Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

escobar__

#30301 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

So What! wrote: 16/08/2024 15:36
teskeredzic_22 wrote: 16/08/2024 14:33
So What! wrote: 16/08/2024 00:15
Spoiler
Show

Nisu krivi partyzani, ni drug Tito, ali mogli su i oni bolje. Tzv polu-autoput Sarajevo - Zenica je vecim dijelom od Lasve do Sarajeva iskoristen tako sto je samo uduplan za potrebe autoceste, nije sada da nisu nista ni ostavili, ali recimo incijalnu trasu autoputa Zagreb - Split koja je isla kroz Bosansku Krajinu, zajedno sa gradilistem su napustili, a isto tako napustili su gradiliste i Sarajevskog gradskog autoputa.

U danasnji vakat, postoje mediji koji makar spomenu, da je nesto ostalo nedovrseno, da gradiliste I transverzale zjapi prazno, da je SDA tajkun izgradio trgovacki centar na trasi iste i ne zeli da se pomjeri, vrsi se nekakav pritisak. Dok recimo od 1982/1983. godine, kada je napusteno gradiliste gradskog autoputa u Sarajevu, da li je iko smio pitati, kada ce se nastaviti izgradnja, jer incijalno novac je preusmjeren za organizaciju ZOI 84, ali nakon 84 godine, sasvim je realno bilo da se jedne godine izgradnja nastavi.

Zatim za vrijeme SFRJ, zamisljena je Sarajevska obilaznica, cesta koja nikada nije implementirana i cije je gradiliste aktivirano tek 1991. godine, kada je poprilicno bilo kasno da se ista izgradi. Glavni prilazi Sarajevu u 20. stoljecu su bile ceste preko Kobilje Glave, preko Rajlovca, iz pravca Ilidze dok je tek prilaz preko tranzita bio jedna moderna saobracajnica dostojna glavnog grada.

Sto se tice lokalnih cesta, recimo reci cu ti da je sasvim normalno bilo da neki manji gradovi po BiH iamju neasfaltirane ulice, dok selo s asfaltom je bilo ravno cudu. Upravo je tako namjesten zicer SDA i slicnim feudalnim klanovima, da godinama handre ovu drzavu, praveci po selima i varosima osnovnu infrastrukturu i tako ovjeravajuci izbore bez da se previse trude.

Pored toga, za cijenu Atomske ratne komande u Konjicu, mogli smo imati autoput kroz BiH ili barem nekakve dionice koje bi povezivale neke najznacajnije rute. Enver Hodza se smatrao paranoicnim ludjakom jer je cijelu zemlju odveo u ludilo tjerajuci ih da grade bunkere, jer su se spremali za invaziju i NATO-a i Varsavskog pakta, koja se nikada nije desila, dok se kod nas izgradnja ARK-a smatra mudrim strateskim potezom.

Nije nikada niko rekao da su Socijalisti mrzili Bosnjake, nego jednostavno kao i danas, socijalisticki funkcioneri nase zemlje nisu bili sposobni kao njihove kolege iz Hrvatske, Slovenije, pa i Srbije kada je upravljanje zemljom u pitanju, uz nekoliko entuzijazista i izuzetaka.

S obzirom na broj vozila kojima su stanovnici BiH raspolagali 1992. godine, moglo bi se reci da je drumska infrastruktura u SRBIH kasnila za ostatkom Evrope nekih 8 do 10 godina, dok danasnja infrastruktura sa rapidnim uvozom automobila kasni izmedju 15 i 20 godina za vecinom zemalja EU.

I cak na sve nabrojano, mislim da je smo danas gori, jer je nesposobnim liderima povjeren solomonski zadatak da premreze zemlju autoputevima. To je nesto sto bi socijalistickim funkcionerima bilo mnogo lakse, samo da su im odobrena sredstva, jer ne bi imali ni stranacka ni nacionalna nadjebavanja, a eksproprijacija bi daleko lakse isla.
Klasično , kao i uvijek gomila ničega o ničemu.

I naravno , niti jednog jedinog slova o SDA i njenoj odgovornosti za jadnu putnu mrežu kojom se služimo.
Kada sam ja napisao, da si ti napisao nesto o nicemu, proslo je mnogo vremena da se moze podvuci crta. Da si bolje citao, lahko si mogao detektovati, da sam napisao da spomenutoj SDA je lakse bilo asfaltirati sela nego graditi autoputeve, tamo je zivjelo vise ljudi i dalje ih od njihovog sela i nije zanimalo. Logicno da su oni krivi, pa nisam ja bio na vlasti, nego oni.

Evo ti ponovo u kratkim crtama moj post, ako nisi razumio na prvu, pa hajde ti meni reci sta je netacno od navedenog:

- za vrijeme SFRJ zapoceta je izgradnja dva autoputa (Zagreb - Split, gradski autoput Sarajevo) kroz BiH i oba gradilistaa su napustena, ostaci oba gradilista su vidljivi i danas.

- u isto vrijeme je projetkovana i zamisljena Sarajevska obilaznica, cija je izgradnja zapocela pred sami rat (kopanje tunela Ostrik), dakle Sarajevo je iz SFRJ izaslo bez obilaznice i bilo kakvog autoputa gdje je najkompleksniji saobracajni projekat bio Sarajevski tranzit.

- ulaganja u drumsku infrastrukturu u BiH u periodu 1945 - 1990 su pokrivala primarnu mrezu magistralnih cesta kroz BiH, razvoj cesta u urbanim centrima i donekle regionalnih pravaca

- saobracajna povezanost Sarajeva i ostalih glavnih gradova regije je bila i ostala na mizernim nivoima, uz najbolju vezu Sarajeva i Zagreba

- cijena izgradnje Armijske ratne komande u Konjicu je iznosila 4,6 milijardi americkih dolara, to je vojni objekat koji nikada nije bio upotrebljen, a za cijenu istog bi imali autoputeve kroz cijelu BiH u to vrijeme

- Jednopartijski sistem se nije suocavao sa interesima drugih stranaka, te je imao mnogo manje problema s nacionalizmom dok je mnogo lakse bilo izvoditi eksproprijaciju

- U periodu od rata pa na ovamo, vlast je sacinjena od demokratski izabranog vecinski polu-pismenog kadra koji ima neke ideje o izgradnji autoputa, ali nedovoljno razvijene planove i nekompetentne ljude da vode cijeli projekat

- Osnovni problem je ustinjenost vlasti u BiH, gdje sitni interesi preovladavaju za nacionalnim interesom, nepostojanje dovoljno jasne strategije i prioritiziranja izgradnje

- Od nezavisnosti pa do danas, vlasti u svakom segmentu cestogradnje forsiraju kratke dionice, sto pogoduje domacoj gradjevinskoj operativi koja je u sprezi s takvom politikom dok usporava izgradnju i omogucava blokadu izgradnje na svakom nivou

- BiH je napustila SFRJ sa nedovoljno razvijenom drumskom infrastrukturom u odnosu na Evropu, ali zaostatak koji je tada imala je sada duplo veci zahvaljujuci javasluku posljednjih 30 godina

- Nepostojanje autoputeva u BiH za vrijeme SFRJ je rezultat nedovoljnog lobiranja i vizije na nivou republicke vlasti, dok postojanje autoputeva danas nije rezultat nasih politicara vec vizije EU i nekih drugih stranih faktora koji nas forsiraju da se razvijamo
Džaba pišeš mindsetu zapelom negdje u 1968.

Njemu je SDA kriva što nema autoceste ali će izostavit fakt da njegovi petokrakaši nisu napravili ni metra iste u Bosni.
Naslovnica

#30302 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

So What! wrote: 18/08/2024 19:34
Naslovnica wrote: 18/08/2024 16:10 Ja negdje načuh da je konstruktivno ostavljena opcija da se zaštita od vjetra naknadno ugradi.
Most Moracica, malko je visi i nesto malo duzi, ali sve ostalo skoro isto i od starta imaju vjetrobrane.
Ma sve OK, razumijem.
Meni je sve to besmisleno da odmah nisu instalirani vjetrobrani ako postoji potreba.
To mi zvuči nevjerovatno.
Osim ako projektant zna nešto što mi ne znamo.
IPSA sigurno ne bi napravila takav previd, a na kraju tu je i nadzor i komsija za tehnički.
Meščini negdje pročitah da se rade mjerenja jačine vjetra, ali to je sve trebalo biti urađeno u sklopu projektovanja, a pogotovo prije puštanja u promet
Strejnđ...
sahbazzz

#30303 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sahbazzz »

NediM17 wrote: 18/08/2024 19:41 Meni nedavno reklO samo vozi, nebitne tablice, samo bitna ista kategorija vozila.
A mozda ti nisu ni bile povezane? Prethodno auto me pitao da poveze tablice, reko hajde moze sta ima veze, i onda skontam da sam se zafrkao. Kad sam promijenio auto otisao kod njih i oni mi skinuli sve, tako sam im i rekao, skidaj sve da mogu na vise vozila ako bude trebalo. Mozda su to i promijenili ali ne bi bilo zgored svratit na kucicu i ispitat tag.
kokuz_sa

#30304 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by kokuz_sa »

sahbazzz wrote: 18/08/2024 20:06
NediM17 wrote: 18/08/2024 19:41 Meni nedavno reklO samo vozi, nebitne tablice, samo bitna ista kategorija vozila.
A mozda ti nisu ni bile povezane? Prethodno auto me pitao da poveze tablice, reko hajde moze sta ima veze, i onda skontam da sam se zafrkao. Kad sam promijenio auto otisao kod njih i oni mi skinuli sve, tako sam im i rekao, skidaj sve da mogu na vise vozila ako bude trebalo. Mozda su to i promijenili ali ne bi bilo zgored svratit na kucicu i ispitat tag.
Ne treba vise skidati nista

Isto sam nekidan isao da prebacin tag sa jednoh tabli na druge. Kazu nije potrebno samo gledaj da je ista kategorija vozila za taj tag.
NediM17

#30305 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NediM17 »

Bas tako. :thumbup:
sahbazzz

#30306 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sahbazzz »

kokuz_sa wrote: 18/08/2024 20:13 Ne treba vise skidati nista

Isto sam nekidan isao da prebacin tag sa jednoh tabli na druge. Kazu nije potrebno samo gledaj da je ista kategorija vozila za taj tag.
To je onda pozitivno. Nema potrebe za odlaskom kod njih vise.
Porodice Foht

#30307 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Porodice Foht »

So What! wrote: 18/08/2024 15:13 Fakat ide bez vjetrobrana, cudno ...

Odlicno izgleda, fakat. Nego, gdje je ono naplatno mjesto na kraju priloga? :?
VladaFBiH

#30308 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by VladaFBiH »

Porodice Foht wrote: 19/08/2024 08:53

meni izgleda kao staro kad ideš kroz Čapljinu
JohnnyS

#30309 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by JohnnyS »

Otkako sam renovirao stan razvio sam OCD... Pa bil ih ubilo da su ove isprekidane linije uskladili u obje trake :D
drug_profi

#30310 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

JohnnyS wrote: 19/08/2024 10:27 Otkako sam renovirao stan razvio sam OCD... Pa bil ih ubilo da su ove isprekidane linije uskladili u obje trake
Pa gledaj na drugi način da umirš OCD.
Komplemetarne su, kad se na jednoj traci prekine, na drugoj se nastavi.
Haris.ba

#30311 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Jucer u Josanici red se otegao cca.kilometar, tri trake pune.

Traka za acc cista.

Ne kupujte acc.
Last edited by Haris.ba on 19/08/2024 11:09, edited 1 time in total.
Ateista

#30312 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 19/08/2024 10:27

Otkako sam renovirao stan razvio sam OCD... Pa bil ih ubilo da su ove isprekidane linije uskladili u obje trake :D
Haha, i meni takve stvari bodu oci, ali nije to ni tako jednostavno. :D

Da su mostovi ravni bilo bi OK, ali posto su zakrivljeni moze se reci da imamo segmente dva koncentricna kruga od kojih vanjski mora biti nesto duzi od unutrasnjeg, time je i veca duzina isprekidane linije na jednom. Ako se poravna na jednom mjestu na drugom ce opet doci do smiacanja ukoliko se ide ista duzina linija i isti razmak.

Pretpostavljam da imaju sablone i da su linije iste duzine, tako da bi morali na duzem mostu raditi veci razmak da se linije svuda mogu poklapati, neko bi dakle morao izracunati taj razmak, visa matematika za nase strucnjake. :D
drug_profi

#30313 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Kad budete vozili preko mosta zažmirite da vas ne nervira, haja...
izbjeglica_iz_besmisla

#30314 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Mislim da ce vecina prelaziti ovaj most zatvorenih ociju svakako, iz drugih razloga :mrgreen: :skoljka:
Dzontra_Volta

#30315 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

To je naplatno mjesto Zvirovići, koje odavno postoji, ali su sad napravili naplatne kućice i strehu (prije se samo prolazilo, a naplata putarine je bila u Bijači i pri ulasku i pri izlasku).

Nego baš me interesuje šta će sa onim privremenim mostom što su napravili preko Neretve. Kontam kad se već napravi most, šteta ga rušiti.
neki

#30316 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Ateista wrote: 19/08/2024 11:08

Da su mostovi ravni bilo bi OK, ali posto su zakrivljeni moze se reci da imamo segmente dva koncentricna kruga od kojih vanjski mora biti nesto duzi od unutrasnjeg, time je i veca duzina isprekidane linije na jednom. Ako se poravna na jednom mjestu na drugom ce opet doci do smiacanja ukoliko se ide ista duzina linija i isti razmak.

Pretpostavljam da imaju sablone i da su linije iste duzine, tako da bi morali na duzem mostu raditi veci razmak da se linije svuda mogu poklapati, neko bi dakle morao izracunati taj razmak, visa matematika za nase strucnjake. :D
previše filozofirate, na to o čemu pišete se ni u Švicarskoj ne gleda, pogotovo ne na cesti na kojoj se, iz pozicije putnika, ne mogu istovremeno percipirati obje linije
Ateista

#30317 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ateista »

neki wrote: 19/08/2024 11:40
Ateista wrote: 19/08/2024 11:08

previše filozofirate, na to o čemu pišete se ni u Švicarskoj ne gleda, pogotovo ne na cesti na kojoj se, iz pozicije putnika, ne mogu istovremeno percipirati obje linije
Ma salim se, naravno da se ne vidi kad vozis, bode oci ovako ali to je nebitno. Vise sam htio da objasnim zasto je do ovoga vjerovatno doslo, mozda su krenuli na pocetku mosta poravnati, ali na kraju mora doci do smicanja ako ne radis bas planski povecanje razmaka. :D
So What!

#30318 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Medjugorje je u pitanju.
So What!

#30319 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

escobar__ wrote: 18/08/2024 19:45Džaba pišeš mindsetu zapelom negdje u 1968.

Njemu je SDA kriva što nema autoceste ali će izostavit fakt da njegovi petokrakaši nisu napravili ni metra iste u Bosni.
Ma nije teskeredzic los, slazemo se mi cesce nego sto on misli, nego je iskljuciv i subjektivan u pogledu jedne epohe, a u pogledu druge previse kritikuje.

To ti je kao i s roditeljima u djecom, u drzavi u kojoj se rodis, ona ti je kao roditelj, naucis da je volis i postujes, drzavu koja nastane tokom tvog zivota vidis kao dijete svoje generacije i konstantno ga kritikujes u nadi da ce izaci u pamet. Razumijem ja tu generaciju, ne razumiju oni nas :D
RJ57

#30320 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

imali su i skj i sda svoje pluseve i minuse. glavna razlika je u tome što je skj učio sa vremenom a sda nije a ne izgleda ni kao da će uskoro

što se izgradnje cesta tiče svako ima svoje utege, ovi moderni su nažalost puno iritantniji
drug_profi

#30321 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Niko neće da razumije da autoputevi nisu bili potrebni BiH prije sredine osamdesetih kad je značajnije porastao broj vozila na cestama.
Dotad je M17 bio kao autoput, tj. dovoljno brz i prohodan
So What!

#30322 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Zato i govorim da smo sa sticanjem nezavisnosti bili u zaostatku 8 do 10 godina za ostatkom Zapadne Evrope, dok smo danas izmedju 15 i 20 godina u zaostatku.
nineinchnails

#30323 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nineinchnails »

Dzontra_Volta wrote: 19/08/2024 11:34
Nego baš me interesuje šta će sa onim privremenim mostom što su napravili preko Neretve. Kontam kad se već napravi most, šteta ga rušiti.
Rekli su da ce ga ostaviti da se njime sluzi lokalno stanovnistvo.
foton

#30324 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by foton »

drug_profi wrote: 19/08/2024 16:08 Niko neće da razumije da autoputevi nisu bili potrebni BiH prije sredine osamdesetih kad je značajnije porastao broj vozila na cestama.
Dotad je M17 bio kao autoput, tj. dovoljno brz i prohodan
To nije bas pravilan nacin rezonovanja. Infrastruktura se koristi zato sto postoji, samo kod nas tek nakon sto postane prijeka potreba. Industrija i trgovina se razvija tamo gdje postoji infrastruktura a ne tamo gdje je nema pa ce jednom u nedoglednoj buducnosti doci. To vidis svuda oko sebe - omogucis ljudima internet, svi ga koriste (a nije bas bio neka potreba). Napravis vodovod u pustinji i nikne grad. Moglo je Sarajevo dugo bez tramvaja ali cim se uspostavila linija koju mozes pjeske proci, koristio se. Autoputevi i pruge se ne prave za lokalno stanovnistvo nego za povezivanje industrije i trzista. Zasto je Energoinvestu bila vazna luka Ploce? Da li bi im bilo drago da je bio i autoput do Minhena? Kako bi prosla olimpijada bez aerodroma? Da li bi je bilo?

Tako da je itekako trebao autoput, danas vidimo da je trebao i ne razumijem da ima iko ko bi pomislio drugacije. Taj mentalitet i manjak vizije nas ubi. Hronicni manjak infrastrukture. Treba li nam gasovod? Ma mozemo mi jos makar 10 godina sa jednom pipom?
Naslovnica

#30325 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

U BiH su željeznice bile žila kucavica.
Post Reply