"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8176 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

haha kakve su to firme
sta je to
mogu shvatiti pala plaća...puno se radi ili se ništa ne radi
ali to ne mogu
Staylezz

#8177 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Staylezz »

Vezano za godišnje odmore, moj otac je uredno dobijao rješenja da je bio na godišnjem, čak i na platnoj listi obračunato u skladu sa tim iako nije nikada otišao na odmor. Tek od prethodne godine dobija 7-10 dana godišnje da odmori.
laik1981

#8178 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laik1981 »

Krivi su radnici. Imas ih u istoj firmi, na istim pozicijama, a totalno razliciti svi uslovi. Bukvalno kako se ko za sebe izbori, pa ih imas koji odmaraju dan u dvije sedmice jer sute i to prihvataju, dok im kolege na istoj poziciji i sa istom platom odmaraju dva dana sedmicno. Isto tako jedni heftu godisnjeg, a kolege hladno dvije koliko ih i sljeduje. Vazda je bilo hamala i bice ih.
ShnjaZZZ

#8179 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Lajavikrelac wrote: 29/08/2024 09:58 :shock:

Zar toga još ima??? Jebo te led... :run:
Pa bilo je, ne znam sad. Ovaj moj paćenik je počeo raditi kod Bajre u mesnici 2013 ja mislim, prvi godišnji 2018 :D mislim da se otad stanje promijenilo, mada gledam da Bajru i dalje svi izbjegavaju i da tamo idu radit samo kad je "stani pani" situacija.
nepass1

#8180 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Staylezz wrote: 29/08/2024 10:13 Vezano za godišnje odmore, moj otac je uredno dobijao rješenja da je bio na godišnjem, čak i na platnoj listi obračunato u skladu sa tim iako nije nikada otišao na odmor. Tek od prethodne godine dobija 7-10 dana godišnje da odmori.
Zena mi je isto tako dobijala rjesenja a ide na posao. Jer ne moze vise od 5rd u komadu. Iskoristi ona 21 dan u godini ali sve iscjepkano
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8181 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 29/08/2024 10:15

Pa bilo je, ne znam sad. Ovaj moj paćenik je počeo raditi kod Bajre u mesnici 2013 ja mislim, prvi godišnji 2018 :D mislim da se otad stanje promijenilo, mada gledam da Bajru i dalje svi izbjegavaju i da tamo idu radit samo kad je "stani pani" situacija.
Bajra je bila po tome poznata nadaleko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8182 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 29/08/2024 10:05 haha kakve su to firme
sta je to
ali to ne mogu
Firme van Sarajeva
laik1981

#8183 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laik1981 »

Imas ih masu i u Sarajevu. Probaju, pa kod koga prodje prodje.
Last edited by laik1981 on 29/08/2024 10:27, edited 1 time in total.
vernes81

#8184 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vernes81 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 10:24
ShnjaZZZ wrote: 29/08/2024 10:15

Bajra je bila po tome poznata nadaleko.
Bio muski rod :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8185 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Dobro do 2015 je bilo takvo stanje sa godišnjim i slobodnim danima, poslije 2015, a pogotovo nakon 2018 ko je to trpio...ne znam...biće da je do njega :-?
Truba

#8186 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 10:26
Truba wrote: 29/08/2024 10:05 haha kakve su to firme
sta je to
ali to ne mogu
Firme van Sarajeva
treba napisat lokaciju

ipak ovo je forum 3 sarajevske općine

i treba napisati godinu

evo ja koji mogu radit za 600 ne mogu raditi svaki dan i ne mogu bez godisnjeg
znaci ja koji trpim sve...pa šta su ti ljudi
i bez godišnjeg
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8187 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam tamo davno kao klapac nakon srednje, početkom dvijehiljaditih, konobarisao u ovoj jednoj kafanici i nisam imao slobodnog dana. Izgovor gazde je bio da nema toliko posla da bi nam trebao slobodan dan... :roll: Ali to su bila takva šugava vremena, a ja sam bio glupi klinac.

Napustio nakon tri mjeseca, kod kuće se svi bečili kako ja dajem otkaz, a toliko ljudi nema nikakav posao... :roll:

Koliko smo bili kolektivno glup narod, mada i sada smo samo u drugim segmentima... :oops:
Truba

#8188 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

novijim generacijama je slobodno vrijeme jednako važno kao novac

nikad nisam konobarisao...ali sam radio za kablovsku i tjero ljude da potpišu :D
Ateista

#8189 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ni ja stvarno ne mogu da vjerujem da danas to neko trpi, hajd i nekako ranije kada su poslodavci mogli da maltretiraju radnike, ali danas se situacija toliko promijenila da mislim da niko ne mora to da trpi i da uvijek moze naci nesto koliko toliko normalno. OK, razumijem da ne dobije svako kompletan godisnji, da se pise da su iskoristeni dani koji nisu, da moras pokrivati kolege i raditi duplu smjenu, ne kazem da je to normalno i OK ali razumijem da ima i toga, ali da neko ne ode nikako na godisnji u toku godine, to mi je bas tesko povjerovati, pogotovo danas da toga ima. Mislim da ljudi definitivno puno lazu i pretjeruju u nekim stvarima, tipa ne dobije puni godisnji reci ce da nema nikako, ili ako mora raditi duplu smjenu kad je kolega na godisnjempsotavice to kao da nema godisnji. Nije ni to OK, ali nije isto kao da cijele godine radis od ponedjeljka do subote i nemas bas nikakav slobodan dan, jednostavno se pretjeruje sa kukanjem kao i ona prica oko plata kad se kuka pa govoris samo osnovnu platu na karticu a presutis dio koji dobijas na crno na ruke i TO.
zippoo87

#8190 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Armin2013 wrote: 29/08/2024 07:22 Ne znam da li je istina ali se priča da je Zeka sa Igorom D. kupio Fortunu u Gračanici (koju je vlast uništila), Fortuna ima prilično velik komad zemlje na ulazu u Gračanici i sada će tu praviti stanove.
Hhaa cuj sa Igorom D.
Ko moze baciti takvu bombu i ostati ziv?
Dodik i dodikovci nemaju sta traziti u Gr a nasi lokalni rahmani imaju toliko kapitala da sami kupuju zemljiste i grade. Naravno nisu gadljivi na imovinu unistenih preduzeca. Unisti pa kupi jeftino,sve po zakonu.
korisnicki

#8191 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by korisnicki »

Lajavikrelac wrote: 29/08/2024 11:16 Ja sam tamo davno kao klapac nakon srednje, početkom dvijehiljaditih, konobarisao u ovoj jednoj kafanici i nisam imao slobodnog dana. Izgovor gazde je bio da nema toliko posla da bi nam trebao slobodan dan... :roll: Ali to su bila takva šugava vremena, a ja sam bio glupi klinac.

Napustio nakon tri mjeseca, kod kuće se svi bečili kako ja dajem otkaz, a toliko ljudi nema nikakav posao... :roll:

Koliko smo bili kolektivno glup narod, mada i sada smo samo u drugim segmentima... :oops:
Nebi vjerovao šta je sve moguće a ja se svojim očima nagledao. U javnoj instituciji( za koju još neki misle da je nešto ozbiljno) lik u svakom pogledu debelo potkapacitiran ( upadljivo ne poznaje elementarne osnove navodno svoje profesije) i još deblje poremećen. Postavljen za šefa po partijsko rodjačkoj liniji, na krajnje morbidne načine maltretira cijeli kolektiv. Traži stalnu pažnju i divljenje, do krajnjih granica degradira instituciju i profesiju.nešto slično kao Vučić u Srbiji.Prvi na udaru oni koji mu slabije iskazuju pažnju i divljene ali manje više dođu svi na red zbog umišljenih ili stvarnih grijeha . Zadao im je strah u kosti. Pošto nema otvorenih pobuna na višem nivou prolazi onako kako sam sebe prestavi. Na prijedlog pojedinaca da se to raskrinka odgovori su: ima jaku zaleđinu nemože mu niko ništa. Po nepisanom pravilu kada se zapetljao sam sa sobom i "pao" pokazalo se da je to itekako bilo riješivo da je samo postojala kolektivna svijest i poštenje kod većine.

Odvratni poltronski mentalitet ovdašnji ali isti će zloupotrijebiti sve što mogu ukoliko im se ne utjera strahopoštovanje.
DaysleepeR

#8192 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Ni ja ne mogu da vjerujem da ima firmi koje uskraćuju godišnji odmor.
Ljudi ba, prijavljujte to inspekcijama.
Poumiraćete mladi od bolesti koje ćete navući od tolikog rada, plus kad odete u penziju a ono 300 KM jer ste bili prijavljeni na minimalac cijeli radni vijek i u koverti dobijali platu...
Prijavljujte sve to
teuta06

#8193 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teuta06 »

Ateista wrote: 29/08/2024 11:19 Ni ja stvarno ne mogu da vjerujem da danas to neko trpi, hajd i nekako ranije kada su poslodavci mogli da maltretiraju radnike, ali danas se situacija toliko promijenila da mislim da niko ne mora to da trpi i da uvijek moze naci nesto koliko toliko normalno. OK, razumijem da ne dobije svako kompletan godisnji, da se pise da su iskoristeni dani koji nisu, da moras pokrivati kolege i raditi duplu smjenu, ne kazem da je to normalno i OK ali razumijem da ima i toga, ali da neko ne ode nikako na godisnji u toku godine, to mi je bas tesko povjerovati, pogotovo danas da toga ima. Mislim da ljudi definitivno puno lazu i pretjeruju u nekim stvarima, tipa ne dobije puni godisnji reci ce da nema nikako, ili ako mora raditi duplu smjenu kad je kolega na godisnjempsotavice to kao da nema godisnji. Nije ni to OK, ali nije isto kao da cijele godine radis od ponedjeljka do subote i nemas bas nikakav slobodan dan, jednostavno se pretjeruje sa kukanjem kao i ona prica oko plata kad se kuka pa govoris samo osnovnu platu na karticu a presutis dio koji dobijas na crno na ruke i TO.
moram se složiti da ljudi pretjeruju. ja sam isto imala situaciju kad sam prelazila na novi posao, pricala sa jednom poznanicom, žena starija 15 godina od mene, i zalim se na godisnji, gore vec napisana prica, kaze ona meni da nema nikako godisnjeg, ja gledam, ne vjerujem, žena tvrdi nema godisnjeg. kad kroz pricu, kaze ima 20 dana, pa govorim joj maloprije rekla si da nemas nikako, kaze ona sta je 20 dana u godini dana, znas koliko sam imala u banci ( a dobila otkaz u banci, jer se poslovnica ugasila, pa presla raditi u drugu firmu) :lol: :lol: :lol: ja gledam i ne vjerujem, a ja govorila 6 radnih dana, nista ona, a za svojih 20 dana kaze da nema uopce godisnjeg.
dvajt

#8194 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dvajt »

Kod mene ima radnika koji neće na godišnji, ne možeš ih puškom natjerati.
Piaty

#8195 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piaty »

mayab wrote: 29/08/2024 06:28
_BataZiv_0809 wrote: 28/08/2024 19:47
zubi wrote: 28/08/2024 19:47
Gdje ce biti novi objekat?
VMC
Zeka komerc
Čekaj , jel to umjesto Zeke , ili negdje nešto pored?
Prije par mjeseci sam vidio da je Zeka smanjio korisni prostor u radnji , kontam , možda sad zatvara , ne znam koliko Zeki ide posao , ubi ga Penny nogama :mrgreen:
Zeka je 100 puta bolji od tog seljačkog Penny-ja ali ne možeš ti našem čovjeku objasniti.
Meni je općenito Zeka najbolja trgovina koja je ikada postojala kod nas.
Truba

#8196 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

@dvajt
ja sam sjedio u školi s jednim takvim 4 godine
klasični štreber ima stotine tisuća maraka hoda u istoj jakni od 1995
ne koristi godišnji ide pjehe 6 km na poso i vraća se
nije stipsa nego je jednostavno takav

to je drugo... ovdje ne daju ljudima odmor
Last edited by Truba on 29/08/2024 12:10, edited 1 time in total.
Piaty

#8197 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piaty »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 08:08
nepass1 wrote: 29/08/2024 08:01
_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2024 08:00

Odakle?
Zeljo cevabdzinica
Aha. Iz Zelje onda :mrgreen:

Pa kako su prije? Nema GO nikako ili nije bilo kolektivnog?
Kake Želje?
Pa nije "Ćevabdžinica Želja" nego "Ćevabdžinica Željo"!
Truba

#8198 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

teuta06 wrote: 29/08/2024 12:04
Ateista wrote: 29/08/2024 11:19 Ni ja stvarno ne mogu da vjerujem da danas to neko trpi, hajd i nekako ranije kada su poslodavci mogli da maltretiraju radnike, ali danas se situacija toliko promijenila da mislim da niko ne mora to da trpi i da uvijek moze naci nesto koliko toliko normalno. OK, razumijem da ne dobije svako kompletan godisnji, da se pise da su iskoristeni dani koji nisu, da moras pokrivati kolege i raditi duplu smjenu, ne kazem da je to normalno i OK ali razumijem da ima i toga, ali da neko ne ode nikako na godisnji u toku godine, to mi je bas tesko povjerovati, pogotovo danas da toga ima. Mislim da ljudi definitivno puno lazu i pretjeruju u nekim stvarima, tipa ne dobije puni godisnji reci ce da nema nikako, ili ako mora raditi duplu smjenu kad je kolega na godisnjempsotavice to kao da nema godisnji. Nije ni to OK, ali nije isto kao da cijele godine radis od ponedjeljka do subote i nemas bas nikakav slobodan dan, jednostavno se pretjeruje sa kukanjem kao i ona prica oko plata kad se kuka pa govoris samo osnovnu platu na karticu a presutis dio koji dobijas na crno na ruke i TO.
moram se složiti da ljudi pretjeruju. ja sam isto imala situaciju kad sam prelazila na novi posao, pricala sa jednom poznanicom, žena starija 15 godina od mene, i zalim se na godisnji, gore vec napisana prica, kaze ona meni da nema nikako godisnjeg, ja gledam, ne vjerujem, žena tvrdi nema godisnjeg. kad kroz pricu, kaze ima 20 dana, pa govorim joj maloprije rekla si da nemas nikako, kaze ona sta je 20 dana u godini dana, znas koliko sam imala u banci ( a dobila otkaz u banci, jer se poslovnica ugasila, pa presla raditi u drugu firmu) :lol: :lol: :lol: ja gledam i ne vjerujem, a ja govorila 6 radnih dana, nista ona, a za svojih 20 dana kaze da nema uopce godisnjeg.
ma ljudi lažu petljaju izmisljaju ne govore istinu
iskrivljuju realnost
Piaty

#8199 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piaty »

Lajavikrelac wrote: 29/08/2024 10:27 Dobro do 2015 je bilo takvo stanje sa godišnjim i slobodnim danima, poslije 2015, a pogotovo nakon 2018 ko je to trpio...ne znam...biće da je do njega :-?
i ja sam se tako zabezeknuo kada mi poznanik ispirča situaciju u firmi.
Ja rekoh : pa zar još nismo od 2005 godine odmakli nimalo.
zippoo87

#8200 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

I dolazimo opet do onog da su ljudi sami sebi najveci neprijatelji.
Ovdje je kod mnogih licni moto "suti i trpi" a kada budes iskoristen kao kurton,onda se kao nesto probudis i pricas.
Umjesto da svako ima muda i licni gard i malo logike,koja kaze da kada se udruzite u grupu,nece vam moci nista a pojedinca uvijek mozes nogirati.
Ali nijedan gazda nece otpustiti sve radnike i ugasiti firmu,jer traze zakonom zagarontavana prava.
Ali u realnosti ce svi naci izgovor zasto nesto ne mogu/ smiju i nastaviti kukati.
A izgovori su,treba mi posao,moram platiti racune,greba staz,samo neka se radi a gazda na tebi tako glupom i naivnom,za godinu uzme bogatstvo,tj otme tebi tvoje pare.
Post Reply