Ukrajina

madner

#205426 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 13/08/2024 17:58
lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:34 Mrzim deprimirati, ali dosta istine u onom sto Madner i Karanana govore.

1) Pored pocetnog uspjeha prva 3 dana sve je stalo.
Ko onomad kad je Pici insistirao da mora da nastavi Kharkivska ofanziva

2) bruku snimaka s Ruske strane kako cepaju Ukrajince, nazalost, Lancet, Avijacija i Iskander cine dosta stete.

3) Rusi se nisu plaho nasekirali, povukli su svega par brigada i to ni s jednog ratista kriticnu kolicinu.

4) Rusi napreduju prema Chasiv Yaru i Pokrovsku i to sve vise i sve brze tako da Kurska ofanziva nije postigla da se Rusi saseru i oslabe taj pravac.

Ako Ukrajinci nemaju plana za Kursk onda mora biti neki as u rukavu
Iz ovog mogu samo zakljuciti da gledas previse ruske propagande.

1) Sta je bolan stalo? Uzmi Perpetuinu mapu, ili Liveuamap, ili Rybara, ili cak izvjestaje ruskog ministarstva odbrane gdje se "uspjesno zaustavljanje ukrajinskog napada kod sela X" narednog dana pretvori u "uspjesno zaustavljanje ukrajinskog napada kod sela Y" koje je nekoliko km dublje od sela X.

2) Da, ima gubitaka. Nema ofanzivne akcije bez gubitaka. Da su neizdrzivi ili neisplativi, Ukrajinci bi se povukli i prekinuli akciju. Posto ne prekidaju vec i dalje napreduju, znaci da su unutar ocekivanih granica.

3) Vec utice na ratiste kod Vovchanska, koje pripada istoj grupi "Sjever" koja se brani u Kursku. Iz Vovchanska su Rusi skoro istjerani osim njih 40 koji su ostali u Agregatnom zavodu.

4) Mozes li mi oznaciti na mapi gdje je taj napredak, konkretno u zadnjih 7 dana? U Chasiv Yaru front stoji na famoznom kanalu, tri mjeseca nakon sto je trebao pasti. Kod Pokrovska sire klin oko Vesele zadnjih nekoliko sedmica.
Ne ide to bas tako, jednom kada se pokrene operacija ne mozes se povuci kada zelis. Mozda je trenutak bio juce a mozda nije jos dosao, ali nema ni ZSU potpunu sliku situacije.
Mozda 82. ima odlicne rezultate a 80. lose, da li se tada povuci?

Medjutim ima onaj clanak od pocetka godine, da je kljucno za ZSU da stedi svoje snage i ne trosi se na kontranapade. Jer gubici u napadu jesu znatno veci.

Jeste uticalo na situaciju na sjeveru, ali Rusi su tu u istoj poziciji kao ZSU u Kursku, sve sto urade je bonus.

Presli su kanal.
Problem sa Pokrovska je sto je tu negativan omjer za ZSU. Linija nije pripremljena i gubici u brigadama su visoki i pored velikog broja istih.

https://x.com/ralee85/status/1823346571 ... 8F_SZjObSQ
Last edited by madner on 13/08/2024 20:22, edited 1 time in total.
Occasionally

#205428 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

video wrote: 13/08/2024 19:07 Jaki su ko zemlja, nema dalje

Praksa je da kada predajemo MTS iz jedinice u jedinicu to ide preko materijalnog lista (IZLAZ) ali kada se očekuje da se to sredstvo nakon nekog vremena vrati u matičnu jedinicu onda se pravi i zapisnik. Evidentira se opšte stanje sredstva pripadajući alat, oprema, količina goriva i slično.

Baš me zanima da li su Bjelorusi insistirali na zapisniku.
:D
SanskiBiser

#205429 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

"Deeper and Deeper"
dobra montaza i edit :lol:
video

#205430 Re: Ukrajina

Post by video »

Occasionally wrote: 13/08/2024 20:22
video wrote: 13/08/2024 19:07 Jaki su ko zemlja, nema dalje

Praksa je da kada predajemo MTS iz jedinice u jedinicu to ide preko materijalnog lista (IZLAZ) ali kada se očekuje da se to sredstvo nakon nekog vremena vrati u matičnu jedinicu onda se pravi i zapisnik. Evidentira se opšte stanje sredstva pripadajući alat, oprema, količina goriva i slično.

Baš me zanima da li su Bjelorusi insistirali na zapisniku.
:D
Oni ti dodju ko magaza, gazda naredi cati daj on da :D
skrbavi-admin

#205431 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

DebelinJoe wrote: 13/08/2024 10:21
skrbavi-admin wrote: 13/08/2024 08:42 realno BMK za ukrajinu i rutalje..... oboje su bili saucesnici agresije na BIH neki vise neki manje neki sluzbenije neki nesluzbenije.... smetlje i nemam nista da se melju.... svjestan sam da je UA otpor produciro remecenje cetnickog sveta ali realno njih libo taki za to, a sumnjam i da imaju pojma o tome..... dobro je, nek se melju i drobe a mi prodajemo municiju a i "srpski svet" prodaje municiju ukrajincima :oops: nemre bolje nemre profitabilnije, zavrsio je srpski svet zauvijek sa majcicom po svojprilici tako da win-win-win :evil: :evil: :evil:
Ne zaboravi da nam je u toku rata donirala helikoptere one koji su letjeli za Žepu/Srebrenicu0/Goražde...Da su Ukrajinski teretnim avionima letjeli za opkoljeni Bihać, dovlačili municiju i hranu.

Bilo je građana Ukrajine koji su podržavali srpske agresore ali Ukrajina nije bila saučesnik agresije na BiH.
malo sta zaboravim al se ne sjecam da su nam oni ista donirali a da mi nismo masno placali (doniratim parama :run: )

vis a vis penetrusije, sad je jasno da je kuhar usrani imo cist put do moskve ali ga je putalj natego ko vola.... rusija vojske u rusiji izgleda nema ni za kurac
Last edited by skrbavi-admin on 13/08/2024 20:57, edited 2 times in total.
mishic

#205432 Re: Ukrajina

Post by mishic »

skrbavi-admin wrote: 13/08/2024 18:14 smoriste sa tim oni njih muslimani nebosnjaci i tako.... podsjecate me na rigidno vrijeme rezolucije informbiroa kada su ljudi koji su do koske bili zakleti komunisti, patriote, prvoborci bili zigosani kao izdajnici i nestajali preko noci od strane istog sljama koji nikad nista nije uradio za zemlju i narod osim sto su glasno urlikali da sklone konkurenciju..... guglajte Informbiro, IBovci i tako dalje..... fuj vam je prica.....
Valjda je to sudbina ovih prostora. Oni koji najmanje ulože, ništa ne rizikuju i ne žrtvuju a žele da ušićare čine to pljujući po onima kojima ni po čemu nisu dorasli. Tako sve i svatko ko išta vrijedi bude popljuvan a šljam kao pjena ispliva na površinu i prisvaja sebi tuđe zasluge...

I to se redovno i ciklično ponavlja.
drndalo

#205433 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Senzacionalno, otkriven pravi cilja akcije ZSU u Kursk regiji:

tovarish

#205434 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

drndalo wrote: 13/08/2024 21:13 Senzacionalno, otkriven pravi cilja akcije ZSU u Kursk regiji:

Skromna dača
zigzag

#205435 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

tovarish wrote: 13/08/2024 21:20
drndalo wrote: 13/08/2024 21:13 Senzacionalno, otkriven pravi cilja akcije ZSU u Kursk regiji:

Skromna dača
Vrijeme da medjedov uzme pusku i da brani svoje. Zena i djeca su iza njega. Nema odustajanja. Vekovno ognjište da se brani.
drndalo

#205436 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Occasionally

#205437 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

Image
Image
Image
Image
Image
drug_profi

#205438 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ukrajinski F16 naoruzan sa AIM-9 Sidewinder i AIM-120 AMRAAM pred polijetanje, sa porukom u postu "sretan lov".

Post je sa zvanicnog naloga komande Jug, a iz nepoznatog razloga obrisan ubrzo nakon objave.
Last edited by drug_profi on 13/08/2024 22:20, edited 1 time in total.
apsidejzi

#205439 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Bernardinac wrote: 13/08/2024 19:39
Onog trenutka kada padne ruska ekonomija, tog trenutka ja prestajem navijati za ukrajinu
Why🤭
Zato sto mi je bitnije da rusija izgubi nego da ukrajina pobjedi. Slaba Rusija = usamljena Srbija = mirna Bosna.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#205440 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

zigzag wrote: 13/08/2024 21:26
tovarish wrote: 13/08/2024 21:20

Skromna dača
Vrijeme da medjedov uzme pusku i da brani svoje. Zena i djeca su iza njega. Nema odustajanja. Vekovno ognjište da se brani.
da je sutra ukrajinski Dejton ovo bi za Ruse bila Ustikolina :lol:
apsidejzi

#205441 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

dupli
Čitalac

#205442 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Generalštab, pregled u 22h: 83 KAB-a, 2.700 granata, od ukupnog broja napada duž linije fronta, polovina je na pravcu Pokrovsk - današnji ruski gubici na tom pravcu 192 (mrtvi) i 124 (ranjeni).
Crvene_brigade

#205443 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Zarobljenih sve više...

Image
zigzag

#205445 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Jel zagrmeo..

Idiot

Velikodušna mirovna ponuda Vladimira Putina više nije na stolu nakon ukrajinske invazije na rusko pogranično područje Kursk, rekao je dužnosnik Kremlja.

“U lipnju je Rusija dala velikodušnu ponudu Ukrajini, ali prije tjedan dana režim Zelenskog izabrao je eskalaciju, napavši regiju Kursk”, rekao je na današnjem sastanku zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanski. Dodao je da ponuda više nije na stolu.

“Ovo je korak zbog kojeg će Ukrajina kasnije požaliti”, dodao je.

Rusija je ranije rekla da će biti spremna za mirovne pregovore sutra ako se ukrajinske trupe povuku iz Zaporožja, Hersona, Donjecka i Luganska – i ako Ukrajina odustane od svog plana za pridruživanje NATO-u. Ako Ukrajina pristane, Putin je rekao da će Rusija prekinuti vatru i započeti pregovore.
Čitalac

#205446 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Suspilne: Ofanziva u Kurskoj oblasti usporava, ukopavamo se.
Daljnje napredovanje ukrajinskih trupa u regiji Kursk komplicirano je zbog otpora, Oružane snage Ukrajine planiraju se ukopati, izvijestili su izvori među vojskom koja sudjeluje u operaciji. Izvori su potvrdili da je grad Sudža pod kontrolom ukrajinske vojske, ali da industrijsko područje grada još nije očišćeno. Službeno priopćenje o potpunoj kontroli nad Sudžom očekuje se u bliskoj budućnosti.
Ukrajinske snage napredovale su i kroz naselja Kolmakiv, Martynivka, Russkoye Porechne i Pogrebky. Lokalnog stanovništva u regiji je ostalo malo, oni su ogorčeni zbog prisustva ukrajinske vojske i u selima „gerilci pokušavaju koristiti lovačko naoružanje“.
Sada postoji snažan otpor u smjeru Kurska i sukladno tome napredovanje je već komplicirano, rekli su izvori.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#205447 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

apsidejzi

#205448 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Rastavi ga na atome

Point.

#205449 Re: Ukrajina

Post by Point. »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:18
Point. wrote: 13/08/2024 14:55
Spoiler
Show
apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27
Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora. I nemoj biti naivan i tvrditi da nije tako kad jest. Isto kao sto i ovo jeste agresija na rusiju. To sto ti stimas definiciju da bi odgovarala tvom narativu ne cini te boljim. Cak sta vise, za mene si isti kao i Putin. I on stima definiciju svom narativu. I zato, jebo vase definicije jer one su konstrukt vaseg narativa. Agresija ja kad posaljes vojsku u tudju drzavu. Tacka. Ukrajina je poslala vojsku u tudju drzavu. To je agresija. Isto kao sto je jugoslavija poslala svoju vojsku u Hrvatsku ili BiH. To je bila agresija.

Te price o odbrani tamo ga vamo ga... su samo narativ koji te cini identicnim onim tamo. Zasto je toliko strasno stvari nazvati pravim imenom, kad one to i jesu? Sta ima veze ako je agresija Ukrajine u pitanju? Hoce li to nekako umanjiti rusku agresiju? Hoce li to dati opravdanje Putinu? Jel u tom zecu lezi grm? Putin ce dobiti validnost i legitimnost ako se i ovo nazove agresijom?

Izvini ali ako bilo koja drzava dovede svoju vojsku u drugu drzavu bez dozvole te drzave, to je agresija. Sve ostale definicije su namjestene narativu gdje pobjednik pise histoiju. Al to je problem sa slavoukrajinasima koji su navijacki raspolozeni. Ista stvar se vidi i na temi o palestini i izraelu. Samo je jedna strana upravu a druga strana bogom dana i bezgresna. Sto sam ja sit takvih preseravanja.

Nije ni ukrajinsko maslo za ramazana bolan. To sto ja navijam za njih nije zbog njih nego zbog mene. Jedini razlog sto ja navijam za njih je moja BiH koja bi iste sekunde dosla u pitanje ako bi ukrajina pala. Sve pored toga, iskreno, zaboli me. Hoce li to biti podjeljena drzava na kraju ovog rata? Zaboli me. Jedina varijabla koja je meni bitna jeste da rusija bude oslabljena i da se nikada vise ne oporavi i da to prisili srbiju da se okrene evropi.

I zato sam ja u stanju stvari nazvati pravim imenom.
Žao mi je što ću možda povrijediti tvoj ego ali ne možeš ti po slobodnom hođenju određivati definicije. One su jasno napisane i nisu teške za razumjeti. Po njima, Ukrajina nikako ne može i nije agresor. The ende.
Sta ako uzme Kursk? Sta ako uzme Belgorod? Sta ako ih krene i uzmu Moskvu? U kojem trenutku ce postati agresor i u kojem trenutku ce tvoja definicija prestati vaziti?

P.S. Moj ego je nepovrediv. :) samo udri mozda nesto i naucim
Puno je šta ako u tvojim razmišljanjima. Nije to moja definicija, nego univerzalna, međunarodna definicija. Dosta ljudi ti to pokušavaju objasniti ali džaba. Svi glupi, ti jedini pametan.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#205450 Re: Ukrajina

Post by F&N »

Post Reply