Zato i jest problem u državi, ti nećeš da prijaviš, onog neinteresuje, onaj nezna ništa, onaj neće da se zamjena, i slično a svi bi da se mjenja društvo i država nabolje. U Njemačkoj svi hoće da prijave nepravilnost ako primjete.biglebovski wrote: ↑26/08/2024 12:23Nemam ja šta koga prijavljivati, neka mi se država skine sa plate i, ako već hoće da održava socijalni mir, neka nezaposlenima plaća zdravstveno i socijalnu pomoć od PDV-a što prikupe, to svi plaćaju. Ovdje je regularno zaposleni radnik najveća budala. Na hiljadarku plate uplati još 700 stoja doprinosa i nameta i onda još od te hiljadarke mu država pokupi 17% na sve što kupi i plati. Zašto samo zaposleni da plaćaju porez za zaštitu od prirodnih nepogoda i nekakvu opću vodnu naknadu koji opet rastu kako plata raste? Država zakonima i nečinjenjem potiće rad na crno a svu silu primjenjuje na zaposlene. Nekom majka nekom maćeha.Armin2013 wrote: ↑26/08/2024 11:35
Šta hoću da kažem, svi vi koji ste nabrojali te neke što rade marifetluke, prijavite u odgovarajuće insitucije. Ali mi to nećemo, ni ja kao ni vi, a znam ljude koji su na birou, odu vani 3 mjeseca odrade, ovdje neštno na crno, uredno dobijaju dječi doplatak itd.
Kada bi mi prijavili njih 100, pa neka ih 30 bude sankcionisano to je uspjeh.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
El_comadante
#8126 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8127 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tacno tako.
Ima izreka da u svakom Svicarcu cuci policajac.
Vide te u kafani da cugas i da si sjeo u auto, budi siguran da ce te neko prijavit.
Ima izreka da u svakom Svicarcu cuci policajac.
Vide te u kafani da cugas i da si sjeo u auto, budi siguran da ce te neko prijavit.
-
El_comadante
#8128 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tačno. Svi bi radnika i pričaju protiv raje sa biroa, a neče da povećaju platu, da daju 2 dana slobodno, pojedini i danas i.aju radnike na crno a kukaju kako raja neće. O tome niko ne priča.Rizvan wrote: ↑26/08/2024 09:57Iz tog primjera je jasno da ima nezaposlenih koji bi radili, ali problem je u Mercatoru. Mercator nije u stanju da se adaptira danasnjem trzistu rada. Umjesto da pustimo da triziste ponude i potraznje uradi svoje, pa da Mercator bude prisiljen da poboljsa svoje uslove rada, i tako privuce radnike,treba drzava da intervenise i da mu omoguci da dovlaci radnike sa druge strane svijeta?
Zasto? Je li ustavom propisano da Mercator mora da posluje u BiH? Ako nije u stanju da se adaptira potrebama danasnjeg trzista rada u BiH, neka ide u Nepal i tamo otvara poslovnice. Ima itekako trgovackih lanaca koji ce rado uskociti na njihovo mjesto i ponuditi bolje uslove domacim radnicima.
- dr_Evil
#8129 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bjez Bata, prijavis policiji oni ti kazu da gledas svoja posla, ili jos tebe opendrece. Trebas sada ti da preuzmes sav namjerni nerad institucija na sebe.
Bio sam takav, jos uvijek me drzi, ali se ne gonim vise. Svi govore svaka cast majstore, i onda kad se okrenes ti ostao sam. A mozda je samo ona daleko od ociju daleko od srca
-
detroit-mercy
#8130 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hoces da kazes da neko moze donijeti torbu para bez da ga iko pita za porijeklo novca i kupiti stanbumerangss wrote: ↑25/08/2024 22:55Ja znam dosta takvih koji su nasli rupu u zakonu da legalno varaju državu...daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:26 Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.
Ja imam 5 godine magisterija, placam porez na dohodak, nezaposlenost i zdravstvo. Imam jos 15 godina stambenog kredita i vozim citroena 2011. Skupljam godinu za more.
Ja glup a on pametan?
Taxista sarajevotaxija 1961 gidiste prodalo licencu za 50000 km i sad je na birou, ima 17 god radnog staza sto je dovoljno za starosnu penziju kad napuni 65 god života
Sad radi nacrno kod privatnog taxija tako sto vozi svoje auto bez ikakvih oznaka a kao taximetar upali aplikaciju na mobitelu
Drugi slucaj: covjek ima 63 gidine i drže 3 stola na pijaci, prodaju odjecu iz turske dakle razvaljuju od posla, on ima samo 13 god radnog staza prijeratnog a taj biznis je prijavio na ženi sve od rata na ovamo tako da ce i zena ubrzo steci pravo na penziju a on zna da moze i hoce da iskoristi pravo da mu biro dokupi do 3 godine radnog staza da bi sa 65 mogao u starosnu penziju
Zbog toga i nije htio na sebe prijaviti biznis da bezveze na placa doprinose nego ce sad izmusti maximalno biro kojek punimo mi zaposleni. Kupili 3 stana za troje djece u novoj otoci. Svako mjesec idu avionom u tursku po robu...
Ipak je država kriva za vecinu stvari
-
detroit-mercy
#8131 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma jok, policajci ce doticnog vozaca zaustaviti i uzet cvaju da ne ide na sud, dobro svimadr_Evil wrote: ↑26/08/2024 15:28
Bjez Bata, prijavis policiji oni ti kazu da gledas svoja posla, ili jos tebe opendrece. Trebas sada ti da preuzmes sav namjerni nerad institucija na sebe.
Bio sam takav, jos uvijek me drzi, ali se ne gonim vise. Svi govore svaka cast majstore, i onda kad se okrenes ti ostao sam. A mozda je samo ona daleko od ociju daleko od srca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8132 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sve prijavljujem i ima efekta.dr_Evil wrote: ↑26/08/2024 15:28Bjez Bata, prijavis policiji oni ti kazu da gledas svoja posla, ili jos tebe opendrece. Trebas sada ti da preuzmes sav namjerni nerad institucija na sebe.
- ZoomZoomKiwi
- kokuz_sa
#8134 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tamo onu njihovu korpu samo nosaju pakistanci, banglades i slicni tamnoputi mali ljudiZoomZoomKiwi wrote: ↑26/08/2024 23:04 U Hrvatskoj stranci čine već 10% radne snage
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15495833
-
Armin2013
#8135 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naš je problem što mi hoćemo nesšto, al nemoj ba mene da se time bavim, de ti, odoh ja kahvu.
Isti sam ti takav, mada ne kukam plaho na državu, ali imam nekih zamjerki, ali neću u politiku, niti u neku organizaciju pa da mogu na neki način uticat na dešavanja, ali hoću pisati po forumu i fb kako je sve loše u BiH.
Ako radiš na crno, prijavi brate dragi.
Ako ti je mala plata, pa promijeni poslodavca, sad se bar može.
Ako nisi zadovoljan sa bilo čim na poslu mijenaj
A što se tiče radnika iz Indije, Pakistana, Bangladeša nema tu radnika, sve je to bagra, kao student sam živi u gradu gdje su oni uglavnom radili na građevini i po manje budžetnim restoranima.
Naš radnik koji hoće radit će uradit kao ta 3 radnika
Opet kažem inspekcija radi svoj poso, znam da su dolazili u neke firme po prijavi i pisali kazne.
Isti sam ti takav, mada ne kukam plaho na državu, ali imam nekih zamjerki, ali neću u politiku, niti u neku organizaciju pa da mogu na neki način uticat na dešavanja, ali hoću pisati po forumu i fb kako je sve loše u BiH.
Ako radiš na crno, prijavi brate dragi.
Ako ti je mala plata, pa promijeni poslodavca, sad se bar može.
Ako nisi zadovoljan sa bilo čim na poslu mijenaj
A što se tiče radnika iz Indije, Pakistana, Bangladeša nema tu radnika, sve je to bagra, kao student sam živi u gradu gdje su oni uglavnom radili na građevini i po manje budžetnim restoranima.
Naš radnik koji hoće radit će uradit kao ta 3 radnika
Opet kažem inspekcija radi svoj poso, znam da su dolazili u neke firme po prijavi i pisali kazne.
- Dope_Man
#8136 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, na dostavi je bukvalno 100% ljudi iz jugoistocne Azije, ali ih je dosta i na drugim poslovima. Po restoranima su konobari i kuhinja sve vise, ima ih na gradjevini itd.. ovo govorim bar o Zagrebu jer sam cesto tu pa vidim. Plus sto se otvorilo dosta restorana sa indijskom, pakistanskom, tajlandskom... kuhinjom. Uglavnom, dolaze ljudi jer Hrvati idu od Austrije do Irske, koliko god neko zelio prikazati da ne idu i da se cak vracaju.kokuz_sa wrote: ↑26/08/2024 23:54Tamo onu njihovu korpu samo nosaju pakistanci, banglades i slicni tamnoputi mali ljudiZoomZoomKiwi wrote: ↑26/08/2024 23:04 U Hrvatskoj stranci čine već 10% radne snage
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15495833
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#8137 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jebo me svak' ako takvi ljudi nisu najpametniji! Dok se mi jebemo sa poslom, stresiramo se, izgaramo, gledamo kuda, šta i kako, njima je banja...Ogrebe se malo za kafu, malo za pivu, malo za kladaru, pa za cigaru...i prođe mu dan bez stresa i nervoze
Takvima je ova naša pizdodržava u pokušajima raj na zemlji...
-
biglebovski
#8138 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A nije da nisam, pa dobio odgovor znate za takvo šta nam je potrebna odluka suda (PIK ili FB prodaja) a zna se i desiti znate to nije naša nadležnost ili mi smo odradili šta je u našoj nadležnosti a ne možemo utjecati na dalje... To je u stvari problem koji vlasti ne žele da riješe. I zato kažem, skini mi se sa plate a nehljebe, šume, vode i ostalo plaćaj odakle hoćeš a ne iz dohodka poštenog radnika. Koji je to bezobraluk da direktor kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje ima 10.000 platu?!? A gdje su kojekakve agencije, znane i neznane, gdje si lupaju plate i drkaju kurac godinama. Masa uhljebljenih debila bez ikakvih uspjeha u životu, te tamo plata te vamo dnevnica ovamo paušal pa naknada za upravni odbor pa službeno putovanje... A država u kurcu. I de ti zaposlenog zajaši, ko dorata kakvog dobrog.El_comadante wrote: ↑26/08/2024 15:24Zato i jest problem u državi, ti nećeš da prijaviš, onog neinteresuje, onaj nezna ništa, onaj neće da se zamjena, i slično a svi bi da se mjenja društvo i država nabolje. U Njemačkoj svi hoće da prijave nepravilnost ako primjete.biglebovski wrote: ↑26/08/2024 12:23Nemam ja šta koga prijavljivati, neka mi se država skine sa plate i, ako već hoće da održava socijalni mir, neka nezaposlenima plaća zdravstveno i socijalnu pomoć od PDV-a što prikupe, to svi plaćaju. Ovdje je regularno zaposleni radnik najveća budala. Na hiljadarku plate uplati još 700 stoja doprinosa i nameta i onda još od te hiljadarke mu država pokupi 17% na sve što kupi i plati. Zašto samo zaposleni da plaćaju porez za zaštitu od prirodnih nepogoda i nekakvu opću vodnu naknadu koji opet rastu kako plata raste? Država zakonima i nečinjenjem potiće rad na crno a svu silu primjenjuje na zaposlene. Nekom majka nekom maćeha.Armin2013 wrote: ↑26/08/2024 11:35
Šta hoću da kažem, svi vi koji ste nabrojali te neke što rade marifetluke, prijavite u odgovarajuće insitucije. Ali mi to nećemo, ni ja kao ni vi, a znam ljude koji su na birou, odu vani 3 mjeseca odrade, ovdje neštno na crno, uredno dobijaju dječi doplatak itd.
Kada bi mi prijavili njih 100, pa neka ih 30 bude sankcionisano to je uspjeh.
-
vernes81
#8139 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
biglebovski wrote: ↑27/08/2024 12:34A nije da nisam, pa dobio odgovor znate za takvo šta nam je potrebna odluka suda (PIK ili FB prodaja) a zna se i desiti znate to nije naša nadležnost ili mi smo odradili šta je u našoj nadležnosti a ne možemo utjecati na dalje... To je u stvari problem koji vlasti ne žele da riješe. I zato kažem, skini mi se sa plate a nehljebe, šume, vode i ostalo plaćaj odakle hoćeš a ne iz dohodka poštenog radnika. Koji je to bezobraluk da direktor kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje ima 10.000 platu?!? A gdje su kojekakve agencije, znane i neznane, gdje si lupaju plate i drkaju kurac godinama. Masa uhljebljenih debila bez ikakvih uspjeha u životu, te tamo plata te vamo dnevnica ovamo paušal pa naknada za upravni odbor pa službeno putovanje... A država u kurcu. I de ti zaposlenog zajaši, ko dorata kakvog dobrog.El_comadante wrote: ↑26/08/2024 15:24Zato i jest problem u državi, ti nećeš da prijaviš, onog neinteresuje, onaj nezna ništa, onaj neće da se zamjena, i slično a svi bi da se mjenja društvo i država nabolje. U Njemačkoj svi hoće da prijave nepravilnost ako primjete.biglebovski wrote: ↑26/08/2024 12:23
Nemam ja šta koga prijavljivati, neka mi se država skine sa plate i, ako već hoće da održava socijalni mir, neka nezaposlenima plaća zdravstveno i socijalnu pomoć od PDV-a što prikupe, to svi plaćaju. Ovdje je regularno zaposleni radnik najveća budala. Na hiljadarku plate uplati još 700 stoja doprinosa i nameta i onda još od te hiljadarke mu država pokupi 17% na sve što kupi i plati. Zašto samo zaposleni da plaćaju porez za zaštitu od prirodnih nepogoda i nekakvu opću vodnu naknadu koji opet rastu kako plata raste? Država zakonima i nečinjenjem potiće rad na crno a svu silu primjenjuje na zaposlene. Nekom majka nekom maćeha.
- Ateista
#8140 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kad se pogleda kakva nam je drzava i kakvi su zakoni, koliki su nameti bilo kome ko pokusava da bilo sta radi i kakvu podrsku drzave ima u poslu, ja apsolutno podrzavam svakog ko radi na crno i na neki nacin zakida drzavu. Ne podrzavam samo one velike firme koje mogu raditi sve po zakonu ali su im gladne oci, medjutim mali biznisi kad to rade da bi se odrzali, u ptopunosit podrzavam. Radije cu da jedan radnik uzme sebi pare nego drzava i politicari, koji te pare sigurno nece usmjeriti tamo gdje treba. Tek kad se na samom vhu promijene stvari, kada se plaksa malim biznisma da mogu raditi po zakonu, kada drzava pocne nase pare ulagati vise tamo gdje treba a manje u svoje dzepove, tada cu podrzavati i prijavljivanje onih koji ne rade po zakonu.
-
korisnicki
#8141 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dugo sam na ovom svijetu i otkada sam tu, tako je i tako se priča, ide to i u Titov vakat. Susjedna Hrvatska koja je funkcionalnija još je jača sa uhljebima i raznim nebuloznim nametima radnim ljudima i poštenim građanima. Sjetim se onog "slonga"biglebovski wrote: ↑27/08/2024 12:34A nije da nisam, pa dobio odgovor znate za takvo šta nam je potrebna odluka suda (PIK ili FB prodaja) a zna se i desiti znate to nije naša nadležnost ili mi smo odradili šta je u našoj nadležnosti a ne možemo utjecati na dalje... To je u stvari problem koji vlasti ne žele da riješe. I zato kažem, skini mi se sa plate a nehljebe, šume, vode i ostalo plaćaj odakle hoćeš a ne iz dohodka poštenog radnika. Koji je to bezobraluk da direktor kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje ima 10.000 platu?!? A gdje su kojekakve agencije, znane i neznane, gdje si lupaju plate i drkaju kurac godinama. Masa uhljebljenih debila bez ikakvih uspjeha u životu, te tamo plata te vamo dnevnica ovamo paušal pa naknada za upravni odbor pa službeno putovanje... A država u kurcu. I de ti zaposlenog zajaši, ko dorata kakvog dobrog.El_comadante wrote: ↑26/08/2024 15:24Zato i jest problem u državi, ti nećeš da prijaviš, onog neinteresuje, onaj nezna ništa, onaj neće da se zamjena, i slično a svi bi da se mjenja društvo i država nabolje. U Njemačkoj svi hoće da prijave nepravilnost ako primjete.biglebovski wrote: ↑26/08/2024 12:23
Nemam ja šta koga prijavljivati, neka mi se država skine sa plate i, ako već hoće da održava socijalni mir, neka nezaposlenima plaća zdravstveno i socijalnu pomoć od PDV-a što prikupe, to svi plaćaju. Ovdje je regularno zaposleni radnik najveća budala. Na hiljadarku plate uplati još 700 stoja doprinosa i nameta i onda još od te hiljadarke mu država pokupi 17% na sve što kupi i plati. Zašto samo zaposleni da plaćaju porez za zaštitu od prirodnih nepogoda i nekakvu opću vodnu naknadu koji opet rastu kako plata raste? Država zakonima i nečinjenjem potiće rad na crno a svu silu primjenjuje na zaposlene. Nekom majka nekom maćeha.
A šta je riješenje? Gdje je izlaz?
-
Drinski
#8142 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zaista... zasto se kod nas promivise uravnilovka... sto da radnik placa tu vodnu naknadu, sto da placamo različite iznose zdrav. osiguranja a dobijemo istu uslugu, sto da autori placaju doprinose po tzv. maloj stopi a od toga nemaju nista, sto se voda placa po clanu porodice... sto se troskovi ne alociraju na one koji ih stvaraju...
- problemnatravunu
#8143 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jah , nažalost , i sebe često zateknem u takvom razmišljanju , jer su ovi na vlasti skoro totalno bezdušni , eno zadnji primjer kad je federalna vlada kupila luksuzne službene aute , a mogli su kupiti barem 50 % povoljnije i poslati dobru poruku građanima , ali ne , ono mora da se vozi u Tuaregu i Arteonu , đeće se brukatiAteista wrote: ↑27/08/2024 12:50 Kad se pogleda kakva nam je drzava i kakvi su zakoni, koliki su nameti bilo kome ko pokusava da bilo sta radi i kakvu podrsku drzave ima u poslu, ja apsolutno podrzavam svakog ko radi na crno i na neki nacin zakida drzavu. Ne podrzavam samo one velike firme koje mogu raditi sve po zakonu ali su im gladne oci, medjutim mali biznisi kad to rade da bi se odrzali, u ptopunosit podrzavam. Radije cu da jedan radnik uzme sebi pare nego drzava i politicari, koji te pare sigurno nece usmjeriti tamo gdje treba. Tek kad se na samom vhu promijene stvari, kada se plaksa malim biznisma da mogu raditi po zakonu, kada drzava pocne nase pare ulagati vise tamo gdje treba a manje u svoje dzepove, tada cu podrzavati i prijavljivanje onih koji ne rade po zakonu.
-
giannibelif
#8144 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ubijaju i zadnju volju da izadješ na glasanje.
J...bo ovo...
J...bo ovo...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8145 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
čuo sam novu foru gazde u grand centru na ilidži koji prodaje mobitele na malom standu kad nađe novog radnika
bićeš glavni u grand centru = jedini radnik
u grupi s radnicima se selama apominje Alaha i tako (odmah red flag)
jedan dan fiksno neradni npr ponedjeljak
plaća 900 plus na ruke par stoja (cca 200)
kad prodaš ajfon 14 dobiješ pet maraka

bićeš glavni u grand centru = jedini radnik
u grupi s radnicima se selama apominje Alaha i tako (odmah red flag)
jedan dan fiksno neradni npr ponedjeljak
plaća 900 plus na ruke par stoja (cca 200)
kad prodaš ajfon 14 dobiješ pet maraka
- Domaci izdajnik
- Domaci izdajnik
#8147 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://srpskainfo.com/opao-broj-oglasa ... stranstvo/
Malo stariji post, ali ni danas nije ništa drugačije...Moj Posao su samo takvi levati i prodavci magle, obična reklamna stranica "renomiranih" firmi...
Malo stariji post, ali ni danas nije ništa drugačije...Moj Posao su samo takvi levati i prodavci magle, obična reklamna stranica "renomiranih" firmi...
-
Paul Gascoigne
#8148 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta se hoce reci, da posla ustvari nema?Lajavikrelac wrote: ↑28/08/2024 11:55 https://srpskainfo.com/opao-broj-oglasa ... stranstvo/
Malo stariji post, ali ni danas nije ništa drugačije...Moj Posao su samo takvi levati i prodavci magle, obična reklamna stranica "renomiranih" firmi...![]()
- Domaci izdajnik
#8149 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa pogledaj spisak traženih "zanimanja" pa će ti se sve samo kazati.
-
Paul Gascoigne
#8150 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa manje više očekivano. Poznato je da se bolji poslovi dobijaju većinom preko preporuke (privatni sektor).Lajavikrelac wrote: ↑28/08/2024 14:20 Pa pogledaj spisak traženih "zanimanja" pa će ti se sve samo kazati.