ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/09/2024 21:15
Da ti pravo kažem ni sam ne znam koji me đavo natjerao da išta napišem na onu temu al' eto nekad mi dođe, puk'o.
Što se tiče tog selama i faljen Isus itd. Ja bih najsretniji bio kad bi vjera bila i ostala individualna stvar i kad se uopće ne bi miješala u svakodnevnicu bilo koga. Niti pričom o istoj, niti prakticiranjem iste, a kamoli nametanjem bilo kakvim.
Znači ajmo pričati o novcu, a ne o tome ko u koju bogomolju ide i da li uopšte ide.
Najveći problem na ovim prostorima i jest što se samo o vjeri i priča.
Kad smo kod selama, selam, shalom ili mir s tobom je isti kurac samo na drugom jeziku

Ali to u jednoj multikulturalnoj sredini kao što je BiH ne treba da bude univerzalni pozdrav pored jednog Dobar dan.
ali vjera nije individualna stvar. mnogo današnjih društvenih obrazaca je proisteklo direktno iz religije, mnogo tradicija i mnogo zaostavštine. religija se ne smije zabranjivati u četiri zida, kao što ne smije ni biti sredstvo za ugrožavanje onoga drugog.
no o čemu ovdje tačno pričamo?
kako tebe ili sumira tačno selam onda ugrožava? ili bilo koji drugi vjerski pozdrav? ako ćemo na tja način posmatrati, još je "smrt fašizmu" sporan, jer poziva na nasilje. nije da imam nešto protiv protiv istog, ali čemu onda drama oko selama u privatnim ustanovama? da je u pitanju javna, prvi sam da se takvo ponašanje sankcioniše. kako duga brada i pokrivena žena predstavljaju opasnost za bilo koga? nije li to ravno onome da će mu dijete postati homoseksualac ako vidi dva lika da se drže za ruke? ja mislim da jeste. i da je vaša ugroženost projekcija koja se nametnula što kroz medije, što kroz naučene obrasce ponašanja da je poglavito islam nešto ekstra zatucano, nazadno i egzotično na ovom prostoru.
znamo i čija je to priča. mislim, ima ono ljudi koji se odnose prema svim religijama tako. ne diskriminišu. ali nekako, posebno se islam izdvaja kao najgori od sve djece. ono advent je super, kul i lijep, iftar na otvorenom seljakluk. ok.
jer da nije tako, ne bi ti bio sporan i naziv škole po Pruščaku, a što u stvari nikada nisi ni obrazložio. Poznati učenjak iz određenog doba i sad kao čudno što je škola dobila naziv po njemu. meni nije.
prava SDAovština je ime ulice Aziza Šaćirbegović. ali ni to nije islamizam. nego nepotizam. ali to je za drugu temu svakako.
moja poenta je da ima mnogo ljudi kojima je bitna vjera, i to ne treba gaziti i potirati čisto onako jer postoji nekakav fabrikovani strah. selam te ne ugrožava, ni brada ni pokrivena žena. ni ugostiteljski objekat bez alkohola. živimo u državi u kojoj su te stvari zagarantovane njenim ustavom i zakonima. isti ti koji tebi daju da kažeš dobar dan, da se obriješ, da ti žena nije pokrivena i da popiješ tamo gdje se prodaje, ili da kupiš a da nema policije iz lijepo ahlaka.
indoktrinacija je zajebana stvar, i za nju nije potrebna organizovana religija. dovoljna je jedna elokventna budala sa egom veličine svemira da napravi sranje. ima dovoljno poznatih primjera ekstremnih kultova da ti ta činjenica ne bi bila poznata.