Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
BAK-eV

#33302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Hakiz wrote: 19/08/2024 21:48
BAK-eV wrote: 19/08/2024 15:47
JoseMujica wrote: 19/08/2024 14:32

jarane ovo pdf politika a ne religija

ako pričamo o islamu ovdje onda ne pričamo o religiji već o politici

ovo ti kažem dobronamjerno jer bi te ta diskusija nasekirala
Jarane islam ti je i politika a ne samo religija.
Religija je dio islama, kao i vjera, ekonomija, ljudska prava itd...
I tu je izvor problema.

Nekada su sve religije bile politika. Pobjeđivao su drugu grupu, pleme, narod, kraljevstvo itd tako što si u ime svog boga ratovao, protivnik je ratovao u ime svog, pa je tvoja pobjeda ostvarena uz božiju pomoć, tvoj bog je pobijedio protivnikovog. Opet, Rimsko carstvo je dozvoljavalo postojanje raznih religija, ali sa uslovom da su rimska božanstva iznad božanstava tih religija. Jupiter iznad Jahvea, na primjer. Islam je nastao nakon raspada Rimskog carstva, da je nastao u vrijeme Rimskog carstva, kada bi Rim osvojio neku muslmansku provinciju islam bi bio dozvoljen pod uslovom da muslimani prihvate da je Jupiter iznad Allaha. To je značilo da su svi ti ljudi podanici Rima, Rim vlada. Islam je taj princip malo promijenio tako što je druga religija pod okupacijom muslimana dozvoljena ako se plaća porez. Bog sveden na novac.

Međutim, od tada je prošlo 2.000 godina, ostvarena je prvo ideja monoteizma u kojoj ne ratuje moj bog protiv protivnikovog, imamo istog boga, pa rat ima drugi razlog ili opravdanje. Tu je nikla klica razdvojenosti države od religije i sekularizma. Moglo bi se reći da je monoteizam stvorio ateizam.

Uglavnom, danas insistirati na principima starim 2.000 i više godina, iz doba politeizma, čak i animizma, je retrogradno. Ne donosi ništa osim sukoba.
Nista onda, nego ti fino kramp u ruke i izbaci vjeru iz politike i drzave.

Za pocetak da promjenimo kalendar. Ovaj sad je katolicki.
Isto radicemo subotom i nedeljom, jer su to praznici po Novom i Starom zavjetu. Sta ce nam to?
Kad petak nije praznik za muslimane, nije posteno, da ostale vjere imaju svoje neradne dane a muslimanima sipak.
Odmaracemo ponedeljkom i utorkom.

Idemo dalje.

Okreci one krstove po bolnicama i stavi neki Bitcoin znak ili sta vec hoces.

Ukidamo Rimsko pravo, jer je to ipak u zakonodavstvu od katolika preuzeto.
Daj nesto drugo uz LGBT-klauzule. Ha ja.

itd itd...
sinuhe

#33303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sinuhe »

"Ivana je ublehaš", "analitičar u pokušaju", "voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu" -ma pazi samo to. :D
Lijepo ste vi to sebi raščlanili.
Novak20

#33304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 20/08/2024 08:09

Isto radicemo subotom i nedeljom, jer su to praznici po Novom i Starom zavjetu. Sta ce nam to?
Kad petak nije praznik za muslimane, nije posteno, da ostale vjere imaju svoje neradne dane a muslimanima sipak.

Idemo dalje.

itd itd...
To ti ozbiljno ?
skupljac_zeljeza

#33305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

sinuhe wrote: 20/08/2024 08:17 "Ivana je ublehaš", "analitičar u pokušaju", "voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu" -ma pazi samo to. :D
A šta nije tačno u citiranom?
Novak20 wrote: 20/08/2024 08:19
To ti ozbiljno ?
Čovjek ti je rekao da se svi pridržavamo Starozavjetne obaveze ... Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
sinuhe

#33306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sinuhe »

Dok se molite za kišu 2024. postoje ljudi koji vam stvarno znaju reći hoće li biti padavina sljedećih nekoliko dana. Osim toga u zemlji nije proglašeno vanredno stanje a ljeti su suše i vrućine pravilo.
Najbizarnije je što zemljom istovremeno hara epidemija morbila koje opet ne bi bilo da neko posluša ljude koji nešto znaju o tome.

Jesu li muslimani u Bosni i Hercegovini marginalizovana grupa koju treba posebno paziti?
dr_Evil

#33307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 19/08/2024 19:58
dr_Evil wrote: 19/08/2024 10:25
svi u napad wrote: 19/08/2024 08:03 Iskreno ocekujem da Ivana uskoro postane ministrica za nesto kao sto je i gospodja koja nije mogla kupiti svinjetinu postala pa sad dijeli pare poreskih obveznika tako sto 70% istih idu u HDZ-ove institucije. Ja sam zaista za slobodu govora i ne treba je sada lincovati zbog njenog licnog stava u vezi dove ali meni smeta dvolicnost kod Ivane jer sam je gledao par puta na tv HRB gdje "analiticarka" nastupa kao glasnogovornica HDZ-a. Posto je analiticarka i to "objektivna" ocekujem uskoro analizu hodanja na koljenima u Podmilacju ili posjete Gospi u Medjugorju.
Inace mislim da bi reis trebao promjeniti savjetnika za PR jer ovaj sadasnji pojma nema. Reis se ne bi trebao pojavljivati u medijima tako cesto i izjasnjavati o svim stvarima u nasem drustvu (to mu nije zadatak) jer druga dvojica poglavara mudro cute i rade protiv drzave onako istihaka. Jos jednom da ponovim zaista sam za slobodu govora i nikoga ne treba izolovati od kritike ali kritika mora imati fakta i ne biti hajd da "nesto kazem" jer kad je kisna dova u pitanju u svim religijama postoje molitve za kisu sto je Ivana "slucajno" zaboravila.
Licno mislim da reisa treba upitati sta misli o placanju poreza (ovo treba pitati sve vjerske poglavare) zasto su cijene hatmi razlicite u gradovima BiH i jos masu drugih pitanja kao i ono najvaznije zasto nije potpisan ugovor IZ sa drzavom tj. zasto je njegov jaran Bakir dozvolio da ga druga dvojica prevare i ne potpisu taj ugovor. Zivjeli.
Da, ali ova dvojica kao si i sam rekao rade u tisini. Realno i ja sam se nasmijao kad procitah onu od rejsa, nasmijao bih se da sam je procitao i od biskupa. Takve stvari razumijem da se rade, ali moraju se malo prilagodit danasnjem vremenu i radit neke stvari u tisini.
meni je fascinantno koliko plitko razmišljate da mi je gotovo nevjerovatno da se neke stvari moraju pojašnjavati.

o čemu se radi?

pa onog trenutka kada je reis spomenuo kišnu dovu, vi ste u stvari u glavi stvorili sliku malih muslimančića kako ritmičnim korakom, mrmljajući arapski u bradu kruže oko minareta, sa sporadičnim uzdizenjem ruku ka nebu. jasno je da su asocijacija indijanci oko totema. mislim, niste baš onako pomislili, ali u suštini jeste. o molitvi za kišu ste prvi put u životu čuli u igri ili na nekom prijeratnom dokumentarcu sa referencom na indijance, dakako.

i dočim, kad se spomene kišna dova, to u vama izaziva podsmijeh jer se sjetite indijanaca i totema. što je, u najmanju ruku plitko, da ne kažem glupo. ali svakako razmišljanje na nivou špajza, u šta se dotična Ivana Marić itekako uklapa.

voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu. ona je sredstvo čišćenja. ona je sredstvo olakšanja. vodom se priprema za sveti čin stupanja pred Stvoritelja, voda se može zamijeniti tek u iznimnim situacijama. ni kiša tu nije izuzetak, jer u Kur'anu časnom, Allah dž.š. kišu ne baca, već je spušta na zemlju. pročitati opet - spušta. ide do toga da neka tumačenja vele kako se sa svakom kapi spušta po jedan melek.

zašto je čudno onda, u islamu moliti za kišu, nakon silnih vrućina i požara?

dova nije propisani formalni ritual kojeg u podsvijesti povezujete sa domorocima. dova je molba, molitva, koja nema formu, kojoj se pristupi na najjednostavniji mogući način i svojim riječima zamoli Stvoritelja za nešto, neko olakšanje, neku nagradu ili šta nam je već na srcu. kao što se svaki put kaže da zamoli da se olakša ljudima koji pate širom svijeta, za zdravlje, za državu... negdje može biti napisana ili izrečena od drugih, jer nisu svi insani vješti na riječima da mogu sklopiti neku rečenicu sa priloškama odredbi.

zar je čudnije kada molimo za zdravlje naših? za budućnost naše djece? kada krećemo na duži put? kada molimo da Željo opet mlatne pitare?

nisam vidio Ivanu Marić kako se skučenog mozga šprda sa gornjim primjerima. a i što bi? ljudski su i normalni. baš kao i ta dova za kišu.

zato me, uzimajući u obzir sve gore navedeno, interesuje, zašto je smiješna kišna dova, a ne dova za neko bolesno dijete na liječenju?

mislim znam, potrebno je ne biti ograničen, ali pitam više retorički.

uostalom, analitičarka u pokušaju, upravo je pokazala koliko je očajna u analizi tako banalnih stvari i činjenicu da iako je uspjela dobaciti do viđenijih u politici, opet ne može da nađe konkretniji angažman te je ostala na nivou osnovne škole - glupa i ograničena za nešto više.
Ovdje je samo plitko tvoja uvrijedjenost jer bilo kakvu uvredu religije posmatras licno.

Objasnjavati nekome sta je dova i znacenje vode u islamu, a pri tome znati da imate isti background je degutantno.

A bilo kakvu molitvu isto posmatram - ovdje je stvar u tome sto je rejs politicka licnost, on je sebe tako postavio, prvi u Bosnjaka (pored Lende), i kao takav se posmatra. Da je ova dova proucena bez medijske najave niko se ne bi ni okrenuo. Dakle, sta je razlika izmedju biskupa , rejsa, vladike i indijanaca oko vatre - nikakva.

Politika modernog svijeta i ples oko vatre idu li pod ruku, vise retoricki pitam.
Haris.ba

#33308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote: 20/08/2024 08:34 Najbizarnije je što zemljom istovremeno hara epidemija morbila koje opet ne bi bilo da neko posluša ljude koji nešto znaju o tome.
A sta je problem sto haraju morbile? Roditelji zele da im djecu zaraze morbile. Drzava ne kaznjava, sve ok.
dr_Evil

#33309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 20/08/2024 01:46 Gdje su nam dezurni sekularisti sa svete mise da nam rastabire ovu kulturnu tradiciju. :mrgreen:

Cekamo i malo sarkazma od Ivane. :oops: :mrgreen:
Polaganjem kamena temeljca u Rodoču u ponedjeljak je ozvaničen početak izgradnje dječijeg vrtića u tom mostarskom naselju
Image
Nas vrli Kordic je uspio dvije muhe jednim udarcem. Prvo uvrijedio komunjare jer je rekao "da se ni oni prije rata nisu rastrgali gradnjom vrtica", drugo doveo svecenika da blagoslovi mjestu u sekularnoj drzavi, a niko ni mukajet.

Ko zna mozda je kakav i zapis ubacio u zemlju, da djeca budu zdrava! Pa ce cmoljo da bude sretan jer je bila molitva za djecu!
BAK-eV

#33310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Idemo dalje.

itd itd...
To ti ozbiljno ?
Zasto da ne?

Slusaj, dolazi jedno novo vrijeme.
Supremacija bijele rase, ostaci kolonizacije ce se polahko otklanjati u svim zemljama i drustvima.

A onda dolaze na red i ovakve prakticne stvari.

Je li to ozbiljno mislis, da ce ljudi trpiti ovo preferiranje hiscanstva pod plastom sekualrne i neutralne drzave a sva drzava na idealu bijelog covjeka, na Bibliji i Rimu sazdana.

Zasto mi ne bi u Bosni i Hercegovini recimo radili po 8 i po sati a petkom do dvanaest i onda fajront?

Zasto bi SAMO za tebe/katolike/pravoslavce i tvoju/vasu duhovnu potrebu ici u crkvu Nedeljom bilo sve podredjeno ?!

Drzava uredjena da ti je po tamam taj dan a meni kao muslimanu petkom sipak!

Ja moram da se boksujem sa svim i svakim svake sedmice da bi nekako dobio sazaljenje i pauzu da na dzumu mogu otici.

itd itd
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#33311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

svi u napad wrote: 20/08/2024 01:10 Dragi Chmoljo, lijepo ti to objasni u vezi kisne dove al prijatelju ne znam zasto citiras moj komentar koji nista ne govori protiv niti u vezi dove vec o dvostrukim arsinima jedne nadobudne i arogantne analiticarke. Procitah jos jednom svoj komentar i nikako ne nadjoh zajednicki sadrzalac sa tvojom replikom/komentarom. Mozda sam umoran (prosla je ponoc) a mozda i starost (66 kuka) nagriza mozdane vijuge pa ne vidim poveznicu tvog kometara sa mojim komentarom. Nemoj se ljutiti i misliti da ja nesto hatorim i zakeram u vezi ovog. Mene samo zabrinjava to sto ja ne nadjoh taj zajednicki sadrzalac tj ne nadjoh razlog za repliku. Ziv i zdrav mi bio.
Moj komentar je inicirao post kolege dr evil, a shodno talozenju gluposti koje su nastale nakon komentara maricke, sto je mislio sam poprilicno jasno.
svi u napad

#33312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by svi u napad »

Chmoljo wrote: 20/08/2024 08:53
svi u napad wrote: 20/08/2024 01:10 Dragi Chmoljo, lijepo ti to objasni u vezi kisne dove al prijatelju ne znam zasto citiras moj komentar koji nista ne govori protiv niti u vezi dove vec o dvostrukim arsinima jedne nadobudne i arogantne analiticarke. Procitah jos jednom svoj komentar i nikako ne nadjoh zajednicki sadrzalac sa tvojom replikom/komentarom. Mozda sam umoran (prosla je ponoc) a mozda i starost (66 kuka) nagriza mozdane vijuge pa ne vidim poveznicu tvog kometara sa mojim komentarom. Nemoj se ljutiti i misliti da ja nesto hatorim i zakeram u vezi ovog. Mene samo zabrinjava to sto ja ne nadjoh taj zajednicki sadrzalac tj ne nadjoh razlog za repliku. Ziv i zdrav mi bio.
Moj komentar je inicirao post kolege dr evil, a shodno talozenju gluposti koje su nastale nakon komentara maricke, sto je mislio sam poprilicno jasno.
Hvala za objasnjenje dragi moj Chmoljo. Ziv i zdrav bio. :thumbup:
Prpa.ba

#33313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

dr_Evil wrote: 20/08/2024 08:41 Nas vrli Kordic je uspio dvije muhe jednim udarcem. Prvo uvrijedio komunjare jer je rekao "da se ni oni prije rata nisu rastrgali gradnjom vrtica", drugo doveo svecenika da blagoslovi mjestu u sekularnoj drzavi, a niko ni mukajet.

Ko zna mozda je kakav i zapis ubacio u zemlju, da djeca budu zdrava! Pa ce cmoljo da bude sretan jer je bila molitva za djecu!
Ne vidim potrebu za uvodjenjem zapisa (ocito mislis na folklorne "hodzine") u diskusiju, ja cekam se da Ivane i Melankice humoristicno osvrnu na blagosiljanje kamena temeljca.

Image

Kad se smije podjebavati muslimane zbog onog sto rade u dzamijama, valjda bi blagosiljanje civilne gradjevine trebalo dovesti do jos zescih reakcija.

Ili je ovo ipak folklor, a hodza je taliban i opasan.

U zemlji u kojoj popovi i topovi agresije i genocida idu ruku pod ruku.
dr_Evil

#33314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 20/08/2024 09:18
dr_Evil wrote: 20/08/2024 08:41 Nas vrli Kordic je uspio dvije muhe jednim udarcem. Prvo uvrijedio komunjare jer je rekao "da se ni oni prije rata nisu rastrgali gradnjom vrtica", drugo doveo svecenika da blagoslovi mjestu u sekularnoj drzavi, a niko ni mukajet.

Ne vidim potrebu za uvodjenjem zapisa (ocito mislis na folklorne "hodzine") u diskusiju, ja cekam se da Ivane i Melankice humoristicno osvrnu na blagosiljanje kamena temeljca.

Kad se smije podjebavati muslimane zbog onog sto rade u dzamijama, valjda bi blagosiljanje civilne gradjevine trebalo dovesti do jos zescih reakcija.

Pa i svecenici prave zapise, a ako platis duplo mozes dobit zapis iz Medjugorja, a i misu. Mislim da su svojevremeno meni narucili takvo sta iz Medjugorja posto hodzin zapis nije pomagao :D
Hakiz

#33315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Hakiz wrote: 19/08/2024 21:48
BAK-eV wrote: 19/08/2024 15:47

Jarane islam ti je i politika a ne samo religija.
Religija je dio islama, kao i vjera, ekonomija, ljudska prava itd...
I tu je izvor problema.

Nekada su sve religije bile politika. Pobjeđivao su drugu grupu, pleme, narod, kraljevstvo itd tako što si u ime svog boga ratovao, protivnik je ratovao u ime svog, pa je tvoja pobjeda ostvarena uz božiju pomoć, tvoj bog je pobijedio protivnikovog. Opet, Rimsko carstvo je dozvoljavalo postojanje raznih religija, ali sa uslovom da su rimska božanstva iznad božanstava tih religija. Jupiter iznad Jahvea, na primjer. Islam je nastao nakon raspada Rimskog carstva, da je nastao u vrijeme Rimskog carstva, kada bi Rim osvojio neku muslmansku provinciju islam bi bio dozvoljen pod uslovom da muslimani prihvate da je Jupiter iznad Allaha. To je značilo da su svi ti ljudi podanici Rima, Rim vlada. Islam je taj princip malo promijenio tako što je druga religija pod okupacijom muslimana dozvoljena ako se plaća porez. Bog sveden na novac.

Međutim, od tada je prošlo 2.000 godina, ostvarena je prvo ideja monoteizma u kojoj ne ratuje moj bog protiv protivnikovog, imamo istog boga, pa rat ima drugi razlog ili opravdanje. Tu je nikla klica razdvojenosti države od religije i sekularizma. Moglo bi se reći da je monoteizam stvorio ateizam.

Uglavnom, danas insistirati na principima starim 2.000 i više godina, iz doba politeizma, čak i animizma, je retrogradno. Ne donosi ništa osim sukoba.

Idemo dalje.

itd itd...
Što se kalendara tiče. Da, hrišćanski je. Kao i neke druge stvari. Dok je došlo vrijeme da se odvoje religija i država organizacije društava su bile već toliko ukorijenjene da bi promjena donijela probleme.

Uostalom, tamo negdje od 800. do 1.200. ili čak do renesanse, islam je bio glavna sila, pa i u Evropi. Naučna, pa i vojna. Hrišćani su živjeli u neznanju pod terorom crkve u "mračnom srednjem vijeku". Pa je imao dobru priliku da svoj kalendar uspostavi i na Zapadu kao dominantan. Zbog čega je propala prilika, to neka se sam pita.

A Rimsko pravo, isto kao i za kalendar. Uopstalom, samo ime mu kaže. A kao i za kalendar, šerijat je imao priliku.Izgubio je, barem zapadno od Bliskog istoka, a šta je područje koje nas interesuje u svakodnevnom životu.

Što se tiče krstova u bolnicama. Ni mladi mjesec i zvijezda nisu problem da vise u bolnici kao ni krst. Jer, čovjek se u nevolji za slamku hvata pa se nada pomoći od boga, prigodno zaboravljajući da je to ironično jer ga je bog u tu nevolju i stavio. Ali, eto, nada. A, vidi, i nada je helenski religiozni koncept, Pandora i otvaranje kutije. Nije abrahamski. Međutim, sva moja priča je potstaknuta onim boldanim, dakle "Islam je i politika, nije samo religija". Duhovni aspekt islama, kao i bilo koje druge religije, je OK. Problem je onaj politički. Moj bog je jači od tvog, moja država je iznad tvoje. Ili je precizinije, budući da imamo istog boga, reći moj poslanik je jači od tvog. Jedan je bog (nije, ima i neabrahamskih religija, ali za ovu diskusiju jeste), dakle ratuju između sebe Mojsije, Isus i Muhammed, zar ne? Pa i društveni. Ne slijediš pravila mog boga, kazna je smrt. To, nekako, nije prijatno.

Neće se to krampom izbaciti. Zato ćemo imati sve ono šta i sada imamo. Još jedan razlog za sukob i ratove. Otkako postoji religija ljudi ratuju. Znači da religija i koncept boga, nisu u stanju promijeniti ljudsku prirodu. Učiniti nas miroljubivim. Štaviše, uz sve razloge za rat dodaju još jedan, rat za boga. Naprosto, taj koncept ne radi dobro. Loše osmišljen. I ako nam cjelokupna istorija vrste nije uspjela dokazati da je taj koncept pogrešan, a mi ga se i dalje držimo, pogotovo kada se držimo i političke religije, zaključak je samo jedan: Nema nam spasa.
Last edited by Hakiz on 20/08/2024 09:48, edited 2 times in total.
Novak20

#33316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 20/08/2024 08:46

Idemo dalje.

itd itd...
To ti ozbiljno ?
Zasto da ne?

Supremacija bijele rase, ostaci kolonizacije ce se polahko otklanjati u svim zemljama i drustvima.

Je li to ozbiljno mislis, da ce ljudi trpiti ovo preferiranje hiscanstva pod plastom sekualrne i neutralne drzave a sva drzava na idealu bijelog covjeka, na Bibliji i Rimu sazdana.

Zasto mi ne bi u Bosni i Hercegovini recimo radili po 8 i po sati a petkom do dvanaest i onda fajront?

Zasto bi SAMO za tebe/katolike/pravoslavce i tvoju/vasu duhovnu potrebu ici u crkvu Nedeljom bilo sve podredjeno ?!

Ja moram da se boksujem sa svim i svakim svake sedmice da bi nekako dobio sazaljenje i pauzu da na dzumu mogu otici.

itd itd
Pa vrati se u BiH da radiš za par tisuća KM dok ne dostignemo standard koji će nam omogućiti da radimo dva - tri dana tjedno i da ne moljakaš ljude koji su stotinama godina pravili uređen sistem po svojoj mjeri i za sebe. Dok se to ne dogodi, barem ćeš u BiH moći rahat na džumu, a možeš biti i privatnik koji ne radi petkom.

Za ovo ostalo mogu reći da je vizionarstvo u domenu znanstvene fantastike ili barem na nivou ID.

Može biti da će se ostvariti ali nekako ne mogu sebe zamisliti da sam rođen u travnju 1970 i neke, a da ću umrijeti u šabanu 1400 i neke godine. :lol:
Hakiz

#33317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Novak20 wrote: 20/08/2024 09:42

To ti ozbiljno ?
Zasto da ne?

itd itd
Pa vrati se u BiH da radiš za par tisuća KM dok ne dostignemo standard koji će nam omogućiti da radimo dva - tri dana tjedno i da ne moljakaš ljude koji su stotinama godina pravili uređen sistem po svojoj mjeri i za sebe. Dok se to ne dogodi, barem ćeš u BiH moći rahat na džumu, a možeš biti i privatnik koji ne radi petkom.

Za ovo ostalo mogu reći da je vizionarstvo u domenu znanstvene fantastike ili barem na nivou ID.

Može biti da će se ostvariti ali nekako ne mogu sebe zamisliti da sam rođen u travnju 1970 i neke, a da ću umrijeti u šabanu 1400 i neke godine. :lol:
Ma, nisu ga pravili ljudi, pravila ga je crkva. Ljudi su samo bili previše indoktrinirani i previše se poslova i zarade oslanjalo na taj sistem pa bi promjena mogla ugroziti profit.

A posljedice živimo danas. I priliv imigranata jer nema domicilne radne snage, kao i posljedično jačanje desnice,su posljedice tog sistema i ljenosti da se promijeni.
BAK-eV

#33318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 20/08/2024 09:42

To ti ozbiljno ?
Zasto da ne?

itd itd

Hoces reci, da se mogu nastanitu u Ljubsuki, Livno, Trebinje, Han Pijesak, Prijedor .... i tamo rahat ici na dzumu?
Cisto sumLJam!

Ali nicija nije do zore ......
BAK-eV

#33319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

skupljac_zeljeza wrote: 20/08/2024 08:23
sinuhe wrote: 20/08/2024 08:17 "Ivana je ublehaš", "analitičar u pokušaju", "voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu" -ma pazi samo to. :D
A šta nije tačno u citiranom?
To ti ozbiljno ?
Čovjek ti je rekao da se svi pridržavamo Starozavjetne obaveze ... Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
Ma on po obicaju presucuje sustinu a ismijava se nasem inferiornom i diskriminatorskom statusu kao muslimana u vlastitoj drzavi na tlu Evrope.
BAK-eV

#33320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

sinuhe wrote: 20/08/2024 08:34 Dok se molite za kišu 2024. postoje ljudi koji vam stvarno znaju reći hoće li biti padavina sljedećih nekoliko dana. Osim toga u zemlji nije proglašeno vanredno stanje a ljeti su suše i vrućine pravilo.
Najbizarnije je što zemljom istovremeno hara epidemija morbila koje opet ne bi bilo da neko posluša ljude koji nešto znaju o tome.

Jesu li muslimani u Bosni i Hercegovini marginalizovana grupa koju treba posebno paziti?
Muslimani su svasta nesto ... ali nece vise da sute na prozivanje njihovih vrijdnosti, ako muslimanima to ne pase.

Pa bujrum!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

Image

mentalni komunisti misle da samo kod nas popovi blagosljivaju

https://www.swissinfo.ch/eng/society/sw ... h/43094282

evo u švici nema događaja na kojeg župnika ne zovu pa makar bio i blagoslov novog tunela ili početka radova

kod mentalnih komunista samo titu treba zvati ako se nesto novo radi
ili nikog
skupljac_zeljeza

#33322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Hakiz wrote: 20/08/2024 09:35 Duhovni aspekt islama, kao i bilo koje druge religije, je OK. Problem je onaj politički. Moj bog je jači od tvog, moja država je iznad tvoje. Ili je precizinije, budući da imamo istog boga, reći moj poslanik je jači od tvog. Jedan je bog (nije, ima i neabrahamskih religija, ali za ovu diskusiju jeste), dakle ratuju između sebe Mojsije, Isus i Muhammed, zar ne? Pa i društveni. Ne slijediš pravila mog boga, kazna je smrt. To, nekako, nije prijatno.
Ti sada vidiš kod koga su moć i pare. Kod onih koji ne bendaju to tvoje moralisanje. Ko su kolonizatori i to na najružniji način, a ko su kolonije na najružniji način. Islam je u svom nekom dijelu uspio unijeti pravde kakve danas ima u Engleskoj, Švedskoj, Egiptu, Maleziji, Njemačkoj... imaš pravo na život i vjerovanje.
Pismo poslanika Muhameda monasima na Sinaju

Pismo koje je oko 626. godine (negdje se navodi i 628.) poslanik Muhamed a.s, poslao monasima manastira „Sveta Katarina“, koji se nalazi na Sinaju, prema jednim izvorima nastalo je nakon što je to područje potpalo pod muslimansku vlast.
Monasi su tražili od Muhameda garancije za njih i njihove bogomolje.
No, postoje podaci i da je poslanik Muhamed često posjećivao pomenuti manastir i vodio razgovore sa kršćanskim svećenicima.

Pismo koje je Muhamed uputio sinajskim monasima nije bilo tek puki edikt iz kojeg su oni trebali čitati svoja pojedina prava u državi u kojoj su bili, uslovno rečeno, manjina, nego je riječ o pismu koje se u prvom redu stavlja na znanje svakom muslimanu u toj zemlji u smislu zapovijedi. To, pismo, dakle, nije bilo neka vrsta garanta nemuslimanima u muslimanskom društvu – mada jeste i to – nego je ono ponajprije bilo trajni zalog povjerenja koje je musliman, ne samo formalno, imao svjedočiti pred pripadnicima druge religijske grupe.

Sultan Selim Prvi je originalno pismo odnio u Istanbul 1517. gdje se i danas čuva u muzeju „Topkapi“, a na zahtjev monaha je napravljena kopija i ostavljena u manastiru.

Sadržaj pisma je sljedeći (skraćena verzija):

„Ovo je poruka od Muhammeda ibn Abdullaha, kao ugovor s onima koji su prihvatili kršćanstvo, diljem svijeta; mi smo uz njih. Uistinu, ja, služitelji, pomagači, i moji sljedbenici štitimo kršćane jer oni su moji sugrađani; i tako mi Allaha, ja ih štitim od svega što im je nemilo. Niti će njihove sudije biti maknute sa svojih položaja, niti njihovi monasi iz svojih manastira.

Niko neće uništavati kuće njihove religije, niti im nanositi bilo kakvu štetu; nijedan musliman neće uzeti nešto iz njihove kuće i odnijeti to u muslimansku kuću. Kada bi iko učinio bilo šta od ovoga, narušio bi ovaj ugovor i bio bi nepokoran svome Poslaniku.

Zaista, kršćani su moji saveznici, i oni imaju moju riječ i povelju koja će ih štiti od svega što mrze. Niko ih neće prisiljavati da putuju, niti primoravati da ratuju. Muslimani će se boriti za njih.

Ako se žena kršćanka bude udavala za muslimana, to neće biti bez njezine volje i dozvole. I neće joj se priječiti da posjećuje crkvu i izvršava molitvu…

Njihove crkve će biti poštovane. Kršćanima se neće zabranjivati da ih popravljaju, niti će se narušavati svetost njihovih zavjeta. Nijedan musliman ne smije narušiti ovaj ugovor sve do kraja svijeta.“

Image
palermo

#33324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 20/08/2024 09:25

Pa i svecenici prave zapise, a ako platis duplo mozes dobit zapis iz Medjugorja, a i misu. Mislim da su svojevremeno meni narucili takvo sta iz Medjugorja posto hodzin zapis nije pomagao :D
Men se cini da je ovo blagosiljanje svega I svaceg nesto sto spada u "novu normalnost " te onda I ne cudi izosyanak reakcija od strane Ivane, Nase stranke I inih, dok ove muslimanske dove su ipak nesto sto pripada proslosti odnosno kako bi se reklo, samo relikt mracnih vremena.
skupljac_zeljeza

#33325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Akademik prof. dr. sc. Ivan Petrović je za molitve/dove za kišu. Ivan zna za razliku od Ivane šta je to.
Locked