Kako hoće na Kosovu - ne znam, ja sam samo pitao za ozbiljnost projekata a da nije raspravljano po "sjelima"...BadBoy wrote: ↑15/08/2024 22:50Bechtel jako puno kupi ugovora USAID-a i bila je kombinacija sa USAID-om i njima. Nije baš sve tako crno ili bijelo i ta priča da niko kod nas neće jer nije isplativo nije u potpunosti istinita. Kako hoće na Kosovu?Labirint wrote: ↑15/08/2024 15:00Govorim o ozbiljnim ponudama (makar sa gotovom Feasibilty studijom) a ne mahalska-sijela pričama kod Senada Hadzifejzovica i sličnih.. Zna se (mislim ko treba i hoće da zna) kakvi sve preduslovi trebaju da bi se neko zalijetao u takav projekat.last mohicans wrote: ↑15/08/2024 13:25
Htijeli su malezijski burezeri sa kapitalom iz Malezije, išla projekcija autoput za 5 god.![]()
Taj koncesija model autoceste ti je nivo Buroj Ozona ili kako se vec zove sa najsavremenijim kliničkim centrom u Trnovu...![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Labirint
#30276 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- drug_profi
#30277 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa o Ikei je bilo napisa po novinama. Nije bila tajna. Skoro sve se javno pisalo.
KIA je dosla vrtila se i otisla. Mozemo samo nagadjati zasto.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30278 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Meni nije jasno kako 1996 1997 1998 i 1999 mozete ubrajati i u sta...
Mozda tek nakon 2006 se moze racunati gubitak vremena za napredak i autoceste
Mozda tek nakon 2006 se moze racunati gubitak vremena za napredak i autoceste
- So What!
#30279 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisu krivi partyzani, ni drug Tito, ali mogli su i oni bolje. Tzv polu-autoput Sarajevo - Zenica je vecim dijelom od Lasve do Sarajeva iskoristen tako sto je samo uduplan za potrebe autoceste, nije sada da nisu nista ni ostavili, ali recimo incijalnu trasu autoputa Zagreb - Split koja je isla kroz Bosansku Krajinu, zajedno sa gradilistem su napustili, a isto tako napustili su gradiliste i Sarajevskog gradskog autoputa.teskeredzic_22 wrote: ↑15/08/2024 17:30Ma naravno !
Naša geografska pozicija i prirodno-geografske karakteristike i ekonomski razvoj i rast su gori od šta ja znam...tamo nekog Butana i Svazilenda , jasno je da smo vukojebina , da nikom nismo zanimljivi i da nećemo imati rast i razvoj , samim tim ne možemo biti zamiljivi bilo kome a ne tamo nekim....koncesionarima.
U praksi , ako želite besmislene odgovore zašto nešto nije napravljeno i zašto niko i nikada ne snosi odgovornost za (ne)ostvareno , samo treba pitati SDA ?
A taj put...pa taj put su trebali izgraditi komunjare za 45 godina iako smo 1945 imali šta znam...20 kilometara ASFALTA ali komunjare to nisu napravile jer su mrzile Bosnu i Bošnjake , sasvim je logično da ako vežeš Ljubljanu i Skoplje , da to radiš kroz Bosnu u koju ni koncesionari neće , prepunu planina , tunela i vijadukta umjesto da taj put gradiš kroz Slavoniju i ravnu dolinu rijeke Morave.
Prokleti partizani.
Zbog njih zapravo nema puta.
Ni koncesionara.
PS. Hrvatska nije imala autoceste koje smo mi mogli samo "sanjati" , kompletan autoput Beograd-Zagreb je dovršen tek 1990 godine u smislu dvije trake plus zaustavna u oba smjera i protezao se najravnijim dijelom Hrvatske od Zagreba do Bajakova.
U danasnji vakat, postoje mediji koji makar spomenu, da je nesto ostalo nedovrseno, da gradiliste I transverzale zjapi prazno, da je SDA tajkun izgradio trgovacki centar na trasi iste i ne zeli da se pomjeri, vrsi se nekakav pritisak. Dok recimo od 1982/1983. godine, kada je napusteno gradiliste gradskog autoputa u Sarajevu, da li je iko smio pitati, kada ce se nastaviti izgradnja, jer incijalno novac je preusmjeren za organizaciju ZOI 84, ali nakon 84 godine, sasvim je realno bilo da se jedne godine izgradnja nastavi.
Zatim za vrijeme SFRJ, zamisljena je Sarajevska obilaznica, cesta koja nikada nije implementirana i cije je gradiliste aktivirano tek 1991. godine, kada je poprilicno bilo kasno da se ista izgradi. Glavni prilazi Sarajevu u 20. stoljecu su bile ceste preko Kobilje Glave, preko Rajlovca, iz pravca Ilidze dok je tek prilaz preko tranzita bio jedna moderna saobracajnica dostojna glavnog grada.
Sto se tice lokalnih cesta, recimo reci cu ti da je sasvim normalno bilo da neki manji gradovi po BiH iamju neasfaltirane ulice, dok selo s asfaltom je bilo ravno cudu. Upravo je tako namjesten zicer SDA i slicnim feudalnim klanovima, da godinama handre ovu drzavu, praveci po selima i varosima osnovnu infrastrukturu i tako ovjeravajuci izbore bez da se previse trude.
Pored toga, za cijenu Atomske ratne komande u Konjicu, mogli smo imati autoput kroz BiH ili barem nekakve dionice koje bi povezivale neke najznacajnije rute. Enver Hodza se smatrao paranoicnim ludjakom jer je cijelu zemlju odveo u ludilo tjerajuci ih da grade bunkere, jer su se spremali za invaziju i NATO-a i Varsavskog pakta, koja se nikada nije desila, dok se kod nas izgradnja ARK-a smatra mudrim strateskim potezom.
Nije nikada niko rekao da su Socijalisti mrzili Bosnjake, nego jednostavno kao i danas, socijalisticki funkcioneri nase zemlje nisu bili sposobni kao njihove kolege iz Hrvatske, Slovenije, pa i Srbije kada je upravljanje zemljom u pitanju, uz nekoliko entuzijazista i izuzetaka.
S obzirom na broj vozila kojima su stanovnici BiH raspolagali 1992. godine, moglo bi se reci da je drumska infrastruktura u SRBIH kasnila za ostatkom Evrope nekih 8 do 10 godina, dok danasnja infrastruktura sa rapidnim uvozom automobila kasni izmedju 15 i 20 godina za vecinom zemalja EU.
I cak na sve nabrojano, mislim da je smo danas gori, jer je nesposobnim liderima povjeren solomonski zadatak da premreze zemlju autoputevima. To je nesto sto bi socijalistickim funkcionerima bilo mnogo lakse, samo da su im odobrena sredstva, jer ne bi imali ni stranacka ni nacionalna nadjebavanja, a eksproprijacija bi daleko lakse isla.
- So What!
#30280 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Hrvatska je busila tunel Sveti Rok sa jedne strane, dok su im na drugoj strani tunela stajali polozaji vojske RSK, toliko je uvjerenje u Hrvatskoj bilo da je pobjeda konacna i da je tunel na takvom mjestu neophodan.
-
BadBoy
#30281 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Hajde dobroLabirint wrote: ↑15/08/2024 23:08Kako hoće na Kosovu - ne znam, ja sam samo pitao za ozbiljnost projekata a da nije raspravljano po "sjelima"...BadBoy wrote: ↑15/08/2024 22:50Bechtel jako puno kupi ugovora USAID-a i bila je kombinacija sa USAID-om i njima. Nije baš sve tako crno ili bijelo i ta priča da niko kod nas neće jer nije isplativo nije u potpunosti istinita. Kako hoće na Kosovu?Labirint wrote: ↑15/08/2024 15:00
Govorim o ozbiljnim ponudama (makar sa gotovom Feasibilty studijom) a ne mahalska-sijela pričama kod Senada Hadzifejzovica i sličnih.. Zna se (mislim ko treba i hoće da zna) kakvi sve preduslovi trebaju da bi se neko zalijetao u takav projekat.
Taj koncesija model autoceste ti je nivo Buroj Ozona ili kako se vec zove sa najsavremenijim kliničkim centrom u Trnovu...![]()
- So What!
#30282 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Danski JYSK je mogao u svakom vecem selu otvoriti prodajni centar, ali eto IKEA ne moze, jer im traze da se ugrade.
KIA moze imati regularno salone i prodaju u BiH, ali ni slucajno ne moze proizvodni pogon da otvori.
Svaka normalna biznis analiza nasu zemlji ne hvali pred investitorima, uglavnom isticuci da puno birokratije koci svasta nesto i uvijek se spomene i korupcija. Ipak to nije sprijecilo mnoge strane kompanije da dodju i da posluju ovdje, dok je mnoge sigurno odbilo i samo budala moze tvrditi da investitorima, pa cak i donatorima neki lokalni serif nije trazio mito. Ipak, to ne znaci da su svi tako prosli. Jedan od najjacih lobija u drzavi je trgovacki, domaci lanci su ubili svaki strani lanac na nasem trzistu, pa eto ipak dolazi jedan LIDL.
- drug_profi
#30283 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ikea je htjela da kupi Krivaju i otjerani su.
-
neki
#30284 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kakvih napisa?drug_profi wrote: ↑15/08/2024 23:10Pa o Ikei je bilo napisa po novinama. Nije bila tajna. Skoro sve se javno pisalo.
KIA je dosla vrtila se i otisla. Mozemo samo nagadjati zasto.
Jedina KIA koja se vratila je bila Kuwait Investment Agency, oni su mešetarili sa željeznom i otišli
-
neki
#30285 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Još jedna legenda..Ikea ne kupuje fabrike nego ugovara proizvodnju. Tako je bilo i sa krivnjom. Ugovorili proizvodnju par desetina hiljada jeftinih stolica godišnje. Krivaja nije mogla da ispuni ugovor jer nije imala pristup dovoljnoj količini drvenog sortimenta. Šveđani raskinuli ugovor..
- drug_profi
#30286 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jeste to oko stolica tačno, ali Ikea je htjela da kupi Krivaju prije ili poslije toga.
https://www.b92.net/biz/vesti/region/bi ... aju-279556
https://www.poslovni.hr/vijesti/ikea-i- ... vaje-67667
Otjerani od lokalnih SDA begova.
A deal je bio takav da bi se i radnici na kraju obogatili.
KIA je tražila od vlasti da dobije gratis zemljište i povlastice da otvori fabriku u Sarajevskom polju.
Zanimalo ih je i da preuzmu VW u Vogošći. To ej bio kraj prošlog vijeka, odmah iza rata.
Nijedna opcija nije bila interesantna vlastima i oni razgulili.
Razlog zašto su došli jeste što su procijenili da postoji veliki broj vrlo stručne i jeftine radne snage.
Teško je naći članak o tome jer se razultati pretraživanja uvijek svode na prodaju auta.
https://www.b92.net/biz/vesti/region/bi ... aju-279556
https://www.poslovni.hr/vijesti/ikea-i- ... vaje-67667
Otjerani od lokalnih SDA begova.
A deal je bio takav da bi se i radnici na kraju obogatili.
KIA je tražila od vlasti da dobije gratis zemljište i povlastice da otvori fabriku u Sarajevskom polju.
Zanimalo ih je i da preuzmu VW u Vogošći. To ej bio kraj prošlog vijeka, odmah iza rata.
Nijedna opcija nije bila interesantna vlastima i oni razgulili.
Razlog zašto su došli jeste što su procijenili da postoji veliki broj vrlo stručne i jeftine radne snage.
Teško je naći članak o tome jer se razultati pretraživanja uvijek svode na prodaju auta.
- Haris.ba
#30287 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Krivaja nije smjela ispuniti taj ugovor sa stolicama i namjerno je onemogucena da dodje do sirovine drveta.
Treba li objasnjavati razloge zasto?
Idemo u teski off.
Bilo je firmi koje su htjele uzeti autoput u koncesiju. Naravno, drzava bi morala placati nedostajuci promet. Nije to najbolja solucija bila.
Ali, bile su firme zainteresirane za izgradnju. Koje bi uzele vecu dionicu, imale svoje banke iza sebe. E, to je sabotirano. Jer, onda ojrohasfalt i haring bi klinac ista radili.
Treba li objasnjavati razloge zasto?
Idemo u teski off.
Bilo je firmi koje su htjele uzeti autoput u koncesiju. Naravno, drzava bi morala placati nedostajuci promet. Nije to najbolja solucija bila.
Ali, bile su firme zainteresirane za izgradnju. Koje bi uzele vecu dionicu, imale svoje banke iza sebe. E, to je sabotirano. Jer, onda ojrohasfalt i haring bi klinac ista radili.
- -Chesterfield-
#30288 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Usrali ste temu, hebo vas namještaj.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#30289 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Klasično , kao i uvijek gomila ničega o ničemu.So What! wrote: ↑16/08/2024 00:15SpoilerShowNisu krivi partyzani, ni drug Tito, ali mogli su i oni bolje. Tzv polu-autoput Sarajevo - Zenica je vecim dijelom od Lasve do Sarajeva iskoristen tako sto je samo uduplan za potrebe autoceste, nije sada da nisu nista ni ostavili, ali recimo incijalnu trasu autoputa Zagreb - Split koja je isla kroz Bosansku Krajinu, zajedno sa gradilistem su napustili, a isto tako napustili su gradiliste i Sarajevskog gradskog autoputa.teskeredzic_22 wrote: ↑15/08/2024 17:30Ma naravno !
Naša geografska pozicija i prirodno-geografske karakteristike i ekonomski razvoj i rast su gori od šta ja znam...tamo nekog Butana i Svazilenda , jasno je da smo vukojebina , da nikom nismo zanimljivi i da nećemo imati rast i razvoj , samim tim ne možemo biti zamiljivi bilo kome a ne tamo nekim....koncesionarima.
U praksi , ako želite besmislene odgovore zašto nešto nije napravljeno i zašto niko i nikada ne snosi odgovornost za (ne)ostvareno , samo treba pitati SDA ?
A taj put...pa taj put su trebali izgraditi komunjare za 45 godina iako smo 1945 imali šta znam...20 kilometara ASFALTA ali komunjare to nisu napravile jer su mrzile Bosnu i Bošnjake , sasvim je logično da ako vežeš Ljubljanu i Skoplje , da to radiš kroz Bosnu u koju ni koncesionari neće , prepunu planina , tunela i vijadukta umjesto da taj put gradiš kroz Slavoniju i ravnu dolinu rijeke Morave.
Prokleti partizani.
Ni koncesionara.
PS. Hrvatska nije imala autoceste koje smo mi mogli samo "sanjati" , kompletan autoput Beograd-Zagreb je dovršen tek 1990 godine u smislu dvije trake plus zaustavna u oba smjera i protezao se najravnijim dijelom Hrvatske od Zagreba do Bajakova.
U danasnji vakat, postoje mediji koji makar spomenu, da je nesto ostalo nedovrseno, da gradiliste I transverzale zjapi prazno, da je SDA tajkun izgradio trgovacki centar na trasi iste i ne zeli da se pomjeri, vrsi se nekakav pritisak. Dok recimo od 1982/1983. godine, kada je napusteno gradiliste gradskog autoputa u Sarajevu, da li je iko smio pitati, kada ce se nastaviti izgradnja, jer incijalno novac je preusmjeren za organizaciju ZOI 84, ali nakon 84 godine, sasvim je realno bilo da se jedne godine izgradnja nastavi.
Zatim za vrijeme SFRJ, zamisljena je Sarajevska obilaznica, cesta koja nikada nije implementirana i cije je gradiliste aktivirano tek 1991. godine, kada je poprilicno bilo kasno da se ista izgradi. Glavni prilazi Sarajevu u 20. stoljecu su bile ceste preko Kobilje Glave, preko Rajlovca, iz pravca Ilidze dok je tek prilaz preko tranzita bio jedna moderna saobracajnica dostojna glavnog grada.
Sto se tice lokalnih cesta, recimo reci cu ti da je sasvim normalno bilo da neki manji gradovi po BiH iamju neasfaltirane ulice, dok selo s asfaltom je bilo ravno cudu. Upravo je tako namjesten zicer SDA i slicnim feudalnim klanovima, da godinama handre ovu drzavu, praveci po selima i varosima osnovnu infrastrukturu i tako ovjeravajuci izbore bez da se previse trude.
Pored toga, za cijenu Atomske ratne komande u Konjicu, mogli smo imati autoput kroz BiH ili barem nekakve dionice koje bi povezivale neke najznacajnije rute. Enver Hodza se smatrao paranoicnim ludjakom jer je cijelu zemlju odveo u ludilo tjerajuci ih da grade bunkere, jer su se spremali za invaziju i NATO-a i Varsavskog pakta, koja se nikada nije desila, dok se kod nas izgradnja ARK-a smatra mudrim strateskim potezom.
Nije nikada niko rekao da su Socijalisti mrzili Bosnjake, nego jednostavno kao i danas, socijalisticki funkcioneri nase zemlje nisu bili sposobni kao njihove kolege iz Hrvatske, Slovenije, pa i Srbije kada je upravljanje zemljom u pitanju, uz nekoliko entuzijazista i izuzetaka.
S obzirom na broj vozila kojima su stanovnici BiH raspolagali 1992. godine, moglo bi se reci da je drumska infrastruktura u SRBIH kasnila za ostatkom Evrope nekih 8 do 10 godina, dok danasnja infrastruktura sa rapidnim uvozom automobila kasni izmedju 15 i 20 godina za vecinom zemalja EU.
I cak na sve nabrojano, mislim da je smo danas gori, jer je nesposobnim liderima povjeren solomonski zadatak da premreze zemlju autoputevima. To je nesto sto bi socijalistickim funkcionerima bilo mnogo lakse, samo da su im odobrena sredstva, jer ne bi imali ni stranacka ni nacionalna nadjebavanja, a eksproprijacija bi daleko lakse isla.
I naravno , niti jednog jedinog slova o SDA i njenoj odgovornosti za jadnu putnu mrežu kojom se služimo.
-
1Dante1
#30290 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jos malo offa ali moram. Zavidovici su radi toga postali mracna rupetina, a ljudi obicni jad i bijeda. Pored ovo troje nabrojano, ljudi su ostali bez djece, jer su morali otici vani.
I neka su, sami su dopustili. Pored toga sto su uspjeli da se ugasi firma, ispod mantila se iznosio furnir, luc etc.
- So What!
#30291 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kada sam ja napisao, da si ti napisao nesto o nicemu, proslo je mnogo vremena da se moze podvuci crta. Da si bolje citao, lahko si mogao detektovati, da sam napisao da spomenutoj SDA je lakse bilo asfaltirati sela nego graditi autoputeve, tamo je zivjelo vise ljudi i dalje ih od njihovog sela i nije zanimalo. Logicno da su oni krivi, pa nisam ja bio na vlasti, nego oni.teskeredzic_22 wrote: ↑16/08/2024 14:33Klasično , kao i uvijek gomila ničega o ničemu.So What! wrote: ↑16/08/2024 00:15SpoilerShowNisu krivi partyzani, ni drug Tito, ali mogli su i oni bolje. Tzv polu-autoput Sarajevo - Zenica je vecim dijelom od Lasve do Sarajeva iskoristen tako sto je samo uduplan za potrebe autoceste, nije sada da nisu nista ni ostavili, ali recimo incijalnu trasu autoputa Zagreb - Split koja je isla kroz Bosansku Krajinu, zajedno sa gradilistem su napustili, a isto tako napustili su gradiliste i Sarajevskog gradskog autoputa.teskeredzic_22 wrote: ↑15/08/2024 17:30Ma naravno !
Prokleti partizani.
Ni koncesionara.
I naravno , niti jednog jedinog slova o SDA i njenoj odgovornosti za jadnu putnu mrežu kojom se služimo.
Evo ti ponovo u kratkim crtama moj post, ako nisi razumio na prvu, pa hajde ti meni reci sta je netacno od navedenog:
- za vrijeme SFRJ zapoceta je izgradnja dva autoputa (Zagreb - Split, gradski autoput Sarajevo) kroz BiH i oba gradilistaa su napustena, ostaci oba gradilista su vidljivi i danas.
- u isto vrijeme je projetkovana i zamisljena Sarajevska obilaznica, cija je izgradnja zapocela pred sami rat (kopanje tunela Ostrik), dakle Sarajevo je iz SFRJ izaslo bez obilaznice i bilo kakvog autoputa gdje je najkompleksniji saobracajni projekat bio Sarajevski tranzit.
- ulaganja u drumsku infrastrukturu u BiH u periodu 1945 - 1990 su pokrivala primarnu mrezu magistralnih cesta kroz BiH, razvoj cesta u urbanim centrima i donekle regionalnih pravaca
- saobracajna povezanost Sarajeva i ostalih glavnih gradova regije je bila i ostala na mizernim nivoima, uz najbolju vezu Sarajeva i Zagreba
- cijena izgradnje Armijske ratne komande u Konjicu je iznosila 4,6 milijardi americkih dolara, to je vojni objekat koji nikada nije bio upotrebljen, a za cijenu istog bi imali autoputeve kroz cijelu BiH u to vrijeme
- Jednopartijski sistem se nije suocavao sa interesima drugih stranaka, te je imao mnogo manje problema s nacionalizmom dok je mnogo lakse bilo izvoditi eksproprijaciju
- U periodu od rata pa na ovamo, vlast je sacinjena od demokratski izabranog vecinski polu-pismenog kadra koji ima neke ideje o izgradnji autoputa, ali nedovoljno razvijene planove i nekompetentne ljude da vode cijeli projekat
- Osnovni problem je ustinjenost vlasti u BiH, gdje sitni interesi preovladavaju za nacionalnim interesom, nepostojanje dovoljno jasne strategije i prioritiziranja izgradnje
- Od nezavisnosti pa do danas, vlasti u svakom segmentu cestogradnje forsiraju kratke dionice, sto pogoduje domacoj gradjevinskoj operativi koja je u sprezi s takvom politikom dok usporava izgradnju i omogucava blokadu izgradnje na svakom nivou
- BiH je napustila SFRJ sa nedovoljno razvijenom drumskom infrastrukturom u odnosu na Evropu, ali zaostatak koji je tada imala je sada duplo veci zahvaljujuci javasluku posljednjih 30 godina
- Nepostojanje autoputeva u BiH za vrijeme SFRJ je rezultat nedovoljnog lobiranja i vizije na nivou republicke vlasti, dok postojanje autoputeva danas nije rezultat nasih politicara vec vizije EU i nekih drugih stranih faktora koji nas forsiraju da se razvijamo
-
username_here
-
probook
#30293 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Acc tag da li moze na vise auta da se koristi prve kategorije ili se mora zahtjev predavati da se reprogamira?
-
MMM1977
- So What!
#30295 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Fakat ide bez vjetrobrana, cudno ...
-
Karikaturist
#30296 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa mora se jos koji milioncic i poslije iskamciti.
Inace izgleda odlicno.
Inace izgleda odlicno.
-
Naslovnica
#30297 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja negdje načuh da je konstruktivno ostavljena opcija da se zaštita od vjetra naknadno ugradi.
- So What!
#30298 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Most Moracica, malko je visi i nesto malo duzi, ali sve ostalo skoro isto i od starta imaju vjetrobrane.Naslovnica wrote: ↑18/08/2024 16:10 Ja negdje načuh da je konstruktivno ostavljena opcija da se zaštita od vjetra naknadno ugradi.
-
sahbazzz
#30299 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moze ali mislim da ne smiju registarske oznake povezane na tag. Ja sam imao to povezano i kad sam promijenio auto morao sam ici da mi uklone vezu izmedju registracije i taga.
-
NediM17
#30300 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Meni nedavno reklO samo vozi, nebitne tablice, samo bitna ista kategorija vozila.