Ukrajina

Čitalac

#207001 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Serhi Rahmanjin, član Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu: U boljoj smo poziciji, a povlačimo se brže...
Sada je najveći problem prilično brzo napredovanje Rusa u nekoliko smjerova, prije svega u onom za nas najalarmantnijem i taktički najvažnijem - u smjeru Pokrovsk. Naravno, nije tajna, neprijatelj napreduje brže nego što bismo željeli, ima taktičku i operativnu prednost i ima sve mogućnosti zauzeti Pokrovsk u bliskoj budućnosti. Ne kažem da će se to dogoditi, ali vjerojatnost je prilično velika. Ne samo s političkog gledišta, nego i s vojnog, ovaj će gubitak biti prilično težak. Neću objašnjavati zašto, ako netko hoće neka pogleda karte i bit će mu jasno.
Zapravo, ako pogledamo stvarno stanje stvari, još uvijek gubimo od Rusa što se tiče topničkih sustava i streljiva, ali razlika se značajno poboljšala za nas. Rusi nemaju, posebno u tom smjeru, takvu prednost u dronovima. Imaju prednost u zrakoplovstvu, naravno, imaju puno veći broj bombi i KAB-ova. Djelomično smo obnovili vojnu pomoć, bitno se popravilo stanje s topništvom, stvarno se poboljšalo stanje s mobilizacijskim sredstvima. Da, nije uvijek sve kako treba, ima pitanja o kvaliteti ljudi, ali stanje je bolje nego što je bilo prije. No, povlačimo se brže nego prije...
Vojni komentator Oleksandr Kovalenko: Nije problem u vojnicima, problem je druge prirode…
Kod Novogrodivke se dogodio potpuni kolaps obrane. I nisu krivi obični momci koji tamo drže svoje pozicije do zadnjeg. Problem su oni koji odlučuju umjesto ovih momaka. Očeretine je predano neprijatelju, a tamo se obrana mogla držati mjesecima. Sada se neprijatelju predaje crta Grodivka-Novogrodivka. Zapravo, ovo je idealna crta za usporavanje i zaustavljanje neprijatelja, zahvaljujući prirodnim i vještačkim reljefnim značajkama. Ali ne – dok su u Bahmutu okupatori tjedan dana napredovali u jednoj ulici, ovdje u danu gubimo četvrti. Pitam se tko će odgovarati i za Očeretine i za Toreck i za ovo što se upravo događa.
Grad koji je mogao držati crtu nekoliko mjeseci, vjerojatno će sutra u potpunosti biti pod kontrolom ruskih snaga. Prve jurišne grupe agresora ušle su u predgrađe Novogrodivke 21. kolovoza. Za manje od tjedan dana, napredovali su 3,5 km duž željezničke pruge. Napredovanje duž pruge uvijek je bilo teško za neprijatelja, ali ne ovaj put. I nije da na Novogrodivku jurišaju specijalci okupacijskih snaga. Ništa slično.
I nije problem u našim vojnicima. Problem je druge prirode o kojem sve više govore oni koji, za razliku od mene civila, imaju sve više prava na to. Treba ih slušati…
no_sekirli

#207002 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Da li je ovo ubrzano napredovanje ruskih okupatora prema Pokrovsku navlakusa, ili jednostavno Ukrajinci tamo nemaju vise snage zaustaviti orke?
melac

#207003 Re: Ukrajina

Post by melac »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:31
melac wrote: 26/08/2024 23:33

Ti malo izvrces stvari, pa i Hrvatskoj je vrijedio embargo,
.......... jer je svercao oruzje i zaobilazio embargo, kao Zovko i sl.
al ste fascinantni vi likovi koji hocete po svaku cijenu vodu na svoj mlin pa makar to ukljucivalo i mazohisticko opravdavanje embarga na oruzje :lol: :lol: :lol: kakav turbomazohizam - smislicete bilo koji razlog da opravdate da osim bradonja koje su pustile 2 vojske sa namjerom, nije mogla ni musica proc kroz njihove linije checkpointe i punktove..... i svaki put kad su mogli pljackali su 80%, 2/3 u HR, i 2/3/3 u UZP okupiranim dijelovima BIH
Pa dobro, sta sam ja napisao vec tako? ALi ti si izrezao samo dio koji odgovara tvom narativu.

Jebem te lulava barem citiraj cijeli post ako vec ne procitas.
skrbavi-admin

#207004 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

melac wrote: 27/08/2024 20:39
skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:31
melac wrote: 26/08/2024 23:33

Ti malo izvrces stvari, pa i Hrvatskoj je vrijedio embargo,
.......... jer je svercao oruzje i zaobilazio embargo, kao Zovko i sl.
al ste fascinantni vi likovi koji hocete po svaku cijenu vodu na svoj mlin pa makar to ukljucivalo i mazohisticko opravdavanje embarga na oruzje :lol: :lol: :lol: kakav turbomazohizam - smislicete bilo koji razlog da opravdate da osim bradonja koje su pustile 2 vojske sa namjerom, nije mogla ni musica proc kroz njihove linije checkpointe i punktove..... i svaki put kad su mogli pljackali su 80%, 2/3 u HR, i 2/3/3 u UZP okupiranim dijelovima BIH
Pa dobro, sta sam ja napisao vec tako? ALi ti si izrezao samo dio koji odgovara tvom narativu.

Jebem te lulava barem citiraj cijeli post ako vec ne procitas.
pah eto ako ja grijesim onda pojo govno :lol:
skrbavi-admin

#207005 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

no_sekirli wrote: 27/08/2024 20:33 Da li je ovo ubrzano napredovanje ruskih okupatora prema Pokrovsku navlakusa, ili jednostavno Ukrajinci tamo nemaju vise snage zaustaviti orke?
ja necu nista da pricam da se ne pravim pametan ali citav ovaj ops vijesti i progres i kuknjavaza ukra mi djeluje kao zesca zavala.... nadam se samo da ne bi kotlićiro i pravio se pametan kao onaj mudrolog sto lupa ko maksim po diviziji 🤣 mislim da ce f16 odigrat ulogu znacajno....bumo videli
no_sekirli

#207006 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Meni ovo "munjevito" osvajanje nije nikako jasno. Odbijam vjerovati da su orci odjednom postali toliko efikasniji, narocito ako citamo o manjem broju KABovki i avijacije, a vidi se opcenito da ova nova naselja sta su uzeli, nisu bas toliko razvaljena.
Sve kontam da cu jedno jutro procitati da je prodor odsjecen, i da F16 zare i pale po izlozenoj ruskoj pjesadiji...
Gandalf

#207007 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

no_sekirli wrote: 27/08/2024 20:33 Da li je ovo ubrzano napredovanje ruskih okupatora prema Pokrovsku navlakusa, ili jednostavno Ukrajinci tamo nemaju vise snage zaustaviti orke?
Mislim da je navlakuša, rujani i ako zauzmu nekad Pokrovsk, platiće ogromnu cijenu. Ne postoje beskonačne zalihe ni željeza a ni mesa, a oni oboje rasipaju kao da sutra ne postoji. Pokrovsk i ako bude okupiran, brzo će biti oslobođen, ludačka taktika rujana da se baci hiljadu vojnika u smrt radi neke livade, počinje da im se vraća u facu kao bumerang.
CrveniKuk

#207009 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Hame_ wrote: 27/08/2024 14:35
CrveniKuk wrote: 26/08/2024 21:59 Postoje naznake, da će se van Ukrajine formirati nove brigade ZSU. Njihova numeracija će biti 16x. Zasada, se ne zna kojem će rodu vojske pripadati. Zna se, da će od strane zapadnih saveznika, te novoformirane brigade biti i naouružane. Naravno, ove brigade se biti popunjene Ukrajincima koji žive van granica Ukrajine.
Ovo neka zajebancija koju ne kontam :?:
Između ostalog, takav je plan. Ne znam da li si pratio, ali je nedavno krenula da formira jedna legija (tako su nazvali) u Poljskoj. Naravno, ova je legija trebala biti popunjena sa Ukrajincima koji žive i rade u Poljskoj (po nekim podacima, prije rata, u Poljskoj je radilo oko 3 miliona Ukrajinca). Već je formirana 160.mehanizovana brigada, čija će jezgra biti pripadnici ZSU, a zatim će biti prebačena u jednu van Ukrajine i zemlja domaćin će izvršiti, iz pomoć drugih saveznika, obuku, oruzije i opreme, kao i popunu te brigade. Plan je da se na taj sličan način formira deset mehanizovanih brigada numeracija ili serije 16x. Prenosim, ono sto sam ja do sada pročitao, najviše na twiteru.
karanana

#207010 Re: Ukrajina

Post by karanana »

161. minhenska
CrveniKuk

#207011 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 27/08/2024 15:49 Minobacači 120 su za odbranu Sarajeva bili najbolje oruđe koje je moglo da se koristi. Imali smo 1992 nekoliko cijevi, ali vrlo malo municije.
Od 1994 su počeli dolaziti i cijevi i municija, dapače nije se ni štedilo. Otvarala se vatra na svaki cilj.
1995. smo imali čak i rezervne cijevi iz BNT (za zamjenu dotrajalih).

Zapravo se te godine sve posložilo da rat preokrenemo u svoju koristi i obezbjedimo svijetlu budućnost našoj djeci.
I onda ... sve se zna.
Ispod naselje Aneks, kod garaža bila su ukopana dva minobacaca 120mm. Ja kao dijete bilježio, po datumima, koliko je mina ispaljeno po danima. Jednog dana sam pribilježio oko 60 mina da je ispaljeno i to prema Golom brdu. Pričalo se, da se uz pomoć tih minobacača, odbio jedan dobar napad četnika na Golom brdu. Tog dana, na njemu je poginuo jedan četnik, ostao je našoj strani. Naši ga jedva izvukli, jer je bio krupan. To je bilo 1995.godine kada su naši pokušali deblokadu grada.
madner

#207012 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ruski gubici na smjeru Prokovsk su vrlo vjerovatno puno manji u zadnjih mjesec dana nego prije, pokusavaju se tjesiti time dok objektivno Rusi napreduju brze i brze.

Ako ZSU ima jedinice, trebao je prebaciti friske brigade na liniju iza ove a povuci ove jedinice koje drze liniju totalno van jer su ocito u losem stanju.
karanana

#207013 Re: Ukrajina

Post by karanana »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 20:43
ja necu nista da pricam da se ne pravim pametan ali citav ovaj ops vijesti i progres i kuknjavaza ukra mi djeluje kao zesca zavala.... nadam se samo da ne bi kotlićiro i pravio se pametan kao onaj mudrolog sto lupa ko maksim po diviziji 🤣 mislim da ce f16 odigrat ulogu znacajno....bumo videli
ha, do sad su ova ruska napredovanja bile klopke i navlakuse za njih na bahmutu i u avdivci. navlacile ih ukre da ulete duboko, da fol naprave kotlic za ukre a ustvari su sami ulazili u kotlice i pushili. ili ne?

fakat ne vidimo puno ruskih zavala i gubitaka na pokrovsku. znate kako smo gledali ruske gubitke u prijasnjim napredovanjima pa ti ono bude lakse, uzimaju ali ginu u hiljadama, bar smo mi takvu impresiju imali. ali na ovom pravcu na pokrovsku slabo snimaka.
Last edited by karanana on 27/08/2024 21:14, edited 1 time in total.
zigzag

#207014 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Gandalf wrote: 27/08/2024 20:57
Mislim da je navlakuša, rujani i ako zauzmu nekad Pokrovsk, platiće ogromnu cijenu. Ne postoje beskonačne zalihe ni željeza a ni mesa, a oni oboje rasipaju kao da sutra ne postoji. Pokrovsk i ako bude okupiran, brzo će biti oslobođen, ludačka taktika rujana da se baci hiljadu vojnika u smrt radi neke livade, počinje da im se vraća u facu kao bumerang.
Jedino ako ukrajinci zadrže Kurahove i Toreck, onda ima nekog smisla.
drug_profi

#207015 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 27/08/2024 21:08
drug_profi wrote: 27/08/2024 15:49 Minobacači 120 su za odbranu Sarajeva bili najbolje oruđe koje je moglo da se koristi. Imali smo 1992 nekoliko cijevi, ali vrlo malo municije.
Od 1994 su počeli dolaziti i cijevi i municija, dapače nije se ni štedilo. Otvarala se vatra na svaki cilj.

Zapravo se te godine sve posložilo da rat preokrenemo u svoju koristi i obezbjedimo svijetlu budućnost našoj djeci.
I onda ... sve se zna.
Ispod naselje Aneks, kod garaža bila su ukopana dva minobacaca 120mm. Ja kao dijete bilježio, po datumima, koliko je mina ispaljeno po danima. Jednog dana sam pribilježio oko 60 mina da je ispaljeno i to prema Golom brdu. Pričalo se, da se uz pomoć tih minobacača, odbio jedan dobar napad četnika na Golom brdu. Tog dana, na njemu je poginuo jedan četnik, ostao je našoj strani. Naši ga jedva izvukli, jer je bio krupan. To je bilo 1995.godine kada su naši pokušali deblokadu grada.
E pa onda smo se i upoznali mozda nekad.
CrveniKuk

#207016 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 27/08/2024 21:13

I onda ... sve se zna.
Nismo, jer nisam nikad otišao do vaših položaja. Bili ste mi onako baš vojničko-profesionalnog izgleda. Međutim, tih dana, bio sam veoma sretan, jer prvi put u ratu sam imao priliku da vidim našu vojsku kako se bori malo sa većim oruzijem od puške. U svoj toj nesreći, tada u toku vašeg djelovanja, bio sam izuzetno sretan i ponosan. Osim srca, po prvi put imao priliku, te 1995.godine, da vidim našu vojsku, kao pravu vojsku, sa novim uniformama i samim izgledom naših vojnika. Bili ste bas prava vojska, nabrijana i baš moćnog izgleda. Hvala vam za trenutke sreće i ponosa kojeg ste mi pružili. Jedina armija koja mi je bila i ostala u mom srcu je Armija Republike Bosne i Hercegovine, naši zlatni ljiljani! Nikada vas neću zaboraviti, dok sam živ biće te u mom srcu. Hvala vam!
inspiron

#207017 Re: Ukrajina

Post by inspiron »

CrveniKuk wrote: 27/08/2024 21:27
drug_profi wrote: 27/08/2024 21:13
Nismo, jer nisam nikad otišao do vaših položaja. Bili ste mi onako baš vojničko-profesionalnog izgleda. Međutim, tih dana, bio sam veoma sretan, jer prvi put u ratu sam imao priliku da vidim našu vojsku kako se bori malo sa većim oruzijem od puške. U svoj toj nesreći, tada u toku vašeg djelovanja, bio sam izuzetno sretan i ponosan. Osim srca, po prvi put imao priliku, te 1995.godine, da vidim našu vojsku, kao pravu vojsku, sa novim uniformama i samim izgledom naših vojnika. Bili ste bas prava vojska, nabrijana i baš moćnog izgleda. Hvala vam za trenutke sreće i ponosa kojeg ste mi pružili. Jedina armija koja mi je bila i ostala u mom srcu je Armija Republike Bosne i Hercegovine, naši zlatni ljiljani! Nikada vas neću zaboraviti, dok sam živ biće te u mom srcu. Hvala vam!
Ovo je kad neko nešto ispali iz sebe u jednom dahu sve izađe, iskreno, hvala 🙏
drug_profi

#207018 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

:kiss:
Čitalac

#207019 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Poljska može prebaciti svoje avione MiG-29 u Ukrajinu tek nakon što dobije F-35, izjavio je poljski ministar odbrane, odgovarajući na molbu Zelenskog.
Ministar obrane Poljske Vladyslav Kosiniak-Kamysz odgovarajući na zahtjev predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se poljski MiG-ovi prebace u Oružane snage Ukrajine, rekao je da razumije ukrajinskog predsjednika, ali je naglasio da Poljska donosi odluke kroz prizmu svoje sigurnosti.
„Učinili smo sve što smo mogli za Ukrajinu. Poljska mora održati svoju obrambenu sposobnost i to je apsolutni prioritet. Znam da Ukrajina treba puno oružja, ali naši partneri iz Ukrajine također moraju shvatiti da poljska država mora održati svoje sposobnosti", rekao je dužnosnik.
U kontekstu mogućnosti prebacivanja poljskih MiG-ova 29 u Ukrajinu, Kosiniak-Kamysz je napomenuo da se takve odluke mogu donijeti tek nakon što se poljske zračne snage ojačaju novim zrakoplovima F-35 naručenim iz Sjedinjenih Država.
"Tek nakon primitka novih zrakoplova bit će moguće riješiti se starih, poput MiG-29, koji se sada još uvijek koriste za obavljanje misija zaštite poljskog zračnog prostora. Tada ćemo donijeti odluku", zaključio je Kosinyak-Kamysh.
Crvene_brigade

#207020 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Belgorod region...

emirolini

#207021 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

dr_Evil wrote: 27/08/2024 11:37
emirolini wrote: 27/08/2024 06:42
arman1 wrote: 26/08/2024 23:28 Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Najlakše je žmiriti na činjenice i selektivno uzimati šta ti treba. Ova isporuka koju su slovenci "klepili" više je trebala i značila nama nego Ukrima kojima je na kraju i otišla.
Nije bas da nas je Nato mrzio vec je to zbog politike nesposobnog Alije. Kostala nas je ta dinastija, i dalje nas kosta.
SANU-ovac Alija i njegova dinastija su prica za sebe. Ali imao si situaciju USA vs. krscanska Europa. Imao si Stoltenberga starijeg, a kasnije i mladjeg ciji odnos sa Srbima i sovinizam prema Bosnjacima je opet prica za sebe. Nikad nista nije crno i bijelo. I da ne zaboravimo tradicionalnog srbijanskog saveznika, Portu.
To nije bio toliko problem koliko se prikazivao, cak i poslije rata apsolutno nikakvih diplomatskih tacaka sa Evropom nemamo, sve diplomatske komunikacije idu prema istoku iz nekog razloga i lokalno prema Srbiji, Crnoj Gori i rijetko prema Hrvatskoj. Apsolutno nikakvog lobiranja, nikakvog ni interesa za takvo nesto. Osim kada ih pozovu negdje. Hrvati to rade odlicno, lobiranja, salju Hrvatske proizvode - paket cak i za rodjendane asistenata savjetnika u Evropskom parlamentu.

Doduse pretjerujem, kada pogledam onog wannabe 007 seljackog celu u onom odjelu, sve je jasno.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#207022 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

CrveniKuk wrote: 27/08/2024 21:02
Hame_ wrote: 27/08/2024 14:35
CrveniKuk wrote: 26/08/2024 21:59 Postoje naznake, da će se van Ukrajine formirati nove brigade ZSU. Njihova numeracija će biti 16x. Zasada, se ne zna kojem će rodu vojske pripadati. Zna se, da će od strane zapadnih saveznika, te novoformirane brigade biti i naouružane. Naravno, ove brigade se biti popunjene Ukrajincima koji žive van granica Ukrajine.
Ovo neka zajebancija koju ne kontam :?:
Između ostalog, takav je plan. Ne znam da li si pratio, ali je nedavno krenula da formira jedna legija (tako su nazvali) u Poljskoj. Naravno, ova je legija trebala biti popunjena sa Ukrajincima koji žive i rade u Poljskoj (po nekim podacima, prije rata, u Poljskoj je radilo oko 3 miliona Ukrajinca). Već je formirana 160.mehanizovana brigada, čija će jezgra biti pripadnici ZSU, a zatim će biti prebačena u jednu van Ukrajine i zemlja domaćin će izvršiti, iz pomoć drugih saveznika, obuku, oruzije i opreme, kao i popunu te brigade. Plan je da se na taj sličan način formira deset mehanizovanih brigada numeracija ili serije 16x. Prenosim, ono sto sam ja do sada pročitao, najviše na twiteru.
Znači zajebancija.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#207023 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dosta zajebancije...

Syrskyi nikada nije očekivao da će Rusi napustiti Pokrovsk.
schof za Daily Kos
Utorak, 27. augusta 2024.

Image

Prošle su tri hefte od iznenadne Ukrajinske invazije na Kursk. Ubrzo nakon početka invazije, iznio sam argument da je obrazloženje Zelenskog iza odobravanja ove operacije bilo mnogo ambicioznije od onoga što je većina ljudi nagađala. Tvrdio sam da se ne radi samo o promjeni priče, jačanju morala ili stjecanju zemlje za buduću trgovinu. Ovo je veliko kockanje Ukrajine da završi rat odlučujućim vojnim porazom ruske vojske u Ukrajini.

I Zelensky i Syrskyi izjavili su da je svrha operacije bila odvratiti trupe s istoka, ali vjerujem da je ta izjava lažna. To je prevara s ciljem da se uđe u Putinovu glavu. Ukrajinci su lagali i prije - i nedavno - kada su sve uvjeravali da nema načina da ove godine izvedu protuofenzivu. RO37 je to istaknuo u svom izvrsnom članku ubrzo nakon invazije:

"Činilo se da svi pokazatelji upućuju na to da se Ukrajina jedva drži, nadajući se samo da će preživjeti do jeseni i zime kada bi mogla imati priliku za borbu. Očigledno, ovo je bila smicalica, i to nemilosrdna smicalica generala Syrskyija."

Na početku operacije Kursk, mnogi Zapadni analitičari pogrešno su je označili kao napad. Lomili su ruke oko toga što će se dogoditi na istoku (smjer Pokrovsk) i pogrešno predviđali da će se Ukrajina uskoro povući iz Kurska jer si nikako nisu mogli priuštiti ukopavanje. Ukrajina nije napustila Kursk i nastavljaju širiti svoje uporište na ruskom teritoriju. U međuvremenu, ti isti analitičari nastavljaju brinuti šta će se dogoditi s Pokrovskom.

Nisam vojni stručnjak, čak ni amater, ali imam priličnu dozu zdravog razuma. Pogledajmo šta se do sada dogodilo:
  • Ukrajina je svojom iznenadnom invazijom na Kursk zaludila apsolutno sve.
  • Zelensky i Syrskyi javno su izjavili da je glavni cilj operacije odvlačenje snaga s Istočnog fronta.
  • Rusi odgovaraju prebacivanjem velike količine snaga u Kursk, ali ih preuzimaju sa svih strana, OSIM Istočne fronte.
  • Rusi sada predvidljivo napreduju na istoku prema Pokrovsku.
  • Zelenski ostaje javno samouvjeren i kaže da sve ide po planu.
Ništa od ovoga ne treba čuditi. Zapravo, jedino pravo iznenađenje bilo bi da Syrskyi nema još jednog asa u rukavu. Kao što sam spomenuo u svom prethodnom postu i sljedećim komentarima, možete zaboraviti da je "podizanje morala" glavna motivacija za Kursk. Moral će uskoro pasti u sranje ako Ukrajina izgubi hrpu teritorija na istoku u zamjenu za Pirovu pobjedu u Kursku. Ne mislim da se to ovdje događa i umirovljeni general Ben Hodges se slaže sa mnom.

Na temelju divljeg uspjeha prethodnih operacija, čini se da Syrskyi i njegovo osoblje znaju šta rade. Rat je oko kompromisa, a ponekad su ti kompromisi skupi. Upravo sada, čini se da je Ukrajina spremna prihvatiti gubitak teritorija na istoku za sve što planiraju uskoro. To je jedino moguće objašnjenje za ono što trenutno rade u Kursku.

Ukrajina je dala sve od sebe kako bi osigurala da svi znaju da je svrha operacije Kursk bila odvući trupe s istočnog bojišta. Vojne analitičare bilo je lako uvjeriti u tu činjenicu jer su oni već pretpostavljali da je to razlog i na toj su osnovi glasno kritizirali operaciju. Očito je Ukrajina izigrala hrpu scenarija, ali sasvim sam siguran da zapravo nisu očekivali da će Rusija zaustaviti njihove "uspješne" napade na Istoku i učiniti tačno ono što je Zelenski rekao da želi da učine. Sa svime što znamo o Putinu, kako se je BILO moglo očekivati ​​da će se ovo dogoditi?

Mislim da je vjerojatnije da je ovo slučaj obrnute psihologije. Ukrajinci znaju da je Putin očajan i da bi volio što prije riješiti ovaj fijasko i spasiti sebe. Putin misli da može zauzeti te tvrde dijelove Donbasa i zatim prisiliti Ukrajinu da prihvati rezultat i dovede rat do kraja. Čini li vam se Putin kao osoba koja je "odmaknuta" kada je riječ o tome kako bi Rusija odgovorila na javno ponižavajuću invaziju same Rusije? Pritiskom na Putina da se povuče s Istoka znaju da će se on umjesto toga vjerojatno udvostručiti.

Teško je ući u Syrskyijevu glavu, ali čini se da postoje tri očita elementa njegovog plana:
  • 1.) Smislite način da zaobiđete minska polja koja je nemoguće prijeći.
  • 2.) Prestanite se boriti na način koji maksimalno povećava snagu Rusije.
  • 3.) Natjerati Rusiju da premjesti svoje snage što će vjerovatno stvoriti nove prilike.
Snage su definitivno odmaknute odasvud osim s istočne fronte i rekao bih da je upravo to bio plan cijelo vrijeme. Moguće je da Ukrajina ovdje čini kolosalnu grešku, ali još uvijek mislim da glavni Ukrajinski udarac tek treba doći. Zanimljivije je pitanje kada, gdje i kako?

-
Hame: Krimski most?
drug_profi

#207024 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Opet: ja sam odmah rekao da rusi nece napustiti ofanzivu i da ce je cak ocajnicki pojacati.
To ja znam zakljuciti jer nikad neces uraditi ono sto protivnik ocekuje da uradis.
To sasvim sigurno Sirski zna i na tome bazira planove.
madner

#207025 Re: Ukrajina

Post by madner »

To je problem kada se logika naknadno uspostavljava i zasto je bitno napisati scenarije prije.

Nije bilo nimalo jasno kako ce Rusi reagovati, nije ocekivano da ce ovako sporo doci do kontranapada.

Moguce je da Sirski jeste tacno predvidio ovaj scenario, ali nije tacno da je tacno ovo najvjerovatniji scenario.
Post Reply