Ukrajina

Čitalac

#208376 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Scholz ne popušta, čak i ako se druge zemlje predomisle.
Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da neće dopustiti Ukrajini da napada Rusiju njemačkim oružjem, čak i ako druge zemlje daju takva dopuštenja.
Tijekom razgovora s građanima u gradu Prenzlau u Brandenburgu kancelar je naglasio da će se u svakom slučaju pridržavati svoje odluke da Ukrajini ne dopusti korištenje njemačkog oružja za napad na ciljeve duboko u Rusiji.
"Ovo ostaje na snazi. Ostat ću pri svom stavu, čak i ako druge zemlje odluče drugačije...Neću to učiniti jer mislim da je to problem", rekao je Scholz. Komentirajući izvješća da bi Sjedinjene Države mogle ukinuti postojeća ograničenja, Scholz je primijetio da „nisu sve spekulacije istinite“.
Crvene_brigade

#208377 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinovi fašisti ne odustaju od napada u kolonama. Mnogi su zagnojili zemlju...

AliceInChains

#208378 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 18:35
AliceInChains wrote: 14/09/2024 18:27 P.S.: Pod ‘ste’ mislim standardaše poput tebe na ovoj temi :mrgreen:
bojim se das zaluto momak..... :(

da imas imalo svijesti savjesti ko sto nemas i baljezgas kojesta znao bi da su u slicnoj situaciji kao i mi spram nekadasnje druge vojne sile.....

i da bude stvar tragicnija dijametralno jednako proporcionalno se bore sa nehljebima, uhljebima, kukavicama, petokolonasima, profiterima i jos k tome imaju tu usranu nekadasnju 2 vojnu silu sebi na grbi da je se rijese.....

da stvar bude jos vise tragicnija ti si samo druga strana tamne medalje istih onih koji se izjasnjavaju na ovoj temi turbobosancima i turbopatriotama kojima tudja muka i nepravda predstavljaju konstraciju interesa isto kao i neki likovi koji verglaju da se uniste palestinci jer je to u nasem interesu :lol:

mene nemoj u te "ste" - ni proruske ni prozapadne - ja sam ponosni predstavnik freelancera :lol: od "oni tamo nedje" koji ne jebem ni prekodrinske olose, prekounske olose, lokaturbopatriobalijatske olose, zpadnofilske sendvicare ani one istocne parizerske niti bacuske sendvicare..... bez interesa, samo protiv tiranije jakomislecih, i protiv patnje najslabijih....

ja sam ti nesto kao Dzozef Broz 8-)
Turbobosanac….hvala ti za komplimenat :mrgreen:

Pored Broza najviše cijenim i zahvalan sam našem patriotu Bogicevicu. Ni on nije mogao sa šalabajzerima. Ljudina!

Da se malo vratimo temi:

Pored Millera, kojeg često spominjem je Zaluzni nakon neuspješne protuofanzive fino rekao kako nije mogao očekivati da će Rusi ostati hladni naspram tolikih gubitaka, tj. podcijenio ih + je tražio 500 hiljada vojnika i wunderwafen. I umjesto da Zelenski i zapadni protagonisti mučnu glavom, jer neostvarivo, oni ga smaknuše i evo ti trenutnog stanja.

Šta se mene tiče, mogu se boriti do zadnjeg Ukrajinca, pa
makar ih Rusi smjestili u sami Lviv. I, dali je to cilj za koji tolika masa Ukrajinaca treba ginuti?

Evo da pitam tebe, dali ti vjeruješ da Ukrajina može ostvariti cilj, tj. izbaciti Ruse sa cijele teritorije? Ili, šta bi po tvom mišljenju trebao biti realističan cilj?

Ja nevjerujem da će se Ukrajincima pisati nešto bolje ako Harris dobije izbore.
Point.

#208379 Re: Ukrajina

Post by Point. »

DaysleepeR wrote: 14/09/2024 12:44
Point. wrote: 14/09/2024 10:32 Usrali se Putinovih imaginarnih crvenih linija. Sad ih Putko drži čvrsto za muda, jer su pokazali slabost prema čudovištu a to je kobna greška.
Da im ukrajinci nisu stalinna crtu 2022, sad bi ti se ruski tenkovi vozali po svedskim cestama
Možda. Možda bi i tebi niz Vraca silazili. Zato Slava Ukrajina.
skrbavi-admin

#208380 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

AliceInChains wrote: 14/09/2024 21:11
skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 18:35
AliceInChains wrote: 14/09/2024 18:27 P.S.: Pod ‘ste’ mislim standardaše poput tebe na ovoj temi :mrgreen:
bojim se das zaluto momak..... :(

da imas imalo svijesti savjesti ko sto nemas i baljezgas kojesta znao bi da su u slicnoj situaciji kao i mi spram nekadasnje druge vojne sile.....

i da bude stvar tragicnija dijametralno jednako proporcionalno se bore sa nehljebima, uhljebima, kukavicama, petokolonasima, profiterima i jos k tome imaju tu usranu nekadasnju 2 vojnu silu sebi na grbi da je se rijese.....

da stvar bude jos vise tragicnija ti si samo druga strana tamne medalje istih onih koji se izjasnjavaju na ovoj temi turbobosancima i turbopatriotama kojima tudja muka i nepravda predstavljaju konstraciju interesa isto kao i neki likovi koji verglaju da se uniste palestinci jer je to u nasem interesu :lol:

mene nemoj u te "ste" - ni proruske ni prozapadne - ja sam ponosni predstavnik freelancera :lol: od "oni tamo nedje" koji ne jebem ni prekodrinske olose, prekounske olose, lokaturbopatriobalijatske olose, zpadnofilske sendvicare ani one istocne parizerske niti bacuske sendvicare..... bez interesa, samo protiv tiranije jakomislecih, i protiv patnje najslabijih....

ja sam ti nesto kao Dzozef Broz 8-)
Turbobosanac….hvala ti za komplimenat :mrgreen:

Pored Broza najviše cijenim i zahvalan sam našem patriotu Bogicevicu. Ni on nije mogao sa šalabajzerima. Ljudina!

Da se malo vratimo temi:

Pored Millera, kojeg često spominjem je Zaluzni nakon neuspješne protuofanzive fino rekao kako nije mogao očekivati da će Rusi ostati hladni naspram tolikih gubitaka, tj. podcijenio ih + je tražio 500 hiljada vojnika i wunderwafen. I umjesto da Zelenski i zapadni protagonisti mučnu glavom, jer neostvarivo, oni ga smaknuše i evo ti trenutnog stanja.

Šta se mene tiče, mogu se boriti do zadnjeg Ukrajinca, pa
makar ih Rusi smjestili u sami Lviv. I, dali je to cilj za koji tolika masa Ukrajinaca treba ginuti?

Evo da pitam tebe, dali ti vjeruješ da Ukrajina može ostvariti cilj, tj. izbaciti Ruse sa cijele teritorije? Ili, šta bi po tvom mišljenju trebao biti realističan cilj?

Ja nevjerujem da će se Ukrajincima pisati nešto bolje ako Harris dobije izbore.

davno nekad mislim 2006e pogledam Newsweek na ajrodromu u Becu - i na naslovnoj strani stoji - zasto Talibani pobjedjuju u ratu protiv USA.....

Image

Image

- nemaju platu za borbu
- nemaju obestecenje za smrt
- nemaju godisnji
- nemaju kredite za kuce i aute da misle o tom
- nemaju mortgagee
- nemaju bonuse
- ne misle o bolje zivotu
- ne misle o blagostanju
- samo im je smrt na Bozjem putu smisao zivota....

platio bih taj broj da procitam sad..... jer je novinar bio u pravu.....
kao i talibane, Hamas, FARC, ETA, IRAu i bilo sta drugo..... nemos unistit tek tako.... covjeka mos..... ideja ostaje.......
Last edited by skrbavi-admin on 14/09/2024 21:43, edited 1 time in total.
Čitalac

#208381 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budanov: Rusija želi da okonča rat do kraja 2025.
Rusija bi svojom pobjedom željela okončati rat do kraja 2025. ili eventualno početkom 2026, jer će od ljeta 2025. imati ozbiljne probleme u gospodarstvu i bit će joj potrebna mobilizacija, što bi moglo potkopati socio-političku situaciju, rekao je načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine Kirilo Budanov.
Šef Glavne obavještajne uprave pojasnio je da ruska predviđanja kažu kako će "svi njihovi problemi početi u ljeto naredne godine", budući da će se kombinirati financijski i društveno-politički čimbenik. Prema njegovim riječima, Ruska Federacija se trenutno bori protiv pogoršanja ekonomske situacije, jer razumije da postoji recesija, koja je već opipljiva.
„Ali, ovo je daleko od vrhunca. Predviđaju da će u ljeto 2025. negativni utjecaj na gospodarstvo za njihovu zemlju postati vrlo opipljiv. Također, pitanje nedostatka vojske u Rusiji postaje sve akutnije. U ljeto 2025. godine oni će se suočiti s dilemom — ili objaviti mobilizaciju, ili nekako malo smanjiti intenzitet neprijateljstava, što bi u konačnici za njih moglo biti kritično", rekao je Budanov.
On je izrazio mišljenje da u Rusiji postoji umor od rata, ma što tko govorio, jer je rat već zahvatio veliki dio ruskog stanovništva. Broj dobrovoljaca u Rusiji se smanjuje, što je dovelo do povećanja jednokratnih isplata tijekom potpisivanja ugovora na 2 milijuna rubalja. Na socio-psihološko stanje stanovništva također je utjecalo nastojanje Ukrajine da prenese neprijateljstva na teritorij Rusije.
“Prije toga je cijelo rusko stanovništvo živjelo u paradigmi da su, kako god bilo, vrlo moćna država, najjači na svijetu...No, s prvim eksplozijama u Moskvi i na području Ruske Federacije, taj mit je srušen", objasnio je Budanov.
Pozivajući se na ruske dokumente, rekao je da će u nedostatku ruske pobjede do kraja 2025. u svijetu ostati samo dvije supersile — SAD i Kina, te da u tom društvu neće biti mjesta za Rusku Federaciju. “Oni su toga očito svjesni. Za njih je ovo ključno razdoblje. Stoga će učiniti sve što je moguće za pobjedu, po njihovom razumijevanju“, rekao je Budanov.
apsidejzi

#208382 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Direktni pogodak

Point.

#208383 Re: Ukrajina

Post by Point. »

AliceInChains wrote: 14/09/2024 15:50 Lično mišljenje:

Ukrajina je vojno u zadnjim trzajima. I sa odobrenjem gađanja duboko u Rusiju dugorocno nema ništa od stabilizacije na bojnom polju, jer im fali ljudi.

Za demokrate je veliki poraz pred izbore, kako god okreneš. Ako odobre, su krivi jer eskaliraju, ako ne odobre, riskiraju krah ukrajinske vojske i agoniju Ukrajine. Pa izaberi između te dvije opcije.

Zašto su se po mom mišljenu odlučili za deeskalaciju? Jer je, kao sto sam uvodno napisao, Ukrajina vojno finita, a sto brže je vrijeme zrelo za pregovore sa Rusima, prije nego sto dođe do sloma odbrane i dramatičnog gubitka teritorije. Ujedno i jedina realna opcija za neke aktere, kako bi politički sačuvali lice i spasili funkciju.
Tvoji rusofilni upisi nisu nikome zanimljivi.
skrbavi-admin

#208384 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Ukrajina ako misli istjerat rutalje nekad - samo joj preostaje da se oslanja na bazu patriota koji ce se sami javljat u borbu....I NA VELIKU BAZU ZNANJA I SIVE INVENTIVNE MASE..... nikako drugacije - jer iideju slobodne i nezavisne ukrajine prisilno regrutovan debil nece branit i nece cuvat polozaj i nece ic u napad..... afganistanu je trebalo 10 godina da ih istjera, da istjera amere 20, Cecenima je trebalo 2 godine (onakvim Cecenima gerilskim koje niko nije podrzavao kao Ukre)..... i tako da lje i tako dalje....

pobijedice unistena korupcija..... koja bude slabija i koja bude iskorjenjenija ...... tamo gdje bude jaca i tamo gdje bude slabija..... vjerovali ili ne - to je kljuc rata u Ukrajini......

da smo je mi iskorijenili brutalno nas domovinski rat bi isao puno boljim tokom.......
zigzag

#208385 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ukrajince podcjenjuju svi .

Dovoljno je pogledati od početka teme kakva su sve omalovažavanja bila . I dan danas ih svi omalovažavaju.

Da je neko rusofilima 2013 ili 2019. rekao da će se ukrajinci ganjati krilatim projektilima oko moskve i vojnih aerodroma širom države, da će ukrajinska vojska biti nadomak Kurska, svi prvoligaši bi se grohotom smijali.

Evo ih tu gdje jesu. I koliko god da su se povukli oko Donjecka opet odlično stoje u odnosu na prvu polovinu 2022.

Za razliku od rusa kojima Krim više nije siguran kao vojna baza.

Al eto. Neko opet misli da su ukrajinci izgubili.
skrbavi-admin

#208386 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 14/09/2024 22:17 Ukrajince podcjenjuju svi .

Dovoljno je pogledati od početka teme kakva su sve omalovažavanja bila . I dan danas ih svi omalovažavaju.

Da je neko rusofilima 2013 ili 2019. rekao da će se ukrajinci ganjati krilatim projektilima oko moskve i vojnih aerodroma širom države, da će ukrajinska vojska biti nadomak Kurska, svi prvoligaši bi se grohotom smijali.

Evo ih tu gdje jesu. I koliko god da su se povukli oko Donjecka opet odlično stoje u odnosu na prvu polovinu 2022.

Za razliku od rusa kojima Krim više nije siguran kao vojna baza.

Al eto. Neko opet misli da su ukrajinci izgubili.

moram ti reci da bez obzira na sve u krivu si.....
ukri su puno bolji vojnici sto se tice taktike, opremljenosti, obucenosti.....
rutalji su i tako i tako najbolje svoje jedinice sprzili na pocetku agresije....
ja licno njih vojnicki ne podsjecnjujem, no moram priznat da ideoloski mi ne idu na ruku obzirom na rasirenost SS popularizma al eto......

Facts:
1. bitno su oslabili blic-udarnu moc rusofasista....
2. bitno su smanjili kopneno pjesacke efektive rusofasista...
3. bitno su ojacali takticki
4. nazalost vrlo mali broj ukrajinaca se osjeca borbeno duznim domovini / u odnosu na broj istih
5. imaju ogromnu Petu kolonu, imaju ogroman broj kvislinga
6. bitno su ojacali precizno navodece ratovanje ( ovo bi se mi mogli nekad ogrebat za tehnologije i KNOW-HOW - > ako nam htjednu dat u slucaju potrebe)
7. srusili su novosrbocetnicke planove i projekte (mogu stavit pod tacku 0.)

jedni na silu mobilizuju, drugi nasilu nece, prvi to koriste..... - i veliki dio problema je tu......
DebelinJoe

#208387 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

https://avaz.ba/vijesti/globus/928231/d ... a-kadirova

Ima ovdje nekakva karta u na njoj nešto mnogo zabavno napisano: Russian advance in Russian..

Dakle, ruski napredak u Rusiji...Zar ovo nije genijalno rečeno...Rusi vojno napreduju u vlastitoj drzavi. I to je za pohvalu. Htjeli bi oni napredovati i na potezu Kijev - Varšava- Berlin - Pariz - Lisabon ali nešto nemaju vremena za to..Valja osloboditi Oleksandovku ispod Blatnjavog brda...
studeni76

#208388 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

2 godine sam govorio da su rutalji obične karine al mora im se priznat da su uz pomoć zapada napredovali. Ukrajinci, i pored sve volje da se bore za zemlju i naciju, su ovdje ostavljeni na cjedilu. Ove zapadne pichke im rade iza ledja, daju im da se bore al to otprilike izgleda kao da bokseru iz veltera vežeš jednu ruku i pustiš ga da se bori sa nekim iz teške kategorije. Nisam vise optimistican za Ukrajince, već godinu nisu sposobni da zaustave napredovanje rutalja. Ostat će njima država al upitno kolika i u kakvom stanju.
A vi i dalje bubajte kako se radi o livadi gore-dolje.
Crvene_brigade

#208389 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Karanana je naslućivao kotliće...

JovicSA

#208390 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

AliceInChains wrote: 14/09/2024 16:52
madner wrote: 14/09/2024 16:40
Čitalac wrote: 14/09/2024 12:04 Butusov: Šta je zanimalo Blinkena?

Ovo je jako slicno onom sto sam napisao neki dan, pa dobio etikete.

Forum ne prihvata cinjenice a nije u ratu, nije pod kepecovim medijima.
Ma nisi dovoljno prosječno blesav, ne znaš šta je dobro za kolektiv :mrgreen: ….tako da možeš samo biti jedan od neprijatelja ili ubačeni elemenat.
Kad se džem na palačinku vrati...
Bernardinac

#208391 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Do kraja četvrtog dana naše protuofenzive u području Kurska već je postalo očito da je ona iscrpljena. Nažalost, neprijatelj je uspio prebaciti rezerve i ne bismo mogli graditi na uspjehu prvih dana. Značajno je da nismo uspjeli zauzeti Ljubimovku.

U isto vrijeme, naši generali, poneseni našom ofenzivom, opet su promašili oštar neprijateljski udarac. Ukrajinske oružane snage uspjele su probiti državnu granicu na nekoliko točaka južno od Gluškova. Stvorivši mostobran na ovom dijelu fronte, ima priliku dalje napredovati i do Gluškova i sjeverozapadno od Gluškova. Sljedeći udar neprijatelja može se očekivati ​​sutra ili čak ove noći.

Uspješno djelovanje neprijatelja na ovom pravcu prijeti da se cijela naša skupina uključena u protuofenzivu nađe u operativnom okruženju.

Molite se za dječake. Živjet ćemo!
Rusi kukaju.

Pišem o ovome već drugi dan pa i @Crvene_brigade je spominjao ali niko ništa :D
Crvene_brigade

#208392 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Bernardinac wrote: 14/09/2024 23:27
Do kraja četvrtog dana naše protuofenzive u području Kurska već je postalo očito da je ona iscrpljena. Nažalost, neprijatelj je uspio prebaciti rezerve i ne bismo mogli graditi na uspjehu prvih dana. Značajno je da nismo uspjeli zauzeti Ljubimovku.

U isto vrijeme, naši generali, poneseni našom ofenzivom, opet su promašili oštar neprijateljski udarac. Ukrajinske oružane snage uspjele su probiti državnu granicu na nekoliko točaka južno od Gluškova. Stvorivši mostobran na ovom dijelu fronte, ima priliku dalje napredovati i do Gluškova i sjeverozapadno od Gluškova. Sljedeći udar neprijatelja može se očekivati ​​sutra ili čak ove noći.

Uspješno djelovanje neprijatelja na ovom pravcu prijeti da se cijela naša skupina uključena u protuofenzivu nađe u operativnom okruženju.

Molite se za dječake. Živjet ćemo!
Rusi kukaju.

Pišem o ovome već drugi dan pa i @Crvene_brigade je spominjao ali niko ništa :D
Putinovi fašisti su u teškoj situaciji...

Snimci iz Gluskhova. Uništena fašistička oprema i opća bježanija...

mishic

#208393 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Rusija je agresor i okupator. Ogromna je i sa velikim primitivnim potencijalima ali spremna na ogromne žrtve. OK

Ukrajinci su žrtve. Nisu bili spremni na ovu brutalnu agresiju i bilo je za očekivati da će Ukrajina (da ne ponavljamo sve scenarije) past vrlo brzo. Umjesto toga istina uz pomoć (neredovnu, neadekvatnu i nekonzistentnu) svojih saveznika, dobro je prorijedila ruske vojne potencijale.

Ukrajina se bori za opstanak. Bori se protiv okupatora, pljačkaša, otimaća, fašista... Platila je visoku, previsoku cijenu i neće odustati. Okupator može okupirati i zaposjesti još stotine kilometara kvadratnih, može okupirati i porušiti još desetine gradova ali mržnja koju je okupator proizveo tolika je da nikada ni na jednom metru okupirane i otete ukrajinske teritorije neće biti miran.

Ukrajina ne može izgubiti niti Rusi mogu pobijediti. Jer to bi bio poraz civilizacije. Primitivizam, otimačina, pljačka, okupacija ne mogu i neće proći i opstati. Ovo nije srednji vijek. Ide zima, ide blato, tačno je ali ni jedno ni drugo ne smeta dronovima. Ruska osionost se merači, ukrajinski saveznici kolebaju ali ruska brutalnost povećava mržnju, želju za osvetom, uništenjem agresora... I to će se desiti! Za godinu, dvije, tri, ... svejedno.

Hoće li, šta, i koliko Ukrajine ostati ovisi od mnogo faktora? Ali kukavice i strašljivci koji pred ruskim prijetnjama drhte zaboravljaju da te prijetnje ostaju i biti će sve rigoroznije, glasnije i jasnije. Rusija je zagazila u ponor bez povratka, njoj se više pomoći i ne može a njene prijetnje su ravne onome ruskom "heroju" koji je legao na bombu nebi li sa sobom u smrt odveo i nekog Ukrajinca. Vrijeme brutalne sile i oružane državne moći je bilo i prošlo. Rusi to još nisu skontali.

Oni koji im daju za pravo, koji predviđaju, priželjkuju i sanjaju njihov trijumf zajedno s njima grdno se varaju. Krojenje i prekrajanje granica na ovaj način stvar je prošlosti. Ovaj brutalni pokušaj prekrojiti će ponajprije ruske granice. A čemer, bijeda i jad koji će biti proizvedeni uz Ukrajince još više će pogoditi Ruse. Brojke su zastrašujuće ali kada zamislim samo 100% invalide... A o drugim nebrojenim posljedicama rata da ne govorimo.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#208394 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Point. wrote: 14/09/2024 21:45
Spoiler
Show

Ukrajina je vojno u zadnjim trzajima. I sa odobrenjem gađanja duboko u Rusiju dugorocno nema ništa od stabilizacije na bojnom polju, jer im fali ljudi.

Za demokrate je veliki poraz pred izbore, kako god okreneš. Ako odobre, su krivi jer eskaliraju, ako ne odobre, riskiraju krah ukrajinske vojske i agoniju Ukrajine. Pa izaberi između te dvije opcije.

Zašto su se po mom mišljenu odlučili za deeskalaciju? Jer je, kao sto sam uvodno napisao, Ukrajina vojno finita, a sto brže je vrijeme zrelo za pregovore sa Rusima, prije nego sto dođe do sloma odbrane i dramatičnog gubitka teritorije. Ujedno i jedina realna opcija za neke aktere, kako bi politički sačuvali lice i spasili funkciju.
Pa što ih KK prenosiš?!

Image
Point.

#208395 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Hame_ wrote: 15/09/2024 00:35
Spoiler
Show

Pa što ih KK prenosiš?!

Image
Jer nemam mačka jbg
zigzag

#208396 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

mishic wrote: 14/09/2024 23:53 Rusija je agresor i okupator. Ogromna je i sa velikim primitivnim potencijalima ali spremna na ogromne žrtve. OK

Ukrajinci su žrtve. Nisu bili spremni na ovu brutalnu agresiju i bilo je za očekivati da će Ukrajina (da ne ponavljamo sve scenarije) past vrlo brzo. Umjesto toga istina uz pomoć (neredovnu, neadekvatnu i nekonzistentnu) svojih saveznika, dobro je prorijedila ruske vojne potencijale.

Ukrajina se bori za opstanak. Bori se protiv okupatora, pljačkaša, otimaća, fašista... Platila je visoku, previsoku cijenu i neće odustati. Okupator može okupirati i zaposjesti još stotine kilometara kvadratnih, može okupirati i porušiti još desetine gradova ali mržnja koju je okupator proizveo tolika je da nikada ni na jednom metru okupirane i otete ukrajinske teritorije neće biti miran.

Ukrajina ne može izgubiti niti Rusi mogu pobijediti. Jer to bi bio poraz civilizacije. Primitivizam, otimačina, pljačka, okupacija ne mogu i neće proći i opstati. Ovo nije srednji vijek. Ide zima, ide blato, tačno je ali ni jedno ni drugo ne smeta dronovima. Ruska osionost se merači, ukrajinski saveznici kolebaju ali ruska brutalnost povećava mržnju, želju za osvetom, uništenjem agresora... I to će se desiti! Za godinu, dvije, tri, ... svejedno.

Hoće li, šta, i koliko Ukrajine ostati ovisi od mnogo faktora? Ali kukavice i strašljivci koji pred ruskim prijetnjama drhte zaboravljaju da te prijetnje ostaju i biti će sve rigoroznije, glasnije i jasnije. Rusija je zagazila u ponor bez povratka, njoj se više pomoći i ne može a njene prijetnje su ravne onome ruskom "heroju" koji je legao na bombu nebi li sa sobom u smrt odveo i nekog Ukrajinca. Vrijeme brutalne sile i oružane državne moći je bilo i prošlo. Rusi to još nisu skontali.

Oni koji im daju za pravo, koji predviđaju, priželjkuju i sanjaju njihov trijumf zajedno s njima grdno se varaju. Krojenje i prekrajanje granica na ovaj način stvar je prošlosti. Ovaj brutalni pokušaj prekrojiti će ponajprije ruske granice. A čemer, bijeda i jad koji će biti proizvedeni uz Ukrajince još više će pogoditi Ruse. Brojke su zastrašujuće ali kada zamislim samo 100% invalide... A o drugim nebrojenim posljedicama rata da ne govorimo.
Ukrajina je pobijedila. Ruski obojak nikad neće ući u Harkov, Poltavu, Zaporožje, Krivi rog, a o Kijevu da se ne govori.
Niti će ukinuti Ukrajinu kao državu, niti će postaviti svoju rusku marionetu kao predsjednika.

Ovo što je putin uradio i poslao milion rusa u smrt će njemu biti na dušu kad rusi skontaju da ne mogu dalje od ovih zaselaka u donjeckom regionu.

A ukrajinci ih i dalje čepaju oko Kurska.
DebelinJoe

#208397 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 20:36 partizanski recept je najbolji za drustvenoekonomske odnose:

- ratni profiter - streljanje
- izdaja - streljanje
- prodaja - streljanje
- saradnja sa okupatorom bilo koje vrste - streljanje
- korupcija - streljanje
- moralno upitni postupci - skoro do streljanja
- dezerterstvo - vojni sud dugi zatvor ili streljanje

htio to neko priznat ili ne - ratnu situaciju da iskoristavas privatno na bilo koji nacin -u ratu treba kazniti sveopste da svima bude opomena..... i brutalno bez rahmeta bez bismile.....

ovako mi imamo nakaradno drustvo - i Ukri imaju potpuno iste epitafe kao i mi - neki su jednaki neki su jednakiji jer imaju keša...... sad pricam o ukrima a o rutaljerima nemam nikakvo misljenje.....
Ratna 93., četnička ofanzifa na Igman je zaustavljena kada je strijeljano nekoliko dezertera. Naših naravno. Poslije toga niko više nije bježao. Iz toga perioda ima i detalj o hodži iz Visokog koji je vojsci, našoj naravno, prodavao municiju na Igmanu. Otkud hodži iz Visokog municija za prodaju u sred rata, to je tada bilo pitanje za vojne sudove.

Kakve ovo ima veze sa Ukrajinom? Pa ima, situacija je slična. Tuga me uhvati kada čujem da ukrajinski borci sami sebi kupuju dronove i municiju. Moj je otac i rođaci su sami sebi kupili puške i po okvir municije, a ratu su sami sebi kupovali čizme i uniforme. Negdje su pare za te stvari postojale, to vidimo danas, od tih para neko je u privazaciji kupovao firme i danas njegova djeca voze Porsche terence, dok je moj otac dobio qurac.

Isto je u Ukrajini.
skrbavi-admin

#208398 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Hame_ wrote: 15/09/2024 00:35
Spoiler
Show

Pa što ih KK prenosiš?!

Image
nemoj ono bas da si rigorozan :lol:
skrbavi-admin

#208399 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

DebelinJoe wrote: 15/09/2024 07:25
skrbavi-admin wrote: 14/09/2024 20:36 partizanski recept je najbolji za drustvenoekonomske odnose:

- ratni profiter - streljanje
- izdaja - streljanje
- prodaja - streljanje
- saradnja sa okupatorom bilo koje vrste - streljanje
- korupcija - streljanje
- moralno upitni postupci - skoro do streljanja
- dezerterstvo - vojni sud dugi zatvor ili streljanje

htio to neko priznat ili ne - ratnu situaciju da iskoristavas privatno na bilo koji nacin -u ratu treba kazniti sveopste da svima bude opomena..... i brutalno bez rahmeta bez bismile.....

ovako mi imamo nakaradno drustvo - i Ukri imaju potpuno iste epitafe kao i mi - neki su jednaki neki su jednakiji jer imaju keša...... sad pricam o ukrima a o rutaljerima nemam nikakvo misljenje.....
Ratna 93., četnička ofanzifa na Igman je zaustavljena kada je strijeljano nekoliko dezertera. Naših naravno. Poslije toga niko više nije bježao. Iz toga perioda ima i detalj o hodži iz Visokog koji je vojsci, našoj naravno, prodavao municiju na Igmanu. Otkud hodži iz Visokog municija za prodaju u sred rata, to je tada bilo pitanje za vojne sudove.

Kakve ovo ima veze sa Ukrajinom? Pa ima, situacija je slična. Tuga me uhvati kada čujem da ukrajinski borci sami sebi kupuju dronove i municiju. Moj je otac i rođaci su sami sebi kupili puške i po okvir municije, a ratu su sami sebi kupovali čizme i uniforme. Negdje su pare za te stvari postojale, to vidimo danas, od tih para neko je u privazaciji kupovao firme i danas njegova djeca voze Porsche terence, dok je moj otac dobio qurac.

Isto je u Ukrajini.
:thumbup:

Kazem ja (sto bi Vaha reko :lol: ), kad imas sve dokaze za bilo kakav proser u ratu koji utice na operativne sposobnosti i tok bitke i rata - roknes gamad i zdravo.....
A bogami Ukri imaju puno milionera u lancu snabdijevanja i podrske.....
Sanjarko

#208400 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

@skrbavi-admin :thumbup: 100%
Post Reply