nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#24201 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

Šljam
husoboss

#24202 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by husoboss »

Hebalo sebe, ovo mi nikad neće biti jasno koji k pod svaku cijenu moraš preticati
Još govna nervozno blicaju da im se skloniš ili na silu te opominje iz suprotne trake iza :-x
noviclan

#24203 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by noviclan »

mk ultra wrote: 15/09/2024 19:10

Šljam
Steta sto nije snimka nastala iz nekoh kamiona
Throttle

#24204 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

husoboss wrote: 15/09/2024 21:18 Hebalo sebe, ovo mi nikad neće biti jasno koji k pod svaku cijenu moraš preticati
Još govna nervozno blicaju da im se skloniš ili na silu te opominje iz suprotne trake iza :-x
Oni moraju žurit jer ko ce odlucivat o nasoj buducosti ako oni ne stignu
DaysleepeR

#24205 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by DaysleepeR »

1Dante1 wrote: 15/09/2024 17:54 Zar vozac SUV se nije morao uvjeriti da je bezbjedno da skrene lijevo? Vec je bila rasprava na forumu u vezi toga, motorista ce dobiti kaznu za...nesto... a ti jer se nisi uvjerio da mozes skrenuti bezbjedno? AKo sam dobro vidio, motorista je udario u prednji dio vozila.
Ako je to udes kod Vojne Bolnice, motorista je kriv u svakom slučaju osim da je SUV započeo skretanje bez žmigavca.
Obzirom da ne znamo da je bilo tako, ostaćemo pri tome da je motorista kriv.
Optimist

#24206 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

DaysleepeR wrote: 16/09/2024 09:08
1Dante1 wrote: 15/09/2024 17:54 Zar vozac SUV se nije morao uvjeriti da je bezbjedno da skrene lijevo? Vec je bila rasprava na forumu u vezi toga, motorista ce dobiti kaznu za...nesto... a ti jer se nisi uvjerio da mozes skrenuti bezbjedno? AKo sam dobro vidio, motorista je udario u prednji dio vozila.
Ako je to udes kod Vojne Bolnice, motorista je kriv u svakom slučaju osim da je SUV započeo skretanje bez žmigavca.
Jel i ovdje motor kriv?
DaysleepeR

#24207 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by DaysleepeR »

Optimist wrote: 16/09/2024 10:17
DaysleepeR wrote: 16/09/2024 09:08
Jel i ovdje motor kriv?
Ne znam. Zavisi od brzine kojom se kretao i koje je ograničenje na toj cesti.
dixi5

#24208 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dixi5 »

DaysleepeR wrote: 16/09/2024 09:08 Ako je to udes kod Vojne Bolnice, motorista je kriv u svakom slučaju osim da je SUV započeo skretanje bez žmigavca.
Evo ja sam imaginarni motorista. SUV je zapoceo skretanje bez zmigavca, moja rijec protiv tvoje, moj svjedok protiv tvoga. Nije ovo nimalo jednostavna situacija za dokazati ako druga strana zateze.
DaysleepeR

#24209 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by DaysleepeR »

dixi5 wrote: 16/09/2024 10:22
DaysleepeR wrote: 16/09/2024 09:08 Ako je to udes kod Vojne Bolnice, motorista je kriv u svakom slučaju osim da je SUV započeo skretanje bez žmigavca.
Evo ja sam imaginarni motorista. SUV je zapoceo skretanje bez zmigavca, moja rijec protiv tvoje, moj svjedok protiv tvoga. Nije ovo nimalo jednostavna situacija za dokazati ako druga strana zateze.
Apsolutno neću da ulazim u to. Ima čiji je posao da se time bavi.
Položaj vozila je takav da govori ili da je motorista jako neoprezan i da nije obratio pažnju na vozilo koje skreće, ili da je SUV napravio neočekivan potez gdje motorista nije mogao zakočiti na vrijeme. I jedna i druga situacija je redovna pojava u Sarajevu.
Optimist

#24210 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

DaysleepeR wrote: 16/09/2024 10:18
Al zato tvrdis da je motorista kriv u udesu kod vojne bolnice.

U najgorem, motorista moze biti kriv za preticanje preko pune, a vozac automobila za obavljanje radnje skretanja bez da se uvjerio da tu radnju moze izvrsiti sigurno.

Nikako ovdje ne moze biti sva krivica na motoristi kako izricito tvrdis.
Better Man

#24211 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Better Man »

Optimist wrote: 16/09/2024 13:06

U najgorem, motorista moze biti kriv za preticanje preko pune, a vozac automobila za obavljanje radnje skretanja bez da se uvjerio da tu radnju moze izvrsiti sigurno.

Motorista nema šta da traži u suprotnoj traci ako je puna linija. Klasično preticanje punom i treba ga oderati do gole kože i to ne samo njega, već 90% motorista. Neki dan čekam zeleno na semaforu i nije se isto ni upalilo kad između mene i auta prleti kreten na motoru. sekunda falila da nekog od nas zakači.
avijon

#24212 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by avijon »

zmigavac ne igra nikakvu ulogu kod udesa to prvo
drugo, kako pogresan smjer moze biti manji prekrsaj od toga ako nisi pogledo da slucajno maloumnik ne vozi pogresnim smjerom, pricamo na mjestima gdje je puna linija tj. ispred raskrsnice svake
kakaljin

#24213 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kakaljin »

A preticanje u raskrsnici, da li je to dozvoljeno?
Ateista

#24214 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

Koliko ja znam, kod krivice se najvise gleda oduzimanje prvenstva i mislim da bi najveca krivica u svakoj varijanti trebala da ide na onoga ko oduzme prvenstvo, bez obzira na to da li je onaj drugi prekoracio brzinu, preticao preko pune i slicno. Te okolnosti mozda mogu dovesti do kazne i za drugog vozaca i eventualno udjela u krivici, ali mislim da je glavna krivica gotovo uvijek na onome ko oduzima prventsvo. Mozda se u nekim slucajevima moze sudski promijeniti ako se dokaze dae je bas ekstremna brzina u pitanju i ako se procijeni da onaj ko oduzima prvenstvo nikako nije mogao vidjeti onoga ko je prekoracio brzinu, ali opet mislim da je to u rijekim situacijama za bas ekstremne brzine.
noviclan

#24215 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by noviclan »

kakaljin wrote: 16/09/2024 13:35

A preticanje u raskrsnici, da li je to dozvoljeno?
Ukoliko nema video nadzor i strumpfova dozvoljeno :lol:
Optimist

#24216 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Better Man wrote: 16/09/2024 13:22

Motorista nema šta da traži u suprotnoj traci ako je puna linija. Klasično preticanje punom i treba ga oderati do gole kože i to ne samo njega, već 90% motorista. Neki dan čekam zeleno na semaforu i nije se isto ni upalilo kad između mene i auta prleti kreten na motoru. sekunda falila da nekog od nas zakači.
Opet ponavljam, motorista moze biti kriv za preticanje preko pune, a vozac auta za promjenu smjera kretanja bez da se uvjerio da to moze sigurno izvesti.
kakaljin wrote: 16/09/2024 13:35 A preticanje u raskrsnici, da li je to dozvoljeno?
avijon

#24217 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by avijon »

Ateista wrote: 16/09/2024 13:35 Koliko ja znam, kod krivice se najvise gleda oduzimanje prvenstva i mislim da bi najveca krivica u svakoj varijanti trebala da ide na onoga ko oduzme prvenstvo, bez obzira na to da li je onaj drugi prekoracio brzinu, preticao preko pune i slicno. Te okolnosti mozda mogu dovesti do kazne i za drugog vozaca i eventualno udjela u krivici, ali mislim da je glavna krivica gotovo uvijek na onome ko oduzima prventsvo. Mozda se u nekim slucajevima moze sudski promijeniti ako se dokaze dae je bas ekstremna brzina u pitanju i ako se procijeni da onaj ko oduzima prvenstvo nikako nije mogao vidjeti onoga ko je prekoracio brzinu, ali opet mislim da je to u rijekim situacijama za bas ekstremne brzine.
kako se uzima prvenstvo onome koji vozi u pogrešnom smjerom
Ateista

#24218 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

avijon wrote: 16/09/2024 13:38
Ateista wrote: 16/09/2024 13:35 Koliko ja znam, kod krivice se najvise gleda oduzimanje prvenstva i mislim da bi najveca krivica u svakoj varijanti trebala da ide na onoga ko oduzme prvenstvo, bez obzira na to da li je onaj drugi prekoracio brzinu, preticao preko pune i slicno. Te okolnosti mozda mogu dovesti do kazne i za drugog vozaca i eventualno udjela u krivici, ali mislim da je glavna krivica gotovo uvijek na onome ko oduzima prventsvo. Mozda se u nekim slucajevima moze sudski promijeniti ako se dokaze dae je bas ekstremna brzina u pitanju i ako se procijeni da onaj ko oduzima prvenstvo nikako nije mogao vidjeti onoga ko je prekoracio brzinu, ali opet mislim da je to u rijekim situacijama za bas ekstremne brzine.
Ako imas trokut, stop, ili ulazis sa zemljanog puta, svi na cesti na koju se ukljucujes imaju prednost i to sto je neko u traci za suprotan smjer (ako nije dozvoljeno preticanje) je njegov prekrsaj, ali svejedno ima prednost na toj cesti.
noviclan

#24219 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by noviclan »

E jbg to treba gledati drugacije eno oni bucacosi sto skrecu uz zabranjeno lijevo vec moraju na kruzni tok pa u dr fetaha becirbegovica bude sudar ima lijevi zmigavac ja lijevo na kruzni tok i ja kriv jer mi je dolazio sa desne strane
avijon

#24220 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by avijon »

Ateista wrote: 16/09/2024 13:44
Ako imas trokut, stop, ili ulazis sa zemljanog puta, svi na cesti na koju se ukljucujes imaju prednost i to sto je neko u traci za suprotan smjer (ako nije dozvoljeno preticanje) je njegov prekrsaj, ali svejedno ima prednost na toj cesti.
ma kako moze imat prednost negdje gdje ne smije da postoji uopste u nikakvom obliku dok je pune linije
kad je isprekidana i kad se neko ukljucuje u svoj smjer a neko nailazi njegovom trakom u suprotnom smjeru to je ok, krivac onaj sto se ukljucuje.
DaysleepeR

#24221 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by DaysleepeR »

Ne tvrdim ja ništa. To je jasno vidljivo iz mog posta.

Ali treba biti realan i pogledati sliku i vidjeti da nema puno legalnih načina na koje je motor mogao onako završiti pod autom.

@Better Man to što je motocikl polegnut završio u susjednoj traci ne znači da se njom i kretao... ima inercija, ima pokušaj izbjegavanja, stotinu okolnosti.
Ateista

#24222 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

avijon wrote: 16/09/2024 13:48
Ateista wrote: 16/09/2024 13:44

ma kako moze imat prednost negdje gdje ne smije da postoji uopste u nikakvom obliku dok je pune linije
kad je isprekidana i kad se neko ukljucuje u svoj smjer a neko nailazi njegovom trakom u suprotnom smjeru to je ok, krivac onaj sto se ukljucuje.
Ako se ukljucujes na cestu sa prvenstvom, ti moras dobro pogledati u obje strane da nekog nema, jer ta cesta ima prednost. Ako ides desno i ne presijecas obje trake a puna je, stoji da bi trebalo biti dovoljno gledati samo jednu stranu, ali mislim da se upraksi gleda onaj clan koji kaze "propustiti sve koji se krecu tom cestom", i da ce se uvijek tome dati prednost kod odredjivanja glavne krivice da moras sve propustiti. Nisam siguran i ne mogu 100% tvrditi da je tako, ali mislim da jeste.
nepass1

#24223 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

dixi5 wrote: 16/09/2024 10:22
Kurcu dokazuj iz groba ili sa aparata.
dixi5

#24224 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dixi5 »

Better Man wrote: 16/09/2024 13:22 Motorista nema šta da traži u suprotnoj traci ako je puna linija. Klasično preticanje punom i treba ga oderati do gole kože i to ne samo njega, već 90% motorista. Neki dan čekam zeleno na semaforu i nije se isto ni upalilo kad između mene i auta prleti kreten na motoru. sekunda falila da nekog od nas zakači.
Cak i da je puna, vozilo ispred NEMA PRAVO DA SKRECE ako to nije bezbjedno. Isto bi mogao reci da mozes gaziti pjesaka ako prelazi na crveno. Ne mozes.
xamp

#24225 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by xamp »

Prije neko vrijeme, kolega je imao udes gdje je on ima trokut i udario lika na raskrsnici koji je bio u suprotnoj traci.
Bio je kriv kolega jer je usao u raskrsnicu bez da se uvjerio da moze uci. A ovaj drugi sto je bio u suprotnoj traci apsolutno nije bio kriv (zbog parkiranih auta je morao). Isli su i na sud i opet se nista nije postiglo.
Post Reply