Ilidža

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plava strijela

#1401 Re: Ilidža

Post by plava strijela »

ReymondReddington wrote: 21/08/2024 00:08
plava strijela wrote: 20/08/2024 22:31 Zatvorena cesta iza aerodroma u Krteljima zbog proširenja piste.Srbi se digli kažu to je četnitet i ne smije se ništa raditi iako katastar i linije entiteta pokazuju da je to kanton Sarajevo.To je područje općine Ilidže a nikakvih oznaka nema.
Kako je kanton kad je aerodrom to otkupio od istocnog sarajeva. Prije par mjeseci je bila vijest o ovome.
Mora se malo preći u IS i to je dogovereno,barem tako se pisalo,ali većina teritorije iza aerodroma je u KS po katastru oba entiteta.
last mohicans

#1402 Re: Ilidža

Post by last mohicans »

Kad ce taj divni i bajni Muzur biciklističku stazu prùžiti do NG, da ne mislim hoću li poginuti dok se iskopeljam sa Ilidze.
plava strijela

#1403 Re: Ilidža

Post by plava strijela »

tramvajtrojka wrote: 20/08/2024 23:49
plava strijela wrote: 20/08/2024 22:31 Zatvorena cesta iza aerodroma u Krteljima zbog proširenja piste.Srbi se digli kažu to je četnitet i ne smije se ništa raditi iako katastar i linije entiteta pokazuju da je to kanton Sarajevo.To je područje općine Ilidže a nikakvih oznaka nema.
Samo im puci natpis Granica postoji :oops: :oops: :mrgreen:
Samo uz pasoš bre
ReymondReddington

#1404 Re: Ilidža

Post by ReymondReddington »

last mohicans wrote: 21/08/2024 00:24 Kad ce taj divni i bajni Muzur biciklističku stazu prùžiti do NG, da ne mislim hoću li poginuti dok se iskopeljam sa Ilidze.
Nema mjesta.
ITNet

#1405 Re: Ilidža

Post by ITNet »

sehohari wrote: 20/08/2024 14:45 Meni je veoma interesantno zašto općina pored nekolicine veoma važnih i dobrih projekata ne ulaže ništa da se uspostavi redovno čišćenje Željeznice.

Ono je sramota, u sred čaršije vidiš rijeku punu mulja, algi, smuči se svakom prolazniku. Bio sam neki dan kod Brajlovića, i sav onaj ambijent mi nekako ništa nije značio. Sjediš na terasi a pored tebe ono plutajuće smeće od rijeke. Ponižavajuće.

Pretpostavljam da i niski vodostaj ima veze s tim, ali nije da se iko trudi oko čistoće i kada je sve u normali.
Nije istina vala nisi u pravu sekunde, predpostavljam ne zivis na Ilidzi?

Evo ti clanak prije mjesec dana ciscenja bas tu oko Brajlovica, prosle godine sredjeno i kod Otesa sranje sto je bilo zbog kojeg se desavale poplave, zadnje 2 godine sredeno je svakakvih korita ne samo od Zeljeznice, vec i Tilave, Dobrinje, Zujevine itd... Stvari koje niko nikad nije ni dotakao sigurno od kad postoje.

https://www.opcinailidza.ba/news/defaul ... rch=korito

Evo Otes nemas pojma kakav je haos ovdje bio

https://www.opcinailidza.ba/news/notice ... earch=otes

To sto tebi smeta je posljedica velikih vrucina i niskog vodostaja gdje se alge stvaraju, desava se u takvim uslovima u bilo kakvoj rijeci, Bari, bazenu itd...I tu nema pomoci priroda radi svoje, kontas?
A i inace Zelja je vazda malo tukla i kod Brajlovica se nikad ne sjedi dole blizu rijeke to se valjda zna, doduse Brajlo je turist trap postao i niko sa Ilidze ne jede tamo osim ako bas neka dijaspora ne dodje i slicno.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1406 Re: Ilidža

Post by PreWiBa »

ITNet wrote: 21/08/2024 09:55
sehohari wrote: 20/08/2024 14:45 Meni je veoma interesantno zašto općina pored nekolicine veoma važnih i dobrih projekata ne ulaže ništa da se uspostavi redovno čišćenje Željeznice.

Ono je sramota, u sred čaršije vidiš rijeku punu mulja, algi, smuči se svakom prolazniku. Bio sam neki dan kod Brajlovića, i sav onaj ambijent mi nekako ništa nije značio. Sjediš na terasi a pored tebe ono plutajuće smeće od rijeke. Ponižavajuće.

Pretpostavljam da i niski vodostaj ima veze s tim, ali nije da se iko trudi oko čistoće i kada je sve u normali.

Evo ti clanak prije mjesec dana ciscenja bas tu oko Brajlovica, prosle godine sredjeno i kod Otesa sranje sto je bilo zbog kojeg se desavale poplave, zadnje 2 godine sredeno je svakakvih korita ne samo od Zeljeznice, vec i Tilave, Dobrinje, Zujevine itd... Stvari koje niko nikad nije ni dotakao sigurno od kad postoje.

To sto tebi smeta je posljedica velikih vrucina i niskog vodostaja gdje se alge stvaraju, desava se u takvim uslovima u bilo kakvoj rijeci, Bari, bazenu itd...I tu nema pomoci priroda radi svoje, kontas?
A i inace Zelja je vazda malo tukla i kod Brajlovica se nikad ne sjedi dole blizu rijeke to se valjda zna, doduse Brajlo je turist trap postao i niko sa Ilidze ne jede tamo osim ako bas neka dijaspora ne dodje i slicno.
Hajde, baš ću paziti idući put kada bude malo bolje. Istina jeste da je po mom sjećanju rijeka većinu vremena puna prljavštine. I nije istina da je sve samo do niskog vodostaja i ljeta. Ako je više prljavštine, onda se i češće mora izlaziti. Dobro znam kako to ide u ovim drugim mjestima po evropi.

Iskreno rečeno, ovo mi je bio prvi put u 10 godina da sam bio tamo. Ne znam, mislio sam da su cijene veće, nije baš da je pravi tourist trap. Meso je dobro, mada je moj favorit i dalje AEMS gdje inače vazda idem i koji mi je najbolji restoran u cijelom gradu.
PreWiBa

#1407 Re: Ilidža

Post by PreWiBa »

plava strijela wrote: 21/08/2024 00:23
ReymondReddington wrote: 21/08/2024 00:08
Kako je kanton kad je aerodrom to otkupio od istocnog sarajeva. Prije par mjeseci je bila vijest o ovome.
Mora se malo preći u IS i to je dogovereno,barem tako se pisalo,ali većina teritorije iza aerodroma je u KS po katastru oba entiteta.
Gospodin Božović, načelnik Istočne Ilidže, tvrdi drugačije.
Po njegovim riječima, uprava aerodroma mu je samo poslala dopis sa građevinskom dozvolom iz FBiH i informisala općinu o radovima. On navodi da je tek onda otišao i ustanovio da radovi ulaze u teritoriju Istočne Ilidže.
Haris.ba

#1408 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 21/08/2024 10:15 Gospodin Božović, načelnik Istočne Ilidže, tvrdi drugačije.
Po njegovim riječima, uprava aerodroma mu je samo poslala dopis sa građevinskom dozvolom iz FBiH i informisala općinu o radovima. On navodi da je tek onda otišao i ustanovio da radovi ulaze u teritoriju Istočne Ilidže.
Kako stvari stoje izgleda da je tamo godinama narod zivio u FBiH, a vodio se u RS. :D
I jos zivio na parceli koja je davno otkupljena od Aerodroma. Vjerovatno se nadajuci da ce uspjeti prepisati zemlju na sebe.

Kazem, meni tako zanimljiva zvuci njegova izjava da su 2013.popisnicari sa Ilidze otjerani iz tog rejona.

Nema logike da je ministarstvo iz FBiH dalo ikakvu dozvolu za gradnju u entitetu RS.
ITNet

#1409 Re: Ilidža

Post by ITNet »

sehohari wrote: 21/08/2024 10:12
ITNet wrote: 21/08/2024 09:55

Hajde, baš ću paziti idući put kada bude malo bolje. Istina jeste da je po mom sjećanju rijeka većinu vremena puna prljavštine. I nije istina da je sve samo do niskog vodostaja i ljeta. Ako je više prljavštine, onda se i češće mora izlaziti. Dobro znam kako to ide u ovim drugim mjestima po evropi.

Iskreno rečeno, ovo mi je bio prvi put u 10 godina da sam bio tamo. Ne znam, mislio sam da su cijene veće, nije baš da je pravi tourist trap. Meso je dobro, mada je moj favorit i dalje AEMS gdje inače vazda idem i koji mi je najbolji restoran u cijelom gradu.
Ma bude uvijek tih algi samo kad je ova vrucina to bukne haos, sta znam Brajlo je bio dobar nekad davno ali nije to vise to, AEMS cevapi za rostilja se uzimaju i dan danas su top :thumbup:
PreWiBa

#1410 Re: Ilidža

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 10:53
sehohari wrote: 21/08/2024 10:15 Gospodin Božović, načelnik Istočne Ilidže, tvrdi drugačije.
Kako stvari stoje izgleda da je godinama narod zivio u FBiH, a vodio se u RS. :D
I jos zivio na parceli koja je davno otkupljena od Aerodroma. Vjerovatno se nadajuci da ce uspjeti prepisati zemlju na sebe.

Kazem, meni tako zanimljiva zvuci njegova izjava da su 2013.popisnicari sa Ilidze otjerani iz tog rejona.
Moguće. Nadam se da neće uspjeti upropastiti projekat.

Meni je btw. interesantna podjela aerodroma na više općina. U biti, kako sam razumio, upravna zgrada je u Novom Gradu, a pista većinom na Ilidži? Mislim, uvijek sam znao da je Butmir vamo a Dobrinja tamo, no, ali tek sam to sad do kraja povezao sa aerodromom. Kako to utiče na njihov rad?
Haris.ba

#1411 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 21/08/2024 10:59 U biti, kako sam razumio, upravna zgrada je u Novom Gradu, a pista većinom na Ilidži?
Image

NG je tako gdje je Hifa dobila terminal.
PreWiBa

#1412 Re: Ilidža

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 11:03
sehohari wrote: 21/08/2024 10:59 U biti, kako sam razumio, upravna zgrada je u Novom Gradu, a pista većinom na Ilidži?
Image

NG je tako gdje je Hifa dobila terminal.
Ja sam vazda mislio da Ilidža završava negdje oko kraja Kasindolske. Mislim, tu su i postavili tablu da izlaziš iz općine.
Haris.ba

#1413 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 21/08/2024 11:08 Ja sam vazda mislio da Ilidža završava negdje oko kraja Kasindolske. Mislim, tu su i postavili tablu da izlaziš iz općine.
Pa granica jeste upravo na kraju Kasindolske ceste.
haujesnou

#1414 Re: Ilidža

Post by haujesnou »

Proširenje piste nema veze sa Istočnom Ilidžom i to je samo politička galama opozicje u Istočnoj Ilidži. Ona cesta je napravljena n azemljištu aerodroma i to je činjnica. Aerodrom se mora širiti i hoće. Veći dio aerodroma je na teritoriji općine Ilidža, dok je dio gdje je pumpa, Novi Grad.
Haris.ba

#1415 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

haujesnou wrote: 21/08/2024 15:14 Proširenje piste nema veze sa Istočnom Ilidžom i to je samo politička galama opozicje u Istočnoj Ilidži. Ona cesta je napravljena n azemljištu aerodroma i to je činjnica. Aerodrom se mora širiti i hoće. Veći dio aerodroma je na teritoriji općine Ilidža, dok je dio gdje je pumpa, Novi Grad.
Znas li u koje je entitetu? Ja sam skontao da je vise od pola ulice u FBiH.
Ali, kada prodjem tamo vidim samo adrese i tablice entiteta RS.
thekupus

#1416 Re: Ilidža

Post by thekupus »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 15:15
haujesnou wrote: 21/08/2024 15:14 Proširenje piste nema veze sa Istočnom Ilidžom i to je samo politička galama opozicje u Istočnoj Ilidži. Ona cesta je napravljena n azemljištu aerodroma i to je činjnica. Aerodrom se mora širiti i hoće. Veći dio aerodroma je na teritoriji općine Ilidža, dok je dio gdje je pumpa, Novi Grad.
kakve su tablice entiteta RS?
Haris.ba

#1417 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

thekupus wrote: 21/08/2024 15:17 kakve su tablice entiteta RS?
Mislim na tablice adresa, plave su koliko se sjecam. A vamo su zelene. :mrgreen:
pritchard

#1418 Re: Ilidža

Post by pritchard »

Aerodrom je cijeli u Ilidži. Kuće pored i HIFA su NG. :D Ne postoji gore uređen grad na svijetu sa administrativne tačke gledišta. Nije ni kantonu mane, ali to je druga priča.

Katastar:

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1419 Re: Ilidža

Post by Truba »

ima nekoliko kuća kod aerodroma da su u federaciji ali s plavim
mislim da to ima veze s onom sudnskom odlukom kome pripadaju neka naselja i kuće iz 2001 sto je ostalo iza dejtona
možda i 2006 sjećam se da je neke paleži i barikada bilo i 10 godina nakon rata
Haris.ba

#1420 Re: Ilidža

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 21/08/2024 15:19 ima nekoliko kuća kod aerodroma da su u federaciji ali s plavim
mislim da to ima veze s onom sudnskom odlukom kome pripadaju neka naselja i kuće iz 2001 sto je ostalo iza dejtona
možda i 2006 sjećam se da je neke paleži i barikada bilo i 10 godina nakon rata
Ma pretpostavljao sam da je to prica. Hoce da ukradu zemlju.
haujesnou

#1421 Re: Ilidža

Post by haujesnou »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 15:15
Image

crvena je administrativna linija entiteta, zeleno planirano područje proširenja piste i rulnice. Cesta se vidi u pozadini.
pritchard

#1422 Re: Ilidža

Post by pritchard »

haujesnou wrote: 21/08/2024 15:23
Image

crvena je administrativna linija entiteta, zeleno planirano područje proširenja piste i rulnice. Cesta se vidi u pozadini.
Aerodrom čak ima zemlju iza ove tvoje crvene linije.
haujesnou

#1423 Re: Ilidža

Post by haujesnou »

Image

granuica općina
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1424 Re: Ilidža

Post by Truba »

sinoć su neki klošari zapalili

garažu