IRAN

Hendrix

#37201 Re: IRAN

Post by Hendrix »

Haris.ba wrote: 31/08/2024 11:03
Hendrix wrote: 31/08/2024 10:24
Uvijek Izrael mastermind, Iran iskoristen bla bla. Postaje dosadno slusati uvijek isti izgovor. Iran bi trebao biti jedna od najbogatijih zemalja na svijetu sa bogatstvima koje ima. Ali nije. I opet su svi ostali krivi vjerujem.
Jesam ja nesta napisoa sto nije? I to nije nikakav izgovor. Realno stanje stvari kakvo je bilo.

Sta zeli narod Irana je valjda najbitnije, a ne sta bi trebalo i sta im mi zelimo? Sta ja znam, mozda oni ganjaju neko drugo bogatstvo od onoga sto ti smatras da je bogatstvo.
Da mozda taj narod zivi pod autoritativnim rezimom decenijama pa ne moze bas da se izjasni iskreno?

Al hajd, pravicemo se naivni.
Haris.ba

#37202 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Hendrix wrote: 31/08/2024 13:36 Da mozda taj narod zivi pod autoritativnim rezimom decenijama pa ne moze bas da se izjasni iskreno?

Al hajd, pravicemo se naivni.
Kao i mnogi drugi. Od Saudije, Egipta, Emirata, Sirija, Jordana....ali ti bas i nisu problematicni...
jeza u ledja

#37203 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ah pa znamo zasto nisu “problematicni”. Sve do jednom.

Iran realno ima mnogo vise demokracije nego jedna Saudijska Arabija. Medjutim, nemojmo se praviti ludi pa da znamo da je onakav rezim odraz zelja ljudi dole.

Nesto mi govori da vise ljudi u Iranu zeli promjene nego u Saudiji.
ragib

#37204 Re: IRAN

Post by ragib »

JoseMujica wrote: 31/08/2024 12:40
ragib wrote: 31/08/2024 12:27
JoseMujica wrote: 31/08/2024 10:29 meni je nevjerovatno da se neko loži na ovu zaostalu i promašenu ideologiju :?

to je jednako da se furaš da će ti komunizam, kao diktatura proleterijata, donijeti napredak i boljitak, a svijet već ima iskustvo kako to izgleda i koji su rezultati
Islamska revolucija moze se samo siriti.
:lol:

iranska revolucija ni Iranu nije donijela boljitak

već 40 godina jašu na antiamerikanizmu i antizapadnjaštvu, a ne na pozitivnim rezultatima vladavine sopstvene ideologije
Meni je drago da se iranskim oruzjem napadaju teroristi u okupiranoj palestini od strane hamasa I hezbollaha I da ga jemen korist a I armiji bih je bio presudan za opstanak.
jeza u ledja

#37205 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

ragib wrote: 31/08/2024 15:14

već 40 godina jašu na antiamerikanizmu i antizapadnjaštvu, a ne na pozitivnim rezultatima vladavine sopstvene ideologije
Meni je drago da se iranskim oruzjem napadaju teroristi u okupiranoj palestini od strane hamasa I hezbollaha I da ga jemen korist a I armiji bih je bio presudan za opstanak.
A sta od toga imaju iranski gradjani?
ragib

#37206 Re: IRAN

Post by ragib »

jeza u ledja wrote: 31/08/2024 15:16

Homeini je pravio islamsku revoluciju a ne iransku, narod irana moraju se zrtvovati za dobrobit drugih, neka saburaju I sucuraju za veci I svetiji interes.
Ludzak

#37207 Re: IRAN

Post by Ludzak »

Iranska oružija bila presudna ABiH za opstanak? Nemoj nas zahebavat, sviju ti.
ragib

#37208 Re: IRAN

Post by ragib »

Ludzak wrote: 31/08/2024 15:21

Iranska oružija bila presudna ABiH za opstanak? Nemoj nas zahebavat, sviju ti.
Presudna za neke borbe arbije bih

https://m.youtube.com/watch?v=9rZoKAYL2 ... IGlyYW4%3D
ragib

#37209 Re: IRAN

Post by ragib »

Emir 7 muslimanske brigade prof. Dr. rahmetli Mahmut Karalic. Najveci hadiski alim na balkanu I sire

https://m.youtube.com/watch?v=XCA66zYSW ... xpYyBpcmFu
Last edited by ragib on 31/08/2024 15:26, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#37210 Re: IRAN

Post by Vjecita_zavrzlama »

ragib wrote: 31/08/2024 15:21
Homeini je pravio islamsku revoluciju a ne iransku, narod irana moraju se zrtvovati za dobrobit drugih, neka saburaju I sucuraju za veci I svetiji interes.
Da li radi toga iranci na zapadu sve do jednog ili su ateisti ili su krscani?
ragib

#37211 Re: IRAN

Post by ragib »

Vjecita_zavrzlama wrote: 31/08/2024 15:26

Da li radi toga iranci na zapadu sve do jednog ili su ateisti ili su krscani?
Vjerovatno veliki broj iranaca I ne podrzava islamsku revoluciju, sigurno bi finansiski bolje prosli da imaju dobru saradnju sa izraelom I amerikom, koliko znam Imam Homeini ostavio I'm je u emanet da ne idu tim putem a to ih dobro kosta.
jeza u ledja

#37212 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ok, sad definitivno trolas. :lol:
ragib

#37213 Re: IRAN

Post by ragib »

jeza u ledja wrote: 31/08/2024 15:48

Ok, sad definitivno trolas. :lol:
Ako su islamska drzava, ako za sebe tvrdis da slijedis Muhameda as I njegovu cistu I casnu porodicu onda moras dati nesto od sebe. Ako je hazreti Husejn na kerbeli dao sebe I svu svoju porodicu pa nece njima valjda tesko pasti da se malo finansiski odreknu dunjaluckih ukrasa. Ocigledno opoziciji koja je jaka u Iranu nije stalo bas do zrtve hazreti Husejna.
swanfilter

#37214 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Ludzak wrote: 30/08/2024 20:36 Današnji Iran se ne može porediti sa nekadašnjom Perzijom. Perzija je nešto drugo. A 1979 godine su odbacili perzijsku historijsku kulturu
Znaci, 79 odbacili? Nista prije i dolaskom Pahlavija na vlast, znamo vec kako?

Znaci, dolaskom Pahlavija na vlast prvi put milenijska drzava i kultura postaju podanici i poltroni vanjskom elementu.

Znaci, ubleha ce postici sto nisu postigli Aleksandar Veliki, Rimljani, Bizantijci, Arapi i Osmanlije u 4 milenija, ako ne grijesim. U njegovo vrijeme Iran kao drzava prvi put u historiji nema svoje JA.

Zanimljivo, tada su cak i Izraelu bili dobri za rata protiv Sadama. Al, odluci Iran da ce sam svojim putem i kako oni zele, a ne kako si to zapad misli. I vec skoro 50 godina ih se kaznjava.

Pa ti meni reci, ko je to raskrstio sa Perzijom ...
skrbavi-admin

#37215 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

de se vi amerofilski iranofobi :lol: dogovorite jeste li za demokratiju ili niste - odgovaraju ili ne odgovaraju pucevi - samo da podsjetim da je Mosadeqh bio izabran demokratski..... pa ako odgovaraju pucevi da prEupitam sto nisu podrzali Zutaljev puc :lol:
ili demokratija odgovara samo kad vam je platna lista pojacana :lol:
swanfilter

#37216 Re: IRAN

Post by swanfilter »

JoseMujica wrote: 31/08/2024 10:29 meni je nevjerovatno da se neko loži na ovu zaostalu i promašenu ideologiju :?

to je jednako da se furaš da će ti komunizam, kao diktatura proleterijata, donijeti napredak i boljitak, a svijet već ima iskustvo kako to izgleda i koji su rezultati

Ni ovaj put nemas ga za pravo. Uprkos demonizaciji i decenijskim sankcijama, Iran ne gladuje. Danas do sutra ne zivi od milijardi pomoci i UN humanitarnih programa. Koliko ono samo Egipat, Izrael i Pakistan godisnje kasiraju od USA? Bez te krede bi Egipat i Pakistan gladovali. Zelis li ti svojoj drzavi takvu sudbinu?

Uprkos decenijskim sankcijama Iran postize toliko, da je to fascinantno. Na svakom polju.

U kontekstu IR i danasnje islamske prakse kroz Ustav i zakone, Iran funkcionise na osnovama, Ikre’ bismi Rabbike.

Ucenje i nauka su prioritet. A zene sastavni dio tog procesa.

Gdje bi im kraj bio da svoje znanje i resurse mogu uloziti u jos bolji Iran.

Neko im ne da. Al, sto je jos gore, a i ti sam si na toj valovnoj, same Irance sve nesto uvjeravate od 79 kako su pogrijesili. I opet, nema odaziva druge strane. Jel to nesto govori ...

Jos za kraj samo da te pitam. Ko je kriv za nelagodnu svakodnevnicu obicnog Iranca? Da li su to decenijske sankcije zapada il oblik i nacin vladavine vlasti tamo?
ragib

#37217 Re: IRAN

Post by ragib »

Dobro bi bilo radi mira u svijetu da Iran napravi atomsku a i bosnjaci bi mirnije spavali

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /231110112
swanfilter

#37218 Re: IRAN

Post by swanfilter »

skrbavi-admin wrote: 31/08/2024 20:48 de se vi amerofilski iranofobi :lol: dogovorite jeste li za demokratiju ili niste - odgovaraju ili ne odgovaraju pucevi - samo da podsjetim da je Mosadeqh bio izabran demokratski..... pa ako odgovaraju pucevi da prEupitam sto nisu podrzali Zutaljev puc :lol:
ili demokratija odgovara samo kad vam je platna lista pojacana :lol:
Iran bi bio haver samo takav da se ponude zapadu i potamane Hutije, recimo. Palestinci i Liban su u tom filmu vec historija. A sve to bi vec odavno bila realnost u slucaju vladavine dinastije Pahlavi. Danas bi praunuka Rezu Sheldona Pahlavija gledali. Mozda danas bas i ne. Godine unazad svi ti iz podanickih dinastija odjednom nisu bili prizeljkivani nivo demokracije. Pa bi mozda danas u Iranu gledali nasilnu uzurpaciju ovih danasnjih islamskih revolucionara.

Sto mene fascinira. IR potekla iz naroda je nazadna i neprihvatljiva. Al zato su koljacki pohodi nadrogiranih hordi demokratsko proljece i boj za slobodu potlacenog naroda :lol:

Ma, hajte molim vas lijepo ...
skrbavi-admin

#37219 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

mogao je iran puno vise postici cak i pod sankcijama za ovo svo vrijeme....
civilizacijski je mogao i morao da napreduje puno vise, ukljucujuci i ekonomski, vojno, farmaceutski, naucno bilo kako.....
problem u Iranu je SLABA IMPLEMENTACIJA ISLAMSKIH ZAKONA da ne kazem selektivno primjenjivanje i korupcija koja je svakoliko prisutna kao recimo i kod nas....
a to znaci provodjenje zakona nad sirotinjom......
tako da u biti Iran jeste deklarativno islamska republika de jure, al defacto bogumi kako rekoh vrlo selektivno - kao i kod nas na kraju krajeva gdje zakoni postoje samo da sprics covjeka u bajbokanu za 3 metra drva dok ološ krade milione i dila drogu za koji mjesec ili godinu buksne.....

iran bi mogao, morao, moze i treba puno više..... nebitno je to sto je deklarativno islamska drzava..... no, kako rekoh nije bas sjajno..... islam je i u iranu parcijalno i tumacen i implementiran.......

pogledavsi video dole pitam se sto je ona cura maltretirana i ubijena.... :(

swanfilter

#37220 Re: IRAN

Post by swanfilter »

skrbavi-admin wrote: 31/08/2024 21:32 mogao je iran puno vise postici cak i pod sankcijama za ovo svo vrijeme....
civilizacijski je mogao i morao da napreduje puno vise, ukljucujuci i ekonomski, vojno, farmaceutski, naucno bilo kako.....
problem u Iranu je SLABA IMPLEMENTACIJA ISLAMSKIH ZAKONA da ne kazem selektivno primjenjivanje i korupcija koja je svakoliko prisutna kao recimo i kod nas....
tako da u biti Iran jeste deklarativno islamska republika de jure, al defacto bogumi kako rekoh vrlo selektivno - kao i kod nas na kraju krajeva gdje zakoni postoje samo da sprics covjeka u bajbokanu za 3 metra drva dok ološ krade milione i dila drogu za koji mjesec ili godinu buksne.....

iran bi mogao, morao, moze i treba puno više..... nebitno je to sto je deklarativno islamska drzava..... no, kako rekoh nije bas sjajno..... islam je i u iranu parcijalno i tumacen i implementiran.......

Ima tamo mana. Lud je onaj koji nijece. Ipak, govorimo o drzavi od 80 mil prilicno sarolikog stanovnistva i decenijama napete svakodnevnice.

Sto se napretka tice i u ovakvim okolnostima, ne znam bas.

Vidimo na primjeru Dodika i njegovih partnera kako malo fali do urusavanja sistema. I to nakon samo nekoliko godina dodavanja imena na crnu listu. Bez bilo kakvih sistemskih sankcija i zabrana. Iran se bakce represijom zapada vise nego S Koreja. A onu budalu upravo zapad i odrzava na vlasti hraneci mu narod.

Imam prijatelja Iranca dugo godina. Tamo negdje 2010 donese iz Teherana Apple laptop sa Farsi tastaturom. Tada u Lj Apple nije imao prodavnice ...
jeza u ledja

#37221 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

swanfilter wrote: 31/08/2024 21:04

Ni ovaj put nemas ga za pravo. Uprkos demonizaciji i decenijskim sankcijama, Iran ne gladuje. Danas do sutra ne zivi od milijardi pomoci i UN humanitarnih programa. Koliko ono samo Egipat, Izrael i Pakistan godisnje kasiraju od USA? Bez te krede bi Egipat i Pakistan gladovali. Zelis li ti svojoj drzavi takvu sudbinu?

Uprkos decenijskim sankcijama Iran postize toliko, da je to fascinantno. Na svakom polju.

U kontekstu IR i danasnje islamske prakse kroz Ustav i zakone, Iran funkcionise na osnovama, Ikre’ bismi Rabbike.

Ucenje i nauka su prioritet. A zene sastavni dio tog procesa.

Gdje bi im kraj bio da svoje znanje i resurse mogu uloziti u jos bolji Iran.

Neko im ne da. Al, sto je jos gore, a i ti sam si na toj valovnoj, same Irance sve nesto uvjeravate od 79 kako su pogrijesili. I opet, nema odaziva druge strane. Jel to nesto govori ...

Jos za kraj samo da te pitam. Ko je kriv za nelagodnu svakodnevnicu obicnog Iranca? Da li su to decenijske sankcije zapada il oblik i nacin vladavine vlasti tamo?
Iranski rezim je kriv.
jeza u ledja

#37222 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

swanfilter wrote: 31/08/2024 22:32
skrbavi-admin wrote: 31/08/2024 21:32 mogao je iran puno vise postici cak i pod sankcijama za ovo svo vrijeme....

Ima tamo mana. Lud je onaj koji nijece. Ipak, govorimo o drzavi od 80 mil prilicno sarolikog stanovnistva i decenijama napete svakodnevnice.
“Ima tamo mana”?? Mana je rezim i korumpirani sistem koji se krije iza ideologije.

Imas prijatelja Iranca? Sta ti on kaze o Iranu?

Pitam jer ih ja imam nekoliko. Dobrih prijatelja. Upoznao sam u stvari dodatno na desetine njih tokom godina. Znam i jednog ajatolaha. :D
O rezimu u Teheranu misle sve najgore.
Sve do jednog.
swanfilter

#37223 Re: IRAN

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 31/08/2024 23:04
swanfilter wrote: 31/08/2024 22:32

“Ima tamo mana”?? Mana je rezim i korumpirani sistem koji se krije iza ideologije.

Imas prijatelja Iranca? Sta ti on kaze o Iranu?

Pitam jer ih ja imam nekoliko. Dobrih prijatelja. Upoznao sam u stvari dodatno na desetine njih tokom godina. Znam i jednog ajatolaha. :D
O rezimu u Teheranu misle sve najgore.
Sve do jednog.
Moj prijatelj je iz bogate porodice pristasa Reze Pahlavija. Njegovi su i dalje tamo. Ali je ostao u Slo zbog zene. Inace je psytrance DJ. Tetovaze od glave do pete. I redovno posjecuje Iran. Bez privođenja na informativne razgovore i Velikog brata iza coska.

Ne podrzava IR, al isto tako se gnusa nad prisutnim narativom zapada do njegove drzave i iste te vlasti.

Pokazao sam mu video kojeg sam i ovdje postavljao, a tice se posjete Ajatolaha teheranskom univerzitetu i gdje je nepregledna masa fanaticno pozdravljala istog. Pa ga pitam, da li su u pitanju samo pristase doticnog jer Iran broji 80 mil, pa se moze naci dovoljan broj za propagandne svrhe? Odgovor je bio-ma koliko ispastaju i zbog toga mozda i bili ljuti na vlastodrzce, Iranci, mladi i stari, iz urbanih sredina i zadrti seljaci i danas zele ono sto 79 izabrase kao nacin zivota.

I da jos po pitanju sankcija i ko je kriv. Identican odg ocekujem i od kolege. Nego, kontam da je iranski rezim kriv i za Trumpovo pisanje po historijskom koraku naprijed u odnosima između Irana i zapada. Umjesto da se od tada napredovalo jos vise, zbog jedne budale, a predsjednika svjetionika demokracije dođosmo u situaciju da je cijeli region na ivici rata. I opet samo crnog Irana puna usta. Kao sto sam jednom napisao, Iran da djeluje kao Izrael, nepostivajuci međunarodno pravo i norme, posebno u trecim zemljama, mi bi vec zagazili u WWIII ...
jeza u ledja

#37224 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

To da svi zele ono sto “izabrase” 79-e je smijesno jer ni tada nisu svi podrzavali ajatolahe. A danas postoji bruka ljudi koji ne samo da zele reforme vec bukvalno hoce skroz promjenu rezima. Sve ostalo ti je taj kolega objasnio kao sto su i meni.

Sto se tice sadasnje situacije, ti iz nekog razloga mislis da se ovo sa Izraelom ne bi desavalo da Trump nije raskinuo sporazum? Kao da je Iran prestao sa politikom neprijateljstva prema istom, kao da su prestali sponzorirati Hamas, Hezbolah, Hutije, itd?

Iran kad bi priznao Izraelu pravo da postoji zavrsila bi se sva prica.
skrbavi-admin

#37225 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

cekaj malo, jel ja ovo dobro citam, zbog Irana se desava masakr i genocid u Gazi jel to?
pa sto ne kazes onda da Milosevic ustao protiv islamskog fundamentalizma i u BIH? :lol:
ili da mi hladno pustimo cetkare da se otcijepe iz BIH i dodaju se u Srbiju, i HB da se prida Rvackoj, da priznamo rezultate progona i ciscenja i okupacije sto da ne ha ja - gratis, jer svi ce biti ostavljeni na miru zar ne i zavrsila bi prica :lol: i onda po Splitu ganjat americke biroe za izdavanje dozvola za azil u Ameriku sto da ne i to - samo jos da se porazvedemo i nadjemo sebi krscane da postanemo miješani brakovi :lol:

ko je tebe ucio logici i cinjenicama :-) :-)

na istom si narativu spinovanja ko i svjetski hohstapleri.... ono eto sto Iran ne priznaje Izrael, jude kolju po Gazi sve redom :lol:
Last edited by skrbavi-admin on 01/09/2024 09:08, edited 1 time in total.
Post Reply