Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
sumirprimus

#2701 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Dozer wrote: 06/09/2024 11:31
sumirprimus wrote: 06/09/2024 11:19
Dozer wrote: 06/09/2024 10:58
Mozemo se vratiti u istoriju koliko god hoces, ali Jevreja je na tom prostoru gdje je danasnji Izrael bilo u vrlo malim kolicinama, a tu su se naselili nakon sto su ih faraoni istjerali iz Egipta. Ali, to je bilo prije cca. 5000 godina. O toj istoriji pricas?
dakle provlacis paralelu izmedju egipcana i gazanaca? da su nista drugo do egipcani?
Sta ba lupetas....? :lol: :lol: Neuspjeli pokusaj spona?

Kakva paralela. bolan ne bio... Pa Palestinci im dali komad zemlje nakon WW2, primili ih u svoju kucu (pogledaj te doceke na YT, ako meni ne vjerujes), i kako su im ovi uzvratili? Otimanjem jos vise zemlje, tlacenjem, nabijanjem u 2 rezervata, i sad ovom klaonicom.

Puno stvari ti ili ne kontas, ili namjerno ignorises.
kazes bilo ih u vrlo malim kolicinama, nakon sto su ih protjerali iz egipta, blabla a palestinci su i tada bili u palestini jel? odakle ime palestina?
kaok su tacno oteli zemlju i kome?palestincima? palestinci nekom nesto dali? nit su davali, nit je je i bilo njihovo u prvom redu, naprotiv, palestinci su od prvog dana napadali zidove doseljenike. uz lokalce.
Dozer

#2702 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 11:30
Prvi dio, naravno da se patio, osim onh koij su bili biliski rezimu ,a i oni su dobro cvikali. Jedno je iskustvo stranaca kji tu proborave i gledaju ruzicastim naovcalama jer zaradjauju masno od te iste libije, nisu oni ista kategorija kao lokalno stanovnistvo. Ims kucu i auto ali te moze sutra mrak progutati radi izgovorene rijeci.

Drugi dio, Ameri su daleko od savrsenih, ali ima nesto u njima, i da nije njih civilizacija danas ne bi dobacila dokle je dobacila definitivno, banalan primjer to sa cegakuckas, ljudi su motor razvoja covjecnstva, i ipak svjetski milicajac, alternativa autokratskim, teokratsim, brutalnim monarhijama i rezimima. Boljih nemas. a da su prva liga.
Bez ljutnje, ali - nemas pojma covjece. Lupas gluposti. Kakva je patnja. bolan ne bio, u tome sto imas skoro komplet besplatan zivot, i to lagodan?

Ne znam koliko imas godina, ali ja se dobro sjecam '80-ih i odlaska gomila ljudi iz Juge na rad u Libiju. Sve velike firme iz Juge su radile u Libiji, i vrlo se dobro sjecam sta su mi svi ti ljudi, ukljucujuci i vlastitu mater, govorili o Libiji i zivotu tamo.

Ukratko - ni izbliza ovo sto ti ovdje pricas, a sto je zapravo americka propaganda kojom su opravdavali svoj napad na Libiju i rusenje Gadafija. I to je, ako malo pretrkeljas, uvijek ista maericka suplja prica, za svaku zemlju koju su napali radi njenih resursa i sirenja svog uticaja (imperijalizam?).
Pa iz Iraka, SIrije i Libije su u zadnjih 20 godina ispumpali milione barela nafte i uskladistili u USA. I to sve - besplatno. Znas li to?

Drugi dio...sta da ti kazem, osim opet - da nemas pojma.
Znas li ko je '70-ih pravio i izvozio te prve kompjutere?
A svjetski policajci....to je ono sto oni rade, ali niko ih nije pozvao da to rade, niti im to odobrio. Sami su se nametnuli kao takvi, i opet - iskljucivo zbog licnih interesa, a to su geopoliticka dominacija i harcenje tudjih resursa.
Last edited by Dozer on 06/09/2024 11:44, edited 1 time in total.
sumirprimus

#2703 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Dozer wrote: 06/09/2024 11:37
Prvi dio, naravno da se patio, osim onh koij su bili biliski rezimu ,a i oni su dobro cvikali. Jedno je iskustvo stranaca kji tu proborave i gledaju ruzicastim naovcalama jer zaradjauju masno od te iste libije, nisu oni ista kategorija kao lokalno stanovnistvo. Ims kucu i auto ali te moze sutra mrak progutati radi izgovorene rijeci.

Drugi dio, Ameri su daleko od savrsenih, ali ima nesto u njima, i da nije njih civilizacija danas ne bi dobacila dokle je dobacila definitivno, banalan primjer to sa cegakuckas, ljudi su motor razvoja covjecnstva, i ipak svjetski milicajac, alternativa autokratskim, teokratsim, brutalnim monarhijama i rezimima. Boljih nemas. a da su prva liga.
Bez ljutnje, ali - nemas pojma covjece. Lupas gluposti. Kakva je patnja. bolan ne bio, u tome sto imas skoro komplet besplatan zivot, i to lagodan?

Ne znam koliko imas godina, ali ja se dobro sjecam '80-ih i odlaska gomila ljudi iz Juge na rad u Libiju. Sve velike firme iz Juge su radile u Libiji, i vrlo se dobro sjecam sta su mi svi ti ljudi, ukljucujuci i vlastitu mater, govorili o Libiji i zivotu tamo.

Ukratko - ni izbliza ovo sto ti ovdje pricas, a sto je zapravo americka propaganda kojom su opravdavali svoj napad na Libiju i rusenje Gadafija. I to je, ako malo pretrkeljas, uvijek ista maericka suplja prica, za svaku zemlju koju su napali radi njenih resursa i sirenja svog uticaja (imperijalizam?).
Pa iz Iraka, SIrije i Libije su u zadnjih 20 godina ispumpali milione barela nafte i uskladistili u USA. I to sve - besplatno. Znas li to?
Narvno, to je sve lazna slika sretnog i idealnog drustva dzamahirije kak ovec. lupam lupam. tako napredno drustvo, de mi reci sta su libijci za 40 godina izmislili, jednu granu industerije da je razvijana,van vadjenja nafte, de mi reci jedan sport u kom su procvjetali, de mi reci gdje si libijce mogao sretati po bijelom svijetu zbog velikog i jakog standarda u turizmu? naravno nigdje i nista. od turizma isli su u mnoge vanjske vojne udare i sukobe, ili su isli na obuke u prijateljske zmelje, pa su toako dolazili i u sfrj, a odavde nasi radnici isli radit u libiji, jaka i razvijena drustva imaju sve te znacajke goe nabrojane, a oni su bukvalno bili pumpa, i zatromljena plemena medjuosbno posbvadjana, koje nije mogao drukcije drzat pod kontrolom nego strahm i erpresijom jedan diktator. to je bio njihov standard.
ja lupam, druze dozer drag si mi ali mi je istina draza, a u teorije zavjera bas i ne vjerujem niti sam im sklon za razliku od tebe. mada razumijem, ako je neki ispusni ventil ok shvatam. nista lose

p.s pazi notorne lazi, uskladistili rezerve nafte u sad, koliok je ovo sam pogresno,evo ima amera mogu oi na ovu temu :lol:
Dozer

#2704 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 11:41
Dozer wrote: 06/09/2024 11:37

Narvno, to je sve lazna slika sretnog i idealnog drustva dzamahirije kak ovec. lupam lupam. tako napredno drustvo, de mi reci sta su libijci za 40 godina izmislili, jednu granu industerije da je razvijana,van vadjenja nafte, de mi reci jedan sport u kom su procvjetali, de mi reci gdje si libijce mogao sretati po bijelom svijetu zbog velikog i jakog standarda u turizmu? naravno nigdje i nista. od turizma isli su u mnoge vanjske vojne udare i sukobe, ili su isli na obuke u prijateljske zmelje, pa su toako dolazili i u sfrj, a odavde nasi radnici isli radit u libiji, jaka i razvijena drustva imaju sve te znacajke goe nabrojane, a oni su bukvalno bili pumpa, i zatromljena plemena medjuosbno posbvadjana, koje nije mogao drukcije drzat pod kontrolom nego strahm i erpresijom jedan diktator. to je bio njihov standard.
ja lupam, druze dozer drag si mi ali mi je istina draza, a u teorije zavjera bas i ne vjerujem niti sam im sklon za razliku od tebe. mada razumijem, ako je neki ispusni ventil ok shvatam. nista lose

p.s pazi notorne lazi, uskladistili rezerve nafte u sad, koliok je ovo sam pogresno,evo ima amera mogu oi na ovu temu :lol:
Spinujes, i to kilama. Svjestan si toga? :D
Nisu morali nista izmisliti, koga boli qrac za to tamo. Ljudi imali naftu, i od te nafte svi zivjeli k'o bubreg u loju. Sta je tu nejasno?

Sta su izmislili Saudijsci? Emirati? Kuvajt? Katar? Mislim...ono....

A teorija zavjere...ko je skovao taj termin? :D
Ameri jarane. I to kako bi prikrili stvarne zavjere, a one koji ih provale okarakterisali kao "teoreticare zavjere", pokusavajuci ih diskreditovati. A to ide sasvim lijepo kad imas i medije i vlast.
Ti si odlican primjer toga kako ta propaganda i mehanizam i te kako piju vode.

Isto tako su skovali i "islamski terorizam". Ako se vratis malo unazad kroz vrijeme, malo research, bez problema ces skontati da je taj termin nastao, gle cuda, tek nakon sto su se Ameri s partnerima poceli siriti po islamskom svijetu. ZNaci, dodjes u neciju kucu, hoces njegove resurse, sve to umotas u plast uvodjenja dmeokratije i boljeg zivota, a onda one koji se protive tome nazoves teroristima. Odlicna taktika.

Zivo me zanima da li bi Ameri bili teroristi kada bi se, hipoteticki, neko uvalio u USA i poceo njima nametati svoje "vrijednosti" kako oni to rade po svijetu vec decenijama (medju tim vrijendostima su i droga, oruzje, kriminal svih vrsta, itd., i to uredno gledamo decenijama na svim njihovim filmovima, a i filmovi su takodjer marketing).
Dozer

#2705 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 11:41 p.s pazi notorne lazi, uskladistili rezerve nafte u sad, koliok je ovo sam pogresno,evo ima amera mogu oi na ovu temu :lol:
Logicno je da ovo nije islo kao javna informacija, ali ako pogledas informacije o novootvorenim skladistima nafte u USA od 2002, nije tesko sabrati 2+2. ;)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2706 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 11:31
arman1 wrote: 06/09/2024 11:29
Po njemu su ameri OK dok poturaju za genocidnu tvorevinu. Ako promjene i za trunku pojavit će se nova Monika.
samo malo sta je tacno genocidna tvorevina, medjunarodno priznata drzava izrael?
Može je priznati i sva saudijska ulema i slični ali kao i naša lokalna nastala je na zločinu i zločin je vodeća ideologija.
sumirprimus

#2707 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

da li si to upravo izjednacio rs sa izraelom koji je medjunarodno priznata drzava, nenemogu ja vise.
jaci si armane, not. :)
Dozer

#2708 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

Pa dobro...nije bas isto, ali ima gomila istih detalja.
sumirprimus

#2709 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Dozer wrote: 06/09/2024 12:11 Pa dobro...nije bas isto, ali ima gomila istih detalja.
pa i nema. izrael je de fakto medjunarodno priznata drzava.
Dozer

#2710 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 12:14
Dozer wrote: 06/09/2024 12:11 Pa dobro...nije bas isto, ali ima gomila istih detalja.
pa i nema. izrael je de fakto medjunarodno priznata drzava.
OK. Ali nastanak, kao i ostatak nakon toga.
sumirprimus

#2711 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

kao i skladista ukradene nafte po americi, ista logika.
arman1

#2712 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

I jedna i druga su nastale voljom bjelosvjetskih hohštaplera i svoj opstanak temelje na međunarodnom priznanju posljedica zločina.
rs nije država i nikad neće bit. israel se zove državom ali je je sintetičkog karaktera i krenula je putem nestanka, da li za 5 ili 55 godina ali na kraju će nestati i ostati tamna mrlja na leđima jevreja.
sumirprimus

#2713 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

arman1 wrote: 06/09/2024 12:16
I jedna i druga su nastale voljom bjelosvjetskih hohštaplera i svoj opstanak temelje na međunarodnom priznanju posljedica zločina.
rs nije država i nikad neće bit. israel se zove državom ali je je sintetičkog karaktera i krenula je putem nestanka, da li za 5 ili 55 godina ali na kraju će nestati i ostati tamna mrlja na leđima jevreja.
izrael se ne zove drzavom ,izrael JE drzava i to medjunarodno priznata, ovo se vam se mora ponavljati, jer vi ocigledne fakte izbjegavate prihvatiti, nego se volite kriti iza poluistina, zelja i mitova, pogotovu o nestanku iste. nedosanjan san. cuj ti sta oni zele, nestanak izraela, i onda se cude sto su zidovi dole toliok zajebani. :-)
arman1

#2714 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 12:20
izrael se ne zove drzavom ,izrael JE drzava i to medjunarodno priznata, ovo se vam se mora ponavljati, jer vi ocigledne fakte izbjegavate prihvatiti, nego se volite kriti iza poluistina, zelja i mitova, pogotovu o nestanku iste. nedosanjan san. cuj ti sta oni zele, nestanak izraela, i onda se cude sto su zidovi dole toliok zajebani. :-)
Israel će nestati, a ti si se zapalio kao kutnjak pokvaren. Dole židovi nisu zajebani nego mahom nadojeni fašističkim idejama i narativima i imaju podršku usa. Bez podrške usa i natoa idf i policija njihova obična su nula (mislim na cioniste). Raspadaju se na živo.
Dozer

#2715 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

Ama, Izrael jeste medjunarodno priznata drzava, ali - kako je nastala? :D

Tacno ovako kako arman kaze, i kako ti mape pokazuju, a sto ti negiras.
sumirprimus

#2716 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

arman1 wrote: 06/09/2024 12:23

Israel će nestati, a ti si se zapalio kao kutnjak pokvaren. Dole židovi nisu zajebani nego mahom nadojeni fašističkim idejama i narativima i imaju podršku usa. Bez podrške usa i natoa idf i policija njihova obična su nula (mislim na cioniste). Raspadaju se na živo.
Zna arman
sumirprimus

#2717 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

svemu dodje jednog dana kraj, ali ne onako kak vi zamisljate, i sanjate. i ne za nasih zivota vjerovatno
Dozer

#2718 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 12:28 svemu dodje jednog dana kraj, ali ne onako kak vi zamisljate, i sanjate. i ne za nasih zivota vjerovatno
Ja ti bas i nisam neki sanjar. Vise se volim baviti cinjenicama.
sumirprimus

#2719 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Dozer wrote: 06/09/2024 12:37
sumirprimus wrote: 06/09/2024 12:28 svemu dodje jednog dana kraj, ali ne onako kak vi zamisljate, i sanjate. i ne za nasih zivota vjerovatno
ko sa skladisitma nafte u americi?
izvini ali yeah right :lol:
Point.

#2720 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Point. »

Get a job. Manje ćeš lupati.
arman1

#2721 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

Point. wrote: 06/09/2024 12:53 Get a job. Manje ćeš lupati.
Ovo mu je očito posao, da p čitav dan spinuje na forumima ex-yu područja i širi cionističku propagandu. Srećom ima kontraefekat.
sumirprimus

#2722 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Ako analizirate situaciju kao sto pogadjate i donosite zakljucke, drama
Dozer

#2723 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 12:38
Dozer wrote: 06/09/2024 12:37
ko sa skladisitma nafte u americi?
izvini ali yeah right :lol:
Jesi istrazio?

Evo, da se ne patis previse.

Image

Kao sto rekoh - 2+2=4. Cinjenicno. Pogledas godine, tacno se vidi kada krece povecanje skladistenja, a to je 2002-2003. Sto bi neki rekli - pametnom dosta.
Last edited by Dozer on 06/09/2024 13:04, edited 1 time in total.
sumirprimus

#2724 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

o ovome mogu vise ameri i naftasi, ja tacn ovidim da su izmedju 2005 i 2019 pceli intenzivno otimati libijsku naftu i skladistiti je kod sebe?

e ovo je ono gdje ja tvrdim da je nasem sveijtu do palestinskog pitanja najvise jer je rijec o vjerskom pitajnu, palestinci su muslimani koje "tlace" jevreji" i to na svetoj zemlji.
da nije tako dosad bise neko realno oglasio povodom ovih dozerovih kako ono chmoljo meni predbaci.pa sad suti :) lol
Last edited by sumirprimus on 06/09/2024 13:06, edited 1 time in total.
Dozer

#2725 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 06/09/2024 13:04 o ovome mogu vise ameri i naftasi, ja tacn ovidim da su izmedju 2005 i 2019 pceli intenzivno otimati libijsku naftu i skladistiti je kod sebe?
Jel' se ti samo pravis blesav ili....?
Post Reply