sumirprimus wrote: ↑06/09/2024 11:41
Dozer wrote: ↑06/09/2024 11:37
sumirprimus wrote: ↑06/09/2024 11:30
Prvi dio, naravno da se patio, osim onh koij su bili biliski rezimu ,a i oni su dobro cvikali. Jedno je iskustvo stranaca kji tu proborave i gledaju ruzicastim naovcalama jer zaradjauju masno od te iste libije, nisu oni ista kategorija kao lokalno stanovnistvo. Ims kucu i auto ali te moze sutra mrak progutati radi izgovorene rijeci.
Drugi dio, Ameri su daleko od savrsenih, ali ima nesto u njima, i da nije njih civilizacija danas ne bi dobacila dokle je dobacila definitivno, banalan primjer to sa cegakuckas, ljudi su motor razvoja covjecnstva, i ipak svjetski milicajac, alternativa autokratskim, teokratsim, brutalnim monarhijama i rezimima. Boljih nemas. a da su prva liga.
Bez ljutnje, ali - nemas pojma covjece. Lupas gluposti. Kakva je patnja. bolan ne bio, u tome sto imas skoro komplet besplatan zivot, i to lagodan?
Ne znam koliko imas godina, ali ja se dobro sjecam '80-ih i odlaska gomila ljudi iz Juge na rad u Libiju. Sve velike firme iz Juge su radile u Libiji, i vrlo se dobro sjecam sta su mi svi ti ljudi, ukljucujuci i vlastitu mater, govorili o Libiji i zivotu tamo.
Ukratko - ni izbliza ovo sto ti ovdje pricas, a sto je zapravo americka propaganda kojom su opravdavali svoj napad na Libiju i rusenje Gadafija. I to je, ako malo pretrkeljas, uvijek ista maericka suplja prica, za svaku zemlju koju su napali radi njenih resursa i sirenja svog uticaja (imperijalizam?).
Pa iz Iraka, SIrije i Libije su u zadnjih 20 godina ispumpali milione barela nafte i uskladistili u USA. I to sve - besplatno. Znas li to?
Narvno, to je sve lazna slika sretnog i idealnog drustva dzamahirije kak ovec. lupam lupam. tako napredno drustvo, de mi reci sta su libijci za 40 godina izmislili, jednu granu industerije da je razvijana,van vadjenja nafte, de mi reci jedan sport u kom su procvjetali, de mi reci gdje si libijce mogao sretati po bijelom svijetu zbog velikog i jakog standarda u turizmu? naravno nigdje i nista. od turizma isli su u mnoge vanjske vojne udare i sukobe, ili su isli na obuke u prijateljske zmelje, pa su toako dolazili i u sfrj, a odavde nasi radnici isli radit u libiji, jaka i razvijena drustva imaju sve te znacajke goe nabrojane, a oni su bukvalno bili pumpa, i zatromljena plemena medjuosbno posbvadjana, koje nije mogao drukcije drzat pod kontrolom nego strahm i erpresijom jedan diktator. to je bio njihov standard.
ja lupam, druze dozer drag si mi ali mi je istina draza, a u teorije zavjera bas i ne vjerujem niti sam im sklon za razliku od tebe. mada razumijem, ako je neki ispusni ventil ok shvatam. nista lose
p.s pazi notorne lazi, uskladistili rezerve nafte u sad, koliok je ovo sam pogresno,evo ima amera mogu oi na ovu temu
Spinujes, i to kilama. Svjestan si toga?
Nisu morali nista izmisliti, koga boli qrac za to tamo. Ljudi imali naftu, i od te nafte svi zivjeli k'o bubreg u loju. Sta je tu nejasno?
Sta su izmislili Saudijsci? Emirati? Kuvajt? Katar? Mislim...ono....
A teorija zavjere...ko je skovao taj termin?
Ameri jarane. I to kako bi prikrili stvarne zavjere, a one koji ih provale okarakterisali kao "teoreticare zavjere", pokusavajuci ih diskreditovati. A to ide sasvim lijepo kad imas i medije i vlast.
Ti si odlican primjer toga kako ta propaganda i mehanizam i te kako piju vode.
Isto tako su skovali i "islamski terorizam". Ako se vratis malo unazad kroz vrijeme, malo research, bez problema ces skontati da je taj termin nastao, gle cuda, tek nakon sto su se Ameri s partnerima poceli siriti po islamskom svijetu. ZNaci, dodjes u neciju kucu, hoces njegove resurse, sve to umotas u plast uvodjenja dmeokratije i boljeg zivota, a onda one koji se protive tome nazoves teroristima. Odlicna taktika.
Zivo me zanima da li bi Ameri bili teroristi kada bi se, hipoteticki, neko uvalio u USA i poceo njima nametati svoje "vrijednosti" kako oni to rade po svijetu vec decenijama (medju tim vrijendostima su i droga, oruzje, kriminal svih vrsta, itd., i to uredno gledamo decenijama na svim njihovim filmovima, a i filmovi su takodjer marketing).