Dosta zajebancije...
Syrskyi nikada nije očekivao da će Rusi napustiti Pokrovsk.
schof za Daily Kos
Utorak, 27. augusta 2024.
Prošle su tri hefte od iznenadne Ukrajinske invazije na Kursk. Ubrzo nakon početka invazije, iznio sam argument da je obrazloženje Zelenskog iza odobravanja ove operacije bilo mnogo ambicioznije od onoga što je većina ljudi nagađala. Tvrdio sam da se ne radi samo o promjeni priče, jačanju morala ili stjecanju zemlje za buduću trgovinu.
Ovo je veliko kockanje Ukrajine da završi rat odlučujućim vojnim porazom ruske vojske u Ukrajini.
I Zelensky i Syrskyi izjavili su da je svrha operacije bila odvratiti trupe s istoka, ali vjerujem da je ta izjava lažna. To je prevara s ciljem da se uđe u Putinovu glavu. Ukrajinci su lagali i prije - i nedavno - kada su sve uvjeravali da nema načina da ove godine izvedu protuofenzivu. RO37 je to istaknuo u svom izvrsnom članku ubrzo nakon invazije:
"Činilo se da svi pokazatelji upućuju na to da se Ukrajina jedva drži, nadajući se samo da će preživjeti do jeseni i zime kada bi mogla imati priliku za borbu. Očigledno, ovo je bila smicalica, i to nemilosrdna smicalica generala Syrskyija."
Na početku operacije Kursk, mnogi Zapadni analitičari pogrešno su je označili kao napad. Lomili su ruke oko toga što će se dogoditi na istoku (smjer Pokrovsk) i pogrešno predviđali da će se Ukrajina uskoro povući iz Kurska jer si nikako nisu mogli priuštiti ukopavanje. Ukrajina nije napustila Kursk i nastavljaju širiti svoje uporište na ruskom teritoriju. U međuvremenu, ti isti analitičari nastavljaju brinuti šta će se dogoditi s Pokrovskom.
Nisam vojni stručnjak, čak ni amater, ali imam priličnu dozu zdravog razuma. Pogledajmo šta se do sada dogodilo:
- Ukrajina je svojom iznenadnom invazijom na Kursk zaludila apsolutno sve.
- Zelensky i Syrskyi javno su izjavili da je glavni cilj operacije odvlačenje snaga s Istočnog fronta.
- Rusi odgovaraju prebacivanjem velike količine snaga u Kursk, ali ih preuzimaju sa svih strana, OSIM Istočne fronte.
- Rusi sada predvidljivo napreduju na istoku prema Pokrovsku.
- Zelenski ostaje javno samouvjeren i kaže da sve ide po planu.
Ništa od ovoga ne treba čuditi. Zapravo, jedino pravo iznenađenje bilo bi da Syrskyi nema još jednog asa u rukavu. Kao što sam spomenuo u svom prethodnom postu i sljedećim komentarima, možete zaboraviti da je "podizanje morala" glavna motivacija za Kursk. Moral će uskoro pasti u sranje ako Ukrajina izgubi hrpu teritorija na istoku u zamjenu za Pirovu pobjedu u Kursku. Ne mislim da se to ovdje događa i umirovljeni general Ben Hodges se slaže sa mnom.
Na temelju divljeg uspjeha prethodnih operacija, čini se da Syrskyi i njegovo osoblje znaju šta rade. Rat je oko kompromisa, a ponekad su ti kompromisi skupi. Upravo sada, čini se da je Ukrajina spremna prihvatiti gubitak teritorija na istoku za sve što planiraju uskoro. To je jedino moguće objašnjenje za ono što trenutno rade u Kursku.
Ukrajina je dala sve od sebe kako bi osigurala da svi znaju da je svrha operacije Kursk bila odvući trupe s istočnog bojišta. Vojne analitičare bilo je lako uvjeriti u tu činjenicu jer su oni već pretpostavljali da je to razlog i na toj su osnovi glasno kritizirali operaciju. Očito je Ukrajina izigrala hrpu scenarija, ali sasvim sam siguran da zapravo nisu očekivali da će Rusija zaustaviti njihove "uspješne" napade na Istoku i učiniti tačno ono što je Zelenski rekao da želi da učine. Sa svime što znamo o Putinu, kako se je BILO moglo očekivati da će se ovo dogoditi?
Mislim da je vjerojatnije da je ovo slučaj obrnute psihologije. Ukrajinci znaju da je Putin očajan i da bi volio što prije riješiti ovaj fijasko i spasiti sebe. Putin misli da može zauzeti te tvrde dijelove Donbasa i zatim prisiliti Ukrajinu da prihvati rezultat i dovede rat do kraja. Čini li vam se Putin kao osoba koja je "odmaknuta" kada je riječ o tome kako bi Rusija odgovorila na javno ponižavajuću invaziju same Rusije? Pritiskom na Putina da se povuče s Istoka znaju da će se on umjesto toga vjerojatno udvostručiti.
Teško je ući u Syrskyijevu glavu, ali čini se da postoje tri očita elementa njegovog plana:
- 1.) Smislite način da zaobiđete minska polja koja je nemoguće prijeći.
- 2.) Prestanite se boriti na način koji maksimalno povećava snagu Rusije.
- 3.) Natjerati Rusiju da premjesti svoje snage što će vjerovatno stvoriti nove prilike.
Snage su definitivno odmaknute odasvud osim s istočne fronte i rekao bih da je upravo to bio plan cijelo vrijeme. Moguće je da Ukrajina ovdje čini kolosalnu grešku, ali još uvijek mislim da glavni Ukrajinski udarac tek treba doći. Zanimljivije je pitanje kada, gdje i kako?
-
Hame: Krimski most?