Realni gubitci u mrezi sarajevskog vodovoda su od 30-37%, ostatak oni racunaju za vodu koju ne mogu naplatiti od strane neplatisa jer vidjeli smo kmecanje nedavno kad su iskljucili vodu na gorici kad se digao kunto i panto da brani pravo osobama koje ne plaćaju koristenje vode i to dodje do tih 70%VladaFBiH wrote: ↑02/09/2024 09:43oni su objavili da su gubici i pored svih radova u 5 deka - možeš reći isti. Šta su radili ili šta nisu radili i koji je udio ilegalnih priključaka u ovome to niko ne zna ali se zna da trenutno postoji oko 1.200 registovanih kvarova koje niko ne rješavatramvajtrojka wrote: ↑02/09/2024 09:41cuj gdje su te pare pa prethodnih cetiri godine ti pola grada bilo raskopano mogao si gledati svojim ocima zamjenu glavnog cjevovoda
i ovo od 70% gubitaka je mozda bilo prije desetak godina kad smo imali višegodišnje redukcije sad je taj broj mnogo manji, i jedini razlog sto sada imamo umanjenje preko noci je zbog uzasne hidrološke situacije
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- tramvajtrojka
#12801 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Dozer
#12802 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Potpuno pogresno.neki wrote: ↑01/09/2024 14:05 Prestanite gledati u nebo i vremensku prognozu, sve i da narednih 10 dana pada kiša bez prestanka ne može nam pomoći...Sarajevo dobija vodu zahvaljujući snježnim nanosima na planinama a svi znamo da njih prethodne zime nije bilo. Nivo vode u bunarima iz kojih se grad snabdijeva zadnje dvije decenije konstantno opada i za to nije kriva ni SDA ni trojka ni "pokradene" donacije, jednostavno klimatske promjene zbog kojih treba tražiti druge načine za dopremu vode u grad.
Nedostatak smislenog mentalnog procesa kod SDA tokom 25 godina je doveo do ovoga danas.
Zadavali su se maksimalno u pranje love pokradene na razne nacine, a to je vecinom islo kroz stanogradnju, ali i podjelu zemlje na obrncima grada, za mahom nelegalne privatne kuce (legalizovace se nekad). Pri tome su bjesomucno zaposljavali svoje uhljebe gdje god su stigli, pa tako i u ViK.
Istovremeno, niko u glavi nije imao nikakvu viziju, a pogotovo ne strategiju o vodosnabdijevanju svih tih hiljada dodatnih stambenih jedinica. Cilj je jedino bio nagurati sto vise Bosnjaka u Sarajevo, po mogucnosti ih i sto vise uhljebiti, jer je to onda njihovo glasacko tijelo (koje ih je na kraju otreslo, zasluzeno).
A, ono sto su trebali, i sto bi svako normalan i odgovoran radio na vlasti, bilo je i jeste da se radi na novim vodozahvatima gdje god je to moguce, a kako bi se dobila mogucnost akumulacije vode. Istovremeno konstantno raditi na popravci i unapredjenju mreze s ciljem smanjenja gubitaka.
Ali, nista od ovoga nije radjeno, a cini mi se da se ne radi ni sad, i zato imamo situaciju u kojoj zapravo vode ima dovoljno, ali zbog enormnih gubitaka na mrezi - nema.
Ja sam tada zivio na K. brdu (dakle - na brdu), i ne sjecam se tih redukcija o kojima pricas. A nisam imao 3 godine.Trenutno situacija uopšte nije tragična kako pojedini pokušavaju prikazati, vodovodni sistem u Sarajevu je prije rata bio u daleko gorem stanju. 80tih je manje više svako veče u određenom dijelu grada voda nestajala oko 22h, al većina forumaša ima pamćenje zlatne ribice pa ne očekujem da se toga sjeća.
Liveno zeljezne cijevi takodje imaju svoj rok trajanja, jer ih zapravo sama voda ispire i vremenom slabe i pucaju uzduzno, pogotovo na niskim temperaturama. Ovaj problem imaju svi gradovi na planeti, pa i u USA, gdje su se takodjer nekada ugradjivale ove cijevi.Dok je cijela evropa ugrađivala livenoželjezne vodovodne cijevi, Jugoslaveni su eksperimentisali sa azbestcementnim, još nisu vodili ni uredan katastar, pa danas imamo kamaru takvih polutrulih instalacija po gradu kojima se samo pretpostavlja trasa, pa bilo kakvi radovi na metar od AC cijevi dovode do njenog pucanja...
I taj problem imaju svi gradovi ex yu...Zagreb je prošle godine napravio projekat s kojim bi svoje gubitke u vodovodnom sistemu a koji iznose preko 70% pokušali smanjiti za do 10% i za to su planirali 350 miliona €. EU projekat nije htjela finansirati jer nisu dokazali da s time mogu značajno umanjiti gubitke i sve je propalo.
Ne znam cemu navodnici na "pokradenih" kad svi znamo da je to istina, a neki smo bili i direktni svjedoci tih klepanja.A kod nas su od "pokradenih" donacija krajem 90ih ipak zamijenili sve pumpe na bačevu, alipašinom mostu, izgradili novu trafo stanicu i zamijenili dio potisnih cjevovoda. Od EU kredita su zadnjih 5 godina zamijenili i preostale potisne cjevovode, osim čini mi se DN1000. Zamijenjen je i dio uličnih cjevovoda većeg profila. Projekat se i dalje provodi.
Proći će još decenije dok se sve azbestcementne instalacije izmjene ali ni to neće riješiti problem.
Treba tražiti nove načine osiguranja svježe vode za grad jer postojeći sa bačevom uskoro neće biti dovoljan.
A ovo sto navodis, pohvalno je ako je zaista uradjeno. Medjutim, to je minimalno, pogotovo ako uzmemo period od 28 poslijeratnih godina. Za to vrijeme se moglo i moralo uraditi daleko vise.
Last edited by Dozer on 02/09/2024 10:06, edited 2 times in total.
- Dozer
#12803 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kako vec napisah - taj projekat je trebao biti zavrsen 1999-2000, ali nije jer SDA (Mujezinovic) nije htjela uzeti japanski kredit od 100M, od cega bi im skoro 50 bilo donirano. A nisu htjeli uzeti jer im Japanci nisu htjeli dati pare na upravljanje, nego su oni htjeli voditi projekat. Naranvo, projekat bi bio zavrsen za manje od godinu dana, a ni to nije odgovaralo SDA, jer kod njih sve mora trajati minimalno 3x duze od realno potrebnog, posto se na taj nacin "pokazuje" da se nesto radi. I, naravno, kroz to se prave novi ugovori, aneksi ugovora, itd. kroz koje se dodatno klepa.drug_profi wrote: ↑02/09/2024 09:39 Ako se za budzet 2025 ne nađe neka stavka o projektu Crna rijeka, onda ce se suhe cesme ponavljati svake godine.
- Dozer
#12804 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Samo zvanicne info piju vode, a ako one i sad kazu da su gubici 70%, onda ...nesto ne stima u toj prici o radovima, zamjenama, itd.tramvajtrojka wrote: ↑02/09/2024 09:41cuj gdje su te pare pa prethodnih cetiri godine ti pola grada bilo raskopano mogao si gledati svojim ocima zamjenu glavnog cjevovoda
i ovo od 70% gubitaka je mozda bilo prije desetak godina kad smo imali višegodišnje redukcije sad je taj broj mnogo manji, i jedini razlog sto sada imamo umanjenje preko noci je zbog uzasne hidrološke situacije
- zanimljiv
#12805 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ako se već ne želi ili ne može rješavati problem kroz sanaciju mreže, zašto se ne traže dodatni izvori i proglase nove vodozaštitne zone. I zašto Bačevo nema alternativno napajanje kad se dese ovi strujni udari i ugasi mreža zbog servisa (1-2x godišnje)? 
- Haris.ba
#12806 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
A sto bi? Plata ide radio ne radio.
Jedini projekat koji se spominje je projekat Crna rijeka. Moze li taj projekat sada proci zbog ekologije?
Dokazano je da u Sarajevskom polju postoje dodatni akviferi vode. Ali, to kosta. Milioni su u pitanju za jednu busotinu. A, trebaju ti desetine busotina.
Plus, to otvara.jedno bitno pitanje - hoce li teren poceti da tone ako se ti izvori pocnu koristiti.
A, za alternativno napajanje ne znam. Mislis agregat neki? Pa jedva su pumpe mjenjali da manje trose struje. Jos i agregat...
Last edited by Haris.ba on 02/09/2024 11:25, edited 3 times in total.
- Dozer
#12807 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ih...znas ti posto je agregat...nafta...
A ni postojeca vodozastitna zona to nije. Gomila kuca i svega u njoj.
A ni postojeca vodozastitna zona to nije. Gomila kuca i svega u njoj.
- Thorgerson
#12808 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja samo znam da nemam reduckiju vode, a ne pamtim duzi period bez kise.
A isto znam da je prije bilo redukcija, i sa kisom i bez kise.
E sad do cega je i sta je, ne znam. Ocito je da jeste nesto uradjeno.
A isto znam da je prije bilo redukcija, i sa kisom i bez kise.
E sad do cega je i sta je, ne znam. Ocito je da jeste nesto uradjeno.
- Haris.ba
#12809 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Povik je na Bjelasnicu i da zagadjenje izvorista Bosne fekalijama je od gradnje po planini. Ne sumnjam ja da to moze da ima posljedica.
I to je socijalno pitka prica. Zli kapitalisti kenjaju po glavama siromasnih gradjana i zagadjuju vodu.
A, niko ni sa pogleda ogromni bum izgradnje u vodozastitnoj zoni uz izvor Bosne. Te kuce su bez adekvatne kanalizacije.
Pa, imamo sada slucaj jedne zgrade koja jos barem nije prikopcana jer je u vodozastitnoj zoni. Ali, novim urbanistickim planom je bas prigodno ostavljena da postane gradjevinsko zemljiste. Na sta je ona prikopcana?
- DaysleepeR
#12810 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja ne da nemam redukcija, već je pritisak betonski u svako doba dana.
- Dozer
#12811 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa sve je to jedan te isti paket i mentalni sklop koji je uspoastavila i odnjegovala SDA.
25 godina te vladavine se moze sazeti u par rijeci - nerad, poltronstvo, podobnost umjesto sposobnosti, mito, korupcija, nepismenost umjesto pismenosti, pranje pokradene love, besmislena izgradnja svega, svacegai svugdje bez obzira na posljedice, potpuni izostanak bilo kakve smislene strategije, i na kraju - apsolutni nemar za narod i zemlju u svakom smislu.
O izdajama necemo ovom prilikom....
25 godina te vladavine se moze sazeti u par rijeci - nerad, poltronstvo, podobnost umjesto sposobnosti, mito, korupcija, nepismenost umjesto pismenosti, pranje pokradene love, besmislena izgradnja svega, svacegai svugdje bez obzira na posljedice, potpuni izostanak bilo kakve smislene strategije, i na kraju - apsolutni nemar za narod i zemlju u svakom smislu.
O izdajama necemo ovom prilikom....
- Thorgerson
#12812 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni ipak nekako izgleda prenapuhana prica.
Ok, vrela su presusila - nije prvi put. Susa je. Ali opet kazem, ja problem sa vodom nemam. I evo ne poznajem nikoga ko ima problem. Ne kazem da ne postoji. Ali valjda vi ljudi se digli da je tolika frka?
A nikad vise ljudi u gradu, zgrada, kuca i bazena.
Neko gura i bezveze plasi narod. Ja ne vidim da je stanje toliko alarmantno za onaj apokalapticni naslov na klixu.
Jer kazem, bilo je 10x gore ranije, kad je voda zavrtana navecer i sl, pa opet nije bilo ovako sve crno predstavljeno. Tako da mi sve smrdi na neke politicke igre.
Ok, vrela su presusila - nije prvi put. Susa je. Ali opet kazem, ja problem sa vodom nemam. I evo ne poznajem nikoga ko ima problem. Ne kazem da ne postoji. Ali valjda vi ljudi se digli da je tolika frka?
Neko gura i bezveze plasi narod. Ja ne vidim da je stanje toliko alarmantno za onaj apokalapticni naslov na klixu.
Jer kazem, bilo je 10x gore ranije, kad je voda zavrtana navecer i sl, pa opet nije bilo ovako sve crno predstavljeno. Tako da mi sve smrdi na neke politicke igre.
- Haris.ba
#12813 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Gdje si pa nemas navece redukcije?Thorgerson wrote: ↑02/09/2024 11:51 Jer kazem, bilo je 10x gore ranije, kad je voda zavrtana navecer i sl, pa opet nije bilo ovako sve crno predstavljeno. Tako da mi sve smrdi na neke politicke igre.
-
BadBoy
#12814 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovo što je revizija utvrdila nije gubitak u cijevima jer oni to nisu ni mogli utvrditi.
Ovo je gubitak u parama. Znači ono što su zahvatilo i ono što su naplatili - 70% razlike. Dakle tu ima i gubitaka i nelegalnih priključaka i loših faktura i ko zna čega sve.
- Dozer
#12815 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Fakture/racuni su tu posebna prica. Taj njihov sistem uredno autoamtski biljezi i obracunava zatezne kamate po svakom osnovu nakon incijalnog unosa, ali ih nikad automatski ne skida.BadBoy wrote: ↑02/09/2024 11:53Ovo što je revizija utvrdila nije gubitak u cijevima jer oni to nisu ni mogli utvrditi.
Ovo je gubitak u parama. Znači ono što su zahvatilo i ono što su naplatili - 70% razlike. Dakle tu ima i gubitaka i nelegalnih priključaka i loših faktura i ko zna čega sve.
Npr. ako se zakasni s placanjem u roku, ili ako oni pogresno rasknjize uplatu, sistem pocne obracunavati zateznu kamatu. I obracunavace je sve dok to neko tamo rucno ne obustavi, bez obzira sto si i u pretplati. I kad im se skrene paznja na to, samo ce ukinuti tu zateznu kamatu, ali im ne pada na pamet da kroz sistem vide koliko su je nelegalno naplatili, a pogotovo ne da ti to vrate.
A ni pretplatu sistem ne odbija automatski u konacnom iznosu, nego moras to sam odbiti. Koliko ljudi, realno, ovo gleda i uopste skonta?
A sve je to ekstra profit ViK-u.
- VladaFBiH
#12816 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Obzirom da je "trojka" na vlasti u kantonu i većini opština u kantonu i da njihov "sposobni" kadrovi vode politike a izbori su tu iza čoška ovdje nema nikakvih političkih igara već je sav jad, nerad i nesposobost isplivala na površinu jer nije bilo dovoljno padavina koje bi to maskirale barem do izbora.Thorgerson wrote: ↑02/09/2024 11:51 Meni ipak nekako izgleda prenapuhana prica.
- VladaFBiH
#12817 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
to je i dalje izgubljena voda jer je "neprihodovana" tako da je to "gubitak vode"BadBoy wrote: ↑02/09/2024 11:53Ovo što je revizija utvrdila nije gubitak u cijevima jer oni to nisu ni mogli utvrditi.
- tramvajtrojka
#12818 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I ti to kazes za trojku koja je od rata pa na ovamo najvise ulozila u tu istu rekonstrukciju cjevovoda i postrojenja vika, od baceva, mojmila, crpnih stanica alipasin most, magistralnih cjevovoda itd.itd.VladaFBiH wrote: ↑02/09/2024 12:11Obzirom da je "trojka" na vlasti u kantonu i većini opština u kantonu i da njihov "sposobni" kadrovi vode politike a izbori su tu iza čoška ovdje nema nikakvih političkih igara već je sav jad, nerad i nesposobost isplivala na površinu jer nije bilo dovoljno padavina koje bi to maskirale barem do izbora.Thorgerson wrote: ↑02/09/2024 11:51 Meni ipak nekako izgleda prenapuhana prica.
I sav jad nerad i nesposobnost govoris za likove koji su ti ukinuli redukcije vode
- Dozer
#12819 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ali to u takvoj reviziji nikako ne moze biti gubitak vode, niti se smije tako prikazivati, nego samo finansijski gubitak.VladaFBiH wrote: ↑02/09/2024 12:12to je i dalje izgubljena voda jer je "neprihodovana" tako da je to "gubitak vode"
Jer, ako su u sistem upumpali npr. 1.000m3, koji su trebali ostvariti prihod od npr. 10.000 KM, a oni su od toga ostvarili 3.000 KM, to ne znaci apriori da su tu vodu izgubili u sistemu, nego samo znaci da iz XY razloga tu vodu nisu u potpunosti naplatili, a to je onda finansijski gubitak, a ne tehnicki.
Iz ovoga je jasno da oni zapravo ni nemaju pojma koliko vode i gdje zaista gube u sistemu.
Last edited by Dozer on 02/09/2024 12:21, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#12820 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
pojedini od tih likova su barem 1/3 vremena na vlasti i nije trojka uložila već stanovnici kantona kroz kreditno zaduženje - nisam primijetio da je ijedan član trojke dao svoju platu za rekonstrukciju vodovoda pa da se može reći da je on nešto uložio. Dodatno pogledaj kada je aplicirano za kredit i gdje je tu bila trojka. Trojka je samo zabila zadnji "čavao u lijes" vodovodu sa svojim "sposobnim" kadrovima.tramvajtrojka wrote: ↑02/09/2024 12:14I ti to kazes za trojku koja je od rata pa na ovamo najvise ulozila u tu istu rekonstrukciju cjevovoda i postrojenja vika, od baceva, mojmila, crpnih stanica alipasin most, magistralnih cjevovoda itd.itd.VladaFBiH wrote: ↑02/09/2024 12:11Obzirom da je "trojka" na vlasti u kantonu i većini opština u kantonu i da njihov "sposobni" kadrovi vode politike a izbori su tu iza čoška ovdje nema nikakvih političkih igara već je sav jad, nerad i nesposobost isplivala na površinu jer nije bilo dovoljno padavina koje bi to maskirale barem do izbora.Thorgerson wrote: ↑02/09/2024 11:51 Meni ipak nekako izgleda prenapuhana prica.
I sav jad nerad i nesposobnost govoris za likove koji su ti ukinuli redukcije vode![]()
Dosta ba više spinova bilo da dolaze od trojke ili zenelih termita - pogledaj stvari kakve jesu.
Last edited by VladaFBiH on 02/09/2024 12:23, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12821 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
znači komunjare zavrtale voduneki wrote: ↑01/09/2024 14:05 Prestanite gledati u nebo i vremensku prognozu, sve i da narednih 10 dana pada kiša bez prestanka ne može nam pomoći...Sarajevo dobija vodu zahvaljujući snježnim nanosima na planinama a svi znamo da njih prethodne zime nije bilo. Nivo vode u bunarima iz kojih se grad snabdijeva zadnje dvije decenije konstantno opada i za to nije kriva ni SDA ni trojka ni "pokradene" donacije, jednostavno klimatske promjene zbog kojih treba tražiti druge načine za dopremu vode u grad.
Trenutno situacija uopšte nije tragična kako pojedini pokušavaju prikazati, vodovodni sistem u Sarajevu je prije rata bio u daleko gorem stanju. 80tih je manje više svako veče u određenom dijelu grada voda nestajala oko 22h, al većina forumaša ima pamćenje zlatne ribice pa ne očekujem da se toga sjeća.
Dok je cijela evropa ugrađivala livenoželjezne vodovodne cijevi, Jugoslaveni su eksperimentisali sa azbestcementnim, još nisu vodili ni uredan katastar, pa danas imamo kamaru takvih polutrulih instalacija po gradu kojima se samo pretpostavlja trasa, pa bilo kakvi radovi na metar od AC cijevi dovode do njenog pucanja...
I taj problem imaju svi gradovi ex yu...Zagreb je prošle godine napravio projekat s kojim bi svoje gubitke u vodovodnom sistemu a koji iznose preko 70% pokušali smanjiti za do 10% i za to su planirali 350 miliona €. EU projekat nije htjela finansirati jer nisu dokazali da s time mogu značajno umanjiti gubitke i sve je propalo.
A kod nas su od "pokradenih" donacija krajem 90ih ipak zamijenili sve pumpe na bačevu, alipašinom mostu, izgradili novu trafo stanicu i zamijenili dio potisnih cjevovoda. Od EU kredita su zadnjih 5 godina zamijenili i preostale potisne cjevovode, osim čini mi se DN1000. Zamijenjen je i dio uličnih cjevovoda većeg profila. Projekat se i dalje provodi.
Proći će još decenije dok se sve azbestcementne instalacije izmjene ali ni to neće riješiti problem.
Treba tražiti nove načine osiguranja svježe vode za grad jer postojeći sa bačevom uskoro neće biti dovoljan.
ko bi reko
iskreno ne sjećam se
- VladaFBiH
#12822 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
pa niko nema *uda da se uhvati u koštac s tim - da ima kupili bi opremu i pregledali cijev po cijev i tražili nelegalne priključke te im pucali drakonske kazneDozer wrote: ↑02/09/2024 12:15Ali to u takvoj reviziji nikako ne moze biti gubitak vode, niti se smije tako prikazivati, nego samo finansijski gubitak.
Jer, ako su u sistem upumpali npr. 1.000m3, koji su trebali ostvariti prihod od npr. 10.000 KM, a oni su od toga ostvarili 3.000 KM, to ne znaci apriori da su tu vodu izgubili u sistemu, nego samo znaci da iz XY razloga tu vodu nisu u potpunosti naplatili, a to je onda finansijski gubitak, a ne tehnicki.
Iz ovoga je jasno da oni zapravo ni nemaju pojma koliko vode i gdje zaista gube u sistemu.
- Dozer
#12823 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne radi se tu toliko o muddima koliko o talovima. Pa sjetimo se samo Budnje i Termi, i svog onog haosa jer je lik imao 3 ili 4 nelegalna prikljucka s kojih je hektolitrima napajao bazene, i to besplatno. I kad se doslo da se to pozatvara, ispao haos, toljage, ovo, ono. Sta bi na kraju s tim? Garantujem - nista. SDA je to uredno zataskala, a ko da gledam bazeni se i dalje pune na isti nacin.
-
BadBoy
#12824 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Upravo tako. To je revizija jedino i mogla utvrditi. Nisu oni hodali okolo po terenu i mjerili gdje curi voda. Ostalo su sve spinovi.Dozer wrote: ↑02/09/2024 12:15Ali to u takvoj reviziji nikako ne moze biti gubitak vode, niti se smije tako prikazivati, nego samo finansijski gubitak.
-
BadBoy
#12825 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne. Dvije potpuno odvojene stvari. Imaju korelaciju ali nisu isto.VladaFBiH wrote: ↑02/09/2024 12:12to je i dalje izgubljena voda jer je "neprihodovana" tako da je to "gubitak vode"