Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8801 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 20/09/2024 10:20

Ali, imas rok do kojeg moras odnijeti ugovor u poreznu. Ako ne odneses kazne su velike.
Mozda pretpostavljaju zbog raskida da nije odnijela. Meni ovo nije problem.
pa ne znam šta se ima nositi kada nije nastala porezna obaveza. nije provedena kupoprodaja, a osim toga, to je obaveza kupca i porez i papirologija oko plaćanja poreznoj. ugovor raskinut, ništa se nije desilo.
Moze prebaciti. To niko ne problematizira.
Mozes prebaciti prebivaliste i da nije tvoje vlasnistvo. Samo moras imati dozvolu vlasnika. Znaci, to uopce nije problem.

Stvar je sto je to fiktivno prebivaliste - sto je mimo zakona.

Ne mozes imati formalno prebivaliste na jednom, a stvarno na drugom. Ni unutar iste opcine, ni kantona.

Drugo je sto se to nikako ne kontrolise.
Ali, kada izbije problem - onda drzava maltretira.

Kazem, policija ti moze ukinuti fiktivno prebivaliste, sloziti kaznu i cak i krivicnu prijavu poslati.
mislim da se stalno zaboravlja na opciju boravišta. ima i tu manđa da ga treba prijaviti, i velika je mogućnost da se ona preselila u bolničku gdje joj je posao blizu mužu, a i njoj je bliže.

ne znam postoji li sankcija za prijavljivanje/neprijavljivanje boravišta.

ali u pogledu papira, ona je čista.

osim toga, da bi se ukinulo prebivalište, mora se i dokazati da je isto fiktivno. neka im je sretno sa tim, jer policija nije zadnja instanca koja o tome odlučuje. druga je stvar što npr. u RS je cijeli sistem uvezan da promijeni etničku strukturu, od policajca do predsjednika vrhovnog suda, pa oni to dosljedno sprovode i ostavljaju malo prostora za odbranu.
hepekcina wrote: 20/09/2024 10:39 sve stoji, ali svi dobro znamo da laže....čak mislim da je i tebi to jasno i njoj je to sasvim jasno i vjerovatno je zato i nema u debatama, već danima gledamo snimljene klipove

bilo bi zanimljivo da je neko drugi kandidat u pitanju, pa da vidimo šta bi tada pisao
pa lažu i svi oni koji su živjeli u vogošći, a glasali u srebrenici. međutim, kao i uvijek, volimo selektivnu pravdu. dakle, pisao bih isto. nema jebanja a da ti ne uđe.
Chmoljo

#8802 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote: 20/09/2024 10:33 Ja sam mislienja da joj je kandidatura rezervna opcija ako situacija u Gradskom Vijecu bude nepovoljna za reizbor.

Mislim da ce u slucaju ponavljanja rezultata biti pronadjena neka mandza da se zadrzi kao gradonacelnica a da ce neko drugi biti nacelnik u NS.

Neuporedive su dvije funkcije za zadovoljavanje potreba jednog populiste.

Gradonacelnica je uvijek u fokusu, ima fancy putovanja i evente, a s druge strane niko ne jebe nacelnika opstine.

Slicno je uradila i na opstim izborima gdje je bila kandidat za skupstinu KS i osvojila bruku glasova ali nije iskoristila mandat.
ne može joj kandidatura za načelnika biti rezervna opcija, jer ako bude izabrana i odustane, moraju se provesti novi izbori. ne može je neko naslijediti iz iste stranke bez izbora, jer nije riječ o listi. mislim ako jeste stvarno to slučaj, riječ je o nevjerovatnoj gluposti.
DaysleepeR

#8803 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Nemam razloga da sumnjam da si u pravu, ali iskreno ne kontam što će joj pozicija načelnice.
goredole

#8804 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by goredole »

DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:04 Nemam razloga da sumnjam da si u pravu, ali iskreno ne kontam što će joj pozicija načelnice.
nemaju nikoga boljeg? :-?
DaysleepeR

#8805 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

goredole wrote: 20/09/2024 11:07
DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:04 Nemam razloga da sumnjam da si u pravu, ali iskreno ne kontam što će joj pozicija načelnice.
Ako bude izabrana i za 4 godine se podvuče crta, Tanović će biti daleko ispred nje.
k4mi

#8806 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by k4mi »

DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:09
Ako bude izabrana i za 4 godine se podvuče crta, Tanović će biti daleko ispred nje.
vjerovatno ide na to da je nacelnicka pozicija puno laksa za reizbor. Imas 4 godine da novcem gradjana kupujes sebi poziciju a da te pri tome hvale kao da svoje pare dajes.
Chmoljo

#8807 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

ne znam. ako ne bude imala dobre saradnike, obiće joj se o glavu jer za načelnika se moraju zasukati rukavi i puno su teže političke borbe nego u gradu. a ne vjerujem da je kapacitet da to može sama.

jer, uglavnom se povlače gluposti koje joj se zamjeraju, tipa te fasade, kredita, pa i ovog prebivališta. što bih razumio da je razlika u dva grada, ili dva kantona, a ne dvije opštine unutar jednog grada, gdje, opet kažem 90% ljudi svakodnevno rade i borave u najmanje dvije opštine.

meni je najgoru stvar napravila sa spomenikom na kazanima, jer je tu imala priliku da pokaže kičmu i ne vjerujem da bi izgubila podršku nego bi dobila poštovanje i protivnika. ovako se odlučila da se povodi većinom, a to često nije dobro. to je bilo nešto konkretno i opipljivo.

u gradu nije imala puno prilika da radi konkretne stvari, u opštini itekako hoće. ako ne bude pametna, ako bude izabrana naravno, završiće karijeru na nižerazrednom vratniku.
Chmoljo

#8808 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

k4mi wrote: 20/09/2024 11:12
DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:09
vjerovatno ide na to da je nacelnicka pozicija puno laksa za reizbor. Imas 4 godine da novcem gradjana kupujes sebi poziciju a da te pri tome hvale kao da svoje pare dajes.
treba i to znati. jer kao načelnik možeš i puno toga zabrljati pa te i te pare neće izvaditi.
hepekcina

#8809 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by hepekcina »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 10:57
hepekcina wrote: 20/09/2024 10:39 sve stoji, ali svi dobro znamo da laže....čak mislim da je i tebi to jasno i njoj je to sasvim jasno i vjerovatno je zato i nema u debatama, već danima gledamo snimljene klipove

bilo bi zanimljivo da je neko drugi kandidat u pitanju, pa da vidimo šta bi tada pisao
pa lažu i svi oni koji su živjeli u vogošći, a glasali u srebrenici. međutim, kao i uvijek, volimo selektivnu pravdu. dakle, pisao bih isto. nema jebanja a da ti ne uđe.
naravno da lažu....to i ne sporim, ali ovdje pričamo o kandidatkinji za javnu funkciju koja laže i traži glas od ljudi koje besramno laže u oči

kada laže na ovome, pitanje je samo na čemu još sve laže ili kako će tek lagati ako zasjedne na poziciju koju je pikirala

sve u svemu jadno i sramotno na šta je SDP spao, al nakon onoga sa Bogičevićem, nije ni čudo :sad:

al sve dok postoje ljudi koji brane i podržavaju laži, ovdje se situacija neće promjeniti
Cherry-Cherry

#8810 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Cherry-Cherry »

Ne mogu da vjerujem, da ona misli kako je sposobna da vodi opštinske projekte.
Chmoljo

#8811 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

hepekcina wrote: 20/09/2024 11:17 naravno da lažu....to i ne sporim, ali ovdje pričamo o kandidatkinji za javnu funkciju koja laže i traži glas od ljudi koje besramno laže u oči

kada laže na ovome, pitanje je samo na čemu još sve laže ili kako će tek lagati ako zasjedne na poziciju koju je pikirala

sve u svemu jadno i sramotno na šta je SDP spao, al nakon onoga sa Bogičevićem, nije ni čudo :sad:

al sve dok postoje ljudi koji brane i podržavaju laži, ovdje se situacija neće promjeniti
auh koliko drame oko toga da nije u posljednje vrijeme boravila tamo gdje je odrasla. reko bi čovjek da je iz Zavidovića i prijavila se fiktivno negdje u Milikladskoj u potkrovlju gdje samo plaća stanarinu da bi ljudi rekli da živi tu.

a ja, ona je kriva i za Bogičevića. :lol: čeka se samo dječak sa žigicama da opet kaže kako je to Čengić fingirao i kako je odglumio kod Senada.

sve dok postoje ljudi koji se fataju za gluposti i koji se bave mahalanjem i šupljom pričom koja nema pokrića, neće se ništa promijeniti.
giannibelif

#8812 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by giannibelif »

Jesu se upleli u govna sa ovom budalicom i njenim zapikiranim pozicijama.
Haris.ba

#8813 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 10:57 mislim da se stalno zaboravlja na opciju boravišta. ima i tu manđa da ga treba prijaviti, i velika je mogućnost da se ona preselila u bolničku gdje joj je posao blizu mužu, a i njoj je bliže.

ali u pogledu papira, ona je čista
Pa imas i boraviste. Ali, ovdje se ne radi o tome. Zna se sta je boraviste.
Posto je doslo do promjene prebivalista u cipsu - ne radi se ovdje o boravistu.

Vidim da ljudi ne shvataju razliku izmedju prebivalista i boravista. Jednostavna je.
Pod prebivalištem smatra se opština ili distrikt u kojem se državljanin nastani s namjerom da tamo stalno živi
Pod boravištem se smatra opština ili distrikt gje se državljanin nastani s namjerom da tamo privremeno živi
Član 8c

Ukoliko nadležni organ u postupku provedenom po službenoj dužnosti ili po zahtjevu stranke koja ima pravni interes utvrdi da je državljanin BiH prijavio prebivalište suprotno odredbama člana 8. stav 1. ovog Zakona, rješenjem će poništiti prebivalište.
Član 8

Prilikom prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljani su dužni da daju tačne i istinite podatke.
Nadlezni organ je mup KS.
Član 31

Novčanom kaznom od 30 KM do 300 KM kazniće se za prekršaj državljanin ili staratelj/organ starateljstva:

2. ako dostavi netačne i/ili neistinite podatke prilikom prijavljivanja odnosno ojavljivanja prebivališta i boravišta
Last edited by Haris.ba on 20/09/2024 11:30, edited 1 time in total.
hepekcina

#8814 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by hepekcina »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:20
hepekcina wrote: 20/09/2024 11:17 naravno da lažu....to i ne sporim, ali ovdje pričamo o kandidatkinji za javnu funkciju koja laže i traži glas od ljudi koje besramno laže u oči

auh koliko drame oko toga da nije u posljednje vrijeme boravila tamo gdje je odrasla. reko bi čovjek da je iz Zavidovića i prijavila se fiktivno negdje u Milikladskoj u potkrovlju gdje samo plaća stanarinu da bi ljudi rekli da živi tu.

a ja, ona je kriva i za Bogičevića. :lol: čeka se samo dječak sa žigicama da opet kaže kako je to Čengić fingirao i kako je odglumio kod Senada.

sve dok postoje ljudi koji se fataju za gluposti i koji se bave mahalanjem i šupljom pričom koja nema pokrića, neće se ništa promijeniti.
u redu je...meni ni iz džepa, a ni u džep, al sve si mi rekao o sebi i svojim vrijednostima :thumbup:
Chmoljo

#8815 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 20/09/2024 11:30
Chmoljo wrote: 20/09/2024 10:57 mislim da se stalno zaboravlja na opciju boravišta. ima i tu manđa da ga treba prijaviti, i velika je mogućnost da se ona preselila u bolničku gdje joj je posao blizu mužu, a i njoj je bliže.

ali u pogledu papira, ona je čista
Pa imas i boraviste. Ali, ovdje se ne radi o tome. Zna se sta je boraviste.
Posto je doslo do promjene prebivalista u cipsu - ne radi se ovdje o boravistu.

Vidim da ljudi ne shvataju razliku izmedju prebivalista i boravista. Jednostavna je.

jako je jednostavna, ali stvar je što ona nije s neba pala u NS. al hajd, uvijek se ljudi hvataju za banalne stvari, jer je tako lakše naklapati.
Chmoljo

#8816 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

hepekcina wrote: 20/09/2024 11:30

u redu je...meni ni iz džepa, a ni u džep, al sve si mi rekao o sebi i svojim vrijednostima :thumbup:
kao i ti, na više tema :thumbup:

od saosjećanja prema ubijenoj djeci, do nazovi pozivanja na kulturu dijaloga gdje istovremeno vrijeđaš sagovornika.
Haris.ba

#8817 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:38 jako je jednostavna, ali stvar je što ona nije s neba pala u NS. al hajd, uvijek se ljudi hvataju za banalne stvari, jer je tako lakše naklapati.
To je nebitno. Mozes doci sa mjeseca i ako ispunis zakonske uslove 1 dan - imas prebivaliste.

Za prebivaliste mora postojati stalno mjesto zivota.

Da li ona ima 1 dan stalnog mjesta zivota na adresi u NS otako se tamo prijavila. Da li je otako se prebacila tamo spaca, tamo joj zivi supriznik, tamo joj djeca spavaju i otamo idu u skolu, tamo trosi struju, vodu, bava smece....

Nebitno je gdje se igrala kao djevojcica.
Last edited by Haris.ba on 20/09/2024 11:42, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#8818 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:16
ne znam. ako ne bude imala dobre saradnike, obiće joj se o glavu jer za načelnika se moraju zasukati rukavi i puno su teže političke borbe nego u gradu. a ne vjerujem da je kapacitet da to može sama.

jer, uglavnom se povlače gluposti koje joj se zamjeraju, tipa te fasade, kredita, pa i ovog prebivališta. što bih razumio da je razlika u dva grada, ili dva kantona, a ne dvije opštine unutar jednog grada, gdje, opet kažem 90% ljudi svakodnevno rade i borave u najmanje dvije opštine.

meni je najgoru stvar napravila sa spomenikom na kazanima, jer je tu imala priliku da pokaže kičmu i ne vjerujem da bi izgubila podršku nego bi dobila poštovanje i protivnika. ovako se odlučila da se povodi većinom, a to često nije dobro. to je bilo nešto konkretno i opipljivo.

u gradu nije imala puno prilika da radi konkretne stvari, u opštini itekako hoće. ako ne bude pametna, ako bude izabrana naravno, završiće karijeru na nižerazrednom vratniku.
žena se ne povodi većinom, onda je POPULISTČINA
Chmoljo

#8819 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 20/09/2024 11:41
Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:38 jako je jednostavna, ali stvar je što ona nije s neba pala u NS. al hajd, uvijek se ljudi hvataju za banalne stvari, jer je tako lakše naklapati.
To je nebitno. Mozes doci sa mjeseca i ako ispunis zakonske uslove 1 dan - imas prebivaliste.

Za prebivaliste mora postojati stalno mjesto zivota.

Da li ona ima 1 dan stalnog mjesta zivota na adresi u NS otako se tamo prijavila. Da li je otako se prebacila tamo spaca, tamo joj zivi supriznik, tamo joj djeca spavaju i otamo idu u skolu, tamo trosi struju, vodu, bava smece....

Nebitno je gdje se igrala kao djevojcica.
pa svakako da hoće kad postane načelnik :D
misaoni

#8820 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by misaoni »

Oko prebivališta... nije tu stvar i pitanje sad formalnosti zakona. Trenutno nije toliko, jer se tu forma može ispoštovati.
Već je meni kao glasaču uvredljivo da mi se nameće neko ko nije iz moje sredine da mene predstavlja.I to ja da ga biram.
Benjamina je shvatila da se negdje mora opet obezbjediti za neki period i prepoznala je to ovaj put da može biti N.Sarajevo iako živi u Centru. Tamo u Centru, okolnosti nisu to dozvolile.
Al ljudima ni ovo nije bitno.

Kao što im neće biti bitno ni to da se na nivou Općine stvarno nešto mora i uraditi, postoji odgovornost za razliku od nivoa grada, na kojem se realno i mogu dijeliti baklave, ćevapi i osmijesi.
Haris.ba

#8821 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Haris.ba »

misaoni wrote: 20/09/2024 11:48 Al ljudima ni ovo nije bitno.
Pa nije. Ko je htio glasati za trojku glasace sta god uradili ili ne uradili. Ko je htio glasati za sda - isto.

Sve je danas ideologija.
Last edited by Haris.ba on 20/09/2024 11:50, edited 1 time in total.
Chmoljo

#8822 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:42

pa sad... kod nas se populizmom zovu i veći projekti koji su dugo čekali realizaciju. npr. kažu ljudi da je Adnan Šteta populista, jer je upregnuo da se pravi pruga prema Hrasnici. :D ne zajebavam se :lol: populizam su uvećane porodiljske naknade, subvencionirani vrtići i tako to.

ono, manje više, sve što ljudi ocijene pozitivnim, populizam je. mada ne znam šta bi u tom slučaju političar trebao uopšte raditi.

e sad, Benjamina je uradila populističku stvar u pogledu spomenika na Kazanima. upetljava se u rasprave u koje ne bi trebala i tako... ovdje nema populizma. ili jesi, ili nisi.
Chmoljo

#8823 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 20/09/2024 11:50
misaoni wrote: 20/09/2024 11:48 Al ljudima ni ovo nije bitno.
Pa nije. Ko je htio glasati za trojku glasace sta god uradili ili ne uradili. Ko je htio glasati za sda - isto.

Sve je danas ideologija.
pa i nije baš tako Harise. glasači trojke su ipak mnogo kritičniji od onih SDA. to je SDP najbolje osjetio na svojoj koži 2014. i dobro je da je tako, jer dok god postoji politička opcija koja može ući u vlast, a da ima kritične birače, za nas ima nade.
DaysleepeR

#8824 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:50
DaysleepeR wrote: 20/09/2024 11:42

pa sad... kod nas se populizmom zovu i veći projekti koji su dugo čekali realizaciju. npr. kažu ljudi da je Adnan Šteta populista, jer je upregnuo da se pravi pruga prema Hrasnici. :D ne zajebavam se :lol: populizam su uvećane porodiljske naknade, subvencionirani vrtići i tako to.

ono, manje više, sve što ljudi ocijene pozitivnim, populizam je. mada ne znam šta bi u tom slučaju političar trebao uopšte raditi.

e sad, Benjamina je uradila populističku stvar u pogledu spomenika na Kazanima. upetljava se u rasprave u koje ne bi trebala i tako... ovdje nema populizma. ili jesi, ili nisi.
Populizam je odustvo djelovanja. Tako da ja prvi ne miješam konkretne poteze sa populizmom.
Ali njeno kompletno djelovanje je kako vjetar puše.
Haris.ba

#8825 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 20/09/2024 11:51 pa i nije baš tako Harise. glasači trojke su ipak mnogo kritičniji od onih SDA. to je SDP najbolje osjetio na svojoj koži 2014. i dobro je da je tako, jer dok god postoji politička opcija koja može ući u vlast, a da ima kritične birače, za nas ima nade.
Vidjecemo na rezultatima.

Nisam siguran. Doslo je i do promjene svijesti kod mnogih glasaca. Ideologija preuzima sve.
Ovakvu podjelu u drustvu ja nisam vidio do sada.
Post Reply