Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
dr_Evil

#33326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 20/08/2024 10:27
Men se cini da je ovo blagosiljanje svega I svaceg nesto sto spada u "novu normalnost " te onda I ne cudi izosyanak reakcija od strane Ivane, Nase stranke I inih, dok ove muslimanske dove su ipak nesto sto pripada proslosti odnosno kako bi se reklo, samo relikt mracnih vremena.
I da i ne, ovo se cesto problematizira po indexu u susjeda, mislim da je cak Tomasevic napravio neki protokol da bi se izbjegle ovakve situacije davanja blagoslova.

E sad mi ovdje imamo problem u BiH upravo kako ga ti opisujes, da se udara u islamske obicaje jer je tu meko i merhametli, dok se u katolicke ili pravoslavne niko ne uplice, navodno radi mira u kuci, a iskreno jer se ne obracaju toj publici niti ih neko dozivljava u toj publici. U toj publici nemas ateisticke, ljevicarske, gradjanske i kakve moderne struje, nemas jer ne smiju.

Zanimljive bi bile reakciej da neko zakolje kurban u temelje kakvog vrtica koji gradi grad Mostar. Aman
sumirprimus

#33327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Ako moze i jedna UdRUZENA dova/molitva za autoceste na podrucju tk? hVALA
JohnnyS

#33328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Bola u Mostaru u gradskim vrtićima se mole pred obrok i kad sam ja zbog toga pravio frku, pisao dopise ravnateljici, dobio sam odgovor da ako hoću, jedna teta može izvesti moju djecu u WC da "peru ruke" dok se ostali mole. Strahota.
dr_Evil

#33329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 20/08/2024 10:49 Bola u Mostaru u gradskim vrtićima se mole pred obrok i kad sam ja zbog toga pravio frku, pisao dopise ravnateljici, dobio sam odgovor da ako hoću, jedna teta može izvesti moju djecu u WC da "peru ruke" dok se ostali mole. Strahota.
I ti se pravis blesav, jos ce te sa posla izbacit :sax:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#33330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bobi »

sumirprimus wrote: 20/08/2024 10:47 Ako moze i jedna UdRUZENA dova/molitva za autoceste na podrucju tk? hVALA
Ček da vidim u kalendaru...hmm...nema slobodnih termina do tamo neke 2035. naKON toga pravimo spisak tek 2032. pa nam se javite :D.
tramvajtrojka

#33331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

Bobi wrote: 20/08/2024 10:55
sumirprimus wrote: 20/08/2024 10:47 Ako moze i jedna UdRUZENA dova/molitva za autoceste na podrucju tk? hVALA
Ček da vidim u kalendaru...hmm...nema slobodnih termina do tamo neke 2035. naKON toga pravimo spisak tek 2032. pa nam se javite :D.
jbg druga zaobilaznica oko Livna i Gruda je prioritet u odnosu na tk :evil: :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#33332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bobi »

tramvajtrojka wrote: 20/08/2024 10:57
jbg druga zaobilaznica oko Livna i Gruda je prioritet u odnosu na tk :evil: :mrgreen:
Pa oni su ugrabili molitveni termin na vrijeme, ko je njima u TK kriv sto nisu mislili na vrijeme :D. pa vidiš da se oni krenu moliti vec u vrtiću :D.
palermo

#33333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 20/08/2024 10:45
palermo wrote: 20/08/2024 10:27
Men se cini da je ovo blagosiljanje svega I svaceg nesto sto spada u "novu normalnost " te onda I ne cudi izosyanak reakcija od strane Ivane, Nase stranke I inih, dok ove muslimanske dove su ipak nesto sto pripada proslosti odnosno kako bi se reklo, samo relikt mracnih vremena.
I da i ne, ovo se cesto problematizira po indexu u susjeda, mislim da je cak Tomasevic napravio neki protokol da bi se izbjegle ovakve situacije davanja blagoslova.

E sad mi ovdje imamo problem u BiH upravo kako ga ti opisujes, da se udara u islamske obicaje jer je tu meko i merhametli, dok se u katolicke ili pravoslavne niko ne uplice, navodno radi mira u kuci, a iskreno jer se ne obracaju toj publici niti ih neko dozivljava u toj publici. U toj publici nemas ateisticke, ljevicarske, gradjanske i kakve moderne struje, nemas jer ne smiju.

Zanimljive bi bile reakciej da neko zakolje kurban u temelje kakvog vrtica koji gradi grad Mostar. Aman
very good.

Al svi ti selektivni pristupi će nam se obiti o glavu. Na ovaj ili onaj način.
BAK-eV

#33334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Hakiz wrote: 20/08/2024 09:35
BAK-eV wrote: 20/08/2024 08:09
Hakiz wrote: 19/08/2024 21:48

I tu je izvor problema.

Nekada su sve religije bile politika. Pobjeđivao su drugu grupu, pleme, narod, kraljevstvo itd tako što si u ime svog boga ratovao, protivnik je ratovao u ime svog, pa je tvoja pobjeda ostvarena uz božiju pomoć, tvoj bog je pobijedio protivnikovog. Opet, Rimsko carstvo je dozvoljavalo postojanje raznih religija, ali sa uslovom da su rimska božanstva iznad božanstava tih religija. Jupiter iznad Jahvea, na primjer. Islam je nastao nakon raspada Rimskog carstva, da je nastao u vrijeme Rimskog carstva, kada bi Rim osvojio neku muslmansku provinciju islam bi bio dozvoljen pod uslovom da muslimani prihvate da je Jupiter iznad Allaha. To je značilo da su svi ti ljudi podanici Rima, Rim vlada. Islam je taj princip malo promijenio tako što je druga religija pod okupacijom muslimana dozvoljena ako se plaća porez. Bog sveden na novac.

Međutim, od tada je prošlo 2.000 godina, ostvarena je prvo ideja monoteizma u kojoj ne ratuje moj bog protiv protivnikovog, imamo istog boga, pa rat ima drugi razlog ili opravdanje. Tu je nikla klica razdvojenosti države od religije i sekularizma. Moglo bi se reći da je monoteizam stvorio ateizam.

Uglavnom, danas insistirati na principima starim 2.000 i više godina, iz doba politeizma, čak i animizma, je retrogradno. Ne donosi ništa osim sukoba.
Nista onda, nego ti fino kramp u ruke i izbaci vjeru iz politike i drzave.

Za pocetak da promjenimo kalendar. Ovaj sad je katolicki.
Isto radicemo subotom i nedeljom, jer su to praznici po Novom i Starom zavjetu. Sta ce nam to?
Kad petak nije praznik za muslimane, nije posteno, da ostale vjere imaju svoje neradne dane a muslimanima sipak.
Odmaracemo ponedeljkom i utorkom.

Idemo dalje.

Okreci one krstove po bolnicama i stavi neki Bitcoin znak ili sta vec hoces.

Ukidamo Rimsko pravo, jer je to ipak u zakonodavstvu od katolika preuzeto.
Daj nesto drugo uz LGBT-klauzule. Ha ja.

itd itd...
Što se kalendara tiče. Da, hrišćanski je. Kao i neke druge stvari. Dok je došlo vrijeme da se odvoje religija i država organizacije društava su bile već toliko ukorijenjene da bi promjena donijela probleme.

Uostalom, tamo negdje od 800. do 1.200. ili čak do renesanse, islam je bio glavna sila, pa i u Evropi. Naučna, pa i vojna. Hrišćani su živjeli u neznanju pod terorom crkve u "mračnom srednjem vijeku". Pa je imao dobru priliku da svoj kalendar uspostavi i na Zapadu kao dominantan. Zbog čega je propala prilika, to neka se sam pita.

A Rimsko pravo, isto kao i za kalendar. Uopstalom, samo ime mu kaže. A kao i za kalendar, šerijat je imao priliku.Izgubio je, barem zapadno od Bliskog istoka, a šta je područje koje nas interesuje u svakodnevnom životu.

Što se tiče krstova u bolnicama. Ni mladi mjesec i zvijezda nisu problem da vise u bolnici kao ni krst. Jer, čovjek se u nevolji za slamku hvata pa se nada pomoći od boga, prigodno zaboravljajući da je to ironično jer ga je bog u tu nevolju i stavio. Ali, eto, nada. A, vidi, i nada je helenski religiozni koncept, Pandora i otvaranje kutije. Nije abrahamski. Međutim, sva moja priča je potstaknuta onim boldanim, dakle "Islam je i politika, nije samo religija". Duhovni aspekt islama, kao i bilo koje druge religije, je OK. Problem je onaj politički. Moj bog je jači od tvog, moja država je iznad tvoje. Ili je precizinije, budući da imamo istog boga, reći moj poslanik je jači od tvog. Jedan je bog (nije, ima i neabrahamskih religija, ali za ovu diskusiju jeste), dakle ratuju između sebe Mojsije, Isus i Muhammed, zar ne? Pa i društveni. Ne slijediš pravila mog boga, kazna je smrt. To, nekako, nije prijatno.

Neće se to krampom izbaciti. Zato ćemo imati sve ono šta i sada imamo. Još jedan razlog za sukob i ratove. Otkako postoji religija ljudi ratuju. Znači da religija i koncept boga, nisu u stanju promijeniti ljudsku prirodu. Učiniti nas miroljubivim. Štaviše, uz sve razloge za rat dodaju još jedan, rat za boga. Naprosto, taj koncept ne radi dobro. Loše osmišljen. I ako nam cjelokupna istorija vrste nije uspjela dokazati da je taj koncept pogrešan, a mi ga se i dalje držimo, pogotovo kada se držimo i političke religije, zaključak je samo jedan: Nema nam spasa.
Aha, promjene bi donijele probleme!

Koje to probleme?
Zasto?
Ko bi to pravio probleme?
Karamatic mozda!

Sta fali da se pored dva pisma i tri jezika, ubaci jos i hidzretski kalendar?

U cemu je problem?

U cemu je problem, da se radi malo duze od ponedeljka do cetvrtka a petkom svi poslije 12 sati idu na vikend?
Sta je tu lose?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

JohnnyS wrote: 20/08/2024 10:49 Bola u Mostaru u gradskim vrtićima se mole pred obrok i kad sam ja zbog toga pravio frku, pisao dopise ravnateljici, dobio sam odgovor da ako hoću, jedna teta može izvesti moju djecu u WC da "peru ruke" dok se ostali mole. Strahota.
tebe ce izlemati i jedni i drugi i treći

ti spadaš onoj liberalnoj mostarskoj struji koja je na forum.hr brojala 4 5 članova a ovdje si usamljen kao list na vetru

vjerujem da vas ima koji ne želite biti dio KC ali brale uvijek možeš djecu voziti u nevesinje :D
JohnnyS

#33336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 20/08/2024 11:13
tebe ce izlemati i jedni i drugi i treći

ti spadaš onoj liberalnoj mostarskoj struji koja je na forum.hr brojala 4 5 članova a ovdje si usamljen kao list na vetru

vjerujem da vas ima koji ne želite biti dio KC ali brale uvijek možeš djecu voziti u nevesinje :D
Pazi, ja sam išao u časnih sestara kao dijete u vrtić, tamo mi je normalno da se moli, ali sa jebe rak raka u gradskom vrtiću je to debilno.

Ali eto, ja sam prošao vrtić kod časnih, ministriranje i sve sakramente pa vidi me. Indoktrinacija ne uspije uvijek, tako valjda neće ni za moju djecu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

ti na to ne možeš utjecati
kad se dijelila pomoć bio si prvi
a sad kad se plaća ne želiš da se moli

ajd zdravo :mrgreen:
BAK-eV

#33338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Pa sta?

Vrtic je privatna ustanova.
kakabanja213

#33339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

BAK-eV wrote: 20/08/2024 13:15
Pa sta?

Privatni vrtic je privatna ustanova, a gradski gradska ustanova. Isto tako se moje dijete potuca po skoli dok su casovi vjeronauke jer za mene vjeronauka u osnovnoj skoli nije ucenje suri, dova i ostalog, a istovremeno ne poznavanje katolickih, pravoslavnih jevrejskih i ostaliih molitvi, zapisa... Za te stvari muslimani imaju mejtef(mekteb), a ostali svoje crkvene skole. To sam ja lokanom hodzi rekao jer mu nije bilo jasno zasto moje dijete ne ide na vjeronauku a ide u mejtef kod njega. Kada sam mu objasnio da sam ja najekstremniji moguci ateista, moja supruga vrlo religiozna, te da je prihvatila moju zelju da dijete ne ide na vjeronauku, a u mejtef ako zeli i ako joj majka to zeli moze ici, lik je samo rekao estakvirulah.
lajkujMe

#33340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by lajkujMe »

Zasto je direktor CIA dosao nenajavljeno u Sarajevo?
Sam bez pratnje... takvi ne dolaze tek tako.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Velkoski »

kako da znamo brt :D
kakabanja213

#33342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

lajkujMe wrote: 20/08/2024 13:40 Zasto je direktor CIA dosao nenajavljeno u Sarajevo?
Sam bez pratnje... takvi ne dolaze tek tako.
Dosao na SFF
Dino79

#33343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Dino79 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sud-u-s ... /240820068

Zamisli sad uposlenike sipe ili tuzilastva koji odu na ljetovanje i sretnu bjegunca ....ili postupajuce sudije tuzioce ...svi oni imaju dobre plate i ljetuju na hrvatskoj obsli . Sretnu mafijozu koji im se moze keziti i plaziti jezik rugati se pravosuđu i drzavi
sumirprimus

#33344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

dotad ko ziv ko mrtav ko i drzava... Ljolj
sumirprimus

#33345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Bobi wrote: 20/08/2024 11:01
tramvajtrojka wrote: 20/08/2024 10:57

Pa oni su ugrabili molitveni termin na vrijeme, ko je njima u TK kriv sto nisu mislili na vrijeme :D. pa vidiš da se oni krenu moliti vec u vrtiću :D.
Nismo uradili projektnu dokumentaciju na vrijeme. LJolj.
Dabogda...
kakabanja213

#33346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

sumirprimus wrote: 20/08/2024 13:45
dotad ko ziv ko mrtav ko i drzava... Ljolj
Zivota ti sto ce tebi autoputevi, vama je Vucic obecao letece taksije za koju godinu.
sumirprimus

#33347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

kakabanja213 wrote: 20/08/2024 13:47
Zivota ti sto ce tebi autoputevi, vama je Vucic obecao letece taksije za koju godinu.
Obecanje ludom radovanje, tako je obecao olimpijcima i kes za medalje, pa isplatio. A VI KAKO TE?
lajkujMe

#33348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by lajkujMe »

BAK-eV

#33349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

kakabanja213 wrote: 20/08/2024 13:39
BAK-eV wrote: 20/08/2024 13:15
Pa sta?

Privatni vrtic je privatna ustanova, a gradski gradska ustanova. Isto tako se moje dijete potuca po skoli dok su casovi vjeronauke jer za mene vjeronauka u osnovnoj skoli nije ucenje suri, dova i ostalog, a istovremeno ne poznavanje katolickih, pravoslavnih jevrejskih i ostaliih molitvi, zapisa... Za te stvari muslimani imaju mejtef(mekteb), a ostali svoje crkvene skole. To sam ja lokanom hodzi rekao jer mu nije bilo jasno zasto moje dijete ne ide na vjeronauku a ide u mejtef kod njega. Kada sam mu objasnio da sam ja najekstremniji moguci ateista, moja supruga vrlo religiozna, te da je prihvatila moju zelju da dijete ne ide na vjeronauku, a u mejtef ako zeli i ako joj majka to zeli moze ici, lik je samo rekao estakvirulah.
OK, ne treba ga drzava placati ali ima pravo uciti djecu dovama, obicajima da peru ruku prije jela, jedu desnom rukom AKO roditelji tako zele.
To neka roditelji odluce, kako ce se njihovo djete odgajati.
Neutralni paket za sviju a ko hoce extra neka plati extra. :D
kakabanja213

#33350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

sumirprimus wrote: 20/08/2024 13:48
kakabanja213 wrote: 20/08/2024 13:47
Obecanje ludom radovanje, tako je obecao olimpijcima i kes za medalje, pa isplatio. A VI KAKO TE?
Ja sam odlicno cekam da se bivsi parteri SDA a sadasnji Trojke smiluju i otvori ovaj most kod Pocitelja, kojeg su sadadnji partneri Trojke a bivsi SDA godinama "minirali" pa da imamo nove kilometre puta u HNK za razliku od vas u TK. Mada vama je Forto, sada sadasnji partner HDZ, istog HDZ koji je bivsi parner SDA obecao da ce u TZ graditi neku nevidjenu zeljeznicu i da ce te moci u Prag na kafu za par sati. Znaci NIP vam je obecao baklavu u Prizrenu, NS kafu u Pragu, SDP vam se zahvalio novim Tuaregom Niksicu i jednim Mijatovicu, SDA vas je jebala godinama. Sami vam je ostalo da uputite molitvu, nemojte se zajebati pa uputiti dovu, partnerima svih partnera.
Locked