Savezna Republika Njemačka

Post Reply
Haris.ba

#751 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 05/09/2024 23:07 I ces se rasturit objasnjavajuci, ljudi za to virjeme ce vise vjerovati dodiku, coviicu, i kompaniji . Ali nece imati uticaj na nase zivote, mozda pokoji skrining vise, uzimanje otisaka, nova mozda viza i slicno
Kakve veze mi imamo sto je njemacka obavjestajna sluzba nesposobna?

Znaci, lik ima EU pasos. Drzavljanin Austrije, rodjen u Austriji.

Problem im je u njihovim drzavama. Nemamo mi veze sa tim.
sumirprimus

#752 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sumirprimus »

Haris.ba wrote: 05/09/2024 23:10
sumirprimus wrote: 05/09/2024 23:07 I ces se rasturit objasnjavajuci, ljudi za to virjeme ce vise vjerovati dodiku, coviicu, i kompaniji . Ali nece imati uticaj na nase zivote, mozda pokoji skrining vise, uzimanje otisaka, nova mozda viza i slicno
Kakve veze mi imamo sto je njemacka obavjestajna sluzba nesposobna?

Znaci, lik ima EU pasos. Drzavljanin Austrije, rodjen u Austriji.

Problem im je u njihovim drzavama. Nemamo mi veze sa tim.

mi smo najvise krivi
Evo postwavi ti cojk odozgo kako se vijest postavlja i tumaci da se ne pravimo toše. Ne valja po nas kako god obrnes i okrenes, al et. Bude to sve na kraju ok
bicakcic_solomon

#753 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by bicakcic_solomon »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/09/2024 20:44 Kad kažeš da ti se ne sviđaju takvi i slični skupovi i predavanja po Zenici, kad kažeš da ti se ne sviđa sve veći broj pokrivenih i bradatih i skraćenih pantolica u Zenici gdje ih nikad nije bilo više nego sad, kad kažeš da ti smeta što se sad u nadpolovičnoj većini ugostiteljskih objekata u Zenici ne služi alkohol... Onda si islamofob je l'...

A to što je Emraha sve više, to nema veze.

Samo polako, ima da nam EU i vizni režim vrati, ako ne i štagod gore.
U Austriji ima više takvih nego u BiH. O Njemackoj da ne govorim. Uvezli ih sami.
bicakcic_solomon

#754 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by bicakcic_solomon »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/09/2024 21:45 Znači Afganistan je l' tako? Tome težimo?

Zašto se uvijek Afganistan uzima kao referenca?
Šta fali npr Brunejima, zašto ne bi bili kao oni :?
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#755 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by hilmija frlj »

Zašto je ovo teroristički napad, a neki dan žena, Njemica, napala i izbola par ljudi nožem i to nije terorizam?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#756 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Chmoljo »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/09/2024 21:15 Da ti pravo kažem ni sam ne znam koji me đavo natjerao da išta napišem na onu temu al' eto nekad mi dođe, puk'o.

Što se tiče tog selama i faljen Isus itd. Ja bih najsretniji bio kad bi vjera bila i ostala individualna stvar i kad se uopće ne bi miješala u svakodnevnicu bilo koga. Niti pričom o istoj, niti prakticiranjem iste, a kamoli nametanjem bilo kakvim.

Znači ajmo pričati o novcu, a ne o tome ko u koju bogomolju ide i da li uopšte ide.

Najveći problem na ovim prostorima i jest što se samo o vjeri i priča.

Kad smo kod selama, selam, shalom ili mir s tobom je isti kurac samo na drugom jeziku :) Ali to u jednoj multikulturalnoj sredini kao što je BiH ne treba da bude univerzalni pozdrav pored jednog Dobar dan.
ali vjera nije individualna stvar. mnogo današnjih društvenih obrazaca je proisteklo direktno iz religije, mnogo tradicija i mnogo zaostavštine. religija se ne smije zabranjivati u četiri zida, kao što ne smije ni biti sredstvo za ugrožavanje onoga drugog.

no o čemu ovdje tačno pričamo?

kako tebe ili sumira tačno selam onda ugrožava? ili bilo koji drugi vjerski pozdrav? ako ćemo na tja način posmatrati, još je "smrt fašizmu" sporan, jer poziva na nasilje. nije da imam nešto protiv protiv istog, ali čemu onda drama oko selama u privatnim ustanovama? da je u pitanju javna, prvi sam da se takvo ponašanje sankcioniše. kako duga brada i pokrivena žena predstavljaju opasnost za bilo koga? nije li to ravno onome da će mu dijete postati homoseksualac ako vidi dva lika da se drže za ruke? ja mislim da jeste. i da je vaša ugroženost projekcija koja se nametnula što kroz medije, što kroz naučene obrasce ponašanja da je poglavito islam nešto ekstra zatucano, nazadno i egzotično na ovom prostoru.

znamo i čija je to priča. mislim, ima ono ljudi koji se odnose prema svim religijama tako. ne diskriminišu. ali nekako, posebno se islam izdvaja kao najgori od sve djece. ono advent je super, kul i lijep, iftar na otvorenom seljakluk. ok.

jer da nije tako, ne bi ti bio sporan i naziv škole po Pruščaku, a što u stvari nikada nisi ni obrazložio. Poznati učenjak iz određenog doba i sad kao čudno što je škola dobila naziv po njemu. meni nije.

prava SDAovština je ime ulice Aziza Šaćirbegović. ali ni to nije islamizam. nego nepotizam. ali to je za drugu temu svakako.

moja poenta je da ima mnogo ljudi kojima je bitna vjera, i to ne treba gaziti i potirati čisto onako jer postoji nekakav fabrikovani strah. selam te ne ugrožava, ni brada ni pokrivena žena. ni ugostiteljski objekat bez alkohola. živimo u državi u kojoj su te stvari zagarantovane njenim ustavom i zakonima. isti ti koji tebi daju da kažeš dobar dan, da se obriješ, da ti žena nije pokrivena i da popiješ tamo gdje se prodaje, ili da kupiš a da nema policije iz lijepo ahlaka.

indoktrinacija je zajebana stvar, i za nju nije potrebna organizovana religija. dovoljna je jedna elokventna budala sa egom veličine svemira da napravi sranje. ima dovoljno poznatih primjera ekstremnih kultova da ti ta činjenica ne bi bila poznata.
Chmoljo

#757 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 05/09/2024 21:18 Nova rijec stupidaruja, al ovo mozes u ovim mjesecima ok je cak pozeljno vrijedjati :thumbup:
Jasno je meni da vas je sve vise preokrenutih, i da meni nije mjesto vise ovdje s vama, jasno ko dan, a sta tek reci za susjede i komsije, samo tako nastavite :thumbup: :bih:
Sve šiše da se itvore, bez mrskog alkohola, boza i serbe, cevapi i rokenril. Oh wait. I rnr ce doci na red
ti kada nemaš na šta odgovoriti kreneš kalimero strategijom. nije uvreda ako kažem da pišeš stupidarije, jer nisam tebi rekao da si stupidan.

ali to valjda ne bih trebao objašnjavati nekome ko nije.
Chmoljo

#758 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 05/09/2024 21:23 Ne smatram se nekim islamofobom, ali bi mi iskreno čudno kad me danas u prodavnica sportske opreme prodavačica pozdravila sa selamom. Možda čudno jer mi se prvi put dogodilo. Jesam li ja njoj trebao odgovoriti s Hvaljen Isus i Marija?
vjerovatno i jesi. kao što imaš pravo da se požališ vlasniku te prodavnice, i da kažeš da ne planiraš ikada više tu ući. a i njegovo je pravo da toj prodavačici da otkaz jer mu uništava posao, ili da je ostavi jer smatra da je to ok.

to je prilika da tržište da svoj sud.

ono što ne podržavam jeste korištenje vjerskih simbola i pozdrava u institucijama koje nisu privatne. i to je valjda jasno kao dan što i kako. no opet moram istaći da je Sarajevo miljama daleko od ostalih sredina po tom pitanju i da smo to spominjali na jednoj drugoj temi.
Chmoljo

#759 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 05/09/2024 21:58 radikaliziranje je postalo norma, nije to problem samo religija, kao što možemo vidjeti na brojnim primjerima iz drage nam Amerike

depresija, usamljenost, anksioznost, problemi u komunikaciji s drugim spolom u kombinaciji sa internetom, sumnjivim Diskord i Telegram grupama, 4chanom, propagandom po X-u i YouTubeu i imamo ovo danas gdje se sa ogromnom dozom straha ide u školu, tržni centar, religijski ustanovu itd.

tl; dr

muškarci imaju ozbiljne moderne probleme, mental health je na niskom nivou
kratko, jasno :thumbup:

to je ono što napisah neki dan - za talibanizaciju nije bitna koja je vjera.
jeza u ledja

#760 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 05/09/2024 21:23 Ne smatram se nekim islamofobom, ali bi mi iskreno čudno kad me danas u prodavnica sportske opreme prodavačica pozdravila sa selamom. Možda čudno jer mi se prvi put dogodilo. Jesam li ja njoj trebao odgovoriti s Hvaljen Isus i Marija?
Ne. Trebao si joj odgovoriti sa “bok”
Oh, wait…

“Nisam islamofob, ali..”
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#761 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 05/09/2024 23:05
elcaliente wrote: 05/09/2024 22:24
Kaze moj komsija Njemac jesil vidio sta onaj tvoj Bosanac uradi, reko ja on je Austrijanac.
Kaze on meni Austrjanci nisu islamski teroristi oni su katolici😂😂😂

Pa objasni mu. Reci svakakvih ste naprimali. Ko vam je kriv. Hocete jeftinu radnu snagu. Hocete Sirijce doktore. Eto vam doktori.

U Austriji vise nisu samo katolici. Neka se obrazuje.

Reci, ima sada i Njemaca islamskih terorista. Vrijeme mu je da se navikne.

I reci mu da u Bosni ima buljuk migranata iz Azije i Afrike koje jedva cekamo da im posaljemo. Merkelica zvala.
Uh bravo Hare :sax:
sinuhe

#762 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sinuhe »

U Austriji ima dosta islamskog radikalizma. Većinom su to Bošnjaci i začudo Albanci. Šta je sa onim tinejdžerkama što su nestale u Siriji?
Rodi se u Beču i odmetne se u islamiste :-)
Vjecita_zavrzlama

#763 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Vjecita_zavrzlama »

sinuhe wrote: 06/09/2024 07:33 U Austriji ima dosta islamskog radikalizma. Većinom su to Bošnjaci i začudo Albanci. Šta je sa onim tinejdžerkama što su nestale u Siriji?
Rodi se u Beču i odmetne se u islamiste :-)
Dakle bijelci

I za ovog Emraha su mislili da je neo nacista jer je bio bijel visok, pravi evropljanin.

Mi Bosnjaci treba da se jasno distanciramo od ovoga dok jos mozemo, inace ce ovo da bude na stetu Bosnjaka ali i islama u Bosni.Jednom sam rekao , radikalizam ce dovesti da ce se sekularni Bosnjaci jos vise otklonit od islama pa, ne trebaju nam podjele i unutarbosnjacki konflikt
Haris.ba

#764 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 06/09/2024 07:49 Mi Bosnjaci treba da se jasno distanciramo od ovoga dok jos mozemo, inace ce ovo da bude na stetu Bosnjaka ali i islama u Bosni.Jednom sam rekao , radikalizam ce dovesti da ce se sekularni Bosnjaci jos vise otklonit od islama pa, ne trebaju nam podjele i unutarbosnjacki konflikt
A od cega da se distanciramo kada nismo nikako ni povezani?

To sto neko ima porjeklo? Da se distanciramo i osudimo genetiku?

Ili, zelis da kazes da dio naroda podrzava terorizam?

Cuj sekularni Bosnjaci se odvojiti od Islama, a Bosnjaci zive u sekularizmu i niti zele da se to promjeni. Ludilo.
Last edited by Haris.ba on 06/09/2024 08:16, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#765 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 06/09/2024 08:12
Vjecita_zavrzlama wrote: 06/09/2024 07:49 Mi Bosnjaci treba da se jasno distanciramo od ovoga dok jos mozemo, inace ce ovo da bude na stetu Bosnjaka ali i islama u Bosni.Jednom sam rekao , radikalizam ce dovesti da ce se sekularni Bosnjaci jos vise otklonit od islama pa, ne trebaju nam podjele i unutarbosnjacki konflikt
A od cega da se distanciramo kada nisko nikako ni povezani?

To sto neko ima porjeklo? Da se distanciramo i osudimo genetiku?

Ili, zelis da kazes da dio naroda podrzava terorizam?

Cuj sekularni Bosnjaci se odvojiti od Islama, a Bosnjaci zive u sekularizmi i niti zele da se to promjeni. Ludilo.
Treba se sto vise pokloniti skutima njemackoaustrijskih gospodara
foton

#766 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by foton »

Bio sam u Zagrebu za vrijeme adventa. Bilo mi je jako lijepo, divna atmosfera. U svakoj radnji su mi cestitali nadolazece vjerske krscanske praznike (meni ateisti!). Nije mi bilo cudno niti sam osjecao potrebu da odgovorim sa "smrt fasizmu" :D. Bile su to sve ljubazne i dobronamjerne zelje.

Ali da, postoje ljudi koji na odredjen pozdrav, ako se ne odgovori po "protokolu", mijenjaju rezim komunikacije. Tako da mozda i jesi trebao odgovoriti sa hvaljen isus i marija ako si imao sumnju da je pozdrav bio nedoboronamjeran.
Sanjarko

#767 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Sanjarko »

Ja jednog Hrvata pozdravio sa pozdrav, zdravo, selam itd i fino mu napisao koji god pozdrav primaš, a on se nakaćio na selam samo od svih pozdrava i mene napao kao mi smo radikalizirali se itd, kao nismo oni Muslimani koji smo bili itd.

A selam tek od pozdrava 3 ili 4-ti bio. Ali kažem fino napisao mu KOJI GOD POZDRAV PRIMAŠ.
Last edited by Sanjarko on 06/09/2024 09:01, edited 1 time in total.
HelaS

#768 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by HelaS »

foton wrote: 06/09/2024 08:49
Bio sam u Zagrebu za vrijeme adventa. Bilo mi je jako lijepo, divna atmosfera. U svakoj radnji su mi cestitali nadolazece vjerske krscanske praznike (meni ateisti!). Nije mi bilo cudno niti sam osjecao potrebu da odgovorim sa "smrt fasizmu" :D. Bile su to sve ljubazne i dobronamjerne zelje.

Ali da, postoje ljudi koji na odredjen pozdrav, ako se ne odgovori po "protokolu", mijenjaju rezim komunikacije. Tako da mozda i jesi trebao odgovoriti sa hvaljen isus i marija ako si imao sumnju da je pozdrav bio nedoboronamjeran.
Na svaki religiozni pozdrav ja odgovorim religioznim pozdravom. Ništa mi ne smeta ako mu kažem Selam alejkum, čak prema takvim muslimanima u mom dolasku ja prvi pozdravim Selamom, iako nijedne islamske riječi ne znam, nisam musliman. Čak sam i bezbroj puta bio u džamiji na molitvama, bio u obje hriščanske crkve na misama i raznim sličnim molitvama, krstio se bezbroj puta, a nisam vjernik. Ništa mi to ne znači, neću postati religiozan ako dotaknem religiju. Smatram ove svoje postupke poštivanjem ljudi, njihove privatnosti, njihove životne odluke, pripadnosti, kulture i tradicije. Očekujem i s druge strane sliča ponašanja, ali mi ne smeta ako izostanu. Svako ima pravo...
Dope_Man

#769 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Dope_Man »

ultima_palabra wrote: 05/09/2024 21:53 Kontam sve, al ne kontam kako zbog toga raste zainteresovanost za bradama? Procitas nesto od random lika na internetu pa uz inat promijenis zivot za 180 stepeni?
Ovo je jako cudan, i meni nejasan fenomen. Imao sam jarana iz osnovne u BiH, skroz regulara lik, vjera za sebe i sve to.

Odseli u Njemacku, vrlo bzo se pojavi brada, Pezic po facebooku i sve ostalo sto ide u tom paketu.. koji 'rac covjece, par mjeseci prije nego je otisao sjedili pred kucom, rostiljali, normala prica bez ikakvih tih stvari. I opet, donekle bi mi bilo i jasnije da je ostao u BiH, ali odes na zapad da tamo postanes megafon za te stavove.
Vjecita_zavrzlama

#770 Re: Savezna Republika Njemačka

Dope_Man wrote: 06/09/2024 09:54
ultima_palabra wrote: 05/09/2024 21:53 Kontam sve, al ne kontam kako zbog toga raste zainteresovanost za bradama? Procitas nesto od random lika na internetu pa uz inat promijenis zivot za 180 stepeni?
Ovo je jako cudan, i meni nejasan fenomen. Imao sam jarana iz osnovne u BiH, skroz regulara lik, vjera za sebe i sve to.

Odseli u Njemacku, vrlo bzo se pojavi brada, Pezic po facebooku i sve ostalo sto ide u tom paketu.. koji 'rac covjece, par mjeseci prije nego je otisao sjedili pred kucom, rostiljali, normala prica bez ikakvih tih stvari. I opet, donekle bi mi bilo i jasnije da je ostao u BiH, ali odes na zapad da tamo postanes megafon za te stavove.
Depresija jer izgubi smisao na zapadu, nema prijatelja nema nikoga.Vjera dodje kao utjeha
Dope_Man

#771 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Dope_Man »

Vjecita_zavrzlama wrote: 06/09/2024 10:01

Depresija jer izgubi smisao na zapadu, nema prijatelja nema nikoga.Vjera dodje kao utjeha
Moguce, to sam razmatrao kao jedno od objasnjenja.. mada je lik uvijek bio drustven, lako se snalazio, a i u Njemackoj je bio kao dijete za vrijeme rata pa je i jezik znao odlicno jer ga je tad naucio u obdanistu, ne bi trebalo da je imao problema uklopit se samo ako je to zelio. Al ko zna sta je ljudima u glavi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#772 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Truba »

u čemu je problem reći hvala ali ne slavim

a što se dzonija tiče koja je radnja i gdje da castim radnicu
dzoni je zasluzio da ga sve tri strane verbalno prcaju redovito :D
Vjecita_zavrzlama

#773 Re: Savezna Republika Njemačka

Ne pravi se englez

Nije to isto, nebi niko reagovao i na ”sretan bajram”(mada mi nemamo te obicaje) selam od strance prodavacice je u rangu sa Hvaljen Isus dakle da te tako pozdravila bilo bi isto
Ozimician

#774 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 06/09/2024 10:08 Moguce, to sam razmatrao kao jedno od objasnjenja.. mada je lik uvijek bio drustven, lako se snalazio, a i u Njemackoj je bio kao dijete za vrijeme rata pa je i jezik znao odlicno jer ga je tad naucio u obdanistu, ne bi trebalo da je imao problema uklopit se samo ako je to zelio. Al ko zna sta je ljudima u glavi.
Mozda to i jeste razlog, pokusao se uklopiti u drustvo, mislio da ima sve predispozicije za to (super integrisan, zna jezik) i onda ga to drustvo odbacilo/ nije prihvatilo, nije im bio dovoljno dobar. Onda ti stavovi dodju kao revolt.

Nije dovoljno da samo jedna strana zeli, integracija je dvosmjerna ulica.

Ja sam primjetio ovdje generalno da je druga generacija migranata glede radikalizma najgora.
sumirprimus

#775 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sumirprimus »

bukavlno isti patern za par momaka koje znam, nikad ne bih reko da ce se #okrenut vjeri".
Post Reply