Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#12676 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by neki »

BadBoy wrote: 29/08/2024 09:34 Odakle taj podatak od 70% gubitaka ili se onako buba nekim ciframa ofrlje?
Zvaničan podatak..Vodovod tačno zna koliko vode upumpa u sistem na izvorištima i koliko vode naplati od krajnjih potrošača, ostalo je prosta matematika.
Naravno, veći dio te razlike otpada na ilegalne priključke
nivla

#12677 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nivla »

vec sigurno 3 mjeseca tece voda u hrasnici gdje sam ranije zivio, niko nit sanira nit ista, dok sam zivio tu u takvim situacijama sam zvao skoro svakodnevno vise puta da izadju i saniraju
jedne zime su doslo da saniraju kvar nakon sto se morala hitno angazovati sluzba da sa asfalta ostruze 15-20cm leda, neosjetljiv sam na njihove gubitke koje spominju jer ni ono sto je vidljivo ne zele sanirati
ilegalnih prikljucaka ima ali vise curi jer nece da saniraju
drug_profi

#12678 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Tvrde da nemaju dovoljno ekipa da mogu sve stići.
Vjerujem u to, ali očekujem da neko curenje dođe na red u nekom razumnom roku.
Izvor vode na parkingu iza ŽF1 je nepresušan već godinu ili više.
Haris.ba

#12679 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 29/08/2024 10:15 Tvrde da nemaju dovoljno ekipa da mogu sve stići.
Pa valjda zaposlis i krenes u agresivniju zamjenu cijevi.

Sta to ima prece od komunalija?
BadBoy

#12680 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 29/08/2024 11:08
drug_profi wrote: 29/08/2024 10:15 Tvrde da nemaju dovoljno ekipa da mogu sve stići.
Pa valjda zaposlis i krenes u agresivniju zamjenu cijevi.

Sta to ima prece od komunalija?
1) neće niko da radi te poslove
2) i da krenu u zapošljavanje bio bi ustanak naroda jer uhljebljivanje :D
Haris.ba

#12681 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 29/08/2024 11:44 1) neće niko da radi te poslove
2) i da krenu u zapošljavanje bio bi ustanak naroda jer uhljebljivanje
Mislim da se precjenjuje taj neki ustanak naroda.

Gdje je ustanak naroda sto nema citostatika i kupuju se kusuzna sluzbena auta?

Mi smo narod koji se gundjati i kada bi nas neko na kilu mesa zvao. Najmanje bi rekli, sto nije dvije kile mesa.

Tako, kad bi vlast odlucila konacno sa vikom ozbiljno, nena tu nekog ustanka naroda.
helpdesk1

#12682 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by helpdesk1 »

Ovo zavrtanje vode nevečer i puštanje ujutro zbog redukcija, će još više razHebat cijeli sistem. Kakvi su to šokovi za cijeli sistem, teško je opisati. Ionako slabe cijevi će još više pucati. Tada ulazimo u vrzino kolo, kada će biti teško otkloniti sve moguće kvarove koji će se samo još više pojačavati. Ne treba nama nikakav neprijatelj pored nas samih.
BadBoy

#12683 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 29/08/2024 12:01
BadBoy wrote: 29/08/2024 11:44 1) neće niko da radi te poslove
2) i da krenu u zapošljavanje bio bi ustanak naroda jer uhljebljivanje
Mislim da se precjenjuje taj neki ustanak naroda.

Gdje je ustanak naroda sto nema citostatika i kupuju se kusuzna sluzbena auta?

Mi smo narod koji se gundjati i kada bi nas neko na kilu mesa zvao. Najmanje bi rekli, sto nije dvije kile mesa.

Tako, kad bi vlast odlucila konacno sa vikom ozbiljno, nena tu nekog ustanka naroda.
Pa slažem se ja da je ovo karina narod i da sam ja na nekoj funkciji samo bih karinđo jer ništa više od facebook i klix komentara neće biti. Ali trenutne vlastodršce i taj facebook aktivizam plaši
Haris.ba

#12684 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 29/08/2024 12:47 Pa slažem se ja da je ovo karina narod i da sam ja na nekoj funkciji samo bih karinđo jer ništa više od facebook i klix komentara neće biti. Ali trenutne vlastodršce i taj facebook aktivizam plaši
Kako koga. Ne boji se svaki politicar. Stvar je sto u komunalijama nema tih sposobnih.

Dokaz da se moze je u saobracaju. Da ti je neko reako da ce neki pokiticari doci i pogurati tramvajsku prugu, tramvaje, trole, zeljeznicu za putnike....
starii

#12685 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by starii »

ovo redukacija da bi ovi mogli puniti bazene na poljinama :D
Sonron

#12686 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Sonron »

Kad za nekoliko godina bude preporuka od strane ViK-a da se kupe tankeri od 1000 ili 2000 l i postave na garaže, terase itd u slučaju suša a taman da se ima ako zafali ko sada. Bez zezancije, vremenski uslovi i klimatske promjene koje dolaze su većinom uzokovane ciklusom koji se ponavlja svakih 12.000 +-500 godina a ubrzano je trenutno od strane ljudske rase a te velike promjene BiH zaobići neće, sve će biti toplije a koliko dugo taj proces će trajati i ne zna se. Voda je jedan od najbitnijih resursa neophodan za život i treba je čuvati i trošiti razumno a očigledno niko to ne konta.
Matzan

#12687 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Matzan »

Komšija prijavio kvar na šahtu prije mjesec dana. Zove svaka 2-3 dana.
Rekli da nemaju pojma kad će doći.
Voda ne curi, nego šiklja. Kvar je relativno lako otkloniti, ne treba kopati.
Veći je gubitak tu, nego od 100 ileglnih priključaka.
Ubijeđen sam da na te neke ilegalne priključke ne ode ni 20% od ukupnih gubitaka vode.
Trappist

#12688 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Trappist »

Sonron wrote: 29/08/2024 15:51 Kad za nekoliko godina bude preporuka od strane ViK-a da se kupe tankeri od 1000 ili 2000 l i postave na garaže, terase itd u slučaju suša a taman da se ima ako zafali ko sada. Bez zezancije, vremenski uslovi i klimatske promjene koje dolaze su većinom uzokovane ciklusom koji se ponavlja svakih 12.000 +-500 godina a ubrzano je trenutno od strane ljudske rase a te velike promjene BiH zaobići neće, sve će biti toplije a koliko dugo taj proces će trajati i ne zna se. Voda je jedan od najbitnijih resursa neophodan za život i treba je čuvati i trošiti razumno a očigledno niko to ne konta.
Šta ti znaci trošiti razumno? Kupati se svaki treci dan, cekati da se solja napuni pa pustiti vodu, prati sudje jednom u dva dana? Ne razumijem kako običan covjek može "trošiti razumno vodu".
Ako sljedece ljeto bude kao neko od prethodnih kad je konstantno kisa padala, svi ce zaboraviti na te apokalipticne najave.
nepass1

#12689 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

Trappist wrote: 29/08/2024 17:19
Sonron wrote: 29/08/2024 15:51 Kad za nekoliko godina bude preporuka od strane ViK-a da se kupe tankeri od 1000 ili 2000 l i postave na garaže, terase itd u slučaju suša a taman da se ima ako zafali ko sada. Bez zezancije, vremenski uslovi i klimatske promjene koje dolaze su većinom uzokovane ciklusom koji se ponavlja svakih 12.000 +-500 godina a ubrzano je trenutno od strane ljudske rase a te velike promjene BiH zaobići neće, sve će biti toplije a koliko dugo taj proces će trajati i ne zna se. Voda je jedan od najbitnijih resursa neophodan za život i treba je čuvati i trošiti razumno a očigledno niko to ne konta.
Šta ti znaci trošiti razumno? Kupati se svaki treci dan, cekati da se solja napuni pa pustiti vodu, prati sudje jednom u dva dana? Ne razumijem kako običan covjek može "trošiti razumno vodu".
Ako sljedece ljeto bude kao neko od prethodnih kad je konstantno kisa padala, svi ce zaboraviti na te apokalipticne najave.
Trosis manje, kupas se dvije minute a ne 20, ne zaljevas asfalt oko kuce da rashladi i tako to
Ima neki otok na pacifiku, nema pitke vode. Pere lik auto sa 1,5l vode. Mi sa 1,5l vode ni dva fara ne mozemo oprati.
dale cooper

#12690 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dale cooper »

Dovoljno je da se ne zaljevaju bašte/plastenici, asfalt ispred kuće (koji mi je i najveća glupost) i ne pune bazeni.
drug_profi

#12691 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Najjednostavnije je da voda dobro poskupi za potrosnju preko 5 kubika po clanu, ali bas po clanu, a ne ovako ko sad.
nivla

#12692 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nivla »

malo je 5 kubika mjesecno ko imalo drzi do svoje higijene kad ide na posao kako za pranje odjece tako i za kupanje koje je barem 1 put dnevno, to sto smo nacionalno peksini pa nas nije sramota da iza nas po 2-3 h luftaju prostorije je drugi problem, a nista od ovog ne bi trebalo da saniraju vidljiva curenja po gradu gdje iscuri stotine kubika dnevno onako
drug_profi

#12693 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Ima nacina da se odrzi visok nivo higijene i sa 5 kubika.
Stedne glave tusa, eko programi mašina itd.
vjeshalica

#12694 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Danima curi voda u ul Safeta Hadzica kod Avantija tacno preko novog aloja asvalta
Curi danima kod ministarstva odbrane na raskrsnici u h kresevljakovica
Bezbel ne mogu stici

Skola SDA lagarosa i sibicarskog papanskog mozga
vjeshalica

#12695 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 29/08/2024 18:07 Najjednostavnije je da voda dobro poskupi za potrosnju preko 5 kubika po clanu, ali bas po clanu, a ne ovako ko sad.
Ja placam skuplju vodu sto dolazi iz IS. 1.10KM po kubiky
Trappist

#12696 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Trappist »

nepass1 wrote: 29/08/2024 17:43
Trappist wrote: 29/08/2024 17:19
Trosis manje, kupas se dvije minute a ne 20, ne zaljevas asfalt oko kuce da rashladi i tako to
Ima neki otok na pacifiku, nema pitke vode. Pere lik auto sa 1,5l vode. Mi sa 1,5l vode ni dva fara ne mozemo oprati.
Zivim u stanu, nit perem asfalt niti perem auto a navecer mi zavrnu vodu evo vec dvije sedmice.
Matzan

#12697 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Matzan »

Nije problem potrošnja vode urednih kupaca, već gubici.
Svako normalan ko plaća vodu koristit će je racionalno, jer će mu u konačnici doći račun.

Ovakav ustroj ViK KS nema šanse da riješi nagomilane probleme.
Ne mislim da je sva krivica na nekom tamo direktoru.
Problemi se gomilaju godinama, a oni vjerovatno imaju takvu sistematizaciju radnih mjesta da ne mogu začepiti sve rupe.
Rješenje problema je na sasvim drugom mjestu.

Jedino rješenje je čekati kišu.
Poslije toga polako prelazimo na temu poplave, a kad dođe zima ide tema o zagađenju...
vjeshalica

#12698 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

Dok imaju kolektivna mjerila NEMA RACIONALNE POTROSNJE VODE.
kad individualna budu klepala majmune po ustima mozda ze dodje tobe
nivla

#12699 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nivla »

vjeshalica wrote: 29/08/2024 20:42 Dok imaju kolektivna mjerila NEMA RACIONALNE POTROSNJE VODE.
kad individualna budu klepala majmune po ustima mozda ze dodje tobe
ja sam u stanu ugradio vodomjer racun od 16 do 30 maraka, uglavnom zbog ljenosti ovih iz vodovoda da ocitaju daljinski stanje brojila pa npr salju pola godine da sam trosio po 14 kubika pa onda posalju da sam potrosio 25 kubika pa onda salju taj veliki racun do datuma kad im bude cejf da ocitaju ponovo stanje brojila
drug_profi

#12700 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Ja ocitavam sam i kad vidim da nisu dobro poslali racun, nazovem i prijavim stanje da mi ne nakamaraju.
Jefnom sam napravio i prigovor radi toga jer mi je razlika za tri mjeseca obracunata u jednom mjesecu i naravno po skupoj tarifi.
Uvazen prigovor.
Post Reply