

ma najbolje bi bilo da sad kad krene instalacija mux-A da gledaju kako to rade Odašiljači i veze :D

Uostalom misle li oni ikad povezat te odašiljače linkovima kao što bi to normalno trebalo bit ili će se uvijek oslanjat na IP, satelit, pa dok jači snijeg padne na sat.antenu opet ista priča.

a čini mi se da će Dasto to i prepustit nekoj drugoj firmi jer koliko je prošlo mjeseci nije puštena ni jedna nova lokacija..
Brcak1971

#4123 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Vezano za ovaj zadnji post prije ovoga, ne znam da li postoji neki nadležni organ u državi koji kontroliše sami rad Dasto Semtela i njegovu "sposobnost" u sprovođenju digitalizacije u BiH?
Mrvica 77

#4124 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Mango19 , @Brcak1971 ma njima treba oduzeti koncesiju i dati i mux A i mux D da napravi OiV
Ovo je tragikomično

OiV bi to već napravio zavezanih očiju, barem sudeći kako su lijepo napravili kod nas u HR
Brcak1971

#4125 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 23/09/2024 17:43 @Mango19 , @Brcak1971 ma njima treba oduzeti koncesiju i dati i mux A i mux D da napravi OiV
Ovo je tragikomično

OiV bi to već napravio zavezanih očiju, barem sudeći kako su lijepo napravili kod nas u HR
Mrvica 77 sve si tačno rekao da nemam šta više dodati.
Tri godine ovog fušeraja negdje ne bi uopšte prošle bez sankcija, a obzirom na stanje u našoj državi nije nikakvo čudo.
Post Reply