pa ne znam šta se ima nositi kada nije nastala porezna obaveza. nije provedena kupoprodaja, a osim toga, to je obaveza kupca i porez i papirologija oko plaćanja poreznoj. ugovor raskinut, ništa se nije desilo.
mislim da se stalno zaboravlja na opciju boravišta. ima i tu manđa da ga treba prijaviti, i velika je mogućnost da se ona preselila u bolničku gdje joj je posao blizu mužu, a i njoj je bliže.Moze prebaciti. To niko ne problematizira.
Mozes prebaciti prebivaliste i da nije tvoje vlasnistvo. Samo moras imati dozvolu vlasnika. Znaci, to uopce nije problem.
Stvar je sto je to fiktivno prebivaliste - sto je mimo zakona.
Ne mozes imati formalno prebivaliste na jednom, a stvarno na drugom. Ni unutar iste opcine, ni kantona.
Drugo je sto se to nikako ne kontrolise.
Ali, kada izbije problem - onda drzava maltretira.
Kazem, policija ti moze ukinuti fiktivno prebivaliste, sloziti kaznu i cak i krivicnu prijavu poslati.
ne znam postoji li sankcija za prijavljivanje/neprijavljivanje boravišta.
ali u pogledu papira, ona je čista.
osim toga, da bi se ukinulo prebivalište, mora se i dokazati da je isto fiktivno. neka im je sretno sa tim, jer policija nije zadnja instanca koja o tome odlučuje. druga je stvar što npr. u RS je cijeli sistem uvezan da promijeni etničku strukturu, od policajca do predsjednika vrhovnog suda, pa oni to dosljedno sprovode i ostavljaju malo prostora za odbranu.
pa lažu i svi oni koji su živjeli u vogošći, a glasali u srebrenici. međutim, kao i uvijek, volimo selektivnu pravdu. dakle, pisao bih isto. nema jebanja a da ti ne uđe.