Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

izbjeglica_iz_besmisla

#25101 Re: Sarajevo Construction

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pa nije skroz tacno ovo da nema fokusa na saobracajnice. Radi se raskrsnica kod bulevara i kruzni u Boljakovom i rekonstruise obala. Plus tunel ispod kobilje.

Jeste da sve to rade kilavo, mozda bas zbog fokusa na druge stvari kao sto.kazes, ali vrte ponesto - pa da imaju sta pokazati i na tom planu pred izbore :mrgreen:
Haris.ba

#25102 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 04/09/2024 06:48 Pa nije skroz tacno ovo da nema fokusa na saobracajnice. Radi se raskrsnica kod bulevara i kruzni u Boljakovom i rekonstruise obala. Plus tunel ispod kobilje.

Jeste da sve to rade kilavo, mozda bas zbog fokusa na druge stvari kao sto.kazes, ali vrte ponesto - pa da imaju sta pokazati i na tom planu pred izbore :mrgreen:
Cuj fokus na saobracajnice....

Koliko se radi ta raskrsnica kod Bulevara? Koliko je probijen rok (jun 2023.potpisan ugovor, rok 90 dana)?
Telilo se da je problem vik i zamjena cijevi, evo konacno poslije toliko vremena to zavrsili, i sta sad?

Kruzni u Boljakovom? Pricas o projektu koji je zapoceo prije 6 godina? Treba li detaljisati?

Tunel na prvoj? Tunel iz nista u nista. Jeste to ogroman projekat. I trajace. Ali, zar nisu mogli barem novu raskrsnicu i izmjestiti Alipasinu po projektu? Ima li barem naznaka sa strane Hotonja da se ista radi da ne bude standardna prica. Ministar na otvaranju tunela koji ce stajati godinama i nece se moci koristiti?

Rekonstrukcija obale? Jesi upratio fijasko za "zavrsetkom" dionice pred sff? Rekli popraviti nakon - eno jos nisu popravili, niti ce izgleda popraviti.

Nemoj vise fokusa na saobracajnice molim te.
BadBoy

#25103 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: 04/09/2024 00:34 Trojka otkako je dosla na vlast, ocigledno se posvetila stvarima koje su bile dugo zapostavljene za vrijeme vladavine SDA, a to su javni prijevoz te kultura i obrazovanje. U drugu ruku su skoro u potpunosti zapostavili izgradnju saobracajnica i slicno.

Ali nevjerovatan skok u polju kulture i obrazovanja

- kamen temeljac za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi zajedno sa restauracijom fasade Historijskog muzeja
- pocetak izgradnje muzeja Mersad Berber
- izgradnja Univerzitetske biblioteke
- kamen temeljac za Osnovnu skolu na Stupu
- rekonstrukcija vrtica na Pofalicima
- tender za rekonstrukciju vrtica u Luzanima

Vjerovatno ima stvari koje nisam dodao, ali ovo je zaista veliki iskorak, za godine stagnacije. Mislim gradile su se osnovne skole, rekonstruisala su se obdanista i gradila su se igralista, ali zaista malo je bilo ucinjeno za kulturne ustanove.
Fokusirali se na pogrešnu stvar kad je u pitanju ovaj narod.
izbjeglica_iz_besmisla

#25104 Re: Sarajevo Construction

Pa i napisao sam da kilavo rade. Ja naginjem na trojkasku strane al nisam bot da ne vidim da je to tanko. Vjerovatno malo pomalo kapaju da nadodju pred ove i sljedece izbore.

Ali nije da se ne radi nikako, to samo htjedoh reci. Al slozit cu se da je i njima vjerovatno plan vise da izgleda da se radi, iako efektivno rezultata jos nece biti. A pare odose na javni saobracaj, i ove ostale stvari koje su 30 godina stajale.
Cossack

#25105 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 04/09/2024 08:54 Pa i napisao sam da kilavo rade. Ja naginjem na trojkasku strane al nisam bot da ne vidim da je to tanko. Vjerovatno malo pomalo kapaju da nadodju pred ove i sljedece izbore.

Ali nije da se ne radi nikako, to samo htjedoh reci. Al slozit cu se da je i njima vjerovatno plan vise da izgleda da se radi, iako efektivno rezultata jos nece biti. A pare odose na javni saobracaj, i ove ostale stvari koje su 30 godina stajale.
Pruga ilidža-Hrasnica je bila samo mokri san zadnjih 50 godina a sljedeće godine će je imati. Toliko o tome da je zapostavljena infrastruktura.
Haris.ba

#25106 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Cossack wrote: 04/09/2024 09:18 Pruga ilidža-Hrasnica je bila samo mokri san zadnjih 50 godina a sljedeće godine će je imati. Toliko o tome da je zapostavljena infrastruktura.

Prica je o cestama. Tu su potanki. Javni saobracaj ok.

Lagalo se da ih sda blokira za mnoge projekte. Od ceste do aerodroma (Efendic dao papire, neko drugi nije) do nastavka juzne longitudinale (poslali zahtjev za urbanisticku bez projekta ceste).
So What!

#25107 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Cossack wrote: 04/09/2024 09:18Pruga ilidža-Hrasnica je bila samo mokri san zadnjih 50 godina a sljedeće godine će je imati. Toliko o tome da je zapostavljena infrastruktura.
Receno je da su unaprijedili javni prijevoz zajedno za kulturom i obrazovanjem, nesto sto od 'hippie koalicije' i ocekujem.

Mada bi trebali nakon sto ovo zavrse se uozbiljiti i na tom planu, jer pretanko je ovo na planu cestovnog saobracaja sto imaju.
So What!

#25108 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

BadBoy wrote: 04/09/2024 07:45
So What! wrote: 04/09/2024 00:34 Trojka otkako je dosla na vlast, ocigledno se posvetila stvarima koje su bile dugo zapostavljene za vrijeme vladavine SDA, a to su javni prijevoz te kultura i obrazovanje. U drugu ruku su skoro u potpunosti zapostavili izgradnju saobracajnica i slicno.

- kamen temeljac za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi zajedno sa restauracijom fasade Historijskog muzeja

Vjerovatno ima stvari koje nisam dodao, ali ovo je zaista veliki iskorak, za godine stagnacije. Mislim gradile su se osnovne skole, rekonstruisala su se obdanista i gradila su se igralista, ali zaista malo je bilo ucinjeno za kulturne ustanove.
Globalno u BiH, definitivno bi bio fail se fokusirati samo na projekte iz oblasti obrazovanja i kulture i recimo unaprijedjenja putnickog zeljeznickog saobracaja npr. ali mislim da u Sarajevu postoji ipak kriticna masa koja cijeni pomake na ovom polju.

Ja to gledam ovako, SDA-ovci, ne izlaze iz automobila i velika vjerovatnoca da se ljudi iz vrha te stranke decenijama nisu vozili javnim prijevozom i da zaista pojma nemaju sta je to. Iz tog razloga unaprijedjenje cestovnog saobracaja su vidjeli kao jedino vrijedno, a o kulturi da ne pricamo. Iako u toj stranci ima ljudi koji se bave ozbiljnom umjetnoscu Ahmed Imamovic, Ivica Saric, Emir Hadzihafizbegovic pa i Faruk Kapidzic, ipak nisu bili dovoljni da poguraju neke ozbiljnije projekte.

Dok recimo ovi iz Trojke, iako ne nuzno NIP-ovci su dobrim dijelom ljudi koji su studirali vani, koristili kvalitetan javni prijevoz, vjerovatno posjecivali biblioteke, muzeje i vjerovatno se pitali zasto mi to u Sarajevu nemamo.

SDA nas je ocigledno lagala sve ove godine da ne mogu unaprijediti javni transport, a opet mislim da nas ovi malo vise lazu da ne mogu rijesiti probleme sa imovinsko-pravnim odnosima.
izbjeglica_iz_besmisla

#25109 Re: Sarajevo Construction

So What! wrote: 04/09/2024 09:48 SDA nas je ocigledno lagala sve ove godine da ne mogu unaprijediti javni transport, a opet mislim da nas ovi malo vise lazu da ne mogu rijesiti probleme sa imovinsko-pravnim odnosima.
Ovo je zanimljiva opservacija, vjerovatno je i tacna. Primijeti se netransparentnost i smusenost recimo bas oko Juzne.

Moja pretpostavka je da kupuju vrijeme, jer para da na tom rade sigurno sad nemaju. Kad ih budu imali, sredit ce i papire i onda ce ici na sva zvona prica oko toga.
drug_profi

#25110 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mislim da će do oktobra 2026. imati da ponude cestu od Hotonja do Šipa kroz tunel KG.
I to će sveukupno biti priličan, priličan iskorak u odnosu na stanje koje su zatekli 2018.
Dakle povelika lista jako skupih projekata završenih.
BadBoy

#25111 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: 04/09/2024 09:48
BadBoy wrote: 04/09/2024 07:45

Globalno u BiH, definitivno bi bio fail se fokusirati samo na projekte iz oblasti obrazovanja i kulture i recimo unaprijedjenja putnickog zeljeznickog saobracaja npr. ali mislim da u Sarajevu postoji ipak kriticna masa koja cijeni pomake na ovom polju.

Ja to gledam ovako, SDA-ovci, ne izlaze iz automobila i velika vjerovatnoca da se ljudi iz vrha te stranke decenijama nisu vozili javnim prijevozom i da zaista pojma nemaju sta je to. Iz tog razloga unaprijedjenje cestovnog saobracaja su vidjeli kao jedino vrijedno, a o kulturi da ne pricamo. Iako u toj stranci ima ljudi koji se bave ozbiljnom umjetnoscu Ahmed Imamovic, Ivica Saric, Emir Hadzihafizbegovic pa i Faruk Kapidzic, ipak nisu bili dovoljni da poguraju neke ozbiljnije projekte.

Dok recimo ovi iz Trojke, iako ne nuzno NIP-ovci su dobrim dijelom ljudi koji su studirali vani, koristili kvalitetan javni prijevoz, vjerovatno posjecivali biblioteke, muzeje i vjerovatno se pitali zasto mi to u Sarajevu nemamo.

SDA nas je ocigledno lagala sve ove godine da ne mogu unaprijediti javni transport, a opet mislim da nas ovi malo vise lazu da ne mogu rijesiti probleme sa imovinsko-pravnim odnosima.
Meni je to vrlo zanimljivo pitanje. Recimo pozorišta i pozorišne predstave su redovno pune, dok su muzeji i galerije u pravilu prazni. Svejedno, mislim da je to u globalu baš mali procenat stanovništva pa čak i u Sarajevu.

Što se tiče cestogradnje, to su za nas svemirski projekti. Naša administracija jednostavno nije optimizovana za bržu realizaciju linijskih infrastrukturnih projekata i mislim da je to tako bez obzira ko bio na vlasti jer se ne mijenjaju ljudi po dubini.
Haris.ba

#25112 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 04/09/2024 11:47 Što se tiče cestogradnje, to su za nas svemirski projekti. Naša administracija jednostavno nije optimizovana za bržu realizaciju linijskih infrastrukturnih projekata i mislim da je to tako bez obzira ko bio na vlasti jer se ne mijenjaju ljudi po dubini
Pa nisu ljudi sa dna poslali zahtjev za urbanisticku za cestu bez projekta. To je uradio vrh te institucije.

Ne moze se pricati da sda nesto blokira, pa kad se makne sda - opet corak.

Evo, kako ce neki zagrizli sdaovac sabotirati projekat za koji dobije nalog da ga nacrta? Nece da ga nacrta?
BadBoy

#25113 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 04/09/2024 11:58
BadBoy wrote: 04/09/2024 11:47 Što se tiče cestogradnje, to su za nas svemirski projekti. Naša administracija jednostavno nije optimizovana za bržu realizaciju linijskih infrastrukturnih projekata i mislim da je to tako bez obzira ko bio na vlasti jer se ne mijenjaju ljudi po dubini
Pa nisu ljudi sa dna poslali zahtjev za urbanisticku za cestu bez projekta. To je uradio vrh te institucije.

Ne moze se pricati da sda nesto blokira, pa kad se makne sda - opet corak.

Evo, kako ce neki zagrizli sdaovac sabotirati projekat za koji dobije nalog da ga nacrta? Nece da ga nacrta?
Npr. jel načelnik u opštini lično radi na poslovima izdavanja dozvola ili ima službu koja to radi? Ko radi u tim službama?
Haris.ba

#25114 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 04/09/2024 12:03 Npr. jel načelnik u opštini lično radi na poslovima izdavanja dozvola ili ima službu koja to radi? Ko radi u tim službama?
Mozemo o konkretnim imenima. Nema potrebe uopceno. Svi nacelnici su imenovali svoje pomocnike koji su po poziciji sefovi sluzbi, sa ovlastenjem da potpisuju sve iz sluzbe. Na kraju, svaki nacelnik ima ovlast potpisati svaki dokument iz opcine (imaju neki izuzeci, ali nebitno za kontekst ove price).

Ko to nije u Zavodu za izgradnju nacrtao juzni? Zataskalo se.

Sto se na Ilidzi ne izdaje dozvola za cestu do aerodroma? Zataskalo se...
BadBoy

#25115 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 04/09/2024 12:06
BadBoy wrote: 04/09/2024 12:03 Npr. jel načelnik u opštini lično radi na poslovima izdavanja dozvola ili ima službu koja to radi? Ko radi u tim službama?
Mozemo o konkretnim imenima. Nema potrebe uopceno. Svi nacelnici su imenovali svoje pomocnike koji su po poziciji sefovi sluzbi, sa ovlastenjem da potpisuju sve iz sluzbe. Na kraju, svaki nacelnik ima ovlast potpisati svaki dokument iz opcine (imaju neki izuzeci, ali nebitno za kontekst ove price).
Svi načelnici smijenili sve državne službenike i doveli svoje? Nećemo se praviti naivni, ima hobotnica načina da opstruira puno stvari po dubini. Ne kažem da je to uvijek slučaj, naravno da ima nesposobnosti na sve strane, ali sistem koji se gradio 30+ godina itekako ima svoju inerciju.
Haris.ba

#25116 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 04/09/2024 12:09 Svi načelnici smijenili sve državne službenike i doveli svoje? Nećemo se praviti naivni, ima hobotnica načina da opstruira puno stvari po dubini. Ne kažem da je to uvijek slučaj, naravno da ima nesposobnosti na sve strane, ali sistem koji se gradio 30+ godina itekako ima svoju inerciju.
Da je jedna osoba opstuirala nesta - imas disciplinsku. Na kraju, postoji budzet, upravljas skupstinama - dovedes nove (sto se i radi).

Kazem ti - od glave smrdi riba.

Pitanje je jednostavno. Zasto je Zavod za izgradnju poslao zahtjev za urbanisticku za juznu bez projekta.

Nije normalno kriviti sda da te sabotira po vertikali vlasti, pa kad toga nema - onda izmisljati "unutrasnje neprijatelje". To je paranoja.
Jer svako se moze maknuti ko ne radi.
Samo treba volja.
BadBoy

#25117 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 04/09/2024 12:12
BadBoy wrote: 04/09/2024 12:09 Svi načelnici smijenili sve državne službenike i doveli svoje? Nećemo se praviti naivni, ima hobotnica načina da opstruira puno stvari po dubini. Ne kažem da je to uvijek slučaj, naravno da ima nesposobnosti na sve strane, ali sistem koji se gradio 30+ godina itekako ima svoju inerciju.
Da je jedna osoba opstuirala nesta - imas disciplinsku. Na kraju, postoji budzet, upravljas skupstinama - dovedes nove (sto se i radi).

Kazem ti - od glave smrdi riba.

Pitanje je jednostavno. Zasto je Zavod za izgradnju poslao zahtjev za urbanisticku za juznu bez projekta.

Nije normalno kriviti sda da te sabotira po vertikali vlasti, pa kad toga nema - onda izmisljati "unutrasnje neprijatelje". To je paranoja.
Jer svako se moze maknuti ko ne radi.
Samo treba volja.
U tom konkretnom slučaju ne znam šta se desilo, kažem ti propusta uvijek ima i svugdje može biti. A i to što znamo, znamo iz medijskih natpisa a svi znamo kako se natpisi pišu.

Ja govorim općenito da hobotnica ima načina da opstrurira i to radi vrlo dobro.
Thorgerson

#25118 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Pa evo i da su namjerno il nenamjerno to uradili, pa koliko treba uhljebima da to naprave i posalju kako treba.

Pa nije da se ne moze opet poslati i nacrti i projekti i sve.

Al to posalje vjerovatno papire, onda ovi u opstini to vijecaju godinu dana, vrate njima, onda ovi vijecaju godinu i tako prodje 5 godina i mi dobijemo vijest eto zasto nista nije uradjeno, falio jedan papir. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25119 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

/raspisan-javni-konkurs-za-idejno-rjesenje-buduce-zgrade-mup-a-kantona-sarajevo-u-ulici-kolodvorska

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/926522/ ... olodvorska

Opa
tramvajtrojka

#25120 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 04/09/2024 11:40 Mislim da će do oktobra 2026. imati da ponude cestu od Hotonja do Šipa kroz tunel KG.
I to će sveukupno biti priličan, priličan iskorak u odnosu na stanje koje su zatekli 2018.
nece ljudi da vide evo samo rekonstrukcija svih osnovnih škola, srednjih, fakulteta, domova zdravlja, en sad se radi osman nakas, ekonomski fakultet, jucer su poceli raditi fasadu na domu zdravlja saraj polje, pa mali milion vrtica sredjen sigurno ulozeno 80+ miliona u te namjene
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25121 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

da...ono ruglo od petar dokic se utopljava
So What!

#25122 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

tramvajtrojka wrote: 04/09/2024 14:46
drug_profi wrote: 04/09/2024 11:40 Mislim da će do oktobra 2026. imati da ponude cestu od Hotonja do Šipa kroz tunel KG.
nece ljudi da vide evo samo rekonstrukcija svih osnovnih škola, srednjih, fakulteta, domova zdravlja, en sad se radi osman nakas, ekonomski fakultet, jucer su poceli raditi fasadu na domu zdravlja saraj polje, pa mali milion vrtica sredjen sigurno ulozeno 80+ miliona u te namjene
Sve se to racuna, samo kazem da su stali sa cestogradnjom. Tunel Kobilja Glava i kada zavrse vjerovatno nece imati u upotrebi jer ne mogu rijesiti IPO kod spoja s Alipasinom.

O ostaku I trasnverzale kao i Juzne i Sjeverne, Nulte, suvisno je pricati. Na juznoj jedini pomak, sto su napokon, uspjeli ukloniti stovariste gradjevinsko materijala, pa ce vjerovatno uspjeti dovuci kruzni tok na spoju sa ulicom Hamdije Cemerlica.
nekome

#25123 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

pih sta su oni uradili... nista vala nemaju nikakvih rezulatata iza sebe... sta mi imamo od ovog kopanja ovolkog vala...
malo kao prugu radili, eto one sve prelaze uradili jes da se saobracaj malo ubrzao pa ne moras smanjiti brzinu na 5kmh da predjes raskrsnicu, ali eto nista posebno, te onda nisam se vozao tramvajem ne znam kako je na novoj prugi ali eto kao neke nove tramvaje i trolejbuse nista vala... evo sace i ovaj kruzni kod boljakova ali nikako da ga zavrse vala nevalja, te onda taj tunel od igdje do nigdje jes ako se probije bit ce lakse dalje ali sta i da se probije sta imaju sa tim... nista vala... te ono raskopali do hrasnice, sta i da postave tramvaj do hrasnice, samo ce kvadrat biti skuplji, jes da su radili i dz bijedica ali samo su podigli cijene kvadrata i ubrzali saobracaj, sad su raskopali gore u gradu i sad hoce kao adaptivno upravljanjem saobracanjem, jos ako se sjete kamere da postave, kako ce se auta trkat navecer? ja samo to pitam? nikakvih oni mjeritelja i pokazatelja nemaju da se nesto ubrzalo prije poslije, kazem to malo oko pruge i sta jos... nista... bolje da nisu nista ni radili
Last edited by nekome on 04/09/2024 15:46, edited 1 time in total.
drug_profi

#25124 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

So What! wrote: 04/09/2024 15:20 Sve se to racuna, samo kazem da su stali sa cestogradnjom. Tunel Kobilja Glava i kada zavrse vjerovatno nece imati u upotrebi jer ne mogu rijesiti IPO kod spoja s Alipasinom.
Ne znam na šta misliš. Kompletno sve do sadašnje ulice Alipašina je državno. Ispred BiMga i iza BiMga
So What!

#25125 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote: 04/09/2024 15:45Ne znam na šta misliš. Kompletno sve do sadašnje ulice Alipašina je državno. Ispred BiMga i iza BiMga
Izgradnja kruznog toka na Sipu je zaustavljena zbog IPO. Tu oko benzinske neki je problem.
Post Reply