Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#576 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

SuperHans wrote: 28/08/2024 13:28 Progoni kršćana u Rimu nisu bili zbog njihove vjere nego jer nisu htjeli učestvovati u carskom kultu. Znači proganjalo ih se zbog nekog vida veleizdaje jer nisu štovali cara. Kasnije Konstanntin sa Licinijem 313. donosi Milanski edikt gdje se kršćanima daje jednak status, a još kasnije krajem 4. stoljeća car Teodozije proglašava kršćanstvo državnom religijom i stara vjerovanja se počinju polahko zabranjivati. Zanimljivo je da je Rim tek treća država koja je kršćanstvo proglasila državnom vjerom, prve su to uradile Armenija i Gruzija tada Iberija :-D
zanimljiva je veza kršćanstva i nacije
neki bi rekli nacionalizma
tamo gdje nema nacionalizma kršćanstvo propada... redom sve arapske države imale su kršćane i više ih nemaju od indokine do giblatara
s druge strane gdje se kršćanstvo poveže s nacijom pa eto recimo i armenija a danas poljska npr i hrvatska
pa i srbija... tu opstaje

dakle nebesko bez zemaljskog ne može funkcionirati

kako odrediti dobru dozu nebeskog i zemaljskog kršćanstva da ne dođe do zločina nad ideološkim neprijateljima ili nad kršćanima teško je odrediti

danas je sukus priče sa su kršćani svjetlo svijeta i sol zemlje... dakle nije bitan broj jer juha bez vegete nije ukusna :D

sotonska knjiga ako koga zanima pisanja komunjare koji je živio 100 godina o kršćanstvu
pamflet i plagijat :D
Image
teodati

#577 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 26/08/2024 10:24
teodati wrote: 25/08/2024 12:40
I praznina posjeduje veličinu, može biti konačne veličine ali i beskonačne, što je tu nerazumljivo, jel?
Pa eto...ako procitas svoju izjavu, onda je sve nerazumljivo, jel'? :lol:
Kako nesto "beskonacno" moze imati "velicinu"? :lol:
Mozda je razumljivo tebi jer tvoja inteligencija prevazilazi ljudske domete, ali nama obicnim smrtnicima treba malo "plastificirati".
I o dimenzijama prostor-vremena govorim, koje su sve beskonačne, različite jedne od drugih, ali svaka ima svemir kao što je ovaj naš, i inteligentni život, dakako.
Za inteligentni zivot se slazem, ostalo je diskutabilno jer mi zapravo jos uvijek o tome nemamo pojma, nego samo nagadjamo.
O tome se može razgovarati ovdje na filozofiji, na temi "teorija svega", mnogi će morati početi daleko "naprednije" razmišljati, ako zbilja žele nešto znati, eto.
teodati

#578 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 26/08/2024 10:29
teodati wrote: 25/08/2024 12:43
Dozer wrote: 18/06/2024 13:49
Tacno. Ali, to naprosto mora biti tako jer su te knjige pisane u vrijeme kada ljudi nisu imali znanje da objasne mnoge stvari, ali jesu imali znanje da ono sto ne znaju prikazu opisno na intrigantan i mistican nacin, dajuci svemu tome neku natprirodnu notu (bog) kojom se zapravo "objasnjava" sve sto tada nisu stvarno mogli i znali objasniti.
Imali ljudi neko znanje ili ne, kakve to veze ima ako neka Starija Inteligentna Sila odluči doći u kontakt s nama ljudima, kako je to učinio Jahve, jel?

Nikakve.

Dapače! 8-)
Ljudi su oduvijek bili, a i danas su skloni izmisljanju,tumacenju i mastanju, a nerijetko svoje licne izmisljotine i zakljucke o necemu reflektuju na svoje okruzenje. Od toga koliko je ko sposoban prezentovati i ubijediti svoje okruzenje u nesto, zavisi i koliko ce sljedbenika imati. I to nije tako samo u religijama, nego u svemu. Oduvijek.
E, isto tako je i tvoj Jahve. Mozda jeste bio daleko napredniji vanzemaljac, a mozda je samo imao dobru pricu u dato vrijeme. Kao i svi ostali "poslanici" prije i poslije njega.
A mozda je i sve izmisljeno, jer poznato je da Isus nikad nije napisao ni slovo o hriscanstvu, da je bio Jevrej, da se politicki borio protiv Rimljana koji su ga zato i ubili, a tek je njegov jaran Pavle godinama kasnije poceo s pricom o tome da mu se Isus ukazao, i krenula je pumpa u tom pravcu, kreiran je pokret, itd.. Onda su Rimljani skontali da je lakse preuzeti tu pricu i dodatno je napumpati, jer ce tako lakse kontrolisati ljude na tom prostoru. I nastade hriscanstvo.
istina je jednostavna, do danas nitko od ljudi nije do kraja razumio ŠTO je Vanzemaljska Inteligencija poznata kao Jahve, zapravo u svojim porukama rekla svim ljudima, ali i to uskoro više NEĆE biti tajna, e da! :)
šarf

#579 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Prijatelji,obzirom da je ovo tema o Bibliji,pogrešno bi bilo ne uzeti u obzir ono što Biblija kaže o ovome o čemu razgovarate.
teodati

#580 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

šarf wrote: 01/09/2024 19:42 Prijatelji,obzirom da je ovo tema o Bibliji,pogrešno bi bilo ne uzeti u obzir ono što Biblija kaže o ovome o čemu razgovarate.
Biblija jasno tvrdi da je Jahve Inteligencija koja NIJE sa Zemlje, i ne samo to, nego da je ta Inteligencija napravila ovaj materijalni svijet, ne nekim čudima nego svojim znanjem, samo treba to i shvatiti, e da! :)
Dozer

#581 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Tu se slazem. Sve vjerske knjige nam zapravo govore o silasku s neba, a to su mogla biti samo naprednija bica, dakle vanzemaljci. Na kraju krajeva, i "bog je na nebesima", zar ne, a samim tim = vanzemaljac.

Drugi par rukava je kako su to ljudi sebi nekad "prevodili" i tumacili, pa nastase vjerske knjige.

A te zapise o silascima drugih bica s neba imamo i u vidu geoglifa i petroglifa starih po 12-13.000 godina, dakle puuuno prije famoznih vjerskih knjiga i monoteistickih religija.
Sve je samo stvar uma i sposobnosti slaganja kockica i prihvatanja cinjenica.

Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment.
kainos

#582 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by kainos »

teodati wrote: 02/09/2024 12:19 Biblija jasno tvrdi da je Jahve Inteligencija koja NIJE sa Zemlje, i ne samo to, nego da je ta Inteligencija napravila ovaj materijalni svijet, ne nekim čudima nego svojim znanjem, samo treba to i shvatiti, e da! :)
e da, navratite malo ovdje, tu nisi jos registriran

https://krscanski.chat/
teodati

#583 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dozer wrote: 02/09/2024 12:32 Tu se slazem. Sve vjerske knjige nam zapravo govore o silasku s neba, a to su mogla biti samo naprednija bica, dakle vanzemaljci. Na kraju krajeva, i "bog je na nebesima", zar ne, a samim tim = vanzemaljac.

Drugi par rukava je kako su to ljudi sebi nekad "prevodili" i tumacili, pa nastase vjerske knjige.

A te zapise o silascima drugih bica s neba imamo i u vidu geoglifa i petroglifa starih po 12-13.000 godina, dakle puuuno prije famoznih vjerskih knjiga i monoteistickih religija.
Sve je samo stvar uma i sposobnosti slaganja kockica i prihvatanja cinjenica.

Danas vec imamo sasvim dovoljno saznanja i informacija na osnovu kojih se moze zakljuciti da smo neciji geneticki eksperiment.
O tome govorim, da su prije ali i danas oni koji tumače i vjeruju recimo Bibliji, KRIVO skroz shvatili osnovne stvari koje je Vanzemaljska Inteligencija dala ljudima preko tih knjiga, i ne samo Biblije, već recimo i Veda, Kurana, i tak dalje, koliko god ih ima.

Osnovna stvar je to da je naš svijet DIZAJNIRAN, dakle NAPRAVLJEN od daleko starije i naprednije Inteligencije ne samo od nas ljudi, nego i od čitavog svemira, i nigdje se ne tvrdi da ta Inteligencija oduvijek postoji, dapače, e da! :thumbup:
teodati

#584 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

kainos wrote: 07/10/2024 19:31
teodati wrote: 02/09/2024 12:19 Biblija jasno tvrdi da je Jahve Inteligencija koja NIJE sa Zemlje, i ne samo to, nego da je ta Inteligencija napravila ovaj materijalni svijet, ne nekim čudima nego svojim znanjem, samo treba to i shvatiti, e da! :)
e da, navratite malo ovdje, tu nisi jos registriran

Zašto se više ne može na onaj bliblija.group forum, jel?
kainos

#585 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by kainos »

teodati wrote: 27/10/2024 12:30 Zašto se više ne može na onaj bliblija.group forum, jel?
A svako malo mora se ići na server, i još Linux, a ja pojma nemam o njemu, onda moraš uvijek nekoga plaćati....jednostavno ne radi više, ne znam što je....dođi na kršćanski chat...nije loš...evo dva

https://forum-religija.com/
kainos

#586 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by kainos »

teodati wrote: 27/10/2024 12:30 Zašto se više ne može na onaj bliblija.group forum, jel?
Još neki pitaju za njega, pa ću ga probati vratiti večar, sutra....
Ludzak

#587 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Ludzak »

Može li meni iko objasniti, koja je svrha ove teme? Čuj razotkrivanje Biblije. Kome? Zašto?
Onda bi trebala biti i tema 'razotkrivanje Kur'ana' (ili je možda ima?)
Ili možda 'razotkrivanje Tore'? A zašto ne i 'razotkrivanje Vede'?
Dozer

#588 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Mozda da se rename u "Razotkrivanje religija"....
teodati

#589 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Ludzak wrote: 27/10/2024 19:25 Može li meni iko objasniti, koja je svrha ove teme? Čuj razotkrivanje Biblije. Kome? Zašto?
Onda bi trebala biti i tema 'razotkrivanje Kur'ana' (ili je možda ima?)
Ili možda 'razotkrivanje Tore'? A zašto ne i 'razotkrivanje Vede'?
Kada već postoji ova tema, treba reći da nijedna danas postojeća vjerska organizacija ili crkva, jednostavno ne zna ispravno protumačiti sve ono što u Bibliji piše, zato i nema jedinstva kod kršćana, kako bi i moglo biti kada svaka crkva priča svoje dogme i bajke o Bibliji, tako se ne dolazi do istine, dapače, e da! :)
teodati

#590 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

kainos wrote: 27/10/2024 19:10
Još neki pitaju za njega, pa ću ga probati vratiti večar, sutra....
Ajde, daj, to je za mene bio najbolji kršćanski forum, barem je svatko govorio svoje mišljenje o temama koje su bile otvorene, pa se moglo nešto naučiti i o drugim crkvama, treba to ako se ikada žele kršćani ujediniti.
teodati

#591 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Najveća tajna Biblije je tko je zapravo Bog Stvoritelj, kršćanske crkve to različito tumače, nikako da se dogovore tko su i što su zapravo Otac, Sin i Duh Sveti.

Jednima su to tri vječne Svemoguće osobe(Trojstvo), drugima su Otac i Duh Sveti vječni a Sin nije, trećima je samo Otac vječan, a Sin i Duh Sveti nisu.

I što je sada po Bibliji zbilja istina o tome?

Ne može biti sve troje, dakako.

E da! :?
Dozer

#592 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dozer »

Istina nije nijedno. Jednostavno. Sve su to ljudske izmisljotine u pokusaju davanja odgovora na nase porijeklo, a istina je zapravo nesto skroz drugo.
fortaleza

#593 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by fortaleza »

teodati wrote: 01/11/2024 12:03 Najveća tajna Biblije je tko je zapravo Bog Stvoritelj, kršćanske crkve to različito tumače, nikako da se dogovore tko su i što su zapravo Otac, Sin i Duh Sveti.

Jednima su to tri vječne Svemoguće osobe(Trojstvo), drugima su Otac i Duh Sveti vječni a Sin nije, trećima je samo Otac vječan, a Sin i Duh Sveti nisu.

I što je sada po Bibliji zbilja istina o tome?

Ne može biti sve troje, dakako.

E da! :?
Proton elektron i neutron?

Duh Sveti koji miri pozitivnu i negativnu silu?

Religija se u stvari može jako znanstveno objasniti.
Truba

#594 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Vecina stvari su istine a ostaak su poucne price za bolji zivot
Kakvi protoni
PerfekcionistaTZ

#595 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PerfekcionistaTZ »

Dozer wrote: 01/11/2024 12:24 Istina nije nijedno. Jednostavno. Sve su to ljudske izmisljotine u pokusaju davanja odgovora na nase porijeklo, a istina je zapravo nesto skroz drugo.
To tako samouvjereno i nadmeno govoris, tacno osjetim onaj ateisticki egoizam kod tebe, kao svi vjernici su glupi i zaostali pa ne kontaju a ja sam pametan pa skontao da je religija izmisljotina. Malo mi to ide na nerve iskren da ti budem.
broj dva

#596 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by broj dva »

PerfekcionistaTZ wrote: 03/11/2024 00:22
Dozer wrote: 01/11/2024 12:24 Istina nije nijedno. Jednostavno. Sve su to ljudske izmisljotine u pokusaju davanja odgovora na nase porijeklo, a istina je zapravo nesto skroz drugo.
To tako samouvjereno i nadmeno govoris, tacno osjetim onaj ateisticki egoizam kod tebe, kao svi vjernici su glupi i zaostali pa ne kontaju a ja sam pametan pa skontao da je religija izmisljotina. Malo mi to ide na nerve iskren da ti budem.
Ide mi na zivce to sto dozerove rjeci tebi idu na zivce. (Drugim rjecima nebitno sta kome na zivce ide)
BiBi911

#597 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by BiBi911 »

PerfekcionistaTZ wrote: 03/11/2024 00:22

Al iskreno zar svaka religija nije izmisljenja. Ono postoji li dokaz da to sto pise u religiskim knjigama.
Truba

#598 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Truba »

Dozer jednostavno voli izmisljat svoja pravila
Nesto ko holivudski milijarderi
Smetaju mu tudja jer ne moze nametat svoja
PerfekcionistaTZ

#599 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PerfekcionistaTZ »

BiBi911 wrote: 03/11/2024 10:45

Al iskreno zar svaka religija nije izmisljenja. Ono postoji li dokaz da to sto pise u religiskim knjigama.
ali to je tvoj stav da je nesto izmisljeno, isto tako ja smatram plitkim takav nacin razmisljanja da je sve na svijetu slucajno i da smo slucajno tu gdje jesmo, smatram to vrlo neinteligentnim razmisljanjem ali vama ateistima se ne obracam sa visine tvrdeci to, imam svoje vjerovanje i stav i to je to, ali vi imate potrebu da vjernicima likujete i da nadmeno im se obracate kao nekim zaglupljenim budalama a ja smatram da je bas obratno ali sutim.
BiBi911

#600 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by BiBi911 »

PerfekcionistaTZ wrote: 03/11/2024 12:20
BiBi911 wrote: 03/11/2024 10:45

ali to je tvoj stav da je nesto izmisljeno, isto tako ja smatram plitkim takav nacin razmisljanja da je sve na svijetu slucajno i da smo slucajno tu gdje jesmo, smatram to vrlo neinteligentnim razmisljanjem ali vama ateistima se ne obracam sa visine tvrdeci to, imam svoje vjerovanje i stav i to je to, ali vi imate potrebu da vjernicima likujete i da nadmeno im se obracate kao nekim zaglupljenim budalama a ja smatram da je bas obratno ali sutim.

Ja nisam rekao da je slucajno. Ja imam svoja uvjerenja sto i zasto. I ono vasa vjerska su kontra od mojih. Samo ja nikome ne nabijam na nos moja vjerovanja.

Samo mi je malo glupo kada vi vjernici u svemu vidite boga i bozije davanje(kisa pada bog dao kisu, sunce sija bog dao sunce i sl), vise su Simsoni pogodili no religijske knjige a svakih par dana izvucete neki dio kao opravdava to nesto..

Po meni primarni cilj religije je kontrola mase. I sve su nastale kada nauka/tehnologija nije postojala pa da se objasni nepoznato.

Nadam se da razumjes moje jer ja razumijem tebe. Meni je 2+2=4 jer to mogu dokazat s mogu ti dokazat takodje da je vise ili manje od toga. A 99% toga sto pise u vjerskim knjigama bar za mene je izmisljotina. Jbga ja tvoje misljenje necu/ne mogu promjenita a ti moje isto tako ne. Meni je sve u zivotu crno/zuto a tebi drugacije
Jbga
Post Reply