Mi uvijek nekako kasnimo za Evropom
Moderator: anex

Banana drzava.Rizvan wrote: ↑25/08/2024 12:46A u drzavi jos uvijek imamo preko 300 hiljada sluzbeno nezaposlenih. Samo u KS preko 40 hiljada.menekse1992 wrote: ↑25/08/2024 12:18 Već je počeo uvoz radne snage. U hotelu Europa konobar Indijac/Nepalac.
I kako je uopste moguce da se dobije radna dozvola za konobara, kad na birou medu silnim desetinama hiljada nezaposlenih, ima barem 100 prijavljenih konobara?
Kod nas nije velika nezaposlenost, posebno u velikim gradovima. Problem su ljudi koji ne koriste svoje zakonsko pravo na radnom mjestu, ali je to druga prica.Mene zanima zasto se primaju u BiH pored tolike nezaposlenosti.
Pored 309 nezaposlenih konobara u KS, sto da da?
Da zele raditi, svaki od tih 309 se sutra moze zaposliti, minim ljami ipo pocetna, baksis, izgura se na 2 kroz 2 mejseca.
Da apsolutno u uredjenoj drzavi. Cekaj, kako ti zamisljas da dovedes konobara iz Brckog u Sarajevo? Koliko ces ga platiti? Kako?Rizvan wrote: ↑25/08/2024 13:51 Ali cak kad bi se i ispostavilo da svih 309 odbije taj posao u Evropi. Poslodavac ne bi smio da dovodi stranog radnika, nego bi se trebao obratiti preostalim kantonima u Federaciji, pa ako i tamo ne nađe radnika, onda drugom entitetu i DB, pa ako ni tamo ne nađe konobara, onda nek se obrati lokalnom zavodu da omoguci prekvalifikaciju, e ako nema nikog voljnog ni da se prekvalifikuje, onda neka trazi stranog radnika.
Koliko god treba. Jer kad mozes Nepalca dovesti, Brcko ne zvuci bas tako daleko.
Moze, ako ne nadje nijednog konobara u Bosni. S time da i svakom konobaru u Bosni ponudi i smjestaj i vozilo i hranu. Ako konobar iz Bosne nece smjestaj i vozilo npr., placa mu se dodatno u protuvrijednosti smjestaja i vozila koji se ponude strancu.
Znaci deset godina, sto znaci no way. Danas da pocnes uredjivati taj dio treba ti 10 godina.
Ne moze.
Pa i nije bas uvijek tako. Imas situaciju da se regularno dokopaju BiH u smislu da rade i onda se ispaljuju ilegalno dalje. Tako su u Euroasvaltu dosli da rade da bi se uhvatili bjezanije u EU.suspect_zero wrote: ↑25/08/2024 13:10 Nepalac dođe i radi po 12 sati, nekada i više....bitno mu da ima smještaj i hranu, štekat će pare i slati dio svojima....već se dočepao evropskog tla i prva prilika kada se ukaže ide dalje.
Naši ljudi hoće normalno radno vrijeme, imaju porodice, žive ovdje.
Gazda Evrope (mislim na hotel) je izgubio dobrih radnika za u početku pandemije, odmah je počeo sa otpuštanjem....kasnije kada ih je zvao da se vrate većina nije htjela.
Ne znam na cemu mi svi mozemo graditi bilo sta. Ovo vise kazem kao potrosac, jer odem u banku, cekam 30 minuta, odem u market 10 minuta kasa ludnica.
Vidimo da nije. Doci ce stranci koji ce raditi. To isto da kazes neka njemci razdjaju njegovatelje i neka rade za 2keura, sta ce im bosanci?To je problem kafandzije. Neka radja djecu i neka mu rade za 1000 eurica.
Moci ce sa nepalcinma.