Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
BAK-eV

#33276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

shbc wrote: 18/08/2024 21:58 Ima li kakva dova loto? Pitam za jarana
Ima kod one sto gleda u kasike.
dr_Evil

#33277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

svi u napad wrote: 19/08/2024 08:03 Iskreno ocekujem da Ivana uskoro postane ministrica za nesto kao sto je i gospodja koja nije mogla kupiti svinjetinu postala pa sad dijeli pare poreskih obveznika tako sto 70% istih idu u HDZ-ove institucije. Ja sam zaista za slobodu govora i ne treba je sada lincovati zbog njenog licnog stava u vezi dove ali meni smeta dvolicnost kod Ivane jer sam je gledao par puta na tv HRB gdje "analiticarka" nastupa kao glasnogovornica HDZ-a. Posto je analiticarka i to "objektivna" ocekujem uskoro analizu hodanja na koljenima u Podmilacju ili posjete Gospi u Medjugorju.
Inace mislim da bi reis trebao promjeniti savjetnika za PR jer ovaj sadasnji pojma nema. Reis se ne bi trebao pojavljivati u medijima tako cesto i izjasnjavati o svim stvarima u nasem drustvu (to mu nije zadatak) jer druga dvojica poglavara mudro cute i rade protiv drzave onako istihaka. Jos jednom da ponovim zaista sam za slobodu govora i nikoga ne treba izolovati od kritike ali kritika mora imati fakta i ne biti hajd da "nesto kazem" jer kad je kisna dova u pitanju u svim religijama postoje molitve za kisu sto je Ivana "slucajno" zaboravila.
Licno mislim da reisa treba upitati sta misli o placanju poreza (ovo treba pitati sve vjerske poglavare) zasto su cijene hatmi razlicite u gradovima BiH i jos masu drugih pitanja kao i ono najvaznije zasto nije potpisan ugovor IZ sa drzavom tj. zasto je njegov jaran Bakir dozvolio da ga druga dvojica prevare i ne potpisu taj ugovor. Zivjeli.
Da, ali ova dvojica kao si i sam rekao rade u tisini. Realno i ja sam se nasmijao kad procitah onu od rejsa, nasmijao bih se da sam je procitao i od biskupa. Takve stvari razumijem da se rade, ali moraju se malo prilagodit danasnjem vremenu i radit neke stvari u tisini.
BAK-eV

#33278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 19/08/2024 10:25
svi u napad wrote: 19/08/2024 08:03 Iskreno ocekujem da Ivana uskoro postane ministrica za nesto kao sto je i gospodja koja nije mogla kupiti svinjetinu postala pa sad dijeli pare poreskih obveznika tako sto 70% istih idu u HDZ-ove institucije. Ja sam zaista za slobodu govora i ne treba je sada lincovati zbog njenog licnog stava u vezi dove ali meni smeta dvolicnost kod Ivane jer sam je gledao par puta na tv HRB gdje "analiticarka" nastupa kao glasnogovornica HDZ-a. Posto je analiticarka i to "objektivna" ocekujem uskoro analizu hodanja na koljenima u Podmilacju ili posjete Gospi u Medjugorju.
Inace mislim da bi reis trebao promjeniti savjetnika za PR jer ovaj sadasnji pojma nema. Reis se ne bi trebao pojavljivati u medijima tako cesto i izjasnjavati o svim stvarima u nasem drustvu (to mu nije zadatak) jer druga dvojica poglavara mudro cute i rade protiv drzave onako istihaka. Jos jednom da ponovim zaista sam za slobodu govora i nikoga ne treba izolovati od kritike ali kritika mora imati fakta i ne biti hajd da "nesto kazem" jer kad je kisna dova u pitanju u svim religijama postoje molitve za kisu sto je Ivana "slucajno" zaboravila.
Licno mislim da reisa treba upitati sta misli o placanju poreza (ovo treba pitati sve vjerske poglavare) zasto su cijene hatmi razlicite u gradovima BiH i jos masu drugih pitanja kao i ono najvaznije zasto nije potpisan ugovor IZ sa drzavom tj. zasto je njegov jaran Bakir dozvolio da ga druga dvojica prevare i ne potpisu taj ugovor. Zivjeli.
Da, ali ova dvojica kao si i sam rekao rade u tisini. Realno i ja sam se nasmijao kad procitah onu od rejsa, nasmijao bih se da sam je procitao i od biskupa. Takve stvari razumijem da se rade, ali moraju se malo prilagodit danasnjem vremenu i radit neke stvari u tisini.
Zasto bi se morale raditi u tisini?
PM72

#33279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

Smijali smo se indijanskim poglavicama kad tuku u bubnjeve i traže od Manitua kišu...
dr_Evil

#33280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

PM72 wrote: 19/08/2024 12:04 Smijali smo se indijanskim poglavicama kad tuku u bubnjeve i traže od Manitua kišu...
@BAK-eV , evo zato :D
DaysleepeR

#33281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Ivana Marić je ublehaš, žena koja prati likove po društvenim mrežama što se prazne pišući statuse o političkoj situaciji, pa iz njihovih statusa krade pause za svoje "političke komentare".
Jedna iznimno plitka persona, koja nije znala ni kišnu dovu na ukusan i smiješan način iskomentarisati tako da se niko ne uvrijedi.

Mislim, ko će drugi nego reis pozivati na kišnu dovu, to mu je posao. I tu nema ništa smiješno i za nipodaštavanje.
Ono što je smiješno je što je poziv došao 2 dana pred najavljenu kišu, i to je svakom normalnom smiješno, pa i vjernicima, ali to treba sa ukusom iskomentarisati.
PM72

#33282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

DaysleepeR wrote: 19/08/2024 12:06 Ivana Marić je ublehaš, žena koja prati likove po društvenim mrežama što se prazne pišući statuse o političkoj situaciji, pa iz njihovih statusa krade pause za svoje "političke komentare".
Jedna iznimno plitka persona, koja nije znala ni kišnu dovu na ukusan i smiješan način iskomentarisati tako da se niko ne uvrijedi.

Mislim, ko će drugi nego reis pozivati na kišnu dovu, to mu je posao. I tu nema ništa smiješno i za nipodaštavanje.
Ono što je smiješno je što je poziv došao 2 dana pred najavljenu kišu, i to je svakom normalnom smiješno, pa i vjernicima, ali to treba sa ukusom iskomentarisati.
Pa i Reis prati društvene mreže i vremensku prognozu...vidiš da su dove uslišene
BAK-eV

#33283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

dr_Evil wrote: 19/08/2024 12:05
PM72 wrote: 19/08/2024 12:04 Smijali smo se indijanskim poglavicama kad tuku u bubnjeve i traže od Manitua kišu...
Pitaj USA ambasadora u Rijadu, sta on misli o tome.
Iznenadices se.

A mozes i italijanskog - do sada je svaki italijanski ambasador u Saudiji presao na islam.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#33284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

BAK-eV wrote: 19/08/2024 14:26
Iznenadices se.

A mozes i italijanskog - do sada je svaki italijanski ambasador u Saudiji presao na islam.
jarane ovo pdf politika a ne religija

ako pričamo o islamu ovdje onda ne pričamo o religiji već o politici

ovo ti kažem dobronamjerno jer bi te ta diskusija nasekirala
dr_Evil

#33285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Iznenadices se.

Ma sta imam da ih pitam, ja sve religije jednako posmatram, to da je neki protestant ili katolik presao na islam ne dozivljavam kao satisfakciju zbog mog muslimanskog backgrounda.

Samo misim da ako religijske institucije zele da prezive da se moraju prilagodit novom vremenu, i biti tise oko ovakvih stvari, to jest da prepisuju od pape kako se to radi.

Katolibani su gori od talibana, ali mnogo mudriji.
DaysleepeR

#33286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Iznenadices se.

Samo jedan i to nije prešao na islam dok je bio u Saudiji.
Nemoj tako ispaljivati lavore koji su lako provjerljivi u dva klika.

https://en.wikipedia.org/wiki/Torquato_Cardilli
BAK-eV

#33287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

JoseMujica wrote: 19/08/2024 14:32

Iznenadices se.

Jarane islam ti je i politika a ne samo religija.
Religija je dio islama, kao i vjera, ekonomija, ljudska prava itd...
BAK-eV

#33288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

DaysleepeR wrote: 19/08/2024 14:49

Iznenadices se.

Samo jedan i to nije prešao na islam dok je bio u Saudiji.
Nemoj tako ispaljivati lavore koji su lako provjerljivi u dva klika.

https://en.wikipedia.org/wiki/Torquato_Cardilli
OK, ako su mene slagali i ja sam vas.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#33289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

meni je fascinantno koliko plitko razmišljate da mi je gotovo nevjerovatno da se neke stvari moraju pojašnjavati.

o čemu se radi?

pa onog trenutka kada je reis spomenuo kišnu dovu, vi ste u stvari u glavi stvorili sliku malih muslimančića kako ritmičnim korakom, mrmljajući arapski u bradu kruže oko minareta, sa sporadičnim uzdizenjem ruku ka nebu. jasno je da su asocijacija indijanci oko totema. mislim, niste baš onako pomislili, ali u suštini jeste. o molitvi za kišu ste prvi put u životu čuli u igri ili na nekom prijeratnom dokumentarcu sa referencom na indijance, dakako.

i dočim, kad se spomene kišna dova, to u vama izaziva podsmijeh jer se sjetite indijanaca i totema. što je, u najmanju ruku plitko, da ne kažem glupo. ali svakako razmišljanje na nivou špajza, u šta se dotična Ivana Marić itekako uklapa.

voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu. ona je sredstvo čišćenja. ona je sredstvo olakšanja. vodom se priprema za sveti čin stupanja pred Stvoritelja, voda se može zamijeniti tek u iznimnim situacijama. ni kiša tu nije izuzetak, jer u Kur'anu časnom, Allah dž.š. kišu ne baca, već je spušta na zemlju. pročitati opet - spušta. ide do toga da neka tumačenja vele kako se sa svakom kapi spušta po jedan melek.

zašto je čudno onda, u islamu moliti za kišu, nakon silnih vrućina i požara?

dova nije propisani formalni ritual kojeg u podsvijesti povezujete sa domorocima. dova je molba, molitva, koja nema formu, kojoj se pristupi na najjednostavniji mogući način i svojim riječima zamoli Stvoritelja za nešto, neko olakšanje, neku nagradu ili šta nam je već na srcu. kao što se svaki put kaže da zamoli da se olakša ljudima koji pate širom svijeta, za zdravlje, za državu... negdje može biti napisana ili izrečena od drugih, jer nisu svi insani vješti na riječima da mogu sklopiti neku rečenicu sa priloškama odredbi.

zar je čudnije kada molimo za zdravlje naših? za budućnost naše djece? kada krećemo na duži put? kada molimo da Željo opet mlatne pitare?

nisam vidio Ivanu Marić kako se skučenog mozga šprda sa gornjim primjerima. a i što bi? ljudski su i normalni. baš kao i ta dova za kišu.

zato me, uzimajući u obzir sve gore navedeno, interesuje, zašto je smiješna kišna dova, a ne dova za neko bolesno dijete na liječenju?

mislim znam, potrebno je ne biti ograničen, ali pitam više retorički.

uostalom, analitičarka u pokušaju, upravo je pokazala koliko je očajna u analizi tako banalnih stvari i činjenicu da iako je uspjela dobaciti do viđenijih u politici, opet ne može da nađe konkretniji angažman te je ostala na nivou osnovne škole - glupa i ograničena za nešto više.
Prpa.ba

#33290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

:thumbup:
JoseMujica

#33291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

BAK-eV wrote: 19/08/2024 15:47

Iznenadices se.

kad tako već mislite onda priznajete da lažete, jer nema politike bez laganja, barem na ovom svijetu

i ne serite onda na Ivanu bezveze....ima vam svako pravo reći šta god hoće jer ste političari
skupljac_zeljeza

#33292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

JoseMujica wrote: 19/08/2024 21:27

kad tako već mislite onda priznajete da lažete, jer nema politike bez laganja, barem na ovom svijetu
U tome i jeste poenta da se iz vladanja izbaci laž i prevara. Pogledaj seriju h. Omer koju je potpisalo 6 islamskih učenjaka sa titulama doktora da je bazirana na istinitim predajama. Tu je prikazan i prvi halifa Ebu Bekr. Idealno ne postoji, ali treba da postoji ta težnja.Kažu neki da se vjera zatvori u džamijske zidove i 4 zida. Pa u džamiji niko ne psuje, ne pije, ne kocka, ne tuče ženu....poenta je da to prenese u svakodnevicu.

A što se tiče Ivane Marić i njenih zaštitnika neće je sprati ni ova kiša nakon dove zbog čudnog smisla za humor.
Hakiz

#33293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

BAK-eV wrote: 19/08/2024 15:47

Iznenadices se.

I tu je izvor problema.

Nekada su sve religije bile politika. Pobjeđivao su drugu grupu, pleme, narod, kraljevstvo itd tako što si u ime svog boga ratovao, protivnik je ratovao u ime svog, pa je tvoja pobjeda ostvarena uz božiju pomoć, tvoj bog je pobijedio protivnikovog. Opet, Rimsko carstvo je dozvoljavalo postojanje raznih religija, ali sa uslovom da su rimska božanstva iznad božanstava tih religija. Jupiter iznad Jahvea, na primjer. Islam je nastao nakon raspada Rimskog carstva, da je nastao u vrijeme Rimskog carstva, kada bi Rim osvojio neku muslmansku provinciju islam bi bio dozvoljen pod uslovom da muslimani prihvate da je Jupiter iznad Allaha. To je značilo da su svi ti ljudi podanici Rima, Rim vlada. Islam je taj princip malo promijenio tako što je druga religija pod okupacijom muslimana dozvoljena ako se plaća porez. Bog sveden na novac.

Međutim, od tada je prošlo 2.000 godina, ostvarena je prvo ideja monoteizma u kojoj ne ratuje moj bog protiv protivnikovog, imamo istog boga, pa rat ima drugi razlog ili opravdanje. Tu je nikla klica razdvojenosti države od religije i sekularizma. Moglo bi se reći da je monoteizam stvorio ateizam.

Uglavnom, danas insistirati na principima starim 2.000 i više godina, iz doba politeizma, čak i animizma, je retrogradno. Ne donosi ništa osim sukoba.
Last edited by Hakiz on 19/08/2024 21:50, edited 1 time in total.
kakabanja213

#33294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 19/08/2024 19:58
meni je fascinantno koliko plitko razmišljate da mi je gotovo nevjerovatno da se neke stvari moraju pojašnjavati.

o čemu se radi?

pa onog trenutka kada je reis spomenuo kišnu dovu, vi ste u stvari u glavi stvorili sliku malih muslimančića kako ritmičnim korakom, mrmljajući arapski u bradu kruže oko minareta, sa sporadičnim uzdizenjem ruku ka nebu. jasno je da su asocijacija indijanci oko totema. mislim, niste baš onako pomislili, ali u suštini jeste. o molitvi za kišu ste prvi put u životu čuli u igri ili na nekom prijeratnom dokumentarcu sa referencom na indijance, dakako.

i dočim, kad se spomene kišna dova, to u vama izaziva podsmijeh jer se sjetite indijanaca i totema. što je, u najmanju ruku plitko, da ne kažem glupo. ali svakako razmišljanje na nivou špajza, u šta se dotična Ivana Marić itekako uklapa.

voda u islamu ima izuzetno bitnu ulogu. ona je sredstvo čišćenja. ona je sredstvo olakšanja. vodom se priprema za sveti čin stupanja pred Stvoritelja, voda se može zamijeniti tek u iznimnim situacijama. ni kiša tu nije izuzetak, jer u Kur'anu časnom, Allah dž.š. kišu ne baca, već je spušta na zemlju. pročitati opet - spušta. ide do toga da neka tumačenja vele kako se sa svakom kapi spušta po jedan melek.

zašto je čudno onda, u islamu moliti za kišu, nakon silnih vrućina i požara?

dova nije propisani formalni ritual kojeg u podsvijesti povezujete sa domorocima. dova je molba, molitva, koja nema formu, kojoj se pristupi na najjednostavniji mogući način i svojim riječima zamoli Stvoritelja za nešto, neko olakšanje, neku nagradu ili šta nam je već na srcu. kao što se svaki put kaže da zamoli da se olakša ljudima koji pate širom svijeta, za zdravlje, za državu... negdje može biti napisana ili izrečena od drugih, jer nisu svi insani vješti na riječima da mogu sklopiti neku rečenicu sa priloškama odredbi.

zar je čudnije kada molimo za zdravlje naših? za budućnost naše djece? kada krećemo na duži put? kada molimo da Željo opet mlatne pitare?

nisam vidio Ivanu Marić kako se skučenog mozga šprda sa gornjim primjerima. a i što bi? ljudski su i normalni. baš kao i ta dova za kišu.

zato me, uzimajući u obzir sve gore navedeno, interesuje, zašto je smiješna kišna dova, a ne dova za neko bolesno dijete na liječenju?

mislim znam, potrebno je ne biti ograničen, ali pitam više retorički.

uostalom, analitičarka u pokušaju, upravo je pokazala koliko je očajna u analizi tako banalnih stvari i činjenicu da iako je uspjela dobaciti do viđenijih u politici, opet ne može da nađe konkretniji angažman te je ostala na nivou osnovne škole - glupa i ograničena za nešto više.
Bravo, ovdje su mnogi izgubili kompas. I ateisti i teisti i vjernici svih religija.
JoseMujica

#33295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

skupljac_zeljeza wrote: 19/08/2024 21:35
JoseMujica wrote: 19/08/2024 21:27

U tome i jeste poenta da se iz vladanja izbaci laž i prevara. Pogledaj seriju h. Omer koju je potpisalo 6 islamskih učenjaka sa titulama doktora da je bazirana na istinitim predajama. Tu je prikazan i prvi halifa Ebu Bekr. Idealno ne postoji, ali treba da postoji ta težnja.Kažu neki da se vjera zatvori u džamijske zidove i 4 zida. Pa u džamiji niko ne psuje, ne pije, ne kocka, ne tuče ženu....poenta je da to prenese u svakodnevicu.

A što se tiče Ivane Marić i njenih zaštitnika neće je sprati ni ova kiša nakon dove zbog čudnog smisla za humor.
to zacrtano ni u sjevernoj Koreji nema, iako se i silom trude...niti u jednoj islamskoj republici :D

laž je sastavni dio ljudske psihe, integralni dio čovjeka i ne postoji politika u kojoj nema laži...i u džamiji se laže

A slažem se da su zabili autogol i to veoma debilan, amaterski čak i za naše uslove...valjda je to taj Dunning-Kruger efekat kod naših najpametnijih (su)građana
palermo

#33296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Chmoljo :thumbup:

Nego, ovo jos nisam razjasnio, koji je uopste motiv Nase stranke da kao nesto brani Ivanu Maric. Mislim, svaki dan se u ovoj zemlji ljudi napadaju, prozivaju, psuju, na televiziji, na drustvenim mrezama, u novinama, u kafani.....zasto I zbog cega takva odbrana Ivane Maric.
skupljac_zeljeza

#33297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

JoseMujica wrote: 19/08/2024 21:54
to zacrtano ni u sjevernoj Koreji nema, iako se i silom trude...niti u jednoj islamskoj republici :D
Da. Dolaze poslije njih razne dinastije...emevije, abasidi, osmanlije...koje neće uspjeti dosegnuti tu razinu koju su oni uspjeli zbog čega ih se izdvaja i naziva pravednim. Valjda da ostane uzor potonjim u koga se ugledati, ali...

Image
svi u napad

#33298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by svi u napad »

Dragi Chmoljo, lijepo ti to objasni u vezi kisne dove al prijatelju ne znam zasto citiras moj komentar koji nista ne govori protiv niti u vezi dove vec o dvostrukim arsinima jedne nadobudne i arogantne analiticarke. Procitah jos jednom svoj komentar i nikako ne nadjoh zajednicki sadrzalac sa tvojom replikom/komentarom. Mozda sam umoran (prosla je ponoc) a mozda i starost (66 kuka) nagriza mozdane vijuge pa ne vidim poveznicu tvog kometara sa mojim komentarom. Nemoj se ljutiti i misliti da ja nesto hatorim i zakeram u vezi ovog. Mene samo zabrinjava to sto ja ne nadjoh taj zajednicki sadrzalac tj ne nadjoh razlog za repliku. Ziv i zdrav mi bio.
xoklix

#33299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by xoklix »

Jedino ko je ispao gluplji od I.M u ovoj situaciji je Naša Stranka, braneći dotičnu i spucali sebi autogol pred izbore.
Ako mislite da samo ateisti glasaju za Našu Stranku, griješite.
Prpa.ba

#33300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Gdje su nam dezurni sekularisti sa svete mise da nam rastabire ovu kulturnu tradiciju. :mrgreen:

Cekamo i malo sarkazma od Ivane. :oops: :mrgreen:
Polaganjem kamena temeljca u Rodoču u ponedjeljak je ozvaničen početak izgradnje dječijeg vrtića u tom mostarskom naselju
Image
Locked