Štrajk prosvjetih radnika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#476 Re: Štrajk prosvjetih radnika
iskreno nek dovode migrante nek predaju
matematika je svuda ista i fizika
jezik nije bitan
matematika je svuda ista i fizika
jezik nije bitan
-
suspect_zero
#477 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Prvi put čujem za ovo?shape of despair wrote: ↑21/08/2024 09:35 Je li štrajk počinje 02.09 i traje sedmicu, odnosno škola se pomjera za 09.09.2024
- Truba
#478 Re: Štrajk prosvjetih radnika
citat s druge teme
ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/08/2024 13:58 Ali kad ti čistačica dođe i kaže da neće očistiti učionicu i onda ti kao diplomirani profesor moraš krpu u ruku i čisti da ne sjediš u pesinluku. I nije ni to problem, al' onda mi daj i njen dio plate, a nju nabij nogom. Ako se direktoru požališ na istu, poslije ti još pljuje po učionici, samo što se ne posere na sred. Znači jebe te direktor, jebe te domar, jebe te čistačica. I onda kaže odoše nam svi ljudi.![]()
- ZoomZoomKiwi
#479 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Da upravo tako.Truba wrote: ↑21/08/2024 14:02 citat s druge teme
ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/08/2024 13:58 Ali kad ti čistačica dođe i kaže da neće očistiti učionicu i onda ti kao diplomirani profesor moraš krpu u ruku i čisti da ne sjediš u pesinluku. I nije ni to problem, al' onda mi daj i njen dio plate, a nju nabij nogom. Ako se direktoru požališ na istu, poslije ti još pljuje po učionici, samo što se ne posere na sred. Znači jebe te direktor, jebe te domar, jebe te čistačica. I onda kaže odoše nam svi ljudi.![]()
Moram samo da napomenem, da svi ti što se tako "uhvatio boga za muda" ponašaju, znači misle da su nedodirljivi, svi odreda od portira, čistačice, direktora, i drugih učitelja i profesora, svi su odreda (u ZDK) SDA kadar. Pretpostavljam da je u HNK ista priča sa HDZ.
Znači, ako je dobio posao preko štele onda je ohol i bahat uz to, i najčešće uopće ne radi svoj posao kako treba.
Takvih u svakoj školi ima više od 50%
-
menekse1992
#480 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Da. Znaci ista je priča u svim školama. Btw, čistačice inače ocjenjuju rad profesora jer nerijetko stoje ispred kabineta i slušaju kako profesori drže casove. Čujem i price kako nastavnici nakon nastave ciste kabinete da se čistačice ne bi žalile upravi na prljave učionice.Truba wrote: ↑21/08/2024 14:02 citat s druge teme
- ZoomZoomKiwi
#481 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ne znam za to, ali znam da ako se kao profesor upravi požališ na nečistoću radnog mjesta, ili nedovoljnu zagrijanost u školama gdje se loži, ili budeš totalno izignorisan, ili dobiješ kontraefekat sa još gorim uslovima. To je u većini slučajeva, ima i izuzetaka, a to je najčešće kada je u pitanju da je i upravi više dopizdio neki radnik i kad nisi prvi koji se na istog žali, rijetkost, ali desi se i to.
Samo da svi rade svoj posao kako treba, i čistač, i učitelj, i direktor, i policajac, i sudija, i tužilac, kako bi sistem profunkcionisao i gdje bi nam kraj bio.
Problem je kad neko kome se ne radi ne samo njegov, nego bilo kakav posao, dobio je posao preko partije/štele, i onda hajd što ne radi ništa, još se i bahati.
Za normalne ljude koji vole svoj posao a prisiljeni su raditi u takvoj okolini je to nepresušan izvor stresa.
Na to dodaj da je u gradskim sredinama sve manji respekt prema učiteljima/profesorima, koji je skoro pa i nepostojeći danas, te da ih sistem ama baš nikako ne štiti, to je onda još jedan nepresušan izvor stresa.
Ljepota
Samo da svi rade svoj posao kako treba, i čistač, i učitelj, i direktor, i policajac, i sudija, i tužilac, kako bi sistem profunkcionisao i gdje bi nam kraj bio.
Problem je kad neko kome se ne radi ne samo njegov, nego bilo kakav posao, dobio je posao preko partije/štele, i onda hajd što ne radi ništa, još se i bahati.
Za normalne ljude koji vole svoj posao a prisiljeni su raditi u takvoj okolini je to nepresušan izvor stresa.
Na to dodaj da je u gradskim sredinama sve manji respekt prema učiteljima/profesorima, koji je skoro pa i nepostojeći danas, te da ih sistem ama baš nikako ne štiti, to je onda još jedan nepresušan izvor stresa.
Ljepota
- skupljac_zeljeza
#482 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Baš me zanima šta će pokazati istražne radnje. Smrdi na neku nepravilnost. Domaru pao mrak na oči.
Nadležni su se obratili nakon što su danas u srednjoj školi u Sanskom Mostu ubijene tri osobe - direktor škole Nijaz Halilović, profesorica engleskog jezika Gordana Midžan i školska sekretarica Nisveta Kljunić.
Premijer USK Nijaz Hušić je napomenuo da će se istražnim radnjama rasvijetliti okolnosti ubistva te je građanima poručio da ne trebaju biti uznemireni ako je to moguće.
Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović je izjavio da pokušavaju razumjeti, kako je naveo, kontekst ovog čina. Istakao je da ne postoji opravdanje za ovaj čin.
"Pozivam građane da ne uzimaju zakon u svoje ruke, i u nepravdi se moramo oslanjati na pravosudne institucije", poručio je.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240821098
- Haris.ba
#483 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Kako?
Vise mislim da je receno da se nesta kaze.
Vise mislim da je receno da se nesta kaze.
Ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija uvjerava da "policija sve drži pod kontrolom" te je konstatirao da će se morati institucionalno djelovati da se ovakve stvari ne bi više događale.
"Nećemo dopustiti da se ovako nešto ponovo dogodi", rekao je Habibija.
- Truba
#484 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Otkup pusaka i metkova

-
suspect_zero
#485 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Moguće da je liku prekipilo ali ovi to nikad priznati neće, pravdati će se da je uvijek bio drzak, bezobrazan, neuračunljiv .....ipak su se ovi školovali i bolje znaju.skupljac_zeljeza wrote: ↑21/08/2024 15:36 Baš me zanima šta će pokazati istražne radnje. Smrdi na neku nepravilnost. Domaru pao mrak na oči.
Nadležni su se obratili nakon što su danas u srednjoj školi u Sanskom Mostu ubijene tri osobe - direktor škole Nijaz Halilović, profesorica engleskog jezika Gordana Midžan i školska sekretarica Nisveta Kljunić.
Premijer USK Nijaz Hušić je napomenuo da će se istražnim radnjama rasvijetliti okolnosti ubistva te je građanima poručio da ne trebaju biti uznemireni ako je to moguće.
Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović je izjavio da pokušavaju razumjeti, kako je naveo, kontekst ovog čina. Istakao je da ne postoji opravdanje za ovaj čin.
"Pozivam građane da ne uzimaju zakon u svoje ruke, i u nepravdi se moramo oslanjati na pravosudne institucije", poručio je.
-
akcija007
#486 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Procitajte ovaj slucaj iz petog razreda Osnovne skole na Peljescu . Dijete je lokalnog mocnika koje je imalo tri jedinice na kraju godine . Pa se Inspekcijom svelo na dvije i otislo na popravni. Pa na popravnom nije polozilo , ide nova zalba pa sada ce mu organizovati dopunsku nastavu i opet polagati popravni.
1. Na kraju nastavne godine (21.6.) učenica 5. razreda ocijenjena je iz tri nastavna predmeta s nedovoljnom ocjenom; GEO, MAT i Hrvatski (HJ)
2. Roditelj 24. 6. ulaže žalbu na zaključnu ocjenu iz GEO te je učenici omogućeno polaganje pred Povjerenstvom u zakonskom roku. Učenica 26. 6. nije položila ispit pred povjerenstvom.
3. Roditelj piše pritužbu na rad učiteljice iz GEO te se žali na zaključnu ocjenu.
4. Rješenje prosvjetne inspekcije dobivamo 8.8. te nam se nalaže poništenje ocjene iz GEO radi propusta i nepravilnosti u radu učiteljice iz GEO.
Također, ali telefonski, inspektorica spominje i organiziranje dopunskog rada.
5. Nakon dobivenih odgovora iz MZOMa u kojima stoji kako zakonski nije moguće i dozvoljeno organizirati dopunski rad u kolovozu, na UV donosimo odluku o polaganju popravnih ispita iz ta dva predmeta 21. i 23. 8.
Ponavljam, prema naputku i objašnjenju dobivenom iz MZOMa.
6. Učenica izlazi na popravne ispite i nije zadovoljila ni na jednom od ta dva, 3/25 iz MAT i 16/40 iz HJ.
7. Učenica shodno svemu treba ponovno u peti razred.
Međutim, 28. 8. u kasnim poslijepodnevnim satima dobivam e-mail o inspekcijskom nadzoru dana 29. 8.
Inspektorica traži sve zapisnike s RV i UV, imenovanje Povjerenstava za ta dva ispita, objave na stranicama škole, e-mail obavijesti upućene roditelju učenice, također traži i odgovore koje sam dobila iz MZOMa. Sve sam joj dostavila. I sve odgovore i sve dopise.
A onda se zaustavlja na zapisnicima s popravnih ispita i njih studira iduća 2 sata svog boravka u školi. Veliki je problem ispao sto u zapisniku nedostaje matični broj učenice, ali i što oba zapisnika ne izgledaju isto. A onda se na kraju gđa inspektorica sjetila prijavnice. Kaže "Dajte mi prijavnicu za polaganje popravnog ispita!"
Odgovorih "Nemamo. Roditelj nije donio na protokol prijavnicu za polaganje poravnih ispita te ju mi nemamo."
I to je to! Razlog poništavanja popravnih ispita !
Inspektorica na licu mjesta donosi Rješenje kojim naređuje poništavanje nedovoljnih ocjena iz popravnih ispita iz HJ i MAT te također naređuje održavanje dopunskog rada iz ta dva nastavna predmeta. Moram priznati kako se u ovom današnjem Rješenju sve navedeno u njem 90% odnosi na nalaz AZOO za GEO, a tek dvije rečenice na popravne ispite iz HJ i MAT.
Na moje pitanje gdje učenicu upisujemo jer od ponedjeljka je nova školska godina, a nju učenica upisuje dopunskim radom iz HJ i MAT, nisam dobila odgovor. Postavljam drugo pitanje; kako će učenica pratiti prvi-drugi tjedan nastave jer je više nego očito kako dopunski rad neće završiti do 9. 9. kada počinje nova nastavna godina? Ni na to pitanje odgovora nije bilo. Kad sam postavila treće pitanje: "Kako će učitelji raditi i redovnu nastavu i dopunski rad?", gđa inspektorica mi odgovara da se obratim nadležim institucijama i da će komunikacija biti isključivo pisanim putem.
1. Na kraju nastavne godine (21.6.) učenica 5. razreda ocijenjena je iz tri nastavna predmeta s nedovoljnom ocjenom; GEO, MAT i Hrvatski (HJ)
2. Roditelj 24. 6. ulaže žalbu na zaključnu ocjenu iz GEO te je učenici omogućeno polaganje pred Povjerenstvom u zakonskom roku. Učenica 26. 6. nije položila ispit pred povjerenstvom.
3. Roditelj piše pritužbu na rad učiteljice iz GEO te se žali na zaključnu ocjenu.
4. Rješenje prosvjetne inspekcije dobivamo 8.8. te nam se nalaže poništenje ocjene iz GEO radi propusta i nepravilnosti u radu učiteljice iz GEO.
5. Nakon dobivenih odgovora iz MZOMa u kojima stoji kako zakonski nije moguće i dozvoljeno organizirati dopunski rad u kolovozu, na UV donosimo odluku o polaganju popravnih ispita iz ta dva predmeta 21. i 23. 8.
6. Učenica izlazi na popravne ispite i nije zadovoljila ni na jednom od ta dva, 3/25 iz MAT i 16/40 iz HJ.
Međutim, 28. 8. u kasnim poslijepodnevnim satima dobivam e-mail o inspekcijskom nadzoru dana 29. 8.
Inspektorica traži sve zapisnike s RV i UV, imenovanje Povjerenstava za ta dva ispita, objave na stranicama škole, e-mail obavijesti upućene roditelju učenice, također traži i odgovore koje sam dobila iz MZOMa. Sve sam joj dostavila. I sve odgovore i sve dopise.
A onda se zaustavlja na zapisnicima s popravnih ispita i njih studira iduća 2 sata svog boravka u školi. Veliki je problem ispao sto u zapisniku nedostaje matični broj učenice, ali i što oba zapisnika ne izgledaju isto. A onda se na kraju gđa inspektorica sjetila prijavnice. Kaže "Dajte mi prijavnicu za polaganje popravnog ispita!"
Odgovorih "Nemamo. Roditelj nije donio na protokol prijavnicu za polaganje poravnih ispita te ju mi nemamo."
Inspektorica na licu mjesta donosi Rješenje kojim naređuje poništavanje nedovoljnih ocjena iz popravnih ispita iz HJ i MAT te također naređuje održavanje dopunskog rada iz ta dva nastavna predmeta. Moram priznati kako se u ovom današnjem Rješenju sve navedeno u njem 90% odnosi na nalaz AZOO za GEO, a tek dvije rečenice na popravne ispite iz HJ i MAT.
Na moje pitanje gdje učenicu upisujemo jer od ponedjeljka je nova školska godina, a nju učenica upisuje dopunskim radom iz HJ i MAT, nisam dobila odgovor. Postavljam drugo pitanje; kako će učenica pratiti prvi-drugi tjedan nastave jer je više nego očito kako dopunski rad neće završiti do 9. 9. kada počinje nova nastavna godina? Ni na to pitanje odgovora nije bilo. Kad sam postavila treće pitanje: "Kako će učitelji raditi i redovnu nastavu i dopunski rad?", gđa inspektorica mi odgovara da se obratim nadležim institucijama i da će komunikacija biti isključivo pisanim putem.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#487 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Das joj prolaznu ocjenu i ides rahat na godisnji. Ovako te izmaltretiraju, naprave budalom i mozes biti sretan da ti ne dodje neko sa pistoljem u zbornicu.
U ovom nasem "sistemu".
U ovom nasem "sistemu".
- Truba
#488 Re: Štrajk prosvjetih radnika
ko zna zna
ko ne zna 2
ili da se 3 kolega zakunu da nece popustiti onda ide jovo nanovo
gledat iste face sljedece godine
ko ne zna 2
ili da se 3 kolega zakunu da nece popustiti onda ide jovo nanovo
gledat iste face sljedece godine
Last edited by Truba on 03/09/2024 09:31, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#489 Re: Štrajk prosvjetih radnika
E znam da je tebi tesko, ali ja sam se bas nasmijaoakcija007 wrote: ↑31/08/2024 18:46SpoilerShowProcitajte ovaj slucaj iz petog razreda Osnovne skole na Peljescu . Dijete je lokalnog mocnika koje je imalo tri jedinice na kraju godine . Pa se Inspekcijom svelo na dvije i otislo na popravni. Pa na popravnom nije polozilo , ide nova zalba pa sada ce mu organizovati dopunsku nastavu i opet polagati popravni.
- JohnnyS
#490 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Dan te jebo, peti osnovne, pa tri jedinice. I to u seoskoj školi na Pelješcu, to znači da bi u gradu u školi ih imala bar šest.
- Truba
#491 Re: Štrajk prosvjetih radnika
kod mene u kočerinu 1993. ljudi imali 13 kečeva i dvicu iz tjelesnog
- tramvajtrojka
#492 Re: Štrajk prosvjetih radnika
-
SuperHans
#493 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ova hota nije normalna fakat. Kakve su ovo promjene koje ničemu ne služe. Slažem se sa sivrom sad hiljadu posto iako je i on jedan gmaz. Nastavnici se totalnu uništavaju i pretvaraju u obične pisare. Valja je gledat još dvije godine
- Laplace
#494 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nije do uprave nego do ministarstva - Ministarstvoi neće da plaća prekovremeno.menekse1992 wrote: ↑20/08/2024 18:43Neka se dobro zapitaju zašto je to tako i zašto ljudi odbijaju zamjene. Prema nastavnicima se uprava škola ponaša kao prema prosjacima i gradjanima drugog reda. Prihvatim zamjenu, pošteno i časno radim posao da opravdam povjerenje direktora. Ulazi mi na čas sa napravljenim rasporedom i govori da od sutra mijenjam još jednu kolegicu, dakle radim duplu smjenu. Odradim jedan dan, izlazim u susret. Pitam da li ću dobiti kakvo rješenje da mijenjam i drugu kolegicu i da li će mi to biti plaćeno jer je to prekovremeni rad. Dobijam odgovor da toga nema u prosvjeti i da je to “moba” i da mi neće platiti. Hvala, doviđenja i prijatno! Dabogda nikad nikog ne našli da radi u školi.
Btw, promijenio sam mnogo škola i uprava i nijedna se prema meni nije tako odnosila.
Ljudi neće raditi u prosvjeti jer je osnovna plata ispod federalnog prosjeka (bar u ZDK, a Šatorović se hvali da su u tom kantonu najviše plate prosvjetnih radnika). Još svako malo uvode inovacije koje posao nastavnika čine još neprivlačnijim. Sad su uveli "genijalnu inovaciju" koja ti de facto ne da da učeniku smajiš vladanje, ma šta on uradio.
- Laplace
#495 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Rat između Sivre i ministrice.
- Laplace
#496 Re: Štrajk prosvjetih radnika
I neće im imati ko raditi EMIS i eDnevnik, jer to Ministarstvo ili neće da plati ili plaća neku siću. A tu je posla preko glave.menekse1992 wrote: ↑20/08/2024 20:56 I moram još ovo da napomenem. Vidim po grupama se aktivno traže nastavnici za ovu školsku godinu, kao na pijaci: ima li ko da bi radio…. I da, još se niko nije javio. Došlo je vrijeme da će bukvalno na ulici hvatati ljude samo da udju u razred. I uprava, i roditelji, na čelu su Ministarstvom su kumovali tome. Tražili ste,
Dobili ste. Od 01.09. nećete imati nastavnike matematike, informatike, fizike i ostalih predmeta.
- Laplace
#497 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ja, nažalost, znam. Lik sa skoro 60 godina, koji nema danas radnog staža igdje, prvi na rang listi i sad "radi".menekse1992 wrote: ↑21/08/2024 09:20Da znaš kakvi su ti koji hoće da se uvale u škole ne bi se radovao![]()
- Laplace
#498 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ovo plavo je glupost. Otac je u bivšoj Jugoslaviji radio u prosvjeti a da nikad nije bio član Komunističke partije, a i u BIH nikad nije bio član ni SDA niti bilo koje druge stranke. A što se muljanja sa boračkim kategorijama tiče, one ne samo da imaju apsolutnu prednost (apsurd obzirom na posao koji trebaju raditi) nego se čini da sad ima više demobilisanih boraca nego aktivnih boraca tokom rata '92-'95.skupljac_zeljeza wrote: ↑21/08/2024 09:55Nekada si morao biti član partije da budeš prosvjetar, a i danas. Stranke postavljaju direktore i traže od njih da na konkursima štimaju 'svojima', a eto onda mogu i ženama i svastikama, snahama i sestrićima. Upravo sada traju ti konkursi i velika je ogorčenost ljudi po grupama na FB kako se mulja potvrdama boračkih kategorija, zapošljava penzionere.... nekada se postavi direktorica sa samo 5 godina staža da traje u vrijeme konkursa da obavi prljavi posao i onda je se povlači. Diplome mogu biti iz nekog sela u Vojvodini, sa Slobomira, nekakvog pedagoškog iz Brčkog koga je nedavno Klix prozivao, sa Kalosa itd... Inspektori izlaze na teren samo po prijavi, ako kolega kolegu prijavi, a pošto se kod nas obrazovanje uređuje na kantonalnom nivou to je sve uvezano kao crijeva. Uvijek se pronađe neki rođak ili tetak pa inspektor ode kući sa gajbom jagoda ili dvije flaše domaće. Svaki pokušaj traženja pravde pred sudom traje godinama pa je isplatnije razguliti za Njemačku.menekse1992 wrote: ↑21/08/2024 09:32
Očekuje se da imaju neku opstu kulturu, stav i znanje. Takve ste otjerali prvenstveno vi, roditelji, na čelu sa poglavarom.![]()
- Laplace
#499 Re: Štrajk prosvjetih radnika
I opet o nepostojećem mobingu. Taj domar je uhlljeb, koji u radno vrijeme visi u svom butiku a plata redovno liježe na tekući račun. Kad je novi direktor pokušao da ga natjera da radi posao za koji je plaćen, on uzeo pušku i ubio ga.skupljac_zeljeza wrote: ↑21/08/2024 15:36 Baš me zanima šta će pokazati istražne radnje. Smrdi na neku nepravilnost. Domaru pao mrak na oči.
- skupljac_zeljeza
#500 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ne može se reći da je bio mali procenat izuzetaka koji nisu morali po Konkusrsu biti "moralno politički podobni". To je važilo i za novinare i još neke profesije.