"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
goredole

#8401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

Drugclanbiblioteke wrote: 08/09/2024 23:16
p206 wrote: 08/09/2024 22:54
goredole wrote: 08/09/2024 22:39
zanimljivo...niko da postavi pitanje koliko sati se radi, koliko dana u sedmici, je li prijava na 3.000 ili je 3.000 brutto sto je ustvari cca 1.500 netto, ima li prekovremenog rada i je li placen. samo nek je redovna pa makar i 3 milje bila :-)
Jbg sad, pa ne zapošljavaju fudbalere u Španiji gdje je neto duplo manji od bruto.

a) Udio u doprinosima koji plaća zaposleni:
- FBiH: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 31% na bruto platu).
- RS: 18,5% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 10,2% za zdravstveno osiguranje, 0,6% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 1,7% za zaštitu djece (ukupno 31% na bruto platu)

- Brčko Distrikt: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju FBiH Zakona i 18,5% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju RS Zakon, 12% za zdravstveno osiguranje, 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno: 32% na bruto platu).

b) Udio u doprinosima koji plaća poslodavac:
- FBiH : 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 4% za zdravstveno osiguranje i 0,50% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 10,50% na bruto platu).
- RS: nema ove vrste doprinosa.
- Brčko Distrikt: 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce na koje se primjenjuje FBiH Zakon.
I kad sve to oguli “država” onda skinu i još 10% sa svega toga.
mislis da te ne gule na zapadu? itekako i jos vise od toga.
Haris.ba

#8402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

goredole wrote: 08/09/2024 23:29 mislis da te ne gule na zapadu? itekako i jos vise od toga.
Ostala mi je cifra da je za vrijeme Juge doprinosi i porezi na platu bili 100%.

Znaci, ako je plata bila 300DM, jos 300DM je islo drzavi.

Ali, znalo je biti i nekih cca.30%.
Last edited by Haris.ba on 08/09/2024 23:43, edited 1 time in total.
goredole

#8403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

Haris.ba wrote: 08/09/2024 23:39
goredole wrote: 08/09/2024 23:29 mislis da te ne gule na zapadu? itekako i jos vise od toga.

al zato si mogao zanociti gdje si htio, a da te niko ne dira :D
HelaS

#8404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 08/09/2024 23:39

Daj nam neki link da potvrdiš post i da dokažeš da nisi lažov, da patološki ne izmišljaš
Ali, znalo je biti i nekih cca.30%.
SFRJ je bila pravno uređena država i nije bilo improvizacije. Ovo su doprinosi iz Hrvatske, nisam našao druge na internetu
Image
Image
Image
Image
https://hrcak.srce.hr/file/170973
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 3_676.html

Odličan tekst o nastanku doprinosa u SFRJ

https://www.prafak.ni.ac.rs/files/zborn ... /03z17.pdf
Last edited by HelaS on 09/09/2024 00:37, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Velkoski »

ovo gore ako je neto plata pojest ću tastaturu na strimu

nokti i doner :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 09/09/2024 00:23 ovo gore ako je neto plata pojest ću tastaturu na strimu

nokti i doner :mrgreen:
Otpratit cu Sidni Svini sa insta
Drugclanbiblioteke

#8407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Drugclanbiblioteke »

goredole wrote: 08/09/2024 23:29
Drugclanbiblioteke wrote: 08/09/2024 23:16
p206 wrote: 08/09/2024 22:54

Jbg sad, pa ne zapošljavaju fudbalere u Španiji gdje je neto duplo manji od bruto.

a) Udio u doprinosima koji plaća zaposleni:
- FBiH: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 31% na bruto platu).
- RS: 18,5% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 10,2% za zdravstveno osiguranje, 0,6% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 1,7% za zaštitu djece (ukupno 31% na bruto platu)

- Brčko Distrikt: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju FBiH Zakona i 18,5% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju RS Zakon, 12% za zdravstveno osiguranje, 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno: 32% na bruto platu).

b) Udio u doprinosima koji plaća poslodavac:
- FBiH : 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 4% za zdravstveno osiguranje i 0,50% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 10,50% na bruto platu).
- RS: nema ove vrste doprinosa.
- Brčko Distrikt: 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce na koje se primjenjuje FBiH Zakon.
I kad sve to oguli “država” onda skinu i još 10% sa svega toga.
mislis da te ne gule na zapadu? itekako i jos vise od toga.
Na osnovu cega ovo tvrdis. Ja imam ispred sebe bankovne izvode, po kojima u Njemackoj sam porezno opterecenje placao 31.8% a u FBiH je 37,4%
Znaci 100-Netto/Bruto*100
Djeciji doplatak je u Njemackoj 250 Eura, kod nas je qrac za uho.
U Njemackoj povrat poreza traje 2 dana, ja jos nisam dobio svoj prijavljen u Februaru 2024. :bih:
Ateista

#8408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ma cak i da te vise gule sa porezom na zapadu, bar znas sta placas, ako nista pare se ulazu u infrastrukturu i javno dobro, kod nas odose za dnevnice politicara, njihova nova vozila i slicna sranja od kojih mi nemamo nista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Koliki ti je porez na dohodak
Didier

#8410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Didier »

Ateista wrote: 09/09/2024 09:36 Ma cak i da te vise gule sa porezom na zapadu, bar znas sta placas, ako nista pare se ulazu u infrastrukturu i javno dobro, kod nas odose za dnevnice politicara, njihova nova vozila i slicna sranja od kojih mi nemamo nista.
Jest jest, tamo su političari siromašni :bih:
Ateista

#8411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Didier wrote: 09/09/2024 11:11
Ateista wrote: 09/09/2024 09:36 Ma cak i da te vise gule sa porezom na zapadu, bar znas sta placas, ako nista pare se ulazu u infrastrukturu i javno dobro, kod nas odose za dnevnice politicara, njihova nova vozila i slicna sranja od kojih mi nemamo nista.
Jest jest, tamo su političari siromašni :bih:
Niko ne kaze da su siromasni, ali sigurno razlika izmedju prosjecne plate jednog radnika i politicara nije tolika kao kod nas, te ono sto je puno vaznije oni sigurno nemaju toliko politicara po broju stanovnika kao sto je kod nas, pa samim tim kolike god da su im plate, ostane sasvim dovoljno novca da se ulaze i u javno dobro. Kod nas je jednostavno previse nivoa vlasti i previse politicara i administracije za ovako malu drzavu.
ZoomZoomKiwi

#8412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 09/09/2024 09:41 Koliki ti je porez na dohodak
To samo po sebi za kvalitet života i nije toliko bitna informacija.

Bitno je koliko je potrošačka korpa, koliko je prosječno ali novo auto niže srednje klase, koliko su režije i renta ili rata kredita za nekretninu.

I nadasve, bitno je kolika ti je netto plata sa istim zanimanjem tu ili vani, i koja prava na povrat poreza imaš na kraju svake fiskalne godine.

Standard.

Pojednostavljeno, šta jedan diplomirani pravnik sa 10 godina iskustva može priuštiti sebi u BiH, šta u Europi, a šta u SAD ili Australiji?

Razlike su ogromne i prije nego uđemo u detalje da bez obzira koliko zarađuješ nemaš autoput do Doboja pa ti valja na ročište umjesto pola sata u novom autu putovati sat i po u poluraspaloj skuli staroj petnaest godina. :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2024 10:27
_BataZiv_0809 wrote: 09/09/2024 09:41 Koliki ti je porez na dohodak
To samo po sebi za kvalitet života i nije toliko bitna informacija.

Bitno je koliko je potrošačka korpa, koliko je prosječno ali novo auto niže srednje klase, koliko su režije i renta ili rata kredita za nekretninu.

I nadasve, bitno je kolika ti je netto plata sa istim zanimanjem tu ili vani, i koja prava na povrat poreza imaš na kraju svake fiskalne godine.

Standard.

Pojednostavljeno, šta jedan diplomirani pravnik sa 10 godina iskustva može priuštiti sebi u BiH, šta u Europi, a šta u SAD ili Australiji?

Razlike su ogromne i prije nego uđemo u detalje da bez obzira koliko zarađuješ nemaš autoput do Doboja pa ti valja na ročište umjesto pola sata u novom autu putovati sat i po u poluraspaloj skuli staroj petnaest godina. :bih:
Bitna je jer se selektivno šicamo ciframa.
Sa ostalim se slažem, manje vise, mrsko mi je ponovo da prolazimo pricu o adaptaciji i stizanju nekih stvari, kao i o socijalnoj komponenti.

Jednostavno mi non stop sopstvenu drzavu poredimo sa drzavama koje su u TOP 10 na svijetu i kao ne mozemo se nacudit rezultatima poredbe.

Isto tako kad putujemo turisticki vani, uglavnom putujemo opet u najrazvijenije drzave svijeta jer su nam blizu i imamo utisak da smo mi najgori u svemu.

Jedno putovanje u drzave koje su na svjetskoj listi blizu nas znacajno mijenja percepciju.

Haj odoh sad radit pusica. :kiss:
ZoomZoomKiwi

#8414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma turistička percepcija je svakako pogrešna. Samo par godina života negdje može dati pravu sliku.

I na kraju se sve svede na to da je to izrazito individualno, ljudi vole različite stvari, različite stvari ih voze i to je to.

Pusabok :kiss:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Pa piredis sa onim sto ti je alternativa zivotu u bosni. Neces poredit sa nigerijom :-)
ZoomZoomKiwi

#8416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 10/09/2024 10:42 Pa piredis sa onim sto ti je alternativa zivotu u bosni. Neces poredit sa nigerijom :-)
Ma naravno da ćemo porediti sa boljim.

Evo ja prvi tvrdim jer sam živio tamo da je u Hrvatskoj zehru bolje nego kod nas. I njih muče vaskoliki problemi koji se mogu pročitati u medijima, od školstva, vrtića, svega. Ali sveopći standard, infrastruktura, kvalitet života je ipak na opipljivo boljem nivou nego kod nas. Ne mnogo, ali ipak vidno.

A i Hrvatska je realno nula kad gledaš dalje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Zivio sam i ja u Hrvatskoj i na svojevrstan nacin "zivim" i dalje jedan dio godine i zivot u nekim aspektima zaista jeste bolji.

U nekim drugim smo bara bara.

U nekim drugim je bolje u BiH.

Ali zivot nije matematika. To sto je drzava u koju emigriras bolja od BiH ne znaci da ce subjektivno tebi biti bolje u svemu.

Sto kazes sve je stvar prioriteta i zelja.

Ili sto bi jedan mudar covjek rekao-Mozes imati sve u zivotu, ali ne mozes imati u isto vrijeme.

Pusa bokic :kiss:
sumirprimus

#8418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Iskreno u cemu smo bolji?
A u cemu smo bara bara, osim nacionalizma.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Radije bih bio lucki radnik u Laptevskom moru nego o tome sa tobom polemisao iskr brt :cry: no hard feelings :sax:
sumirprimus

#8420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Jebga forum je iznio si tvrdnju da smo u nekim stvarima bara bara sa susjednima a uenkim i bolji od njih, pa me iskreno zanima u kjim to?
Jer ja iskreno osim nacionalizma a koji je opet karakteristican za ovu regiju ispod slovenije karakteristican ,ne vidim neki boljitak u nasu korist. iskreno.
Zanimljiv primjer, lucki radnik laptevskog mora.
Ateista

#8421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ne znam za Hrvatsku, ali sam siguran da je lakse imati nekretninu u BiH nego recimo u Njemackoj. Koliko god njihov standard bio visok i koliko god da su cijene nekretnina i kod nas skocile u zadnje vrijeme, mislim da je taj odnos standarda i cijene nekretnina jos uvijek na nasoj strani i da je lakse ovdje doci do nekretnije nego u Njemackoj. Cisto jedan primjer.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Nije ti tocno razmisljanje
fortaleza

#8423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Ateista wrote: 27/08/2024 12:50 Kad se pogleda kakva nam je drzava i kakvi su zakoni, koliki su nameti bilo kome ko pokusava da bilo sta radi i kakvu podrsku drzave ima u poslu, ja apsolutno podrzavam svakog ko radi na crno i na neki nacin zakida drzavu. Ne podrzavam samo one velike firme koje mogu raditi sve po zakonu ali su im gladne oci, medjutim mali biznisi kad to rade da bi se odrzali, u ptopunosit podrzavam. Radije cu da jedan radnik uzme sebi pare nego drzava i politicari, koji te pare sigurno nece usmjeriti tamo gdje treba. Tek kad se na samom vhu promijene stvari, kada se plaksa malim biznisma da mogu raditi po zakonu, kada drzava pocne nase pare ulagati vise tamo gdje treba a manje u svoje dzepove, tada cu podrzavati i prijavljivanje onih koji ne rade po zakonu.
Zajebi ti to druže, čast izuzecima.

Koliko puta sam tako razmišljao i zeznuo se.

Evo primjer, pukne mi kaiš od sata i odem u malu radnju da lik napravi, i na kraju lik zalijepi to nekako i stavi nove baterije i uzme na to 40 KM.

Na aliju taj kaiš 25 KM nov.

I naravno to pukne kroz mjesec, a i baterije ubrzo prestanu radit, nekvalitetne bile.

Ljudi su ljudi, ma gdje bili.
fortaleza

#8424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

studiorum_tuzlaensis wrote: 29/08/2024 13:02 Ima ko hoće radit i u državnim firmama. U svjetlu ovog štrajka radnika telecoma mala digresija

Za svog radnog vijeka upoznao 6 osoba dipl.ing.el i sl. struke koje su napustile BH Telecom i našle "bolji" posao, uglavnom u IT i srodnim telecom nišama vani ili u BiH..

Sa druge strane, zbog prirode posla u energetici imam puno više dugogodišnjih poznanika koji rade u Elektroprivredi BiH, i još niko nije napustio.

Plate su navodno u pitanju. Razumijem ljude, moja plata je bila niža od njihove 2018. godine i rasla 4 puta u zadnjih 6 godina, a njihova se smanjila jednom i rasla 4% kasnije. Prema informacijama kojima raspolažem sada sa neoporezivim dijelom i bonusima imam skoro 40% veću platu od mid level inženjera tamo (to je oko 5-8 god iskustva).

Dok u EPBiH ima milion dodataka na platu (komisije, timovi, izlasci na teren, svi dodatni poslovi itd.) u telecomu se napreduje isključivo po stranačkim vertikalama na pozicije kojekakvih savjetnika, eksperata i specijalista i nema para za "obične radnike". Ta firma to neće izdržati i ne piše joj se dobro.
U većini državnih kompanija će odnos i omjer uvjeta stagnirati, a to je već tako zadnjih desetak godina u odnosu na privatne kompanije koje će se početi boriti za radnike.

U prošloj firmi smo imali kolektivni, a tu je još bilo šest dana dodatno koje smo mogli tražiti po zakonu, ali nas nekoliko nije uopće znalo za to pa tako ni tražilo.
Ateista

#8425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

fortaleza wrote: 10/09/2024 15:07
Ateista wrote: 27/08/2024 12:50 Kad se pogleda kakva nam je drzava i kakvi su zakoni, koliki su nameti bilo kome ko pokusava da bilo sta radi i kakvu podrsku drzave ima u poslu, ja apsolutno podrzavam svakog ko radi na crno i na neki nacin zakida drzavu. Ne podrzavam samo one velike firme koje mogu raditi sve po zakonu ali su im gladne oci, medjutim mali biznisi kad to rade da bi se odrzali, u ptopunosit podrzavam. Radije cu da jedan radnik uzme sebi pare nego drzava i politicari, koji te pare sigurno nece usmjeriti tamo gdje treba. Tek kad se na samom vhu promijene stvari, kada se plaksa malim biznisma da mogu raditi po zakonu, kada drzava pocne nase pare ulagati vise tamo gdje treba a manje u svoje dzepove, tada cu podrzavati i prijavljivanje onih koji ne rade po zakonu.
Zajebi ti to druže, čast izuzecima.

Koliko puta sam tako razmišljao i zeznuo se.

Evo primjer, pukne mi kaiš od sata i odem u malu radnju da lik napravi, i na kraju lik zalijepi to nekako i stavi nove baterije i uzme na to 40 KM.

Na aliju taj kaiš 25 KM nov.

I naravno to pukne kroz mjesec, a i baterije ubrzo prestanu radit, nekvalitetne bile.

Ljudi su ljudi, ma gdje bili.
Razumijem o cemu govoris, samo je to pitanje dundjeraja nekih firmi, a to da li neko placa PDV, prijavljuje radnike na punu platu i slicno, ne garantuje kvalitet. Jedino je razlika sto mozda sa fiskalnim racunom mozes doci i reklamirati a bez racuna ne mozes nista, ali i to je pitanje da li ce pomoci i da li se vrijedi peglati za takve iznose.
Post Reply