"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#8251 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

1Dante1 wrote: 30/08/2024 11:57
ShnjaZZZ wrote: 29/08/2024 09:57 Pa nije bilo godišnjeg. Fino potpišeš da si iskoristio zbog inspekcije ali nisi zapravo išao odmarat. Moj drug je radio kod Bajre 5 punih godina prije nego je uspio dobiti prvi godišnji od čak 7 dana.
Ja imam tetku koja ima 7 dana godisnjeg, maglaj. Zivo mi se jebe da ima i 1 dan, sama je kriva.
A kako da tvoja tetka natjera poslodavca da ima 20 radnih dana,po zakonu?
1Dante1

#8252 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

Prijavi inspekciji, ili da otkaz. Moja tetka, tvoja i tetka komsije. Onda ce imati.
jajara

#8253 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

zippoo87 wrote: 30/08/2024 11:59
Ateista wrote: 30/08/2024 08:28
jajara wrote: 29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
i kad sve to saberete da vidite koliko taj jedan konobar ima sati rada mjesecno
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.

ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam

DRZAVA BOSNA :bih:
Tesko je vjerovati iz razloga sto je danas situacija puno povoljnija za obicne radnike nego prije 10-15 godina. Puno je vise izbora poslova i radnici puno lakse mogu postavljati svoje uslove i traziti bolje ako im nesto ne odgovara, tako d ane mogu da vjerujem da bi neko danas pristao na takve uslove. Cak i neko ko nema nekog obrazovanja, znanja, iskustva, i nema sta da ponudi, mislim da uvijek moze naci nesto malo bolje. Ne kazem da je to sto moze naci dobro i dostojno normalnog zivota, ali opet kazem mislim da se pretjeruje sa nekim stvarima i da ljudi vole kukati. Razumijem ja da vecina konobara mora raditi upravo za praznike, vikende i slicno, ali ne mogu da vjerujem da ne dobiju neke druge dane odmora i da ne dobiju bar nesto godisnjeg i da ce to neko danas trpiti. Ako stvarno ima neko ko to trpi, onda mislim da je budala i sam kriv, jer bar danas ima koliko toliko izbora da nadje nesto bar malo bolje.
Legendo,nema radnika sa kojima bi mogao organizovati slobodan dan ili godisnji.
Gazde hoce da lokal radi svaki dan a ti ako imas 2 radnika za dvije smjene,ako hoces slobodan dan,jedan dan radis cijeli dan,da bi imao sutra slobodan a to ustvari nije slobodan dan,jer si vec odradio 2 smjene,umjesto jedne.
Isto je i sa godisnjim...pravog godisnjeg nemas...nego ti prvo odradis npr. 7 dana po cijeli dan,dakle duple smjene da bi onda kolega radio 7 dana tako dok si ti na odmoru.
Fakticki,ti si naradio svoj godisnji i nisi imao nista slobodno...i to pisljivih 7 dana...95% radnika nema godisnji po zakonu...max je 15 dana kolektivnog,u nekim firmama gdje je proizvodnj ai gdje se sve ugasi,jer je tako rentabilnije.
I nemas se sta cuditi,jer nemas gdje preci...kada su i kod drugog poslodavca isti uslovi.
Jedina opcija je napustanje drzave a evo jucer bas citam,da je 300 miliona KM manja uplata za penzije u odnosu na par godina ranije...sto govori da je veliki broj napustio poslove u BiH i otisao vani.
Kod nas ni poslodavci ni vlast ne rade nista da se popravi poslovni ambijent...jer i jedni i drugi imaju najvise koristi od ovog sistema,samo radnici nemaju nista.
to je to :thumbup:
jajara

#8254 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

1Dante1 wrote: 30/08/2024 12:02 Prijavi inspekciji, ili da otkaz. Moja tetka, tvoja i tetka komsije. Onda ce imati.
jel ti napisao decko iznad sta se dogodilo kad je prijavio nesto inspekciji? citas li ista ili samo gonis svoje?

koliko znas kamatara, dilera u svom gradu koji nisu dana lezali i nece ni lezati? idi majstore prijavi ih muriji i imat ces cist grad, al u kurcu.

nego papire u ruke i zdravo
1Dante1

#8255 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

jajara wrote: 30/08/2024 12:23 jel ti napisao decko iznad sta se dogodilo kad je prijavio nesto inspekciji? citas li ista ili samo gonis svoje?
Gonim. Hoces da kazes da za to nema rjesenje? Je li dobio pisano "eto gospodine mi otisli u 12 ali ne mozemo u 17 jer tada ne radimo". Nije sigurno, dobio je usmeno, a sa usmenim mu je mogla reci da ce dobiti i gratis....

Sve se moze, samo je pitanje koliko ko hoce od nas prosnalno da se involvira i "zamjeri".

Prijavis firmu
Prijavis inspekciju

Moze li se? Moze, samo treba zelje vremena i muda.
dvajt

#8256 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dvajt »

ostali da rade i kasnije bi prijavljivali. Ako ti je rekao nema kuci dok se ne zavrsi posao, odmah se zove inspekcija, ja sam taj i taj ne da mi gazda kuci a završilo mi radno vrijeme. Ako se ne javljaju, nazoves policiju i prijaviš da si zatočenik da te gazda drži zarobljenog.
jajara

#8257 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

ili jednostavno osnujes svoju stranku, pobjedis na izborima, promjenis sistem i gotovo :thumbup:

ne rece mi koliko dilera i kamatara znas u svom gradu pa i tvoja mater od 80 godina zna sta rade, a oni nikako da legnu? trebam otic ja u sipu i reci im NN vam kamatari po gradu eto uhapsite ga, oni mi onda potpisu na papir da ga nece dirati jer ga stoji politika i jos mi ovjere papir i ja vama zaljepim na forum.

vi ili se pravite debili ili uopce ne zivite ovde zadnjih 20,30 godina pa dodjete srat po forumu jer nemate s kim pricat tamo negdje vani?
DaysleepeR

#8258 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

ShnjaZZZ wrote: 29/08/2024 17:07
DaysleepeR wrote: 29/08/2024 11:55 Ni ja ne mogu da vjerujem da ima firmi koje uskraćuju godišnji odmor.
Ljudi ba, prijavljujte to inspekcijama.
Poumiraćete mladi od bolesti koje ćete navući od tolikog rada, plus kad odete u penziju a ono 300 KM jer ste bili prijavljeni na minimalac cijeli radni vijek i u koverti dobijali platu...
Prijavljujte sve to
Evo primjer iz ličnog iskustva. Gazda jedne firme tjerao radnike da produže iza radnog vremena. Neplaćeno. Ko neće prijetio otkazom. Mužu od jedne radnice (moj kolega) pukne film i ode u kantonalnu inspekciju prijavit. Riješiti ćemo gospodine, ne brinite. Nastavi se teror. Ode ponovo lično u inspekciju i dobije objašnjenje da su oni izašli na teren i da su utvrdili da se poštuju svi zakoni. Kaže on, kako? Pa kad ste otišli. Kaže inspektor datum taj i taj u toliko i toliko sati. Ispade ljudi otišli u 12h da vide produžuje li se neplaćeno poslije radnog vremena :lol: kaže on njima pa ne tjera ih u 12h nego u 16h. Otiđite u 17h i zateći ćete radnike...kažu njemu "ali gospodine, naše radno vrijeme je do 16h". :D
Prijaviti ponovo. I ne može jedan čovjek. Svi radnici.
Naslovnica

#8259 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Naslovnica »

jajara wrote: 30/08/2024 12:42 ili jednostavno osnujes svoju stranku, pobjedis na izborima, promjenis sistem i gotovo :thumbup:

ne rece mi koliko dilera i kamatara znas u svom gradu pa i tvoja mater od 80 godina zna sta rade, a oni nikako da legnu? trebam otic ja u sipu i reci im NN vam kamatari po gradu eto uhapsite ga, oni mi onda potpisu na papir da ga nece dirati jer ga stoji politika i jos mi ovjere papir i ja vama zaljepim na forum.

vi ili se pravite debili ili uopce ne zivite ovde zadnjih 20,30 godina pa dodjete srat po forumu jer nemate s kim pricat tamo negdje vani?
:thumbup:
1Dante1

#8260 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

jajara wrote: 30/08/2024 12:42 ili jednostavno osnujes svoju stranku, pobjedis na izborima, promjenis sistem i gotovo :thumbup:

Rjesenja imas dva. Da sutis kao sto svi sutimo, ili da prijavis i dilera i kamatara svojim imenom, pisano. No to neces uraditi, jer si dio sistema a i ne vjerujes da ce te sistem zastititi.

Prema tome, samo ko ima muda moze nesto da uradi i to je to.
DaysleepeR

#8261 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Niko ništa ne prijavljuje jer misli da nema fajde i stvari ostaju kakve jesu.
Ja šta god sam prijavio dobio sam povratni info i jako često su se stvari promijenile na bolje.
Neće niko sa strane doći i preko noći nam dovesti EU standarde, EU standardi stvaraju ljudi sami sebi živjeći ovdje na društveno odgovoran način.
Džaba Bugarskoj što je u EU kad im je u glavama propuh pa je i država dan danas smetljarnik.
S druge strane jednoj Sloveniji i ne treb EU, oni su i u Jugoslaviji bili EU.

Treba se mijenjati svijest u glavama ljudi, ne okretati glavu od kriminala, od kršenja prava i ostalog.
Prijavljivati, buniti se, štrajkovati.
manuchao91

#8262 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by manuchao91 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 20:06
Naslovnica wrote: 29/08/2024 19:30
👍
Čuj tragedija biti konobar u 50toj?!
Jbga, ne mogu svi biti influenseri i tiktokeri
To je lazna dilema.
Izmedju konobara i tik tokera imas veliki dijapazon.

Konobar do 50?
Sagoris ko sibica.
Imas bar 3 bolesti.
Bjezi ba.
a biti npr vozac kamiona cijeli zivot ti je ok?
spavas 5 dana sedmicno u kamionu na nakom usranom parkingu,nemas se ujutru gdje umiti i otici u wc.Ne kupas se po 5-6 ili više dana i jedes suhu hranu jedno 35 godina ,paštete sendvice i ostala sranja.Provodis zivote po industrijskim zonama,upišanim parkinzima i granicama čekajuci po 4 h da samo predjes.Zivot kita.
Konobar je bar svaku noc kod kuće,pod tušem ,a ujutru kad ustane bogme ima se gdje umiti i popiti kafu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8263 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Upravo tako.
Samo prijavljivati.

@manuchao91 ne znam otkud da me pitas za kamiondzije u po frke ali dobro.
Slazem se da je sve tako kako si napisao ali isto tako mislim da on za jednu turu zaradi ko prosjecan konobar za 2 mjeseca (sa baksisom i pljackanjem pijanih gostiju).
DaysleepeR

#8264 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Konobarski posao u nekom kvalitetnom hotelu je sasvim uredan i gospodski posao.
I ljudi koji rade to u takvim hotelima znaju posao.
I generalno su svi 40+
jajara

#8265 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jajara »

1Dante1 wrote: 30/08/2024 12:50

Rjesenja imas dva. Da sutis kao sto svi sutimo, ili da prijavis i dilera i kamatara svojim imenom, pisano. No to neces uraditi, jer si dio sistema a i ne vjerujes da ce te sistem zastititi.

Prema tome, samo ko ima muda moze nesto da uradi i to je to.
bola kralju zivce mi opasno dizes i ovo je zadnji post na koji cu ti odgovorit.
ako citav grad zna ko je kamatar i diler zna onda i murija jer joj je to poso. i oni genteri inspektori mamlazi. ne trebam ja otic i rec im slobo je kamatar kad oni vec znaju i pustaju ga da radi jer i za njih obavlja prljave poslove. kontas ti sve ovo nego ovde namjerno kontriras.

ko je onom majmunu iz hdza Zeljki neki dan zapalio auto u mostaru? ili mu je opomena da ne propjeva ili je vec propjevo?
ko je covicu cuvo kucu sa automatskim puskama kad su bili oni prosvjedi prije 10 godina? gdje su zaposleni sad svi ti ljudi?

evo skupio sam 10 ljudi iz naselja idemo svi na mup da ovo prijavimo i ispravit cemo drzavu prekosutra.
i nemas potrebe odgovarat mi vise nista jer cu samo ban popit
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8266 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Neki ljudi žive u Diznilendu izgleda :roll:

Frajer ima firmu, bavi se medijima, nikoga ne prijavljuje godinama, plaća saradnicima na ruke kešom...ja ga lično prijavio (ne samo ja) i znate šta je bilo? Ništa!

Radi po starom jer ima leđa i neko ga čuva.

Fckn Bosnia! :bih:
1Dante1

#8267 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

jajara wrote: 30/08/2024 13:07 bola kralju zivce mi opasno dizes i ovo je zadnji post na koji cu ti odgovorit.
ako citav grad zna ko je kamatar i diler zna onda i murija jer joj je to poso. i oni genteri inspektori mamlazi. ne trebam ja otic i rec im slobo je kamatar kad oni vec znaju i pustaju ga da radi jer i za njih obavlja prljave poslove. kontas ti sve ovo nego ovde namjerno kontriras.
lbio me racku sta ti dizem. Jesi i prijavio? Nisi. Tako da mozes samo mahalati.
Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:08 Neki ljudi žive u Diznilendu izgleda
jes miki maus iz diznilenda ce nam napraviti drzavu. Nece niko osim nas.
Domaci izdajnik

#8268 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Znaš ti onu kada se pajac useli u palatu on ne postaje kralj, nego država cirkus? E pa eto...
DaysleepeR

#8269 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:08

Frajer ima firmu, bavi se medijima, nikoga ne prijavljuje godinama, plaća saradnicima na ruke kešom...ja ga lično prijavio (ne samo ja) i znate šta je bilo? Ništa!

Koji lik i koja firma.
Pusti podatak, i sačekaj malo.
Domaci izdajnik

#8270 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ne bi da se hvalim ili iznosim neke podatke, ali sam trenutno na mjestu gdje mogu da prijavim lakše nego ti...Znači, znam šta pričam...
DaysleepeR

#8271 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:12 Ne bi da se hvalim ili iznosim neke podatke, ali sam trenutno na mjestu gdje mogu da prijavim lakše nego ti...Znači, znam šta pričam...
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali time što ne imenuješ firmu, i ti je faktički štitiš.
Domaci izdajnik

#8272 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Vidi, imenovao je kao i vlasnika na raznim portalima, a i prijavio ga inspekciji pa mi je rečeno zaboravi to ima zaleđinu...ne moram govoriti kakvu..

Lik osnovao Crnu listu poslodavaca na FB i radnički pokret, imaš ga na netu Pejaković Dražen pa malo pregledaj šta se dešava i pročitaj njegovu priču.

https://banjaluka-24.com/osnivac-crne-l ... om-mjestu/
nepass1

#8273 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:08

Prije gdje sam radio jedno jutro osvane zeljezna stanga na trotoaru (lola parking sebi obezbjedio, strogi centar sarajeva). Saznam cije je, konfrontiram lika, kaze obrati se mojoj mami za sve. Mama sef inspekcije u KS.
Kazem ja opet nije fer, trotoar kako moze, bla bla. Prodje malo eto meni inspekcije na posao. I fasujem prijavu, jedna prostorija koja mora biti pod kljucem nije imala kljuc u bravi, bila je zakljucana ali posto nije bilo kljuca u bravi nije sve bilo po propisu.
I kakve dalje mjere da poduzimas. Palicu i da se bijem?
1Dante1

#8274 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

Lajavikrelac wrote: 30/08/2024 13:10 Znaš ti onu kada se pajac useli u palatu on ne postaje kralj, nego država cirkus? E pa eto...
Sami smo krivi. Zbog greske radnika u opcini propustena subvencija. Jedino rjesenje je bilo tuziti opcinu, ali tako ces sebi natovariti inspekciju koja ce ti naci 10x vecu kaznu od onoga sto ces dobiti. Sjedi, poklopi se usima i to je to.

Zato kazem da je do nas, niko od nas nije spreman trpiti, trpit i trpiti, da bi neko za X godina imao normalno okruzenje.
Domaci izdajnik

#8275 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

O čemu mi pričamo, kod mene u komšiluku zgrada u kojoj stanuje čivija u vlasti stavila kapiju na dvorište i one klamfe na parking mjesta, a ostali neka se jebu i snalaze iako plaćaju godišnju kartu! Kod njih ko god se usudi stati na kapiju stiže murija i pauk brzinom svjetlosti, kod ostalih stanara kada ih blokiraju kurcobol od strane istih...
Post Reply