Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#12626 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 26/08/2024 19:56
drug_profi wrote: 25/08/2024 22:33 Ventil o kojem se govori strada od sitnih cestica koje voda nosi i ne zatvori se u potpunosti, tako da topla voda iscuri kad padne pritisak.
Isto tako ta topla voda na hladnoj česmi je voda iz komšijinog (iznad tebe) bojlera koji ima isti kvar na nepovratnom ventilu.
Ne mora znaciti da ima kvar na nepovratnom ventilu, jer ako pritisak u bojleru nadvlada pritisak na kojem otvara sigurnosni ventil (obicno su od 6 do 10 bara) i dodje do otvaranja sigurnosnog ventila dolazi do toga da se topla voda vraca u vodoinstalaciju tj. u cijev za hladnu vodu jer je pritisak u vodoinstalaciji manji (trebao bi biti oko 4 bara).
Uvijek treba voditi racuna koliki je max. radni priitisak u bojleru te u skladu sa tim uzeti sigurnosni ventil koji bi trebao otvarati na manjem pritisku nego sto je max.dopusteni pritisak u bojleru ( obicno 6-8 bara).
Zato bojler nikad ne drzati na max. temp. nego cca. 2/3 otprilike tj. cca. 55 stepeni.
Na nekim bojlerima ima podiok E, ekonomik.
Naravno, postoji mogucnost da je sigurnosni ventil neispravan u smislu da ne zadrzava toplu vodu prilikom nestanka vode, ali to je u svakom slucaju manje bolno od neispravnosti da ne otvori kad bojler dosegne max. radni pritisak pri cemu moze doci do pucanja kazana i teske havarije.
Dakle, @Hakiz zamijeni sigurnosni ventil.
Prvo provjeri na bojleru max. pritisak pa u skladu s tim uzmi sigurnosni ventil koji otvara ranije, tj. ima max. istu ili jos bolje manju vrijednost pritiska na kojem reaguje.
OK, hvala.

Kod mene je maksimalna temperatura na koju može ugrijati namještena otprilike na 2/3 masksimalno moguće i ventil je onaj koji je isporučen uz bojler.
NediM17

#12627 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by NediM17 »

Ma to nije skupo, cca 10ak maraka.
Posto vidim da si "rukat", doduse sa drvetom, to nije neki big deal zamijeniti sam.
Malo kudelje ili teflon trake, kljuc u ruke, odvrni-zavrni.
Prije toga zavrnes vodu na ventilu ili ako su zapekli onda sacekas da nestane vode. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#12628 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Neka sunca nek przi ha ja ba jebo kisu zivilo sunce
drug_profi

#12629 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 25/08/2024 22:33 Ventil o kojem se govori strada od sitnih cestica koje voda nosi i ne zatvori se u potpunosti, tako da topla voda iscuri kad padne pritisak.
Isto tako ta topla voda na hladnoj česmi je voda iz komšijinog (iznad tebe) bojlera koji ima isti kvar na nepovratnom ventilu.
Ne mora znaciti da ima kvar na nepovratnom ventilu, jer ako pritisak u bojleru nadvlada pritisak na kojem otvara sigurnosni ventil (obicno su od 6 do 10 bara) i dodje do otvaranja sigurnosnog ventila dolazi do toga da se topla voda vraca u vodoinstalaciju tj. u cijev za hladnu vodu jer je pritisak u vodoinstalaciji manji (trebao bi biti oko 4 bara).
Uvijek treba voditi racuna koliki je max. radni priitisak u bojleru te u skladu sa tim uzeti sigurnosni ventil koji bi trebao otvarati na manjem pritisku nego sto je max.dopusteni pritisak u bojleru ( obicno 6-8 bara).
Zato bojler nikad ne drzati na max. temp. nego cca. 2/3 otprilike tj. cca. 55 stepeni.
Naravno, postoji mogucnost da je sigurnosni ventil neispravan u smislu da ne zadrzava toplu vodu prilikom nestanka vode, ali to je u svakom slucaju manje bolno od neispravnosti da ne otvori kad bojler dosegne max. radni pritisak pri cemu moze doci do pucanja kazana i teske havarije.
Prvo provjeri na bojleru max. pritisak pa u skladu s tim uzmi sigurnosni ventil koji otvara ranije, tj. ima max. istu ili jos bolje manju vrijednost pritiska na kojem reaguje.
To se zove nepovratni ventil i konstrukcijom ne moze da uradi to sto navodis jer se ne moze otvoriti u kontra smjeru. Moze samo ostati nezatvoren radi oneciscenja.
U slucaju da pritisak u bojleru naraste iznad dozvoljenog otvara se na njegovu diznu koja izbacuje vodu i pritisak vani u prostor.
Hakiz

#12630 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 26/08/2024 20:58 Ma to nije skupo, cca 10ak maraka.
Posto vidim da si "rukat", doduse sa drvetom, to nije neki big deal zamijeniti sam.
Malo kudelje ili teflon trake, kljuc u ruke, odvrni-zavrni.
Prije toga zavrnes vodu na ventilu ili ako su zapekli onda sacekas da nestane vode. :mrgreen:
Ma, znam, samo se trebam nakaniti :lol:

Hvala ti u svakom slučaju :thumbup:

I @drug_profi, naravno, hvala :-D
NediM17

#12631 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by NediM17 »

drug_profi wrote: 26/08/2024 21:33
To se zove nepovratni ventil i konstrukcijom ne moze da uradi to sto navodis jer se ne moze otvoriti u kontra smjeru. Moze samo ostati nezatvoren radi oneciscenja.
U slucaju da pritisak u bojleru naraste iznad dozvoljenog otvara se na njegovu diznu koja izbacuje vodu i pritisak vani u prostor.
Da, u pravu si, ima sisicu na koju ispusta visak pritiska.
Dakle, u varijanti ako je neispravan tj. ne zatvara dobro, onda moze gurati nazad toplu vodu u instalaciju sto se vjerovatno kod kolege Hakiza desava.
Ja sam imao interesantnu situaciju, dakle kad sam u kuci ugradio regulator pritiska vode u mrezi sigurnosni ventil je poceo kapati prilikom ukljucivanja bojlera jer se ovaj regulator pritiska takodje ponasa kao nepovratni ventil.
Prije ugradnje regulatora pritiska nije nikad kapalo na sisici sto ce reci da je vracao toplu vodu u instalaciju, dakle ispada da je bio neispravan.
Ovo kapanje sam rijesio ugradnjom dodatne ekspanzione posude.
Forumerrer

#12632 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Forumerrer »

Jednog dana primjetim da mi se sat vrti iako je sve zatvoreno. I tako ja pocnem pratiti nekoliko noci i skontam da samo po noci "izgubim" 20-30 litara. Zovi upravitelja, nigdje nista ne curi, sat ispravan... kad to govno od ventila nije bilo ispravno i zbog njega se sve desavalo.
HelaS

#12633 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by HelaS »

Forumerrer wrote: 26/08/2024 22:51 Jednog dana primjetim da mi se sat vrti iako je sve zatvoreno. I tako ja pocnem pratiti nekoliko noci i skontam da samo po noci "izgubim" 20-30 litara. Zovi upravitelja, nigdje nista ne curi, sat ispravan... kad to govno od ventila nije bilo ispravno i zbog njega se sve desavalo.
Pa ako nije bilo vode ili vlage u blizini tog ventila, kako si gubio toliku vodu, gdje :?
Forumerrer

#12634 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Forumerrer »

Pa sta ja znam, valjda je vracao vodu nazad ili je praznio bojler pa se ovaj uvijek dopunjavao.
nepass1

#12635 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

Nocas je bilo vode oko 2h
drug_profi

#12636 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

i u 3.
nepass1

#12637 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

Kod tibre male im isto curi voda 2-3 sedmice
I hoce li vise ovu franjevacku zavrsiti. Tri mjeseca kopaju. Sad od crkve ako hoces do 08vare sa autom moras kroz o.k.bana ici pa na alifakovac
BadBoy

#12638 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

NediM17 wrote: 26/08/2024 20:12 Kakva je zega i susa dobro ikako ima vode.
Pogledajte korita rijeka samo.
Trenutno sam u TZ, zatvaraju vodu od 22-6 ujutro.
Evo i jedan primjer, doduse iz Visokog gdje imam kucu, normalna dnevna potrosnja rezervoara iz kojeg se snabdjeva naselje 700 m3, ovih ljetnih dana ide i do 1.400 kubika.
Kad vidim komsiluk da pere avlije i zaljeva baste pucao bi u njih.
Sutra se nece imati napit' vode ni usrane guzice oprat'.
Zima bila sušna sa gotovo nimalo snijega. Kad uzmeš u obzir našu katastrofalnu vodovodnu infrastrukturu (za koju se pričao da se sanirala) onda dolazi a naplatu sve.

Mi u suštini ovisimo samo o Božijem davanju i za čist zrak i za vodosnabdijevanje i za grijanje... Karina od države i društva.
mirota

#12639 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mirota »

nama u Lukavici ima vode, bar ono sto boravim povremeno, jos stan na vrhu 7. sprat, ide mlaz dobro
Haris.ba

#12640 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

mirota wrote: 27/08/2024 12:56 nama u Lukavici ima vode, bar ono sto boravim povremeno, jos stan na vrhu 7. sprat, ide mlaz dobro
Znaci, nema redukcija ko proslih godina? Sta su to popravili?
mirota

#12641 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mirota »

nisam u toku, bio sam jun, jul, avg po par dana vise puta, ni najmanji problem..evo idem opet u cet na 3 dana pa vidim

p.s.

da nemaju neko drugo izvoriste ?????
vjeshalica

#12642 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vjeshalica »

mirota wrote: 27/08/2024 12:56 nama u Lukavici ima vode, bar ono sto boravim povremeno, jos stan na vrhu 7. sprat, ide mlaz dobro
Na VIKIS, bude redukcija jednostavno ljudi ne mogu da se pomire da 3 mjeseca je izgorela zemlja skroz....dio sto zahvata iz VIKIS nama u Federaciji, voda je redovna dok recimo prosle godine nije bila par sedmica su bile redukcije naizmjenicno
NediM17

#12643 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by NediM17 »

Bravo za Euroasfalt, poslo im je za rukom da prekinu vodovodnu cijev kod viseceg kruznog.
Rajlovac i Boljakov bez vode
Peacean

#12644 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Peacean »

Sarajevski Vodovod i kanalizacija napokon se oglasio nakon sve češćih nenajavljenih redukcija vode. Naglašavaju da je glavni razlog suša te zbog toga upućuju jedan veoma bitan apel građanima
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /240828130
JovicSA

#12645 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JovicSA »

Aktuelni problem sa smanjivanjem pritiska ovo kako su najavili je suša. Zadnjih godina se dosta uradilo na sanaciji cjevovoda pa čak i u mojoj ulici mijenjaju vodovodne cijevi zajedno sa kanalizacionom što je za svaku pohvalu. Međutim kao i u svemu nije se razmišljalo o većoj akumulaciji pitke vode i dovođenju novih izvora vode u Sarajevo. Slično ili isto je sa plinom, jednostavno ono koji bi o tome logički trebali razmišljati i brinuti oni to ne rade. Za posljedicu imamo to što imamo, uvijek smo inertni, reaguje se sporo i to tek kada se problem desi. Gotovo u svakom segmentu društava i bitisanja smo takvi. Evo uzmi el. energiju, traže li se rješenja i alternative za nadomještanje bloka 7? Koliko znam gotovo ništa. Srbija recimo u međuvremenu potpisala sporazum sa Francuskom i najavila mogućnost izgradnje nuklearke za potrebe civilne upotrebe i proizvodnje el. energije. Slični projekti izgradnje mini nuklearnih elektrana su budućnost koja će nas zaobići a ne gine nam ovisnost o skupoj struji iz uvoza i milostinji susjeda. Vodu ionako već uvozimo pa šta fali da i bunare gradske vode punimo cisternama iz uvoza.
drug_profi

#12646 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Šta ba pričaš?
DON_eARL

#12647 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by DON_eARL »

Hoće li nekome pasti na pamet da tokom suše ograniči rad npr. autopraonica? Niču na sve strane kao gljive nakon kiše.

Žale se pojedinci na redukcije, a auto svako malo na pranju. :-)
Labirint

#12648 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Labirint »

NediM17 wrote: 27/08/2024 18:00 Bravo za Euroasfalt, poslo im je za rukom da prekinu vodovodnu cijev kod viseceg kruznog.
Rajlovac i Boljakov bez vode
Pa kakav je poso i rad ako se nešto ne usere i ne presjece. Nekad plin, nekad voda, nekad nesto treće uglavnom tradicija se mora ispostovati...
Haris.ba

#12649 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Kakve ba akumulacije? Ne znam jesu li ista smanjili popravkama, ali 2/3 vode sto krene sa Baceva zavrsi u zemlji kroz suplje cijevi.

Znaci, da uspijes 1/3 vode smanjiti da ne otece popravljajuci cijevi, imaces duplo vode nego sto danas dodje do pipe. Pa neces morati zahvatati onda toliko vode iz bunara da imas vode u sistemu.

Najimpozantniji objekti Rimskog carstva u Rimu nije ni koloseum ili neka crkva. Vec, akvadukti i maksima kloaka. Prvo ljudi napravili vodovod, pa kanalizaciju.
Znam ja da je politicki nepopularno jer je sve pod zemljom, nemas se gdje slikati osim pored rupe, ali....prioriteti....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12650 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

Labirint wrote: 28/08/2024 18:13

Pa kakav je poso i rad ako se nešto ne usere i ne presjece. Nekad plin, nekad voda, nekad nesto treće uglavnom tradicija se mora ispostovati...
svaki dan razni papani s bagerima prekinu bar 2 energetska kabla ....
Post Reply