Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#12951 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 11:19
Dozer wrote: 04/09/2024 10:25
VladaFBiH wrote: 03/09/2024 15:52
Ono što mene boli je to što je trojka skoro 6. godina na vlasti uz jedan manji prekid (petak 13) - potrošili su 60% tog nekog zamišljenog vremena od 10.godina da nam bude bolje i ono što vidim je da su krenuli u istom pravcu kao petak 13 ali samo ovaj put puno žešće i od njih...

Dobro su počeli ali što više vremena prolazi na površinu isplivava sve više i više sitnočaršijskih ličnih interesa i loših kadrovskih rješenja. Da se barem pospu pepelom i kažu pogriješili smo ali ne svoj nesposobni poslušni kadar nagrađuju s novim (boljim?) pozicijama.

Mene kao stanovnika ovog grada interesuje kako meni da bude bolje u MOM gradu a to je uglavnom vezano za kojekakva ministarstva, Kantonalna Javna Preduzeća (Vik, Rad, Park, GRAS,...) i zagađenje zraka na kojem apsloutno ništa nisu uradili. Značajne pomake vidimo jedino kod javnog gradskog prevoza ali i to je još uvijek nedovoljno ali se barem nešto radi.
Kako 6 godina.... ?
2019.godine došli na vlast ako se ne varam a sada je kraj 2024.godine (govorim samo o kantonu jer je ovo kantonalna tema)
Mislim da su 2020. tek usli u lokalnu vlast (2019. nije bilo izbora), ali su vlast zapravo tek od 2022.. Medjutim, koliko je jos SDA, a pogotovo HDZ kadrova na svim mogucim i nemogucim pozicijama i radnim mjestima na scim nivoima?
Dozer

#12952 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: 04/09/2024 12:01 Trojka je uradila odlicne stvari. Zato je i dobila opet izbore.

Ali, pricamo o vodosnadbjevanju. Znaxi ok redukcije, jer su rijesili vrtice?

Ok slaba cestogradnja jer su ulagali u javni saobracaj?
Naravno da ne. Ali, isto tako, nerealno je uopste i ocekivati da se rijesi sve odjednom. To je prakticno nemoguce. Nipooto ih ne branim ovime sto kazem, ali to je naprosto cinjenica. Nigdje i niko na planeti ne bi mogao odjednom rijesiti sve nase probleme koje je uzrokovala ENV trojka. Ni Japan ni Svedska to ne bi uspjeli ispod 9-10 godina, ako bi i tad, s obzirom na nas idiotski ustavni okvir.
Last edited by Dozer on 04/09/2024 14:39, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#12953 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 04/09/2024 14:25
Dozer wrote: 04/09/2024 10:25
Kako 6 godina.... ?
2019.godine došli na vlast ako se ne varam a sada je kraj 2024.godine (govorim samo o kantonu jer je ovo kantonalna tema)
Mislim da su 2020. tek usli u lokalnu vlast (2019. nije bilo izbora), ali su vlast zapravo tek od 2022.. Medjutim, koliko je jos SDA, a pogotovo HDZ kadrova na svim mogucim i nemogucim pozicijama i radnim mjestima na scim nivoima?
ipak je 2018 ali im je petak 13 malo poremetio pa možemo reći da imaju godinu nanje

Edin Forto (Naša Stranka), 2018. - 2023. godine sa pauzom od nepunih godinu dana u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB);

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-je-d ... /240619188
VladaFBiH

#12954 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 04/09/2024 14:29
Haris.ba wrote: 04/09/2024 12:01 Trojka je uradila odlicne stvari. Zato je i dobila opet izbore.

Naravno da ne. Ali, isto tako, nerealno je uopste i ocekivati da se rijesi sve odjednom. To je prakticno nemoguce. Nispoto ih ne branim ovime sto kazem, ali to je naprosto cinjenica. Nigdje i niko na planeti ne bi mogao odjednom rijesiti sve nase probleme koje je uzrokovala ENV trojka. Ni Japan ni Svedska to ne bi uspjeli ispod 9-10 godina, ako bi i tad, s obzirom na nas idiotski ustavni okvir.
ma 100% se slažem ali su morali započeti puno više jer je nemoguće da završiš sve u tako kratkom roku - jednostavno se gomile stvari nisu ni dotakli a da ne spominjem da je rasulo u većini Kantonalnih Javnih Preduzeća i Ministarstava ili da ništa ali baš ništa po pitanju zagađenja nisu uradili (vodosnadbijevanje je pod KJKP).

Evo glup primjer: Da li si vidio da se po ovoj suši zaljevaju sadnice drveća? Zapravo da li si to vidio u posljednje 3-4.godine - ovo je nešto što ne zahtijeva velike resurse a ni pamet a vidi se da se nešto radi?
Dozer

#12955 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

dvajt wrote: 04/09/2024 12:35 vrelo bosne suho ko barut a ovdje se raspravlja koja je vlast bolja ...
Jer i to ima svoju pozadinu i proslost, a koja je precizno opisana ranije. Oni koji su imali priliku da to sprijece davno, jednostavno su to preskocili jer nisu imali mogucnost da na tome ukradu milione, i pri tome sve odrade polovicno, ne rjesavajuci problem.

Ovo sto danas imamo, stanje s vodom u Sarajevu, direktni je rezultat kleptomansko-pljackaske politike koju je SDA vodila 30 godina.

I sad kriviti neku novu vlast za ovo stanje je, najblaze receno - suludo. Naravno, i vrlo tendenciozno, jer to nisu projekti koji se zavrsavaju preko noci.
Dozer

#12956 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 14:31

ipak je 2018 ali im je petak 13 malo poremetio pa možemo reći da imaju godinu nanje

Edin Forto (Naša Stranka), 2018. - 2023. godine sa pauzom od nepunih godinu dana u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB);

Vlast ne cini 1 covjek, pobogu, pa bez obzira na kojoj je poziciji.
tramvajtrojka

#12957 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by tramvajtrojka »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 14:35

Naravno da ne. Ali, isto tako, nerealno je uopste i ocekivati da se rijesi sve odjednom. To je prakticno nemoguce. Nispoto ih ne branim ovime sto kazem, ali to je naprosto cinjenica. Nigdje i niko na planeti ne bi mogao odjednom rijesiti sve nase probleme koje je uzrokovala ENV trojka. Ni Japan ni Svedska to ne bi uspjeli ispod 9-10 godina, ako bi i tad, s obzirom na nas idiotski ustavni okvir.
ma 100% se slažem ali su morali započeti puno više jer je nemoguće da završiš sve u tako kratkom roku - jednostavno se gomile stvari nisu ni dotakli a da ne spominjem da je rasulo u većini Kantonalnih Javnih Preduzeća i Ministarstava ili da ništa ali baš ništa po pitanju zagađenja nisu uradili (vodosnadbijevanje je pod KJKP).

Evo glup primjer: Da li si vidio da se po ovoj suši zaljevaju sadnice drveća? Zapravo da li si to vidio u posljednje 3-4.godine - ovo je nešto što ne zahtijeva velike resurse a ni pamet a vidi se da se nešto radi?
Image

Logicno da se radi jos je lagano provjerljivo, al kad je u modi da se sve zivo pljuje samo da bi se pljuvalo onda :skoljka: :skoljka:
Haris.ba

#12958 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Pa sta znaci rijesiti sve probleme?

Moze li barem da kazu koliko kvarova imaju, koliko ljudi im fali, da ponude rjesenje. Niko ne trazi carobni stapic. Vec da se pokaze da se rjesava.

Koliko cijevi zamjenili, koliko se vode ustedilo da ne curi?
Moze li to.

Evo, sasvim konkretne stvari. Nema price o vrticima.

Redukcije zbog suse. Ok. Dta ce uraditi po tom pitanju osim uvesti redukcije? Hoce koji bazen zatvoriti? Hoce li autopraonicu?
Last edited by Haris.ba on 04/09/2024 14:43, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#12959 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 04/09/2024 14:40
VladaFBiH wrote: 04/09/2024 14:31

Vlast ne cini 1 covjek, pobogu, pa bez obzira na kojoj je poziciji.
ko je rekao da čini? Tadašnja šestorka je postavila premijera i zato sam ti ovo stavio - od tada imaju vlast u KS osim u periodu "petak 13"
VladaFBiH

#12960 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 04/09/2024 14:40

Image

Logicno da se radi jos je lagano provjerljivo, al kad je u modi da se sve zivo pljuje samo da bi se pljuvalo onda :skoljka: :skoljka:
hajde prošetaj gradom i pogledaj sadnice i zemlju oko njih - pusti se FB propagande. Ja znam da u mom naselju nisu niti jednom zalili sadnice ove godine jer svaki dan prolazim pored njih i gledam ih a da ne kažem da je dječije igralište prvi put očišćeno/oprano nakon 5.godina kada smo se žalili svima u kantonu
tramvajtrojka

#12961 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by tramvajtrojka »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 14:45

Image

hajde prošetaj gradom i pogledaj sadnice i zemlju oko njih - pusti se FB propagande. Ja znam da u mom naselju nisu niti jednom zalili sadnice ove godine jer svaki dan prolazim pored njih i gledam ih a da ne kažem da je dječije igralište prvi put očišćeno/oprano nakon 5.godina kada smo se žalili svima u kantonu
cuj fb propaganda prvi si ti rekao da nikad nisu zaljevali zadnje 3 godine, i za sve tvoje probleme u tvom naselju je odgovorna MZ javi se njima i njih smaraj dok ne poprave stanje, kad ja mogu svake godine u MZ uzeti vrecu soli za haustor moze svako riješiti samo treba znati ovlasti :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12962 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

jutros sam vidio zalijevajuz cvijece na pofalicima
a neki amateri drvece s bocama vode u vilsu
VladaFBiH

#12963 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 04/09/2024 14:49
VladaFBiH wrote: 04/09/2024 14:45

Image

cuj fb propaganda prvi si ti rekao da nikad nisu zaljevali zadnje 3 godine, i za sve tvoje probleme u tvom naselju je odgovorna MZ javi se njima i njih smaraj dok ne poprave stanje, kad ja mogu svake godine u MZ uzeti vrecu soli za haustor moze svako riješiti samo treba znati ovlasti :thumbup:
MZ nije odgovorna za sadnice koje sadi PARK već PARK koji je znao saditi sadnice u sred ljeta da bi se vidjelo da rade (neposredno nakon što su došli novi direktori) koje su se naravno osušile. btw. ovo su slike od prije 2 dana pa se nadam da su počeli da ih zaljevaju ako je nešto ostalo živo od sadnica a na kraju krajeva bolje ikad nego nikad

Za mene je ovo eod. ako hoćeš dalje idemo na temu o KJKP Park pa ćemo tamo da šupljiramo
Dozer

#12964 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: 04/09/2024 14:42

Moze li barem da kazu koliko kvarova imaju, koliko ljudi im fali, da ponude rjesenje. Niko ne trazi carobni stapic. Vec da se pokaze da se rjesava.

Moze li to.

Redukcije zbog suse. Ok. Dta ce uraditi po tom pitanju osim uvesti redukcije? Hoce koji bazen zatvoriti? Hoce li autopraonicu?
Sva pitanja stoje, sve ok. Ali, dio tih pitanja je za rukovodstvo ViK-a, a dio za vlast.

Ja bih to formulisao ovako - sta je menadzment ViK-a uradio po pitanju saniranja gubitaka na mrezi, kao i na naplati potrazivanja od gradjana i pravnih lica?
A onda i - koliko je menadzment ViK-a podnio tuzbi za nenaplacena potrazivanja, i koliko je takvih potrosaca iskljucio s mreze?
Te - sta je menadzment ViK-a trazio od Vlade KS po pitanju investiranja u nove vodozahvatne projekte, jer je Vlada KS jedina nadlezna za odobravanje ovakvih projekata?

Dakle, ne moze se sva odgovornost prebacivati na vlast, posto sistem naprosto ne funkcionise tako. Najodgovorniji u svemu ovome je na prvom mjestu ViK, koji je, kao strucno tijelo, obavezan predloziti sve sto je u domenu njegovog posla, pa tek onda na red dolazi vlast koja sve to treba odobriti, a i finansirati, jer ViK sam nema sredstva za takve projekte.
last mohicans

#12965 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by last mohicans »

Ne zaljevaju se sadnice, ne interesuje me ko ih je zasadio, a ko ih treba zaljevati. Na čvili su se skoro sve osušile, tuga me uhvatila da sam htio iz kanistera da ih zaljevam.
VladaFBiH

#12966 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 04/09/2024 14:54
Haris.ba wrote: 04/09/2024 14:42

Moze li to.

Sva pitanja stoje, sve ok. Ali, dio tih pitanja je za rukovodstvo ViK-a, a dio za vlast.

Ja bih to formulisao ovako - sta je menadzment ViK-a uradio po pitanju saniranja gubitaka na mrezi, kao i na naplati potrazivanja od gradjana i pravnih lica?
A onda i - koliko je menadzment ViK-a podnio tuzbi za nenaplacena potrazivanja, i koliko je takvih potrosaca iskljucio s mreze?
Te - sta je menadzment ViK-a trazio od Vlade KS po pitanju investiranja u nove vodozahvatne projekte, jer je Vlada KS jedina nadlezna za odobravanje ovakvih projekata?

Dakle, ne moze se sva odgovornost prebacivati na vlast, posto sistem naprosto ne funkcionise tako. Najodgovorniji u svemu ovome je na prvom mjestu ViK, koji je, kao strucno tijelo, obavezan predloziti sve sto je u domenu njegovog posla, pa tek onda na red dolazi vlast koja sve to treba odobriti, a i finansirati, jer ViK sam nema sredstva za takve projekte.
to stoji ali je upravo ta vlast postavila menadžement i nadzorni odbor tako da je direktno uključena u probleme i nerad. Svi znamo da je to stranački plijen i da se tamo ne može prismrditi bez stranke što vlastodršci ni ne kriju. Ako je već tako onda preuzmi i odgovornost za loše rezultate svojih namještenika.
VladaFBiH

#12967 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 04/09/2024 15:02 Ne zaljevaju se sadnice, ne interesuje me ko ih je zasadio, a ko ih treba zaljevati. Na čvili su se skoro sve osušile, tuga me uhvatila da sam htio iz kanistera da ih zaljevam.
Ma zalijevaju - objavili na FB stranici PARK-a... samo mi to ne vidimo. Valjda treba da vjerujemo onome što pričaju a ne svojom očima.
Last edited by VladaFBiH on 04/09/2024 15:07, edited 1 time in total.
Haris.ba

#12968 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 15:04 to stoji ali je upravo ta vlast postavila menadžement i nadzorni odbor tako da je direktno uključena u probleme i nerad. Svi znamo da je to stranački plijen i da se tamo ne može prismrditi bez stranke što vlastodršci ni ne kriju. Ako je već tako onda preuzmi i odgovornost za loše rezultate svojih namještenika.
Hocemo opet da postavljamo izjavu Dine kako ce ici po fakuktetima, firmama, da trazi najbolje kandidate bez obzira na stranacku pripadnost? :D

Na kraju smo zavrsili sa tim zasvira li gajger na tebe.

Ponavljam, pozdravljam sto ce maknuti ovog direktora. Ali, jesu li nasli dobru zamjenu?
Dozer

#12969 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote: 04/09/2024 15:04
to stoji ali je upravo ta vlast postavila menadžement i nadzorni odbor tako da je direktno uključena u probleme i nerad. Svi znamo da je to stranački plijen i da se tamo ne može prismrditi bez stranke što vlastodršci ni ne kriju. Ako je već tako onda preuzmi i odgovornost za loše rezultate svojih namještenika.
I to je tacno. Sve je to klasicna uzrocno-posljedicna zajebancija, i svi to znamo.
Ali, ako cemo gledati ispravno, onda je menadzment ViK-a, bez obzira ko ga je postavio, na celu odgovornosti.

Vlada bi, u ovom slucaju, trebala od tog menadzmenta traziti detaljan izvjestaj o radu, sto ukljucuje detalje o problemima, potrebama, tekucim poslovima, planovima i strategjama poboljsanja (ovo je menadzment trebao dostaviti Vladi vec u prvih 30 dana od stupanja na funkcije, a sad bi isao novi), nakon cega Vlada procjenjuje da li je menadzmenti ispunio ocekivanja i da li zasluzuje da nastavi rad, ili ce biti smijenjen.

Bar bi kod mene to bilo ovako, i to svake godine, a mandat menadzmenta ne bi mogao biti duzi od dvije godine, s mogucnoscu produzenja u skladu s rezultatima.
drndalo

#12970 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drndalo »

Kad je iko prijavio vidljiv kvar na mrezi Vodovodu?

Ja maloprije. Prije toga lani. Jednom i preklani...
Truba

#12971 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

ja sam prije prijavljivao i kažu mi hvala ali već su javili
čekamo dijelove

prestao sam javljati uvijek bude popravljeno
nekad odmah ako je prvi prioritet
nekad za 2 godine kad dobiju dijelove
ne morate ih zvati svaki dan
nećete ubrzat

desetljeća zapošljavanja administracije dok radnika kao u svakoj firmi malo
VladaFBiH

#12972 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

drndalo wrote: 05/09/2024 11:00 Kad je iko prijavio vidljiv kvar na mrezi Vodovodu?

Ja maloprije. Prije toga lani. Jednom i preklani...
u posljednjih 3 godine nekoliko puta a ove godine 2x - prvi put im je trebalo preko mjesec da izađu na teren i još skoro dva da poprave kvar a drugi put (opet isti kvar) izašli i otklonili u roku mjesec i pol - voda već dva mjeseca ne curi.

Uglavnom toliko je vode isticalo da obližnji šaht nije mogao da sve "prihvati" tako da smo ispred imali doslovno jezero veličine nekin 150-200m2 i dubine do 30tak cm.

Napominjem da je pored mene isti kvar prijavljivalo još barem 5 osoba iz 4 različite firme (bili smo u međusobnoj komunikaciji)
Truba

#12973 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

u pjetonu od marta curi u sahtu

ona glavna cijev izmedju brajlovica i ildiže preko mosta je curila mjesecima

previše adminsitracije = žena

nažalost tako je ne možeš ih prešalčtat ni da kombi vozaju a kamoli nosaju opremu
Capajebo

#12974 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Capajebo »

Kao i svako drugo KJKP, administracija je svrha sama sebi, i godinama sabotira sve radnike koji aktivno doprinose radu preduzeca.
VladaFBiH

#12975 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 05/09/2024 15:31 u pjetonu od marta curi u sahtu

ona glavna cijev izmedju brajlovica i ildiže preko mosta je curila mjesecima

previše adminsitracije = žena

nažalost tako je ne možeš ih prešalčtat ni da kombi vozaju a kamoli nosaju opremu
zašto? smatraš da žene nisu ravnopravne s muškarcima? misliš da postoje muški i ženski poslovi?
Post Reply