Ukrajina

skrbavi-admin

#206901 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

vidimo i po zapadnoj evropi stanje.... kogod je imo auto od 10 15k e zdusio je vani i naravno sad su na vani ultramegapatrijote :lol:
sumirprimus

#206902 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

skrbavi-admin wrote: 26/08/2024 20:20 vidimo i po zapadnoj evropi stanje.... kogod je imo auto od 10 15k e zdusio je vani i naravno sad su na vani ultramegapatrijote :lol:
Gdje si to tacno vidio u zapadnoj evropi? U zadnjih godinu dana
Čitalac

#206903 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Solonko: Prvi put vidim ovoliko Rusa, cirkus sa mobilizacijom nam se vraća kao bumerang.
Oleksandr Solonko, 411. brigada bespilotnih sustava:

- Na ovom smjeru (Pokrovsk) radimo već nekoliko mjeseci. Nakon gubitka Očeretina, bilo je jasno da će bitke za Pokrovsk i Mirnograd kad-tad početi. To su dva grada koja čine aglomeraciju od oko 100 tisuća ljudi. Ljudi više nema, gradovi se postupno iseljavaju, posebno Mirnograd. S obzirom na ogromne resurse koje Rusi ovdje ubacuju u borbu i na opću situaciju, nažalost nema iznenađenja, postupno smo išli ka ovome i sad smo zapravo tu...
- Agresor ima ogromnu prednost u ljudstvu, granatama i sredstvima. U nadolazećoj bitci vjerojatno su male šanse da se zaustavi takva prednost. Pokušavamo nanijeti što više štete i gubitaka, bilo izravno na crti dodira, bilo duž logističkih ruta. Postoji određeni broj staza koje nadziremo našim sredstvima - izviđačkim dronom, Mavicima, itd. Ipak, oni se više niti ne pokušavaju kriti ili kretati po mraku, već usred bijela dana, grupa za grupom bilo pješice, bilo motorima i drugim lakim vozilima ide naprijed tim rutama. Ogromna je prednost u broju ljudi, ovo se nema s čim ni usporedit. Ne sjećam se ovako nečega ni u Bahmutu ni bilo gdje drugje, prvi put vidim takvu kadrovsku prednost…(novinar: Poznati zapovjednik Magyar, čije ptice sada rade u Pokrovsku, kaže da tamo nema puno pješaštva, već jako puno.)
- Ne bih ulazio u nikakve priče o Kursku, jer ne znam točno koji su ciljevi. Mislim da je naš medijski prostor već jako zatrpan svim tim teorijama zavjere. Iz nekog razloga, svi misle da točno znaju koji su ciljevi, kako to utječe i tako dalje. Mogu samo reći ono što vidim na našem primjeru: nema nikakvih posebnih promjena na pravcu, sve je isto…
- Neki govore: zašto jednostavno ne prerežu tu izbočinu koju su Rusi napravili. Da je tako jednostavno, vjerojatno bi već negdje bilo pomaka u ovom smjeru. Možda jednostavno nedostaje sredstava. Prvo, da biste razumjeli kako borba ovdje izgleda, morate doći i vidjeti. Čim krenu naprijed, počinju formirati bokove i posebno su angažirani na dovlačenju topništva na te bokove. Granatiraju inženjerijske postrojbe koje pripremaju utvrde, granatiraju logistiku, naselja i odatle istiskuju ljude i vojsku. Sve je stalno pokriveno topništvom. Čak i tamo gdje sada ne napadaju, sve spaljuju bez prestanka. Sve je pod vatrom…
- Još je teže s obzirom na nedostatak kadrova. Neke brigade već se dugo bore... 57. koja je došla odmah nakon ofenzive, ovdje je od prošle jeseni. Iscrpljena brigada bori se na ovom pravcu još skoro godinu dana. I 110. koja je imala možda mjesec dana predaha, pa se vratila, također ovdje obavlja vrlo težak i velik posao. To je bumerang koji nam se vraća nakon cijelog cirkusa s mobilizacijom. Izgubili smo nekoliko mjeseci koji su mogli biti iskorišteni za uspostavu nadopune. Koliko sam shvatio, sada je malo bolja situacija, ali pitanje je kada će stići ti ljudi nakon obuke. Ne želim spekulirati o bilo kakvim pitanjima operacije Kursk. Ako je odlučeno da treba, onda vjerojatno treba i dobro je da su se našla sredstva da se to izvede, da se postignu neki tamo ciljevi. Samo želim pozdraviti sve one koji su nekoliko mjeseci radili na narušavanju naše obrambene sposobnosti sabotažom zakona o mobilizaciji...
- Sada smo u poziciji da je Mirnograd već postao bojno polje. Iako tamo još nisu ušli, jednostavno je nemoguće živjeti u južnim četvrtima grada, koje su najbliže prvoj crti. Nastojim biti oprezan. Čitao sam neke izjave i vojnika i analitičara koji Rusima obećavaju prvo novi Bahmut u Novogrodivki, zatim novi Bahmut u Selidovu itd. Ne želim se razbacivati ​​takvim riječima, ne želim ni paničariti ni s druge strane iznositi neke pozitivne ocjene koje možda nisu utemeljene. Bitka koja je pred nama pokazati će rezultat...
zigzag

#206904 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Znači uspjeli su nadjačati broj ukrajinskih dronova količinom ljudi. Pošteno...
BiBi911

#206905 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

sumirprimus wrote: 26/08/2024 15:10 nije da cjepidlacim ali na slici 15 rujana... :D
A ovaj sto je selfi napravio, njega ko hebe
Crvene_brigade

#206906 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Heroji idu dalje...

emirolini

#206907 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Rokaj rusiste i cetalje... onako - neutralno
CrveniKuk

#206908 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Postoje naznake, da će se van Ukrajine formirati nove brigade ZSU. Njihova numeracija će biti 16x. Zasada, se ne zna kojem će rodu vojske pripadati. Zna se, da će od strane zapadnih saveznika, te novoformirane brigade biti i naouružane. Naravno, ove brigade se biti popunjene Ukrajincima koji žive van granica Ukrajine.
HelaS

#206909 Re: Ukrajina

Post by HelaS »

CrveniKuk wrote: 26/08/2024 21:59 Postoje naznake, da će se van Ukrajine formirati nove brigade ZSU. Njihova numeracija će biti 16x. Zasada, se ne zna kojem će rodu vojske pripadati. Zna se, da će od strane zapadnih saveznika, te novoformirane brigade biti i naouružane. Naravno, ove brigade se biti popunjene Ukrajincima koji žive van granica Ukrajine.
Jaštaće, sve dobrovoljno :-) Udaraju se u gizice od trka ko će prije u te brigade :lol:

Ko piše ovakve bajke :-)

@Crveni, sorry, ništa tebi nije upućeno, samo si prenio informacije... da ne misliš :thumbup:
trambusek88

#206910 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

To ko naš 8 korpus. 811 Minhenska, 812 Berlinska , 822 Bečka.
melac

#206911 Re: Ukrajina

Post by melac »

geralt wrote: 26/08/2024 16:11 Ovo mi je takodjer bilo interesantno, zvanicna uputstva ukrajinskim vojnicima o telefonima:
Soldier, if you want to survive:

Leave your own SIM card at home.
The best place to get a SIM card is in the zone of conflict itself.
If you plan to make a phone call, walk at least 400-500m away from squad positions.
Don’t walk away alone, take an armed friend with you to cover you.
The best place to make a phone call is in locations with a lot of civilians, preferably in recently liberated towns.
Always keep your phone off. Your life depends on it. Grad missiles will hit your whole squad.
Do not accept refill codes or cards from the locals. The young woman that brought you a refill card from the neighboring village may be working for the enemy. Right now FSB and SBU have to process enormous amounts of data to identify the mobile phones of our own people and of the enemy. Do not make their job easier.
Watch over your comrades — a friend calls his girlfriend and an hour or so later your position gets shelled or attacked.
Remember, the enemy could be listening to your conversations regardless of which SIM card or which telecom operator you are using.
Osam nacina detekcije telefona na ratistu:
Radio Enabled Location Tracking

Radio Frequency Direction Finding (Passive)
Radio Frequency Direction Finding (Active/Cellular Assisted)
Location Retrieval over Radio Network Signaling

Network Enabled Location Tracking

Core Network Signaling Interface
Lawful Interception (Targeted and Bulk)
Mobile Operator Telecom Hacking

Device Enabled Location Tracking

Mobile App Data Collection
Mobile Malware/Infected Handset
Eto, dosta od mene za danas :-D
A kako ce primati komandu preko telegrama ako se ostave telefona?

I ti ne razmisljas sta pises :D
Labirint

#206912 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

HelaS wrote: 26/08/2024 22:04
CrveniKuk wrote: 26/08/2024 21:59 Postoje naznake, da će se van Ukrajine formirati nove brigade ZSU. Njihova numeracija će biti 16x. Zasada, se ne zna kojem će rodu vojske pripadati. Zna se, da će od strane zapadnih saveznika, te novoformirane brigade biti i naouružane. Naravno, ove brigade se biti popunjene Ukrajincima koji žive van granica Ukrajine.
Jaštaće, sve dobrovoljno :-) Udaraju se u gizice od trka ko će prije u te brigade :lol:

Ko piše ovakve bajke :-)

@Crveni, sorry, ništa tebi nije upućeno, samo si prenio informacije... da ne misliš :thumbup:
Pa i ranije su bili obucavani po Engleskoj čini mi se nije to ništa novo. Ne znam čemu čuđenje, dobrovoljno ili ne znaju oni valjda najbolje...

Malo manje zabrinutosti i biće sve ok, tek je ponedjeljak...
melac

#206913 Re: Ukrajina

Post by melac »

sumirprimus wrote: 26/08/2024 20:22
skrbavi-admin wrote: 26/08/2024 20:20 vidimo i po zapadnoj evropi stanje.... kogod je imo auto od 10 15k e zdusio je vani i naravno sad su na vani ultramegapatrijote :lol:
Ja u svedskoj vidjam mahom zene s djecom, nigdje ovih s milionima i ukrajinskim tablicama, a ono vozim uzduz i poprijeko, barem ovo pola Svedske.

Ali sam vidjao u BiH vise puta vozila sa UKR tablicama, cesto luksuzna visa klasa.
CrveniKuk

#206914 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ove brigade će biti formirane i popunjene. Inače, ove brigade su naznake priprema za Ukrajinsku ofanzivu, koja je planirana 2025.godine. I da, ove brigade će biti mehanizovane.
Čitalac

#206915 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Generalštab, pregled u 22h: 81 KAB, 649 FPV dronova, 3200 granata, najteže kod Pokrovska, pojačavaju se napadi kod Vugledara...
...Na Toreckom pravcu situacija je napeta, danas se neprijatelj uz podršku avijacije 11 puta pokušao ukliniti u našu obranu. Teška situacija na smjeru Pokrovsk, gdje su od početka dana ukrajinske jedinice odbile 56 jurišnih akcija neprijatelja. Naše trupe poduzimaju mjere za održavanje određenih linija, nanoseći gubitke neprijatelju. Prema preliminarnim procjenama, okupatori su danas izgubili gotovo dvije stotine poginulih i ranjenih vojnika, a ukrajinski vojnici uništili su i dva topnička sustava, dva minobacača i tri jedinice motornih vozila. Napeto je danas i u smjeru Vremivke, gdje je došlo do 20 napada u smjeru Vodyana i Vuhledara...
sumirprimus

#206916 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

To znaci napad svako 25 min cca. Malo li je?
Crvene_brigade

#206917 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Opet “krhotine” uništavaju radfinerije...

Ermin ZM

#206918 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Sumire ja sam se nagledao bogatih Ukrajinaca u Njemackoj, bijesna auta skoro svaki dan nekoliko sretnem.
Sta to znaci? Nista, u drzavi od 40tak miliona stanovnika ima velik broj bogatih. I velik broj bogatih se izvuce. Dok je svijeta i vijeka uvijek je tako bilo svuda. Ukrajina nije izuzetak.
Msm glup mi je to argument protiv Ukrajinaca od strane "zabrinutih i neutralnih" al isto brate i sa tvoje strane je naivno mislit da su bas svi patriote.

Da ih ima, ima ih. Da to to predstavlja cjelolupnu sliku ukrajinskog drustva, naravno da ne predstavlja.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#206919 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Najlakše je žmiriti na činjenice i selektivno uzimati šta ti treba. Ova isporuka koju su slovenci "klepili" više je trebala i značila nama nego Ukrima kojima je na kraju i otišla.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#206920 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Ermin ZM wrote: 26/08/2024 23:25
Sumire ja sam se nagledao bogatih Ukrajinaca u Njemackoj, bijesna auta skoro svaki dan nekoliko sretnem.
Sta to znaci? Nista, u drzavi od 40tak miliona stanovnika ima velik broj bogatih. I velik broj bogatih se izvuce. Dok je svijeta i vijeka uvijek je tako bilo svuda. Ukrajina nije izuzetak.
Msm glup mi je to argument protiv Ukrajinaca od strane "zabrinutih i neutralnih" al isto brate i sa tvoje strane je naivno mislit da su bas svi patriote.

Da ih ima, ima ih. Da to to predstavlja cjelolupnu sliku ukrajinskog drustva, naravno da ne predstavlja.
Ima ih i po jadranu, ali zbog specifičnosti lakše primjetiš jednog Ukru nego 10 čeha. Već sa čehinjama stvar se mijenja.
melac

#206921 Re: Ukrajina

Post by melac »

arman1 wrote: 26/08/2024 23:28 Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Najlakše je žmiriti na činjenice i selektivno uzimati šta ti treba. Ova isporuka koju su slovenci "klepili" više je trebala i značila nama nego Ukrima kojima je na kraju i otišla.
Ti malo izvrces stvari, pa i Hrvatskoj je vrijedio embargo, pa general Zagorac se obogatio jer je svercao oruzje i zaobilazio embargo, kao Zovko i sl. Mislim procitaj malo prije nego optuzis. Pa i sam S 300 je kupio Zagorac preko kozna kojih kanala, a kod nas je to sve jos teze islo jer je bila jos i hrvatska izmedju.
Ali kad vec optuzujes malo zaokruzi pricu nemoj navoditi vodu na svoj mlin da dokazes poantu.
kluz franjo

#206922 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Najžešći napad do sada...
Image
Nema tačnih podataka koliko ih je prošlo (ukrajinski izvori govore o cca. 85%-tnom obaranju), ali i ovaj podatak nešto govori o ZSU PVO i PVO agresora.

Živa sreća za Putina, pa "se Ukrajinci samo vozikaju dobrim kolima po Jadranu i Evropi".
Šta bi tek bilo da se "malo uozbilje".
emirolini

#206923 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

arman1 wrote: 26/08/2024 23:28 Nije nato stavio embargo ali su članice nata se dobro potrudile da ništa ne prođe. U politici nema ljubavi, samo interes. Da je ujka sam rekao daj bosni oružje umjesto paaleta s brašnom slijetale bi palete s korisnijim stvarčicama. Nedavno je slovanija prodala tovar oružja koje je iz Irana u ratu išlo za BiH. Zaustavljeno je u sklopu nato nadzora nad provođenjem embarga. Što nisu zaustavili isporuku hrvatskoj. i za njih je važio embargo.
Nije bas da nas je Nato mrzio vec je to zbog politike nesposobnog Alije. Kostala nas je ta dinastija, i dalje nas kosta.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#206924 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

melac wrote: 26/08/2024 23:33
Ti malo izvrces stvari, pa i Hrvatskoj je vrijedio embargo, pa general Zagorac se obogatio jer je svercao oruzje i zaobilazio embargo, kao Zovko i sl. Mislim procitaj malo prije nego optuzis. Pa i sam S 300 je kupio Zagorac preko kozna kojih kanala, a kod nas je to sve jos teze islo jer je bila jos i hrvatska izmedju.
Ali kad vec optuzujes malo zaokruzi pricu nemoj navoditi vodu na svoj mlin da dokazes poantu.
embargo je bio za čitavu sfrj
madner

#206925 Re: Ukrajina

Post by madner »

ZSU je izgubila naselje od 14000 za manje od dva dana. Ovo se u Donbasu jos nije desilo, ocekivanje je bilo da ce tu dobiti koji mjesec.

Da li je to zbog konfuzije u povlacenju ili su snage iscrpljenje, Deepstate poredi ovo sa Orcertinom, koji je bio uzrok Ruskih uspjeha na ovom pravcu.
Post Reply