Svi koji nemaju zdravstveno po bilo kojem osnovu mogu biti osigurani preko opstinskog centra za socijalni rad tako da prakticno niko nije neosiguran ( romi, beskucnici...)_BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 17:25Ne mozes ako si doprinio prestanku r/o.
Dakle samo kad ti istekne ugovor ili dobijes otkaz kao famozni "tehnoloski visak".
Kod nas se generalno to besplatno zdravstvo i biro olako shvataju.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
bumerangss
#8101 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
bumerangss
#8102 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja znam dosta takvih koji su nasli rupu u zakonu da legalno varaju državu...daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:26 Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.
Ja imam 5 godine magisterija, placam porez na dohodak, nezaposlenost i zdravstvo. Imam jos 15 godina stambenog kredita i vozim citroena 2011. Skupljam godinu za more.
Ja glup a on pametan?
Taxista sarajevotaxija 1961 gidiste prodalo licencu za 50000 km i sad je na birou, ima 17 god radnog staza sto je dovoljno za starosnu penziju kad napuni 65 god života
Sad radi nacrno kod privatnog taxija tako sto vozi svoje auto bez ikakvih oznaka a kao taximetar upali aplikaciju na mobitelu
Drugi slucaj: covjek ima 63 gidine i drže 3 stola na pijaci, prodaju odjecu iz turske dakle razvaljuju od posla, on ima samo 13 god radnog staza prijeratnog a taj biznis je prijavio na ženi sve od rata na ovamo tako da ce i zena ubrzo steci pravo na penziju a on zna da moze i hoce da iskoristi pravo da mu biro dokupi do 3 godine radnog staza da bi sa 65 mogao u starosnu penziju
Zbog toga i nije htio na sebe prijaviti biznis da bezveze na placa doprinose nego ce sad izmusti maximalno biro kojek punimo mi zaposleni. Kupili 3 stana za troje djece u novoj otoci. Svako mjesec idu avionom u tursku po robu...
Ipak je država kriva za vecinu stvari
-
akcija007
#8103 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Majstor, 27 godina na birou . Kaze da ga niko nikada za 27 godina nije kontaktirao za posao . Sve radi na crno normalno uvezan sa ostalim majstorima . I kupio je stan na Grbavixi gotovinski ga je platio . Eto
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8104 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I svi se uredno u statistikama vode kao nezaposleni a to nisu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#8105 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da je u gore navedenim slucajevima statistika najmanji problem_BataZiv_0809 wrote: ↑26/08/2024 08:05 I svi se uredno u statistikama vode kao nezaposleni a to nisu.
-
Rizvan
#8106 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve su to induvidualni primjeri.
Ali ne razumijem sta se zeli reci sa navođenjem tih primjera.
Da u BiH nema nezaposlenih?
Da svi koji su na birou su tu iz desetih razloga a ne zbog zaposlenja?
Cifre na biroima su ipak preogromne, i koliko god prijavljenih na birou bilo iz nekog drugog razloga, opet se da lako zakljuciti da smo mi zemlja sa najvecom nezaposlenoscu u Europi.
Zar stvarno mislite da treba da uvozimo prodavace, konobare, kad puno razvijenije zemlje od nas to ne rade?
Ali ne razumijem sta se zeli reci sa navođenjem tih primjera.
Da u BiH nema nezaposlenih?
Da svi koji su na birou su tu iz desetih razloga a ne zbog zaposlenja?
Cifre na biroima su ipak preogromne, i koliko god prijavljenih na birou bilo iz nekog drugog razloga, opet se da lako zakljuciti da smo mi zemlja sa najvecom nezaposlenoscu u Europi.
Zar stvarno mislite da treba da uvozimo prodavace, konobare, kad puno razvijenije zemlje od nas to ne rade?
-
akcija007
#8107 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudi s biroa nece da rade . Kod mene u ulici u lokalnom Mercatoru su pozvali jednu s biroa rekla im je da ne bi sada pocinjala jos malo da priceka dok se plate povecaju a druga je bila sedmicu i dala otkaz
- Haris.ba
#8108 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Odlicno, skinuti sa biroa. Probali, vidjeli da nisu za to i sada vise nisu na birou.
-
1Dante1
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8110 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- nepass1
#8111 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve dok je biroa i dok mozes na njemu visiti vjecno bice ovako. Pa kurto je zenu drzao na birou a sebe prijavljenog. A vamo se desetine hiljada uzimaju na cevapima. Koliko raje ima sto ode 3m u de donese pare a u bih na birou 12 mjeseci, besplatno zdravstvo 12 mjeseci.
U familiji imam osobu koju su zvali sa biroa da rafi. Nece. 0 godina staza, penzija od muza, djeca vani, poguraju mjesecno sa lovom. Ima se za kafe, cigare, za pojest popit i dosta.
Svaki majstor na birou. Jedina molerska firma sto znam da je bila prijavljena je rahmetli feraget sa kovaca.
U familiji imam osobu koju su zvali sa biroa da rafi. Nece. 0 godina staza, penzija od muza, djeca vani, poguraju mjesecno sa lovom. Ima se za kafe, cigare, za pojest popit i dosta.
Svaki majstor na birou. Jedina molerska firma sto znam da je bila prijavljena je rahmetli feraget sa kovaca.
-
HelaS
#8112 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, država je evidenciju nezaposlenih radnika na Biroima morala urediti ugovorima. Prijavljivanjem radnika da zaključi ugovor, kojim se definiraju i preciziraju uslovi, obaveze i odgovornosti obje strane - i Biroa da mu za određeni period pronađe posao i radnika da ga prihvati, i ako radnik ne prihvati ponuđeni posao, ugovor se raskida na njegovu štetu, a ako Biro ne pronađe određeni posao, da mu plaća zdravstvo i naknadu nezaposlenosti.bumerangss wrote: ↑25/08/2024 22:55Ja znam dosta takvih koji su nasli rupu u zakonu da legalno varaju državu...daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:26 Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.
Ipak je država kriva za vecinu stvari
-
Karikaturist
#8113 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jebo i taj zivot, niti ces ikad u zivotu imati nesto niti ces nauciti ista osim da ti drugi citaj djeca poklanjaju.
Danas se bar sigurno moze naci pristojniji posao nego prije 10 godina, racunica je jednostavna. Sa platom 500 maraka a nije vise toliko u roku od 10 godina zaradis 60k. Za starije generacije prije nekoliko godina za te se pare mogla uzeti garsonjera ili negdje mozda i stan i bar si ostvario nesto u zivotu.
Danas se bar sigurno moze naci pristojniji posao nego prije 10 godina, racunica je jednostavna. Sa platom 500 maraka a nije vise toliko u roku od 10 godina zaradis 60k. Za starije generacije prije nekoliko godina za te se pare mogla uzeti garsonjera ili negdje mozda i stan i bar si ostvario nesto u zivotu.
-
Rizvan
#8114 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Iz tog primjera je jasno da ima nezaposlenih koji bi radili, ali problem je u Mercatoru. Mercator nije u stanju da se adaptira danasnjem trzistu rada. Umjesto da pustimo da triziste ponude i potraznje uradi svoje, pa da Mercator bude prisiljen da poboljsa svoje uslove rada, i tako privuce radnike,treba drzava da intervenise i da mu omoguci da dovlaci radnike sa druge strane svijeta?
Zasto? Je li ustavom propisano da Mercator mora da posluje u BiH? Ako nije u stanju da se adaptira potrebama danasnjeg trzista rada u BiH, neka ide u Nepal i tamo otvara poslovnice. Ima itekako trgovackih lanaca koji ce rado uskociti na njihovo mjesto i ponuditi bolje uslove domacim radnicima.
-
1Dante1
#8115 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudi nemaju nista protiv da ih skinu s biroa, ali da se regulise zdravstveno.
Apsolutno se slazem. Merkator da poveca platu radnicima, a to finansira kroz povecanje cijene atikala krajnjim kupcima. Nadam se da se i ti slazes. Dignuti platu na 2.500KM, a povecati ostalo za 20% i svi sretni.
Last edited by 1Dante1 on 26/08/2024 10:09, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#8116 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma, jasno je da poslodavci insistiraju na radnicima iz siromašnih zemalja da bi izbjegli poboljšavanje uslova rada.
Interesantno da poslodavci koji žele strane radnike ne traže Dance ili Šveđane, traže Nepalce, Bangladešane itd.
Eno i u Australiji zakon o isključenju. Doduše, uslovan, ali ipak donesen.
Interesantno da poslodavci koji žele strane radnike ne traže Dance ili Šveđane, traže Nepalce, Bangladešane itd.
Eno i u Australiji zakon o isključenju. Doduše, uslovan, ali ipak donesen.
- nepass1
#8117 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa valjda kako ko rezonuje. Ja idem raditi da djete odvedem na more, upisem na kakvu aktivnost kupim biciklo itd, da mogu kupiti sta mi je zelja, da mogu putovati, kupiti auto. A Bgm znam raje kojoj je bukvalno bilo daj da imam za klade i kafe, ogrebem se za cigaru, ako dobijem na kladi kupim pantole, pocastim raju od kojih se grebem, kupim cigare.Karikaturist wrote: ↑26/08/2024 09:56 Jebo i taj zivot, niti ces ikad u zivotu imati nesto niti ces nauciti ista osim da ti drugi citaj djeca poklanjaju.
- Digla_da_kreci
#8118 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Joj, to parazitiranje i grebanje cijeli zivot mi se gadi kod ljudi. Bas moras biti dzon obraz tako izabrati da zivis zdrav prav.
-
Armin2013
#8119 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Juče pričam sa jednim majstorom, radio čovjek u njemačkoj pa se vratio, otvorio privatluk, radi glazurre i mašinsko malterisanje.
Vodila njih firma na sajam piva u Njemačkoj, cijeli grad bude tu, nešto je lokalnog nivoa.
I jednom švabi, ranom kolegi od ovog mastora, se pripišalo, kako je wc bio pun on u neki grm.
I to vidi njegov komšija, koji je policajac, i bio na dužnosti, i lijepo ga zapiše i kazni.
I sada pita ovaj majstor kolegu, pa kako to komšija te zapisa? Pa neka je, kaže, i ja sam njemu naplatio glazuru kad sam mu radio.
Šta hoću da kažem, svi vi koji ste nabrojali te neke što rade marifetluke, prijavite u odgovarajuće insitucije. Ali mi to nećemo, ni ja kao ni vi, a znam ljude koji su na birou, odu vani 3 mjeseca odrade, ovdje neštno na crno, uredno dobijaju dječi doplatak itd.
Kada bi mi prijavili njih 100, pa neka ih 30 bude sankcionisano to je uspjeh.
Vodila njih firma na sajam piva u Njemačkoj, cijeli grad bude tu, nešto je lokalnog nivoa.
I jednom švabi, ranom kolegi od ovog mastora, se pripišalo, kako je wc bio pun on u neki grm.
I to vidi njegov komšija, koji je policajac, i bio na dužnosti, i lijepo ga zapiše i kazni.
I sada pita ovaj majstor kolegu, pa kako to komšija te zapisa? Pa neka je, kaže, i ja sam njemu naplatio glazuru kad sam mu radio.
Šta hoću da kažem, svi vi koji ste nabrojali te neke što rade marifetluke, prijavite u odgovarajuće insitucije. Ali mi to nećemo, ni ja kao ni vi, a znam ljude koji su na birou, odu vani 3 mjeseca odrade, ovdje neštno na crno, uredno dobijaju dječi doplatak itd.
- nepass1
#8120 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nemam pojma, ja sa 14g radio na praonici za 5-10KM dnevno i baksis. Bolje da sam ganjo trebe sa markom u novcanikuDigla_da_kreci wrote: ↑26/08/2024 11:19 Joj, to parazitiranje i grebanje cijeli zivot mi se gadi kod ljudi. Bas moras biti dzon obraz tako izabrati da zivis zdrav prav.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8121 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja imam jarana zavrsio 2 3 fakulteta (FPN ko ja i jos neki mislim filozofija)
al levatska
sve usput između poslova
i visu zdratsvenu dok je bio mlad to se mislim vise ne priznaje a nije uganjao razliku
svako malo na birou...odradi projekt godinu para do krova
onda afrika azija južna amerika
pa na birou godina
reko bi čopvjek kokuz
a 2-3 stana naslijedio i bira poslove pa nece valjda da radi za 800 km koliko nude u caritasu
al levatska
sve usput između poslova
i visu zdratsvenu dok je bio mlad to se mislim vise ne priznaje a nije uganjao razliku
svako malo na birou...odradi projekt godinu para do krova
onda afrika azija južna amerika
pa na birou godina
reko bi čopvjek kokuz
a 2-3 stana naslijedio i bira poslove pa nece valjda da radi za 800 km koliko nude u caritasu
-
Sid the sloth
#8122 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima i druga perspektiva. Neko ne zeli da placa druge da mu odgajaju djecu, kuhaju djeci, vode ih u skolu, itd nego zeli sve uraditi po PSu i dati sve od sebe da djeca budu kako treba i da doprinose drustvu (ovo nije garancija uspjeha ali ti si dao svoj maksimum).Karikaturist wrote: ↑26/08/2024 09:56 Jebo i taj zivot, niti ces ikad u zivotu imati nesto niti ces nauciti ista osim da ti drugi citaj djeca poklanjaju.
Sve do srednje skole djeca su ovisna o tome ko ih cuva, odgaja, kuha, kad krenu u srednju onda ih mozes pustiti da djelimicno sami organizuju zivot.
Po tvojoj logici ovakve osobe su promasen slucaj i nikad u zivotu nista nece imati. Pa valjda ako su oni 18 godina djetetu davali sve sto imaju red je da i njima djeca malo vracaju ako ne mogu sami sebi priustiti.
A naucit ces itekako, s djecom. Ta raucnica sa 60k ne vrijedi pisljiva boba jer sad garazu mozes za to kupiti a ako si ih stedio toliko ih je inflacija pojela da ako danas mozes garazu za 10 godina ces moci parking mjesto na otvorenom. I citav zivot radio za parking mjesto dok su ti se drugi bavili djecom.
-
biglebovski
#8123 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nemam ja šta koga prijavljivati, neka mi se država skine sa plate i, ako već hoće da održava socijalni mir, neka nezaposlenima plaća zdravstveno i socijalnu pomoć od PDV-a što prikupe, to svi plaćaju. Ovdje je regularno zaposleni radnik najveća budala. Na hiljadarku plate uplati još 700 stoja doprinosa i nameta i onda još od te hiljadarke mu država pokupi 17% na sve što kupi i plati. Zašto samo zaposleni da plaćaju porez za zaštitu od prirodnih nepogoda i nekakvu opću vodnu naknadu koji opet rastu kako plata raste? Država zakonima i nečinjenjem potiće rad na crno a svu silu primjenjuje na zaposlene. Nekom majka nekom maćeha.Armin2013 wrote: ↑26/08/2024 11:35
-
Karikaturist
#8124 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ti si donio neke svoje zakljucke na osnovu mog kratkog upisa i to gdje samo kritikujem ove sto leze i cekaju hediju i to je tvoje pravo. Ali si ocito promasio cijelu loptu.
Btw mene su moji podigli odhranili i odskolovali i jos radili i masu je takvih.
Dalje sigurno nema potrebe da granamo temu.
Btw mene su moji podigli odhranili i odskolovali i jos radili i masu je takvih.
Dalje sigurno nema potrebe da granamo temu.
- vjeshalica
#8125 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Covjek je pametno igrao. Nije budala da radi u firmi za 600 maraka i to jednom u tri mjeseca platu da dobije kad je gazdi kurcu ceif, kad moze majstorisanjem uzeti duplu platu i ušparati da kupi stan ili nesto sto je htio. Druga je stvar sto su likovi na fixnim platama i nekim kancelarijskim doktoratima nezadovoljni sto neki majstorcina ima vise od njih....