U zgradi koju će da pravi Zeka, na mjestu gdje je bila Fortuna, bit će otvoren restoran Crvena jabuka. A cijela Gračanica priča o ovoj kombinaciji.zippoo87 wrote: ↑29/08/2024 11:47Hhaa cuj sa Igorom D.
Ko moze baciti takvu bombu i ostati ziv?
Dodik i dodikovci nemaju sta traziti u Gr a nasi lokalni rahmani imaju toliko kapitala da sami kupuju zemljiste i grade. Naravno nisu gadljivi na imovinu unistenih preduzeca. Unisti pa kupi jeftino,sve po zakonu.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
Armin2013
#8201 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
vernes81
#8202 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zippoo87 wrote: ↑29/08/2024 12:15 I dolazimo opet do onog da su ljudi sami sebi najveci neprijatelji.
Ovdje je kod mnogih licni moto "suti i trpi" a kada budes iskoristen kao kurton,onda se kao nesto probudis i pricas.
Umjesto da svako ima muda i licni gard i malo logike,koja kaze da kada se udruzite u grupu,nece vam moci nista a pojedinca uvijek mozes nogirati.
Ali nijedan gazda nece otpustiti sve radnike i ugasiti firmu,jer traze zakonom zagarontavana prava.
Ali u realnosti ce svi naci izgovor zasto nesto ne mogu/ smiju i nastaviti kukati.
A izgovori su,treba mi posao,moram platiti racune,greba staz,samo neka se radi a gazda na tebi tako glupom i naivnom,za godinu uzme bogatstvo,tj otme tebi tvoje pare.
Ja osjedio objasnjavajuci ovo ljudima u stvarnosti, al kakvi ne pije vode
-
bumerangss
#8203 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I onda se pitamo sto nam je takoShnjaZZZ wrote: ↑29/08/2024 09:57Pa nije bilo godišnjeg. Fino potpišeš da si iskoristio zbog inspekcije ali nisi zapravo išao odmarat. Moj drug je radio kod Bajre 5 punih godina prije nego je uspio dobiti prvi godišnji od čak 7 dana.Lajavikrelac wrote: ↑29/08/2024 09:54 Ni meni nije jasno kako nije bilo godišnjeg nikakoMožda kolektivnog nije bilo pa su pokrivali jedni druge duplim smjenama, bez slobodnog dana po 10-15 dana i slično, ali da uopšte nisu imali godišnjeg...hm...
![]()
Pa dadni otkaz a pevo prijavi inspekciji jbgt
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8204 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Lako je sad pricat kad ima posla ko u prici.
Haj daj otkaz 2011.
Haj daj otkaz 2011.
-
Naslovnica
#8205 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima Q posla.
Ima ako ćeš raditi za kikiriki.
Ili ako imaš VELIKE sise.
- Ateista
#8206 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je tacno, rijetke su privatne firme koje imaju sistem i jasna pravila oko visine plata, platnih razreda, pravilnika za godisnje odmore i slicno. Vecinom se sve svodi na to kako se ko dogovori, i onda neko ko se zna postaviti i izboriti ce dobiti vise dana i bolju platu, ko ne zna da se postavi crkavace od posla, makar bili i na istoj poziciji. Zato nekim gazdama i odgovara da nema sistema, jer mogu iskoristavati takve koji sute i trpe.laik1981 wrote: ↑29/08/2024 10:14 Krivi su radnici. Imas ih u istoj firmi, na istim pozicijama, a totalno razliciti svi uslovi. Bukvalno kako se ko za sebe izbori, pa ih imas koji odmaraju dan u dvije sedmice jer sute i to prihvataju, dok im kolege na istoj poziciji i sa istom platom odmaraju dva dana sedmicno. Isto tako jedni heftu godisnjeg, a kolege hladno dvije koliko ih i sljeduje. Vazda je bilo hamala i bice ih.
- Ateista
- Ateista
#8208 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ha ha, to je to, dobar primjer.teuta06 wrote: ↑29/08/2024 12:04moram se složiti da ljudi pretjeruju. ja sam isto imala situaciju kad sam prelazila na novi posao, pricala sa jednom poznanicom, žena starija 15 godina od mene, i zalim se na godisnji, gore vec napisana prica, kaze ona meni da nema nikako godisnjeg, ja gledam, ne vjerujem, žena tvrdi nema godisnjeg. kad kroz pricu, kaze ima 20 dana, pa govorim joj maloprije rekla si da nemas nikako, kaze ona sta je 20 dana u godini dana, znas koliko sam imala u banci ( a dobila otkaz u banci, jer se poslovnica ugasila, pa presla raditi u drugu firmu)Ateista wrote: ↑29/08/2024 11:19 Ni ja stvarno ne mogu da vjerujem da danas to neko trpi, hajd i nekako ranije kada su poslodavci mogli da maltretiraju radnike, ali danas se situacija toliko promijenila da mislim da niko ne mora to da trpi i da uvijek moze naci nesto koliko toliko normalno. OK, razumijem da ne dobije svako kompletan godisnji, da se pise da su iskoristeni dani koji nisu, da moras pokrivati kolege i raditi duplu smjenu, ne kazem da je to normalno i OK ali razumijem da ima i toga, ali da neko ne ode nikako na godisnji u toku godine, to mi je bas tesko povjerovati, pogotovo danas da toga ima. Mislim da ljudi definitivno puno lazu i pretjeruju u nekim stvarima, tipa ne dobije puni godisnji reci ce da nema nikako, ili ako mora raditi duplu smjenu kad je kolega na godisnjempsotavice to kao da nema godisnji. Nije ni to OK, ali nije isto kao da cijele godine radis od ponedjeljka do subote i nemas bas nikakav slobodan dan, jednostavno se pretjeruje sa kukanjem kao i ona prica oko plata kad se kuka pa govoris samo osnovnu platu na karticu a presutis dio koji dobijas na crno na ruke i TO.![]()
![]()
ja gledam i ne vjerujem, a ja govorila 6 radnih dana, nista ona, a za svojih 20 dana kaze da nema uopce godisnjeg.
- Ateista
#8209 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ugradi sebi silikone, isolatice ti se investicijaNaslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:34 Ima Q posla.
- Ateista
#8210 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
_BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2024 12:28 Lako je sad pricat kad ima posla ko u prici.
Haj daj otkaz 2011.
- Optimus09
#8211 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tad sam imao platu 350-400 KM.Ateista wrote: ↑29/08/2024 12:42_BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2024 12:28 Lako je sad pricat kad ima posla ko u prici.
Haj daj otkaz 2011.Tacno, puno je drugacije sad, u to vrijeme mogu razumjeti sto su neki trpili sve i svasta.
Prezivilo se
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8212 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja radio dzaba da steknem famoznu godinu radnog staza.
- DaysleepeR
#8213 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam 3 godine radio u firmi gdje je bila koverta varijanta, gdje je godišnji 15 dana ali ne možeš u cugu koristiti, nego 7 pa nekad kasnije opet 7, gdje nema starog godišnjeg, nema regresa, a firma na glasu u pm.
Kopao sam od prvog dana da se uhvatim noge, u međuvremenu sam se izborio da imam 2 sedmice godišnjeg u cugu i to je bilo hajd kao ok.
Ali ovo ostalo, niđe veze.
Kopao sam od prvog dana da se uhvatim noge, u međuvremenu sam se izborio da imam 2 sedmice godišnjeg u cugu i to je bilo hajd kao ok.
-
Naslovnica
#8214 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja imam posao a i sise, veće mi ne trebaju.Ateista wrote: ↑29/08/2024 12:41Pa ugradi sebi silikone, isolatice ti se investicijaNaslovnica wrote: ↑29/08/2024 12:34 Ima Q posla.
Ili ako imaš VELIKE sise.![]()
Vego vidim oko sebe i žena oko sebe u firmi gdje radi, sve je, manje-više, isto.
Gram mozga nema, ali mlado, lijepo izgleda, a ima i velike sise, to je plus.
Prodaju se pričom, a ovi iskusni sa puno godina radnog staža vuku firmu.
Daaa, bili smo i nekada bili mladi i neiskusni, pa se učilo.
Da sam ja gazda uvijek bih uzeo nekoga sa iskustvom ko zna posao, nego nekoga neiskusnog i mladog kome treba godina da pohvata neke stvari i opet nije to to...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8215 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
4 i po godine u firmi 400 KM na racun ostalo koverta i nekad UODDaysleepeR wrote: ↑29/08/2024 12:48 Ja sam 3 godine radio u firmi gdje je bila koverta varijanta, gdje je godišnji 15 dana ali ne možeš u cugu koristiti, nego 7 pa nekad kasnije opet 7, gdje nema starog godišnjeg, nema regresa, a firma na glasu u pm.
Cekas vazda za svoje pare
Ali je bilo fleksi sa radnim vremenom idi kuci u 14:00 ako si sve zavrsio
- studiorum_tuzlaensis
#8216 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima ko hoće radit i u državnim firmama. U svjetlu ovog štrajka radnika telecoma mala digresija
Za svog radnog vijeka upoznao 6 osoba dipl.ing.el i sl. struke koje su napustile BH Telecom i našle "bolji" posao, uglavnom u IT i srodnim telecom nišama vani ili u BiH..
Sa druge strane, zbog prirode posla u energetici imam puno više dugogodišnjih poznanika koji rade u Elektroprivredi BiH, i još niko nije napustio.
Plate su navodno u pitanju. Razumijem ljude, moja plata je bila niža od njihove 2018. godine i rasla 4 puta u zadnjih 6 godina, a njihova se smanjila jednom i rasla 4% kasnije. Prema informacijama kojima raspolažem sada sa neoporezivim dijelom i bonusima imam skoro 40% veću platu od mid level inženjera tamo (to je oko 5-8 god iskustva).
Dok u EPBiH ima milion dodataka na platu (komisije, timovi, izlasci na teren, svi dodatni poslovi itd.) u telecomu se napreduje isključivo po stranačkim vertikalama na pozicije kojekakvih savjetnika, eksperata i specijalista i nema para za "obične radnike". Ta firma to neće izdržati i ne piše joj se dobro.
Za svog radnog vijeka upoznao 6 osoba dipl.ing.el i sl. struke koje su napustile BH Telecom i našle "bolji" posao, uglavnom u IT i srodnim telecom nišama vani ili u BiH..
Sa druge strane, zbog prirode posla u energetici imam puno više dugogodišnjih poznanika koji rade u Elektroprivredi BiH, i još niko nije napustio.
Plate su navodno u pitanju. Razumijem ljude, moja plata je bila niža od njihove 2018. godine i rasla 4 puta u zadnjih 6 godina, a njihova se smanjila jednom i rasla 4% kasnije. Prema informacijama kojima raspolažem sada sa neoporezivim dijelom i bonusima imam skoro 40% veću platu od mid level inženjera tamo (to je oko 5-8 god iskustva).
Dok u EPBiH ima milion dodataka na platu (komisije, timovi, izlasci na teren, svi dodatni poslovi itd.) u telecomu se napreduje isključivo po stranačkim vertikalama na pozicije kojekakvih savjetnika, eksperata i specijalista i nema para za "obične radnike". Ta firma to neće izdržati i ne piše joj se dobro.
- teuta06
#8217 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
gazdama odgovara "lov u mutnom", tako i nama sefica nikad nije htjela reci koliko tocno imamo dana godisnjeg, nego ljeti 6 radnih dana (cak jedne godine 7), ne moze vise od posla, a kasnije će bit jos. Fun fact: kasnije ne bude. Ne može godisnji u 12. zavrsavaju se knjige, ne moze 1 i 2. mjesec zavrsni racun, ljeti ima puno posla, dijaspora dolazi, nekako pusti na more tih 6 dana, ali ne moze 2 u isto vrijeme. Kalkulacija milijun, da uzmes godisnji, treba ti master iz fizike. sreća momak, sadasnji suprug tada nije imao problem kad da uzme godisnji, pa se meni prilagođavaoAteista wrote: ↑29/08/2024 12:36
To je tacno, rijetke su privatne firme koje imaju sistem i jasna pravila oko visine plata, platnih razreda, pravilnika za godisnje odmore i slicno. Vecinom se sve svodi na to kako se ko dogovori, i onda neko ko se zna postaviti i izboriti ce dobiti vise dana i bolju platu, ko ne zna da se postavi crkavace od posla, makar bili i na istoj poziciji. Zato nekim gazdama i odgovara da nema sistema, jer mogu iskoristavati takve koji sute i trpe.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8218 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja sam 2003 bio bez godišnjeg...dakle nisam mogao kad ja hocu nego kad je kolektivni...al zato bozic 3 4 dana uskrs 3 4 dana i kolektivni 6
mogo sam pričati nemam godišnji
od 2004 svojih 10 dana sto je skocilo na 14 pa palo na 7 a sada je na 12 radnih dana plus oni kolektivni i kad nema niko u firmi
nemam godišnjeg
i nemam kad hoću godišnjeg su 2 stvari
edit 12+ 3x6 - 2 - 2- 2 = e toliki mi je
danas ( ovo 2 su rad od kuće)
mogo sam pričati nemam godišnji
od 2004 svojih 10 dana sto je skocilo na 14 pa palo na 7 a sada je na 12 radnih dana plus oni kolektivni i kad nema niko u firmi
nemam godišnjeg
i nemam kad hoću godišnjeg su 2 stvari
edit 12+ 3x6 - 2 - 2- 2 = e toliki mi je
- studiorum_tuzlaensis
#8219 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
studiorum_tuzlaensis wrote: ↑14/08/2024 18:53 18-godisnji konobar i donerdžija na carsiji na ruke zarade više nego viši stručni saradnik u kantonalnom ministarstvu sa 10 godina staža.
Sve ide svojim tokom i kako treba.
Za 18-godišnjaka su OK uslovi za 8h rada. Evo iz prve ruke na kafi mi reče da za 15 dana rada (hefta prije i tokom SFF-a), momak je uzeo 2100 KM.
Sam je sebi postavljao uslove plate. Molio ga gazda da samo dođe jer NEMA KO, ili ovi što je trebali su ispali NEPOUZDANI i neozbiljni, tipa ne pojave se na posao i slično.
Sve će to na svoje doći, kažem opet.
-
jajara
#8220 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
i kad sve to saberete da vidite koliko taj jedan konobar ima sati rada mjesecno
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.
ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam
DRZAVA BOSNA
pa u kafanama nije da nema godisnjeg nego nemas ni jedan slobodan dan. svaki dan sa druge na prvu.
ocete da pricamo kolike su dnevnice? ocete da pricamo da konobar nema sankera nego fakticki radi 2 posla?
+ jedan lijepi dodatak naravno ostajanje do kasno u noc jer se to podrazumijeva, takodjer se podrazumijeva da to nije placeno. a kod ugostitelja i ne postoji blagdan naprotiv tada grmi od posla
i jos jedna vrlo normalna stvar kod nas, nisi uopce prijavljen jer gazda ima vezu u vodecoj stranci pa ga inspekcija ne dira.
ili mozda da pricamo o gazdama koje svoje male obrte prijave na (glupana) radnika pa na njegovo ime nabiju dug poreznoj upravi boga pitaj koliko?...da ima toga i dan danas 2024. je godina znam
DRZAVA BOSNA
-
dvajt
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#8222 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato više neće niko u ugostiteljstvo...jajara wrote: ↑29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
DRZAVA BOSNA![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8223 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato je ugostiteljstvo posao dok ne nadjes nesto bolje.jajara wrote: ↑29/08/2024 14:02 ne znam sta se ibretite toliko i ne mozete vjerovat da nema godisnjeg?
DRZAVA BOSNA![]()
Tako je svudje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8224 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sto toPiaty wrote: ↑29/08/2024 12:09Zeka je 100 puta bolji od tog seljačkog Penny-ja ali ne možeš ti našem čovjeku objasniti.
Meni je općenito Zeka najbolja trgovina koja je ikada postojala kod nas.
- DaysleepeR
#8225 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisam bio u Zeki, ali nešto sumnjam da je bolji od Crvene Jabuke.