Ukrajina

zigzag

#208676 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Vrijedi pravi moskalj 21000usd. To je kvalitetno djubre za ukrajinsku livadu. :D

Hajd jos danas. Sutra stizu zabrinuti...
Čitalac

#208677 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bezugla od danas nije u Odboru za odbranu, ali najavljuje da će sada zapadnim partnerima ukazivati na "korumpiranu sovjetsku struju" u Oružanim snagama Ukrajine.
Bezugla je rekla da je pet godina radila u Odboru za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove te da je upravo ona izradila "više od polovice prijedloga zakona koje je Odbor usvojio". Kazala je i da je sama odlučila prijeći u Odbor za vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju kako bi "proširila svoje aktivnosti" i "svijetu pokazala istinu".
- Naš okorjeli, korumpirani vojni "sovok" ne može se pobijediti bez stvarne suradnje s partnerima. Uostalom, osim njihovih unutarpolitičkih prepucavanja, postoji niz objektivnih razloga zašto dobivamo doziranu pomoć: vojnom sustavu se ne vjeruje. Pokazat ću istinu svima: partnerima, cijelom svijetu i svima koji nam pomažu...Svaki trenutak svog života posvećujem borbi, a sada ta borba ne samo da se neće smanjiti, već će poprimiti međunarodni karakter. Zadržavam pristup državnim tajnama i, naravno, tečno govorim engleski - kaže Bezugla.
DebelinJoe

#208678 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

lajkujMe wrote: 19/09/2024 11:27
madner wrote: 19/09/2024 09:41 Generalno gledano, Ruska imperija treba rat da bi bila uspjesna.
Zadnji period kad su Rusi gubili ratove, Car je izgubio glavu :P

Rusima nije problem rat, problem im je kad ga izgube.
Truo narod, podsjeca me pomalo na Rimsko Carstvo ali bez svega dobrog nego samo na konstante ratovw osvajanja jer tako je ekonomija fecerala. Sto vise otimanja i pljacke to bolje.

Zato je moje licno misljenje da im se treba stati u kraj a dobar dio Ruske Federacije razdjeliti na manje drzavice. Uzeti im imperiju da bi se dozvali.
Pa Rusija sebe i smatra nasljednikom Rimskog carstva. Tepaju sebi da su Treći Rim, šta god to značilo.
ReymondReddington

#208679 Re: Ukrajina

Post by ReymondReddington »

Čitalac wrote: 19/09/2024 13:16 Bezugla od danas nije u Odboru za odbranu, ali najavljuje da će sada zapadnim partnerima ukazivati na "korumpiranu sovjetsku struju" u Oružanim snagama Ukrajine.
Bezugla je rekla da je pet godina radila u Odboru za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove te da je upravo ona izradila "više od polovice prijedloga zakona koje je Odbor usvojio". Kazala je i da je sama odlučila prijeći u Odbor za vanjsku politiku i međuparlamentarnu suradnju kako bi "proširila svoje aktivnosti" i "svijetu pokazala istinu".
- Naš okorjeli, korumpirani vojni "sovok" ne može se pobijediti bez stvarne suradnje s partnerima. Uostalom, osim njihovih unutarpolitičkih prepucavanja, postoji niz objektivnih razloga zašto dobivamo doziranu pomoć: vojnom sustavu se ne vjeruje. Pokazat ću istinu svima: partnerima, cijelom svijetu i svima koji nam pomažu...Svaki trenutak svog života posvećujem borbi, a sada ta borba ne samo da se neće smanjiti, već će poprimiti međunarodni karakter. Zadržavam pristup državnim tajnama i, naravno, tečno govorim engleski - kaže Bezugla.
Da ne završi i ona kroz proz ko u Rusiji. Cim se previse priblizis odmah te maknu.
Čitalac

#208680 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bezugla je pod zaštitom Jermaka i sve dok je tako nema razloga za brigu.
zigzag

#208681 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

dnevna doza bezvugle. pored milion korisnih ljudi koji brane ukrajinu

al sreća , ove sedmice ne uskače u ukrajinske rovove. bar su vojnici mirni sa te strane.
Čitalac

#208682 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Rahmanjin: Rusi nisu iscrpili svoje resurse, ali nismo ni mi...
Serhi Rahmanjin, član Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost:

- Agresor napreduje i pritiska, izuzetno im je važno da do kraja listopada napreduju što dalje kako bi nas natjerali na kapitulaciju ili barem da započnu pregovore s pozicije sile. Rusi nisu iscrpili svoje resurse, ali nismo ni mi. Osnova za pregovore postoji onda kada su vojske umorne, a vođi očajni. Ne uspoređujem niti izjednačavam pozicije Putina i Zelenskog, ali obojica i dalje vjeruju da su sposobni pobijediti…
- Niz je zvaničnika, uključujući i svjetske lidere, koji su zainteresirani da se ovaj rat što prije završi. Ali ponavljam da nema objektivnih razloga za pregovore i nema pravog plana koji bi odgovarao svima. Danas ne postoji nijedan razlog koji bi Volodimira Zelenskog natjerao da sjedne za pregovarački stol s Rusijom. To bi mogao biti samo potpuni kolaps linije bojišnice, opasnost od značajnih teritorijalnih gubitaka i prijetnja uništenja Oružanih snaga Ukrajine. Takva opasnost danas ne postoji…
- Značajno smo povećali broj mobiliziranih ljudi, ali njihova kvaliteta ne zadovoljava potrebe Oružanih snaga Ukrajine. To je zbog dva razloga. Prvo, mobiliziraju se mnogi stariji ljudi, a drugo, još uvijek imamo dosta nizak stupanj obučenosti. Nemamo kapacitet za veliki broj ljudi pa smo često prisiljeni skratiti proces obuke…
- Puno se govori o potrebi da se gornja granica za služenje spusti sa 60 na 50 godina. Ovo je teško pitanje. Po mom mišljenju, potrebno je smanjiti, ali ako pogledate demografsku sliku Ukrajine, vidjet ćete da imamo višestruko više ljudi srednje i starije dobi nego mladih. U ovom slučaju moramo se osloniti na stav Generalštaba, a oni kažu da za sada to ne treba činiti. Što se tiče smanjenja minimalne dobi s 25 na 20, Generalštab i tu kaže da za zasad nema potrebe...S jedne strane, Oružane snage Ukrajine trebaju mlađe ljude za jačanje prvenstveno borbeno najspremnijih jedinica, a s druge strane, naš sloj tih građana nije tako velik. I stoga, s gledišta demografske situacije, to je vrlo veliki rizik, čak i u teškim, opasnim uvjetima u kojima se Ukrajina danas nalazi…
- Što se tiče vojnih obveznika u inozemstvu, da budem iskren, razgovarao sam s predstavnicima Generalštaba i oni baš ne računaju na te ljude. Ne vjeruju da će oni biti uključeni u Oružane snage, čak i ako se donese neka politička odluka. Svi koji su htjeli braniti Ukrajinu, već su došli iz inozemstva. Oni koji nisu došli, neće ni doći, naći će priliku da to izbjegnu…
- Mislim da je smjena Zalužnog bila neizbježna. U trenutku kada se to dogodilo, Zalužni je bio osuđen na otkaz, a Sirski na imenovanje. I to ne samo zbog vojnih razloga. S jedne strane, Sirski nije najgori zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine. S druge strane, postoji niz pitanja. Na primjer, ne razumijem zašto je najbolji način rješavanja problema za Sirskog beskrajna smjena zapovjednika brigada. Kod njega se to već pretvorilo u svojevrsni sport. Nekada je to opravdano, relativno gledano, objektivnim okolnostima, nekada izgleda čudno, a nekada ostaju ljudi koji ne daju rezultat ili, naprotiv, daju negativan rezultat...
drndalo

#208683 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

DebelinJoe wrote: 19/09/2024 13:27
Pa Rusija sebe i smatra nasljednikom Rimskog carstva. Tepaju sebi da su Treći Rim, šta god to značilo.
Pa taman su na putu da zavrse kao i prva 2 Rima... Propao jedan, propao drugi, evo propada i treci...
Čitalac

#208684 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Volodimir Ševčenko (21) u ruskom zarobljeništvu bio je 771 dan. Njegova najveća želja bila je da upozna slavnog prezimenjaka, piše Ana Maksimčuk iz brigade „Burevi“.

Image
...Pišem poruku Andriju Ševčenku. Za par sati je dogovoren sastanak, bez ikakvih „hajmo neki drugi put“. Odahnula sam, Volodimir je u šoku! Andrij ga, zajedno s bratom, vodi na utakmicu reprezentacije u Poljsku.
Dvije godine i jedan mjesec zatočeništva. Ponižavanje i mučenje 24/7, zlostavljanje i šutnja. Da, tišina, jer je razgovor zabranjen. Nema pranja odjeće. U ćeliji za 16 osoba, u kojoj strop prokišnjava, a vlaga probija do kostiju, otvoren je WC i umivaonik. Nitko ne izlazi iz ćelije, osim na ispitivanja i obroke. Hrana: 5 žlica kaše i komad kruha. Ako skupljate mrvice, tuku vas.
Svaki put kad čujem priče zatvorenika, a vjerujte mi, puno toga se ne može ni napisati jer od tih priča kosa sijedi, shvatim da nema riječi kojima se može opisati to trobojno smeće.
Danas oko 7 tisuća naših ljudi čeka povratak kućama. I isto toliko života i sudbina majki, očeva, supruga, djece, precrtavaju svaki dan kalendara...
drndalo

#208685 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Interesantna upotreba ovih hipsterskih izuma... Najzad i korisna.

SmokingMan

#208686 Re: Ukrajina

Post by SmokingMan »

Woke, nema šta. :D
Čitalac

#208687 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Generalštab: Žestoke borbe na pravcu Kurahove
"U četvrtak se vode žestoke borbe u smjeru Kurahove u Donjeckoj oblasti. Sukobi se vode kod naselja Cukurine, Georgivka, Kostjantinivka i Katerivinka. Odbijeno je 13 od 36 napada okupatorske vojske. Situaciju na fronti karakterizira osobita aktivnost neprijatelja koji koristi sve raspoložive snage i sredstva za postizanje svojih ciljeva. Ukrajinski branitelji ne dopuštaju provedbu planova okupatora".
skrbavi-admin

#208688 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

svi napadi se odbijaju a teritorij se gubi metodicki..... zabrinut sam :oops:
zigzag

#208689 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Kad se povučeš odbio si napad. Neprijatelj te nije stigao :lol:
melac

#208690 Re: Ukrajina

Post by melac »

Čitalac wrote: 19/09/2024 14:00 Bezugla je pod zaštitom Jermaka i sve dok je tako nema razloga za brigu.
Nemam nikakav problem da ona ukazuju na korupciju, gluposti i to iz prvog reda. Jedini problem ima kada otkrije vojnu tajnu kao onomad kada je otkrila koje jednice ce se izmjeniti na frontu.

Sve drugo neka radi.
melac

#208691 Re: Ukrajina

Post by melac »

skrbavi-admin wrote: 19/09/2024 18:18 svi napadi se odbijaju a teritorij se gubi metodicki..... zabrinut sam :oops:
Pa citas li ti, kaze fino da su odbili 13 od 36 napada.
skrbavi-admin

#208692 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

melac wrote: 19/09/2024 18:28
skrbavi-admin wrote: 19/09/2024 18:18 svi napadi se odbijaju a teritorij se gubi metodicki..... zabrinut sam :oops:
nemoj mi bit rigorozan..... :lol:
melac

#208693 Re: Ukrajina

Post by melac »

skrbavi-admin wrote: 19/09/2024 18:35
nemoj mi bit rigorozan..... :lol:
To se kod mene u selu kaze ne jedi govna :D
kamberovica polje

#208694 Re: Ukrajina

Post by kamberovica polje »

DebelinJoe wrote: 19/09/2024 13:27
lajkujMe wrote: 19/09/2024 11:27
madner wrote: 19/09/2024 09:41 Generalno gledano, Ruska imperija treba rat da bi bila uspjesna.
Zadnji period kad su Rusi gubili ratove, Car je izgubio glavu :P

Rusima nije problem rat, problem im je kad ga izgube.
Truo narod, podsjeca me pomalo na Rimsko Carstvo ali bez svega dobrog nego samo na konstante ratovw osvajanja jer tako je ekonomija fecerala. Sto vise otimanja i pljacke to bolje.

Zato je moje licno misljenje da im se treba stati u kraj a dobar dio Ruske Federacije razdjeliti na manje drzavice. Uzeti im imperiju da bi se dozvali.
Znači ti ovo.
Padom zapadnog rimskog carstva, Bizant tj. Konstantinopol je postao "Drugi Rim", tj. sebe su proglasili nasljednicima rimskog carstva. To je dobilo neku drugu notu kada se dogodio crkveni raskol, pa su to podebljali, da bi se ogradili od Svetog rimskog carstva njemačkog naroda, koje je osnovao Karlo Veliki, a koje je bilo katoličko.
I konačno, padom Konstantinopola, carigradska patrijaršija prebacuje se u (tada) najutjecajniji i najveći pravoslavni grad na svijetu, Moskvu i oni od tad drkaju na to da su "Treći Rim".
studeni76

#208695 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

A sta je bilo sa preostala 23 napada koje nisu odbili?
Čitalac

#208696 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Preostali napadi još traju, ažuriranje je u pregledu u 22 h.
skrbavi-admin

#208697 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

sad znam odakle ono Z

ZtrdRoum
zigzag

#208698 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Zašto švabe šalju leoparde jedinice. Može li biti koristi od tih tenkova.
JovicSA

#208699 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

skrbavi-admin wrote: 19/09/2024 19:42 sad znam odakle ono Z

ZtrdRoum
Ja sada znam zašto se virus zove virus - viRus :mrgreen:
Čitalac

#208700 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski će naredne sedmice razgovarati sa Bidenom, Kamalom i Trumpom, potvrđeno je iz njegovog kabineta.
Post Reply