Ukrajina

zigzag

#206926 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 27/08/2024 07:41 ZSU je izgubila naselje od 14000 za manje od dva dana. Ovo se u Donbasu jos nije desilo, ocekivanje je bilo da ce tu dobiti koji mjesec.

Da li je to zbog konfuzije u povlacenju ili su snage iscrpljenje, Deepstate poredi ovo sa Orcertinom, koji je bio uzrok Ruskih uspjeha na ovom pravcu.
Jel juce onaj komandant ukrajinske brigade rekao da će biti nekih iznenađenja. Eto iznenađenje :mrgreen:

nek je živa glava
DaysleepeR

#206927 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 26/08/2024 23:28 Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Najlakše je žmiriti na činjenice i selektivno uzimati šta ti treba. Ova isporuka koju su slovenci "klepili" više je trebala i značila nama nego Ukrima kojima je na kraju i otišla.
Slijetalo je i nama svašta, problem je bio što je na checkpointu na Stupu dosta toga bilo otkriveno i zaplijenjeno od strane četnika.
Imali su željeznu šipku kojom su bušili humanitarnu i tražili MTS koji je zabaštan unutra.
Ako se ko sjeća onih velikih limenih konzervi sa natpisom USA u kojima je bilo ulje, e unutar tih paleta je najviše MTS-a došlo, upravo od Uncle Sam-a.

Lako je danas palamuditi tj. ponavljati ono što SDA centrala izdiktira, ali nema to veze sa realnošću.
drug_profi

#206928 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Upali sa 8 oklopnjaka preko granice u Belgorod oblast, borba oko Nehotievke.
Jel novi klin ili je samo odvlačenje, saznaćemo kasnije.
Čitalac

#206929 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Šteta na energetskom sistemu je značajna, kažu u ministarstvu energetike.
Ministarstvo energetike navelo je da će rasporedi zamračenja biti na snazi ​​sve dok se ne uspije stabilizirati elektroenergetski sustav nakon masovnog napada Ruske Federacije. Zamjenica ministra energetike Svitlana Hrynchuk rekla je to u eteru teletona. Ruske trupe su jučer upotrijebile 127 projektila i 109 dronova protiv Ukrajine.
"Neki od tih projektila i dronova doista su prouzročili značajne štete u energetskom sustavu. Energetičari rade tamo gdje to sigurnosna situacija dopušta. Jučer su operatori prijenosnih sustava, kako bi održali integritet sustava, morali uvesti interventna isključenja. Rasporedi planiranih isključenja bit će na snazi ​​sve dok ne bude moguće stabilizirati sustav. Sada se procjenjuje šteta na svim objektima. Tamo gdje je to moguće, elektroenergetičari su započeli hitne radove kako bi se sustav što prije vratio u normalan rad. Nadamo se da ćemo ukinuti ili ublažiti rasporede isključenja, međutim, sada moramo shvatiti da je energetski sektor opet pod neprijateljskim napadima", rekla je Hrynchuk.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#206930 Re: Ukrajina

Post by Truba »

sve će to rusija platiti odštetu
sve do marke zadnje će morati platiti te gluposti sto rade
skrbavi-admin

#206931 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

melac wrote: 26/08/2024 23:33

Ti malo izvrces stvari, pa i Hrvatskoj je vrijedio embargo,
.......... jer je svercao oruzje i zaobilazio embargo, kao Zovko i sl.
al ste fascinantni vi likovi koji hocete po svaku cijenu vodu na svoj mlin pa makar to ukljucivalo i mazohisticko opravdavanje embarga na oruzje :lol: :lol: :lol: kakav turbomazohizam - smislicete bilo koji razlog da opravdate da osim bradonja koje su pustile 2 vojske sa namjerom, nije mogla ni musica proc kroz njihove linije checkpointe i punktove..... i svaki put kad su mogli pljackali su 80%, 2/3 u HR, i 2/3/3 u UZP okupiranim dijelovima BIH
skrbavi-admin

#206932 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

JoseMujica wrote: 27/08/2024 07:15

embargo je bio za čitavu sfrj
ja od tebe ocekujem malo pronicljivosti jer si bio u ratu pa cu ti rec da se ni ti ne pravis bas ono grbav jer su svi imali otvorenu granicu snabdijevanja i otvorene letove i u bananama fino zapakujes raketno naoruzanje i sta? neko ce na Plesu rec - ej krsimo embargo ovo su rakete nisu banane.... vracaj nazad :lol:

daj nemojte srat :)
dr_Evil

#206933 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

emirolini wrote: 27/08/2024 06:42
arman1 wrote: 26/08/2024 23:28 Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Najlakše je žmiriti na činjenice i selektivno uzimati šta ti treba. Ova isporuka koju su slovenci "klepili" više je trebala i značila nama nego Ukrima kojima je na kraju i otišla.
Nije bas da nas je Nato mrzio vec je to zbog politike nesposobnog Alije. Kostala nas je ta dinastija, i dalje nas kosta.
SANU-ovac Alija i njegova dinastija su prica za sebe. Ali imao si situaciju USA vs. krscanska Europa. Imao si Stoltenberga starijeg, a kasnije i mladjeg ciji odnos sa Srbima i sovinizam prema Bosnjacima je opet prica za sebe. Nikad nista nije crno i bijelo. I da ne zaboravimo tradicionalnog srbijanskog saveznika, Portu.
skrbavi-admin

#206934 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

DaysleepeR wrote: 27/08/2024 08:31

Slijetalo je i nama svašta, problem je bio što je na checkpointu na Stupu dosta toga bilo otkriveno i zaplijenjeno od strane četnika.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jel koji Himars bio zapakovan u dijelovima il su nam u ulju pride koji nozic poslali :lol: :lol: :lol: :lol:
cuj imali zeljeznu sipku.... :lol: :lol: :lol: :run:
DaysleepeR

#206935 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:37
DaysleepeR wrote: 27/08/2024 08:31

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jel koji Himars bio zapakovan u dijelovima il su nam u ulju pride koji nozic poslali :lol: :lol: :lol: :lol:
cuj imali zeljeznu sipku.... :lol: :lol: :lol: :run:
Cinizam će te dovesti samo do određene tačke i kratko traje efekat.
To što neke stvari danas izgledaju smiješno, ne znači da se nije ni desilo.
U periodu od 1992 do 1995 godine, golf trojka je bila zadnji krik automobilske industrije.

Dolazio nam je MTS zapakovan u sredinu pa oko njega vreće sa brašnom, lećom, itd.
Te su vreće četnici bušili šipkom dok ne nalete na tvrdo pa su to raspakivali.
Kasnije se skrivalo u među konzerve ulja.
Nije se moglo naravno sve gledati, nije bilo vremena toliko, zato su i koristili šipku.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#206936 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:34

ja od tebe ocekujem malo pronicljivosti jer si bio u ratu pa cu ti rec da se ni ti ne pravis bas ono grbav jer su svi imali otvorenu granicu snabdijevanja i otvorene letove i u bananama fino zapakujes raketno naoruzanje i sta? neko ce na Plesu rec - ej krsimo embargo ovo su rakete nisu banane.... vracaj nazad :lol:

ne kažem da nije bilo..čak sam jednom bio na zadatku osiguravanja tereta koji su trebali izbaciti avioni...svak se snalazio kako je znao i umio, a mi smo bili u najtežoj situaciji i s najmanje dostupnih opcija

al embargo je postojao za čitav prostor SFRJ, a ne samo za nas i to je činjenica
skrbavi-admin

#206937 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

JoseMujica wrote: 27/08/2024 11:42

ne kažem da nije bilo..čak sam jednom bio na zadatku osiguravanja tereta koji su trebali izbaciti avioni...svak se snalazio kako je znao i umio, a mi smo bili u najtežoj situaciji i s najmanje dostupnih opcija

al embargo je postojao za čitav prostor SFRJ, a ne samo za nas i to je činjenica
de jure i de facto nije isto..... i to je cinjenica i zato postoje oba pojma :)
dr_Evil

#206938 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Najjaca sila svijeta vs. cetnicka sipka

Do'ro zajebanciju na stranu, prolazilo je i skidalo se onoliko koliko su im dozvolili da skidaju i pustaju, budimo realni. Pomisao da je HVO ili HV skinuo stagod sa kamiona, a da su znali da bi to moglo imati posljedice na njihov odnos prvenstveno prema Njemackoj, pa onda Vatikanu i USA je suludo. Cetnicka sipka je bila malo drugacijeg mentaliteta, ali i oni su imali dopustene rokove i granice u kojima su mogli izvoditi svoje genocidne akcije

Pogledati kako je izgledalo nakon sto je USA zagalamila na UZP, i kako se onda radilo.
skrbavi-admin

#206939 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ja sta sam vidio zapadnog naoruzanja to je mozda u vikicevom spotu i to je sve - a pogledo sam hiljade snimaka iz rata..... sve se svodilo uglavnom na PAP, PASP, M70x i to je to tako da zamoLJAJEM pucanstvo da me ne zajebava :lol:

a UZP je imao itekako zapadnog oruzja koliko hos - i bas me zanima odakle kad je bio eNbargo :lol:
Čitalac

#206940 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Vojni komentator Mihail Žirohov: Jako teška situacija kod Pokrovska, jasno je zašto se to sada službeno ne objavljuje.
"Puno je neslužbenih informacija, koje su, nažalost, jako, jako teške. Razumijem zašto se to sada službeno ne objavljuje, ali jučer i prekjučer je došlo do velikih promjena. Nažalost, ne u našu korist. Ponegdje je obrana čak posve slomljena“, rekao je Žirohov u eteru Radija NV.
On je naveo da istočni smjer ostaje najveći prioritet za Ruse. “Činjenica da su diktator Putin i njegova vojska odlučili ne braniti regiju Kursk, nego baciti sve na Pokrovsk i Donbas, to je za mene osobno bilo iznenađenje, jer se očekivalo da zaštita njihovog teritorija treba biti prioritet. Ali situacija je takva kakva je. Ukoliko u nadolazećim tjednima ne dođe do naše protuofenzive, onda bi se fronta mogla doslovno raspasti. Slična teška situacija razvija se i na drugim područjima, recimo kod Vugledara. Nije jasno što će učiniti naše zapovjedništvo, ali je očito da bi to trebalo biti učinjeno u narednim danima“, kaže Žirohov.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#206941 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:45
JoseMujica wrote: 27/08/2024 11:42

de jure i de facto nije isto..... i to je cinjenica i zato postoje oba pojma :)
:lol:

jeb se

odma se ajetih Čelika :lol:
skrbavi-admin

#206942 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

JoseMujica wrote: 27/08/2024 12:13

odma se ajetih Čelika :lol:
ne diraj mi u Čelik :evil: :mrgreen:
drug_profi

#206943 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Dolazilo je pomalo do 94. a onda je očepilo kad se prekinulo ratovati sa HVO.
Dolazilo svašta. Recimo što sam imao u rukama su argentinske FALovke i artiljerijska municija iz Bugarske.
Čitalac

#206944 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sirski: Kod Pokrovska teško, činimo sve da stabiliziramo situaciju, agresor u Kursk prebacio 30 hiljada vojnika.
"Situacija na smjeru Pokrovsk je prilično teška. Posljednjih tjedana u prosjeku se svakodnevno odvija više od 50 borbenih okršaja. Neprijatelj koristi svoju nadmoć u ljudstvu, naoružanju i tehnici. Aktivno koristi topništvo i zrakoplovstvo. Koristi oklopna sredstva. Općenito, napadne operacije izvode jurišne skupine pješaštva, koje pokušavaju zauzeti dionicu autoceste Kostyantynivka-Pokrovsk, čime pokušavaju poremetiti logističku vezu obrambenih snaga. Neprijatelj napreduje uz visoku cijenu. Obrambene snage čine sve da zaustave njegovo napredovanje. Svaki dan naši vojnici u prosjeku neutraliziraju do 300 napadača na ovom smjeru. Radi se na opremanju naših položaja i obrambenih linija. Oružane snage čine sve da stabiliziraju situaciju u tom smjeru", rekao je Sirski.
Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva operacije Kursk bio je odvraćanje ruskih snaga.
„Jedna od zadaća ofenzivne operacije na Kurskom smjeru bila je odvratiti značajne neprijateljske snage prvenstveno sa smjerova Pokrovsk i Kurakhove. Naravno, neprijatelj to razumije, pa svoje glavne napore i dalje usmjerava na Pokrovsk, gdje su koncentrirane njegove borbeno najspremnije postrojbe. Sada možemo konstatirati da je oko 30 tisuća agresorskih vojnika već prebačeno u smjer Kursk. Ta brojka raste, dok neprijatelj pokušava povući jedinice iz drugih smjerova. U smjeru Pokrovsk ,naprotiv, pojačava svoje napore", dodao je zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine.
Čitalac

#206945 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sirski: U regiji Kursk ukrajinske snage kontrolišu 1294 četvorna kilometra odnosno 100 naselja. Zarobljena su 594 ruska vojnika.
madner

#206946 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bilo je da su 2000 zarobljenih, pa 1000 dok je potvrdjeno 270. 600 Izgleda dosta realno, ali puno manje od onog sto je plasirano u proslim sedmicama.
1Dante1

#206947 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

suti, ne kvari bubic parti
DaysleepeR

#206948 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

skrbavi-admin wrote: 27/08/2024 11:54 ja sta sam vidio zapadnog naoruzanja to je mozda u vikicevom spotu i to je sve - a pogledo sam hiljade snimaka iz rata..... sve se svodilo uglavnom na PAP, PASP, M70x i to je to tako da zamoLJAJEM pucanstvo da me ne zajebava :lol:

a UZP je imao itekako zapadnog oruzja koliko hos - i bas me zanima odakle kad je bio eNbargo :lol:
Sa svojih cca 11 godina u ratu nisi ti ništa vidio...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#206949 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

madner wrote: 27/08/2024 12:55 Bilo je da su 2000 zarobljenih, pa 1000 dok je potvrdjeno 270. 600 Izgleda dosta realno, ali puno manje od onog sto je plasirano u proslim sedmicama.
ova razlika do 2000 - ukrajinci nisu imali vremena ni ljudstva da ih sprovedu do svoje teritorije pa su ih pustili na slobodu
madner

#206950 Re: Ukrajina

Post by madner »

japin_mutapi wrote: 27/08/2024 13:22
madner wrote: 27/08/2024 12:55 Bilo je da su 2000 zarobljenih, pa 1000 dok je potvrdjeno 270. 600 Izgleda dosta realno, ali puno manje od onog sto je plasirano u proslim sedmicama.
ova razlika do 2000 - ukrajinci nisu imali vremena ni ljudstva da ih sprovedu do svoje teritorije pa su ih pustili na slobodu
Merhameti potez.
Post Reply