Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
oXavier

#826 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by oXavier »

preludezalude wrote: 28/07/2024 13:50
oXavier wrote: 28/07/2024 10:59
JavierBosnia wrote: 28/07/2024 10:29

Ne razumijem, ako si platio zastitu bonusa, nece ti se bonus smanjiti pri narednoj registraciji, pod uslovom da ne mijenjas osiguranje?
Hoće, samo će ti oni platiti novčanu razliku kad produžiš registraciju kod njih, ako promjeniš osiguranje gubiš pokriće, dobra metoda da te zadrže kao klijenta 3 godine :D
Meni rekli u osiguranju...u stvari ja tako razumio....da isplate razliku odmah za sve godine dok ne dodjem na 50%.
Plaćaju ti svake godine razliku nakon registracije, odnosno produženja osiguranja kod njih do povratka na početni bonus npr.
-prve godine razliku od 20% do 50% bonusa
-druge godine razliku od 30% do 50% bonusa
-treće godine razliku od 40% do 50% bonusa
Spoiler
Show
Po nastanku osiguranog slučaja koji je pokriven ovim osiguranjem visina naknade iz osiguranja utvrđuje se:
- prilikom 1. (prve) obnove osnovnog ugovora kod osiguratelja – u postotku od osnovne premije osiguranja koji odgovara pomaku za tri premijska stupnja u BMS-u u dnosu na štićeni premijski stupanj;
- prilikom 2. (druge) obnove osnovnog ugovora kod osiguratelja – u postotku od osnovne premije osiguranja koji odgovara pomaku za dva premijska stupnja u BMS-u u odnosu na štićeni premijski stupanj;
- prilikom 3. (treće) obnove osnovnog ugovora kod osiguratelja – u postotku od osnovne premije osiguranja koji odgovara pomaku za jedan premijski stupanj u BMSu u odnosu na štićeni premijski stupanj;
https://www.adriatic.ba/dokumenti/uvjet ... bonusa.pdf
semsasuljakovic

#827 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by semsasuljakovic »

semsasuljakovic wrote: 24/07/2024 18:13
semsasuljakovic wrote: 15/07/2024 10:43 Dati ili ne dati? Čekam prvu ponudu, danas je 50 dana od udesa.

Image
Da citiram sebe - uplatili mi na račun i prije nego sam poslao prigovor.
Pare na mom računu, a želim više. Šta učiniti ako mi ne uvaže prigovor? Advokat? 😀
Dalji razvoj događaja kod mene:
- Poslao službeni prigovor tražeći minimalno da mi se uplati još XXX novca
- 20 dana nakon slanja prigovora - i dalje nema odgovora
- Danas nazvao advokata, poslao mu spisak oštećenja i iznos koji su uplatili: grohotom se nasmijao, kaže uplatili su ti siću
- Sutra aBd idem kod advokata potpisati punomoć - njegovih je 10% od svega preostalog što legne na račun
- Advokat rekao da platim 50 KM sudskom vještaku da napravi izvještaj, on kad napravi izvještaj oni moraju uplatiti koliko je on napisao (uz opasku da predračuni iz ovlaštenih servisa ne vrijede 2 marke)

Nek se jebe Sarajevo Osiguranje, nadam se da će ih oguliti maksimalno.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#828 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by anex »

E moj druže...ako si pitao za pomoc obdje onda si trebao poslušati one koji imaju iskustvo u tome...
Tacno sam ti rekao šta će biti...ali eto...
Sad će biti isto, samo što će potrajati..

I tih 50 KM sudskkm vještaku sto platiš, morat će osiguranje vratiti tebi.
semsasuljakovic

#829 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

anex wrote: 09/08/2024 15:14 E moj druže...ako si pitao za pomoc obdje onda si trebao poslušati one koji imaju iskustvo u tome...
Tacno sam ti rekao šta će biti...ali eto...
Sad će biti isto, samo što će potrajati..

I tih 50 KM sudskkm vještaku sto platiš, morat će osiguranje vratiti tebi.
Pa poslušao sam. Odnosno pametnije sam postupio.
Jer da sam odmah advokata angažovao, uzeo bi 10% od ukupnog iznosa, a ovako će uzeti od iznosa kojeg dodatno "izganja".
preludezalude

#830 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

Samo se bori. Advokat ce izvuci maksimum. Kod mene se na kraju doslo do cifre 2962KM + advokataki troskoviu ( u pocetku se nudilo 800 KM). Nakon toga je sudski vjestak izracunao vrijednost po zapisniku osiguranja i doslo se do cifre koja se razlikuje samo u 7 KM. Ali sudski vjestak napominje da u zapisniku osiguranja nema ostecenog znaka koji inace kosta 460KM i stoji otvorena mogucnost da se potrazuje i taj iznos. Isto tako napominje da je ponuda od oko 3000 KM ok i da su veci iznosi od ovog upitni prvenstveno zbog prijasnjeg ostecenja prednjeg branika i samog godista auta.
semsasuljakovic

#831 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

preludezalude wrote: 09/08/2024 18:36 Samo se bori. Advokat ce izvuci maksimum. Kod mene se na kraju doslo do cifre 2962KM + advokataki troskoviu ( u pocetku se nudilo 800 KM). Nakon toga je sudski vjestak izracunao vrijednost po zapisniku osiguranja i doslo se do cifre koja se razlikuje samo u 7 KM. Ali sudski vjestak napominje da u zapisniku osiguranja nema ostecenog znaka koji inace kosta 460KM i stoji otvorena mogucnost da se potrazuje i taj iznos. Isto tako napominje da je ponuda od oko 3000 KM ok i da su veci iznosi od ovog upitni prvenstveno zbog prijasnjeg ostecenja prednjeg branika i samog godista auta.
Da li sudski vještak pravi procjenu samo na osnovu fotografija matičnog osiguranja, ili?
preludezalude

#832 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

semsasuljakovic wrote: 09/08/2024 18:44
preludezalude wrote: 09/08/2024 18:36 Samo se bori. Advokat ce izvuci maksimum. Kod mene se na kraju doslo do cifre 2962KM + advokataki troskoviu ( u pocetku se nudilo 800 KM). Nakon toga je sudski vjestak izracunao vrijednost po zapisniku osiguranja i doslo se do cifre koja se razlikuje samo u 7 KM. Ali sudski vjestak napominje da u zapisniku osiguranja nema ostecenog znaka koji inace kosta 460KM i stoji otvorena mogucnost da se potrazuje i taj iznos. Isto tako napominje da je ponuda od oko 3000 KM ok i da su veci iznosi od ovog upitni prvenstveno zbog prijasnjeg ostecenja prednjeg branika i samog godista auta.
Da li sudski vještak pravi procjenu samo na osnovu fotografija matičnog osiguranja, ili?
Ja sam mu predao zapisnik o ostecenjima koje je napravilo osiguranje da utvrdim da li su cifre kako treba obracunate. I cifre su kako treba obracunate. Ako ima nekih dodatnih ostecenih dijelova koji nisu u tom zapisniku navedeni onda se treba obratiti osiguranju sa prigovorom na njihov zapisnik. Od njihovog odgovora zavisi sta dalje. A inace, sudski vjestak bi trebao dobiti slike tih navodno ostecenih neobracunatih dijelova da bi mogao procijeniti da li i njih obracunati u stetu. Takvu napomenu sam ja dobio od sudskog vjestaka.
semsasuljakovic

#833 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Bio kod advokata. Dao mu pare za sudsko vještačenje. Pa ćemo vidjeti na osnovu toga da li će se i koliko isplatiti ganjati.
On mi je objašnjavao kako ide tužba, sud itd.. Reko živ bio sud me ne zanima, možeš li ti to na drugi nacin? Kaže može pisanjem prigovora. Piši pa ako šta izganjaš - izganjaš.
canvra888

#834 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by canvra888 »

semsasuljakovic wrote: 10/08/2024 11:25 Bio kod advokata. Dao mu pare za sudsko vještačenje. Pa ćemo vidjeti na osnovu toga da li će se i koliko isplatiti ganjati.
On mi je objašnjavao kako ide tužba, sud itd.. Reko živ bio sud me ne zanima, možeš li ti to na drugi nacin? Kaže može pisanjem prigovora. Piši pa ako šta izganjaš - izganjaš.
Moguće da će na advokatov prigovor/prijetnju tužbom ponuditi nešto više, ali prijetnjom ili u konačnici i sprovedenom sudskom tužbom se uglavnom dobija konkretno više.
semsasuljakovic

#835 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

canvra888 wrote: 10/08/2024 14:52
semsasuljakovic wrote: 10/08/2024 11:25 Bio kod advokata. Dao mu pare za sudsko vještačenje. Pa ćemo vidjeti na osnovu toga da li će se i koliko isplatiti ganjati.
Moguće da će na advokatov prigovor/prijetnju tužbom ponuditi nešto više, ali prijetnjom ili u konačnici i sprovedenom sudskom tužbom se uglavnom dobija konkretno više.
Zaprijet će svakako. Pa nek ide i na sud ako vještak kaže da je doata veća šteta.
kB27

#836 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:32, edited 1 time in total.
semsasuljakovic

#837 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

kB27 wrote: 10/08/2024 17:02 Nece takodjer nijedno osiguranje izabrati da ide na sud, osim ako sa svojim zahtjevom zaista ne hodas po tankoj zici gdje trazis zadnji fening ili iznad toga. Znaju oni i prije nego ode na sud hoce li izgubiti ili dobiti. Njihovi pravni zastupnici rade za platu, a ne za procenat ili sudske troskove, tako da ce sebi minimizirati posao onda kada je izvjesno da je uzalud.
"Sarajevo osiguranje nema advokate" - tako mi reče ovaj moj zastupnik kad mi je spominjao sud. E sad šta to znači, baš i ne znam.
Laplace

#838 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laplace »

Valjda imaju bar nekog pravnika.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#839 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by anex »

kB27 wrote: 10/08/2024 17:02 Nece takodjer nijedno osiguranje izabrati da ide na sud, osim ako sa svojim zahtjevom zaista ne hodas po tankoj zici gdje trazis zadnji fening ili iznad toga. Znaju oni i prije nego ode na sud hoce li izgubiti ili dobiti. Njihovi pravni zastupnici rade za platu, a ne za procenat ili sudske troskove, tako da ce sebi minimizirati posao onda kada je izvjesno da je uzalud.
Ako se ne slažem sa visinom odštete...oni nemaju izbora nego javiti se na sudski poziv...niko ih ne pita hoće li.
kB27

#840 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:32, edited 1 time in total.
canvra888

#841 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by canvra888 »

Nije tačno. Neki idu na blef u svojoj zaćorenosti i cigančenju, pa šta bude da bude. Ne očekuju od svih da će se odvažiti, angažovati advokata i prijetiti tužbom, očekuju da će dobar dio ići linijom manjeg otpora i zadovoljiti se onim što su oni ponudili. Imam trenutno takav jedan slučaj, uskoro bi trebao biti epilog pa ću napisati ishod.
moee

#842 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by moee »

Da li učesnici saobraćajne nesreće sa obostranom krivicom imaju mogućnost naplate (dijela) štete kod osiguranja?
Policija je Zapisnikom konstatovala obostranu krivicu.
canvra888

#843 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by canvra888 »

Da podijelim nastavak mog slučaja o kojem sam pisao ovdje prošle godine (tl;dr - Croatia osiguranje pretendent u lešinarstvu, smetljarstvu i papanlucima osiguravajućih kuća):

Prije tačno godinu dana me udario lik na parkingu izlazeći s parking mjesta u rikverc, a ja se kretao pravo ka izlazu s parkinga. Više-manje sve jasno, ali eto taj lik kao nešto pomalo negodovao, dobro rekoh, zvat ćemo policiju. U međuvremenu ja pofotkao detaljno sve, iz svih uglova.

Došla policija, naravno bez pogovora potvrdili da je onaj ko se kretao unatrag jedini krivac, pristao i ovaj na taj zaključak i to je to - popunili policajci euro obrazac, saglasno se potpisali obojica, a ovaj je još i napisao i izjavu na euro obrascu u kojoj priznaje krivicu i da se kretao u rikverc.

Odnio sve u svoje osiguranje (ASA) sutradan, došao agent za par dana, fotkao štetu na mom vozilu, sastavio izvještaj i poslao ga Croatia osiguranju odmah 4.9.2023. Prošlo 11 dana, niko ništa i rekoh da nazovem Croatiu da ih podsjetim, jer mi nije iznenađenje da tako to ide na guranje. Kaže neki njihov iz poslovnice iz Sarajeva da je kao dokumentacija izvještaja kompletirana tek u jutarnjim satima tog dana kad sam zvao, 15.9.2023. (jah :-) ). Hajde uredu je rekoh. Čekam od tog dana zakonski rok od 30 dana za dostavljanje ponude. 10.10.2023, skoro prošlo 30 dana zakonskog roka, zovem im centralu u Ljubuškom, nakon čega mi radnica kaže da pravni tim analizira predmet i onda na moj upit kada konkretno mogu očekivati ponudu odgovara da "nada se da će uskoro biti ponuda". 12.10. samo 3 dana pred istek zakonskog roka zovem opet, ista radnica se javlja i opet isti odgovor. Tu noć pošaljem i e-mail, čisto da ostane pisani trag da sam ih upozoravao na zakonski rok i da ću tražiti i da se i probijanje zakonskog roka tretira ako mi ne pošalju ponudu do 16.10. Sutradan me zovu na mobitel (petak bio) i kažu da će mi poslati na mail do kraja dana. Ništa petak, ništa ni ponedjeljak - zakonski rok od 30 dana probijen.

Stiže ponuda u utorak ujutro. Iznos okej, prihvatio bih ga (mada konteksta radi, skoro duplo manja svota nego u procjeni iznosa ovlaštenog), ali ključna stvar, kaže u obrazloženju - moj zahtjev su ocijenili 80% osnovanim, a mene terete 20% za doprinos nesreći zbog kako kažu "mog neporeznog kretanja unatrag" :?

Ja se bukvalno nisam ni zaustavljao na tom parkingu, kamoli ubacio rikverc, a tek kretao se unazad :-) Tih 20% bi značilo da i ja idem na -20% bonusa na polisi. Ali hajde to, nego te još neko pravi budalom, pored čitko popunjenog euro obrasca, izjave krivca i na kraju krajeva i policajaca koji su evidentirali nesreću. Najtragičnija stvar je što je parkinga kulturni centar koji video nadzorom obuhvaća cijeli parking. Da sam znao da su spremni na ovakve peripetije, otišao bih odmah sutradan do centra i tražio snimak. Ja jesam otišao, ali tek nakon te njihove ponude, i naravno kao što sam i očekivao, snimljeni sadržaj ne doseže toliko unazad.

Helem, pošaljem maksimalno pismen, argumentovan i fotografijama popraćen prigovor (od 5-6 stranica) na ponudu, tražeći brisanje 20% doprinosa, jasno dokazujući da se ni u jednom trenutku nisam kretao unazad. Ispadnem čovjek i ne spominjem u prigovoru da su probili zakonski rok za dostavljanje ponude. Imajući u vidu njihove peripetije, napišem da sam spreman i advokata uključiti.

17.11. šalju odgovor na prigovor u kojem tvrde da "Uvidom u činjenice, komisija utvrđuje da nema elemenata za potvrdu teze o kretanju vozila vožnom unazad, ali ostaje pri utvrđenom postotku doprinosa smatrajući da je vozač vozila svojim načinom kretanja (bliže lijevom rubu kolnika nego desnom, neovisno o tome kretao se naprijed ili nazad) doprinio nastanku nezgode. Prvo što se radi o parkingu na kojem i nisu iscrtane trake, niti je širina između redova (kuda sam se i kretao, dakle okružen uparkiranim autima i s desne i s lijeve strane) uparkiranih auta nešto velika, drugo, otkad je 20% učešća ekvivalentan iznos i za kretanje unazad i za "kretao se bliže lijevom rubu kolnika"? :-)

I sve to fino samouvjereno zaključuju sa "Pravna pouka: Ova odluka je konačna u izvansudskom postupku rješavanja odštetnog zahtjeva."

Eh dobro, vidimo se na sudu onda, pa materi blatantno lažite, potvarajte i mijenjajte iskaze upotpunosti.

Odem do svog advokata u narednih par dana, odmah na prvu kaže da je ovo klasično lešinarstvo osiguravajućih kuća i pokušaj da ušparaju barem koju marku na ovaj način. Predoči svom vještaku sav slučaj za šta mu i on potvrdi da nema mog učešća, nakon čega advokat sastavlja tužbu i obavještava njih. Kaže zvali ga odmah nakon par dana i nude da uplate još "par stoja", ali da povuče tužbu. Pa šta sad bi sa njihovom tvrdnjom da je "odluka konačna u izvansudskom postupku"? :lol: Naravno advokat rekao da nema šanse i da se vidimo na sudu.

Evo jutros bilo ročište. Znači likovi su unaprijed znali da će popušiti i prije ulaska u salu su pitali mog advokata i mene za sudsku nagodbu. Nakon dogovora sa svojim advokatom, pristali smo na to, ali uz sljedeće uslove.

Da uplate meni još dodatnih 600 KM + 250 KM za troškove sudskog vještaka koje sam ja prethodno uplatio, 400 KM sudskih troškova i još neke siće. Naravno i brisanje 20% učešća/franšize.

Na tome se i završilo, to i jeste pravsosnažna presuda danas, uz rok od 8 dana da uplate novac.

Dakle umjesto da su jednostavno poništili tih 20% mog učešća koje sam ja i tražio, a koje bi neminovno svakako povukle i dodatnih 380 KM (jer je to potpuni iznos uz 100% osnovanost pravnog odnosa) - sada su dužni platiti preko 1200 KM. Dakle trostruko veća svota za uplatu od inicijalne koje su trebali uplatiti, da samo nisu bili tolike nesorte s potvaranjem, vitoperenjem i ostalim.

Ono što se moglo završiti u 15-ak dana da su fer i korektni, se oteglo na godinu dana. Sve u svemu, o Croatia osiguranju, sve najgore :bih:
preludezalude

#844 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

Tako sva osiguranja funkcionisu. Zele sto manje da isplate ali cim se advokat ukljuci prica krene drugim tokom. Iz mog nedavnog iskustva a eto i ti imas sad iskustva, preporucujem da se kod bilo kakve nezgode odmah aktivira advokat. Sigurno ce se ustedjeti vrijeme i zivci a isplata ce biti veca i brza. Moj advokat mi je rekao da sam ja pogrijesio sto sam ja licno podnio zahtjev u osiguranje a trebalo je da advokat podnese taj zahtjev. Kod mene je bila prva ponuda 800KM a na kraju je advokat izvukao 3000KM plus advokatski troskovi i to bez suda.
holowey

#845 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by holowey »

neka vam bude skola, nikakva telefonska komunikacija, nikakav email... samo preporucena posiljka sa povratnicom... tu imate pecat poste, potpis primaoca, tacno se zna kada ste poslali, kada su primili, ko je primio, tj. od kada teku zakonski rokovi za odgovor, itd.
znaci sva komunikacija iskljucivo sluzbenim putem, nista neformalno, nista telefon... tu pokazujete svoju ozbiljnost i ako dodje do tuzbe, imate sve spremno za advokata...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#846 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by konektovan »

@Dozer

Ima li sta novo kod tebe,..u vezi kasko osiguranja??
oXavier

#847 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by oXavier »

canvra888 wrote: 28/08/2024 20:43
Spoiler
Show
Da podijelim nastavak mog slučaja o kojem sam pisao ovdje prošle godine (tl;dr - Croatia osiguranje pretendent u lešinarstvu, smetljarstvu i papanlucima osiguravajućih kuća):

Prije tačno godinu dana me udario lik na parkingu izlazeći s parking mjesta u rikverc, a ja se kretao pravo ka izlazu s parkinga. Više-manje sve jasno, ali eto taj lik kao nešto pomalo negodovao, dobro rekoh, zvat ćemo policiju. U međuvremenu ja pofotkao detaljno sve, iz svih uglova.

Došla policija, naravno bez pogovora potvrdili da je onaj ko se kretao unatrag jedini krivac, pristao i ovaj na taj zaključak i to je to - popunili policajci euro obrazac, saglasno se potpisali obojica, a ovaj je još i napisao i izjavu na euro obrascu u kojoj priznaje krivicu i da se kretao u rikverc.

Odnio sve u svoje osiguranje (ASA) sutradan, došao agent za par dana, fotkao štetu na mom vozilu, sastavio izvještaj i poslao ga Croatia osiguranju odmah 4.9.2023. Prošlo 11 dana, niko ništa i rekoh da nazovem Croatiu da ih podsjetim, jer mi nije iznenađenje da tako to ide na guranje. Kaže neki njihov iz poslovnice iz Sarajeva da je kao dokumentacija izvještaja kompletirana tek u jutarnjim satima tog dana kad sam zvao, 15.9.2023. (jah :-) ). Hajde uredu je rekoh. Čekam od tog dana zakonski rok od 30 dana za dostavljanje ponude. 10.10.2023, skoro prošlo 30 dana zakonskog roka, zovem im centralu u Ljubuškom, nakon čega mi radnica kaže da pravni tim analizira predmet i onda na moj upit kada konkretno mogu očekivati ponudu odgovara da "nada se da će uskoro biti ponuda". 12.10. samo 3 dana pred istek zakonskog roka zovem opet, ista radnica se javlja i opet isti odgovor. Tu noć pošaljem i e-mail, čisto da ostane pisani trag da sam ih upozoravao na zakonski rok i da ću tražiti i da se i probijanje zakonskog roka tretira ako mi ne pošalju ponudu do 16.10. Sutradan me zovu na mobitel (petak bio) i kažu da će mi poslati na mail do kraja dana. Ništa petak, ništa ni ponedjeljak - zakonski rok od 30 dana probijen.

Stiže ponuda u utorak ujutro. Iznos okej, prihvatio bih ga (mada konteksta radi, skoro duplo manja svota nego u procjeni iznosa ovlaštenog), ali ključna stvar, kaže u obrazloženju - moj zahtjev su ocijenili 80% osnovanim, a mene terete 20% za doprinos nesreći zbog kako kažu "mog neporeznog kretanja unatrag" :?

Ja se bukvalno nisam ni zaustavljao na tom parkingu, kamoli ubacio rikverc, a tek kretao se unazad :-) Tih 20% bi značilo da i ja idem na -20% bonusa na polisi. Ali hajde to, nego te još neko pravi budalom, pored čitko popunjenog euro obrasca, izjave krivca i na kraju krajeva i policajaca koji su evidentirali nesreću. Najtragičnija stvar je što je parkinga kulturni centar koji video nadzorom obuhvaća cijeli parking. Da sam znao da su spremni na ovakve peripetije, otišao bih odmah sutradan do centra i tražio snimak. Ja jesam otišao, ali tek nakon te njihove ponude, i naravno kao što sam i očekivao, snimljeni sadržaj ne doseže toliko unazad.

Helem, pošaljem maksimalno pismen, argumentovan i fotografijama popraćen prigovor (od 5-6 stranica) na ponudu, tražeći brisanje 20% doprinosa, jasno dokazujući da se ni u jednom trenutku nisam kretao unazad. Ispadnem čovjek i ne spominjem u prigovoru da su probili zakonski rok za dostavljanje ponude. Imajući u vidu njihove peripetije, napišem da sam spreman i advokata uključiti.

17.11. šalju odgovor na prigovor u kojem tvrde da "Uvidom u činjenice, komisija utvrđuje da nema elemenata za potvrdu teze o kretanju vozila vožnom unazad, ali ostaje pri utvrđenom postotku doprinosa smatrajući da je vozač vozila svojim načinom kretanja (bliže lijevom rubu kolnika nego desnom, neovisno o tome kretao se naprijed ili nazad) doprinio nastanku nezgode. Prvo što se radi o parkingu na kojem i nisu iscrtane trake, niti je širina između redova (kuda sam se i kretao, dakle okružen uparkiranim autima i s desne i s lijeve strane) uparkiranih auta nešto velika, drugo, otkad je 20% učešća ekvivalentan iznos i za kretanje unazad i za "kretao se bliže lijevom rubu kolnika"? :-)

I sve to fino samouvjereno zaključuju sa "Pravna pouka: Ova odluka je konačna u izvansudskom postupku rješavanja odštetnog zahtjeva."

Eh dobro, vidimo se na sudu onda, pa materi blatantno lažite, potvarajte i mijenjajte iskaze upotpunosti.

Odem do svog advokata u narednih par dana, odmah na prvu kaže da je ovo klasično lešinarstvo osiguravajućih kuća i pokušaj da ušparaju barem koju marku na ovaj način. Predoči svom vještaku sav slučaj za šta mu i on potvrdi da nema mog učešća, nakon čega advokat sastavlja tužbu i obavještava njih. Kaže zvali ga odmah nakon par dana i nude da uplate još "par stoja", ali da povuče tužbu. Pa šta sad bi sa njihovom tvrdnjom da je "odluka konačna u izvansudskom postupku"? :lol: Naravno advokat rekao da nema šanse i da se vidimo na sudu.

Evo jutros bilo ročište. Znači likovi su unaprijed znali da će popušiti i prije ulaska u salu su pitali mog advokata i mene za sudsku nagodbu. Nakon dogovora sa svojim advokatom, pristali smo na to, ali uz sljedeće uslove.

Da uplate meni još dodatnih 600 KM + 250 KM za troškove sudskog vještaka koje sam ja prethodno uplatio, 400 KM sudskih troškova i još neke siće. Naravno i brisanje 20% učešća/franšize.

Na tome se i završilo, to i jeste pravsosnažna presuda danas, uz rok od 8 dana da uplate novac.

Dakle umjesto da su jednostavno poništili tih 20% mog učešća koje sam ja i tražio, a koje bi neminovno svakako povukle i dodatnih 380 KM (jer je to potpuni iznos uz 100% osnovanost pravnog odnosa) - sada su dužni platiti preko 1200 KM. Dakle trostruko veća svota za uplatu od inicijalne koje su trebali uplatiti, da samo nisu bili tolike nesorte s potvaranjem, vitoperenjem i ostalim.

Ono što se moglo završiti u 15-ak dana da su fer i korektni, se oteglo na godinu dana. Sve u svemu, o Croatia osiguranju, sve najgore :bih:

Samo jedna opaska, 20% doprinosa kojeg su oni odredili ne znači automatski gubatak tvog bonusa i da si pristao na takvu odluku
Dozer

#848 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Dozer »

konektovan wrote: 29/08/2024 10:06 @Dozer

Ima li sta novo kod tebe,..u vezi kasko osiguranja??
Advokat se igra s tim. Za sad sam od njih prebacio 3 vozila u drugo osiguranje, i redovno i kasko. Sljedece godine ostala. Od mene su u narednih 12 mjeseci u minusu oko 4.500-5.000.
saabsa

#849 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by saabsa »

Zaista mi nisu jasni ljudi koji se toliko peglaju sa osiguranjem.
Nakon udesa ako nisi kriv odeš da naprave izvid štete, obično nesporni dio štete zavisno od osiguranja isplate u prvom zakonskom roku, recimo ASA mi je isplatila 5i dan od udesa i to iznos na koji nisam ni imao zamjerki, dok je Euroherc čekao istek zakonskog roka da pošalje ponudu i uplati nesporni iznos. Nesporni iznos je ono oko čega nema spora, a za sve što misliš da je trebalo biti više od tog iznosa ideš advokatu.
Šta se imaš sa kim zajebavati pisati ti neke žalbe, zivkati nekoga, kad njih boli briga za tim, jedino kad su sa advokatima u prepisci onda očekuj da će nešto i riješiti.
Trenutno imam situaciju sa Sarajevo osiguranjem gdje traže da za jedan manji udes ja platim nastalu štetu zbog "počinjenog prekršaja u krajnjoj nepažnji". Po savjetu advokata samo ih nazvao i zamolio da ne šalju opomene i ostale gluposti nego da odmah predaju na sud.
Pored zahtjeva za plaćanje već su skinuli bonus za 30%, kako i po kojem osnovu to valjda samo oni znaju.
Ako me već teretiš da ti platim nastalu štetu za klasično kuckanje dva auta, po kojem osnovu onda prije sudske odluke već skidaju bonus. Ukratko u Sarajevo osiguranju rade idioti koji veze blage nemaju.
Dozer

#850 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Dozer »

saabsa wrote: 29/08/2024 11:02 Zaista mi nisu jasni ljudi koji se toliko peglaju sa osiguranjem.
Nakon udesa ako nisi kriv odeš da naprave izvid štete, obično nesporni dio štete zavisno od osiguranja isplate u prvom zakonskom roku, recimo ASA mi je isplatila 5i dan od udesa i to iznos na koji nisam ni imao zamjerki, dok je Euroherc čekao istek zakonskog roka da pošalje ponudu i uplati nesporni iznos. Nesporni iznos je ono oko čega nema spora, a za sve što misliš da je trebalo biti više od tog iznosa ideš advokatu.
Šta se imaš sa kim zajebavati pisati ti neke žalbe, zivkati nekoga, kad njih boli briga za tim, jedino kad su sa advokatima u prepisci onda očekuj da će nešto i riješiti.
Trenutno imam situaciju sa Sarajevo osiguranjem gdje traže da za jedan manji udes ja platim nastalu štetu zbog "počinjenog prekršaja u krajnjoj nepažnji". Po savjetu advokata samo ih nazvao i zamolio da ne šalju opomene i ostale gluposti nego da odmah predaju na sud.
Pored zahtjeva za plaćanje već su skinuli bonus za 30%, kako i po kojem osnovu to valjda samo oni znaju.
Ako me već teretiš da ti platim nastalu štetu za klasično kuckanje dva auta, po kojem osnovu onda prije sudske odluke već skidaju bonus. Ukratko u Sarajevo osiguranju rade idioti koji veze blage nemaju.
Ovdje se radilo o Kasko osiguranju i stetama nastalim od strane NN lica, ne o sudaru.
Post Reply