Ukrajina

drug_profi

#205301 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 13/08/2024 09:24 Ovi ne staju izbili na E38 eto Kurska pod nosom. :shock:

"Ukrajinski specijalci stigli su do puta #E38 i blokiraju važnu rutu opskrbe za ruske trupe koje se približavaju." Frank Obernaus.

Spoiler
Show
Image
Image

Sanski, jesi li ti siguran da ovaj Frank ne baca bombe konstantno?
Već sam ga jednom uhvatio da podvaljuje stari snimak, a ovaj iz posta ne odgovara stvarnom stanju na geolokaciji.
Naime taj cijeli dio je pokrive sa google street view i ova raskrnica nije klasicna vec je rotor i nema ovakve table na njoj.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#205302 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 13/08/2024 10:56
SanskiBiser wrote: 13/08/2024 09:24 Ovi ne staju izbili na E38 eto Kurska pod nosom. :shock:

"Ukrajinski specijalci stigli su do puta #E38 i blokiraju važnu rutu opskrbe za ruske trupe koje se približavaju." Frank Obernaus.

Spoiler
Show
Image
Image

Već sam ga jednom uhvatio da podvaljuje stari snimak, a ovaj iz posta ne odgovara stvarnom stanju na geolokaciji.
Naime taj cijeli dio je pokrive sa google street view i ova raskrnica nije klasicna vec je rotor i nema ovakve table na njoj.
ma ima puno ložiona ovdje...vjerujte svaka objava se treba s rezervom uzeti

nisam jednom svjedočio u našem ratu mi na terenu i dešava se jedno, a upališ radio njihov/naš javlja nešto sasvim drugo
Last edited by JoseMujica on 13/08/2024 10:59, edited 1 time in total.
Mason74

#205303 Re: Ukrajina

Post by Mason74 »

Ne znam cemu ovolika polemika oko ulaska Ukra na teritorij Rusije. Rusija moze podmuklo i hinjski napadati, a kao Ukrajina nema pravo na to, pa sad polemisete da li je ovo agresija ili ne? Jednostavno Ukrajina ima pravo da se brani, jako bitna stvar je da do sada zapad nije dozvoljavao ovakve operacije Ukrajini, to je Rusija obilato koristila, jer je uz dugu granicu sa Ukrajinom mogla da postavi "odbranu" sacinjenu od regruta ili nekih jedinica koje nisu kvalitetne. Na taj nacin sve raspolozivo je mogla angazovati na napade na istoku Ukrajine. Sa druge strane, Ukrajina niti u jednom momentu nije mogla sebi dopustiti luksuz da granicu ostavi manje branjenom, primjer za to je i hinjski agresorski napad kod Harkova prije mjesec ili dva. Be treba zaboraviti da Ukrajina ima i dugu granicu sa Bjelorusijom pa samim tim je prisiljena odredjene snage vezati i uz ta podrucja.
Bilo kako bilo, kako god zavrsi ova operacija, agresor vise nece smjeti da ostavlja granicu bez boljih tj kvalitetnijih trupa, a to znaci da ce im i kvalitet na istocnom frontu biti manji.
Ja sam ubjedjen da je zapad ranije dopustio Ukrajini ovakve operacije da bi fanas slika na bojnom polju bila puno bolja.
drug_profi

#205304 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 13/08/2024 10:50 a njihovi snajperisti ubijali djecu po Sarajevu
Misliš Girkin i ekipa?
Jest, imali su Ukrajinske rodne listove.
Kao što i Šešelj ima Bosanski.
JoseMujica

#205305 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Mason74 wrote: 13/08/2024 10:59 Ne znam cemu ovolika polemika oko ulaska Ukra na teritorij Rusije. Rusija moze podmuklo i hinjski napadati, a kao Ukrajina nema pravo na to, pa sad polemisete da li je ovo agresija ili ne? Jednostavno Ukrajina ima pravo da se brani, jako bitna stvar je da do sada zapad nije dozvoljavao ovakve operacije Ukrajini, to je Rusija obilato koristila, jer je uz dugu granicu sa Ukrajinom mogla da postavi "odbranu" sacinjenu od regruta ili nekih jedinica koje nisu kvalitetne. Na taj nacin sve raspolozivo je mogla angazovati na napade na istoku Ukrajine. Sa druge strane, Ukrajina niti u jednom momentu nije mogla sebi dopustiti luksuz da granicu ostavi manje branjenom, primjer za to je i hinjski agresorski napad kod Harkova prije mjesec ili dva. Be treba zaboraviti da Ukrajina ima i dugu granicu sa Bjelorusijom pa samim tim je prisiljena odredjene snage vezati i uz ta podrucja.
Bilo kako bilo, kako god zavrsi ova operacija, agresor vise nece smjeti da ostavlja granicu bez boljih tj kvalitetnijih trupa, a to znaci da ce im i kvalitet na istocnom frontu biti manji.
Ja sam ubjedjen da je zapad ranije dopustio Ukrajini ovakve operacije da bi fanas slika na bojnom polju bila puno bolja.

sve čovjek davno objasnio:
The Nazis entered this war under the rather childish delusion that they were going to bomb everyone else, and nobody was going to bomb them. At Rotterdam, London, Warsaw and half a hundred other places, they put their rather naive theory into operation. They have sown the wind, and so they shall reap the whirlwind.
--------
Nacisti su u ovaj rat ušli pod prilično detinjastom zabludom da će sve bombardovati, a da niko neće bombardovati njih. U Roterdamu, Londonu, Varšavi i na pola stotine drugih mesta svoju prilično naivnu teoriju sproveli su u delo. Posijali su vjetar, i tako će požnjeti vihor.
Crvene_brigade

#205306 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

DebelinJoe wrote: 13/08/2024 10:21
skrbavi-admin wrote: 13/08/2024 08:42 realno BMK za ukrajinu i rutalje..... oboje su bili saucesnici agresije na BIH neki vise neki manje neki sluzbenije neki nesluzbenije.... smetlje i nemam nista da se melju.... svjestan sam da je UA otpor produciro remecenje cetnickog sveta ali realno njih libo taki za to, a sumnjam i da imaju pojma o tome..... dobro je, nek se melju i drobe a mi prodajemo municiju a i "srpski svet" prodaje municiju ukrajincima :oops: nemre bolje nemre profitabilnije, zavrsio je srpski svet zauvijek sa majcicom po svojprilici tako da win-win-win :evil: :evil: :evil:
Ne zaboravi da nam je u toku rata donirala helikoptere one koji su letjeli za Žepu/Srebrenicu0/Goražde...Da su Ukrajinski teretnim avionima letjeli za opkoljeni Bihać, dovlačili municiju i hranu.

Bilo je građana Ukrajine koji su podržavali srpske agresore ali Ukrajina nije bila saučesnik agresije na BiH.
Upravo tako. Blizak član moje porodice poginuo je u helikopteru koji je bio ukrajinski sa njihovom posadom. Inače, bio je ratni ljekar koji je krenuo u Žepu, u humanitarnoj misiji. I zato sam svim ❤️ uz napadnutu i prijateljsku Ukrajinu🇺🇦🇧🇦
drug_profi

#205307 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 13/08/2024 10:50 Ocito da ne citamo istu definiciju.
Možeš li nam linkovati tu definiciju koju ti čitaš?
Tarmac

#205308 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

drug_profi wrote: 13/08/2024 10:26

Image
Image
Fakat, ova tabla odgovara samo ovom raskršću. To je 20 km od nuklearne elektrane i isto toliko od prvih blokova zgrada u Kursku.
Nevjerovatno u sred dana, šetaju se po Rusiji.
Ovo ako je istina, samo je pitanje vremena kad ce zauzeti nuklearnu elektranu :izet:
drug_profi

#205309 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tarmac wrote: 13/08/2024 11:07 Ovo ako je istina, samo je pitanje vremena kad ce zauzeti nuklearnu elektranu
Nije istina. Ovo su namjerno plasirane dezinformacije koje treba da zbune Ruse.
SanskiBiser

#205310 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

drug_profi wrote: 13/08/2024 10:56

Spoiler
Show
Image
Image

Iz koje je godine je street view, ima ga od prije 5-7 godina :lol:

Frank koriguje svoje upise i podjele ako vidi da je napravio gresku a to se rijetko desava. Treba provjeravati na Geoconfirmed.ORG oni ce locirati ispravno gdje se nalazi tacno tabla.

Cooper je stavio mapu kretanje jedinica u tom pravcu, ovaj izlaz na E38 je bio pa moze se reci ocekivan..ovo su na snimku pripadnici SOF jedinice predhodnica vojnika 80. padobranske koji bi trebali ici iza, na mapi Kuper je stavio SF oznake i crvenom bojom ocrtao gdje su Ukrajinske jedinice potpuno zaobisle bez borbe ruska uporista i produzila sjeverno prema E38.
80th Airborne: this brigade continued its advance towards north, bypassing several Russian strongholds (like the one in Sheptukhovka), clashing with elements of the 810th Naval Infantry as it went. It wasn’t always successful, but it kept on pushing northwards until colliding with elements of the 11th Motor-Rifle Brigade, fresh into the area south of E38.
Image
Last edited by SanskiBiser on 13/08/2024 11:14, edited 1 time in total.
drug_profi

#205311 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 13/08/2024 11:12 Iz koje je godine je street view, ima ga od prije 5-7 godina
April 2021.
Dope_Man

#205312 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27
Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora. I nemoj biti naivan i tvrditi da nije tako kad jest. Isto kao sto i ovo jeste agresija na rusiju. To sto ti stimas definiciju da bi odgovarala tvom narativu ne cini te boljim. Cak sta vise, za mene si isti kao i Putin. I on stima definiciju svom narativu. I zato, jebo vase definicije jer one su konstrukt vaseg narativa. Agresija ja kad posaljes vojsku u tudju drzavu. Tacka. Ukrajina je poslala vojsku u tudju drzavu. To je agresija. Isto kao sto je jugoslavija poslala svoju vojsku u Hrvatsku ili BiH. To je bila agresija.
Je li realno da se svjesno ovoliko provalis?

Pod jedan, iako je receno milion puta, svaka zemlja ima pravo da samostalno odlucuje u koji savez ce se prikljuciti, i odluka o tome nije i ne moze biti opravdanje za napad na istu. Dakle, prvo nije bilo nikakvog "NATO prodora" vec samo prica o tom da bi Ukrajina htjela da se tome okrene (a i za to je kriva rusija koja konstantno prijeti svima oko sebe), i napadnuti su jer su pobogu, usudili se da razmisljaju o trazenju prijatelja negdje drugo, a ne u onima koji im svaki dan otimaju pare za sendvic ispred skole.

I rusija je, bez ikakve dileme, agresor koji je zapoceo rat. Sta god da Ukrajina u toku tog rata uradi, to nije agresija, vec odgovor na agresiju, odnosno odbrana od iste. A da ne naglasavamo da nije Zelenski rekao da je to sad "vekovna ukrajinska zemlja", vec ovaj udarac na teritorij rusije ocito ima jasan cilj - da se agresor natjera na povlacenje iz agresije koju vrsi na drugim dijelovima fronta.

Ukrajina, kao zrtva agresora, ima svako pravo da agresoru uzvraca, bilo mlacenje na svojoj, bilo upadom na njihovu teritoriju. Ukrajina bi mogla biti agresor samo ako bi danas potpisali kraj rata, a sutra Ukrajinci upali u rusiju opet. A to nikad nije bila namjera bilo koga.

Dakle apsolutno je neopravdano gledati ulaz rusije u Ukrajinu i sada obratno, i zvati ih istim imenom jer uzrok, situacija koja je dovela do jednog i drugo, kao i krajnji cilj nisu isti. Jedno je bila agresija iz cista mira, drugo je dio ratnih desavanja i odbrane.
Tarmac

#205313 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

drug_profi wrote: 13/08/2024 11:09
Tarmac wrote: 13/08/2024 11:07 Ovo ako je istina, samo je pitanje vremena kad ce zauzeti nuklearnu elektranu
Nije istina. Ovo su namjerno plasirane dezinformacije koje treba da zbune Ruse.
Steta, dzaba se obradovah..
JoseMujica

#205314 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Tarmac wrote: 13/08/2024 11:07

Image
Image
Fakat, ova tabla odgovara samo ovom raskršću. To je 20 km od nuklearne elektrane i isto toliko od prvih blokova zgrada u Kursku.
Ovo ako je istina, samo je pitanje vremena kad ce zauzeti nuklearnu elektranu :izet:

evo vam gdje je to...negdje oko Sudžuke

JoseMujica

#205315 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

i da ništa drugo od ove operacije ne bude, nafatali su žohara za razmjene bruku
studeni76

#205316 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

F&N wrote: 13/08/2024 10:27 kada ovim proruskim bosnjacima oduzmes sve argumente da je Ukraina tj Amerika kriva za rat, onda vade dzokera iz rukava "Svi su oni isti i ukrainci i rusi su ratovali na strani srba u ratu"....

Vise ne ulazim ni s kim u bilo kakve rasprave, pa kad me ubjedjuju kako je Amerika za sve kriva, kako Putin ne bi napao ali je morao, samo klimam glavom i govorim "jes, jes"... nema smisla jednostavno.

Kao ni ovdje na forumu, nakon 2 godine rata, i svega ostalog, ljudi i dalje verglaju price o ucescu Ukrainaca u ratu, itd... gubljenje vremena...
A svi zaborave pomenuti kakav su pozitivan uticaj imale ukrajinke krajem 90ih ovdje kod nas :-D
Samo se sjećaju ovih iz Donbasa
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#205317 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ja sam zabrinut za ove zabrinute. Rusija otvorenom agresijom na Ukrajinu dala je mogucnost sada ukrajincima da malo šenluče po matici. Rusi jedino sto mogu je sjest i plakat pred medjunarodnom zajednicom. Ok, povucite se iz rusje, ok povucite se iz ukrajine i eto mira. Jedino sto moze biti negativno je da kremaljskimliliputanac proglasi opstu mobilizaciju i krene u totalni rat. E tu nevjerujem da ce prvenstveno poljaci i blaticke zemlje sjediti skrstenih ruku. Nisu ni do sada al mogu otvoreno poslati dobrovoljce u rat.

Da su ukrajinci ovim potezom otvorili nove karte na stolu, jesu al nisu imali druge. Ginulu bi ko rusi u novoj ofanzivi ko proslog ljeta. Prosto naucili su da nema ruske skole vise sa valjkom mesa i celika vec iznenadni upadi i brze akcije.
Rusima sada treba vremena da se prisaberu i skontaju sta im je prioritet, dal tvrdoglavo gurati meso ko do sada, smanjiti napade i usmjeriti se ma kursk il sjest i promisliti o okoncanju sukoba.

Mislim da ce biti ovo drugo, od napada mesa vise nema koristi, jer il moraju novu mobilizaciju ili stati i vracati kursk.
geoxx

#205318 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 10:27
drndalo wrote: 13/08/2024 09:49
apsidejzi wrote: 12/08/2024 18:48 Pa dobro, i Ukrajina je postala agresor, ako cemo posteno :)
Da ne ostane nedoreceno, da ne bi neko bio zabrinut zbog ovoga...

UKRAJINA NIJE AGRESOR!

Agresija je svaki zlocin protiv mira, gdje je neko "planirao, pripremao, započeo ili vodi agresorski rat ili rat kojim se krše međunarodni ugovori, sporazumi ili garantije, ili učestvovanje u nekom zajedničkom planu ili zaveri za izvršenje ma kog od gore navedenih dela".

Ulazak napadnute zemlje u zemlju napadaca u svrhu ratne odbrane od tog napadaca NIJE AGRESIJA !!!
Jebo vase definicije ako ce se selektivno primjenjivati. Isto tako i Rusija ima opravdanje za svoju agresiju i ako ces gledati samo povrsno NISU UKRIVU. I oni se brane od NATO prodora. I nemoj biti naivan i tvrditi da nije tako kad jest. Isto kao sto i ovo jeste agresija na rusiju. To sto ti stimas definiciju da bi odgovarala tvom narativu ne cini te boljim. Cak sta vise, za mene si isti kao i Putin. I on stima definiciju svom narativu. I zato, jebo vase definicije jer one su konstrukt vaseg narativa. Agresija ja kad posaljes vojsku u tudju drzavu. Tacka. Ukrajina je poslala vojsku u tudju drzavu. To je agresija. Isto kao sto je jugoslavija poslala svoju vojsku u Hrvatsku ili BiH. To je bila agresija.

Te price o odbrani tamo ga vamo ga... su samo narativ koji te cini identicnim onim tamo. Zasto je toliko strasno stvari nazvati pravim imenom, kad one to i jesu? Sta ima veze ako je agresija Ukrajine u pitanju? Hoce li to nekako umanjiti rusku agresiju? Hoce li to dati opravdanje Putinu? Jel u tom zecu lezi grm? Putin ce dobiti validnost i legitimnost ako se i ovo nazove agresijom?

Izvini ali ako bilo koja drzava dovede svoju vojsku u drugu drzavu bez dozvole te drzave, to je agresija. Sve ostale definicije su namjestene narativu gdje pobjednik pise histoiju. Al to je problem sa slavoukrajinasima koji su navijacki raspolozeni. Ista stvar se vidi i na temi o palestini i izraelu. Samo je jedna strana upravu a druga strana bogom dana i bezgresna. Sto sam ja sit takvih preseravanja.

Nije ni ukrajinsko maslo za ramazana bolan. To sto ja navijam za njih nije zbog njih nego zbog mene. Jedini razlog sto ja navijam za njih je moja BiH koja bi iste sekunde dosla u pitanje ako bi ukrajina pala. Sve pored toga, iskreno, zaboli me. Hoce li to biti podjeljena drzava na kraju ovog rata? Zaboli me. Jedina varijabla koja je meni bitna jeste da rusija bude oslabljena i da se nikada vise ne oporavi i da to prisili srbiju da se okrene evropi.

I zato sam ja u stanju stvari nazvati pravim imenom.
De ne provaljuj se zivota ti. Ne moze svaka baraba na forumu davati definicije agresije nego je to definisano medjunarodnim pravom. Cuj selektivno, neselektivno, sta pricas ti :lol:
SanskiBiser

#205319 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

JoseMujica wrote: 13/08/2024 11:21
Tarmac wrote: 13/08/2024 11:07

evo vam gdje je to...negdje oko Sudžuke

da ovo je pred rotorom @drugi_profil ovako izgleda tabla tj. ova je trebala biti, samo su Ukrajinci tu nedaleko, juznije, blokada tog puta E38 je bitna za operaciju oko Korenova gdje se vode zestoke borbe vec drugi dan.
Image
drug_profi

#205320 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 13/08/2024 11:29 Jedino sto moze biti negativno je da kremaljskimliliputanac proglasi opstu mobilizaciju i krene u totalni rat.
Imao je priliku i odlučio da ovo prepusti Rosgvardiji i FSB-u i nazove antiterorističkom akcijom.
Jer Rusija nije u ratu, pa ne može ni ovo biti ništa drugo do upad terorista, a za to se ne pravi mobilizacija već se šalju snage unutrašnje bezbjednosti.

Ukrajina na pravi način pokazuje koji bleferi su Putin i njegova Rusija.
SanskiBiser

#205321 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

broj zarobljenih Rusa u Kurskoj oblasti vec oko 1200-1300 prenosi Noel na X, na snimku zarobljeni Rusi koji su naletjeli na ukrajinsku zasjedu.
https://x.com/NOELreports/status/1823287289490948449
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#205322 Re: Ukrajina

Post by pici »

Bit ce tu dosta zarobljenih rusa a i ranjenih i poginulih, Rutalji ovo nisu ocekivali, meni isto nije palo na pamet jer sam mislio da su ih zapad uslovili da ne diraju maticu. Jako bolno po ruse i sokantno. Trebat ce im vremena da se konsoliduju. Eno vec avijacijom bacaju bombe po sumiju i regiji, pokusavaju da prekinu logistiku.Mislim da ukri imaju jos jedno iznenadjenje, nagadjam al nije jug :)
SanskiBiser

#205323 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Image

@drugi_profil po ruskim Rybar mapama evo i defmon prenosi ispada da su Ukrajinci jos malo pa pred onim Rotorom u Cheremoski cekamo samo ispravnu sliku table, juce su bili na par kilometara od tog mjesta po Rybar. :-)

https://x.com/DefMon3/status/1823060679273660542
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#205324 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

pitanje jedno - da li za opstu mobilizaciju prvo mora biti ratno stanje i objava rata ukrajini(i nato-u😁, al u qoortzu) pa onda mobilizacija

ko proglasava ratno stanje predsjednik rusije ili ruska duma
to bi donijelo jos vise problema rusiji a ukrajincima samo vise meta na koje mogu pucati

a i kako da objave rat drzavi koja ne postoji - dakle, nece biti opste mobilizacije ni ratnog stanja
Haris.ba

#205325 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

japin_mutapi wrote: 13/08/2024 12:10 pitanje jedno - da li za opstu mobilizaciju prvo mora biti ratno stanje i objava rata ukrajini(i nato-u😁, al u qoortzu) pa onda mobilizacija

ko proglasava ratno stanje predsjednik rusije ili ruska duma
to bi donijelo jos vise problema rusiji a ukrajincima samo vise meta na koje mogu pucati

a i kako da objave rat drzavi koja ne postoji - dakle, nece biti opste mobilizacije ni ratnog stanja
Putin moze donijeti kakav hoce zakon, pa i da bude mobilizacija bez ratnog stanja.

Radi se samo o tome hoce li remetiti zivote Moskovljana.
Post Reply