Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

azurna_obala

#25051 Re: Sarajevo Construction

Post by azurna_obala »

Ne znam što je mutna slika, uglavnom, na svakom kraju ovog grada ili kantona ima neko sranje od zagađenja i ubijanja okoline
BadBoy

#25052 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: 29/08/2024 20:09 To za blokiranje izgradnje mislim da nije uopste neciji visi interes, pa sada kao koristi neke nevladine organizacije kao pijune u protestima.

Ja stvarno vjerujem da postoji ozbiljna kriticna grupa ljudi u Sarajevu (vecinom davno skucen i rijetko kada o svom trosku) koja je radikalno protiv bilo kakve, ali bilo kakve izgradnje, a pogotovo, ako se radi o privatnom vlasnistvu.

Jednostavno postoji mindset da i 30 godina poslije rata, niko nije mogao zaraditi novac i da su svi lopovi, da vi peru pare i slicno. Protiv izgradnje su i kada to 100% nije slucaj, dodje covjek koji se obogatio igrajuci fudbal, Edin Dzeko, ali sutra na referendumu i njemu bi zabranili da gradi.

Kada pomre ta jedna zaista kriticna generacija, s jedne strane seljobera koji su neke od najljepsih komada zemljista u Sarajevu pretvorili u nasumicne hrpe betona i stakla, nerijetko nedovrsene, te ove divne urbane aristokracije koja misli da se grad treba konzervirati na stanje iz 1990. godine jer nikada se nece dostici taj civilizacijski nivo, mislim da ce tek onda ovdje se desiti neke osjetnije promjene.
Ta kategorija ljudi je definitvno problem, ali mogu razumjeti donekle i kako je nastao. Kao prirodna kontra nesuvisloj gradnji postratnih privatizacijskih tajkuna koji su u sprezi sa vlasti (SDA u glavnom) gradili šta god, gdje god i kako god su željeli bez ikakvog reda i plana...
So What!

#25053 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

BadBoy wrote: 30/08/2024 11:21Ta kategorija ljudi je definitvno problem, ali mogu razumjeti donekle i kako je nastao. Kao prirodna kontra nesuvisloj gradnji postratnih privatizacijskih tajkuna koji su u sprezi sa vlasti (SDA u glavnom) gradili šta god, gdje god i kako god su željeli bez ikakvog reda i plana...
Nije centar toliko imao tih problema, koliko je imao Novi Grad, Vogosca i Ilidza, tamosnji stanovnici bi se trebali vise buniti, dok stanovnici Centra treba malo da ohanu, dobro je imati gradjane koji nisu pasivni i itekako znaju za gradjansku inicijativu, lose je sto se cesto ponasaju kao lynch mob.
nekome

#25054 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

So What! wrote: 30/08/2024 12:25 Nije centar toliko imao tih problema, koliko je imao Novi Grad, Vogosca i Ilidza, tamosnji stanovnici bi se trebali vise buniti, dok stanovnici Centra treba malo da ohanu, dobro je imati gradjane koji nisu pasivni i itekako znaju za gradjansku inicijativu, lose je sto se cesto ponasaju kao lynch mob.
a da ne mislis da tu ima i ovih "investitora" kojima jednostavno "nisu isplative" zgrade od "samo" osam spratova, svi bi oni 20 spratova opalili, u obliku kocke jer se tako vise novca "vrati"
Haris.ba

#25055 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

nekome wrote: 31/08/2024 09:21
So What! wrote: 30/08/2024 12:25 Nije centar toliko imao tih problema, koliko je imao Novi Grad, Vogosca i Ilidza, tamosnji stanovnici bi se trebali vise buniti, dok stanovnici Centra treba malo da ohanu, dobro je imati gradjane koji nisu pasivni i itekako znaju za gradjansku inicijativu, lose je sto se cesto ponasaju kao lynch mob.
a da ne mislis da tu ima i ovih "investitora" kojima jednostavno "nisu isplative" zgrade od "samo" osam spratova, svi bi oni 20 spratova opalili, u obliku kocke jer se tako vise novca "vrati"
Sta je problem u 20 spratova? Pa naselja gdje su upravo te zgrade sa 20 spratova su jedna od najpozeljnijih u gradu.

Poenta je samo ostaviti prostora izmedju zgrada.

A, nisu ni svi investitori bas zainteresirani za 20 spratova. Do 12 spratova je sada fazon. Skupa je gradnja 20 sprarova. Treba tu i lokacija da bude dobra da se moze traziti veca cijena.
dječak sa šibicama

#25056 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Dzeko ni podzid ne bi mogao izgraditi, ako se ne uveze sa lokalnim mafijasima, dakle...

Otpor gradnji nije zbog toga sto su ljudi zaostali zatucani jugonostalgicari i slicni epiteti koje im dijele botovi mafijaske gradjevinske mafije, vec zbog urbicida kojem je Sarajevo izlozeno. Neman bi gradila sto treba i sto ne treba, i vecinom su to lopuze koje su do kapitala stigli nimalo legalno, od pljackaske privatizacije preko kriminogene i nikad kaznjene operacije certifikati i tako dalje. Znam da se botine vole pretvarati da te istorije nema, ali ima je. Pa se danas "uspjesni privrednici" koji su do kapitala stigli gore navedenim nacinima, predstavljaju kao ober uspjesni ulagaci i neimari. Prvo upropastili sve sto su naslijedili od bivse drzave, opljackali, a sad su kao oni vizionari koji donose bolje sutra.

Kako rekoh, Dzeko ni garazu ne bi ozidao bez da mu oni ne ulete u tal i kopanjonstvo, da se prislepaju. Vjerovatno je tako i sa svim projektima uspjesnih inostranih kompanija, ovih par hotela barem.
So What!

#25057 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2024 11:17 Dzeko ni podzid ne bi mogao izgraditi, ako se ne uveze sa lokalnim mafijasima, dakle...

Otpor gradnji nije zbog toga sto su ljudi zaostali zatucani jugonostalgicari i slicni epiteti koje im dijele botovi mafijaske gradjevinske mafije, vec zbog urbicida kojem je Sarajevo izlozeno. Neman bi gradila sto treba i sto ne treba, i vecinom su to lopuze koje su do kapitala stigli nimalo legalno, od pljackaske privatizacije preko kriminogene i nikad kaznjene operacije certifikati i tako dalje. Znam da se botine vole pretvarati da te istorije nema, ali ima je. Pa se danas "uspjesni privrednici" koji su do kapitala stigli gore navedenim nacinima, predstavljaju kao ober uspjesni ulagaci i neimari. Prvo upropastili sve sto su naslijedili od bivse drzave, opljackali, a sad su kao oni vizionari koji donose bolje sutra.

Kako rekoh, Dzeko ni garazu ne bi ozidao bez da mu oni ne ulete u tal i kopanjonstvo, da se prislepaju. Vjerovatno je tako i sa svim projektima uspjesnih inostranih kompanija, ovih par hotela barem.
Jedu li lisce i piju li kisnicu i dalje komandosi Artsakha moji dobri djecace ...

Kako je lijepo slusati dezurnu forumsku narikacu kako po ko zna koji put bomba jer vise ne zna sta ce od sebe, jasta Dzeko bas jedva doceko da se utali s lokalnim mafiozerima jer inace malo novca je zaradio u zivotu i nema gdje da ga investira.

A i strani hoteli moraju doci bas ovdje kod nas, da mu lokalni tajkun samo ime uzme i nista vise ...
BadBoy

#25058 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: 31/08/2024 15:00
dječak sa šibicama wrote: 31/08/2024 11:17 Dzeko ni podzid ne bi mogao izgraditi, ako se ne uveze sa lokalnim mafijasima, dakle...

Jedu li lisce i piju li kisnicu i dalje komandosi Artsakha moji dobri djecace ...

Kako je lijepo slusati dezurnu forumsku narikacu kako po ko zna koji put bomba jer vise ne zna sta ce od sebe, jasta Dzeko bas jedva doceko da se utali s lokalnim mafiozerima jer inace malo novca je zaradio u zivotu i nema gdje da ga investira.

A i strani hoteli moraju doci bas ovdje kod nas, da mu lokalni tajkun samo ime uzme i nista vise ...
Al jel realno brate da je od toliko partnera (koji mu, kako i sam kažeš, ni ne trebaju) on se utali sa Bukvićem... Jbg nije sve tako crno - bijelo. Pri tome ja prvi sazivam dan kad će se kvadrant od Vrbanje do Centrale revitalizirati jer ono je ruglo nedostojno Sapne a kamoli centra glavnog grada.
So What!

#25059 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

BadBoy wrote: 31/08/2024 15:21Al jel realno brate da je od toliko partnera (koji mu, kako i sam kažeš, ni ne trebaju) on se utali sa Bukvićem... Jbg nije sve tako crno - bijelo. Pri tome ja prvi sazivam dan kad će se kvadrant od Vrbanje do Centrale revitalizirati jer ono je ruglo nedostojno Sapne a kamoli centra glavnog grada.
Bolje ga ne dirati, nego dopustiti svasta da se pravi tu.
dječak sa šibicama

#25060 Re: Sarajevo Construction

Opet ispadas glup, nije Dzeko htio vec morao, utaliti se sa, jelte, neimarima cijenjenim.

Nema gradnje dok ne platis reket, i to ti je tvoja drzava.
Haris.ba

#25061 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2024 19:34 Opet ispadas glup, nije Dzeko htio vec morao, utaliti se sa, jelte, neimarima cijenjenim.

Nije morao. Ne treba mu hljeba. U zk uredu je zafrkancija bila da mu je stari inventar koliko je nekretnina kupio.

Eto bas bi propao bez tog projekta. Htio, nego sta htio.
dječak sa šibicama

#25062 Re: Sarajevo Construction

Ja idem sa pretpostavkom da je zelio graditi nesto, i sve da je zelio izbjeci lokalne mafijase, nije mogao.

Osim ako voli saradjivati sa mafijasima, to vec ne znam.

Sustina je da ne mozes raditi nista, bez reketa. Posebno ne tako velike projekte kao sto su zgrade ili poslovni objekti. Uostalom zasto investitori bjeze od BiH, korupcija na najvisem nivou.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25063 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Mislis da investitori ne vole podmazat :mrgreen:
dječak sa šibicama

#25064 Re: Sarajevo Construction

Naravno, a opet uglavnom bjeze od nas, negativna poslovna klima sto bi rekli.

U svakom slucaju, ljudi se protive gradnji jer se gradi sve i svasta. Ja licno sutra potpisujem da se srusi Skenderija i izgradi moderna arena od 10ak hiljada mjesta ili nesto manje, sa svim popratnim sadrzajima, poslovnim prostorima kakvi i sada postoje u "staklenom gradu". Ali svi znamo sta mafija moze izgraditi, jos jedan hotel ili trzni centar, u vlasnistvu nekog bimga bukvica ili "al shidija".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25065 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Ne znam koji to investitori bjeze od nas, pa ovdje su docekani kao oslobodioci svi koji investiraju bilo sta.

Fazon je sto mi nemamo puno toga za ponuditi osim blizine EU.
Haris.ba

#25066 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 20:11 Ne znam koji to investitori bjeze od nas, pa ovdje su docekani kao oslobodioci svi koji investiraju bilo sta.

Bruku investitora je otjerano jer nisu zeljeli castiti, ili sto nema politicke volje da se urede zakoni.
BadBoy

#25067 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

To je tačno. A najviše reketare načelnici manjih općina
So What!

#25068 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2024 20:11 Ne znam koji to investitori bjeze od nas, pa ovdje su docekani kao oslobodioci svi koji investiraju bilo sta.

Ne bih se bas slozio, u BiH ima itekako zanimljivih stranih investitora, mljekare Meggle u Bihacu, gigant medicinske industrije BD (Becton, Dickinson) u Cazinu, mljekara Zott u Gradačcu, njemacki gigant u proizvodnji filtera Man Hummel u Tesnju, reciklazna industrija sa komunalnim uslugama Alba Group u Mostaru i Zenici, industrija celicnih konstrukcija Preis u Usori, podruznica IT giganta Virgin Pulse (sada rebrendirana u Personify Health) u Tuzli, njemacki autoindustrijski konglomerat PASS u Bijeljini, proizvodjac elektricnih bicikala Ruff Cycles u Novom Travniku itd ...

Sve su ovo medjunarodne grupacije sa pogonima i u zemljama Zapadne Evrope kao i kod nas, mogao bi ih jos nabrojati, ali evo je nesto cega sam se u ovom momentu sjetio. Mislim da ih jednostavno privlaci industrijska tradicija ove zemlje, koja je jos uvijek jaka u nekim manjim sredinama.

U Sarajevo se najvise investira u ove tercijarne djelatnosti, recimo irski Templeville Developments Ltd. je vlasnik hotela Central kojeg je ni manje ni vise uzeo u zakup od Vakufske direkcije, spanski Spanish Market je vidio ovdje priliku odmah iza rata i uletio ovdje na trziste distribucije slatkisa, jedna od rijetkih stranih distribucijskih mreza sa sjedistem u Sarajevu, Svedjani su otvorili nekoliko IT kompanija Softhouse, Reeinvent, System Verification, Conrec Infinity, Finshark, zatim svedska kompanija za projktovanje i BIM solucije Walter AEC, finska kompanija Alma Media je preuzela najvecu domacu mrezu poslovnih oglasa Posao.ba, katarska Al Jazeera je preuzela sarajevski NTV 99, realno mogli su tu televiziju otvoriti bilo gdje.

Sada u Sarajevu ima gomila ovih nekih stranih kompanija koje nesto ovdje prodaju od americkih Microsoft, Oracle, preko danskih Novo Nordisk, Carlsberg, sve do ovih prodjanih lanaca Natuzzi, JYSK pa i LIDL-a koji uskoro dolazi, zajedno sa ovim stranim fast food lancima, ali sada da li da to brojimo kao investiciju, upitno je. Banke i osiguranje stvarno ne bih ubrojao u to.

Ima uglavnom, gomila primjera, gdje je neko preusmjerio svoj novac u BiH i Sarajevo u razne sektore poslovanja, a realno mogao je i negdje drugo. Sto se tice gradjevinskog sektora, tu itekako ima stranaca, prednjace Arapi da se ne lazemo, ali u sustini ima i drugih naroda, jedni Malezijci su popusili foru brace Sabanovic i izgradili Bosmal, drugi Malezijci vec petnaestak godina pomalo grade naselje Vrtovi Riverine i tu recimo nemaju nikakvih posrednika.
So What!

#25069 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

dječak sa šibicama wrote: 31/08/2024 19:34 Opet ispadas glup, nije Dzeko htio vec morao, utaliti se sa, jelte, neimarima cijenjenim.

Covjek koji godinama ispada glup na forumu si ti, jer toliko pises napamet, da si usao u antologiju pojedinih diskusija sa svojim lupanjima.

Ja vrlo rijetko napisem post u kojem tvrdim nesto, a da to ne dokumentujem, ne postavim neki izvor ili ne dodam listu slucajeva koji idu u moj prilog.

Ti se bavis uglavnom mahalskim pricama, time se hranis i takve siris po vecini tema ovog foruma.

Stvarno nemam problem ti svaki put regularno odgovoriti na bilo koji post, jer ja znam nemas nista osim ovog foruma, gdje lijecis frustracije i kako su vec na drugim temama pisao TikTok-a gdje opet pratis mahalanja.

Edin Dzeko je sasvim uredan investitor sa vrlo transpratentnim porijeklom novca i apsolutno nije imao razloga da gradi bilo sta u Sarajevu, pogotovo nakon fijaska sa kupovinom zgrade Sipada. Ranije je vec investirao po hrvatskoj Obali i to ce mu i ostati daleko najunosnija investicija u ovom gradu.

To sto ti mislis da svi koji imaju stotinu hiljada maraka vise od tebe su novac stekli nezakonito je tvoj problem, jer u sustini kao ne bi ti smetalo da sruse Skenderiju i naprave dvorane, jer eto to nema vlasnika, a uvjeren sam da bi i tu pronasao manu, cim bi se tako nesto pokrenulo, jer jednostavno ti ne podnosis bilo kakav progres i u svemu pronadjes nesto lose.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25070 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 01/09/2024 02:03

Ne bih se bas slozio, u BiH ima itekako zanimljivih stranih investitora, .....
:thumbup: :bih:

P.S. Sta bi sa zgradom Sipada?
HelaS

#25071 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

So What! wrote: 01/09/2024 02:14
Edin Dzeko je sasvim uredan investitor sa vrlo transpratentnim porijeklom novca i apsolutno nije imao razloga da gradi bilo sta u Sarajevu, pogotovo nakon fijaska sa kupovinom zgrade Sipada. Ranije je vec investirao po hrvatskoj Obali i to ce mu i ostati daleko najunosnija investicija u ovom gradu.
:thumbup:
dječak sa šibicama

#25072 Re: Sarajevo Construction

Kako rekoh, prethodni "mi smo napredna i uspjesna drzava" pametnjakovic tvog tipa prokazan kao prevarant i mufljuz.

Uostalom, takva je i drzava kakvi ste joj vi odvjetnici.
sarajevsko_pivo

#25073 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

Danas prolazim kraj Strojorada kakva top lokacija za SPO.
sarajevsko_pivo

#25074 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

INA HQ se seli u Villa Park.
nekome

#25075 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

sarajevsko_pivo wrote: 01/09/2024 17:24 Danas prolazim kraj Strojorada kakva top lokacija za SPO.
zar taj prostor nije bingo kupio?
Post Reply