Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#30251 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Nista bez predsjednika.

Ako uspije stvarno u onoj divljini istocne Bosne napraviti autoput - treba mu spomenik na Palama podici.
Dodik kaže da je u Istanbulu dogovorio početak gradnje dijela autoputa Beograd - Sarajevo

Navodi da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-k ... /240815056
last mohicans

#30252 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Labirint wrote: 15/08/2024 11:26 :run:
BadBoy wrote: 15/08/2024 08:49 Da smo 2000. dali koncesiju na 30 godina sad bi već završavali koncesioni period I 2030 imali svoj autoput u svoj vlasništvu. Da smo dali na 50 godina sad bi na pola puta bilo do svog autoputa.

A sve vrijeme bi imali puno brže izgrađen autoput koji bi koristili. Al ne može "straaaaanci hoće da uzmu sve". I trebaju uzeti mi smo stoka
A ko je to htio da uzme 2000 autocestu pod koncesiju? Još na period od 30 godina? Ne sjećam se tih ponuda niti analize koja bi pokazala da tadašnjem koncesionaru je odgovarao taj modalitet... Ako imaš neki kredibilan izvor iz tog vremena molim te ga postavi ovdje...
Htijeli su malezijski burezeri sa kapitalom iz Malezije, išla projekcija autoput za 5 god. :mrgreen:
saimidin

#30253 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Naravno da je trebalo dati pod koncesiju, ali kao što napisa niko neće da uloži tako, jer sve projekcije kažu nikada neće vratiti uloženo, dakle sa kapitalističkog gledišta taj autoput je neisplativ, drugo je što se političari vole slikati i pričati o tome, a naravno i utaliti sa građevincima

Nama nikada nije trebao taj autoput, a ne treba ni eu, jer da treba davno bi ga izgradili sami, glavni koridoru su rijeka budimpešta i solun budimpešta, nama je trebala brza cesta većim dijelom i nova magistrala manjim
ZoomZoomKiwi

#30254 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

saimidin wrote: 15/08/2024 13:39 Naravno da je trebalo dati pod koncesiju, ali kao što napisa niko neće da uloži tako, jer sve projekcije kažu nikada neće vratiti uloženo, dakle sa kapitalističkog gledišta taj autoput je neisplativ, drugo je što se političari vole slikati i pričati o tome, a naravno i utaliti sa građevincima

Nama nikada nije trebao taj autoput, a ne treba ni eu, jer da treba davno bi ga izgradili sami, glavni koridoru su rijeka budimpešta i solun budimpešta, nama je trebala brza cesta većim dijelom i nova magistrala manjim
Onda se ti nikad nisi provozao M17.

Trebao je autoput davno. Kakva nova magistrala...
saimidin

#30255 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Sarajevo svilaj i mostar metković brza cesta, mostar sarajevo nova magistrala, gdje god može sa 3 ili 4 trake

Ovo šta imamo pa i m17 su efektivno seoski putevi i ulice, ja govorim o magistrali samo za motorna vozila, i bez kućnih/poslovnih priključaka, samo petlje za mjesta sa preko 10k ljudi

Naravno sad smo krenuli i napraviti ćemo autoput nekada, ali otplatiti nikada, tj prije će doći vrijeme rekonstrukcije nego otplata, ali eto ostat će budućim generacijama da koriste, doduše i otplaćuju i krpe i plaćaju krpljenje :thumbup:

:bih:
Labirint

#30256 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Labirint »

last mohicans wrote: 15/08/2024 13:25
BadBoy wrote: 15/08/2024 08:49 Da smo 2000. dali koncesiju na 30 godina sad bi već završavali koncesioni period I 2030 imali svoj autoput u svoj vlasništvu. Da smo dali na 50 godina sad bi na pola puta bilo do svog autoputa.

A sve vrijeme bi imali puno brže izgrađen autoput koji bi koristili. Al ne može "straaaaanci hoće da uzmu sve". I trebaju uzeti mi smo stoka
A ko je to htio da uzme 2000 autocestu pod koncesiju? Još na period od 30 godina? Ne sjećam se tih ponuda niti analize koja bi pokazala da tadašnjem koncesionaru je odgovarao taj modalitet... Ako imaš neki kredibilan izvor iz tog vremena molim te ga postavi ovdje...
Htijeli su malezijski burezeri sa kapitalom iz Malezije, išla projekcija autoput za 5 god. :mrgreen:
Govorim o ozbiljnim ponudama (makar sa gotovom Feasibilty studijom) a ne mahalska-sijela pričama kod Senada Hadzifejzovica i sličnih.. Zna se (mislim ko treba i hoće da zna) kakvi sve preduslovi trebaju da bi se neko zalijetao u takav projekat.
Taj koncesija model autoceste ti je nivo Buroj Ozona ili kako se vec zove sa najsavremenijim kliničkim centrom u Trnovu... :oops:
Labirint

#30257 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Labirint »

Haris.ba wrote: 15/08/2024 13:23 Nista bez predsjednika.

Ako uspije stvarno u onoj divljini istocne Bosne napraviti autoput - treba mu spomenik na Palama podici.
Dodik kaže da je u Istanbulu dogovorio početak gradnje dijela autoputa Beograd - Sarajevo

Navodi da su dogovorene dionice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-k ... /240815056
Brate u ovo ne vjeruje ni Elez (o Dodiku da i ne govorim)...
drug_profi

#30258 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Labirint wrote: 15/08/2024 15:00

Govorim o ozbiljnim ponudama (makar sa gotovom Feasibilty studijom) a ne mahalska-sijela pričama kod Senada Hadzifejzovica i sličnih.. Zna se (mislim ko treba i hoće da zna) kakvi sve preduslovi trebaju da bi se neko zalijetao u takav projekat.
Taj koncesija model autoceste ti je nivo Buroj Ozona ili kako se vec zove sa najsavremenijim kliničkim centrom u Trnovu... :oops:
Dobili bi oni koncesiju da su mogli naći banku da ih isprati.
Da li su stvarno htjeli napraviti cestu ili maznuti pare, to je vec druga prica.
So What!

#30259 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ja se sjetim da je kod Hadifejzovica u goste dolazio Irfan Mirza, jedan od direktora jedne od mnogobrojnih divizija Microsofta, covjek koji se do usiju zaljubio u jednu Bosanku i ozenio je te naucio usput i nas jezik.

I pita ga Senad, sto ako volis BiH, nisi pogurao da Microsoft ovdje otvori neki razvojni centar, a on mu je odgovorio kao, htio sam ja, ali traze nam mito da nam dozvole takvo nesto. A Senad jedva dockeao, brk mu se smije, joj vidi kako sam opet povaljao politicare, ni Microsoft nam ne daju da imamo.

Ali How Yes No? Kao covjek koji je radio za vise stranih IT kompanija u Sarajevu, mogu poruciti da Irfan Mirza sere i da je to rekao da skine Senada s neke stvari. Microsoft regularno funkcionise u Sarajevu, na Momi i Uzeiru im stoji ogromna reklama i ovdje vrse prodaju lepeze svojih nebrojenih softvera i licenci za isti, za koje cak i inspekcija provjerava po kompanijama jesu li legalne.

Ista suplja se prosipa i za Bosmal i ostale, cak je i jedna francuska kompanija bila u igri, ali je odustala, kada su shvatili da transe za obnovu BiH nisu ukljucivale izgradnju autoputa kroz BiH.

Kao sto rekoh, autoput je i sada, a i prije 25 godina trebao imati skoro 20% tunela, 10% mostova, i sigurno jos 20% nekakvih usjeka, zasjeka, podzida. Eventualno je moglo biti samo jeftinije u tom periodu, ali nista ne bi bilo drugacije.

Najveca zamjerka ide sto je dopusteno da se autoput Josanica - Kakanj, pa i do Biljeseva, nije odmah u komadu radio jer se radilo o unapredjenju postojece magistrale (tzv polu-autoputa) u autoput. To je debilizam u reziji SDA, koji se gradio 10 po 10 km, a realno mogao se pogoditi o jednom trosku u komadu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30260 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote: 15/08/2024 15:25 JAli How Yes No? Kao covjek koji je radio za vise stranih IT kompanija u Sarajevu, mogu poruciti da Irfan Mirza sere i da je to rekao da skine Senada s neke stvari
Dobro, a sta cemo sa Ikea-e gdje su otvoreno rekli da su odustalu nakon sto su im politicari pare trazili. I oni seru?
So What!

#30261 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

izvrsni direktor wrote: 15/08/2024 15:59Dobro, a sta cemo sa Ikea-e gdje su otvoreno rekli da su odustalu nakon sto su im politicari pare trazili. I oni seru?
Gdje su to rekli?
izvrsni direktor

#30262 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

So What! wrote: 15/08/2024 16:40
izvrsni direktor wrote: 15/08/2024 15:59Dobro, a sta cemo sa Ikea-e gdje su otvoreno rekli da su odustalu nakon sto su im politicari pare trazili. I oni seru?
Gdje su to rekli?
A jesu li srali oni iz Kia-e kad su bili u bosni tamo pocetko 2000tih sa namjerom otvaranja fabrike pa iz istog tog razloga otisli posle u slovacku? I otvoreno rekli. Ako se dobro sjecam i imena su bila poslije po medijima
last mohicans

#30263 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Ista priča je bila i za Efendića i Bauhaus. Vjerovatno je i Lidl dobro podmazao. Ono, shvatamo mi gdje živimo, da ako te ne izreketare klosari, onda će država, samo na malo pismeniji način. Pa javna tajna je da niko nije mogao, vjerovatno ni sada ne može, odrzati bilo kakav koncert da Šmrk nije "koorganizator".
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#30264 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by teskeredzic_22 »

So What! wrote: 15/08/2024 12:26 da neko vjeruje da smo mi bili zanimljivi koncesionarima.

Bili smo razrusena zemlja, sa nejasnom buducnosti, sitnim turistickim potencijalom i teskim terenom. Svako ziv je znao da mu se to ne isplati.

Ma naravno !

Naša geografska pozicija i prirodno-geografske karakteristike i ekonomski razvoj i rast su gori od šta ja znam...tamo nekog Butana i Svazilenda , jasno je da smo vukojebina , da nikom nismo zanimljivi i da nećemo imati rast i razvoj , samim tim ne možemo biti zamiljivi bilo kome a ne tamo nekim....koncesionarima.

U praksi , ako želite besmislene odgovore zašto nešto nije napravljeno i zašto niko i nikada ne snosi odgovornost za (ne)ostvareno , samo treba pitati SDA ?

A taj put...pa taj put su trebali izgraditi komunjare za 45 godina iako smo 1945 imali šta znam...20 kilometara ASFALTA ali komunjare to nisu napravile jer su mrzile Bosnu i Bošnjake , sasvim je logično da ako vežeš Ljubljanu i Skoplje , da to radiš kroz Bosnu u koju ni koncesionari neće , prepunu planina , tunela i vijadukta umjesto da taj put gradiš kroz Slavoniju i ravnu dolinu rijeke Morave.

Prokleti partizani.
Zbog njih zapravo nema puta.
Ni koncesionara.

PS. Hrvatska nije imala autoceste koje smo mi mogli samo "sanjati" , kompletan autoput Beograd-Zagreb je dovršen tek 1990 godine u smislu dvije trake plus zaustavna u oba smjera i protezao se najravnijim dijelom Hrvatske od Zagreba do Bajakova.
HelaS

#30266 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

Image

neki

#30267 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Jel vi fakat vjerujete u te bajke o Ikei i Kia fabrici?? :-)
Kakvih blentavih pojedinaca ima još smo mi i dobri kao društvo u cjelini :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#30268 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Ja verujem miletu, napravio je sve sto je obečao

Samo sto na vardiste a srbija se spustila do loznice
Za nekoliko godina šepak će. Biti spojen na autocestu
Haris.ba

#30269 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

neki wrote: 15/08/2024 21:46 Jel vi fakat vjerujete u te bajke o Ikei i Kia fabrici?? :-)
Kakvih blentavih pojedinaca ima još smo mi i dobri kao društvo u cjelini :lol:
Kao neko ko je u tom poslu, institucije su otjerale toliko investitora da smo mogli biti Singapur.

Ti neki mali dijelovi price dodju do javnosti pa se i ne moze dobiti citava slika.
mk ultra wrote: 15/08/2024 21:51 Ja verujem miletu, napravio je sve sto je obečao

Samo sto na vardiste a srbija se spustila do loznice
Za nekoliko godina šepak će. Biti spojen na autocestu
Najlakse im tako spojiti. Prave autoput do Zlatibora svakako, i dalje orema Crnoj Gori. Ovo je imdodavanje saobracaja na tu trasu.

A, zar do Loznice nece ici brza cesta?
Last edited by Haris.ba on 15/08/2024 21:56, edited 1 time in total.
last mohicans

#30270 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by last mohicans »

Pa zar nije početkom ljetne sezone, možda su kontali postsezona.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#30271 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

last mohicans wrote: 15/08/2024 21:55
Ma pred sezonu skijanja, da dolazu ljudi, pa niste skontali taktiku
Haris.ba

#30272 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 15/08/2024 21:55
Pred izbore. Prema tome se rikta otvaranje dionica. Koliko su ono otvarali onu istu dionicu na sjeveru? Tri puta? Mi smo drzava fenomen.
Optimus09

#30273 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Optimus09 »

Ko god se slika od politicara na otvaranju,ne glasati za njih :D
BadBoy

#30274 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Labirint wrote: 15/08/2024 15:00

Bechtel jako puno kupi ugovora USAID-a i bila je kombinacija sa USAID-om i njima. Nije baš sve tako crno ili bijelo i ta priča da niko kod nas neće jer nije isplativo nije u potpunosti istinita. Kako hoće na Kosovu?
izvrsni direktor

#30275 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Bechtel-Enka. Ozbiljna prica bili. Ali po misljwnju cijenjenog forumasa, i oni srali sigurno
Post Reply