"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8051 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 25/08/2024 17:13

Koliko znam, dok si na birou placaju ti zdravstveno...?
Jest ali ne mozes se prijavit na biro kako ti je volja
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8052 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

daario naharis wrote: 25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
Sve bi ja gazde i gazdice jedno dva mjeseca na društveno korisni rad po 12 sati da malo očeliče...ali ne onaj tipa rad u narodnoj kuhinji i slično, nego miješanje asfalta, nasipanje puteva i kopanje kanala na ovom zvizganu...

Naravno, uveo bi im i normu koju ako ne ispune nema obroka ili se produžava radno vrijeme...
Cvancika

#8053 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Cvancika »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2024 17:16

Jest ali ne mozes se prijavit na biro kako ti je volja
Mozes li kad ti das otkaz?
Rizvan

#8054 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2024 17:12
sehohari wrote: 25/08/2024 17:11

Jest brate, krivi su oni što neće da rade za kikiriki.

Kako bi se tek gazde ponašale da je zdravstvo vezano za posao.
Zdravstvo i jeste vezano za posao.
Ne znam sta ti se desava ali non stop se zalijeces u teme gdje nemas osnovnog znanja :-?
Ne svima. Opet mi nije bilo mrsko da pogledam. U martu 2024 u KS od 49 898 nezaposlenih, njih 39 068 je ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje. Tako da prica da su svi na birou zbog zdravstvenog pada u vodu. Dobar dio ih uopste nije osiguran.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8055 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Nemali broj radnika nema uplaćeno zdravstveno.

Ko je rekao Manja :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8056 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Cvancika wrote: 25/08/2024 17:21 Mozes li kad ti das otkaz?
Ne mozes ako si doprinio prestanku r/o.
Dakle samo kad ti istekne ugovor ili dobijes otkaz kao famozni "tehnoloski visak".

Kod nas se generalno to besplatno zdravstvo i biro olako shvataju.
daario naharis

#8057 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.

Ja imam 5 godine magisterija, placam porez na dohodak, nezaposlenost i zdravstvo. Imam jos 15 godina stambenog kredita i vozim citroena 2011. Skupljam godinu za more.

Ja glup a on pametan?
Rizvan

#8058 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

daario naharis wrote: 25/08/2024 17:26 Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.

Ja imam 5 godine magisterija, placam porez na dohodak, nezaposlenost i zdravstvo. Imam jos 15 godina stambenog kredita i vozim citroena 2011. Skupljam godinu za more.

Ja glup a on pametan?
Pa jesi, sto ga ne prijavis inspekciji?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8059 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Rizvan wrote: 25/08/2024 17:21
_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2024 17:12
Zdravstvo i jeste vezano za posao.
Ne znam sta ti se desava ali non stop se zalijeces u teme gdje nemas osnovnog znanja :-?
Ne svima. Opet mi nije bilo mrsko da pogledam. U martu 2024 u KS od 49 898 nezaposlenih, njih 39 068 je ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje. Tako da prica da su svi na birou zbog zdravstvenog pada u vodu. Dobar dio ih uopste nije osiguran.
Te cifre pokazuju da je skoro 80% nezaposlenih na birou sa zdravstvom. Ne znam kako to obara pricu i kako je 20% dobar dio.
vjeshalica

#8060 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 25/08/2024 14:59
laserShow wrote: 25/08/2024 14:59 Vidimo da nije. Doci ce stranci koji ce raditi. To isto da kazes neka njemci razdjaju njegovatelje i neka rade za 2keura, sta ce im bosanci?
Ponavljam. To je njemacki problem sto uvoze radnu snagu. Sutra mogu donijeti zabranu da zele.

Bosna je drzava koja moze imati svoja pravila kakva zeli. Ne postoji obaveza ili ljudsko pravo da se stranci zaposljavanju po Bosni.
Zato domaceg majmuna govodavca, tj.poslodavca zajebes na nacin da mu uskratis uvoz radne snage dokle god postoji nas covjek da radi i onemogucis da placa stranca manje nego domicilnog.
Rizvan

#8061 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2024 17:28
Rizvan wrote: 25/08/2024 17:21

Te cifre pokazuju da je skoro 80% nezaposlenih na birou sa zdravstvom. Ne znam kako to obara pricu i kako je 20% dobar dio.
Pa kad neki ovdje tvrde da su svi na birou zbog zdravstvenog. 20% nije ni malo mali postotak. Narocito kada znamo da je rijec o 10 000 ljudi.
daario naharis

#8062 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

Rizvan wrote: 25/08/2024 17:27
daario naharis wrote: 25/08/2024 17:26 Vlasnik piljare ne izdaje racun, ubi posao, na birou je, koristi zdravstvo on i cijela njegova porodica. Ima 2 stana i vozi BMW.

Ja glup a on pametan?
Pa jesi, sto ga ne prijavis inspekciji?
Ima dvije piljare radi godinama, ima protekciju. Sizifov posao.

Sada gledam svoju platnu listu (porez na platu/iz plate):

PIO 976.65 KM
Zdravstvo 700.66 KM
Nezaposlenost 84.59 KM
za invalide 21.23 KM
vodoprivredna 13.33 KM
el nepogode 13.33 KM

plus porez na dohodak od 10%.

Koliko je to? cca 1800 KM.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8063 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Rizvan wrote: 25/08/2024 17:33 Pa kad neki ovdje tvrde da su svi na birou zbog zdravstvenog. 20% nije ni malo mali postotak. Narocito kada znamo da je rijec o 10 000 ljudi.
Osnovni motiv je zdravstvo. Razdvoji to dvoje i dobit ces realnu sliku nezaposlenosti.
markopd

#8064 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

daario naharis wrote: 25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
U okviru struke,djelimično se slažem.Van toga,teži ka diktaturi,totalitarizmu i Sjevernoj Koreji.Svako ima pravo na izbor čime će se baviti i šta će raditi u svom životu.Ucijenjivati nekoga na osnovu toga je suludo,pogotovo u vidu hrane ili liječenja.To su najosnovnija ljudska prava.

Što se tiče nedostatka radne snage više puta sam ponovio na ovoj temi.Kukaju uglavnom ugostitelji,čitaj robovlasnici.Isti oni koji su tu struku degradirali i omalovažili do samog dna,u toj mjeri da je više ljudi zainteresovano za pranje klozeta i čišćenja kontejnera nego za nosanja tacne.Ako nisu u stanju pronaći radnika,procedura je svima jasna-ključ u bravu ili zajedno sa porodicom tacnu u ruke.E sad to što pokušavaju sa uvozom strane radne snage ostati bahati i zgrtati ekstraprofit je druga priča,ali neće sa tim riješiti ni 10% problema,jer ne mogu,neće i ne žele svi Azijati da uče naš jezik i da se zadržavaju dugo na ovom prostoru.Sa Hrvatskim turizmom je to potpuna druga priča,ali ni tamo nije bajno kao što vidimo.
daario naharis

#8065 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

markopd wrote: 25/08/2024 17:51
U okviru struke,djelimično se slažem.Van toga,teži ka diktaturi,totalitarizmu i Sjevernoj Koreji.Svako ima pravo na izbor čime će se baviti i šta će raditi u svom životu.Ucijenjivati nekoga na osnovu toga je suludo,pogotovo u vidu hrane ili liječenja.To su najosnovnija ljudska prava.

Što se tiče nedostatka radne snage više puta sam ponovio na ovoj temi.Kukaju uglavnom ugostitelji,čitaj robovlasnici.Isti oni koji su tu struku degradirali i omalovažili do samog dna,u toj mjeri da je više ljudi zainteresovano za pranje klozeta i čišćenja kontejnera nego za nosanja tacne.Ako nisu u stanju pronaći radnika,procedura je svima jasna-ključ u bravu ili zajedno sa porodicom tacnu u ruke.E sad to što pokušavaju sa uvozom strane radne snage ostati bahati i zgrtati ekstraprofit je druga priča,ali neće sa tim riješiti ni 10% problema,jer ne mogu,neće i ne žele svi Azijati da uče naš jezik i da se zadržavaju dugo na ovom prostoru.Sa Hrvatskim turizmom je to potpuna druga priča,ali ni tamo nije bajno kao što vidimo.
Kukaju javno ali problem je i u drugim sferama. Kod mene u inzenjerskoj firmi, ne mozemo naci ljude za odlicnu platu. Jednostavno mladi ne zele da rade. Da ne govorim da na razgovor dodju i nose novi iphone 14 pro max.
Rizvan

#8066 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

Mi jos uvijek nismo rijesili osnovne postulate uređenog drustva, rad na crno, neplacanje poreza i sl, a neki bi da ovdje dovode radnu snagu za basic poslove tipa konobar, prodavac.
Svi smo svjedoci da danas kad udemo u Amko ili Konzum vidimo nova lica, pa onda kroz sedam dana opet nova i tako iz sedmice u sedmicu. Dakle ljudi koji bi radili taj posao itekako ima, samo ljudima se vise ne pristaje na uslove kakve nude te firme. Sto ce raci da je problem u tim kompanijama, jer npr DM i Bingo nemaju takav problem sa nedostatkom radne snage. Znaci Amko i Konzum trebaju da se prilagode danasnjem trzistu rada.

Isto vazi i za ove male biznismene sto se hvale da nude konobarima 1500 platu, a niko nece da radi
A zapravo ta plata ne izade ni hiljadu kada bi se ravnala po 40 satnoj radnoj sedmici. Cesto ni ne nude slobodan dan nego ga radnici moraju naraditi, radeci duplu smjenu.
I onda bi se takvima trebalo omoguciti da dovode radnike sa strane?
Neka pruze adekvatne uslove i pristojnu platu i imati ce radnike. U protivnom nek rade sami ili zatvore biznis.
Nigdje nije zakonom propisano da u gradovima moramo imati na svakih 10 m kafanu kao sto danas imamo.
Rothmans

#8067 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

Da mi je vidit Nepalca kako ce se snaci kao konobar kad morade zapamtiti narudjbe sa 4 stola hajmo rec. Il kao vozac dostavljac kad mu krhnes 30 faktura u ruke. Hoce malo morgen. Mislim da su tekstovi o njima vjerovatno placeni od strane gazdi/faraona koji su dovedeni do tog da meni kao obicnom vozacu moraju titrat i glabat milokliz u cemu nalazim veliko zadovoljstvo od korone pa na ovamo :mrgreen:
markopd

#8068 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Rizvan wrote: 25/08/2024 18:02 Mi jos uvijek nismo rijesili osnovne postulate uređenog drustva, rad na crno, neplacanje poreza i sl, a neki bi da ovdje dovode radnu snagu za basic poslove tipa konobar, prodavac.
Svi smo svjedoci da danas kad udemo u Amko ili Konzum vidimo nova lica, pa onda kroz sedam dana opet nova i tako iz sedmice u sedmicu. Dakle ljudi koji bi radili taj posao itekako ima, samo ljudima se vise ne pristaje na uslove kakve nude te firme. Sto ce raci da je problem u tim kompanijama, jer npr DM i Bingo nemaju takav problem sa nedostatkom radne snage. Znaci Amko i Konzum trebaju da se prilagode danasnjem trzistu rada.

Isto vazi i za ove male biznismene sto se hvale da nude konobarima 1500 platu, a niko nece da radi
A zapravo ta plata ne izade ni hiljadu kada bi se ravnala po 40 satnoj radnoj sedmici. Cesto ni ne nude slobodan dan nego ga radnici moraju naraditi, radeci duplu smjenu.
I onda bi se takvima trebalo omoguciti da dovode radnike sa strane?
Neka pruze adekvatne uslove i pristojnu platu i imati ce radnike. U protivnom nek rade sami ili zatvore biznis.
Nigdje nije zakonom propisano da u gradovima moramo imati na svakih 10 m kafanu kao sto danas imamo.
Upravo tako.Pa evo ja znam poslodavca (market je u pitanju) koji redovno mijenja radnike svaka 2 mjeseca,ali ne zato što oni odlaze-dolaze već on daje otkaze njima.Daje Ugovor po mjesec-dva,noga,pa sledeći.Ide logikom bolje mu je mijenjati svakih par mjeseci,jer će više koristi imati od onog novog koji se tu došao pokazivati i dokazivati,nego od nekog ko dobije za stalno i lagano prst u uho.Mislim da kod njih samo šefovi imaju za stalno Ugovore.I što je najgore radni uslovi katastrofa 48h sedmično,plata minimalac i koverta.I ne treba se onda čuditi što mladi ili bilo ko drugi odbija neke poslove,stanje na terenu je dosta gore nego što se to priča ili javno piše.Puno gore.
suspect_zero

#8069 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by suspect_zero »

vjeshalica wrote: 25/08/2024 14:56
suspect_zero wrote: 25/08/2024 13:10 Nepalac dođe i radi po 12 sati, nekada i više....bitno mu da ima smještaj i hranu, štekat će pare i slati dio svojima....već se dočepao evropskog tla i prva prilika kada se ukaže ide dalje.
Naši ljudi hoće normalno radno vrijeme, imaju porodice, žive ovdje.
Gazda Evrope (mislim na hotel) je izgubio dobrih radnika za u početku pandemije, odmah je počeo sa otpuštanjem....kasnije kada ih je zvao da se vrate većina nije htjela.
Pa i nije bas uvijek tako. Imas situaciju da se regularno dokopaju BiH u smislu da rade i onda se ispaljuju ilegalno dalje. Tako su u Euroasvaltu dosli da rade da bi se uhvatili bjezanije u EU.

Pa to, dođu oni do nas i do Hrvatske ali san je Njemačka...skoro na RTL jedan iz Indije govori kako je Hrvatska super, ali da je čuo da je u Austriji još bolje samo tamo ih kao ne vole pa mu je onda Holandija opcija jer ima puno Indijaca i tamo puno rodbine.
Ne mislim da je njima ovdje cilj ostati, nisu sandžaklije :D
Javier Pena

#8070 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Rizvan wrote: 25/08/2024 16:28 Pitanje je kako je ovaj u Evropi i ovi u Amku zaposleni. Mozda su dugogodisnji azilanti pa na osnovu toga su dobili dozvolu.

Odbijam vjerovati da su im tek tako dali dozvolu za rad za radna mjesta prodavac, konobar. Pa samo u KS je 2361 nezaposlen prodavac na birou. :-)
Ti izgleda ne možeš da prihvatiš da ima ljudi koji su nezaposleni u nekoj branši, ali neće da rade taj posao jer im je malo para? Zbog socijalnog mira biro neće da sankcioniše odbijanja, prosto ih ne zovu i svi sretni.
Nisamsdaali

#8071 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Nisamsdaali »

Ko ima veze u politici i generalno je utjecajan, ne treba mu nikako dozvola. Dovedi nepalce da ti konobarišu za obrok i stan, espresso naplati 3.5 marke i uživaj
Drugclanbiblioteke

#8072 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Drugclanbiblioteke »

Vlasnici Vatre i nedavno Montane ukrali milione pa opet dana zatvora nakon nagodbe nisu dobili.

Koja je najgora situacija tog piljara na crno? Kazna od 200km?

Zato i jeste ovako kako jeste.
Bez izvjesnosti drakonskih kazni niko neće poštovati zakon.
EoD
vjeshalica

#8073 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Skidao bi sa biroa one koji nece da rade u mizernim uslovima, u kojima ni ti ne bi radio?

Sutra bi lajao kako je lose u drzavi sa platama, zbog glupaka sto rade za par stojki mjesecno?
Last edited by vjeshalica on 25/08/2024 18:45, edited 1 time in total.
suspect_zero

#8074 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by suspect_zero »

Pekara Bistrik još uvijek zatvorena, žene najviše kukale zbog slobodnih dana i rasporeda smjena, Saraj II u Bistriku ima više od mjesec stoji oglas da traže radnicu u kuhinji....plata oko 850, kaže radiš 8 sati ali žena što prodaje se kune da je to foluška...ostane se još 2-3 sata i kao jedan dan u sedmici slobodan ali nije ni to jer prođe nekada i 10 dana.
Neka svu familiju zaposli pa neka mu mjese kolače, pm alava :twisted:
vjeshalica

#8075 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

suspect_zero wrote: 25/08/2024 18:45 Pekara Bistrik još uvijek zatvorena, žene najviše kukale zbog slobodnih dana i rasporeda smjena, Saraj II u Bistriku ima više od mjesec stoji oglas da traže radnicu u kuhinji....plata oko 850, kaže radiš 8 sati ali žena što prodaje se kune da je to foluška...ostane se još 2-3 sata i kao jedan dan u sedmici slobodan ali nije ni to jer prođe nekada i 10 dana.
Neka svu familiju zaposli pa neka mu mjese kolače, pm alava :twisted:
Prije 15 godina udjem tamo, dobra im je pita bila, ubijao je posao ali HLJEBARSKI MIZERLUK i MENTALITET POGANŠTINA mu ne dozvoljavaju bolje.

Bas se pitam jel njegov prostor poslovni ili je ono unajmljeno?
Post Reply