"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
jajara
#8226 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
bas svudje? svudje po bosni ili svudje po svijetu?
da ti odma kazem da po svijetu nije. nego je sasvim dobar posao sa normalnim radnim vremenom, godisnjim odmorom, vrlo dobrom zaradom.
npr poznanik u njemackoj se ozenio, dobio dvoje djece, kupio stan i ne planira mjenjati posao
da ti odma kazem da po svijetu nije. nego je sasvim dobar posao sa normalnim radnim vremenom, godisnjim odmorom, vrlo dobrom zaradom.
npr poznanik u njemackoj se ozenio, dobio dvoje djece, kupio stan i ne planira mjenjati posao
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8227 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Voli narod kukat vise nego hljeba se najest.Ateista wrote: ↑29/08/2024 12:39Ha ha, to je to, dobar primjer.teuta06 wrote: ↑29/08/2024 12:04moram se složiti da ljudi pretjeruju. ja sam isto imala situaciju kad sam prelazila na novi posao, pricala sa jednom poznanicom, žena starija 15 godina od mene, i zalim se na godisnji, gore vec napisana prica, kaze ona meni da nema nikako godisnjeg, ja gledam, ne vjerujem, žena tvrdi nema godisnjeg. kad kroz pricu, kaze ima 20 dana, pa govorim joj maloprije rekla si da nemas nikako, kaze ona sta je 20 dana u godini dana, znas koliko sam imala u banci ( a dobila otkaz u banci, jer se poslovnica ugasila, pa presla raditi u drugu firmu)Ateista wrote: ↑29/08/2024 11:19 Ni ja stvarno ne mogu da vjerujem da danas to neko trpi, hajd i nekako ranije kada su poslodavci mogli da maltretiraju radnike, ali danas se situacija toliko promijenila da mislim da niko ne mora to da trpi i da uvijek moze naci nesto koliko toliko normalno. OK, razumijem da ne dobije svako kompletan godisnji, da se pise da su iskoristeni dani koji nisu, da moras pokrivati kolege i raditi duplu smjenu, ne kazem da je to normalno i OK ali razumijem da ima i toga, ali da neko ne ode nikako na godisnji u toku godine, to mi je bas tesko povjerovati, pogotovo danas da toga ima. Mislim da ljudi definitivno puno lazu i pretjeruju u nekim stvarima, tipa ne dobije puni godisnji reci ce da nema nikako, ili ako mora raditi duplu smjenu kad je kolega na godisnjempsotavice to kao da nema godisnji. Nije ni to OK, ali nije isto kao da cijele godine radis od ponedjeljka do subote i nemas bas nikakav slobodan dan, jednostavno se pretjeruje sa kukanjem kao i ona prica oko plata kad se kuka pa govoris samo osnovnu platu na karticu a presutis dio koji dobijas na crno na ruke i TO.![]()
![]()
ja gledam i ne vjerujem, a ja govorila 6 radnih dana, nista ona, a za svojih 20 dana kaze da nema uopce godisnjeg.
![]()
Ne znam sta je razlog valjda misle da pozicija zrtve donosi neku prednost.
Ne kazem da nema svasta, svjedoci smo robovlasnistva maltene do unazad petnaestak godina.
Ali se voli smaslat i preuvelicat to je cudo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8228 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
osobno ne volim hodat gdje se pare troše pa nisam upoznat s tim ugostiteljstvom itd
- zubi
#8229 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I u 50. ce biti konobar??jajara wrote: ↑29/08/2024 15:00 bas svudje? svudje po bosni ili svudje po svijetu?
Tragedija.
- ShnjaZZZ
#8230 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo primjer iz ličnog iskustva. Gazda jedne firme tjerao radnike da produže iza radnog vremena. Neplaćeno. Ko neće prijetio otkazom. Mužu od jedne radnice (moj kolega) pukne film i ode u kantonalnu inspekciju prijavit. Riješiti ćemo gospodine, ne brinite. Nastavi se teror. Ode ponovo lično u inspekciju i dobije objašnjenje da su oni izašli na teren i da su utvrdili da se poštuju svi zakoni. Kaže on, kako? Pa kad ste otišli. Kaže inspektor datum taj i taj u toliko i toliko sati. Ispade ljudi otišli u 12h da vide produžuje li se neplaćeno poslije radnog vremenaDaysleepeR wrote: ↑29/08/2024 11:55 Ni ja ne mogu da vjerujem da ima firmi koje uskraćuju godišnji odmor.
Ljudi ba, prijavljujte to inspekcijama.
Poumiraćete mladi od bolesti koje ćete navući od tolikog rada, plus kad odete u penziju a ono 300 KM jer ste bili prijavljeni na minimalac cijeli radni vijek i u koverti dobijali platu...
Prijavljujte sve to
-
jajara
#8231 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
covjek je zavrsio skolu za konobara. ne vidim zasto bi bila tragedija biti profesionalni konobar u pedesetoj? nabrojim ti za sekund barem 30 gorih poslova sto se tice fizike, a ljudi ih rade do 65.zubi wrote: ↑29/08/2024 17:02I u 50. ce biti konobar??jajara wrote: ↑29/08/2024 15:00 bas svudje? svudje po bosni ili svudje po svijetu?
Tragedija.
imate veoma iskrivljeno misljenje o tom poslu. to sto se kod nas mjenjaju samo studenti svako par mjeseci je samo zato jer su uvjeti kakvi jesu.
a kao sto sam naveo u postu iznad njegovi uvjeti su i vise nego ok. rekao bih i bolji od bilo kojeg radnika koji radi za privatnika u nasoj drzavi
-
Piaty
#8232 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Iz iskustva._BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2024 14:57Sto to
Zeka ima više stvari u ponudi, a postoji mit da Penny ima sve u ponudi (Penny nema mnogo toga).
Zeka je povoljniji. Uštedio sam mnogo para kupujući u Zeki. Dakle pored same ponude ima još i:
-popust na svaku kupovinu
-kupovanje uz karticu (na kraju se nakupilo love i uzeo neku super bušilicu u fuluu sa svim onim elementima)
Ovako izgleda kao da reklamiram a ne reklamiram već jednostavno mi je bilo super da doživim da neko ima korektne cijene i ponudu kada mi je najviše trebalo. Eto to je to.
-
Piaty
#8233 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nadrealisti, Monty Python...ShnjaZZZ wrote: ↑29/08/2024 17:07Evo primjer iz ličnog iskustva. Gazda jedne firme tjerao radnike da produže iza radnog vremena. Neplaćeno. Ko neće prijetio otkazom. Mužu od jedne radnice (moj kolega) pukne film i ode u kantonalnu inspekciju prijavit. Riješiti ćemo gospodine, ne brinite. Nastavi se teror. Ode ponovo lično u inspekciju i dobije objašnjenje da su oni izašli na teren i da su utvrdili da se poštuju svi zakoni. Kaže on, kako? Pa kad ste otišli. Kaže inspektor datum taj i taj u toliko i toliko sati. Ispade ljudi otišli u 12h da vide produžuje li se neplaćeno poslije radnog vremenaDaysleepeR wrote: ↑29/08/2024 11:55 Ni ja ne mogu da vjerujem da ima firmi koje uskraćuju godišnji odmor.
Ljudi ba, prijavljujte to inspekcijama.
Poumiraćete mladi od bolesti koje ćete navući od tolikog rada, plus kad odete u penziju a ono 300 KM jer ste bili prijavljeni na minimalac cijeli radni vijek i u koverti dobijali platu...
Prijavljujte sve tokaže on njima pa ne tjera ih u 12h nego u 16h. Otiđite u 17h i zateći ćete radnike...kažu njemu "ali gospodine, naše radno vrijeme je do 16h".
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
laik1981
#8235 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima posla ako hoces da radis. Evo sad ti mogu predloziti posao gdje mozes zaraditi i do tri hiljade, gdje sebi planiras smjene, al kad radis, radis kao na traci. Nemas kad ni pišatiNaslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:34 Ima Q posla.
Ima ako ćeš raditi za kikiriki.
Ili ako imaš VELIKE sise.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#8236 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako ko.
Restoran Bob, radi gospodin finih godina (uveliko zreo za penziju), ljubazan, okretan, brz, sposoban, stara konobarska skola.
U Pinu nema ni sarajevske pive ni bosanske kafe. U Bobu sve ima.
Nularicu sarajevskog stvorio. Neko posao radi za platu, a neko iz zadovoljstva.
Restoran Bob, radi gospodin finih godina (uveliko zreo za penziju), ljubazan, okretan, brz, sposoban, stara konobarska skola.
U Pinu nema ni sarajevske pive ni bosanske kafe. U Bobu sve ima.
Nularicu sarajevskog stvorio. Neko posao radi za platu, a neko iz zadovoljstva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8237 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima i u Vrbama onaj ciko
-
Naslovnica
#8238 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
jajara wrote: ↑29/08/2024 17:44covjek je zavrsio skolu za konobara. ne vidim zasto bi bila tragedija biti profesionalni konobar u pedesetoj? nabrojim ti za sekund barem 30 gorih poslova sto se tice fizike, a ljudi ih rade do 65.zubi wrote: ↑29/08/2024 17:02I u 50. ce biti konobar??jajara wrote: ↑29/08/2024 15:00 bas svudje? svudje po bosni ili svudje po svijetu?
Tragedija.
imate veoma iskrivljeno misljenje o tom poslu. to sto se kod nas mjenjaju samo studenti svako par mjeseci je samo zato jer su uvjeti kakvi jesu.
a kao sto sam naveo u postu iznad njegovi uvjeti su i vise nego ok. rekao bih i bolji od bilo kojeg radnika koji radi za privatnika u nasoj drzavi
Čuj tragedija biti konobar u 50toj?!
Jbga, ne mogu svi biti influenseri i tiktokeri
- Haris.ba
#8239 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dosao mi majstor nedavno, ima 69 godina. Na biciklu nosa bocu i ostali alat za lepenku. Vitalniji cikica od mene.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8240 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je lazna dilema.Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 19:30
Izmedju konobara i tik tokera imas veliki dijapazon.
Konobar do 50?
Sagoris ko sibica.
Imas bar 3 bolesti.
Bjezi ba.
-
Naslovnica
#8241 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radio, nos'o tacnu, dolazio na posao u 5 popodne, odlazio kući u 5 ujutro, prvo napravim krug po gradu da malo dođem sebi..._BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2024 20:06To je lazna dilema.Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 19:30
Izmedju konobara i tik tokera imas veliki dijapazon.
Konobar do 50?
Sagoris ko sibica.
Imas bar 3 bolesti.
Bjezi ba.
Ali jedno je raditi u noćnom klubu, kakvoj kafančugi ili restoranu sa pristojnom klijentelom ili elitnom hotelu.
Ali da je rudnik - jeste.
Komplet ugostiteljstvo je rudnik.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8242 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 20:42
Radio, nos'o tacnu, dolazio na posao u 5 popodne, odlazio kući u 5 ujutro, prvo napravim krug po gradu da malo dođem sebi...
Ali jedno je raditi u noćnom klubu, kakvoj kafančugi ili restoranu sa pristojnom klijentelom ili elitnom hotelu.
Ali da je rudnik - jeste.
Komplet ugostiteljstvo je rudnik.
Bio kratko u talu za kafanu.
Pobjego glavom bez obzira.
-
Sociolog
#8243 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ima nase dosta raje, koja s 45+ idu po Dalmaciji, ostrvima da konobarisu, rostilj majstorijajara wrote: ↑29/08/2024 17:44covjek je zavrsio skolu za konobara. ne vidim zasto bi bila tragedija biti profesionalni konobar u pedesetoj? nabrojim ti za sekund barem 30 gorih poslova sto se tice fizike, a ljudi ih rade do 65.zubi wrote: ↑29/08/2024 17:02I u 50. ce biti konobar??jajara wrote: ↑29/08/2024 15:00 bas svudje? svudje po bosni ili svudje po svijetu?
Tragedija.
-
zippoo87
#8244 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne znam detalje ali logika mi kaze da ce Zeka praviti objekat u kojem ce rentati i prostor Crvenoj Jabuci.Armin2013 wrote: ↑29/08/2024 12:21U zgradi koju će da pravi Zeka, na mjestu gdje je bila Fortuna, bit će otvoren restoran Crvena jabuka. A cijela Gračanica priča o ovoj kombinaciji.zippoo87 wrote: ↑29/08/2024 11:47Hhaa cuj sa Igorom D.
Ko moze baciti takvu bombu i ostati ziv?
Dodik i dodikovci nemaju sta traziti u Gr a nasi lokalni rahmani imaju toliko kapitala da sami kupuju zemljiste i grade. Naravno nisu gadljivi na imovinu unistenih preduzeca. Unisti pa kupi jeftino,sve po zakonu.
Ne znam kako se doslo do price da se Fortuna kupila pola/pola sa Dodikom mladjim,osim da su mahalske price.
Ali eto,mahala sve zna.
- Ateista
#8245 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ako ih imas, iskoristi ih za bolji posao kao i ti ostali.Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:52Ja imam posao a i sise, veće mi ne trebaju.Ateista wrote: ↑29/08/2024 12:41Pa ugradi sebi silikone, isolatice ti se investicijaNaslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:34 Ima Q posla.
Ima ako ćeš raditi za kikiriki.
Ili ako imaš VELIKE sise.![]()
Vego vidim oko sebe i žena oko sebe u firmi gdje radi, sve je, manje-više, isto.
Gram mozga nema, ali mlado, lijepo izgleda, a ima i velike sise, to je plus.
Prodaju se pričom, a ovi iskusni sa puno godina radnog staža vuku firmu.
Daaa, bili smo i nekada bili mladi i neiskusni, pa se učilo.
Da sam ja gazda uvijek bih uzeo nekoga sa iskustvom ko zna posao, nego nekoga neiskusnog i mladog kome treba godina da pohvata neke stvari i opet nije to to...
Salim se naravno, razumijem o cemu govoris, doslo je takvo vrijeme da su sminka i suplja u nekim poslovima postali bitniji od stvarnog znanja i iskustva. Sto kazes zaposlice nekog zbog izgleda, a to sto pojma nema nije toliko bitno, isto kao i ljudi koji imaju dobru pricu, a u konkretnom poslu suplji.
- Ateista
#8246 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tesko je vjerovati iz razloga sto je danas situacija puno povoljnija za obicne radnike nego prije 10-15 godina. Puno je vise izbora poslova i radnici puno lakse mogu postavljati svoje uslove i traziti bolje ako im nesto ne odgovara, tako d ane mogu da vjerujem da bi neko danas pristao na takve uslove. Cak i neko ko nema nekog obrazovanja, znanja, iskustva, i nema sta da ponudi, mislim da uvijek moze naci nesto malo bolje. Ne kazem da je to sto moze naci dobro i dostojno normalnog zivota, ali opet kazem mislim da se pretjeruje sa nekim stvarima i da ljudi vole kukati. Razumijem ja da vecina konobara mora raditi upravo za praznike, vikende i slicno, ali ne mogu da vjerujem da ne dobiju neke druge dane odmora i da ne dobiju bar nesto godisnjeg i da ce to neko danas trpiti. Ako stvarno ima neko ko to trpi, onda mislim da je budala i sam kriv, jer bar danas ima koliko toliko izbora da nadje nesto bar malo bolje.jajara wrote: ↑29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
i kad sve to saberete da vidite koliko taj jedan konobar ima sati rada mjesecno
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.
ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam
DRZAVA BOSNA![]()
-
Naslovnica
#8247 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Žena sa velikim iskustvom u bankarskom sektoru, i prije i poslije rata, računovođa, ovo-ono, ima žena sve u malom prstu, srednje četrdesete, sticajem okolnosti ostala bez posla i aplicirala za posao u bankama, jedna, druga, treća...Ateista wrote: ↑30/08/2024 08:20Pa ako ih imas, iskoristi ih za bolji posao kao i ti ostali.Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:52Ja imam posao a i sise, veće mi ne trebaju.
Vego vidim oko sebe i žena oko sebe u firmi gdje radi, sve je, manje-više, isto.
Da sam ja gazda uvijek bih uzeo nekoga sa iskustvom ko zna posao, nego nekoga neiskusnog i mladog kome treba godina da pohvata neke stvari i opet nije to to...![]()
Salim se naravno, razumijem o cemu govoris, doslo je takvo vrijeme da su sminka i suplja u nekim poslovima postali bitniji od stvarnog znanja i iskustva. Sto kazes zaposlice nekog zbog izgleda, a to sto pojma nema nije toliko bitno, isto kao i ljudi koji imaju dobru pricu, a u konkretnom poslu suplji.
I ništa.
Hvala na interesovanju, doviđenja i prijatno.
Primali neke cice-mice, nekoliko mjeseci radi i hajde na trudničko, napustila posao, ode dalje itd, itd...
Mislim, uz dužno poštovanje prema ženama, rađanju i ulozi majke...ja bih kao poslodavac, uvijek zaposlio iskusniju ženu koja već ima koliko-toliko odraslu djecu. Barem što se tiče ovih sjedećih poslova, kancelarija, banaka i slično.
Možda zaista zvuči brutalno i loše prema ženama, ali samo gledam sa stanovišta poslodavca i biznisa.
- Ateista
#8248 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cudni znaju biti motivi poslodavaca kod zaposljavanja, ko ce znati sta hoce kad zaposljava takvih i sta im je cilj. Ima tu i stela, koliko god neko mislio da nema u privatnim firmama jer bi kao posao i profit trebali biti prioritet, itekako ima. Zaposlis nekog zato sto je rod nekog poslovnog partnera ili tako nekog od koga imas koristi, zbog dobrih odnosa. Ako su jos u pitanju firme koje imaju veze sa tenderima i politikom, tu tek onda ima svega.Naslovnica wrote: ↑30/08/2024 08:56Žena sa velikim iskustvom u bankarskom sektoru, i prije i poslije rata, računovođa, ovo-ono, ima žena sve u malom prstu, srednje četrdesete, sticajem okolnosti ostala bez posla i aplicirala za posao u bankama, jedna, druga, treća...Ateista wrote: ↑30/08/2024 08:20Pa ako ih imas, iskoristi ih za bolji posao kao i ti ostali.Naslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:52
Ja imam posao a i sise, veće mi ne trebaju.
Da sam ja gazda uvijek bih uzeo nekoga sa iskustvom ko zna posao, nego nekoga neiskusnog i mladog kome treba godina da pohvata neke stvari i opet nije to to...![]()
I ništa.
Hvala na interesovanju, doviđenja i prijatno.
Primali neke cice-mice, nekoliko mjeseci radi i hajde na trudničko, napustila posao, ode dalje itd, itd...
Mislim, uz dužno poštovanje prema ženama, rađanju i ulozi majke...ja bih kao poslodavac, uvijek zaposlio iskusniju ženu koja već ima koliko-toliko odraslu djecu. Barem što se tiče ovih sjedećih poslova, kancelarija, banaka i slično.
Možda zaista zvuči brutalno i loše prema ženama, ali samo gledam sa stanovišta poslodavca i biznisa.
-
1Dante1
#8249 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja imam tetku koja ima 7 dana godisnjeg, maglaj. Zivo mi se jebe da ima i 1 dan, sama je kriva.
-
zippoo87
#8250 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Legendo,nema radnika sa kojima bi mogao organizovati slobodan dan ili godisnji.Ateista wrote: ↑30/08/2024 08:28Tesko je vjerovati iz razloga sto je danas situacija puno povoljnija za obicne radnike nego prije 10-15 godina. Puno je vise izbora poslova i radnici puno lakse mogu postavljati svoje uslove i traziti bolje ako im nesto ne odgovara, tako d ane mogu da vjerujem da bi neko danas pristao na takve uslove. Cak i neko ko nema nekog obrazovanja, znanja, iskustva, i nema sta da ponudi, mislim da uvijek moze naci nesto malo bolje. Ne kazem da je to sto moze naci dobro i dostojno normalnog zivota, ali opet kazem mislim da se pretjeruje sa nekim stvarima i da ljudi vole kukati. Razumijem ja da vecina konobara mora raditi upravo za praznike, vikende i slicno, ali ne mogu da vjerujem da ne dobiju neke druge dane odmora i da ne dobiju bar nesto godisnjeg i da ce to neko danas trpiti. Ako stvarno ima neko ko to trpi, onda mislim da je budala i sam kriv, jer bar danas ima koliko toliko izbora da nadje nesto bar malo bolje.jajara wrote: ↑29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
i kad sve to saberete da vidite koliko taj jedan konobar ima sati rada mjesecno
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.
ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam
DRZAVA BOSNA![]()
Gazde hoce da lokal radi svaki dan a ti ako imas 2 radnika za dvije smjene,ako hoces slobodan dan,jedan dan radis cijeli dan,da bi imao sutra slobodan a to ustvari nije slobodan dan,jer si vec odradio 2 smjene,umjesto jedne.
Isto je i sa godisnjim...pravog godisnjeg nemas...nego ti prvo odradis npr. 7 dana po cijeli dan,dakle duple smjene da bi onda kolega radio 7 dana tako dok si ti na odmoru.
Fakticki,ti si naradio svoj godisnji i nisi imao nista slobodno...i to pisljivih 7 dana...95% radnika nema godisnji po zakonu...max je 15 dana kolektivnog,u nekim firmama gdje je proizvodnj ai gdje se sve ugasi,jer je tako rentabilnije.
I nemas se sta cuditi,jer nemas gdje preci...kada su i kod drugog poslodavca isti uslovi.
Jedina opcija je napustanje drzave a evo jucer bas citam,da je 300 miliona KM manja uplata za penzije u odnosu na par godina ranije...sto govori da je veliki broj napustio poslove u BiH i otisao vani.
Kod nas ni poslodavci ni vlast ne rade nista da se popravi poslovni ambijent...jer i jedni i drugi imaju najvise koristi od ovog sistema,samo radnici nemaju nista.